perjantaina, lokakuuta 03, 2008

Nauti omega-3-rasvahappoja riittävästi

**
Tiedelehdissä on viime vuosina
ollut esillä yksi selkeä terveysviesti: Omega-3 rasvahappoja  kannattaa nauttia riittävästi läpi elämän. 

Esimerkiksi kliinisen ravitsemuksen asioita pohtiva tiedejulkaisu American Journal of Clinical Nutrition uhraa suuren osan syyskuun numerostaan näille rasvahapoille. Niinkin pienillä annoksilla kuin 0,7 grammaa / päivä voidaan nähdä selkeitä terveysvaikutuksia (Muriel Caslaken tutkimus). Löytyy tutkimuksia omega-3 rasvahappojen (EPA, DHA) yhteyksistä kuolemanriskiin ja dementiaan iäkkäillä ihmisillä (Cecilia Samierin tutkimus). Mitä korkeampi EPA-pitoisuus veressä, sitä pienempi dementiariski. Norjalaisessa tutkimuksessa (Morten Lindberg) matala plasman EPA-pitoisuus lisäsi kuolemanvaaraa akuutisti sairastuneilla vanhuksilla.  

Kaiken huuman keskellä on kuitenkin muistettava, että nämä omega-3-rasvahapot eivät ole mitään ihmelääkkeitä. Lyhytaikainen 26 viikkoa kestänyt EPA- ja DHA-rasvahappojen anto ei vaikuttanut yli 65-vuotiaiden henkiseen hyvinvointiin satunnaistetussa ja plasebokontrolloidussa tutkimuksessa (Ondine van de Restin tutkimus). 

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että kalaa kannattaa syödä runsaasti läpi koko elämän ja jos kalaa ei sisälly ruokavalioon, voimme mieluusti turvautua kalaöljyvalmisteisiin.

8 kommenttia:

 1. Olen löytänyt paremman tuoteen: luomuisen seesaminsiemenöljyn! Sekoitan sen tummaan luomukaakaojauheeseen ja sekoitan vaan mössöksi, makeutan pienellä nokareella hunajaa. Kyllä on hyvää, eikä tule kalan maku suuhun pitkin päivää.. Ne kapselinkuoriainekset ei sovi ollenkaan, jos ne on karrageenia. Mut tämä on puhtaasti makuasia.

  Olen joskus miettinyt, mistä ne kalat tulee noihin kapseleihin... Olisko Afrikasta? Sitä Niilinahventa...sehän on niin rasvaista et täytyy Eurooppaan saakka lennättää, kun pilaantuu kuumassa!

  VastaaPoista
 2. Darwinin painajainen kirjoitti seesaminsiemenöljystö kalaöljyn korvikkeena. Seesaminsiemenillä ja seesamisiemenöljylläkin on terveyden kannalta mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta ei niistä ole kalaöljyn tai kalan korvaajiksi. Niissä kun ei ole juuri lainkaan omega-3-rasvahappoja. Sensijaan niissä on huomattavan paljon omega-6-rasvahappo linolihappoa, seesaminsiemeäljyssä peräti 35-50%.

  Tietoa seesaminsiemenistä:

  http://www.fineli.fi/food.php?foodid=385&lang=fi

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sesame

  http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84

  Tietoa seesaminsiemenöljystä:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_oil

  VastaaPoista
 3. Olisiko niin, että Darwinin painajainen tarkoittaa pellavansiemenistä tehtyä öljyä?

  VastaaPoista
 4. Vaikka tuo Darwinin painajaisen kaakaojuoma-öljysekoitus ei kalaöljyn ekä kalan korvikkeeksi käykään, ajatus kaakaojauheen ja öljyn sekoituksesta voi kyllä olla ihan toimiva idea esimerkiksi osana aamiaista. Kokeilin tätä sekoittamalla sokeroimattomaan kaakaojauheeseen sen verran oliivi- (extra virgin) ja rypsiöljyä (kylmäpuristettua), että sekoitus muuuttui notkeaksi ja helposti syötäväksi. Toisessa kokeilussa lisäsin joukkoon vielä yhden raan kanamunankeltuaisen ja hyvin sekin alas meni. Jälkimmäinen sekoitus tuntui vaativan myös tilkkasen vettä muuttuakseen riittävän notkeaksi. Valitsin oliivi- ja rypsiöljyn, koska niissä ei ole kovin paljoa omega-6 rasvahappoja, mutta sensijaan runsaasti terveellistä kertatyydyttämätöntä öljyhappoa. Lisäksi rypsiöljyssä on myös omega-3 alfalinoleenihappoa ja oliiviöljyssä hyödyllisiä fenoliyhdisteitä, jotka toimivat mm. antikosidantteina. Kanamunankeltuainen taas on varsinainen vitamiinipommi ja siinä on myös vähäsen omega-3-rasvahappo DHAta.

