tiistaina, tammikuuta 26, 2010

Kevytmyrkyt eivät enää mene kaupaksi

**
Eilen Eläkeliiton Turun osaston luennolla
sain kuuntelijat hymyilemään hyvin yksinkertaisella tavalla. Kerroin siitä miten kevyttuotteet ovat menettämässä suosiotaan. Rasvainen maito ja voi kelpaa yhä paremmin suomalaisille, kertoo mm. Kauppalehti. Iäkkäät kuulijani innostuivat ajatuksesta, että vanhat kunnon ruoan valmistusmenetelmät ja suomalainen perinneruoka tulevat taas kunniaan:
Jos haluat kuulla Suomen räväkintä, kerettiläisintä ja rasakkaimpaa ravitsemusvalistusta, silloin tiedät osoitteen:

Christer Sundqvist
Parainen
christer.sundqvist@ravintokirja.fi
040-7529274

Tässä vielä otteita Kauppalehden jutusta:

Maitomarkkinoilta kuuluu kummia. Pitkään suosiossa olleiden vähärasvaisten maitotuotteiden menekki on kääntymässä laskuun. Tulosaluejohtaja Ari Siljander Valiolta kertoo, että suomalaiset kuluttajat haluavat aitoja maitomakuja rasvattomien tuotteiden sijasta. Hänen mukaansa normaalirasvaisten tuoteryhmien kasvanut suosio näkyy jo selvästi Ruotsissa.

– Siellä kevyttuotteiden määrä kauppojen hyllyillä vähenee jatkuvasti. Suomi näyttää seuraavan samaa suuntaa, hän uumoilee.

Esimerkiksi voita ja kermaa käytetään nyt enemmän kuin muutama vuosi sitten. Niitä käytetään ruokaan vähemmän kuin vastaavia kevyttuotteita. Normaalirasvaisen kerman ja voin käyttöä perustellaan kunnon vanhanajan maun tunteella.

Siljanderin mukaan kuluttajat hakevat ruoan valmistukseen yksinkertaisuutta ja luonnonläheisyyttä. Myös luomumaitotuotteiden suosio on pitänyt pintansa taloustilanteesta huolimatta.

Vähärasvaisia maitotuotteita on useasti arvosteltu niiden mauttomuudesta. Kevyttuotteet ovat olleet hyllyillä parhailla paikoilla ikään kuin tyrkyllä. Kaupan vastaus laajaan tuotevalikoimaan on ollut, että ne pitävät esillä niitä tuotteita, joita kuluttajat haluavat.

Ja otteita Kauppalehden keskustelusta:

Missä Puska. Äkkiä nyt varoittemaan rasvojen vaaroista : - ) Perunaa ja hiilaria vaan napaan, että ihmiset saavat insuliinit taivaisiin...
Maito maitona ja voi voina. Nyt alkavat ihmiset vihdoin ymmärtämään miksi isoäidin kolestroli ei piikannut ja aikuisiän diabetesta oli niin vähän vielä 30 vuotta sitten. Kevytmyrkyt joutavat romukoppaan..
Just vastikään joku väläytteli voin kieltämistä... huuhaa hommaa sanon mä. Kyllä luonnolliset maut kuten voi ja kerma ovat varmasti terveellisempiä kuin teolliset p****t. Semmoiset vie varmasti hautaan aikaisin!
Ihmetyttää vaan kun ei mistään saa kunnollista tutkimus tietoa rasvoista, hiilareista, lisäaineista jne. Aina joku epäilyttävä taho on rahoittanut tutkimuksen ja lopputuloksen luotettavuutta voi vain arvuutella. Omalla järjellä tässä holhous yhteiskunnassa pitää tulla toimeen...


Muuta luettavaa aiheesta:

17 kommenttia:

 1. Kansankieliset, kevytmieliset (lue: hymy suupielessä muotoillut), mutta kaiken kattavat teesit!

  Muuta ei voi sanoa!

