keskiviikkona, tammikuuta 05, 2011

Kunniallinen perääntymistie

**
Olen miettinyt yhtä asiaa enemmän kuin mitään muuta:

Miten voisimme mahdollistaa, että maamme johtavat terveysviranomaiset siirtyisivät kannattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota?

Onko yhtenä mahdollisuutena se, että saatamme häpeään terveysviranomaistemme terveyden alalla saavutetut meriitit? Lähtisimmekö etsimään roppakaupalla kummallisia lausuntoja kevyttuotteiden ihannoinnista, rotanmyrkyistä, joilla myös voi laihtua, aika lailla ylimitoitetusta Pohjois-Karjala -projektin ylistyksestä tai järkyttävän itsepintaisesti toteutetusta rasvakammosta?

Tämä on tietenkin yksi mahdollisuus. Mutta miltä kuulostaisi omalla kohdallasi, jos mahdollinen elämäntyösi tieteen ja terveyden saralla poljettaisiin lokaan? Paljastettaisiin kaikki se roina mitä suustasi on elämäsi aikana lähtenyt, mitä ihmeellisyyksiä kynäsi tai näppäimistösi on elämäsi aikana tuottanut? Kukaan meistä ei ole täydellinen.

Ehkä parempi tie olisi tämä:

Annetaan terveysviranomaisillemme kunniallinen perääntymistie.

Viimeaikaiset tutkimusnäytöt vähähiilihydraattisen ruokavalion eduista ovat mykistäviä. Esimerkiksi arvostetun Harvardin yliopiston tutkijat pitävät sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja vaarallisempina kuin rasvoja. Ainoastaan sellainen ravitsemusneuvonta, joka kohdistuu hiilihydraatteihin voi pelastaa meidät "elintasosairauksien" (diabetes, SVT, lihavuus, metabolinen oireyhtymä) loputtomalta vyöryltä. Eräässä Itä-Suomen yliopistossa jaksetaan sinnikkäästi puolustaa vanhakantaisia käsityksiä, joista sankoin joukoin luovutaan eri puolilla maailmaa.

Eikö olisi parempi, että antaisimme terveysviranomaisillemme mahdollisuuden kunnialliseen perääntymiseen tässä käsityksessä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta? Tätä minun ylläpitämää, Suomen suosituinta terveysblogia (nöyrä kiitos!), luetaan ja kommentoidaan vilkkaasti. Eiköhän me anneta tässä tavallisten suomalaisten suosimassa terveysblogissa mahdollisuus terveysviranomaisillemme lausua rehellinen käsityksensä vähähiilihydraattisen ruokavalion eduista/haitoista?

Lähetän avoimen kirjeen maamme johtaville terveysviranomaisille. Annan heille mahdollisuuden luopua kertaheitolla historiallisesta painolastista. Heiltä ei vaadita mitään meriselityksiä konsensuksesta, kompromisseista vuosien varrella, tietoja mahdollisista sponsoreiden suosimisista jne. Kysyn heiltä vain käsitystä vähähiilihydraattisen ruokavalion eduista/haitoista ja onko mitään estettä sille, että tätä ruokavaliota voitaisiin suositella noudatettavaksi lihavuusepidemiamme torjumisessa.

Odotamme malttamattomina vastausta terveysviranomaisiltamme. Etsimme kunniallista perääntymistietä terveysviranomaisillemme heidän käsityksessään vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Pöhköä on vastustaa esimerkiksi tällaista terveysnäyttöä:

Asiakaspalautteita (käytössä vähähiilihydraattinen ruokavalio)

Hyvä meno on päällä ja tämäkin ilosanoma leviää suvun keskuudessa kuin kulovalkea. Kaksi poikaani on jo aloittanut ja tuttavapiiri on kyselyasteella. Poikani appi on muuten laihduttanut tällä menetelmällä kolmessa kuukaudessa 15 kg. Mikään dieetti ei ole aikaisemmin purrut. Mikä parasta veren sokeriarvot ovat tulleet alas 7-8:sta 5,1:een.


Olen nyt ollut VHH:lla kaksi vuotta. Kaikkea on elämän aikana tullut kokeiltua, mutta tämä ylittää jo käsityskykyni. Syön paljon rasvaa ja proteiinia ja hiilihydraatit olen pitänyt tosi vähissä. Tuloksena on 20 kilon laihtuminen, kolesteroliarvojen parantuminen (lääkärini oikein kehui minua hyvistä tuloksista) ja diabeteslääkityksen olen lopettanut. Olen saanut intoa liikkua ja hoitaa terveyttäni. Olen kuin uusi ihminen!


Olen ollut jonkinlaisella VHH-dietillä viitisen kuukautta. Saldona -10 kg painon pudotus ilman liikuntaa ja nälkää. Vaimolla on sama tulos, jossa liikunnankin apua kohtuullisesti. Painomme putoaminen on nyt lähes pysähtynyt. Ruokamme on ollut parasta mitä olemme koskaan syöneet. Voi, voi ja voi - nam nam kasvisten kera. Rasvat ja proteiinit vievät nälän erittäin hyvin, jopa liiankin hyvin. Tarkoitus kun ei ole ollut varsinaisesti laihduttaa. Suosittelen kaikkia rasvakammoisiakin kokeilemaan.

48 kommenttia:

 1. Professori Matti Uusitupa on vastannut jo nyt:


  Hei,

  Kannattaa tutustua myös ADA:n (Diabetes Care 2011, January) 2011 suosituksiin. Samoin Joslinin klinikan kotisivuilla on hyvä vierailla. Koko terminologia, kun puhutaan vähähiilihydraattisista ruokavalioista on sekavaa. Mitä rajoitetaan? Missä on raja? Lisäksi olisi hyvä tutustua Evidence Based Nutrition periaatteisiin. Käsitykseni on, että energian saannin ja kulutuksen tulee olla tasapainossa. Laihduttaa voi monella tavalla, mutta syöminen on koko elämän kestävä asia. Siksi ruokavalion kokonaisvaltainen terveellisyys korostuu. Tämä pohjoismainen tai itämerellinen ruokavalio on se, mitä pitäisi edistää. Ks. esim. HS 27. joulukuuta. Laitan liitteeksi myös tuoreen pääkirjoituksen.

  Ystävällisin terveisin

  Matti Uusitupa
  MD, Professor of Nutrigenomics and Nutrigenetics
  Institute of Public Health and Clinical Nutrition, Clinical Nutrition
  Kuopio Campus, University of Eastern Finland
  P.O.Box 1627, FI-70211 Kuopio
  Finland

  Christerin oma huomautus: Liitteenä oli kirjoitus "Quality of diet is important for the prevention of cardiovascular disease" tiedelehdessä Journal of Internal Medicine. Poimin sieltä muutaman tärkeän lauseen:

  1) we have clinical evidence that it is possible to modify the Nordic diet in a way that markedly improves the main cardiovascular risk factors, and in particular leads to a clinically meaningful reduction in LDL-cholesterol [Baigent C, Keech A, Kearney PM et al. Lancet 2005;366:1267–78 & Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. PLoS Med 7(3):e 1000252. doi:10.1371/journal.pmed.
  1000252.].
  2) One important result of this trial [Adamsson V, Reumark A, Fredriksson I-Bet al. Effects of a Nordic diet on cardiovascular risk factors in hypercholesterolaemic subjects: a randomized controlled trial (NORDIET). J Intern Med. inpress.] was a clinically meaningful reduction in body weight in those in the healthy Nordic diet group. This was because of a lower mean energy intake, even though the diet was provided ad libitum (i.e. there was no restriction in energy intake). Also, adherence to the diet was excellent and no participants withdrew from the study. These results offer a fresh look at different weight-reduction diets and indicate that weight reduction is mainly dependent on total energy intake; carbohydrate modification may not be the key issue when it comes to long-term health effects [Foster GD, Wyatt HR, Hill JO et al. Ann Intern Med 2010;153:147–57].

