torstaina, marraskuuta 20, 2008

Kaupat voisi pitää kiinni pyhäpäivinä

***
Aina yhtä valppaasti
asioita seuraava arkkiatri Risto Pelkonen on puhunut viisaita kauppojen aukiolosta pyhäpäivinä:

Valtaväestölle tekisi hyvää rauhoittua ja hiljentyä, eikä aina mennä jonnekin. Kauppa luo tarpeita, joita ei itse asiassa ole.

Hyvin sanottu!

7 kommenttia:

 1. Rauhoittuminen on toki tärkeä taito, joka monelta puuttuu. Ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että pidetään kauppoja kiinni. Maailma on muuttunut. Nykyään on suuri joukko ihmisiä (esim. vuorotyöläisiä), jotka eivät aina pysty käymään kaupoissa "ihmisten aikoihin". Heidän elämäänsä rajoitukset vain vaikeuttavat. Näin siihen rauhoittumiseenkin jää vähemmän aikaa.

  Sallittakoon jokaisen hiljentyä itselleen sopivimpana aikana. Ja saakoot kaupat olla auki vaikka 24/7, jos haluavat. Aukiolojen rajoittaminen lailla on idioottimaista simputusta, joka ei kuulu tähän päivään.

  VastaaPoista
 2. Hannun kanssa samoilla linjoilla. Haluan rauhoittua silloin kun se minulle sopii eikä silloin kun joku käskee.

  Stressaavanpaa se on tunkea täysiin kauppoihin kuin että niissä on tilaa (kävijämäärä tasoittuu viikonloppuna kun molempina päivinä kaupat olisivat auki).

  Toivoittavasti kohta tuli drive-in ruokakauppoja, joista voisi vain hakea netin kautta tilaamat tavarat / tuotteet ilman että tarvitsisi kauppaan astua.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Hannu ja Sari kommenteistanne. Minä olen eri mieltä kanssanne. Kauppojen pitäisi olla kiinni sunnuntaisin.

  VastaaPoista
 4. Niin, helpottaa varmasti kun voi rauhoittua sunnuntaisin. Ja vastaavasti kiihtyä päiväsaikaan ma-pe. Kaikki eivät voi. Itseasiassa melkoisen suuri osa ei voi.

  Olen asunut maissa, joissa ihmiset ovat huomattavasti suomalaisia rauhallisempia. Enemmän hällä väliä. Jokaisessa kauppajärjestelmä on auki 24/7.

  Eivät nuo kulje käsi kädessä.

  VastaaPoista
 5. Myöhässä vähän kommentoin, mutta olen muiden kanssa samansuuntaisilla linjoilla. Rauhoittuminen on hyvä ja tarpeellinen juttu, mutta kaikille juuri se sunnuntai ei siihen tarkoitukseen käy.

  Meillä ainakin usein olisi lauantai paljon rauhallisempi ja sopisi paremmin hiljentymiseen raskaan työviikon jälkeen, sunnuntaina kun tupataan käymään esimerkiksi mummolassa ja siinä matkalla ostoksillakäyntikin sujuu usein helpommin ja luontevammin. Kukin tyylillään.

  Ei sinne kauppaan ole pakko mennä vain siksi, että se on auki!

  VastaaPoista
 6. Itse asiassa yksi osa sitä paljon puhuttua rauhoittumista ja hiljentymistä olisi luopua suomalaisesta holhousajattelusta, jota aukiolorajoitukset edustavat. Olisi mielettömän vapauttavaa, jos tarpeettomista säännöistä ja rajoituksista päästäisiin eroon.

  Ravitsemusaiheisessa blogissa voisi ottaa esille vielä yhden näkökulman. Kauppojen vapaa aukiolo lisäisi mahdollisuuksia valmistaa sunnuntaipäivällinen tuoreista, juuri ostetuista aineksista. Eikä tarvitsisi perjantaina tai lauantaina murehtia, mitähän ruokaa sunnuntaina laitetaan.

  VastaaPoista