*
Yksi kysely on taas päättynyt. Blogini lukijoille maistuu voi leivän päällä (me syömme voileipiä - ei margariinileipiä). Odottamattoman moni lukija (25 %) jättää leivät kokonaan syömättä! Kyselyn tulos on tämän vähäisen leivän käytön suhteen yllättävä. Tuota voin ilosanomaa olin hartaasti odottanut. Voita ja/tai oivariinia sivelee voileipänsä päälle peräti 41 prosenttia blogini lukijoista ja margariinia ja/tai kevytlevitteitä ainoastaan 25 prosenttia. Tämän vaatimattoman blogini lukijoina on tavallista fiksumpaa väkeä!Oivallisella tavalla osoititte fiksuutenne myös hienolla keskustelulla. Jodista on pulaa Ruotsissa. Sekin asia todettiin, mutta se mikä teitä oikein kovasti kiinnosti olikin yllättäen: Mikä meitä suomalaisia on lihottanut? Onko syypäänä vähentynyt liikunta, löytyykö syy tähän paisumiseemme muuttuneista ruokailutottumuksista vai onko jokin muu syy taustalla?
Te saitte tästä ruoan, liikunnan ja/tai jonkun muun lihottavasta vaikutuksesta aikaan niin mukavan keskustelun, että teen siitä yhteenvedon jossakin vaiheessa. Lisäksi tuli anonyymiltä terveyskeskuslääkäriltä erinomaisen hieno oivallus: On parempi kun minä pysyttelen taka-alalla ja annan teidän keskustella. Terveyskeskuslääkäri kirjoitti oivallisesti: Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä! Hyppikää täällä jatkossakin! Lupaan jatkossakin uppoutua kirjoihini.
Ravitsemuspiireissä on käyty vahvasti keskustelua n-6 ryhmän rasvojen liian suuresta osuudesta n-3:een verrattuna. Margariineissa on yleensä erittäin suuressä määrin linolihappoa, joka kuuluu n-6 ryhmään.
VastaaPoistaMargariinin mutustelulla saa varmistettua erittäin epäterveellisen n-3/n-6 suhteen. Kiitos taas Pekka Puska.
10 vuoteen en ole marganiiniin koskenut, mutta luomuvoita tahtoisin ostaa ruoanlaittoon. Monessako margariinissa on karrageenia, E407? Fosfaatit niissä aiheuttaa osteoporoosia, joten ihan hyvä valinta suolaton voi.
VastaaPoistaLöysin vasta luomuseesaminsiemenistä valmistetun öljyn, joka maistuu paremmalle, kuin pellavansiemenöljy. Laitan sitä turkkilaisen tai kreikkalaisen (saatavan nyt myös ekoversiona!) jogurtin sekaan enkä kaipaa edes makeutusta siihen:-)
Mihin leipää tarvitsen, en keksi enkä kaipaa enää. Leipominen on mukavaa ja oikeita karjalanpiirakoita olisi helppo kuljettaa eväänä, mutta meneehän tuo jogurttiämpärikin ihan kätevästi mukana:-D
En ole uskovainen, mutta voisin melkein kiittää Luojaani että tämä vaatimaton blogi sai minut syömään voita!
VastaaPoistaMainitsemani epäedullisen n-3/n-6 suhteen lisäksi margariineissa on usein myös transrasvoja.
VastaaPoistaMikä olikaan perustelu syödä margariinia ?
Sami:
VastaaPoistaTerveyden kannalta sellaista ei taida olla. Edullisempi hinta on kai joillekin tärkeä syy.
Jotkut tutkijat ilmeisesti tykkää näistä erilaisista suhteista: korkea PUFA/SFA suhde lisää kuolleisuutta Italiassa; korkea ApoB/ApoA suhde lisää sydän kuolemia Suomessa ja muualla maailmassa; pieni n-3/n-6 suhde on liitetty monenlaisiin terveysongelmiin.
Näissä suhteissa on kaksi muuttujaa joita muuttamalla suhde "huononee tai paranee". N-3/n-6 suhteessa on lähdetty siitä että ongelma on vähäinen n-3:n saanti vaikka kyseessä voi olla myös liialllinen n-6 määrä ravinnossa. Miten n-6 (Linolihappo) voisi muka olla haitallista sehän on elimistölle VÄLTTÄMÄTÖN RASVAHAPPO?
Esimerkikksi siksi että sen pitoisuus kudoksissa on LINEAARISESSA yhteydessä sydänkuolleisuuden kanssa.
Hei, kenenkään ei kuulu tätä kommenttia uskoa; jos asia kiinnostaa niin kaivakaa itse ja katsokaa mihin lopputulokseen tulette...
Mielestäni Sami Uusitalo on oikeassa, että n-6-ryhmän rasvahappoja olisi syytä välttää. Westie on oivallisen salaperäiseen sävyyn antanut olettaa, että löytyy tutkimustietoa näiden monityydyttymättömien rasvahappojen (n-6-PUFA) terveysriskeistä. Olen itse päätynyt samaan lopputulokseen.
VastaaPoistaJos ette millään ilveellä innostu syömään voita, niin ottakaa sitten edes neutraalia öljyhappoa runsaasti sisältävä oliiviöljy käyttöönne. Margariiniin älkää enää koskeko, aivan kuten Perusruoka pilattu nimimerkki valistaa.
Nimikirjaimet JY omistava kommentoija herkistyi voisaarnojeni edessä siinä määrin, että näki siinä uskonnollisia piirteitä. Usko siirtää vuoria. Ennen muinoin voivuoremme dumpattiin itänaapurin markkinoille. Olisiko aika ajatella myös suomalaisten terveyttä ja innostaa meitä aidon luonnontuotteen pariin? Esimerkiksi tukemalla voin tuotantoa ja alentamalla voin kuluttajahintoja. Se poliitikko, joka lupaa puolustaa voin asemaa, saa ääneni ja tukeni.
Kiitos kommenteistanne!
Heitän ilmaan kieron kysymyksen: miksi margariinistä tehdään juuri saman väristä kuin mitä voi on?
VastaaPoistaTätä on varmaan ajatelleet jo tuhannet suomalaiset ennen minua.
terv,
j.y. aka Juuston Ystävä (pikemminkin nykyään voin ja jugurtin suuri ystävä... ja monen muunkin suuri ystävä)