perjantaina, lokakuuta 03, 2008

Syö kohtuullisia ruoka-annoksia!

**
Erittäin mielenkiintoisen tutkimuksen mukaan
yksittäiset suuret ruoka-annokset voivat sekoittaa pään! 

Kyse on hiirikokeista, mutta vastaavanlainen ilmiö vaivannee myös ihmistä, ajattelevat tutkijat. Kun hiirille väkisin syötetään aivan liian paljon ruokaa, tämä johtaa tulehdukseen niissä kudoksissa ja elimissä, joissa on hyvin vilkas aineenvaihdunta ja verenkierto. Esimerkiksi haimassa ja aivoissa tapahtuu tällaista ikävää kehitystä. Seurauksena voi olla nälänhallinnan menettäminen, voimakas lihominen ja insuliiniresistenssin lisääntyminen (josta voi seurata tyypin 2 diabetes).

Liian suuret ruoka-annokset pistävät immuunijärjestelmämme sekaisin. Proteiinit eivät näyttäisi tätä järjestelmää sekoittavan, mutta vahingollisilta tämän suhteen vaikuttavat hiilihydraatit ja rasvat. Aivoissa syntyy tulehdustila, syystä jota tiedemiehet eivät voi ymmärtää.

Mutta amerikkalaisten tutkijoiden mukaan, väärille poluille laukkaava immuunipuolustusjärjestelmämme voi tästä toipua. Jos yhteys puolustusjärjestelmään katkaistaan kokonaan, hiiret eivät enää kerää rasvaa elimistöönsä.

Minulle tämä kertoo siitä miten tärkeää on välttää ylensyöntiä, tulee se sitten liiallisten hiilihydraatti- tai rasva-annosten muodossa. Asiasta kirjoittaa uusin Cell -tiedelehti.

2 kommenttia:

 1. Nälänhallinta on todellakin menetetty. Söin äsken lounaaksi:

  - 120 g naudan sisäfilettä voissa paistettu ja uunissa lämmitettynä

  - pari kirsikkatomaattia.

  - pari näkkäriä voilla.

  - Join vettä

  Laske energiamäärä ja arvele kuinka kauan 98 kg mies on ilman näläntunnetta ?

  Tuossa on saman verran energiaa kuin annoksessa mysliä rasvattomalla maidolla.

  Toiset ruoat pitävät nälän loitolla, toiset ei.

  VastaaPoista
 2. Sami Uusitalo, olisin aika huolestunut siitä kuvitteellisesta kaverista, joka syö kulhollisen mysliä rasvattomalla maidolla lounaaksi. Hänellä on nälkä tunnin päästä. Itse asiassa, hänellä taitaa olla nälkä noustessaan ruokapöydästä.

  Sinä sen sijaan pärjäät tuolla tasapainoisella lounaalla helposti kolme-viisi tuntia.

  Syöt ihan järkevästi. Mitä mieltä te muut olette?

  VastaaPoista