keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

Muuttuneet tapamme hankkia syötävää

**
Minulla on ollut mahdollisuus
 kiertää Suomea ahkerasti luennoiden. Matkoilla pyörii mielessä kaikenlaista. Keskeneräisiä ajatuksenpoikasia, luentojen jälkitunnelmia, asiakkaiden mietteitä, asiantuntijoiden neronleimahduksia jne. Jos te sallitte, niin puran näitä ajatuksiani sanoiksi joissakin kirjoituksissa. Välillä on mahdotonta erotella mikä on omaa ajatteluani, mikä jonkun muun ideointia ja neroutta. Jos tuntuu siltä kuin kirjoituksissani olisi jotain tolkkua, on todennäköisesti niin, että puhun jonkun muun äänellä. Mitään tästä kirjoittelusta teidän ei ole pakko uskoa, mutta sen minä haluan jo nyt ilmoittaa, että tässä tulee joillekin paljon miettimisen aihetta. Lukekaa kirjoituksiani kriittisesti arvioiden. Toivokaa keskeneräisyydestä huolimatta jotakin tolkkua näihin kirjoituksiin.

Tapamme hankkia syötävää on muuttunut. Tälläkin asialla voi olla merkitystä lihavuusepidemiassamme. Lihominen on paljon helpompaa kuin laihduttaminen. Se johtuu mielestäni ainakin osaksi siitä, että meillä on nykyään enemmän mahdollisuuksia tallentaa energiaa kuin kuluttaa sitä. Tästä lihomisen helppoudesta oli hyötyä kauan, kauan sitten, jolloin elämä oli yhtä selviytymiskamppailua ankaraa luontoa vastaan. Ne jotka kykenivät tallentamaan riittävästi rasvaa  elimistöönsä, selvisivät paremmin kausista jolloin ruokaa oli riittämättömästi tarjolla.

Tänään tilanne on toinen. Meidän ei ainakaan Suomessa tarvitse kerätä rasvavarastoja elimistöömme varmuuden vuoksi. Sillä nyt ruokaa on yllin kyllin. Ruokakauppa on auki huomennakin. Tutuilta hyllyiltä löytyvät makkarapaketit, aamiaismurot, leivät ja juotavat.

Nykyään terveytemme uhkana ruoanhankintareissuilla ei ole ruokakaupan edessä vaaniva nälkäinen karhulauma, vaan 10 metrin säteellä kaupan ulosmenokassasta löytyvät turhat elintarvikkeet (makeiset, sipsit, limsat). Kun me ennen muinoin olisimme pelottaneet karhut tiehensä ravinnonhankintareissuamme haittaamasta, me tänä päivänä joudumme kamppailemaan elintarviketeollisuuden virittämiä terveysansoja vastaan. Ja minun mielestäni nuo ansat on viritetty julman tehokkaalla tavalla. Joskus jään kaipaamaan noita karhulaumoja.

Luontaisesta liikuntavietistämme ei ole paljoakaan jäljellä. Moni luulee liikunnan tarkoittavan rehkimistä kuntosalilla tai hölkkäämistä trendikkäissä kuteissa pitkin kylänraittia. Jos hissin sijaan käytämme portaita tai auton sijaan fillaria, olemme joidenkin mielestä joko rutiköyhiä tai hetkellisen mielenhäiriön tilassa.

Kun varhainen esi-isämme harvoin löysi mehukkaita ja makeita hedelmiä tai uskalsi uhmata vihamielisiä villimehiläisiä kaivaessaan esille hunajakätkön, hän herkutteli näillä ihan yhtä mieluusti kuin mekin herkuttelemme kaupan hedelmillä ja suklaapatukoilla. Erona on tämä herkuttelun nykyinen jokapäiväisyys ja vaivattomuus. Esi-isiemme hunajakätkö oli valtavan vaivan takana. Hunajaa löytyi ehkä yhden päivämarssin päässä ja ehkä vieläpä vaikeakulkuisen maaston läpi kulkien. Reppu täytettiin äkkiä makealla herkulla ja juostiin puolet matkasta mehiläisiä karkuun. Nykyisin isä kurvaa Bemarinsa ostoskeskuksen pihalle. Kävellä lyllertää 7,57 m päähän kaupan ulosmenokassasta ja lataa kärryynsä patukoita suurella antaumuksella. Eivätkä ne vielä loppuneet. Niitä löytyy vielä huomennakin. Mehiläisistä ei ole pelkoa.

