torstaina, tammikuuta 17, 2008

Ruotsalaisille aikuistyypin diabeetikoille hyväksytty uusi hoitomuoto

*
Kirjoitettu alun perin 16.1.2008, lisäys tehty 17.1.2008.

Kommentointi on pirteätä. Nyt ei kaunistella asioita, vaan sanotaan asiat niin kuin ne ovat. Suomen Diabetesliitto on toiminut tökerösti kaikkina näinä vuosina kun se on mistään muusta välittämättä suosinut ainoana vaihtoehtona diabeetikoille Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemaa runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota. Toivottavasti ymmärrätte niitä tunteenpurkauksia jonka keskellä elän tällä hetkellä. Olen valmis kohtaamaan teidät rakkaat diabeetikot tulevissa ravitsemusilloissa lääkäreiden, sairaanhoitajien ja ravitsemusterapeuttien läsnä ollessa. Ehkä pystyn hillitsemään kiukkuni jopa laillistetun ravitsemusterapeutti Liisa Heinosen edessä. Onhan minulla tuo "raivohyppely" salaisena aseena. Kiltiksi valtavirran kulkijaksi minua ei tässä asiassa kannata kuvitella. Lukekaa tarkkaan Suomen Potilaslehdestä diabetesjutut numerosta 1/2007 ja 3/2007. Sieltä se juoni selviää!

Tänään (16.1.2008) tehtiin historiaa Ruotsissa
. Sosiaalihallitus on arvioinut sopivaksi sen seikan, että aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat saada laillistetuilta lääkäreiltä (ja ymmärtääkseni myös ravitsemusterapeuteilta!) ruokavaliohoitoa, jossa rajoitetaan hiilihydraattien saantia. Tämä asia tuli ajankohtaiseksi lääkäri Annika Dahlqvistista tehdyn valituksen ja sitä seuranneen laajan tieteellisen tarkistuksen jälkeen. Sosiaalihallitus määrättiin tarkistamaan tekeekö Annika Dahlqvist virkavirheen suositellessaan itsepintaisesti ylipainoisille ja aikuisille diabeetikoille ruokavaliota, joka enimmäkseen koostui proteiineista ja rasvasta sekä sisälsi vähäisessä määrin hiilihydraattia. Pahimmillaan lääkäri Annika Dahlqvistia uhkasi lääkärinoikeuksien menetys.

Ajatuksena tässä Dahlqvistin ja muutamien muiden suosittelemassa ruokavaliossa oli antaa diabetekseen sairastuneille mahdollisuus vapautua lääkityksestä, luoda pohja terveelliselle elämäntavalle ja tukea potilasta laihdutuksessa. Vaikka tämä ruokavalio oli täysin päinvastainen kuin Ruotsin diabetesliitto ja elintarvikevirasto suositteli diabetespotilaille, potilaat tervehtyivät siinä määrin, että monet saattoivat luopua lääkityksestään.

Lääkäri Dahlqvistin hyväksi toteamassa ruokavaliossa potilas vähitellen totutellaan ruokavalioon, jossa hiilihydraatteja on ainoastaan 10 energiaprosenttia. Virallisessa nykyisin diabeetikoille suositeltavassa ruokavaliossa on hiilihydraatteja 50-55 prosenttia. Vastaavasti Dahlqvistin ruokavaliossa proteiinien ja rasvan määrää nostetaan. Erityisesti on huomioitava Ruotsin nykylinjauksen itsepintaisesti suosittelema alle 30 energiaprosentin rasvamäärä ruoassa. Juuri tähän suureen rasvamäärään tämä ruokavaliosuositus perustuukin. Ruoassa oleva rasva mahdollistaa sen, että ne vähäiset ruoassa olevat hiilihydraatit eivät tarpeettomasti nosta verensokeria ja diabeetikon heikosti toimiva haima jaksaa vielä erittää sen verran paljon insuliinia, että potilas voi selvitä ilman lisäinsuliinia lääkkeen muodossa. Kun rasva nautitaan pääosin eläinrasvan muodossa tämä antaa potilaalle mahdollisuuden kohottaa elämänsä laatua.

Vahvasti hiilihydraattitietoisen ruokavalion tarkistajaksi sosiaalihallitus määräsi professori Christian Bernen, joka on endokrinologi ja diabeteksen hoidosta vastaava viranomainen Uppsalan Akateemisesta sairaalasta. Apunaan hänellä oli laaja joukko diabeteksen hoitoon erikoistuneita asiantuntijoita.