  KIITOS MATTI UUSITUPA YHTEISTYÖSTÄ!

  VastaaPoista
 2. Entä sitten kun "virallinen taho" järjestelmällisesti kieltää kaikki tulokset, kun todetaan että tuhansien yksittäistapausten perusteella EI ryhdytä suosittelemaan mitään hatusta vedettyä huuhaa dieettiä (suora lainaus), mitäs sitten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Tiina)Entä sitten kun "virallinen taho" järjestelmällisesti kieltää kaikki tulokset, kun todetaan että tuhansien yksittäistapausten perusteella EI ryhdytä suosittelemaan mitään hatusta vedettyä huuhaa dieettiä (suora lainaus), mitäs sitten

   Tiina sinullahan on omat aivot, onko joku erityisesti kieltänyt tai estänyt niiden käytön?

   NN

   Poista
 3. Nyt on myös dosentti Mikael Fogelholmin vastaus käytettävissä:


  Tässä lyhyt kommenttini:

  Vähähiilihydraattisen dieetin suositteleminen riippuu siitä, mitä vähähiilihydraattisella tarkoitetaan ja mihin sitä suositellaan.

  Laihduttamisen ajaksi hyvinkin vähän hiilihydraatteja (n. 20 % energiasta) sisältävä dieetti näyttää toimivan varsin hyvin, alle 6 kk laihdutuksissa jopa paremmin kuin muut dieetit. Ainakin vuoteen saakka noudatettuna se on myös turvallinen.

  Painonhallintavaiheessa ja lihavuuden/tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ei ole riittävästi näyttöä siitä, että em. kaltainen vähähiilihydraattinen ruokavalio olisi hyödyllinen tai terveellinen. Sen sijaan hiilihydraattien saannin vähentäminen nykyisestä suosituksesta (n. 50 % energiasta) 40-45 %:iin ei tuota mitään terveydellistä ongelmaa (ja saattaa itse asiassa olla jopa hyödyllistä), jos a) muutos tapahtuu vähentämällä hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita ja ruokia, joissa on matala kuitupitoisuus ja/tai hyvin korkea GI; b) mahdollisesti hiilihydraattien tilalle tulevat rasvan ja proteiinin lähteet ovat pääasiassa kasvikunnasta ja kaloista.

  Mitään kotimaisia suosituksia ei kuitenkaan voi tehdä, ennen kuin pohjoismaiset suositukset ilmestyvät vuonna 2012. Näihin kuuluvat erittäin huolelliset kirjallisuuskatsaukset, joiden perusteella tehdään lopulliset johtopäätökset ja suositukset. "Todella monen ihmisen" kokemukset eivät ole ne, joiden perusteella yhtään suositusta missään päin maailmaa muutettaisiin.

  t. Mikael

  *****
  Lisäksi tuli lyhyt yksityiseksi tiedonannoksi tarkoitettu selvennys, josta olin iloinen.

  VastaaPoista
 4. Melko heiveröinen pääkirjoitus Matilta. Kirjallisuusviittaukset eivät kestä kriittistä tarkastelua eli eivät todellisuudessa tue Matin väitteitä. Tämä kirjoitus on kaikkea muuta kuin näyttöön perustuvaa lääketiedettä.

  VastaaPoista
 5. Siis eka viittaus on STATIINItutkimus ja toinen heikko meta-analyysi, jonka pääkirjoittakaan ei enää usko johtöpäätöksiin. Jos meta-analyysistä jätetään pois tutkimukset, jotka eivät edes täyttäneet inkluusiokriteereitä, tulos oli nolla eli ihan sama mitä rasvaa ruokavaliossa oli. Kolmas viittaus ei Foster on tässä tapauksessa täysin epärelevantti, sillä siinä energiaravintoainejakauma oli kaikilla ryhmillä lähes sama. Matin kirjoitusta voi käyttää lähinnä esimerkkinä tarkoitushakuisesta kirjoittelusta. Tuskin on käynyt läpi minkään valtakunnan vertaisarviointia.

  VastaaPoista
 6. Huomasitteko muuten joulun alla Suomen Kuvalehdessä tämän jutun:

  Eläimetkin lihovat liikaa

  Kanadalaisen Yorkin yliopiston tutkija Jennifer Kuk puhuu Science-lehdessä ”ylipainoepidemiasta”, joka on jo aiemmin tunnettu ihmisten keskuudessa: melkein joka kolmannen amerikkalaisen aikuisen painoindeksi on yli 30.

  Syitä on löydetty yllin kyllin, liikunnan vähäisyydestä pikaruokaan.

  Nyt voidaan joutua etsimään myös uusia syitä, sillä kun Alabaman yliopistossa verrattiin eläinpopulaatioiden 50 vuoden takaisia painoindeksejä nykyisiin, havaittiin, että kaikissa ihmisen lähellä elävissä populaatioissa - koe-eläimistä villirottiin - keskipaino oli kasvanut selvästi.

  Simpanssit olivat lihoneet keskimäärin peräti 33 prosenttia vuosikymmenessä, ja laboratoriohiiretkin 12 prosenttia.

  Jos sama trendi ilmenee muilla imeväisillä, lihomiseen täytyy etsiä muitakin syitä kuin velttoilu tai huono ruokavalio, Kuk sanoo.

  Tutkijat kohdistavat etsintänsä jatkotutkimuksissa lähinnä muutamien ympäristömyrkkyjen ja virusten mahdollisiin vaikutuksiin, mutta muistuttavat, että uusista tuloksista huolimatta liikunta ja ruokavalio säilyvät ensiarvoisen tärkeinä painonhallintamenetelminä.


  Aika näyttää mitä löytävät vai löytävätkö mitään, mielenkiintoinen teoria kuitenkin. Itse olen epäileväinen, mutta avoin.

  -xx

  VastaaPoista
 7. Uusituvan ja Fogelholmin suosittelemasta ruokavaliostakaan ei ole olemassa sellaista tieteellistä näyttöä, jota he vaihtoehtoisilta ruokavalioilta vaativat. Kaikki perustuu harhaanjohtamiseen ja tieteellisen näytön vääristelyyn, etenkin ensinmainitulla henkilöllä.