  Makeutusta en itse tarvitse, mutta sitä tarvitsiville Stevia voisi olla hyvä vaihtoehto. Steviaa ei tosin vielä nyt taida EU-maista saada, sitä ei ole EUssa hyväksytty elintarvikkeena. USAssa sitä saa ostaa lisäravinteena, mutta ei käyttää teollisessa ravintotuotteiden valistuksessa makeutusaineena. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä Coca-cola on joidenkin muiden kanssa kehittänyt uuden Stevia-pohjaisen makeutusaineen, jolle odotetaan FDAn hyväksyntää marraskuussa. Pepsiltäkin on oma Stevia-pohjainen makeutusaine tulossa. Japanissa ja joissakin muissa maissa Steviaa on saanut käyttää vapaasti teollisten ravintotuotteiden lisäaineena jo kauan. Näissä maissa Stevian turvallisuuprofiili on ollut hyvä.

  Tietoa Steviasta:

  http://www.luonnonkeskus.fi/stevia.php

  http://www.kookas.fi/articles/read/6188

  http://monkeyfood.net/2008/02/11/makeutuksen-multiongelma/

  http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia

  http://www.ausfoodnews.com.au/2008/08/04/pepsi-launch-beverage-with-natural-sweetener-and-zero-calories.html

  http://rain-tree.com/stevia.htm

  http://www.steviainfo.com/

  http://www.stevia.net/

  http://bio.kuleuven.be/biofys/ESC/English/ESC.htm

  http://www.drweil.com/drw/u/QAA400318/Is-Stevia-Really-Safe

  http://www.holisticmed.com/sweet/stv-faq.txt

  Google-haulla havaitsin yllätyksekseni, että EUn hyväksynnän puuttumisesta huolimatta Stevia-tuotteita voi ostaa joistakin suomalaisista verkkokaupoista. Löytämäni verkkosivut tosin mainitsevat, että Steviaa ei EUssa ole hyväksytty elintarvikkeeksi ja että käyttö siihen tarkoitukseen on ostajan omalla vastuulla.

  Eksyin hieman aiheesta eli tuosta kaakaojauhe-öljy(-kananmunankeltuainen)-sekoituksesta. Palatakseni siihen haluaisin tiedustella muidenkin kokemuksia tai ehdotuksia, joilla sekoituksesta ehkä voitaisiin saada vieläkin terveellisempi ja/tai maukkaampi.

  VastaaPoista
 5. Kokeilin myös kaakaojauheen ja luonnollisen maustamattoman ja makeuttamattoman jugurtin sekoitusta. Tämäkin oli erittäin maukasta. Olin hieman epävarma siitä, miten maitotuotteet mahdollisesti vaikuttaisivat kaakaon polyfenolien imeytymiseen. Aihetta ei ole juuri tutkittu, mutta niissä parissa tutkimuksessa, jotka asiasta löysin, maitotuotteilla ei ollut vaikutusta näiden polyfenolien imeytymiseen.

  VastaaPoista
 6. Jos kaakaojauhesekoitukseen haluaa hieman enemmän omega-3-rasvahappoja kuin mitä rypsiöljystä saa, voi kaakaojauheeseen sekoittaa ruokalusikallisen vastajauhettuja pellavansiemeniä. Pellavansiemenet voi helposti jauhaa esim. sähkökahvimyllyssä, joka ei paljoa maksa. Pellavansiemenöljyä en sensijaan käyttäisi, koska se härskiintyy helposti ja siitä puuttuu pellavansiemenissä olevia hyödyllisiä aineita, jotka voivat esim. suojata miehiä alfa-linoleenihapon mahdollisesti eturauhassyöpäriskiä kohottavalta vaikutukselta.

  Joidenkin siementen, muiden kasvien, ja kasviöljyjen sisältämä omega-3 alfalinoleenihappo ei kuitenkaan kokonaan pysty korvaamaan kalasta ja kalaöljystä saatavia pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja EPAa ja DHAta, joita elimistö tarvitsee, sillä alfalinoleenihappo konvertoituu elimistössä melko huonosti EPAksi ja etenkin DHAksi. Varsinkin miehillä tämä konversio on hyvin tehotonta.

  VastaaPoista
 7. Seesaminsiemenöljyä ja tummaa kaakaojauhetta, molempia luomuna ja vain hitunen kotimaista hunajaa. Nämä on puhtaasti makuasiaa eikä närästä eikä turvota eikä ainakaan näppyjä tuu, vaikka kuinka paljon söisi:-D

  VastaaPoista