Professori Berneltä kysyttiin loppulausunnossa: Soveltuuko vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio tyypin 2 diabeetikoille ja onko tästä tieteellistä tutkimustietoa saatavilla?

Professori Berne vastaa mm. näin: Vastaus tähän kysymykseen on kyllä, sillä varauksella, että on vähemmän satunnaiskontrolloituja tutkimuksia tämän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksista (> 1 vuotta) kuin enemmän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla.

Otettaessa nyt käyttöön tämä vahvasti hiilihydraattitietoinen ruokavalio, professori Berne pitää tärkeänä, että potilaiden terveystilannetta seurataan erityisen huolellisesti. Vähäisemmän kokemusperäisen tiedon vuoksi, ryhdytään keräämään tietoja tämän ruokavalion soveltuvuudesta erityiseen laaturekisteriin (Nationella DiabetesRegistret).

Tämä on suuri ilon päivä Ruotsissa. Milloin meillä Suomessa ryhdytään hoitamaan diabetespotilaita oikein?

Asian tueksi löytyi seuraavia tutkimustöitä arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa:

Nield L, Moore HJ, Hooper L, Cruickshank JK, Vyas A, Whittaker V, Summerbell CD.
Dietary advice for treatment of type 2 diabetes mellitus in adults. Cochrane Database Syst
Rev. 2007 Jul 18;(3): CD004097.

Westman EC et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr
2007;86:276-84.

Nordmanis AJ et al. Effects of Low-Carbohydrate vs Low-Fat Diets on Weight Loss and
Cardiovascular Risk Factors A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Arch Intern
Med. 2006;166:285-293.

Parikh P et al. Diets and Cardiovascular Disease. An Evidence-Based Assessment. J Am Coll
Cardiol 2005;45:1379-87

Kennedy RL et al. Nutrition in patients with Type 2 diabetes: are low carbohydrate diets
effective, safe or desirable? Diabet. Med. 22, 821-832 (2005).

Bravata DM. Efficacy and safety of low-carbohydrate diets. A systematic review. JAMA
2003;289:1837-1850.

Voitte lukea alkuperäiset ruotsinkieliset lausunnot alla olevista linkeistä:

Lausunto (PDF)

Professori Bernen perustelut (PDF)

22 kommenttia:

  1. Tätä hienoa uutista ei vielä löytynyt Suomen diabetesliiton sivuilta. Mahtaako koskaan sinne päätyäkään? Me olemme Suomessa niin tavattoman rähmällään sinne KTL:n suuntaan. Kiitos hyvästä uutisesta! Aion pistää ravitsemusterapeuttini lujille!!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että näitä eräänlaisia takinkääntöjä tapahtuu edes ulkomailla. Suomi tulee arvatenkin jälkijunassa.

    VastaaPoista
  3. Aika mielenkiintoinen juttu. Tästä pidä kollegojen kanssa jutella.

    Terveyskeskuslääkäri

    VastaaPoista
  4. Sorry lipsahti huonoa Suomea mukaan, po. tästä pitää kollegojen kanssa jutella.

    sama

    VastaaPoista
  5. Voisiko tähän asiaan saada jonkin suomalaisen terveysviranomaisen lausunnon? Onko tämä hyvä vai huono asia diabeetikolle? Tähän mennessä olen ollut siinä uskossa, että terveysviranomaisemme ovat ainoana vaihtoehtona pitäneet diabeetikoille hiilihydraattipitoisen lautasmallin mukaista ruokaa. Sitä mitä kaikille muillekin suositellaan.

    Itse syön nykyään juuri päinvastoin kuin kansanterveyslaitos suosittelee ja hyvin olen voinut. Diabeteksen ja valtavan ylipainon sain uskottuani liian pitkään noita professoreita ja elintarviketeollisuuden agentteja.

    Kunnioittaen,
    A. Peltonen, H:ki

    VastaaPoista
  6. on liikuttavaa, että virallisterveellisen ruokavalion suosittelijat ovat huolissaan ylipainoisen ja huonosti voivan, insuliinilla lotraavan t2 diabeetikon mahdollisesta terveyden menetyksestä, jos hän siirtyy kokeilemaan vhh ruokavaliota. -kun eivät näytä olevan huolissaan hänen terveydestään niin kauan kun vain pysyy ruodussa = virallisissa ravitsemussuosituksissa, vaikka muuten menisi huonosti.