  VastaaPoista
 8. Sekä Matille että Mikaelille.
  Vähän haetulle haiskahtaa terminologian ja muodollisuuksien taakse piiloutuminen.
  Ei siis riitä se terveysvaikutus, että Trigly laskee, HDL nousee ja herkkä tulehduksen indikaattori (hsCRP)laskee kolmessa kuukaudessa, kun vähennetään reilusti sokerina (glukoosi/fruktoosi) imeytyviä hiilihydraatteja ja lisätään luonnollisia rasvoja? Eikö vielä sekään, että sairaalloinen verensokeri ja paino normaalistuvat?
  Mikähän riittäisi?
  Uskotaankohan tosiaan, että käynnistynyt järkeistyminen voitaisi torjua? Sitä voidaan ehkä hidastaa juuri niissä kansalaispiireissä, jotka muutoksesta eniten hyötyvät. Siis hidastaa niissä piireissä, jotka vielä uskovat lujasti auktoriteetteihin ja heidän vuosikymmeniä harrastamaan propagandaan. Aika on muuttunut.

  VastaaPoista
 9. Kunniallinen perääntymistie sellaiselle henkilölle, joka työkseen vastaa kansalaisten terveydestä tai tieteen toteuttamisesta on puhdas objektiivisuus.
  Kun uutta tieteellistä näyttöä tulee esiin, niin näkemystä ja hypoteesia muutetaan sitä mukaan. Varovaisuus ja tietty hitaus mielipiteen muutoksissa toki sallitaan, mutta ylimielisyys ja pakonomainen uusien teorioiden tyrmääminen pelkkään auktoriteettiin vedoten on puhtaasti huonoa käytöstä ja itse asiassa se tuhoaa mahdollisuuden kunnialliseen perääntymistiehen.

  Toinen asia on ilmastonmuutoksen ja ravitsemussuositusten yhdistäminen. Eläinperäisiä elintarvikkeita on muodikasta hyljeksiä eettisin tai ilmastollisin perustein. Jos eläinperäinen on tutkitusti ihmiselle terveellistä, niin tämä täytyy ehdottomasti tuoda esiin. Yksilöt voivat tehdä eettiset valintansa puhtaasti muilla argumenteilla, mutta tiedettä ei saa alistaa trendien tai maatalouspolitiikan (tai egojen) jalkoihin.

  -Jyyki

  VastaaPoista
 10. Kunniallista perääntymistä kaivataan myös suhteessa ravintolisiin. Uusin HyväTerveys-lehti oli haastatellut urheilijan ravintolisistä dosentti Mikael Fogelholmia, joka piti ravintolisiä täysin turhina. Tätä lausuntoa vasten on mielenkiintoista lukea Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) konsensuskannanottoa (27.10.2010), joka hyväksyy urheilijan ravintolisien käytön ja jopa sanoo niiden parantavan urheilusuoritusta. KOK ei täsmentänyt, mitä ravintolisiä se tarkoittaa. Aikaisempi KOK:n lausunto varoitti ravintolisien käytöstä, aivan kuten US Anti-Doping Agency edelleenkin tekee. KOK:n mukaan ”ravintolisä tulee käyttää nykyisen tutkimusnäytön perusteella valistuneen ammattilaisen ohjauksessa.” D-vitamiini nostettiin esille välttämättömänä ravintolisä silloin, kun auringonvaloa ei ole saatavilla riittävästi. Myös riittävää kalkin ja raudan saantia korostetaan ohjeissa, jotka voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä

  Hiilihydraattien käyttöä suositellaan yli tunnin kestävissä lajeissa. Myös proteiinilisää (15–26 g) suositellaan treenien jälkeen. Uusien ohjeiden yhtenä tavoitteena on neuvoa vuode 1012 Lontoon olympialaisiin valmistautuvia urheilijoita.

  Jätän Fogelholmin lausunnot ravintolisistä omaan arvoonsa. Toivon, että suomalaiset urheilijat tekevät samoin.

  VastaaPoista
 11. Jos onnistuin löytämään oikean lähteen niin Matti Uusituvan suosittelema Joslin Clinic ehdottaa aikuistyypin diabeetikoille 2007 päivätyssä suosituksessa lievää hiilihydraattien rajoittamista: 40 E % kts. http://www.joslin.org/docs . Tässä muuten linkki tuohon Uusituvan pääkirjoitukseen: http://bit.ly/gsBVTb

  VastaaPoista
 12. Lienee monille ovi eläkkeelle olevan auki nyt ja heti. Vaan saattaapi meille kaikille oma olematon kunnia tärkeintä? Nooh kyllä jälkipolvi kehuu tai tuomitsee myöhemmin, vaan on kyllä kysymys myöskin kansanterveydestä joka näyttäis olevan hunnigolla.

  Jurpolukki

  VastaaPoista
 13. Lisäravinteista on todella hyötyä suorituksen aikana, palautumisessa ja lihaskasvun rakentamisessa. Varsinkin bodarit ovat näistä hyvin tietoisia (jopa naturaalit bodarit & fitness tyypit).
  Maailmalla urheilijat jo vuosikymmeniä käyttäneet näitä hyödyseen, mutta suomessa ollaan vieläkin lapsenkengissä.
  Metaboliasta, lihaskasvusta ja palautumisesta varsinkin bodaus-lehti 80-luvulta lähtien on ollut edelläkävijä. Jo tuolta ajalta muistan edelleen mm. hydrolisoitu proteiini 100% parempi typpivaste samalla energiamäällä, 1-4 g c-vitamiinia/pv, kreatiinin käyttö anaerobisissa suorituksessa, jne....

  Aikanaan jo DDR:ssä urheilijat laitettiin UVB:lamppujen alle=>D-vitamiinin tuotanto=>hormonituotanto parempi.

  Mutta suomessa pärjätään ruisleivällä ja kovalla harjottelulla. Lepo, henkinen valmennus ja ravintovalmennus on meillä ollut heikkoa aina. Ja näillä asenteilla on jatkossakin.

  VastaaPoista
 14. On aivan käsittämätöntä että esimerkiksi päivähoidossa olevat lapsemme altistetaan pitkälle prosessoidulle ja totaalisesti rasvattomalle ruualle (mm. rasvaton maito ja Flora). Miten näin voi olla vaikka rasvattomuudelle ei ole mitään perusteita tai tieteellistä näyttöä? Kaiken lisäksi on tukuttain tutkimuksia, joissa maitorasvan hyödyt (varsinkin kasvavalle lapselle) ovat ylivoimaisia.

  Jollakin tavalla näiden ravintosuositusten tekijät ja ruuan tuputtajat on saatava vastuuseen. Ehdotankin, että kokoamme kattavan ja perusteellisen selvityksen (tutkimusviitteineen) siitä, missä tällä hetkellä tieteellisen näytön ja tutkimuksen perusteella näissä asioissa mennään. Tämä paketti on hyvä laittaa vastuullisille päättäjille (ministerit ja muut kanisterit) ja vaatia perusteita nykylinjalle sekä syitä näiden tieteellisten tutkimustietojen syrjäyttämiseen

  Proffa

  VastaaPoista
 15. Linkki lyhentämättömänä: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2010.02330.x/abstract

  VastaaPoista
 16. Rasvateoria kaatuu ulkomaillakin

  Tyydytetyn rasvan vaarallisuutta etenkin sydänterveydelle on liioiteltu ja asioita on esitetty liian yksioikoisina ravitsemusohjeina. Virallinen terveysvalistus on vinoutunutta (distored). Näin kirjoittaa brittilehti Daily Telegraph tänään.

  Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että geenit, elämätavat ja ikä voivat kaikki vaikuttaa siihen, kuinka elimistö reagoi tyydytetyn rasvan saantiin. Tyydytetyn rasvan vaihtaminen tyydyttymättömään (kasviöljypohjaisiin) ei paranna sanottavasti terveyttä. Tutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että mieluummin kuin tyydyteyn rasvan vaihtamiseen tyydyttymättömään, meidän tulisi keskittyä enemmän kala- ja muun meriruoan (omega-3), täysjyvätuotteiden, hedelmien ja vihannesten syöntiin ja suolan sekä kakkujen, keksien ja pikaruoan sisältämien transrasvojen vähentämiseen. Lipids-lehti on julkaisut aiheeseen liittyviä julkaisuja, joita käsiteltiin äsken 100th American Oil Chemists' Societyn (AOCS) vuosikokouksessa. Tieto rasvakammoisesta ja virheellisestä ravitsemusvalistuksesta leviää kulovalkean tavoin eri puolille maailmaa.

  Sydänlehden mukaan Suomen Sydänliitto ja sen "ravitsemuksen huippuasiantuntijat" pitävät järkähtämättömästi kiinni vanhasta rasva- ja kolesteroliteoriasta.

  VastaaPoista
 17. Kuulostaa taas kyynisten kauppamiesten kompromisseiltä tämä "kunniallinen vetäytyminen". Auktoriteettien ja viranomaisten tässä maassa pitää toimia oikeudenmukaisesti ja sillä tavalla kuin ovat valansa vannoneet.

  Ellei selkäranka ole suora, ei sitä ulkopuolisin myönnytyksin kukaan voi oikaista!

  Selvä mittari asiassa on sanansa pitäminen - totuudesta ei saa käydä kauppaa! Jos joku on luvannut toiselle kympin mutta maksaa vain 6 euroa, ko henkilö on minun laskujeni mukaan vain 60-prosenttisesti suoraselkäinen!

  VastaaPoista
 18. Nimimerkki Proffalta erittäin hyvä kannanotto. Vuosikymmeniä jatkunut rasvapelottelu on ollut erittäin kohtalokas juuri lapsille. Heidän lihavuutensa on Suomessakin kolminkertaistunut kolmen vuosikymmenen aikana. Tuona ajanjaksona rasvan suhteellinen osuus suomalaisten kokonaisenergiasta on romahtanut 39 E%:sta 32 E%:iin.

  Esimerkiksi voin ja kulutusmaidon käyttö romahti 80-luvun alusta lukien, joka on lihavuusepidemian alkamisen ajankohta. Lihavuuden kasvun syy löytyy sokeasta ohjaamisesta "laihempaan" ruokaan joka vie monia ikuiseen nälkään ja lihomiseen. Tämä on yhteiskunnalisella tasolla lihavuuden kasvun todellinen syy. Lasten lihavuuden kasvuun johtaneita tekijöitä ei suinkaan kannata etsiä kasvimaista ja puutarhoista, kuten ravitsemusasiantuntija Janne Huovila taannoin esitti.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 19. Matti Uusitupa:

  "Kannattaa tutustua myös ADA:n (Diabetes Care 2011, January) 2011 suosituksiin. Samoin Joslinin klinikan kotisivuilla on hyvä vierailla."

  Anssi jo erinomaisesti analysoi tutkimusviitteitäsi. Viittaat tutkimuksiin, jotka eivät edes tue näkemystänne ohjata kansaa kokoajan suurempaan hiilihydraattien osuuteen sekä vähempään rasvaan.

  "Koko terminologia, kun puhutaan vähähiilihydraattisista ruokavalioista on sekavaa."

  No se on totta. Olen nyt 25 kg kevyempi kuin reilu 4v sitten ja hiilihydraattien saanti niinä (harvoina) päivinä kun olen sen laskenut, on vaihdellut 8 E% - 46 E% välillä" Toi yläpää ei taida olla kovin Vhh:ta vai kuin?

  "Mitä rajoitetaan? Missä on raja?"

  Rajoitettava energiaravintoaine on imeytyvä hiilihydraatti, jota saa runsaasti esim. leivästä, makaroonista, muroista, mysleistä, mehuista jne.

  Annoit - Matti Uusitupa - Suomen akatemiassa käydyssä keskustelutilaisuudessa esimerkin hyvästä ateriasta. Se sisälsi ruisleivän, omenan, rypsiöljyä, kalan ja vettä. Jos otamme uunikirjolohen kalaksi ja käytämme finelin "normaali" ateriakokoja tulee hiilihydraattien osuudeksi 16,7 % kokonaisenergiasta.

  Sinä - Matti Uusitupa - olet lukuisien kollegoidesi tavoin täysin pihalla siitä, mitä vähähiilihydraattinen käytännön lautasella tarkoittaa.

  "Käsitykseni on, että energian saannin ja kulutuksen tulee olla tasapainossa."

  Jep, ja tämä onnistuu monella helpoiten kiinnittämällä huomiota juuri hiilihydraattien saantiin ja syömällä protskua ja rasvaa sillä tavoin, että nälkä lähtee ja hyvältä maistuu.

  Monet ravitsemusasiantuntijat - kuten Matti Uusitupa - vetoavat "termodynamiikan lakiin" "rasvassa on energiaa 9 kCal/g ja hiilihydraateissa 4 kCal/g ja siksi rasva lihottaa enemmän"

  Edellä mainittu käsittämättömän banaali kommentti ei ole mikään "termodynamiikan laki" vaan se ilmoittaa massayksikköä kohden vapautuvan energian kun ko. energiaravintoaineet poltetaan hapessa.

  Jos ymmärtäisitte vaikkapa Termodynamiikan I pääsäännön huomioisitte esim. eri energiaravintoaineiden aiheuttaman erilaisen vasteen hormonitoimintaan ja tämän seurauksesta syntyneen erilaisen energiankulutuksen.

  Mutta kun te ette ota.

  Moni ravitsemusalan ammattilainen vetää herneen nenäänsä kun me "maallikot" arvostelemme heitä. Millaisia ammattilaisia te lääkärit ja ravitsemusterapeutit kuvittelette olevanne termodynamiikan alalla, johon niin usein vetoatte. Olette viimeksi opiskelleet fysiikkaa lukiossa, silloinkaan siitä yhtään mitään ymmärtämättä.

  "Laihduttaa voi monella tavalla, mutta syöminen on koko elämän kestävä asia."

  No jos kerran voi laihduttaa monella tavalla, niin miksi ohjaatte terveysviranomaisia ohjeistamaan vain "viljan kuitu on terveellistä" "vähennä rasvaa" jne. ?

  Jep, syöminen on kirjaimellisesti koko elämän kestävä asia. Ilman eväitä elämä loppuu varsin pikaisesti. Syödä kannattaa siten, että voi hyvin, jotta se "koko elämä" ei olisi kärvistelyä ja kituuttamista, niinkuin moni vähällä rasvalla ja runsaalla tärkkelyksellä kokee sen olevan.