  Tinttu Karstulasta

  VastaaPoista
 2. "Välipalat veks' - kroppa terveeks'" olisi ollut kova sana 70- ja 80-lukujen tietoiskuissa telkkarissa. Tuli mieleen seuraava tietoiskuidea:

  Tapahtuu heikoilla jäillä. Vanha pariskunta köpöttelee pitkin jäätä. Riutuneita kevyttuotteita naamariinsa vetäviä vanhuksia näytetään välähdyksenomaisesti. Sitten jää pettää pariskunnan alta. Sinne hukkuvat. Pinnalle jää kellumaan rasvaton maitopurkki. Taustalla soi kauheasti ritisevä äänilevy, joka jää junnaamaan paikalleen: rasva tappaa, rasva tappaa, rasva tappaa... syö kevyesti, syö kevyesti...

  Sitten jostakin yläilmoista kuuluu enkelimäisen kauniisti jokin Albinonin Adagio ja luetaan Christerin blogista niitä kaikkein parhaimpia pätkiä: sano juu juureksille - ei eineksille, verisuonet eivät mene rasvasta tukkoon, kananmunat eivät ole myrkkyä...

  Saa vapaasti käyttää ideaa.

  VastaaPoista
 3. Jep, ensimäistäkään "kevyt linja" tuotetta ei olla tarvittu ja painoa on yli 20kg vähemmän kuin rasvatonta maitoa lipittäessä.

  Kansa rupeaa heräilemään. Koulut ja päiväkodit ovat kuitenkin vieläkin "vähän rasvaa"- uskon lumoissa. Poikani oli vähän aikaa Roihuvuoressa päiväkodissa. Seinällä luki:

  Päiväkodissa noudatetaan VRN:n suosituksia:

  1. Vain rasvatonta maitoa
  2. Vain keijua leivän päällä
  3. Kaikki kastikkeet vähärasvaisia
  4. Kaikki leikkeleet vähärasvaisia
  5. Kaikki lihat vähärasvaisia (tuskin lainkaan kokolihaa)

  + valtavasti tärkkelystä.

  Lapsukaiset ne viruvat nälässä ja moni astuu ikuiseen näläntunteen noidankehään, kurimukseen ja lihomiseen.

  Se on teidän syytänne Pekka Puska, Matti Uusitupa & Kump.

  VastaaPoista
 4. Minulle maistuu rasvaton, maustamaton jogurtti. Samoin 10-prosenttinen Polarjuusto. Kahvin ja puuron kera maistuu rasvaton maito. En näe yhtäkään syytä miksi nuo tuotteet pitäisi valita rasvaisina.

  VastaaPoista
 5. Sami:lle

  itse perhepäivähoitajana kovin turhautunut noihin valtion suosituksiin. vanhemmat tuo hoitoon ne valmiiksi pyöreät lapsukaiset, ja jos yrität edes vihjaista muusta kuin valtion suosituksista, niin se onkin hoitajan syy että lapset on pyöreitä (ei sen karkkipussin, joka oottaa jo autossa kun lasta haetaan, eikä sen jokailtaisen makaroni/pitsa/ranskanpotut&nakit illallisen)

  ja jos ei muuten niin ne ateriakorvaukset joita lapsista saadaan, huolehtii siitä että lapsille on edullisempaa syöttää sitä halvinta makaronia, perunaa ja riisiä mahdollisimman paljon. Näillä palkoilla kun ei oikein raaski kuitenkaan vieraita lapsia alkaa omasta pussista kovin paljon ruokkimaan. Etenkin kun lapset jo kotona tottuvat rasvattoman makuun ja runsaaseen perunaan ja pastaan, niin yritys tarjota kunnollisia ruokia johtaa usein siihen että lapsetpa ei syö, ja ruuat-rahat menee roskiin.

  piirun päälle 5 euroa saisi kustannusten mukaan 4 lapsen päiväruokaan rahaa kulua juomineen ja pakollisine leipineen) ja nelivuotiaat syö jo aika kohtalaisen kokoisia annoksia. Siinä ei kovin paljon vaihtelevia kalaruokia ostella tai kokolihaa tarjoilla.

  Joten meillä, kuten monen muunkin tuntemani (oikeasti) terveystietoisemman hoitajan kotona hoidettavat syö päivällä eri ruokaa kuin hoitajan perhe iltasella.