Siinä missä esi-isämme lihakset olivat teräksenlujat ja rasvakerrokset sopivan suuria, nykyisillä isillämme (ja äideillämme) on heikosta lihaskunnosta johtuvia ryhtivikoja ja kaikenlaisia vaivoja sekä runsaat traanikerrokset pehmentämässä onnetonta yleiskuvaa. Me maksamme varsin kovan hinnan viljanviljelystä ja ihmiskunnan asettumisesta aloilleen. Nyt me pystymme viljelemään ja tuottamaan sellaista ruokaa mitä haluamme syödä. Emme välttämättä sellaista ruokaa mitä me tarvitsemme. Nänkö me haluamme jatkaa elämäämme?

No niin, minä varoitin, keskeneräisissä ajatuksissani tuskin on mitään tolkkua. Voit toivoa seuraavasta kirjoituksestani parempaa. 

19 kommenttia:

 1. Minusta tässä on peruslähtökohta kohdallaan. Ihmiset liikkuvat liian vähän. Yksilöitä siitä on turha syyttää, mutta silti tulevat mieleen Kekkosen sanat:
  Kaikki syyt, jotka estävät meitä säännöllisesti liikkumasta, ovat tekosyitä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tiedemies myönteisestä palautteesta ja loistavasta oivalluksestasi siteerata Kekkosta! Ehkä minä jatkossakin voisin purkaa näitä omia henkilökohtaisia mietteitäni? Ei tietoa aina tarvitse ankkuroida niin tiukasti tutkittuun tietoon.

  VastaaPoista
 3. Hmmm... kaupasta se eväs on haettava nykyään, vaikka eläimet on sitä meille kantaneet mukanaan parhaassa muodossa kauan sitten.

  Mistä saisi kefiiriä siemeneksi? Tahallaanko sen myynti on lopetettu? Tilalle ujutetaan sitten "biologisia" mömmöjä suoneen?

  VastaaPoista
 4. kyllä hölkkä ja kuntosali on hyvää liikuntaa.Ei kaikilla ole rappusia eikä työmatkapyöräilyjä.Työmatka 100km ei viitti pyöräillä.

  VastaaPoista
 5. Kerro meillekin tiedoksi, että kefiiriä voi valmistaa itse. Eräällä luennollani pääkaupunkiseudulla tästä oli puhetta.

  Pidän todella valitettavana, että tätä terveysjuomaa ei enää saa kaupasta suoraan.

  En oikein ymmärrä mitä kommentoija tarkoittaa "biologisilla mömmöillä" suoneen.

  VastaaPoista
 6. Nyt Oksa on ymmärtänyt minut väärin. Tuskin kukaan työnantaja sentään on niin terveystietoinen, että sallii työntekijöiltään noin pitkää ja ihanaa työmatkaa fillarilla.

  VastaaPoista
 7. Nyt löysin muistiinpanoistani tuon paikan mistä saa kefiiriä ja mahdollisesti "kefiirinsiementä": Helsingin Kalliossa (Kallion Basaari) Eestin Herkut, osoite 3. Linja 28
  Auki:
  Ma-pe: 10-19
  La: 10-18
  Su: 12-18

  VastaaPoista
 8. Tämä ei ole sitten mainos, mutta tiedän vain, että muuan valmiste lobattiin kelakorvattavaksi n 10 v sitten, vaikka aiheutti silloin jo muualla maailmassa tuberkuloosia. Patenttisuoja-aika sillä taitaa olla juuri nyt parhaimmillaan?

  Samaan aikaan vilja on pilattu korrenvahvistajilla ja kuivatuskustannusten nousun myötä laatu on heikentynyt niin, että siinä sallitaan jopa hometoksiineja... Luin juuri uusimmasta Kaari-lehdestä. Se kannattaa tilata kotiin. Siinä oli juttu myös homeväriaineesta, mitä on vuosikausia käytetty makkaroissa, mutta eipä ole kukaan selvittänyt, vaikka se on muuntogeenistä riisiä ja se punainen väriaine on siis sitä hometta.