    VastaaPoista
  7. Pitkän työpäivän aikana on tullut mukavasti kommentteja ja puhelinsoittoja myös tästä riemun hetkestä Ruotsissa.

    Ihan vain kuriositeettina mainittakoon, että valmistin turhaan luentosarjan hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabetespotilaille. Suomalaisille diabetesyhdistyksille ilmeisesti lähetettiin pääkallopaikalta kielto ottaa minuun yhteyttä. Äkillistä mielenkiinnon hiipumista en muilla tavoin pysty käsittämään. Luentokalvot ja powerpointit ovat edelleen olemassa ja saatan innostua tulemaan jos kutsutte paikalle. Tilaisuutta on kuitenkin turha järjestää ilman lääkärikunnan ja ravitsemusterapeuttien läsnäoloa. Kyseessä on ruokavalio jonka toteutuksesta on vähänlaisesti tietoa juuri näillä ammatinharjoittajilla. Keskeistä minun filosofiassani on tehdä tätä valistustyötä suurella sydämellä, mutta myös mahdollisimman tehokkaasti. Jos vakavan sairautenne hoidosta vastuulliset jäävät pois tilaisuudesta, yhteinen ilta latistuu pelkäksi viihdetuokioksi.

    Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta kaunistella Suomen diabetesliiton laillistetun ravitsemusterapeutti Liisa Heinosen hyökkäystä minua kohtaan mediassa ja puhelimessa. Kyseessä oli törkeä provokaatio ja harmittelen tietenkin kaikkein eniten sitä tuhoa mitä Diabetesliitto hänen kauttaan on saanut aikaan kaikkina näinä vuosina. Törkeyden huippu oli kun puhelimessa oikein ihmeteltiin olenko jokin sekopää. Sitä saatankin olla, mutta anteeksiantamatonta on ollut se voimaperäinen hiilihydraattitietoisuuden (vähähiilihydraattisen ruokavalion) vastustus tuossa potilaiden hyväksi mukamas perustetussa Diabetesliitossa.

    Osaan tarpeen vaatiessa käyttäytyä siivosti ehkä Liisa Heinosenkin ollessa läsnä. Onhan minulla tapana käyttää itse keksimääni "raivohyppelyä" hyvinkin ahkerasti. Jos lupaan raivohypellä oikein vimmatusti ennen tilaisuutta, saatan muuttua kovin lauhkeaksi lampaaksi Liisankin nähdessäni.

    A. Peltoselle sanoisin, että ainoa tapa edetä tässä asiassa on ottaa asia puheeksi hoitavan lääkärin kanssa. Tulostakaa vaikkapa nämä lukuisat juttuni tässä vaatimattomassa blogissani tai lähipäivinä lehdissä ilmestyvät jutut tästä hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta ja pyytäkää lääkäriltänne lupaa siirtyä noudattamaan sellaista ruokavaliota. Ravitsemusterapeutit saavat tällä tavalla mielekästä työtä selostaessaan mitä teidän pitäisi syödä hoitaaksenne ruokavaliolla haimanne toimintaa mahdollisimman hyvin.

    Minultakin voi kysyä ohjeistusta. Olen edullinen.

    Kiitos tuestanne!

    Keskustelu jatkukoon.

    VastaaPoista
  8. Olen itse kakkostyypin diabeetikko. Olen jo vuosia noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota hyvällä menestyksellä. Lähtökohtana oli lähinnä uutisryhmässä alt.support.diabetes satojen ihmisten raportoimat hienot tulokset.

    On hieno asia, että virallista hyväksyntää alkaa tulla myös hyväksi todetuille käytännöille. D-liitto on sinänsä toiminut hyvin. Oka on ollut ravitsemusasiantuntemus. Toivoisin, että D-liiton ravintoekspertit keskittyisivät nyt antamaan vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajille ohjeita, joiden perusteella olisi mahdollista ruoastaan saada tarvittavat vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet.

    En kuitenkaan toivo, että D-liittoa ja muita vastuullisia tahoja vastaan nostettaisiin oikeudenkäyntejä suosittamiensa ruokavalioiden seurauksien vuoksi. Tämä uhkahan on joka tapauksessa olemassa.

    VastaaPoista
  9. Jatka samaan malliin Christer!
    Ruotsalaiset tuntuvat tekevän nyt historiaa. Jonkun on noustava vasta rintaan.

