Tämän blogin lukijat ovat sitä mieltä, että hyvää tietoa terveydestä löytyy internetistä. Peräti 85 prosenttia vastaajista piti tätä mahdollisuutta hyvänä vaihtoehtona. Suomalaiset ovat kirjakansaa. Se näkyi siinä kun yli puolet vastaajista löysi hyvää terveystietoa laajasta kirjatarjonnasta. Nämä kaksi tietolähdettä olivat ihan ylivoimaisen suosittuja vaihtoehtoja. Alan erikoisjulkaisuista tietoa ammentaa vain joka kolmannes ja televisio sivistää vain joka neljättä suomalaista.
Kiitos kun osallistuitte kyselyyni!
Minä taidan olla tavanomainen äänestäjä. Olin sitä mieltä, että se hyvä tieto löytyy netistä ja kirjoista.
VastaaPoistaBlogikommenttien perusteella jotkut täällä ovat selvästi alan ihmisiä, jotka tietävät biokemiasta yms. Ainakin westie-nimimerkkinen on tätä porukkaa, luulisin.
Kyllähän TV:ssä ja radiossakin esitetään silloin tällöin kritiikkiä virallisia terveyslinjauksia vastaan, mutta itse en TV:tä seuraa lainkaan.
t: Voimies
Olet Voimies tehnyt hyviä valintoja. Kaikkiin internetistä löytyviin tietoihin ei pidä uskoa, mutta kun pysyttelee arvostetuilla sivuilla, voi ehkä hellittää hieman tuota hömppäsuodatintaan.
VastaaPoistaKirjoja on hyvä lukea. Hyvä kirja kokoaa tiedonmuruset yhteen ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Minä olen itse kirjojen suurkuluttaja. Saan tutkijavaihtona välillä kokonaisia tietoteoksia sähköisessä muodossa, saan kirjojen arviointikappaleita ja ostan itse myös paljon kirjoja.
YLE Teema -kanavalta tulee joskus hyvin laadukkaita tiedeohjelmia.
Lisäys Hyvää tietoa ei minun mielestäni esitetä käyttämällä TÄRKEIMPINÄ perusteluina jotain seuraavista:
VastaaPoista- tilastoja
- yksimielisyyttä asiaa koskien
- suosituksia, kuten ravinto- tai käypähoito-
- ilmaisua "meillä Suomessa"
- fraaseja, latteuksia ja hokemia
- puhumalla "keskimääräisyydestä"
- mainintaa "väestötasosta"
- puhumalla "kolesterolitasoista"
t: Voimies
Haluan yhdessä ja erikseen kiittää kaikkia teitä blogissani kommentoivia terveyskeskuslääkäreitä, professoreita, biokemistejä, biologeja, tutkijoita, liikuntatieteilijöitä, rakennusinsinöörejä, myyntiedustajia, kiropraktikkoja, kokkeja, ravintovalmentajia, personal trainereita, diplomi kielenkääntäjiä, kirjailijoita, emäntiä, rehtoreita, koululaisia jne.
VastaaPoistaIlman teitä tämä blogi olisi kovin tylsä.
Mitä ihmettä Christer,
VastaaPoistagooglasin christer sundqvistillä. Kävi ilmi, että
erikoisalasi on minkkien ruokinta ja lisääntyminen.
Eihän se voi pitää paikkaansa? Sano, ettei se pidä paikkaansa, sinähän olet erikoistunut ihmisiin!
t. Voinainen
Parahin salapoliisi Voinainen!
VastaaPoistaOlin vuosina 1982-1990 Suomen Akatemian tutkijana. Tutkin todellakin minkkejä. Ihmisen ravitsemukseen minulla on ammatillista mielenkiintoa ollut viimeiset 25 vuotta. Opetan ravintovalmennusta (ihmisille, ei minkeille) mm. Lapin urheiluopistossa.
Joo, hyviä kirjoja kannattaa lukea eikä aina vaan saman kirjailijan tuotoksia...
VastaaPoistaMut myös lääkäreiden oppikirjoja - siis niitä mitä he joutuvat lääkärikoulussa opettelemaan - voi lukea, niin tietää, mitä niille opetetaan. Kaikkea ei kaikki opi eikä kai tarvitsekaan? Muistuu mieleen potilaalle tehty professori Arstilan kirja "Älä luota sairaalaan". Vaikka kuinka haluaisin luottaa, omatkin kokemukset alkavat olla sellaisia, ettei enää pysty...
Loput kaikesta "tiedosta" onkin sitten lääketehtaiden markkinoimia juttuja, joita ei lääkäritkään aina osaa erottaa olennaisesta asiasta?
Nyt kun Auvisen vanhemmat olivat itse telkkarissa kertomassa, että poika sairasti paniikkihäiriötä ja että jotain läkettäkin siihen oli saanut, Kuka siitä lääkeestä on valittanut vai onko kukaan - hehän olivat shokissa silloin eikä toinen voi toisten lääkkeistä muutenkaan valittaa. Mitä kautta tuohon asiaan voisi saada muutoksen? KUKAAN ei valita siis lääkkeistä - se kun on lääkärin tehtävä! Menettääkö lääkäri siinä jotain, jos uskaltaa raportoida asiasta? Minne voisi?
VastaaPoistaOhjeet kun on ollut kauan sellaiset, että vähintään kahta eri mielialalääkevalmistetta on kokeiltava, enne kuin pääsee edes siihen terapiajonoon:-(
Mihin ne sadat miljoonat eurot on menneet, mitä asian eteen on annettu? Lääkemarkkinointikin tapahtuu sairaiden (lue joutilaiden) talkootyöllä potilasyhdistyksissä.
Terveyslinjauksia? Stakes ja Kela yhdistyy - menee hyvin helpoksi elinkautislääkitysten määrääminen...