torstaina, tammikuuta 03, 2008

Vihannekset ja salaatit sekaisin?

#
Välillä meillä on ravintokeskustelussa
puurot ja vellit sekaisin. Nyt on Helsingin Sanomien toimittaja Päivi Repo rohkeasti sekoillut vihannesasiassa. Hän väittää, että talvella vihanneksista voi saada liikaa nitraattia.

Uskallan epäillä moista väitettä. Vihannesten terveysvaikutukset ylittävät monin verroin mahdolliset pienten nitraattimäärien terveyshaitat. Tällaiset kielteiset vihannesjutut synnyttävät helposti vääriä mielikuvia vihanneksista. Juuri kun me ravintovalistajat olemme päässeet eroon pahimpien "kaninruokavitsien" synnyttämästä turmiollisesta vaikutuksesta terveellisten vihannesten ja salaattien kulutukseen, tulee tällainen ikävä juttu maamme johtavassa sanomalehdessä.

Tässä ollaan kallellaan sinne Brysseliin päin. Tämän nitraattiasian havaitsi ruokaa seuraava EU:n tieteellinen komitea. Se on kuulemma kerännyt viime talvena kymmenistä vihanneksista kymmeniätuhansia näytteitä EU-maista sekä Norjasta. Tuloksia esiteltiin äskettäin Brysselissä Euroopan ruokavalvontavirasto Efsan kokouksessa.

Yksittäisten vihannesten syyllistäminen tuntuu jo ajojahdilta: "Nitraattia löytyi runsaasti monista vihreistä lehtivihanneksista. Huippu oli rukola, jonka "voisi luokitella myrkyksi", kuten tutkimusta esitellyt Newscastlen yliopiston vieraileva professori Andrew Cockburn totesi. Suositukset ylittäviä pitoisuuksia löytyi muun muassa pinaatista."

Helsinkiläinen ravintokirjoittaja Juhana Harju pohtii samaa asiaa omassa blogissaan: Puolentoista kuukauden takainen uutisartikkeli kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan nitraatin ja nitriitin runsaampi saanti ruoasta yhdistyi puolta vähäisempään sydänsolujen kuolemaan eläinkokeessa. Lisäksi tutkimusta johtanut Nathan Bryan totesi: "Yleinen käsitys on, että nitriitit/nitraatit ovat karsinogeeneja, mutta ne eivät ole."

Syökää vihanneksia! Se on neuvoni. Menikö tässä toimittajalta vihannekset ja salaatit sekaisin? Kommentteja saa tulla.

Lähde: Päivi Repo. Talven vihanneksista voi saada liikaa nitraattia. Helsingin Sanomat, 2.1.2008

4 kommenttia:

 1. Olet Christer puhunut monipuolisuuden puolesta. Tässä on suurta viisautta. Hesarin juttu antaa asiasta liian yksipuolisen kuvan. Muistelen minäkin tosin että pinaatissa on paljon niitä nitraatteja ja pinaatin keitinvesi neuvotaan kaatamaan pois. Rucola on näitä muoti-ilmiöitä ja parempi jättää sellaiset hömpsötykset vähiin. Jatka sinä vain Christer suomalaisen perusruoan puolustamista. Hyvä kun neuvot meitä tuossa jalossa taidossa.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 2. Olen ihan ymmälläni Mökkihöperö tämän vihannesjutun takia. Seurataan tilannetta. Vihanneksia kannattaa edelleen syödä.

  VastaaPoista
 3. Huomasitteko että sama toimittaja Päivi Repo kirjoitti myös tuon hölynpölyjutun Herbalife tuotteista ja maksasairauksista?

  VastaaPoista
 4. Juuri kun olen oppinut pitämään rukolasta! Pelkona on, että pienillä paikkakunnilla rukolan kaltaiset harvinaisuudet vedetään pois vihanneshyllyiltä tuollaisen uutisoinnin takia. Rukolassahan on paljon myös niitä antioksidantteja, vai mitä?

  VastaaPoista