    Art De Vany on myös ollut vastarinnassa

    Ikä 70 vuotta, rasva% 6, pituus: 185.42 cm (6'1") painoa: 88.45 kg (195 paunaa)
    Kuva: http://www.arthurdevany.com/IMG_0098.JPG

    http://www.arthurdevany.com/2007/08/

    VastaaPoista
  10. Yleisesti ottaen arvostan Diabetesliiton kannanottoja. Mielestäni siellä ei ole puoskareita.

    VastaaPoista
  11. Hei Rauno Satopää -ystäväni! Käytät hieman oudossa yhteydessä sanaa "puoskari". Diabetesliitossa ei ehkä sentään niitä ole, mutta tavattoman paljon ymmärtämättömyyttä esiintyy.

    VastaaPoista
  12. Minkälaisia hiilihydraattimääriä suosittelisit diabeetikolle. Tuossa Ruotsin mallissa ne taitavat olla peräti <10 energiaprosenttia.

    Suosittelet liikkuville ihmisille peräti 60 % hiilihydraatteja. Onko se mielestäsi hiilihydraattitietoista?

    VastaaPoista
  13. Pertti N. kysyy hiilihydraattien rajoituksesta diabeetikoille. Minun mielestäni tämä on pitkälti yksilöllistä. Voi olla potilaita, jotka hyötyvät niinkin alhaisista hiilihydraattimääristä kuin 8-12 E%, mutta 30 E% kohdalla voi myös löytyä oikea määrä. Varsin helposti tämän voi toteuttaa sillä tavalla, että jättää pois perunan, pastan ja leivän. Tuo 60 E% on diabeetikolle aivan liikaa. Se on liikaa myös sellaiselle ihmiselle joka harrastaa hyvin vähän liikuntaa.

    On mielenkiintoista nähdä miten tätä ruvetaan soveltamaan Suomessa. Alku ei näytä lupaavalta: Suomalainen media ei uskalla ottaa aihetta puheeksi vaikka heitä on lähestytty juttupyynnöllä. Se on vahinko, sillä tällä vahvasti hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla saisivat meidän lukuisat ravitsemusterapeuttimme mielekästä työtä.

    VastaaPoista
  14. En tiedä minne jättäisin palautetta niin laitan sen tähän.
    Voisitko tehdä tästä tiivistelmän: http://www.prometheus.fi/terveys/kole.htm
    Kolesterolista siis kyse. Herra kyseenalaistaa "virallisen" totuuden aika vakuuttavasti, jos vähääkään ymmärrän lukemaani.

    VastaaPoista
  15. Kiitos mm linkistä. En tiedä mikä on Prometheus instituutti.
    Mielestäni kuitenkin ihan kelpo "kakkosleiriläisen" tekstiä kolesterolihypoteesistä. Eikö tohtori Kendrick ole mukana tuossa Uffe Ravnskovin "perustamassa" kolesterolinvastaisessa ryhmässä? En nyt muista tuon ryhmän nimeä.

    "Virallinen" "ykkösleirin" selitys poikkeaa tuosta melkoisesti.

    Itse olen ajattelussani jossakin noiden leirien välissä.

    VastaaPoista
  16. Elintarviketeollisuuden lonkerot ulottuvat laajalle. Pisteet siitä että ruoan energiapitoisuuden ja hygieenisyyden turvaamisessa on päästy täällä länsimaissa hyvin pitkälle. Ehkä liiankin pitkälle.

    Piiskaa tehtaille tulee ihmiskehon addiktioiden (nopeat hiilarit) ja halvimpien raaka-aineiden (jälleen hiilarit) valjastamisesta voiton maksimointiin.. Ihmisen elimistö on hieno kone, mutta väsyy jatkuvan hiilarikuorman alla --> ohoh, II-tyypin diabetesta pukkaa..

    VastaaPoista
  17. Keroin tänään lääkärilleni, että Ruotsissa jne.

    Ei hän tiennyt mitään, ei ollut kuullutkaan.....

    Minä en kyllä luottaisi lääkäriin, joka ei seuraa aikaansa...

    VastaaPoista
  18. Anonyymin kommentteja en yleensä julkaise, mutta tässä on kuitenkin asia johon voin tarrata kiinni. Tämä informaatio tuosta Ruotsin herkullisesta tilanteesta on nimittäin kaksijakoinen. On sekä hyvää että huonoa, että asiasta ei vielä olla viranomaistaholla lausuttu mitään mielipidettä. Ensin kannattaa asiaa syvällisesti pohtia ja vasta sitten asiasta jotain sanoa.

