- Syö hitaasti. Pureskele ruokasi hitaasti ja nauti kiireettömästä syömisestä. Silloin vältyt liian suurien ruoka-annosten nauttimiselta. Aivoilta menee noin 20 minuuttia aikaa kertoa muulle keholle, milloin on kylläinen olo. Siihen asti nälän tunne rohkaisee sinua syömään. Hitaasti syömällä annat aivoille aikaa kertoa, milloin olet saanut tarpeeksi ruokaa.
- Tee muutoksia ruokavalioon vaiheittain. Älä lähde tekemään liian nopeasti muutoksia ruokavalioosi. Jos päämääränä on lisätä terveellisten vihannesten syöntiä, tee tarvittavat muutokset vaiheittain. Ota esimerkiksi ensimmäisellä viikolla tavaksi syödä enemmän porkkanaraastetta lounaalla, mutta syö muut pääruoat ihan normaalisti niin kuin ennenkin. Seuraavalla viikolla voi olla kukkakaalin vuoro saapua lautaselle esimerkiksi päivällisen ajaksi.
- Mieti onko sinulla todellakin nälkä. Joskus meillä menee sekaisin nälän ja hyvän ruokahalun signaalit. Kadulla vastaan tuleva herkullinen ruoan tai pullan tuoksu voi synnyttää meissä nälän tunteen vaikka me olisimme syöneet aivan hetki sitten. Juo lasi vettä ja toivo pahimman näläntunteen menevän ohi niin, että syöt silloin halukkaasti ruokaa lautaselta kun on ruoka-aika.
- Tee aina lista ruokaostoksille mennessäsi. Tee lista kun olet kylläinen (nälkäisenä lista ei välttämättä pysy hallinnassa yhtä hyvin) ja pidä siitä kiinni ruokakaupassa. Kannattaa kiertää kaukaa ne hyllyt, jotka saattavat aiheuttaa periksi antamisen. Tarvittaessa käytä kuulosuojaimia, jotta et kuulisi kaupan kaiuttimista kantautuvia mainosviestejä. Ne saattavat häiritä ostolistan noudattamista.
- Älä ota turhia paineita! Ota rennosti myös painonhallinnassa. Älä lannistu vaikka et pääsisi tavoitteeseesi siinä ajassa missä toivot. Yritä uudestaan. Jatka sinnikkäästi.
- Pidä kirjaa. Päivittäistä liikunta- ja ruokapäiväkirjaa pitämällä motivoit itseäsi pysyttelemään ohjelmassasi. Nykyään löytyy kaikenlaisia kivoja kalentereita ja tietokoneelle asennettavia ohjelmia päivittäisiä merkintöjä varten. Edellisten viikkojen merkintöjä tarkastellessa löydät omat kehittämisen kohteesi ja voit seurata tuloksia. Jos kiinnostut omavalmentajan palveluista, hän löytää merkinnöistäsi paljon arvokasta tietoa sinusta.
- Älä päästä nälkää oikein hirmuiseksi. Kovan nälän yllättäessä voi olla hyvä hillitä nälkää juomalla lasi vettä. Nälkäisenä ruokalautasen kimppuun hyökkääminen voi johtaa ylensyömiseen.
- Muista pitää yhteyttä kavereihin. On helpompi elää terveellistä elämää, jos on joku, joka tukee ja rohkaisee. Lenkkikaveri pitää mielenkiintoa yllä silloinkin, kun liikkuminen ei voisi vähempää kiinnostaa - ja niitäkin hetkiä tulee. Liiku porukassa mahdollisimman usein.
- Poissa silmistä, poissa mielestä. Siirrä kotona eniten houkutuksia aiheuttavat tuotteet takahyllyille muiden tuotteiden taakse. Älä koskaan syö suoraan suuresta rasiasta tai pakkauksesta. Pieni annoskoko pakottaa lopettamaan syömisen tietyssä pisteessä.
- Ruokalautanen pois kun olet syönyt. Vie ruokalautanen heti pois lopetettuasi ruokailun. Siten et jää miettimään ottaisitko vielä hieman ruokaa.
- Valmistaudu etukäteen ravintolaillalliseen. Mitä hienompi ruokapaikka, sitä vaatimattomammat ja tavattoman kauniisti lautaselle asetellut kulinaariset nautinnot sinua todennäköisesti odottavat. Jotta osaisit oikealla tavalla nauttia ruokailusta, syö pikku välipala ennen ravintolaan menoa. Jos ruokaa sattuisi olemaan esim. noutopöydässä hyvinkin runsaasti, on myös hyvä syödä vähän etukäteen kotona. Näin et todennäköisesti lipsu niin helposti terveistä ruokailutavoista, jos olet jo valmiiksi hieman kylläinen.
- Tee suunnitelma erikoistapahtumia varten. Päätä, kuinka paljon aiot syödä määrätyssä tapahtumassa tai tilanteessa. Jos olet menossa esimerkiksi elokuviin tai katsotte jääkiekko-ottelua kavereiden kanssa, ennalta tehdyt rajat rohkaisevat pysyttelemään muutoksessa mukana.
- Etsi liikuntamuotoja, joista nautit. Jos kylmällä säällä liikkuminen kauhistuttaa, mene kuntosalille. Jos aikaa ei tunnu riittävän liikkumiseen, 10 minuutin harjoittelu esimerkiksi aamulla, ruokatauolla ja töiden jälkeen on hyvä keino saada kulutettua kaloreita ja saavuttaa hyvä olo.