  Oireilijat ei pysty valittamaan ruoasta minnekään ja heti kun sopiva potilas löytyy, aletaan piikittämään, kun ei muita konsteja tunneta. Tänään uutissa kerrottiin just noista "hoidoista", kuinka synnytyksiin ei riitä lääkäreitä ja nuo piikitykset työllistää sairaaloita ihan riittävästi...

  VastaaPoista
 9. Edelliseen liittyen löytyi yks vanhempi juttu siitä hometoksiinista. Mutta uusi Kaarilehti kertoi sitä väriä käytetyn paljon ja ties kuinka kauan makkaroiden väriaineena:-(

  VastaaPoista
 10. "BeniMax on punariisivalmiste, joka on valmistettu fermentoimalla riisiä erityisellä tavalla (Monascus Purpureus Went-lajilla). Tämän seurauksena syntyy myös punariisille ominainen punainen väri. Fermentoinnissa syntyneet aktiiviaineet estävät maksassa kolesterolin valmistamista. Tällä on iso merkitys, koska maksa valmistaa suurimman osan elimistömme kolesterolista. Ruoasta saatavalla kolesterolilla on huomattavasti vähäisempi merkitys.

  Ainekset: Punariisi 100 %
  Vuorokausiannos: 2 g
  Pakkauskoko: 50 g"

  Kamalaa - saahan maksan ja munuaiset ilman noita homemyrkkyjäkin helposti pilalle:-(

  VastaaPoista
 11. Kamalaa!!!!, onkohan punariisi kuitenkin pehmeämpi ja terveellisempi vaihtoehto kuin statiinien käyttö?

  VastaaPoista
 12. Ei tietenkään ole, kun ne on torjunta-aineita!

  Statiineja en ikinä aio käyttää missään tilanteessa - ei ne ole vaihtoehtoja edes! Mutta ovatko statiinitkin tehty jostakin homeesta????

  VastaaPoista
 13. Tässä on nyt alkuperäisestä kirjoituksestani luisuttu aika pahasti sivupoluille. Tarkoituksena oli pohtia miten vähentynyt liikunta myös ruoanhankintareissuillamme voi olla selittämässä tätä käsittämätöntä lihavuusepidemiaa. Me olemme liian lihavia. Se on fakta. Miten tähän on tultu? Sitä tutkitaan kuumeisesti. Ja pohditaan tässä vaatimattomassa blogissani.

  Me osumme kyllä ihan harhaan jos näissä perusteemoissa jäämme jankuttamaan joistakin mömmöistä ja homeista. Kun meidän pikemminkin pitäisi väitellä mämmistä ja home made'sta (kotona tehdystä ruoasta). Kirjoittakaa te etevämmät näppäimistön käyttäjät mömmöistä ja homeista. Minä en osaa.

  Kyse on ennemminkin siitä, että nykyihminen ei helpolla löydä ruokakaupasta sellaista sapuskaa joka muun muassa:
  a) pitää nälän poissa
  b) ravitsee
  c) pitää sairaudet poissa
  d) tuo hyvää mieltä

  Kun nuo yllämainitut periaatteet ovat ihan päin mäntyä, silloin me voimme huonosti ja jos jatkuvasti teemme vääriä valintoja ruokakaupassa, silloin voimme jopa tulla lihaviksi.

  Sinulla on vain yksi elämä. Aiotko pilata sen mauttomilla valmisruokaviritelmillä?

  Jotain tällaista halusin yksinkertaisessa kirjoituksessani viestittää. Ilmeisesti kirjoitin liian epäselvästi (taas). Minullakin on vain yksi elämä. Minä tiedän nyt omaavani varsin puutteellisen kirjoitustaidon. Ehkä minun pitäisi vain puhua ihmisille. Puhua osaan. Mutta sitä, että osaan jotain sanoa osuvasti luennoillani, ei saa Suomessa sanoa ääneen, sillä silloin sinua pidetään ylpeänä tai suuruudenhulluna. Huokaus.

  Taidan lopettaa - ainakin kirjoittelun. Säästyypä sekin aika luentojen valmisteluun.

