lauantaina, tammikuuta 22, 2011

Avoin kirje professori Timo Strandbergille

**
Professori Kari Salminen huomauttaa, että professori Timo Strandberg ei vieläkään ole vastannut hänelle esitettyihin yksinkertaisiin kysymyksiin. Lähetinkin hänelle Karilta tulleen avoimen kirjeen ja jätän sen näkyviin terveysblogiini kommentteja ja vastauksia odotellen. Eiköhän Timon kiireet jossain välissä hellitä sen verran, että saamme vastauksiakin lukea.

AVOIN KIRJE PROFESSORI TIMO STRANDBERGILLE
Timo Strandberg esitti Veteraaniurheilijablogissa viime vuoden kevätpuolella viisi kolesterolia koskevaa kysymystä, joihin hän itse vastasi. Omiin kysymyksiin on helppo vastata. Siksi puolestani esitin vastineessani   viisi kysymystä, joihin hän tiettävästi lupasi vastata menneen syksyn kuluessa. Kiireiltään ehdittyään. Vastausta ei ole näkynyt.

Toistan nyt kysymykset pääpiirteissään.

1. Strandberg toteaa perustelematta, että "tyydytetyn (po. tyydyttyneen) rasvan saannin ja valtimotaudin välillä on yleisesti epidemiologinen yhteys". Kiistattoman nykytiedon valossa (viitteet vastineessani) yhteyttä ei ole. Kysymykseni kuului: mihin tutkimuksiin Strandberg perustaa väitteensä?

2. Kotimaiset ja ulkomaiset tutkimukset osoittavat yhtäpitävästi, että infarktipotilaiden ja terveen vertailuväestön kolesteroliarvoissa ei ole eroja (viitteet vastineessani). Kysymykseni kuuluikin: miksi siis toiset saman kolesteroliarvon omaavat henkilöt saavat infarktin ja suuri enemmistö heistä ei sitä saa?

3. Dyslipidemioiden Käypä hoito-suosituksessa kaikille suomalaisille veren kolesterolipitoisuuden tavoitearvoksi määrätään <5 mmol/l. Strandberg itsekin myöntää, että kolesteroli "ei ole yhtä vaarallista kaikissa oloissa". Tämän osoittaa Score-taulukkokin. Kysymykseni: miksi siis kaikille on asetettu tämä sama tiukka tavoitearvo, jonka 7-8 kymmenestä suomalaisesta ylittää?

4. Tiukka tavoitearvo on johtanut siihen, että vuonna 2009 yli 660 000 kansalaista on määrätty käyttämään joka päivä hamaan elämänsä loppuun statiineja. Vuonna 2010 määrä lienee ylittänyt 700 000 rajan. Lääkitys kohdistuu erityisesti seniori-ikäisiin. Strandberg itse on osoittanut (viite vastineessani), että heistä virkeimmillä ja terveimmillä on selkeästi tavoitearvon ylittävät kolesterolipitoisuudet veressään. KELA ja Turun yliopisto ovat tutkimuksessaan todenneet "Veren kolesteroliarvot eivät ennusta sydän- ja verisuonitautikuolemia eläkeikäisillä" (KELAn tiedotus Tätä tutkimme, Joulukuu 2007). Kysymykseni kuului: mikä on Käypä hoito-ryhmän tavoite lääkittävien kansalaisten määrälle? Tavoitearvon ylittää ainakin 3 miljoonaa suomalaista.

5. Viides kysymykseni koski statiinien turvallisuutta, mistä viime aikoina julkisuuteenkin tulleiden tietojen mukaan on annettu varsin huoleton kuva. Mikä on Strandbergin käsitys statiinien haittavaikutuksista ja turvallisuudesta? Tämä tieto on tärkeä kirjata tulevaisuutta varten.

Lisään vielä julkitulleen oudolta tuntuvan seikan. Käypä hoito-ryhmän jäsenillä yhtä lukuun ottamatta on syvälliset suhteet kolesteroliliiketoimintaa harjoittaviin kansainvälisiin jättiyrityksiin. Tämä kävi ilmi Ylen MOT-ohjelmassa 25.10.2010. Kysymykseni Strandbergille: onko tällainen sitoutuminen hyväksi hoito-ohjeen uskottavuuden kannalta?

Asian tekee vielä oudommaksi se, että viikoilla 41-42, juuri ennen kohua herättänyttä MOT-ohjelmaa, Duodecimin laajoilta Käypä hoito-sivustoilta katosi juuri ja vain nämä Dyslipidemioiden hoito-ryhmän Sidonnaisuus-ilmoitukset. Osaako ryhmän sihteeri Strandberg kertoa syyn tähän tietoteknisesti hämmästyttävään ilmiöön? Duodecimin vastaava toimitus ei ole antanut vakuuttavaa selvitystä.

Hyvää alkanutta vuotta 2011 toivottaen
Kari Salminen

14 kommenttia:

  1. Wow, on Christerin blogista aikamoinen "taistelukenttä" viime aikoina kasvanut :P Toivotaan, että Timo Strandberg vastaa vielä näihin kysymyksiin, kiireistä huolimatta.

    VastaaPoista
  2. Eikö Strandbergin kiireet liity nimenomaan kolesteroliin? Silloinhan vastaukset tulisi löytyä takataskusta, jos näiden asioiden kanssa kerran päivästä toiseen painiskelee.