- Tee liikunnasta elämäntapa. Lisää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta on tullut erottamaton osa elämääsi. Huumaa itsesi omilla endorfiineillasi pitkällä patikkaretkellä, svengaa itsesi tiukkaan liitoon tanssiparketilla tai hyppää raivonpuuskasi pihalle hyppynarulla.
- Vähennä stressiä. Jos sinulla on tapana syödä stressaantuneena, etsi itsellesi jokin toinen rentoutumiskeino, joka toimii. Älä enää haarukoi stressiä pois lihapaloilla vaan kokeile mietiskelyä, meditointia, joogaa, musiikin kuuntelua, liikuntaa tai vaikkapa kaverille puhumista. Etsi itsellesi rauhallinen paikka ja istu alas. Laita herätyskello soimaan minuutin kuluttua, sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos kellon soimiseen asti. Tehokkaampia meditointiharjoituksia varten kipaise kirjastoon ja lainaa ilmaiseksi mielenkiintoiselta tuntuva opas.
- Nuku riittävästi. Riittävä uni on ilmainen ja tehokas tapa kerätä voimia, suojautua masennukselta ja välttää väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia. Jos sinun on vaikea saada unta voit yrittää liikunta-annoksen lisäämistä ja kahvin ja teen käytön vähentämistä.
- Liiku puhtaassa luonnossa. Metsässä tai niityillä vaeltelu vahvistaa sydäntä, lihaksia ja piristää mieltä. Pirteä mieli auttaa jaksamaan talousongelmienkin keskellä ja näkemään asiat myönteisessä valossa.
- Opettele oikea kokkaustekniikka. Nopea kypsentäminen auttaa säilyttämän ruoka-aineiden arvokkaat vitamiinit. Samalla saattaa sähkölaskukin pienentyä.
- Luovu pahoista tavoista. Tupakointi käy paitsi terveydelle myös kukkarolle. Kalliilta tuntuvat nikotiinilaastarit voivat olla hyvä sijoitus, jos pääset niiden avulla eroon satoja euroja vuodessa maksavasta sauhuttelusta.
- Unohda kaupalliset laihdutusdieetit. Eivät toimi. Unohda myös "puhdistuskuurit". Maksa on elimistön oma, äärimmäisen tehokas, puhdistuskoneisto, joka ei tarvitse ulkopuolista apua. Erilaisista juomista, pillereistä ja dieeteistä hyötyvät lähinnä niiden valmistajat.
- Hanki lemmikki. Yksi parhaimpia tapoja kohentaa mielenterveyttä ja saada riittävästi liikuntaa on hankkia liikunnasta pitävä koira lemmikiksi. Kävely on loistavaa liikuntaa ja eläimen seura tekee siitä vielä hauskempaa ja sosiaalisempaa. Jos sinulla ei ole omaa koiraa, kysy naapurilta, tarvitsisiko hän ulkoilutusapua.
- Muuta olohuone kuntosaliksi. Onko sinulla jo kokemusta siitä, miten omassa olohuoneessa voi pyöräillä, uida, kävellä kuin kansallisbaletissa, istua muurahaispesässä ja noukkia legoja varpailla. Hienon kuntosalin kuukausimaksu kaataa helposti tarkankin budjetin. Halvemmalla voit nostaa kuntoa yliopistojen tai urheiluseurojen liikuntapaikoissa, jotka tarjoavat myös ohjattua liikuntaa.
- Hoida hampaitasi huolella. Hammaslääkärin vuositarkastus on vielä halpa juttu, mutta pahasti reikiintyneen purukaluston hoitoon uppoaa helposti suuria summia. Ennaltaehkäisy on tässäkin kaiken avain: osta hyvä hammasharja, tahnaa ja hammaslankaa ja käytä niitä oikein ja säännöllisesti.
- Luovu ihmeruoista. Granaattiomenamehu on toki terveellistä, mutta yhtä lailla keho pitää kaalista, pinaatista ja kotimaisista marjoista. Keho ei myöskään kaipaa kalliita erikoisvesiä. Tavallinen kraanavesi hoitaa nesteytyksen mallikkaasti.
- Ole vaatimaton. Vaatimaton elämäntyyli on sopiva vastavoima korkealle elintasolle ja kerskakulutukselle. Vaatimattomuudella saattaa olla terveydellisiä vaikutuksia.
Lähteet: Laihdu! -blogi, Tohtori.fi -sivusto, oma pää
Hienoja ohjeita!
VastaaPoistaSinikka
http://www.iltalehti.fi/terveys/200811198613394_tr.shtml
VastaaPoistaMitä mieltä olet Iltalehden väitteestä? Koskeeko kaikkea rasvaa vai vain huonoja tai hyviä? Jään mielenkiinnolla odottelemaan josko tartut tähän tärkeään aiheeseen..
Kiva kun älyttömän yksinkertaiset ohjeet kiinnostavat sinua, Sinikka. Ne julkaistaneen lähiaikoina eräässä terveyslehdessä.
VastaaPoistaAnonyymin aiheeseen taidan tarttua jossakin aiheessa. Kiitos vinkistä!
Tarkoitus oli edellisessä viestissä tietenkin kirjoittaa näin:
VastaaPoistaAnonyymin aiheeseen taidan tarttua jossakin vaiheessa. Kiitos vinkistä!