torstaina, tammikuuta 24, 2008

Syökää E-vitamiineja ruoasta!

**
Tänään minulla on tosi iloisia uutisia kaikille!
Luin 23.1.2008 ilmestyneestä amerikkalaisesta lääkärilehdestä (JAMA) ja sitä käsitelleestä uutisesta (Medical News Today), että E-vitamiinilla on erityisen tärkeä rooli iäkkäiden ihmisten terveydenhoidossa ja liikuntakyvyn ylläpitämisessä. Yalen yliopiston ravintotukija, Benedetta Bartali, oli mittaillut vitamiineja ja hivenaineita yli 65-vuotiaiden italialaisten veressä. Heidät oli umpimähkään valittu ympäri Firenzen maakuntaa. Verikokeiden lisäksi iäkkäille ihmisille tehtiin muutama hyvin yksinkertainen liikuntatesti. Heidän kävelyvauhtinsa testattiin, heitä käskettiin nousemaan ylös tuolista useita kertoja ja tarkistettiin miten hyvä heidän tasapainonsa on. Näin saatiin karkea, mutta toimiva, arvio terveydentilasta.

Tutkija Bartali sanoo: "Mitattuamme verestä monien eri vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuuksia, ainoastaan E-vitamiini oli yhteydessä iäkkäiden ihmisten fyysiseen toimeliaisuuteen. Niillä joilla oli erityisen vähän E-vitamiinia veressä, oli yli puolitoistakertainen mahdollisuus saavuttaa fyysisissä testeissä heikompia tuloksia, kuin niillä joilla oli paljon E-vitamiinia veressä. Todennäköisesti E-vitamiini ei ole pelkästään merkkinä siitä, että iäkkäät ihmiset söivät huolimattomasti, vaan E-vitamiinilla näyttäisi olevan nimenomaan liikuntakyvyn ylläpidossa aivan keskeinen rooli."

Ja sitten tulee Bartalin suusta hunajainen viesti: "Ainoastaan yksi näistä tutkittavista käytti vitamiinivalmisteita purkista, muut saivat E-vitamiininsa tavallisesta monipuolisesta ruoasta."

Lisätutkimuksia tarvitaan E-vitamiinin roolista liikunnallisen toimeliaisuuden ylläpidossa, mutta jo nyt tunnetaan tämän vitamiinin tärkeä rooli antioksidanttina.

Mitä kannattaa syödä, jotta E-vitamiinia saa riittäviä määriä?

Tässä pieni luettelo: manteleita ja pähkinöitä, avokadoa, rypsi- ja oliiviöljyä, vehnänalkioöljyä, kuivattuja ja tuoreita hedelmiä, voita, kananmunia, tuoretta kalaa.

Näitä nauttikaa ja säilyttäkää liikuntakyky myös iäkkäinä!

Benedetta Bartali, Edward A. Frongillo, Jack M. Guralnik, Martha H. Stipanuk, Heather G. Allore, Antonio Cherubini, Stefania Bandinelli, Luigi Ferrucci, Thomas M. Gill. Serum Micronutrient Concentrations and Decline in Physical Function Among Older Persons. JAMA 299 (3): 308-315, 2008

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen uutinen ja siihen liittyen tuli mieleen että kasvistanolit (esim. benecol ja vastaavat) "alentavat spesifisesti elimistön E-vitamiinin määrää, koska se kuljetetaan elimistössä pääasiassa LDL-partikkeleissa ja stanolit estävät näiden imeytymistä ohutsuolesta" (lähde Raisio oyj).

    Onko parempi kuntoisilla vanhuksilla siis myös enemmän "pahaa" kolesterolia elimistössään ja mikä sen vaikutus on terveyteen?

    Pasi

    VastaaPoista