  "Siksi ruokavalion kokonaisvaltainen terveellisyys korostuu."

  Eli missä oli se tutkimusnäyttö joka todistaa "kokonaisvaltaisen terveellisyyden" kaikille tuputtamallenne 55-60 E% hiilihydraateista.

  "Tämä pohjoismainen tai itämerellinen ruokavalio on se, mitä pitäisi edistää."

  Miksi? Millä perusteella se oli kaikille sopiva? Missä on "pitkäaikaistutkimus" tämän ravitsemuksen rakenteen oikeellisuudesta. Vaaditte "pitkäaikaistutkimusta" vhh:lta, mutta ette omalta linjaltanne.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 20. NutraIngredients-USA järjestää ensimmäisen interaktiivisen urheiluravinnekonferenssin, johon voi osallistua netissä. Kiinnostanee ainakin kuntoilijoita ja urheilijoita. Katso esittelyvideo tästä http://20.fi/3321

  VastaaPoista
 21. Nykyisten ravitsemussuositusten hiilihydraattien osuus on huomattavasti suurempi, kuin tutkimusten mukaan on ollut esim. kivikaudella. Koska evoluutioteoria lienee kohtuullisen uskottava, niin ihminen on kehittynyt syömään vähemmän hiilareita, kuin meille jostain syystä tuputetaan. Näin ollen todistustaakka on kyllä suositusten laatijalla. Kasvisöljyt menee samaan kategoriaan.
  Hiilaririippuvuushan on ongelma varsinkin länsimaissa, koska meillä on varaa syöpötellä herkkuja. Minä, ja kovin moni muu, on huomannut että herkuista ei tahdo päästä eroon, ellei rajoita hiilareiden syöntiä radikaalisti. Tietenkin makeat herkut voitaisiin pistää tupakan kaltaiseen pannaan. Esim. kuvat sokeritaudin aiheuttamasta jalka-amputaatiosta karkkipussin kyljessä saattaisi hieman hillitä ostopäätöstä.
  Tokihan kansalaisia tulee vain ja ainoastaan holhota ja kuuliaisen kansalaisen tulee antaa viisaiden proffien päättää mitä on terveellistä laittaa suuhun. Jostain syystä virallisterveelliseen ruokavalioon sattuu kuulumaan kovin paljon kotimaisen massamaatalouden tuotteita, kuinkas muutenkaan.

  VastaaPoista
 22. QUOTE: Tietenkin makeat herkut voitaisiin pistää tupakan kaltaiseen pannaan. Esim. kuvat sokeritaudin aiheuttamasta jalka-amputaatiosta karkkipussin kyljessä saattaisi hieman hillitä ostopäätöstä.

  Ei tuossa olisi mitään järkeä, vaikka itsekin olen potenut mieletöntä himoa kaikkeen makeaan. Ei se mitään auta, jos Tuija Brax, Stuubio ja Jyrki laittavat taas lisää kieltoja. Pekka Puskakin on ahdistellut meitä jo tarpeeksi. On korkea aika tehdä Suomesta vapaa sivistysvaltio.

  Uskaltaisin veikata, että makeanhimolla on jotain tekemistä henkisten/mielenterveydellisten ongelmien kanssa. Jos elämä tuntuu merkityksettömältä ja aivan näköalattomalta, jollakin aineella on päänuppi turrutettava. Tai rahapeleillä. Hyvänolontunteen voi tarvittaessa hakea muustakin kuin leivoksesta ja suklaasta.

  Ravintoasioissa on joskus pakko käyttää maalaisjärkeä, joskus taas lukea viisaiden tiedemiesten blogeja.

  Kaikki ovat varmasti tehneet oman luonnontieteellisen kokeen: kun reippaasti syöt voissa paistettua pekonimunakasta ilman hiilarikasoja, nälkä ei tule pitkään aikaan. Kokeen voi toistaa niin monena päivänä kuin jaksaa. Mitä enemmän toistoja, sitä paremmalla syyllä voi ilmoittaa tehneensä tieteellisen kokeen.

  QUOTE: Koska evoluutioteoria lienee kohtuullisen uskottava, niin ihminen on kehittynyt syömään vähemmän hiilareita, kuin meille jostain syystä tuputetaan

  Suomen asiantuntijoiden pitäisi nyt todellakin alkaa katsomaan asioita useammasta kuin yhdestä näkökulmasta. Taaksepäin katsominen olisi hyvä - vilkaisu kivikauteen tai edes toista maailmansotaa edeltävään aikaan.

  Mitä järkeä on suositella kaikille maailman ihmisille yhtä ja samaa? Amerikasta tulee whole grain & fruits -tiedotusta jatkuvalla syötöllä.

  Täysjyväruisleipää kiinalaisille? (muuten ovat vaarassa kuolla viljakuidun puutteeseen)

  E-EPAa Itä-Afrikan paimentolaisille ja heidän jälkeläisilleen? (muuten ovat vaarassa sairastua masennukseen)


  -tapani

  VastaaPoista
 23. Pääjohtaja Pekka Puska on pyytänyt minua julkaisemaan tämän kommentin kirjoitukseeni:


  "Hiilihydraattien vähentäminen, kuten myös rasvan tai alkoholin vähentäminen ruokavaliossa auttaa ilman muuta painonhallinnassa ja sitä kautta johtaa edullisiin terveysvaikutuksiin. Kun terveellinen ruokavalio on muutakin kuin painonhallintaa, kannattaa hiilihydraattien vähentäminen kohdistaa erityisesti sokereihin ja valkoisiin vehnätuotteisiin, ja rasvan vähentäminen tyydytettyyn kovaan rasvaan."

  Pekka Puska,
  Pääjohtaja, THL

  P.S. Walter Willet on hyvä ystäväni, ja käsittääkseni yllä oleva vastaa myös hänen linjaansa. Willet'hän nosti alun perin hiilihydraattiasian esille, kun amerikkalaiset kuvittelivat, että muuta kuin rasvaa (siis lähinnä hiilihydraatteja) voi syödä mielin määrin. Ja tämän seurauksena kalorimäärä lisääntyi ja seurasi lihavuus- ja diabetesepidemia. Käsittääkseni Willet'illä on täysin samanlainen kanta rasvoista kuin meillä. Suomea lähellä ovat hänen julkaisunsa Puolan sydänkuolleisuuden vähenemisestä rasvan laadun muutoksen seurauksena.

  VastaaPoista
 24. Mikael Fogelholm:

  " "Todella monen ihmisen" kokemukset eivät ole ne, joiden perusteella yhtään suositusta missään päin maailmaa muutettaisiin. "

  Näin sanoessaan Fågeli (yleisen matematiikan lukija?) tunnustaa koko ongelman. Vhh:ta ei kelpuuteta edes vertailuryhmäksi. Monet "yksittäistapaukset" ovat onneksi huomanneet, että kannattaa mieluummin luottaa omaan puntariin, oman labran tuloksiin ja omaan vointiin, Fågelin tilastotulkintojen sijaan.

  On se ihme ja kumma, että jokainen lähipiirini ylipainoinen on tällainen "yksittäistapaus".

  Fågeli, vaadit vhh:lta pitkäaikaistutkimusta.