    Lähes vuoden vaitiolo viittaa vetäytymiseen enemmän kuin kiireeseen.

    Vai onko se nyt niin, että "kolesteroliteoria" on kertakaikkiaan päin seiniä, siinä määrin, että mikään ei koskaan ole ollut.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  3. Statiinien turvallisuudesta minäkin haluaisin lisää tietoa. Tässä Sundqvistin blogissa on kirjoittajavieraana statiineja käyttänyt Lenni Utriainen. Utriainen kävi läpi melkoisen sairastelujakson, joka edelleen jatkuu. Missä vastuu? Kuka korvaa kärsimykset? Miten turvallisia statiinit ovat? Paljonko näitä Utriaisen tapauksia on? Voiko statiinit jättää pois?

    Tyhmä statiinien käyttäjä

    VastaaPoista
  4. Vihje "tyhmälle statiinien käyttäjälle":
    Käy "hiilaritietoiset.net" keskustelusivuilla. Lue ainakin tohtoreiden Kuusela ja Tolonen tekstejä, löydät runsaasti asiantuntijafaktaa

    VastaaPoista
  5. Weston A. Price Foundationilla on mielenkiintoinen artikkeli statiineista. Enkun kieltä osaaville varmaan ihan mielenkiintoista luettavaa:

    http://www.westonaprice.org/modern-diseases/cardiovascular-disease/581-dangers-of-statin-drugs.html - Dangers of Statin Drugs: What You Haven’t Been Told About Popular Cholesterol-Lowering Medicines

    VastaaPoista
  6. Ainakin tällä sivulla on edelleen sidonnaisuudet ilmoitettu:
    http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi50025

    VastaaPoista
  7. Anssille: kuten kirjoitin, sidonnaisuusilmoitukset katosivat MOT-ohjelmaa edeltävällä viikolla (jolloin toimittaja ilmeisesti metsästi niitä). Havaittuani katoamisen, ilmoitin siitä Duodecimin toimitukseen ja useille alan asiantuntijoille.
    Kolmisen tuntia ilmoitukseni jälkeen ilmoitukset palautuivat ao. sivuille.
    Olen saanut kovin epämääräisiä selityksiä tälle oudolle ilmiölle. Että tällä tavalla.

    Kari Salminen

    VastaaPoista
  8. Viitaten Kari Salmisen kommenttiin:

    "sidonnaisuusilmoitukset katosivat MOT-ohjelmaa edeltävällä viikolla (jolloin toimittaja ilmeisesti metsästi niitä). Havaittuani katoamisen, ilmoitin siitä Duodecimin toimitukseen ja useille alan asiantuntijoille.
    Kolmisen tuntia ilmoitukseni jälkeen ilmoitukset palautuivat ao. sivuille.
    Olen saanut kovin epämääräisiä selityksiä tälle oudolle ilmiölle. Että tällä tavalla."

    Mielestäni nämä virallisen linjan rottamaiset toimet vievät eteenpäin ravitsemusopposition mielipiteitä. Tällaiset temput kuvastavat vain sitä epätoivoa, mikä lääke- ja ravitsemusammattilaisten piirissä vallitsee nyt kun rasva- ja kolesteroliteorioiden korttitalo on romahtamassa.

    Vähän samankaltainen ilmiö oli havaittavissa 2v sitten Suomen akatemiassa, kun Fogelholm laittoi työntekijänsä keskeyttämään minun puheeni paneelikeskustelussa.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  9. Voisiko joku postata ihan tähän kommenttiosioon suorat linkit noihin tutkimuksiin, joiden mukaan sydäntaudin saaneilla ja terveillä verrokeilla ei ole eroa kolesterolitasoissa!

    Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Ainakaan Suomen tulevien ravitsemussuosituksia laativan työryhmän kakkosjäsenen (+ Fogelholm) mielestä kovien rasvojen osalta asiassa ei näytä olevan mitään keskusteltavaa (sivu 17):

    "Kovan rasvan tilanne on entistä huonompi. Vaikka katsoisi minkäväristen silmälasien läpi, ei saa muunlaista tulosta" 20 vuotta ravinnon rasvoja tutkinut Schwab sanoo"

    http://www.e-julkaisu.fi/kuopio/1_2011/


    Ilmeisesti ravitsemustieteen tohtori Schwab omaa paljon tärkeää tietoa, jota neljän aivan hiljattain julkaistun meta-analyysin tekijät eivät tunne. Odotamme siis innolla uusia ravitsemussuosituksia.

    VastaaPoista
  11. Missä tämä neljäs meta-analyysi on julkaistu?

    VastaaPoista
  12. Statiini tuhoaa muistisi, otsikoi tri Joseph Mercola boginsa uuden haastattelun. Siinä esiintyy tohtori Duane Graveline, jolla on 23 vuoden kokemus perhelääkärinä. Hän on ollut myös Yhdysvaltain astronauttina. Olisipa kiva saada prof. Strandbergin kommentti hänen kokemukseensa Lipitor-hoidosta, joka aiheutti globaalin amnesian (täydellisen muisitnmenetyksen). Jos Strandberg nyt "kiireiltään" suinkin ehtii.

    VastaaPoista