  Omat lapset energisiä ja solakoita, ja pienestä pitäen tankkailtu kunnon ruualla, rasvoja kaihtamatta. Itsekin kummasti solakoitui miltei 20 kiloa kun uskalsi irroittautua siitä "light" elämästä.

  VastaaPoista
 6. Sivun ylläpitäjä on parhaimmin mahdollisin keinoin tuonut esille meille tavallisille ihmisille jo vuosia sitten mikä vaara vaanii runsaissa välipaloissa ja kevyttuotteissa. Kirjoitimme toisillemme noin kaksi vuotta sitten monta kirjettä ja sain Teiltä tohtori Sundqvist ohjeita joita olen noudattanut pian kaksi vuotta. Ei puhu puppua tämä tohtori Sundqvist! Hän neuvoi minua ilmaiseksi miten pääsen vaivoistani eroon. Ikinä ei mitään maksua tullut!
  Ja ohjeet ovat toimineet: 1) syö pieni määrä täysrasvaisia tuotteita suurten kevyttuoteannosten sijaan joista on rasvat poistettu.
  2) jätä pois iltapäivän naposteluhetket ja jos tulee nälkä syö seuraavana päivänä lounaalla hieman isompi ruoka-annos
  3) runsaasti vihanneksia ja juuresraasteita aina ruokahetkinä niistä saa vitamiineja
  4) nälän pitää parhaiten proteiini ja rasva, sokeriset ja hiilhyrdaattiset ruoat nälättävät nopeimmin
  5) jätä lautaselta pois peruna ja makaroni, ihan vähän voi syödä täysjyväriisiä
  6) liikuntapäivänä nauti laimeaa hunajajuomaa
  7) älä usko kaikkeen mitä kirjoitetaan rasvojen epäterveellisyydestä, olen aina pelännyt syöneeni liikaa rasvaa, kun tämä stressi poistui aloin voimaan paljon paremmin.
  8) kestää oman aikansa enne kuin iso vatsa pienenee, jos täyttää vatsan hiilihyrdaateilla ei se pienen, jos täyttää vatsan lihalla se pienenee

  Ja paljon muuta ohjeistusta tuli. Tulokset tästä ilmaisesta ohjauksesta olivat tällaiset:
  1) painoni on tippunut 23 kiloa!!!
  2) kiusallinen intiimivaiva on poissa
  3) ihoni on hyvässä kunnossa, ennen se oli aivan karmeassa näppylöiden peitossa
  4) olen energinen ja jaksan tehdä töitä ja hoitaa perhettä
  5) korkeat sokeriarvot ovat laskeneet normaaleiksi ilman lääkkeitä
  6) verenpaine on nyt normaali
  7) polvikivut ovat historiaa

  Minun olisi pitänyt kiittää Sundqvistia paljon aikasemmin, mutta jostain syystä se on jäänyt. Voin korjata kiittämättömyyteni suosittelemalla Sundqvistin uutta kirjaa ystävilleni. Se on hyvä varsinkin jos se käsittelee laihdutusta rehelliseen tapaa kuten Sundqvist sen osaa tehdä.  Sinikka

  VastaaPoista
 7. Erittäin hyvin kiteytetty jälleen kerran Christer! Lähes tulkoon noilla ohjeilla on tippunut nyt se 40kg ja olo on timanttinen. E-koodit jäänyt pois ja aito ruoka maistuu. Hiilihydraatit syödään kasviksista, hedelmistä, marjoista, juureksista ja hapanmaitotuotteista. Mahtavaa että Suomessakin pikku hiljaa herätään! Ei se kaurapuurokaan pahaksi ole, mutta pitää muistaa, että se pitää kuluttaa pois, muuten siitä saa kivan pelastusrenkaan itselleen. Sekin kenelle se kertyy on varmasti täysin yksilökohtaista, minulle ei hh yksinkertaisesti suurina annoksina sovi.

