torstaina, lokakuuta 30, 2008

Sori vaan - mull' on psori

***
Psoriasis on vaativa elämänkumppani
. Se on elinikäinen tulehdussairaus, jota sairastaa Suomessa noin 150 000 ihmistä. Se ilmenee iho-oireina, ja saattaa aiheuttaa myös niveloireita, jotka muistuttavat nivelreumaa. Sairaudella on suuri vaikutus elämänlaatuun, sillä se on otettava huomioon jokapäiväisessä elämässä.

Ihopsoriasis on useimmiten niin sanottua plakki- eli läiskäpsoriasista. Se nostaa iholle tarkkarajaisia, punaisia läiskiä, jotka voivat olla hieman koholla. Tyypillisiin oireisiin kuuluu myös läiskien hilseily, joka saattaa olla voimakastakin. Läiskät ilmestyvät yleensä hiuspohjaan, kyynärpäihin sekä polviin, mutta niitä voi olla myös esimerkiksi kasvoilla ja taipeissa, kertoo Keski-Suomen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Maria Huttunen.

Psoriasis ei ole tarttuva tauti, vaan se on osittain perinnöllinen. Jos molemmilla vanhemmilla on psoriasis, on hyvin todennäköistä, että myös heidän lapsensa saa sen. Psoriasiksen puhkeamisen syistä ei tiedetä lopullisia totuuksia. Alttius sairauteen on perinnöllistä, ja taudin puhkeamiseen vaikuttavat usein myös ympäristötekijät, kuten esimerkiksi stressi tai jokin infektio. Tauti voi puhjeta joko nuorena tai vasta myöhemmin keski-iässä.

Psoriasiksen hoitoon on nykylääkkeillä olemassa paljon erilaisia mahdollisuuksia, joilla saadaan aikaan hyviä tuloksia. Hoitomuodot voidaan jakaa kolmeen luokkaan sen mukaan, onko kyseessä paikallishoito, valohoito tai sisäiset lääkkeet.

1) Paikallishoidot pitävät sisällään esimerkiksi erilaisia voiteita, joita laitetaan suoraan iholle.
2) Valohoito puolestaan voi tarkoittaa sekä keinovaloa että auringonvaloa. 
3) Tautia voidaan hoitaa myös sisäisesti tablettien ja pistosten muodossa.

Psoriasis on krooninen sairaus, eikä sitä periaatteessa voida koskaan parantaa kokonaan. Esimerkiksi stressi ja suuret elämänmuutokset saattavat pahentaa sitä, mutta se voi myös rauhoittua pitkäksikin aikaan. Koska kyseessä on perinnöllinen sairaus, sitä ei voida myöskään ennaltaehkäistä mitenkään. Se tulee, jos on tullakseen. Psoriasiksen olemassaolo lisää riskiä sairastua sen liitännäistauteihin, kuten esimerkiksi tulehduksellisiin suolistosairauksiin sekä elämäntapasairauksiin, mutta riskiä voidaan pienentää terveellisillä elämäntavoilla ja itsestä huolehtimisella.

Vaikka elämäntavoilla ei olekaan suoraa yhteyttä psoriasikseen sairastumiseen, niillä on suuri vaikutus siihen, miten sairautta jaksetaan hoitaa, ja miten siihen suhtaudutaan. Koska psoriasiksen oireet ovat yleensä näkyviä iho-oireita, sairaus saattaa vaikuttaa voimakkaasti etenkin mielialaan. Kroonisena sairautena psoriasis on ikävä ja vaativa elämänkumppani, joka pitää ottaa huomioon jokapäiväisessä elämässä. Esimerkiksi paikallishoitojen onnistuminen on kiinni siitä, miten potilas jaksaa hoitojakson aikana hoitaa itseään päivästä toiseen, ihotautien ylilääkäri Maria Huttunen toteaa. Sairaus ja sen hoitaminen vaikuttavat lähes koko elämään. Jos hoitona käytetään esimerkiksi rasvaisia hoitovoiteita paikallisesti, koko päivä pitää suunnitella sen mukaan, että aamulla ehtii rasvata ihon niin, että voide ehtii imeytyä ennen pukeutumista.

Kaikki psoriasispotilaat kärsivät joskus hoitoväsymyksestä. Hoitoa ei kuitenkaan kannata laiminlyödä, sillä se vain pahentaa oireita ja sitä kautta myös mielialaa. Huttunen suosittelee hakemaan vaikeissa tilanteissa vertaistukea potilasyhdistyksiltä. Muilta psoriasista sairastavilta saa sekä kannustusta jaksamiseen että hyviä arkipäivien käytännön vinkkejä, joita lääkärit ja hoitajat eivät välttämättä osaa antaa.

Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 30.10.2008

1 kommentti:

  1. Psori voi ihan hyvin johtua jostakin hiivauutteesta. Ei niitä kukaan selvitä missään, mistä johtuu.

    VastaaPoista