maanantaina, kesäkuuta 18, 2007

Diabeetikko syököön nyt virallisesti paljon hiilihydraatteja

*
Käypä hoito -suositukset diabeetikolle on julkaistu ihan ruokavaliosuositusten kera.

Pakko se on uskoa kun sen omin silmin näkee, että diabeetikolle (sokeritauti) sopii yhtä rankka hiilihydraattialtistus kuin kestävyysurheilijalle. Vai onko sittenkään pakko uskoa? Minä en ainakaan tähän suositukseen usko. Käypä hoito -suositukset ovat oivallisia katsauksia sairauksiin ja lääkärille avuksi kun hän miettii parasta mahdollista hoitoa potilaalleen. Anteeksi vain, mutta tämä diabeetikon hoitosuositus on todella kummallinen. Olen läheltä saanut seurata miten tyypin-2 diabetesta (aikuisena saatu sokeritauti) sairastava luo edellytykset korjata aineenvaihduntasairautensa seuraavasti (tämä on totta!):
  • hän karsii ruokavaliostaan pois rankimman hiilihydraattialtistuksen syömällä hiilihydraatteja hyvin valikoidusti ja niitä tietoisesti rajoittaen
  • ryhtyy syömään hiilihydraattitietoisesti (tämä on Varpu Tavin keksimä erinomainen suomenkielinen sana tälle ilmiölle)
  • lisää liikuntapanostaan huomattavasti
  • lopettaa tupakoinnin
  • ei mitenkään ajattele olevansa tilapäisellä laihdutusruokavaliolla (dieetillä) vaan soveltaa elämäntilanteessaan parhainta mahdollista ruokavaliota
  • hän antaa väsähtäneelle haimalleen vielä muutamaksi vuodeksi (vuosikymmeneksi) mahdollisuuden selvitä ilman lääkitystä
  • tähän hoitotasapainoon hän pääsi vähitellen vähentämällä diabeteslääkitystään, tarkkaillen verensokeriaan ja kokeilemalla mitä hiilihydraatteja hän voi turvallisesti syödä
  • en löydä aihetta kritisoida hänen ajatuksenkulkuaan

Ravitsemus ja terveys -blogin pitäjä (Jari Ristiranta) on haastanut Käypä hoito -suositukset diabeteksen hoidosta ja ruokavaliosta tehneen asiantuntijaryhmän. Lukekaa haaste tästä. Kirjoittakaa hänelle kokemuksistanne diabeteksen hoidosta rajoittamalla hiilihydraatteja ja osallistukaa varsin vilkkaaseen keskusteluun diabeteksen ruokavaliosta Hiilaritietoiset foorumissa. Kertokaa miten sairautenne todettiin, mitä ohjeita ja lääkitystä siihen tarjottiin, mitä tapahtui kun rajoititte hiilihydraattien saantia. Kommentteja voi lähettää minullekin jos koette tämän oman vaatimattoman blogini sopivaksi mielipiteen ilmaisupaikaksi. Tärkeää on saada hurmahenkisyydestä vapaata tietoa erilaisesta tavasta hoitaa diabetesta.

Kirjoittamastani tilannekatsauksesta diabeteksesta Suomen Potilaslehdessä voitte ehkä saada jotain kiinnekohtia ajankohtaiseen asiaan.

Tsemppiä!

8 kommenttia:

  1. Minä olen ennenkin lähettänyt sinulle postia diabeetikon ruokavaliostani. Kiitos vastauksistasi ja hienoista selityksistäsi mitä haimassa tapahtuu kun diabetekseen sairastuu. On kiva huomata, että et hätkähdä kertoa totuutta Suomen kansalle ja tuomitset noinkin tylysti nuo Käypä hoitosuositukset. Voit joutua tuon asian takia vaikeuksiin. En ymmärrä miksi diabeteshoitajat ja lääkärit yhä suhtautuvat niin kielteisesti hiilihydraattien rajoitukseen ruokavaliossa. Ainakin minulla on diabetes pysynyt aisoissa liikuntaa lisäämällä ja syömällä vähemmän hiilihydraatteja. Tämä on taatusti toimiva keino! Olen terve, mutta en ole kovinkaan paljon laihtunut, mutta olen jotenkin tottunut tähän lievään ylipainoon enkä ota siitä stressiä.