  Oikeastaan harmittaa hieman tuo kikkalu noilla eri rasvoilla tuolla pitkässä rasvakeskustelussa. Toki on mielenkiintoista lukea että tyydyttynyt rasva ei tukikaan verisuonia, mutta eikö sen sano ihan maalaisjärkikin? Syödään sitä mitä ollaan aina täällä syöty! Paljon kalaa, lihaa aina kun saadaan "saaliiksi", kananmunia päivittäin, hapanmaitoa koska se säilyy paremmin/tuoretta maitoa ilman prosessointia sekä kaikkia kasvikunnan tuotteita, mitä vain metsästä löytyy, ja ollaan todettu syömäkelpoiseksi. Toki kaupassa joutuu aluksi hieman totuttelemaan ja katselemaan hieman silmäkorkeutta alemmas tai ylemmäs, mutta kyllä ne sieltä löytyvät, ne aidot oikeat maut! Kulutustottumukset ovat näköjään muuttumassa ja kohta ei tarvitse enää aitoja makuja metsästää, mahtavaa!

  Välipalat on turhia, sen olen huomannut, ainakin nyt 90-vuotiaan vaarini kohdalla, kolme kunnon ateriaa päivässä ja ilman kevyt tuotteita. On ainakin hänet pitänyt hengissä tähän asti, vaikka onkin kaksi askia Norttia päivässä poltellut 70 vuotta (lopetti 85 ikäisenä lääkärin pyynnöstä, vaikka ei keuhkoissa sen suurempaa vikaa ollutkaan).

  Samille sen verran, että täysin samaa mieltä päiväkoti-/kouluruokailusta. Aivan järkyttävää! Kovasti puhutaan että puoli kiloa päivässä kasviksia, mutta jos koulussa on vuoroviikkoina porkkanaraastetta tai kaaliraastetta niin eihän lapsi opi kasviksia syömään. Tietenkin määrärahat on rajalliset mutta kyse on mielestäni enemmänkin priorisoimisesta, halutaanko satsata tulevaisuuteen vai johonkin muuhun, eli poliittinen kysymys. Toki suurin valistus ravitsemukseen pitäisi tulla vanhemmilta mutta ei heitä yksinkertaisesti tunnu kiinnostavan se mitä lapsi syö tai sitten uskotaan kyseenalaistamatta virallisia suosituksia, valitettavasti.

  Miku

  VastaaPoista
 8. Hyvä Christer, hyvä Tinttu Karstulasta, hyvä Vapaasti Idean tarjonnut, hyvä Sami Uusitalo, hyvä VINSKI, hyvä Sinikka, hyvä Miku. Hyvä kaikki me jotka olemme nähneet valon pimeydessä!!!!

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 9. Kevytlinjalla on ollut vain yksi kommentoija. Hän on ilmeisesti laihtunut nolla kiloa. Rasvoja pelkäämättä nauttineet laihtuneet 20-40 kg.

  Näin se menee.

  VastaaPoista
 10. Christer sanoi...

  "Leivän päälle voita"


  En halua pilata hyvää settiä, mutta leivässä on aika paljon hiilihydraatteja. Jenkeissä suositellaan 6-11 annosta täysjyväviljaa päivässä. Mikä tärkeämpää, leivässä on lektiinejä. Liikaa.

  Mielestäni viljatuotteita ei tule käyttää ollenkaan. Pikku esimerkkejä alla.

  Minulla on kaksi psykoositoipilasta ystävinä. Psykoosilääkkeet kuten ketiapiini ja olantsapiini ovat yhä Suomen määrätyimpiä lääkkeitä.

  Haluaisiko Christer tai joku muu "perinteisen ruokavalion kannattaja" suositella heille _leipää_ osana "terveellistä ruokavaliota" näiden pikku tietoiskujeni jälkeen:


  http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=19245705

  http://www.ajcn.org/cgi/reprint/18/1/7

  http://3.bp.blogspot.com/_i3AdCF73cFI/SkdXfhBr1TI/AAAAAAAAANw/tmRB_UfyiLQ/s400/wheatchart.gif

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16423158

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19494248

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17948900


  Muita kivoja arpavoittoja mitä liittyy viljojen syömiseen:

  http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=18056028

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16234020

  http://www.bmj.com/cgi/content/full/329/7468/716?view=long&pmid=15269095

  http://www.haematologica.org/cgi/content/full/93/12/1761


  Puhumattakaan autismista ja Sjögrenin syndroomasta. Varsinaisten keliaakikkojen (joista diagnosoimattomia on yli 90% monien arvioiden mukaan) ongelmista saisi koottua Baabelin tornin. Laajan tutkimuksen mukaan uskomattomat 83% _oireettomista_ vastaa immuunireaktiolla gluteeniin.

