maanantaina, tammikuuta 21, 2008

Peruna, pasta ja riisi pois?

*
Olen yllättynyt kahdesta asiasta
:
 1. Hys-hys -dieetti, jossa mm. jätetään rohkeasti pois peruna, pasta ja riisi on yllättävän hyvin toiminut asiakaskunnassani.
 2. Kansanterveyslaitos, Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja maamme tiedotusvälineet ovat hiirenhiljaa viimeaikaisista tapahtumista tämän hys hys -dieetin tiimoilta Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Olen yrittänyt asiasta hienotunteisesti vihjaista sinne median suuntaan. Ei ole vielä näkynyt juttua Suomen lehdissä Ruotsin ihmeestä: Lääkäri Annika Dahlqvist ja hiilihydraattitietoisen ruokavalion hyväksyminen osana lihavuuden ja tyypin 2 diabeetikon hoitoa.
Pienenä valonpilkahduksena huomaan Turun Sanomien viikkoliitteestä (19.1.2008) ihan mukavan jutun hys hys -dieetistä. Artikkelissa käytetään tästä dieetistä nimitystä karppaus. Itse pidän enemmän termistä hiilihydraattitietoinen (tämän sanan keksi kirjailija Varpu Tavi).

Otteita Turun Sanomien jutusta ajatuksianne herättämään:

Majamäen perheessä syödään usein kiinalaista ruokaa. Silti riisikattila ei porise hellalla, sillä karppiperheessä vältetään hiilihydraatteja. Karppaus on elämäntapa lohjalaiselle Majamäen perheelle. Ruokapöydässä on tarjolla useimmiten lihaa ja kalaa, raikkaita salaatteja ja vihanneksia.

Majamäen pariskunta ostaa mahdollisimman suuren osan ruokatarvikkeista lähikaupasta, mutta hakee aasialaiset erikoisuudet Helsingistä. Samalla reissulla voi poiketa Hakaniemen halliin etsimään luista naudanlihaa, lampaan munuaisia, broilerin kivipiiroja tai muuta harvinaisempaa herkkua.

Majamäkien aamu alkaa munilla ja pekonilla tai vaihtoehtoisesti munakkailla, jotka maustetaan yrteillä tai pinaatilla. Muilla aterioilla perinteisen lautasmallin tärkkelyysosuus korvataan kasviksilla ja hedelmillä. Käyttöenergia otetaan rasvasta. Me suosimme oliiviöljyä, pähkinöitä ja kalaa eli olemme virallisilla rasvalinjoilla. Valinta on myös kulinaarinen, sillä tykkään enemmän oliiviöljystä kuin voista ja kermasta, Mirka kertoo. Mieluisia ovat tofu ja täysrasvaiset juustot, tuoreet ja kuivatut hedelmät, mantelit ja tumma suklaa. Pojat juovat täysmaitoa, vanhemmat vihreää teetä ja espressokoneella valmistettua kahvia.

Juomista on hylätty olut ja limsat. Kuivat viinit ovat ok, samoin väkevä alkoholi lukuunottamatta makeita liköörejä, Mirka toteaa. Hän on tarkempi ruokavaliostaan kuin muut perheenjäsenet. Pojat syövät ruisleipää ja Hannukin saattaa joskus maistaa sitä viipaleen verran.

Ruokavalio pudotti painoa. Majamäkien kodissa kiinnostus ruokaan näkyy muualla kuin kotikokkien vyötäröllä. Mirkan mukaan karppaus tekee ihmiselle vain hyvää. Päivittäiset nälkä- ja väsymyskohtaukset korjaantuvat, kun verensokeri pysyy tasaisena. Kasvojen ihon kunto parani ja ihottuma hävisi. Vatsakivut loppuivat ja korkea verenpaine laski ihannelukemiin, hän luettelee. Mirka laihtui uuden ruokavalion myötä 18 ja Hannu lähes 20 kiloa.

Jutun teki toimittaja Merja Ilpala-Klemm.

4 kommenttia:

 1. Minä en ole yllättynyt siitä että perunan, pastan, riisin ja leivän jättäminen pois tuo tilalle terveyttä ja ihmiset laihtuu. Siitä olen yllätynyt että KTL jatkaa tämän asian pimittämistä. Olisi jo aika herätä todellisuuteen.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista pohdintaa! Voisiko Mökkihöperö olla kyse siitä, että kaiken sen tutkimusnäytön keskellä ravintokuitujen terveellisyydestä unohtuu se tosiasia, että niitä ravintokuituja voi saada myös muista ruoka-aineista kuin perunasta, pastasta, riisistä ja leivästä? Ei ole pitkäaikaistutkimuksia sellaisista ruokavaliosta, joissa rajoitetaan vahvasti kuitupitoisia hiilihydraattia sisältäviä ruoka-aineita. Sen sijaan on selkeää näyttöä esim. kokojyväviljan ja terveyden välillä.

  En oikein jaksa uskoa tarkoitukselliseen tiedon pimittämiseen KTL:n suunnalta. Läheinen yhteistyö Leipäliiton kanssa varmaan näkyy jossakin muodossa ruoka-aineiden painotuksissa.

  Tutkimustyö on haastavaa ja kallista. Tutkimuksen voimavarat suunnataan sinne missä on toivoa uusista tutkimusmäärärahoista ja näyttöä kasvavista markkinoista. Kiinnostavaa, kätevää ja kannattavaa leivän syrjäyttäjää kuitulähteenä on vaikea keksiä. Siksi olenkin neuvonut hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon siirtyviä pitämään leivän mukana kuviossa mahdollisimman pitkään. Ensin saa peruna, pasta ja valkoinen riisi väistyä ruokalautaselta, sitten vasta kaurapuuro, ruisleipä ja näkkileivät.

  VastaaPoista
 3. "Päivittäiset nälkä- ja väsymyskohtaukset korjaantuvat, kun verensokeri pysyy tasaisena. Kasvojen ihon kunto parani ja ihottuma hävisi. Vatsakivut loppuivat ja korkea verenpaine laski ihannelukemiin, hän luettelee. Mirka laihtui uuden ruokavalion myötä 18 ja Hannu lähes 20 kiloa."

  Aivankuin minun kokemuksia, lähes sanasta sanaan. Suosittelen, ainakin painonsa kanssa painiville.

  Nykyajan ihmiset ovat niin kalpeita. Mäkin sain vähän eloa ihoon tällä ruokavaliomuutoksella.

  VastaaPoista
 4. Minäkin pudotin 15kg yhteensä ensin 10kg pelkällä yhden perunan vähennyksellä per ruoka ja riisin ja makaroonin annoskokoja pienentämällä. Sitten rajotin kaiken pois ja paastosin näkkileivällä ja voilla kuukauden ja sain viel 5kg pois. Taas ollaan hoikka ja pitkä.

  VastaaPoista