    Seppo

    VastaaPoista
  2. Oli mukava lukea hyvissä merkeissä jatkuvasta ruokavaliohoidostasi, Seppo!

    VastaaPoista
  3. Miten tässä voi uskoa enää mihinkään asiantuntijalausuntoihin missään asiassa?

    VastaaPoista
  4. Ihan yhtä kriittinen ole noiden uusimpien suositusten suhteen, vaikka en diabeetikko itse olekaan. Kiitos vhh:n.
    T: Kari

    VastaaPoista
  5. Hei anonyymi ja Kari. Tämä on todellakin uskomattoman kova kolahdus itselleni myöntää, että Käypä hoito -suosituksissa voidaan mennä näin perusteellisesti pieleen. On otettu kovin ristiriitaiselta vaikuttava asenne tuohon ruokavaliokysymykseen. En ymmärrä miten itsenäisesti ajatteleva diabeteshoitaja voi mitään tällaista potilaalleen suositella. Lääkäreiden noin viikon verran kestävä ravitsemuskoulutus ei salli pitemmälle menevää kriittisyyttä potilaan ravitsemuksessa, mutta diabeteshoitajat ja ravitsemusterapeutit terveyskeskuksissamme lienevät aivan ymmällään tilanteesta.

    Muissa Käypä hoito -suosituksissa on tietenkin yhtä lailla medikalisaatio esillä, mutta ei kuitenkaan mennä laisinkaan näin pitkälle järjettömyydessä kuin tässä diabeteksen ravitsemusohjeistuksessa, joka enemmän muistuttaa pitkitettyä saattohoitoa kuin vakavan aineenvaihduntasairauden kurissa pitämistä ja hoitamista parhaan kyvyn mukaan. Paljon, paljon otaksun potilaiden suonissa virtaavan synteettistä insuliinia ennen kuin tilanteeseen saadaan korjaus. Käypä hoito -suositukset tahtovat olla ja pysyä muuttumattomina, saa tapahtua jotain todella mullistavaa ohjeiden muuttumiseksi. Minä olen todella vihainen tilanteesta ja pahoittelen vielä kerran ravitsemusterapeuttien puolesta vallitsevaa kaaosta.

    Tästä pitäisi kyllä tehdä virallinen valitus. Onneksi Jari Ristiranta on suositusten laatijoille ja asiasta vastaavalle ministerillekin lähettänyt asiaa koskevan haasteen. Saa nähdä mitä hänelle vastataan.

    VastaaPoista
  6. Ei ole tullut vastausta, eikä taida tullakkaan. Teeppä sinäkin nyt jotain radikaalia?

    VastaaPoista
  7. Ei tässä muuta radikaalia voi tehdä kuin kehottaa diabeetikkoja ottamaan yhteyttä Diabetesliittoon ja kysellä ravinto-ohjausta hiilihydraattitietoista ruokavaliota varten. Valmius vastata diabeetikkojen uteluihin ei ole paras mahdollinen tällä hetkellä. Diabetesliiton ravitsemusterapeuttien palattua kesälomalta yritän saada aikaiseksi tapaamisen ruokavalio-ohjauksen merkeissä. Sen verran rohkaisevia viestejä on tullut diabeetikoilta, jotka ovat vähentäneet erityisesti nopeasti sokeristuvien ruoka-aineiden käyttöä, että asiaa kannattaa pitää vireillä.

    VastaaPoista
  8. Itse asiassa ajattelin myöhemmin pyytää myös Diabetesliiton ravitsemustoimikuntaa vastaamaan haasteeseen, jos Käypä hoito -porukalla ei ole kanttia vastata.

    VastaaPoista