  Tupakkaa kutsutaan myrkyksi. Miksi viljoja ei kutsuta ?

  Koostetta:

  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html


  Vehnä on pahin, miltä kymmenien sairausgeenien aktivoituminen kuulostaa ? (suomalainen tutkimus!)

  http://www.ajcn.org/cgi/content/full/85/5/1417


  Pidän jotenkin keskiaikaan palaamisen merkkinä, että jotkut pitävät edelleen keliakiaa "suoliston sairautena", vaikka kyseessä on käsittämättömän alidiagnosoitu koko elimistön autoimmuunitila, joka lisää rajusti riskiä sairastua syöpiin, osteoporoosiin, ykköstyypin diabtekseen, kilpirauhassairauksiin, MS-tautiin, Sjögrenin tautiin, neuropatiaan, nivelreumaan, masennukseen, ahdistuneisuushäiriöihin ja skitsofreniaan. Noin alkajaisiksi. Kaikkiin löytyy lähteitä niin pitkäksi aikaa kuin jaksaa lukea.

  Aika tehokas "suolistosairaus" ?  PS: Tuskin kukaan olisi osannut arvata, että maailman tärkein viljelykasvi sukulaisineen olisi länkkärisairauksien olennaisimpia tekijöitä. Koostan pian aiheesta blogiini artikkelin, jossa käyn läpi koko setin aina Nature-lehdessä julkaistuista tutkimuksista luuston ja jopa kallon koon pienenemisestä yli 10% kun luonnonkansat alkoivat viljelemään vehnää ja muita viljoja.

  Ruokavalio, jossa on viljoja, ei voi määritelmällisesti olla optimaalinen. Neoliittinen "normaali" on evoluution valossa krooninen sairaus.

  VastaaPoista
 11. Ihminen pärjäsi kaksi miljoonaa vuotta ilman minkäänlaisia viljatuotteita. Kaikessa viisaudessaan ihminen on jalostanut viljalajikkeet varsin tärkkelyspitoisiksi. Tämä on ymmärrettävää. Näin samalla peltopinta-alalla saadaan tuotettua enemmän energiaa.

  VastaaPoista
 12. Esitän oman näkemykseni kahden sukupolven ajan Suomessa annetusta ravitsemuksen disinformaatiosta tässä Radio Finlandian haastattelussa (27.1.2010), joka kuuluu netin kautta kaikkialla maailmassa. Puskalle menee rajun puoleisia terveisiä hyvä musiikin säestyksellä
  http://tinyurl.com/y8zu4aq

  VastaaPoista
 13. Kun kasveja on osattu jalostaa vaikka minkälaisiksi niin miksi viljaa ei ole osattu jalostaa gluteenittomaksi? Selvästi on jollain tapaa hankalaa muuten se varmaan olisi jo tehty.

  VastaaPoista
 14. Ilmeisesti "viljatuotteita" on käytetty jossain määrin aikaisemminkin:

  http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/326/5960/1680

  VastaaPoista
 15. Durraa tuossa linkissä tarkoitettiin, ei ole viljakasvi siinä merkityksessä missä vehnä ja sen sukulaismyrkkykasvit. Eikä tuo lähde edes ole kovin hyvää näyttöä, esimerkiksi paleotliittisen ravinnon johtava tutkija, professori Loren Cordain piti tutkimusta varsin vähäpätöisenä.

  Gluteenia on itse asiassa pyritty jalostuksen myötä LISÄÄMÄÄN viljoihin, koska se parantaa leivontaominaisuuksia. Samalla se lisää gluteeniherkkyyttä ja mm ateroskleroosia ja kilpirauhasen toimintahäiriöitä.

  VastaaPoista
 16. Liikalihavuudesta puhumattakaan - vehnä sotkee lektiiniensä vuoksi insuliininerityksen täysin.

  VastaaPoista
 17. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1247216/The-Big-Fat-Lies-Britains-obesity-epidemic.html

  VastaaPoista