  VastaaPoista
 14. Jatketaan aiheesta poukkoilemista, aloin tutkia tuota korrenvahvistajaa ja kauhukseni luin sen käyttöturvatiedotteen http://www.kemira-growhow.com/NR/rdonlyres/0FF45450-B050-4D9F-9ADC-6D9E914F8FD3/0/KorrenvahvistajaCCC.pdf

  VastaaPoista
 15. Hei Juha!
  Olen lukenut niitä jo kauan ja aina ihmetellyt, miten harva huomaa vaivojen johtuvan esim jäämistä lihassa ja maidossa... Tietysti kaikki vieraat aineet turvottaa koska ne kerää nestettä. Niihin vaivoihin taas moni joutuu syömään kortisonia, joka turvottaa melko varmasti entisestään sellaiset 5-10 kg vuodessa.

  Mut kai se lihan kasvatuksen kohdalla on tarkoituskin - siis jos elopainosta palkka tulee?

  No, laitan linkkiin sen mitä ehkä tarkoiti. Tiedän paljon ihmisiä., joille sopii jopa janojuomaksi luomumaito - ne vieraat aineet kun jäävät aina surkeetakin vettä juoneen eläimen maksaan:-D

  VastaaPoista
 16. Mielenkiintoista spekulointia. Kaikki vaikuttaa: liikunnan puute ja liikasyönti. En jaksaisi tehdä yleistyksiä, mutta omassa työyhteisössäni näen aivan selkeästi mitä se nykyajan liikunta oikein on. Punttisali pari kertaa viikossa ei vaan ole riittävästi, ei vaikka siihen päälle heitettäisiin pari sählyä. Ne ei ole mitään, jos verrataan vaikka entisaikojen raskaaseen fyysiseen työhön 8h päivässä. Itse liikun aika paljon, juoksen n. 10h viikossa ja siihen pälle vielä oheisharjoitteet (punttis, uinti jne.) eikä sekään ole vielä mitään. Sama juttu ravinnon kanssa: havaintojeni mukaan ihmiset syövät aivan liian isoja annoksia, ja siihen päälle vielä ne kahvipullat ja muut välipalaherkut. Kaikki on ihan päälaellaan.

  Kai meidän elimistö (niin kuin muidenkin eläimien) toimii parhaiten kun se on liikkeessä koko ajan ja ravintoa on niukalti. Ei tarvitse katsoa kuin metsän eläimiä. Ne etsivät koko ajan ruokaa eivätka ole lihavia. En tarkoita myöskään sitä että ihmisten pitäisi hypätä toiseen ääripäähän, eli elämään metsässä omillaan, mutta kai se järjen käyttö on ihan sallittua.

  VastaaPoista
 17. Jep, jt, olen todellakin sitä mieltä, että liike on lääke. Oikeastaan pitäisi tehdä niin, että ne jotka välttämättä tahtovat elää liikkumatonta elämäntapaa, hakevat lääkäriltään liikkumattomuustodistuksen. UKK-instituutin nykyinen johtaja tohtori Tommi Vasankari on samoilla linjoilla. Hän on sanonut, että vahingossa liikkumisen mahdollisuutta pitäisi lisätä ihmisten elämässä. Vaarallisin asia, mitä ihmiselle voi tapahtua, on ehdottomasti liikkumattomuus.

  VastaaPoista
 18. Voisin kyllä väittää vastaan, koska tunnen niin paljon ihmisä, jotka eivät luovu millään liikunnasta, syövät jos minkäkinlaisia kipulääkkeitä ym ettei vaan treenit mene ohi...

  Kaikki ei varmaan NÄE niitä?

  Ei tarvitse vastata.

  VastaaPoista
 19. Miten saataisiin edes sairaalaan parempaa ruokaa? Kun joku sinne joutuu tutkittavaksi, saattaa pienestäkin vaivasta kehittyä elinikäinen tauti, kun tehdään vaan tutkimuksia, jotka eivät ole mitään hoitoa ja jotka vaativat lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksia ei haluta nähdä ja kun diagnoosin saamiseksi täytyy ottaa koepaloja, jotka saattavat tulehtua jne.

  Hirvittävää, kun ei ihmiset näe, miten nämä "empowermentketjut" toimii... Sairaalla ei ole enää mitään mahdollisuutta valittaa mistään minnekään, mutta ketä se edes kiinnostaa?

  VastaaPoista