keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Liikunta- ja ravinto-opas tennispelaajalle

**
Alunperin kirjoitettu 9.12.2010. Päivitys 13.1.2010.

Äsken saamani tiedon mukaan Tomi Huhtamäeltä ilmestyy lähiaikoina Tennispelaajan ravinto-opas kirjana. Voitte tiedustella kirjaa häneltä suoraan: tomi.huhtamaki (at) suomi24.fi

Lapin urheiluopisto toteuttaa FT Christer Sundqvistin ja Marja Immosen
ideoimaa vuoden verran kestävää ravintovalmennuksen täydennyskoulutusta. Nyt on esittelyssä tennispelaaja ja -valmentaja Tomi Huhtamäen opinnäyte.

JOHDANTO
Ravintovalmentajakoulutus antoi Tomi Huhtamäelle mahdollisuuden tutustua paremmin intohimoonsa, tennikseen, jota hän on pelannut yli 30 vuotta. Hän selvitti, miten voisi parantaa omia ja mahdollisesti myös muiden tennissuorituksia kiinnittämällä enemmän huomiota tennisharjoitteisiin ja ravitsemukseen.

Tennispelaaja tarvitsee energiantuotantoonsa paljon hiilihydraatteja. Hiilihydraattien saanniksi suositellaan kuudesta kahdeksaan (6-8) grammaa painokilogrammaa kohti vuorokaudessa. Ruokavalion avainasemassa ovat viljavalmisteet, kuten leipä, puuro, pasta ja riisi. Hiilihydraattien suositusmäärä pelaajalle on noin kaksi kolmasosaa (55-70%) kokonaisenergiansaannista. Rasvoja tulisi saada viidennes (20%) ja proteiineja hieman vähemmän (10-15%). Ruokavalion tulee sisältää riittävästi proteiineja, jotta lihasmassan kasvattaminen olisi mahdollista. Ylimääräinen proteiini siirtyy energiantuotantoon. Liikuntaa aktiivisesti harrastavat tarvitsevat enemmän proteiineja kuin muut. Proteiineja tarvitaan esimerkiksi seuraaviin toimintoihin: lihasvaurioiden korjaamiseen, lihasmassan kasvattamiseen, lisääntyneen lihasmassan ylläpitoon, entsyymien ja hormonien synteesiin, energiaksi liikuntasuorituksen aikana ja vahvan immuniteetin ylläpitoon. Hyviä proteiininlähteitä ovat muun muassa: vähärasvaiset maitotuotteet, kana, kalkkuna, palkokasvit, kala ja kananmunat.

Muita opinnäytteitä voit lukea tästä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti