keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Espanjalainen raju dieetti

*
Espanjassa on tutkittu
aika rajun dieetin vaikutusta painonpudotukseen ja veren rasvaprofiiliin. Mitä sanotte sellaisesta ruokavaliosta, jossa hiilihydraatteja nautitaan niin vähän päivässä (enintään 30 g), että elimistö siirtyy ketogeenisen aineenvaihdunnan puolelle? 

Jätä silloin pois peruna, pasta, riisi ja leipä. Nauti hiilihydraattisi pääosin vihannesten muodossa ja juo 1-2 lasia punaviiniä päivässä. Ota rasvat oliiviöljystä ja proteiinit kalasta. Mitä tästä seuraa?

Tällaiseen koeasetelmaan saatiin houkuteltua 40 tervettä lihavaa ihmistä (BMI keskimäärin 36,5). Muutama henkilö tippui pois kuka mistäkin syystä (ruokavalio tuntui liian orjuuttavalta, joku piti ruokavaliota liian kalliina, eräälle tapahtui liikenneonnettomuus jne.). 

Kahdentoista viikon aikana koehenkilöt laihtuivat keskimäärin peräti 14 kiloa! Verenpaine laski, verensokeri laski ja veren kolesteroliarvot paranivat.

Lääkäri Andreas Eenfeldtin mukaan tämä voi olla terveellinen laihdutusdieetti sellaiselle, joka haluaa kokeilla Välimeren ruokavaliota ja turhaan pelkää niin kovasti eläinrasvojen käyttöä, mutta saattaisi suostua kasvirasvoja runsaasti käyttämään.

Kolme päivää sitten (26.10.2008) ilmestynyttä tutkimusta ei luonnollisesti ole käsitelty kovinkaan laajasti Suomessa (en ole itse asiassa kuullut inahdustakaan!). Pitäisin kuitenkin havaintoja niin mielenkiintoisina, että tästä taatusti viriää vilkas keskustelu. Olisiko jopa parempi kokeilla tätä dieettiä ennen laihdutusleikkausta? Tätäkin tutkimusta rajoittaa varsin pieni otos (40 henkilöä) ja lyhyt seuranta-aika (12 viikkoa), mutta toistettakoon tämä sama koeasetelma vaikkapa täällä Suomessa projektien luvatussa maankolkassa Pohjois-Karjalassa esimerkiksi rypsiöljyä käyttäen (ei kuitenkaan margariinin muodossa!) ja seurattakoon koehenkilöitä esimerkiksi kymmenen vuotta. Silloin olemme jo paljon viisaampia. Olkaa hyvä Kuopion yliopisto! Kiinnostaako tällainen projekti Kansanterveyslaitosta?

Lähde: Perez-Guisado J, Munoz-Serrano A, Alonso-Moraga A. Spanish Ketogenic Mediterranean diet: a healthy cardiovascular diet for weight loss. Nutr J 7 (1): 30, 2008 [julkaistu elektronisena ennen painoon menemistä] 

10 kommenttia:

 1. "Kahdentoista viikon aikana koehenkilöt laihtuivat keskimäärin peräti 14 kiloa!"

  Minä käyttäisin mieluummin sanamuotoa "pudottivat painoaan". Laihtumisella kun yleensä tarkoitetaan rasvanmassan vähenemistä. Kun päivittäisen hiilihydraattien saannin laskee noin alas, kutistuvat elimistön glykogeenivarastot (lihasten ja maksan hiilihydraattivarastot)vähiin. Glykogeeni puolestaan sitoo paljon nestettä. Ts. aika suuri osa tuosta painonpudotuksesta on seurausta nesteen poistumisesta. Kun ruokavalioon jälleen lisätään hiilihydraatteja, nousee myös paino nesteen sitoutumisen myötä.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi (muistakaa käyttää edes nimerkkiä jos ette jostain syystä halua esiintyä täällä omalla nimellänne) epäilee laihdutusvaikutuksen perustuvan kudosnesteiden menetykseen (hiilihydraatit sitovat paljon vettä). Tämä on tietenkin yksi mahdollinen selitysmalli. Jos lue alkuperäistutkimuksen huomaa, että tutkijat pohtivat tätä hieman eri näkökulmasta. Nesteen menetykselle ei uhrata ajatustakaan. Sen sijaan puhutaan rasvavarastojen vähentymisestä. On todella harmi, että tutkijoilla ei ollut kontrolliryhmää laisinkaan. Kaikki söivät samaa ruokavaliota. Myöskään mitään yritystä ei tehty selvittää mittauksin mitä kehon rasvavarastoille tapahtui kokeen aikana. Meillä on ainoastaan keskusteluosassa tämä maininta:

  "...fat was removed from many different fat specific deposit areas, including the abdomen, thighs, hips, buttocks, waist, neck and upper arms." (...rasva väheni useista eri paikoista elimistössä, missä yleensä rasva varastoituu. Näitä alueita olivat vatsa, reidet, lantio, pakarat, vyötärö, kaula ja yläraajat.)

  VastaaPoista
 3. Väittääkö tämä anonyymi tosissaan, että nämä testatut menettivät 12 viikossa itsestään lähes puolitoista ämpärillistä vettä ?!

  Tyypillistä "vähän rasvaa" uskovaisten vähättelyä.

  Olen rajoittanut hiilareita puolitoista vuotta ja ei ole merkkiäkään siitä, että paino tulisi takaisin. Tosin kesällä tuli pari kiloa - lisääntyneen hiilarin ja alkoholin käytön myötä. Huipusta on kuitenkin nytkin tultu alas parikymmentä kiloa, eikä hiilareita rajoittaessa paino tule takaisin, ei sitten millään.

  VastaaPoista
 4. Näin en Sami Uusitalo todellakaan väittänyt. Ilmoitin vaan, että hiilihydraattien rajoittaminen noin pieneen määrään vähentää voimakkaasti elimistön glykogeenivarastoja ja glykogeeni puolestaan sitoo paljon vettä. Tähän mekenismiinhan monet ns. huijausdietitkin perustuvat: " Laihdutin kaalikeittodieetin avaulla 10 kg jo kahdessa viikossa!!!".

  Uskoisin, että tuosta tutkimuksen 14 kg:n painonpudotuksesta n. 3-5 kg selittyy nesteen poistumisella (riippuen tietenkin koehenkilöiden koosta ja lihasmassan määrästä). Eli todellinen laihtuminen on lähempänä 10 kiloa. Hyvä saavutus sinällään, mutta suuren väestöön laihdutusmenetelmäksi näin radikaalista ruokavaliosta tuskin on. Hiilihydraattien maltillisempi rajoittaminen kuitenkin toimii, ainakin vähän liikkuville henkilöille.

  Rasvamassan vähentyminen on aika hankala luotettavasti mitata. Rasvaprosentin mittaamiseen on toki olemassa monia eri laitteita, mutta todellisuudessa kaikki nämä laitteet ainoastaan arvioivat rasvakudoksen määrää. Ihopoimumittaus, vedenalaispunnitus, infrapuna, kaksoismerkitty vesi, bioimpedanssi ja DXA antavat kaikki ainoastaan arvioita, jotka saattavat olla hyvinkin kaukana todellisista arvoista/muutoksista.

  T. Ensimmäinen anonyymi

  VastaaPoista
 5. Kehosta voi poistua varsin hyvin nesteitä myös "vähän rasvaa" linjalla laihduttaessa. Toisaalta on lukuisia tutkimuksia joiden mukaan lihasmassa jopa lisääntyisi kun siirrytään vhh:lle. Vähän rasvaa linjalla tilanne on päinvastainen.

  Hiilareita ei varmastikaan monessakaan tapauksessa tarvitse viedä 30 g:n asti päivässä. Nykysuositusten mukaan iso kaveri syö 1800 kcal päivässä hiilareina eli n. 450 g hiilihydraattia. Näin minäkin aikoinaan söin ja paisuin kuin pullataikina.

  Kansanmurhauslaitoksen rikolliset suositukset ovat osaltani historiaa. Onneksi.

  Mulla romahti paino kymmenen kiloa muutamassa kuukaudessa. Söin 30 - 200 g hiilareita päivässä. Rajoitin riisiä, perunaa, pastaa ja leipää. Yhtään ei ollut nälkä ja vointi parani kaikin puolin.

  VastaaPoista
 6. Voin vahvistaa Sami Uusitalon tarinan. Juuri näin Samille kävi. Hän laihtui jättäessään hiilihydraatit vähemmälle. Aivan kuin moni muu asiakkaani. Erityisen paljon tässä on itse ollut helisemässä omien ajatuskuvioittensa kanssa. Miten on mahdollista, että enemmän rasvaa syömällä voivat veren kolesteroliarvot parantua, paino tarvittaessa mennä alas ja ihmisen kokonaisterveys parantua? Näitä tapauksia on ollut minunkin pienessä asiakaskunnassani yllättävän paljon. Ei voi olla kyse sattumasta tai pelkästä nesteen menetyksestä. Manuel Uribe noudattaa hiilihydraattitietoista ruokavaliota nimeltään Zone-dieetti ja häneltä on todistetusti lähtenyt lähes 400 kiloa läskiä muutamassa vuodessa - sängyssä maaten! Huomio! Manuel Uribe ei ole asiakkaani. Mainitsin hänet vain esimerkkinä ennätyksellisen tehokkana laihduttajana.

  Vielä viisi vuotta sitten uskalsin pitää tällaista tapaa syödä kaistapäisenä. Niin kuin suurin osa muista tutkijoista ja lääkärikunnasta sanoo tänä päivänä: "rasva tukkii suonet" tai "eläinrasvat ovat vaarallisia". Omista riippumattomista havainnoista, lukemisesta ja pohdinnasta saattoi olla hyötyä kun muodostin tästä hiilihydraattitietoisesta hys hys -ilmiöstä oman käsitykseni. Se on tiennyt kovaa puurtamista, sillä biokemian luennoilta muistan toki miten monimutkaista rasvojen aineenvaihdunta on.

  Jokainen voi turvallisesti kokeilla hys hys -ruokavalion vaikutusta itseensä. Jos parin kuukauden kokeilun jälkeen olo ei parantunut ja/tai paino alentunut, sitten ruokavalio ei sinulle sopinut tai olet mahdollisesti noudattanut sitä ruokavaliota väärin. Joku perus-Atkins voi olla aika orjuuttava ja varsin yksipuolinenkin, mutta esimerkiksi Samin noudattava oma versio ruokavaliosta suo hänelle hyvin paljon liikkumavaaraa ja kulinaarisia nautintoja. Kun tarkistin Samin ruokavalion makro- ja mikroravintoainetasot, totesin hänen syövän erittäin terveellisesti.

  On vahinko, että tämä espanjalainen raju dieetti on toteutettu niin perin epätieteellisesti. Esimerkiksi mitään vertailuryhmää ei ole ja mitään rasvaprosenttien mittauksia ei ole tehty. Mahdollisesti tämä on osa suurempaa koesarjaa, josta vielä kuulemme lisää.

  VastaaPoista
 7. Kieltämättä tutkimuksessa olisi ollut parantamisen varaa. Välttämättä verrokkiryhmää ei olisi tarvittu mutta rasvaprosentit olisi pitänyt mitauttaa sekä enemmän taulukoita olisi saanut olla tutkimuksessa. Päivittäiset kalorimäärät myös kiinnostaisivat sekä viinin vaikutus ketoosiin. Metaboliamuutokset myös kiinnostaisivat sekä insuliiniherkkyysarvot yms...


  Atkinsin yksipuolisuuteen sanoisin, että se on yksipuolinen vain jos siitä sellaisen tekee. Ei peruna, riisi, pasta ja leipä tee ruuasta monipuolista.

  Samin kanssa olen samaa mieltä, että vhh:lla ei tule paino takaisin, ei sitten millään vaikka urheiluonnettomuuden takia olen ollut 8kk/10kk tänä vuonna vain koneen ääressä tai soffalla. Kunto tietenkin laskee mutta lihasmassa näyttää pysyvän samana.

  Itse otsikosta sanoisin sen verran, että minun mielestäni kyseessä ei ole mitenkään "raju" dieetti koska itsekin vähän samantyylistä syön joka päivä, hymysuin :)
  Viiniä ei mene noin paljon kuin tutkimuksessa, kuin ehkä lauantaisin.

  Termi "kansanmurhalaitoksen rikollissuositukset" on hyvä, nauroin.

  -DC

  VastaaPoista
 8. Kiitos lisätiedoista DC. Samin käyttämät ilmaisut ovat aivan loistavia. Hänen kanssaan on ollut kiva olla lähes päivittäin yhteyksissä. Aina löytyy jotain uutta mietittävää.

  VastaaPoista
 9. Hei, kysymykseni on yksinkertaisuudessaan että mistä löydän kyseiseen dieettin esimerkki ohjelmia? (Montako kertaa päivässä tulee syödä, millaista, liikunnan määrä jne)

  Kiitoksia etukäteen kaikista vastauksista.

  -Terveysintoilija-

  VastaaPoista