  1. Missä on se pitkäaikaistutkimus, joka todisti oikeaksi viimeksi laaditun VRN:n suosituksen 55-60 E% hiilihydraateista?

  2. Olet koko urasi ajan ohjannut Suomen kansaa suurempaan hiilihydraattien osuuteen kuin mitä keskimääräinen saanti on suositusta antaessa ollut. Nyt Suomessa saadaan n. 46 E% hiilihydraateista ja suosittelet 40 - 45 E%. Eli hh saannin vähentämistä nykyisestä tasosta. Mikäs on mielenmuutoksen takana? Miksi vedit junaa aiemmin täsmälleen päinvastaiseen suuntaan?

  3. Missä on se tutkimusnäyttö, joka todistaa, että tämä 40-45 E% on "turvallinen" tai "ehkä jopa hyödyllinen" Vaadit ko. näyttöä alle 20 E% hh ruokavalioilta. Missä ovat omat todisteesi?

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 25. "Miten voisimme mahdollistaa, että maamme johtavat terveysviranomaiset siirtyisivät kannattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota?"

  En tulkitse kannattavani vhh:ta, sen enempää kuin mitään muutakaan ruokavaliota. Mielesteni kunkin "yksittäistapauksen" tulee ravita itseään siten, kuin katsoo sen parhaiten palvelevan terveyttään, sopivan makuunsa ja rahapussilleen jne.

  Christerin esittämän toivee sijaan vaatisin, että johtavat asiantuntijamme (ja pikku lääkäri- sekä ravitsemusterapeutti nilkit heidän perässään) lopettavat vhh:n vastustamisen, aivan erityisesti argumentein, jotka ovat täysin ehdottomasti todistettavissa vääriksi. Yksi em. väite on vhh:n suojaravinneköyhyys. Lähtisittekö Fågeli, Uusitupa ja Puska kanssani "lautasmallikisaan"?

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 26. Walter Willett on puhunut tällaisia aivan äskettäin jenkeissä "Suuressa Rasvakeskustelussa" rasvoista ja hiilareista:

  " "If anything, the literature shows a slight advantage of the high fat diet," he said. "The focus on fat in dietary guidelines has been a massive distraction. ... We should remove total fat from nutrition facts panels on the back of packs."

  He added that while the pervasive dietary guidance given to consumers has been to eat fats sparingly, to load up on starch and eat non-fat products, "the food industry quickly realized sugar was cheaper than fat and laughed all the way to the bank."

  http://www.foodnavigator-usa.com/Science-Nutrition/Low-fat-diets-could-increase-heart-disease-risk-say-nutrition-experts/


  Minusta Willett ei tosin, kuten Christer näyttää viittaavan, kannata eläinrasvojen lisäämistä, vaan ei-hydrogenoitujen kasvirasvojen ja kalanrasvan saannin lisäämistä.

  http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/index.html

  VastaaPoista
 27. Tri Barry Searsin kirjan Omega-Zone (Otava 2003) sivulla 84 on Omega-Zone ruokakolmio, joka poikkeaa täysin Suomen virallisterveellisistä kolmioista. Searsin kolmion jalustana on kalaöljy! Suosittelen kirjaa kaikille ravinnosta ja terveydestä kiinnostuneille ihmisille. Sears on ollut paljon aikaansa edellä ja hänen sanomansa on edelleen erittäin ajankohtainen. Hän suosittelee nimenomaan "farmaseuttisen tason kalaöljyä", jolla hän tarkoittaa vähintää 60 % omega-3:a sisältäviä tuotteita. Sears suosittaa niitä vähintään 2,5 grammaa päivässä. Peruskalaöljyssähän omega-3:a on vain 30 %, joten niitä pitäisi ottaa tuplasti enemmän. Onneksi meillä Suomessa on ollut jo vuosia saatavana 90-prosenttisia etyyliesteröityjä valmisteita, joilla on hyvä kustannus-hyöty-suhde.

  VastaaPoista
 28. QUOTE: On aivan käsittämätöntä että esimerkiksi päivähoidossa olevat lapsemme altistetaan pitkälle prosessoidulle ja totaalisesti rasvattomalle ruualle (mm. rasvaton maito ja Flora). Miten näin voi olla vaikka rasvattomuudelle ei ole mitään perusteita tai tieteellistä näyttöä?

  http://www.hiilaritietoiset.net/olemmekoumpikujassa.htm

  Timo Kuusela, lekuri, on kirjoittanut hiilaritietoiset.net -sivujen uumeniin mielenkiintoisen jutun, jossa hän kertoo, kuinka tähän on tultu (nettiosoite yllä). 1950-luvulla amerikkalainen Ancel Keys kehitti ajatusrakennelman, jonka mukaan suurin syypää sydäntautiin on (tyydyttynyt) eläinrasva. Tämän ajatusrakennelman varaan on rakennettiin myös Pohjois-Karjala-projekti (osittain.) Maailmansotien jälkeen Amerikan maatalous alkoi tuottaa uusien koneiden avulla viljaa ja kasviöljyjä ennen näkemättömiä määriä - samanaikaisesti Amerikan maatalousministeriön ruokasuositukset laitettiin hiilari- ja kasvirasvavoittoisiksi.

  Ancel Keys eli satavuotiaaksi. Merkittävillä miehillä on taipumus elää pitkään. Fidel Castrokin on tainnut olla vallassa parin sukupolven ajan. Veikkaan, että oman pääjohtajamme turvallisessa isällisessä suojeluksessa ehtii vielä kasvaa yksi sukupolvi. Tänään syntynyt vauva pääsee kasvamaan nelikymppiseksi nauttien elämästä, jossa on ennen näkemättömän vähän tyydyttynyttä rasvaa. Esimerkkinä rypsipossu:

  http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/01/rypsipossun_tuotanto_tuo_kilpailua_sianlihamarkkinoille_2260703.html?origin=rss

  Jos linkki ei toimi, Yle uutisoi tänään otsikolla "Rypsipossun tuotanto tuo kilpailua sianlihamarkkinoille", ja jatkaa: "Rypsiporsastuotannossa ruokinnalla muutetaan sianlihan rasvakoostumusta terveellisemmäksi."

  -taaapani

  VastaaPoista
 29. QUOTE: ...rasvan vähentäminen tyydytettyyn kovaan rasvaan." --- P.S. Walter Willet on hyvä ystäväni, ja käsittääkseni yllä oleva vastaa myös hänen linjaansa.

  Jos kerran Walter Willet on pääjohtajan kanssa samoilla linjoilla, miksi sitten pääjohtaja edelleenkin keskittyy rasva-liturgiaan? Willethän sanoo, että keskittyminen rasvaan ravinto-ohjeistuksessa on ollut pahimman luokan erhe.

  Millä ihmisiä aletaan pelotella sen jälkeen, kun kaikkien maailman eläinten rasva on tehty pehmeäksi? Kun kaikessa eläväisessä tyydyttyneen osuus on korkeintaan 30%, olemmeko lähempänä paratiisia kuin ennen toista maailmansotaa? No ei varmasti.

