perjantaina, lokakuuta 31, 2008

Valio kokeili kepillä jäätä - Evolus -jää vielä liian heikkoa

##
Vielä Evolus -jää oli liian heikkoa
. Eivät menneet terveysväitteet läpi elintarviketurvallisuusviranomaisten seulasta. Näin raportoi toimittaja Petri Korhonen Taloussanomat -lehdessä tänään 31.10.2008:

Valion uuden, sydänystävällisenä mainostetun Evolus2-tuoteperheen markkinointihypetys on joutunut elintarvikeviranomaisten syyniin. Yhtiö oli hakenut Euroopan Unionin elintarviketurvallisuusviranomaisilta (EFSA) hyväksyntää oletukselleen, että Evolus2-tuotteiden sisältämät maitopeptidit vähentäisivät verisuonten jäykkyyttä. EFSA on nyt ilmoittanut, että Valion sille toimittama tutkimusaineisto on tasoltaan niin vajavaista, ettei se riitä väitteen todentamiseen.Valio kertoi itse EFSA:n päätöksestä vasta  tänään, Taloussanomien kysyttyä asiasta. Eurooppalainen alan ammattisivusto NutraIngredients.com julkisti asian jo viime viikolla.

Valio toi Evolus2-tuotteensa myyntiin syyskuussa ja mainostaa nyt näyttävästi niiden terveysvaikutuksia. Suomen Elintarviketurvallisuusviranomainen Evira haluaa nyt Valiolta selvityksen Evolus-tutkimusjupakasta ja ravitsemusväittämistä.

Mainoksissamme kerrotaan, että tuote alentaa kolesterolia ja verenpainetta, ja ne ovat viranomaisten hyväksymiä ilmaisuja. Emme missään nimessä väitä, että Evolus2 vähentäisi verisuonten jäykkyyttä, korostaa Valion konseptipäällikkö, tohtori Tiina Jauhiainen.

"Kun kolesteroli ja verenpaine alenevat, säilyvät myös verisuonet kimmoisampina", julistaa Valion Evolus2-tiedote.

Tietysti meidän täytyy vielä pohtia, pitääkö ilmaisuja selkeyttää, ettei tästä tulisi kuluttajille vääriä mielikuvia, Jauhiainen sanoo.

Valio myöntää itse, ettei maitoproteiinista pilkottujen peptidien EFSA:lta saama tutkimustyrmäys ollut sille yllätys. Tutkimuksia ovat yhtiölle tehneet valiolaisten lisäksi myös ulkopuoliset laitokset, terveydenhoito-organisaatiot ja yliopistot. 

Kokeiliko Valio markkinointikiireen takia kepillä jäätä, lähettämällä viranomaisille puolivalmiita tutkimuksia?

Eivät ne olleet puolivalmiita, mutta kieltämättä tutkimusnäyttö oli aika niukka, Tiina Jauhiainen luonnehtii. Hän sanoo Valion lähettäneen peptidi-tutkimuksensa EFSA:an muun muassa opetusmielessä, jotta nähtäisiin mitä puutteita laitos niistä löytää.

Saimme heidän päätöksestään arvokasta lisätietoa siitä, miten jatkotutkimuksia kannattaa suunnata, Jauhiainen sanoo.

Kommentti: Jos tämä uutinen on edes puoliksi totta, niin se pistää kyllä Valion nykyisen tuotevalikoiman aika outoon valoon. Olisiko aika palata juurilleen ja tuottaa suomalaisille terveellisiä maitotuotteita ja jättää tuollaiset kikkailut vähemmälle? 

Mitä mieltä valistuneet lukijani ovat tästä uutisesta?

5 kommenttia:

 1. Valio oli yhtä typerä mainoksessaan ja harhaanjohtava, kuin Flora-mainos taannoin; jossa lapsi lähtee kouluun ja kulkee kala kainalossa, kun taas fiksun perheen lapset saavat Flora-margariinilla voidellut leivät!!! Tässäkin mainoksessa johdetaan harhaan, kun viitataan että Flora sisältäisi epaa tai DHA:ta !!!

  VastaaPoista
 2. Hjooh... Lyhennettynä: mikä näitä tavan ihmisiä vaivaa nykyään? Miksi erityisesti houkuttelee kaikki missä lukee "terveystuote", vaikka se ei sellainen välttämättä ole... Miksei voi vain haluta ihan tavallista aitoa ruokaa... Lisäaineetonta jne...

  VastaaPoista
 3. Huokailen syvään kanssanne Leo ja Sami! "Terveystuotteilla" tehdään bisnestä kun oikeaoppinen valistus pyytää panostamaan tavalliseen ruokaan, joka valmistetaan puhtaista perusruoka-aineista. Aika iso pyörä pyörii elintarvikesektorilla. Kuka pysäyttäisi tuon terveysintoilu pyörän? Ruoan ydinviesti hukkuu kaikenlaisen terveyshömpän alle.

  VastaaPoista
 4. Jos Lindahls Mejeri AB:n Turkkilaisen jugurtin suosio vaan kasvaa, mitä sitten aikoo Valio tehdä?

  t, Voimies

  VastaaPoista
 5. "Valio oli yhtä typerä mainoksessaan ja harhaanjohtava, kuin Flora-mainos taannoin; jossa lapsi lähtee kouluun ja kulkee kala kainalossa, kun taas fiksun perheen lapset saavat Flora-margariinilla voidellut leivät!!! Tässäkin mainoksessa johdetaan harhaan, kun viitataan että Flora sisältäisi epaa tai DHA:ta !!!"

  Heh, samaa (?) tuotetta mainostettiin myös mainoksella jossa toinen perhe syö synkkien pilvien alla naama vääränä kalaa, avokadoa ja pähkinöitä. Toinen perhe mutustaa auringon paisteessa beceliä suu messingillä. Ja vaalean leivän päällä tietysti!! :D :D

  VastaaPoista