torstaina, lokakuuta 09, 2008

Tohtori Tolosen kalaöljyt ja karnosiini eivät auttaneet lukivaikeuksiin

*
Kirjoitettu 6.10.2008, merkittävä lisäys tullut 9.10.2008

Tohtori Tolonen kirjoittaa näin 3.5.2005
:

Suomessa Jyväskylän yliopistoon kuuluva Niilo Mäki Instituutti on käynnistänyt lukivaikeutta potevien lasten ravintolisätutkimuksen, jossa hankkeeseen valituille koululaisille aletaan antaa tohtori Tolosen tuotteita, E-EPAa ja karnosiinia.
 
Aamulehti kirjoittaa näin 6.10.2008:

Rasvahapoilla ei ollut myönteistä vaikutusta lukivaikeuksista kärsivien lasten taitoihin. Edelleen ainoat luotettavasti osoitetut tavat tukea lukemisen taitojen kehitystä liittyvät kielellisten taitojen sekä lukemisen ja kirjoittamisen osataitojen tukemiseen. Kannattaako kalaöljyä syödä? Lukivaikeuksiin niistä ei ole apua. Tavallinen, monipuolinen ruoka sisältää myös rasvahappoja.


Tohtori Tolonen kirjoittaa näin Niilo Mäki instituutin tutkimuksista 9.10.2008:

Niili Mäki Instituutin tukimus on yksi monien joukossa. Vaikka siinä ei saatukaan toivottua tulosta, se ei kumoa muita tieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan ravintolisistä voi olla merkittävää hyötyä lasten neurologisissa häiriöissä.

5 kommenttia:

 1. Ja mitä muuta ne lapset syökään?

  Mitä ko valmisteiden kapselinkuoret ovat? Jos ovat karrageenia E407, tulee lisää vaivoja:-(

  VastaaPoista
 2. Aika hiljaiseksi vedit minut. Ja ilmeisesti myös Tolosen???

  Seppo

  VastaaPoista
 3. Sanat kauppatavaraa, kannattaa syödä mahdollisimman luonnollista ruokaa, niin vähillä lisäaineilla kuin mahdollista. Luennoillani olen suositellut lisäaineiden maksimimääräksi 5 kpl.

  Jep, Tolonen on hiljaa. Karnosiinia ja kalaöljyä on tarjottu kokeen järjestäjälle. En ole huomannut, että Tolonen olisi raportoinut tiedossa olevista tuloksista. Ei tämä tosin mitään mainossivuaineistoa olekaan.

  VastaaPoista
 4. Christerin huomiokyky on näköjään heikentynyt
  http://www.biovita.fi/uusi/news.php?lang=fi&id=697

  VastaaPoista
 5. Tässä on nyt monta monessa. Markkinoilla on jos jonkinlaisia kalaäölkkävalmisteita joissa on ihan määrällisiä eroja merkinnällisesti vaikka hinnat ovat samoissa. EPA/DHA pitoisuudet ovat todella inimaalisia.

  Tosin siten vielä sekin,että mistä todellaakaan tiedät onko tuotteessa ilmoitetun verran vaikuttavia aineita. tietyillä tuotteilla tehdyt tutkimukset pudottavat pohjan koko valmisteelta.

  kaikki lienee siis hyvin kunhan "syö normaalia tasapainoista suomalaista kotiruokaa" menee maha jo kuralle korulauseesta.

  VastaaPoista