  ********

  NYT VAKAVASTI!!!! Ehdotan perääntymistien... Lopettakaa ihmisten pelottelu tyydyttyneellä/eläin -rasvalla. Annetaan kotieläinten rasvan olla kovaa. Kotieläimiä ei ole pakko syödä, jos tuntee sen iljettäväksi ja moraalittomaksi. Tai sitten syö vähärasvaiset ruhon osat.

  Ehdotan, että suosituksista jätetään kokonaan pois kalorit ja prosentit. Riittäisi mainita havainnollisesti, mistä saa parhaiten hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Vaikkapa top 50 lista "eniten hiilihydraattia per sata grammaa", "proteiinia" jne. Sitten tietysti mikroravinteille sama. Eli sopivia paloja Finelistä.

  Jos kaloreita ei voi jättää suosituksista pois, jättäkää herran tähden edes ne energiaprosentit pois! Siis kaikki "enegiasta 20%/30%/40%/50% hiilihydraatteja" - kaikki tuollaiset ovat turhaa. Prosenttiharrastajille voi painaa lisälehtisen, jota saa sitten tilata maatalousministeriöstä ;)

  No niin, siinä oli pikainen perääntymistie-luonnos.

  -taapani

  VastaaPoista
 30. Pekka Puska:

  "Walter Willet on hyvä ystäväni, ja käsittääkseni yllä oleva vastaa myös hänen linjaansa."

  "Käsittääkseni Willet'illä on täysin samanlainen kanta rasvoista kuin meillä."

  Näinkö?

  Willett:in ruokapyramidi:

  http://spicesoflife.com/wp-content/uploads/2007/07/pyramid-willett.gif

  Tässä meidän viranomaisten tuputtama:

  http://www.freewebs.com/ruokatottumukset/ruokapyramidi.gif

  Eroja:

  1. Willett:in mallissa kasvirasvat ovat pyramidin pohjalla, meillä aivan huipussa.

  2. Willett:in mallissa täysjyvätuotteet (tärkkelystä) täyttävät puolet pyramidin pohjasta, meillä kokonaan.

  3. Peruna on Willett:in mallissa aivan pyramidin huipulla, meillä pohjalla.

  4. Willett:in mallissa pähkinöitä syödään päivittäin.

  Meidän mallissamme voi ei ole lainkaan mukana. Willett:in mallissa se kuitenkin mainitaan.

  Samin pyramidissa ei ole perusteltua syytä vältellä ns. kovia rasvoja. Sen sijaan löytyy perusteluja miksi niitä olisi hyvä olla ainakin joskus mukana. Joskin kaikille samaa pyramidia ei ole edes olemassa.

  Mainitsemani erot Willett:in vs. meidän pyramidin välillä muuttavat hiilari/rasva E%osuuksia erittäin merkittävästi. Kumpaakos sinä Pekka kannatat? Onko tuossa Willett:in ehdotuksessa jotain vikaa?

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 31. QUOTE: Tässä meidän viranomaisten tuputtama:

  Tämän hetkinen kuvio taitaa olla lautasmalli. Sami Uusitalon mainitsema pyramidi on käsittääkseni sen edeltäjä.

  http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/vinkkeja_viisaisiin_valintoihin/

  Itse asiassa lautasmalli ei ole pelkkä lautasen kuva, vaan monta lautasen kuvaa sanallisten ohjeiden kerta.

  -tapani

  VastaaPoista
 32. QUOTE: "Willett:in ruokapyramidi"

  En voi olla ihmettelemättä, miksi pyramidin alimman palan toisena puolikkaana on kaikenlaiset kasviöljyt. Tavanomainen vastaus tietysti on se, että pehmeä rasva on terveellistä. Eikö samoja rasvoja sitten saa syömällä runsaasti kasvimaailman tuotteita?

  Kasviöljyjen suosittaminen perusravintona tuo taas mieleen Timo Kuuselan tekstin, jossa kerrotaan 1950-luvulla aloitetusta öljykasvien laajamittaisesta tuotannosta. Onko homma nyt niin, että Willetkään ei pääse kokonaan irti kotimaansa maatalouspolitiikasta? Lopulta kaikki palautuu vuoteen 1958.

  (Oliiviöljy on poikkeus, sillä käytännön ihmiset Välimerellä ovat todenneet sen hyväksi ravinnoksi.)

  Viljat ovat ihan sopivaa perusravintoa eurooppalaisperäiselle ja varsinkin lähi-itäläiselle väestölle.

  ----

  Jos ajatellaan kivikautisella tavalla, seuraava Varpu & Co:n pyramidi näyttää aika hyvältä:

  http://www.hiilaritietoiset.net/pyramidi1.pdf

  Kyllä tuollakin rypsiöljy näkyy, mutta se ei ole maatalouspolittinen pakkomielle.


  -tapani

  VastaaPoista
 33. Palaisin vielä nimim. Proffan kommenttiin. Rasvavalistus ja samanaikainen tärkkelyksen tuputus on ollut kohtalokkainta juuri lapsille. Lasten lihavuus on maassamme kolminkertaistunut kolmessa vuosikymmenessä. Syyllisiä ovat Pekka Puska, Matti Uusitupa, Mikael Fogelholm, Aila Rissanen, Pertti Mustajoki jne.

  Lapset olisi voinut pelastaa runsaampi proteiinin saanti vaikka tyydyttynyttä rasvaa olisi vähennettykin. Lasten on kuitenkin vaikea purra "tiukkaa" lihaa. Kun kermakastike ja lihapullat ovat kiellettyjä eikä hienosti tehty sisäfilekään tuppaa maistumaan, niin painopiste menee väkisin runsaaseen tärkkelykseen, jonka päälle syödään läjä ehdottoman terveellisiä makeita hedelmiä, kuten banaaneja. Eli elimistöön tulee glukoosia, glukoosin perään.

  Kouluissa ja päiväkodeissa tulisi ehdottomasti ottaa vaihtoehdoksi myös täysrasvainen maito ja voi. Näin myös liharuoka maistuisi paremmin kun rasvan käyttö ei ole kiellettyä.

  Edellisessä on oikeastaan kyse enemmän demokratiasta kuin "kuka on ravitsemuksellisesti oikeassa". Me rasvoissa (tyydyttyneessä) hyviä puolia näkevät maksamme veroja siinä missä floran tuputtajat.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 34. QUOTE: "Kouluissa ja päiväkodeissa tulisi ehdottomasti ottaa vaihtoehdoksi myös täysrasvainen maito ja voi. "

  Niin sanottu Itämeren (virallinen pohjoismainen) ruokavalio:

  POISTETAAN maidosta jotain olennaista (rasva), saadaan terveystuote (rasvaton maito).

  OLLAAN POISTAMATTA viljasta jotain olennaista (kuori), saadaan terveystuote (täysjyvä)

  Kun taas Välimeren paikkeilla mennään seuraavaan tyyliin:

  OLLAAN POISTAMATTA maidosta mitään olennaista. Hyvin on mennyt.

  POISTETAAN viljasta jotain olennaista. Hyvin on mennyt.


  -ta'apani

  VastaaPoista
 35. Jos haluat näyttää pyramidilta niin syö pyramidin mukaan.

