tiistaina, marraskuuta 11, 2008

Suomessa osataan jotenkuten hyvin hoitaa diabetes

**
Pakko se on myöntää
, että Euro Consumer Diabetes -indeksin äskettäin valmistunut vertailu eri maiden diabeteksenhoidon tasosta, yllätti minut tuloksillaan. Olin kuvitellut Suomen nousevan korkeampaan sijoitukseen. Pitäisikö olla huolestunut kun jäämme vasta sijalle 14 ja olemme heikoin Pohjoismaa?

Paremmuusjärjestys:

1. Tanska 
2. Britannia 
3. Ranska 
4. Hollanti 
5. Belgia 
6. Norja 
7. Italia 
8. Saksa 
9. Irlanti 
10. Sveitsi 
11. Ruotsi 
12. Itävalta 
13. Luxembourg 
14. Suomi 
15. Liettua 
16. Latvia 
17. Espanja 
18. Slovenia 
19. Unkari 
20. Malta 
21. Kreikka 
22. Viro 
23. Tsekki 
24. Slovakia 
25. Puola 
26. Romania 
27. Portugali 
28. Kypros 
29. Bulgaria 

Osittain tunnelmiani latistaa tämän lisäksi eilisellä diabetesluennollani Karjaalla (10.11.2008) esille tullut seikka, että laadukasta diabeteksen hoitoa ei ole saatavilla joka puolella Suomea. Menemättä yksityiskohtiin voin paljastaa, että tämän ikävänsorttisen havainnon teki diabeteksen ammattilainen.

Itse olen sitä mieltä, että diabetesta voi menestyksellisesti hoitaa kolmella eri tavalla: 

1) "virallisesti"
2) "täydentävästi"
3) "vaihtoehtoisesti"

Etsikää käsiinne Kunto & Terveys -lehden uusin numero! Päätoimittajalta tuli äsken ilahduttavana tietona, että diabetesnumero kiinnostaa kovasti. On syytäkin kiinnostaa! Diabeetikkoja on puoli miljoonaa ja hoito ei ole tällä hetkellä riittävän laadukasta. 

Kerro mitä mieltä sinä olet diabeteksen hoidosta Suomessa!

Lähde: Euro Consumer Diabetes Index, 2008

4 kommenttia:

 1. Voin sanoa, että diabeteksen hoito on Suomessa juuri niin huonoa kuin tuo selvitys osoitti.
  Tuulikki

  VastaaPoista
 2. Vajaat kolme vuotta sitten, kuuntelin radiosta ohjelmaa, jossa mieshenkilö kertoi noudattavansa erikoista ruokavaliota. Hän rajoittii rasvojen sijaan hiilihydraattien saantia.
  Moinen harhaoppisuus sai minutkin hämilleen, onhan koulussa jo opetettu huolehtimaan riittävästä hiilihydraattien saannista. Olen kuitenkin luonteeltani utelias ja samoilta teloilta painelin kirjastoon. Lainasin pahamaineisen Tri Atkinssin kirjan ja lähdin noudattamaan dieettiä.
  Kas kummaa, dieetti alkoi toimia, kuten kirjassa luvattiin. Painoni putosi kymmenellä kilolla (86->76). Päivä nokosia en ole ruokavalion muutoksen jälkeen tarvinnut. Kylläinen olo kestää pitkään ja naposteleminen ei kiehdo pätkääkään. Ilmavaivat ja turvotus oli poissa.
  Olen tässä muutaman vuoden ihmetellyt mediassa käytävää diabetes keskustelua... tai jos sitä nyt keskusteluna voi edes pitää. Diabeteksen syyksihän mainitaan aina metabolinen oireyhtymä tai keskivartalolihavuus, myös insuliiniresistenssi mainitaan usein, mutta oireiden syistä ei puhuta mitään. Olen ymmärtänyt, että Insuliinin teho heikkenee vääränlaisella, runsas hiilihydraattisella ruoalla.
  Olen omakohtaisesti vakuuttunut, että oikea ruokavalio on monipuolista ja hiilihydraattien laatuun pitää kiinnittää huomiota. Sain sen itse todeta vuoden vh-ruokavaliota noudatettuani. Kävin lääkärin tarkastuksessa, jossa verenpaineeni todettiin normaaliksi, veren triglyseridiarvot olivat alle 1mmol ja kolesteroolit normaalit.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Tuulikki ja Anonyymi kommenteistanne! Paljon on mietittävää tulevissa neuvotteluissa ja tapaamisissa. Näillä evästyksillänne jaksan paljon paremmin.

  VastaaPoista
 4. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Lihavuusleikkaus+parantaa+kakkostyypin+diabeteksen/1135241167665

  Kommentoisitko? Tämä vaatinee oman kirjoituksen, mutta tuossa jutussa annetaan ymmärtää, että diabeteksen syy olisi suolistossa.

  Ilmeisesti diabeteksen markkerit paranivat muutamassa päivässä leikkauksen jälkeen. Miten tämä on mahdollista?

  VastaaPoista