lauantaina, marraskuuta 29, 2008

Tukkiiko rasvainen ruoka verisuonet?


*
Tällä hetkellä ravitsemuskeskustelua leimaa
 aika hämmästyttävä väite: Rasvainen ruoka tukkii suonet. Aamulehti syyllistyi mielikuvilla ratsastamiseen keskiviikkona 18.6.2008. Lehden etusivulla oli otsikko "Rasvainen ruoka tukkii myös lapsen suonet". Otsikko antoi olettaa, että ravintorasvat aiheuttavat valtimoiden tukkeutumista jo lapsissa. Kun tarkemmin luki Aamulehden jutun huomasi, että otsikko oli rajusti liioitteleva. Sisäsivuilla esitelty asia ei antanut pohjaa tuolle otsikolle. Vahinko oli kuitenkin ihmisten mielissä tapahtunut, sillä monet meistä lukevat vain otsikkoja.

Tämän blogin lukijat taitavat lukea otsikon lisäksi myös juttujen sisällöt, sillä vain 16% oli sitä mieltä, että rasva nimenomaan tukkii suonet. Ylivoimainen enemmistö (41%) oli täysin eri mieltä. Rasvainen ruoka ei tuki suonia.


3 kommenttia:

 1. Minulla on ikää 44v, pituutta 186, painoa 82kg, verenpaine 112/83, kokonaiskolesteroli 6,8 ja "paha" 3,9. Ovatko kolesteroliarvot noin korkeat, koska syön vaihtelevaa ruokaa enkä pelkää (kohtuudessa) eläinrasvoja - vai ovatko arvot vain nuo, koska syön vaihtelevaa ruokaa enkä pelkää (kohtuudessa) eläinrasvoja?

  Vai onko kolmaskin vaihtoehto? Paskat kortit, heikko tuuri - molemmilla vanhemmillani on kokreka kolesteroli ja isälleni on tehty ohitus. Ehkäpä minulla onkin geneettinen rasite - olkoonkin että vihaan kaiken selittämistä geeneillä.

  Silti keitän huomenna aamulla kananmunan tai kaksi, levitän voita ruisleivälle ja joukkoon hiukan tomaattia, kurkkua ja salaattia (vaikka vettä ovatkin). Illaksi aurajuustokermaperunat aitoon kermaan, sekä pippuripihvi. Koko homma huuhdellaan savuoluella.

  Ehkä tuon takia kuolen, ehkä en. Mutta jos kuitenkin, niin ainakin kuukahdan huomattavastu tyytyväisempänä.

  En minä tiedä mikä tukkii suoneni. Ehkä se, että elämme pidempään kuin kuuluisi. Ehkä laiskuus, En tiedä. En tiedä sitäkään oletko Christer oikeassa, mutta minun on vaikea uskoa että kohtuus ja vaihtelevuus olisi pahasta - kuten lekurini väitti kieltäessään käytännössä kaikki rasvat.

  VastaaPoista
 2. Jakke kysyy vaikeita asioita. Mikä on perintötekijöiden osuus rasva-aineenvaihdunnassamme ja pitäisikö geenit ottaa huomioon siten, että syödään vähärasvaisempia vaihtoehtoja jos on sukurasitusta?

  Minä en tiedä. Tähän asti olen kaikille hiilihydraatteja rajoittaneille (ja rasvaa + proteiinia enemmän nauttiville) asiakkailleni pitänyt tärkeänä käydä säännöllisesti mittaamassa kolesteroliarvot. Jos kolesterolit odottamattoman paljon nousevat, silloin siirrytään takaisin vähärasvaisten ruokien pariin. Niin paljon kunnioitan länsimaista tiedettä ja erityisesti ravintorasvoja tutkineita tiedemiehiä, että he ovat nähneet oikeaksi valistaa liaallisesta ravintorasvojen käytöstä.

  Terve, sukurasituksesta vapaa ihminen voi huoletta nauttia ravintorasvoja mieluusti luonnollisista lähteistä. Kohtuullisia määriä.

  Minun mielestäni syöt terveellisesti. Lääkärisi ylireagoi mahdollisesti tilanteeseen.

  Mitä mieltä te muut olette?

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä Jakke on suht. terve jätkä ja tuon lyhyen kuvauksen perusteella on vaikea sanoa ravintopuoltakaan erityisen epäterveelliseksi. Jos olutta voisi joskus vaihtaa punaviiniksi tai perunaa vaikkapa kaaliksi, niin eihän sitä tiedä vaikka kolesterolikin hilautuisi vähän alaspäin.

  Rasvoja älä hyvä mies imuroi pois. Pääset sillä ratkaisulla loputtomaan kierteeseen ja olet paksukainen lopun ikääsi.

  VastaaPoista