  VastaaPoista
 36. Veljeni juuri kertoi, että yhtenä MBA matikkatehtävänä heillä oli laskea sopiiko Mäkkärin ruoka ravintoympyrään. Ja sehän sopi kun osasi oikeita ruokia Mäkkäristä valita. en ole tätä itse tarkistanut.

  Eli miten olisi raflaava otsikko: THL suosittaa MacDonalds ruokaa?

  Herättelisikö se ihmisiä?

  Christel näppäränä miehenä osanee laatia ravintoympyrän 'ravitsevan ja maukkaan' Mäkkäri menuun.

  VastaaPoista
 37. Tämä seuraava on kyllä ihan virallisterveellistä, ja puhuu vahvasti VHH:ta vastaan (rasvaiset maitotuotteet, punainen liha):

  http://www.iltalehti.fi/elintavat/201101050112625_el.shtml

  "Sen mukaan pitkään elävät todennäköisemmin sellaiset, joiden ruokavalio painottuu hedelmiin, vihanneksiin, täysjyväviljoihin, vähärasvaisiin maitotuotteisiin, kalaan ja siipikarjaan ja sisältää niukasti punaista lihaa, paistettuja ruokia, makeisia, lisättyä rasvaa ja sokeroituja juomia.

  Tällaista ruokavaliota noudattavien riski kuolla kymmenen vuoden aikana havaittiin 40 % pienemmäksi kuin esimerkiksi paljon rasvaisia maitotuotteita käyttävien tai jälkiruokia ja makeisia runsaasti nauttivien."

  VastaaPoista
 38. Syömissuosituksia/lautasmalleja/kolesterolin raja-arvoja suosittelevat aiheuttavat stessiä ja sydänkuolemia "tunnollisille" ihmisille. Ravinto yksin ei takaa terveyttä. Liikunta, uni ja harrastukset vaikuttavat ihmisolemuksen kolmeen osaan: ruumiiseen, sieluun ja henkeen. Useimmat ihmiset syövät/juovat liikaa ja liikkuvat liian vähän - he tuottavat lääkäreille/tutkijoille ja "kaikenmaailman hutkijoille" hyvät ansiot!

  VastaaPoista
 39. Mäkkärin ruoka on lähestulkoon optimaalista makroainejakautumaltaan jos uskoo virallisiin suosituksiin. Ainoastaan proteiinin määrä on liian pieni esim. BigMac-ateriassa. Hiilarit saadaan mukavasti täyteen kun aterian juomana on Cokis.
  AaKoo

  VastaaPoista
 40. Mitään iltalehden juttua ei kannata noteerata millään tavalla. Vaikka siinä olisikin jotain kunnon tutkimusta joskus siteerattu niin yleensä siinä on tehty väärät päätelmät.

  VastaaPoista
 41. Olen iloinen karppaaja. Runsas hiilareitten saanti koukuttaa; aiheuttaa mielitekoja ja näläntunnetta. Koska en syö leipää, niin rasvan määrä on pysynyt samana kuin "entisessä elämässäni. Olen ollut näkevinäni, että THL:n tutkijoissakin on ylipainoisia. Tässähän olisi hyvä tutkimuskohde aivan "livenä". Lapset ja nuoret huolettavat, koska he ovat viisaitten viranomaisten uhreja. Ovaskainen THL:stä ei ymmärrä mistään mitään.

  VastaaPoista
 42. "Palaisin vielä nimim. Proffan kommenttiin. Rasvavalistus ja samanaikainen tärkkelyksen tuputus on ollut kohtalokkainta juuri lapsille. Lasten lihavuus on maassamme kolminkertaistunut kolmessa vuosikymmenessä. Syyllisiä ovat Pekka Puska, Matti Uusitupa, Mikael Fogelholm, Aila Rissanen, Pertti Mustajoki jne."

  Huu ja haa. Onhan se tietenkin kiva, että alan koulutusta ja julkaisuhistoriaa omaamaton diplomi-insinööri julkaisee "mustia listoja" - nauru kun pidentää ikää. Nyt vain kuitenkin sattuu olemaan niin, että virallisten suositusten ja vaikkapa lautasmallin mukaan syövä henkilö ei mitä todennäköisemmin liho: suojaravinteita tulee runsaasti, laadukasta rasvaa tarpeeksi, kuituja paljon jne. Lihominen johtuu siitä, että suomalaiset eivät noudata suosituksia mm. makeisten, jäätelön ja herkkujen välttämisen suhteen sen enempää kuin vaikkapa suosituksia liikunnan määrästä tai energiansaannin kontrolloinnistakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Anonyymi)nauru kun pidentää ikää.

   Tiedätkö tieteellisen tarkasti miksi/miten?

   NN

   Poista
 43. Muutama fakta tähän kovetettu rasva tai trans rasva asiaan.

  Kovettamisprosessissa on se ongelma että kun katalyytti aktivoi kaksoissidoksen yleensa mass-transfer eli käytännösä nmesteliuksessa ei ole riittävästi vetyä joka voisi reagoida välittömästi ketjun sidosten kanssa vaan aktivoitunut kohta ehtii pyörähtämään alempienergiseen tilaan eli trans asentoon. (trans - eripuolella, cis-samalla puolella) on olemassa hydraus eli kovetusmenetelmä jossa aineensiirto on minimoitu ja kovetus saadaan aikaan ilman että kaksoissidoksen kierähdys ehtii tapahtua. Tämä ylikriittinen (paineessa tapahtuva) hydraus on kehitetty professori Magnus Härrödin toimesta jo aikaa sitten Ruotsin SIK Göteborg'issa. Valitettavasti taloushyödyt menevät tässäkin asiassa mm. raisiolta ja valiolta ohi ja kuplitus vedytys reininnikkelikatalyytillä vaan jatkuu... vaikka raisio taitaa olla virittänyt polymeeripalladium katalyyttiä mutta eikohän sekin ole jo unidettu ja siirrytty takaisin halvimpaan mahdolliseen. Puska ja kumppanit voisivat ehkä perehtyä valmistusmentelmiin ja loisivat vaikkapa standardeja kovettamisprosesseille terveellisempään suuntaan viisastelun sijaan.

  että tällaisia.

  nim. turun kemisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemistille kiitos, edustat yhtä todellisista tieteenaloista ja siten "vahingossa" jopa palanen tiedettä mahtui tänne. Jos nyt kuitenkin palattaisiin lääke(tieteen) arkeen eli valtaan, businekseen ja politiikkan, siitän tässäkin ketjussa pääsääntöisesti keskustellaan/kinataan ;-) ? Mallikkona Laitoin tieteen varmuuden vuoksi sulkuihin kun en ole ikinä oikein ymmärtänyt miksi lääketiedettä kutsutaan tieteeksi?

   NN

   Poista
 44. A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it.
  Max Planck

  Ego is the immediate dictate of human consciousness.
  Max Planck


  Jos Maxiin on vähänkin luottaminen niin tässkin aiheessa menee vielä pitkät tovit...

  Kannattaa henkilökohtaisella tasolla pohtia meneekö mukaan kinasteluun ja odottaa tuloksia vuosien jälkeen, pölyn laskeuduttua vai tekeekö olemassaolevasta tieteellisestä tiedosta omat johtopäätöksensä.

  NN

  VastaaPoista