    Ruotsissa on ihan aidosti tehty historiallinen päätös: asiantuntija on todennut vähän hiilihydraatteja ja runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävän ruokavalion vaarattomaksi tyypin 2 diabeetikolle ja ylipainoiselle. Lääkärisi ei ehkä ole tästä vielä kuullut, sillä se asia ei Suomessa ole ylittänyt uutiskynnystä. Ruotsissa tämä on ISO asia!

    Yhtä väärin kuin on olla raportoimatta tästä tärkeästä uutisesta, yhtä väärin on kovasti liioitella asian merkitystä. Tätä hiilihydraattitietoisuuden hyväksyntää on moni Suomessakin odottanut. Karppipiireissä (joihin minä en laske kuuluvani) tämä asia on nostettu arvoon arvaamattomaan. Valitettavasti lääkäri ja ortopedi Antti Heikkilä sortuu ajattelemattomaan liioitteluun. Hän väittää virheellisesti omassa blogissaan: "Ruotsin sosiaalihallitus on todennut että vähähiilihydraattisuus on diabeteksen tärkein perushoitomuoto."

    Ei siinä päätöksessä niin sanota! En ymmärrä mitä varten lääkäri Heikkilän pitää näin sanoa. Joko hän ymmärtää ruotsia kovin huonosti, tai sitten hän provosoi tahallaan. Onko hän yllyttämässä muuta lääkärikuntaa nostamaan häntä vastaan herjauskanteen ja sitten haluaa käynnistää vastaavanlaisen kampanjan kuin Annika Dahlqvist Ruotsissa? Täällä Suomessako Heikkilä haluaa voimakkaasti puolustaa hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota diabeetikoille?? Onko Heikkilä tätä tehtävää varten sopiva henkilö??? Mielestäni EI! Tämä olisi Heikkilän uskottavuuden kannalta kovin riskialtista, sillä hänen kirjoissaan on lukuisia muita epätäsmällisyyksiä, johon vastustaja voi tarrata kiinni.

    Parempi taitaa olla rauhassa odottaa asian etenemistä Suomessa ja jonkun muun henkilön tai ryhmittymän ottavan tehtäväkseen informoida tästä hiilihydraatteja rajoittavasta ruokavaliosta. Heikkilä pitäköön mölyt mahassa. Tätä asiaa ei saa pilata! Tätä herkullista aidon valistuksen mahdollisuutta ei saa menettää epätaitavilla sanavalinnoilla.

    Heikkilän sokaisemat kannattajat tuomitsevat minut varmaan tästä, mutta entä jos olenkin oikeassa?

    VastaaPoista
  19. Mielenkiintoista - ja todella surullista. Diabetesta hoidettiin todella menestyksekkäästi 1970- ja 1980-luvuilla vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

    Sitten 1980-luvulla suunta näytti kääntyneen - huonompaan. Miksi?

    Koska itse tiedän, että diabetesta voidaan hoitaa VHH:lla (isoäitini oli diabeetikko, ja hän käytännössä teki pelkkää Hys-Hys -ruokaa meille lapsenlapsille), ja koska isoäitini eli 85-vuotiaaksi, niin ihmettelen Diabetesliiton nykyisiä suosituksia - vai pitäisikö sanoa ruokaohjesääntöä.

    Osaisiko joku valaista asiaa?

    VastaaPoista
  20. Parahin ironmistress näitä diabeteksen ravitsemussuosituksia on kovasti ihmetelty. Asiantuntijoilta tuolla Diabetesliitossa tätä asiaa on kysytty. Ei mitään vastausta.

    Suomalaisiin lehtiin on otettu yhteyttä. Yleisradiolle on tarjottu Ruotsin tilanteesta uutisvinkkejä. Valmiiksi kirjoitettuja referaatteja. Oletteko nähneet mitään luettavaa tästä suomalaismediassa? Kuulin huhuja, että jossakin sisämaan lehdessä olisi ollut muutaman rivin juttu, ehkä sekin oli virheellinen tieto.

    Lukekaa näitä blogeja, niitä ei (vielä) sensuroida.

    VastaaPoista
  21. Diabetes-potilaalle ensisijainen ravintosuositus on se, joka johtaa painonhallintaan

    VastaaPoista