keskiviikkona, lokakuuta 01, 2008

Kiinan maitoskandaali laajenee

*
Uutistoimistot kirjoittavat päivä päivältä
uskomattomampia uutisjuttuja Kiinan maitoskandaalista. Uusin järkyttävä käänne asiassa on, että vaarallisen melamiinin laajasta käytöstä tiedettiin jo ennen Kiinan olympialaisia. Olympialaisten ajaksi tieto kuitenkin sensuroitiin. Toimittajien suut pantiin kiinni ja skandaalista kertovia uutisia ei päästetty levitykseen.

Sanlu -yritys, jossa melamiinilla tahrattu maitojauhe valmistettin, on kuusi päivää ennen olympiakisojen avajaisia hakenut mediakonsulteilta apua miten asiasta pitäisi tiedottaa. Ohjeeksi on annettu täydellinen vaikeneminen koko asiasta kisojen ajaksi. Kiinan hallituslähteitä lähellä olevilta tahoilta on myönnetty, että tämä pitää paikkansa. Vielä tarkastamattoman lähteen perusteella näyttää siltä, että kiinalaistoimittaja Fu Jianfeng olisi pohtinut blogissaan jo heinäkuussa 2008, että maitojauheen ja vastasyntyneiden lasten munuaiskivilöydösten välillä voi olla yhteys. Blogikirjoitus poistettiin ja toimittajaa ei ole tavoitettu kommenttia varten.

Skandaali tuli yleiseen tietoon kuukausi kisojen päättymisen jälkeen (syyskuun puolessavälissä). On tässä Arlalla selittämistä, on tässä elintarviketeollisuudella selittämistä, on tässä voitontavoittelun sokeuttamilla markkinavoimilla selityksen paikka. Evira vakuuttaa, että kiinalaista maitojauhetta ei tuoda Suomeen, mutta tarkkaavainen lukijani sanoo sähköpostissaan, että monimutkaisilla elintarvikkeiden maailmanmarkkinoilla voi tapahtua lähes mitä tahansa. Hyvin halpaa maitojauhetta voi ilmaantua markkinoille yllättäen ja voitontavoittelussa sitä voidaan käyttää osana jotakin elintarviketuotetta. On pienen, pieni mahdollisuus, että melamiinilla saastunutta maitojauhetta kulkeutui Suomeen jonkin tuotteen yksittäisenä ainesosana. Sähköpostin lähettäjä väittää, että Ruotsista olisi löydetty makeisia, joissa on käytetty tätä kiinalaista melamiinilla vahvistettua maitojauhetta. Lupaan selvittää asiaa!

2 kommenttia:

  1. Hyvä, aloita äideistä, jotka tahtoo lapsille vain hyvää, mutta kysyvät ohjeita neuvolasta ja netistä...

    VastaaPoista
  2. Tuo skandaali on ihan pieni juttu siihen verrattuna, mitä on tapahtunut muuallakin, kuin Kiinassa.

    Katso illalla yköseltä 19.15 - ja arenalta taitaa löytyä kans viikon ajan? - Kuningaskuluttaja - ei sitä mun kannata selittää, mut siinä haastatellaan ihmistä, joka työkseen tekee koeputkilapsia, noin melko vapaasti lyhennettynä:-)

    VastaaPoista