**
Pakko se on myöntää, että Euro Consumer Diabetes -indeksin äskettäin valmistunut vertailu eri maiden diabeteksenhoidon tasosta, yllätti minut tuloksillaan. Olin kuvitellut Suomen nousevan korkeampaan sijoitukseen. Pitäisikö olla huolestunut kun jäämme vasta sijalle 14 ja olemme heikoin Pohjoismaa?Paremmuusjärjestys:
1. Tanska
2. Britannia
3. Ranska
4. Hollanti
5. Belgia
6. Norja
7. Italia
8. Saksa
9. Irlanti
10. Sveitsi
11. Ruotsi
12. Itävalta
13. Luxembourg
14. Suomi
15. Liettua
16. Latvia
17. Espanja
18. Slovenia
19. Unkari
20. Malta
21. Kreikka
22. Viro
23. Tsekki
24. Slovakia
25. Puola
26. Romania
27. Portugali
28. Kypros
29. Bulgaria
2. Britannia
3. Ranska
4. Hollanti
5. Belgia
6. Norja
7. Italia
8. Saksa
9. Irlanti
10. Sveitsi
11. Ruotsi
12. Itävalta
13. Luxembourg
14. Suomi
15. Liettua
16. Latvia
17. Espanja
18. Slovenia
19. Unkari
20. Malta
21. Kreikka
22. Viro
23. Tsekki
24. Slovakia
25. Puola
26. Romania
27. Portugali
28. Kypros
29. Bulgaria
Osittain tunnelmiani latistaa tämän lisäksi eilisellä diabetesluennollani Karjaalla (10.11.2008) esille tullut seikka, että laadukasta diabeteksen hoitoa ei ole saatavilla joka puolella Suomea. Menemättä yksityiskohtiin voin paljastaa, että tämän ikävänsorttisen havainnon teki diabeteksen ammattilainen.
Itse olen sitä mieltä, että diabetesta voi menestyksellisesti hoitaa kolmella eri tavalla:
1) "virallisesti"
2) "täydentävästi"
3) "vaihtoehtoisesti"
Etsikää käsiinne Kunto & Terveys -lehden uusin numero! Päätoimittajalta tuli äsken ilahduttavana tietona, että diabetesnumero kiinnostaa kovasti. On syytäkin kiinnostaa! Diabeetikkoja on puoli miljoonaa ja hoito ei ole tällä hetkellä riittävän laadukasta.
Kerro mitä mieltä sinä olet diabeteksen hoidosta Suomessa!
Lähde: Euro Consumer Diabetes Index, 2008
Voin sanoa, että diabeteksen hoito on Suomessa juuri niin huonoa kuin tuo selvitys osoitti.
VastaaPoistaTuulikki
Vajaat kolme vuotta sitten, kuuntelin radiosta ohjelmaa, jossa mieshenkilö kertoi noudattavansa erikoista ruokavaliota. Hän rajoittii rasvojen sijaan hiilihydraattien saantia.
VastaaPoistaMoinen harhaoppisuus sai minutkin hämilleen, onhan koulussa jo opetettu huolehtimaan riittävästä hiilihydraattien saannista. Olen kuitenkin luonteeltani utelias ja samoilta teloilta painelin kirjastoon. Lainasin pahamaineisen Tri Atkinssin kirjan ja lähdin noudattamaan dieettiä.
Kas kummaa, dieetti alkoi toimia, kuten kirjassa luvattiin. Painoni putosi kymmenellä kilolla (86->76). Päivä nokosia en ole ruokavalion muutoksen jälkeen tarvinnut. Kylläinen olo kestää pitkään ja naposteleminen ei kiehdo pätkääkään. Ilmavaivat ja turvotus oli poissa.
Olen tässä muutaman vuoden ihmetellyt mediassa käytävää diabetes keskustelua... tai jos sitä nyt keskusteluna voi edes pitää. Diabeteksen syyksihän mainitaan aina metabolinen oireyhtymä tai keskivartalolihavuus, myös insuliiniresistenssi mainitaan usein, mutta oireiden syistä ei puhuta mitään. Olen ymmärtänyt, että Insuliinin teho heikkenee vääränlaisella, runsas hiilihydraattisella ruoalla.
Olen omakohtaisesti vakuuttunut, että oikea ruokavalio on monipuolista ja hiilihydraattien laatuun pitää kiinnittää huomiota. Sain sen itse todeta vuoden vh-ruokavaliota noudatettuani. Kävin lääkärin tarkastuksessa, jossa verenpaineeni todettiin normaaliksi, veren triglyseridiarvot olivat alle 1mmol ja kolesteroolit normaalit.
Kiitos Tuulikki ja Anonyymi kommenteistanne! Paljon on mietittävää tulevissa neuvotteluissa ja tapaamisissa. Näillä evästyksillänne jaksan paljon paremmin.
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Lihavuusleikkaus+parantaa+kakkostyypin+diabeteksen/1135241167665
VastaaPoistaKommentoisitko? Tämä vaatinee oman kirjoituksen, mutta tuossa jutussa annetaan ymmärtää, että diabeteksen syy olisi suolistossa.
Ilmeisesti diabeteksen markkerit paranivat muutamassa päivässä leikkauksen jälkeen. Miten tämä on mahdollista?