perjantaina, syyskuuta 05, 2008

Matti ja Pekka vastaan Mikael ja Saska

*
Tänään saamme lukea
mielenkiintoisen jutun Mediuutisten -nettisivuilla. Lukekaa koko juttu. Rasvasta ja hiilihydraateista pyydetään kommenttia neljältä keskeiseltä vaikuttajalta meidän nykyisessä ravitsemuskeskustelussa. Matti Uusitupa ja Pekka Puska näyttäisivät muodostavan "ykkösleirin" ja Mikael Fogelholm ja Saska Tuomasjukka lähestyvät koko ajan "kakkosleiriä". Poimin tähän vain yhden ihanan kohdan:

Jos hiilihydraattien saantisuositus muuttuisi vaikka 45-50 prosenttiin, en kutsuisi sitä alakarppaajien voitoksi. Se on tieteen tulosten ymmärtämistä. (Mikael Fogelholm)

Lähde: Mari Heikkilä. Paha rasva, paha sokeri. Mediuutiset, 5.9.2008

10 kommenttia:

 1. En meinaa pysyä nahoissani kuunnellessani noita rikollisia. Noudatin Puskan ja Uusituvan vähän rasvaa ohjeita yli kymmenen vuotta ja lihoin yli 30 kg. Se on näiden umpiossa elävien fundamentalistien syy.

  Hiilareiden rajoitus romahdutti painoni. Todella hauskaa huuhaata tämä VHH kun gravitaatiovakio jalkojeni alla hurahti kummasti pienemmäksi.

  Eivät nuo ole mitään tiedemiehiä vaan fundamentalisteja, täysin kyvyttömiä kyseenalaistamaan omia näkemyksiään.

  VastaaPoista
 2. Oikeassa sinä olet Sami Uusitalo. Mielipideilmaston muuttuminen Suomessa on fakta. Muutoksen tajuaminen hiljentää todennäköisesti nuo muutokseen toistaiseksi kyvyttömät.

  Koville otti minunkin muutokseni, mutta kannatti se tehdä. Nyt minua jo kysellään keikoille sillä ajatuksella, että et kai sinä sitten opeta niin kuin muut ravitsemusterapeutit. :-)

  VastaaPoista
 3. Christer, miten kumoaisit seuraavan väitteen, jota näkee silloin tällöin esitettävän? Sillä pyritään tukemaan meikäläisiä suosituksia. Esiintyy tuon linkin takana:

  Uusitupa muistuttaa, että joillain kansoilla jopa 60 -70 prosenttia energiasta voi tulla hiilihydraateista.

  - Eivätkä ne kansat ole lihavia. Ne lihovat vasta, kun siirtyvät länsimaiseen ruokavalioon.

  VastaaPoista
 4. Foogeli sanoo tuossa jutussa:

  - On kuitenkin ihan puppua väittää alakarppaajien tavoin, että nykyiset ravitsemussuositukset olisivat haitallisia tai vääriä. Kompromissiväite on, että ehkä meidän tulisi olla sallivampia suuremman rasvamäärän suhteen ja ohjata vähäisempään hiilihydraattien käyttöön. Laatu on tärkeää: lisää kasvirasvaa ja kuituja.

  Miksi ei Foogeli voi koskaan sanoa että tuohon sallivampaan rasvankäyttöön voisi kuulua myös pieni eläinrasvan lisääminen? Kai se itsekin tietää ettei voi tuki verisuonia jne. Onko tämä taas bisnestä, politiikka, uskontoa tai muuta sellaista?

  Christer mainitsi muutamassa vanhassa kirjoituksessa monityydyttymättömien rasvojen haitallisuuden. Ymmärsin sen siten, että esim. rypsiöljy on terveellistä kunhan ei ota sitä liikaa. Eikö omega-6 -rasvalla ole jokin (häilyvä) yläraja kuitenkin, jonka jälkeen kroppa tulehtuu? Voisiko pikemminkin sanoa, että "voita mielinmäärin, mutta kasviöljyjä kohtuudella"?

  VastaaPoista
 5. Uusituvan väite on hyvin kumottu Taubesin kirjassa,

  VastaaPoista
 6. Juuston ystävälle sanoisin, että pahin yhdistelmä ihmiselle on, että syödään paljon hiilihydraatteja ja rasvoja. Se on se tyypillinen länsimainen ruokavalio.

  VastaaPoista
 7. Olen jostain lukenut, että maailman kansoista Australian alkuperäisväestöllä olisi matalin kolesteroli, mutta myös eniten sydän- ja verisuonitauteja. Jos väite pitää paikkansa, ei kolesteroli ainakaan "down under" korreloi sydänkuolleisuuden kanssa.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi on aivan oikeassa. Äskettäin luin tästä kummallisuudesta. Kokonaiskolesteroli on todellakin matala näillä Australian aboriginaaleilla. Löytyy useita töitä PubMedissä.

  VastaaPoista
 9. Uusitupa on varmaankin kuullut tai lukenut Kitavan saarelle asuvasta kansasta, jonka energia tulee n. 70 prosenttisesti hiilareista. Suurin osa 21 % prosentista rasvaa tulee tyydyttyneestä rasvasta. He elävät luonnon antimilla.

  Kolesteroliarvoista sen verran että kuten odottaa saattaa niin triglyt ovat koholla ja HDL matala; eli lipogeneesi on aktiivista. He elävät noin 70-vuotiaiksi, mutta yllätys yllätys sydäntauti on heille ihan vieras; mistähän se voisi johtua?

  Länsimainen ruokavalio tuo mukanaan teollisen ruuan joihin sisältyy kasvirasvat omega-6:neen sekä fruktoosia sisältävät siirapit; voisiko näissä olla vastaus?

  VastaaPoista
 10. Westieltä tavattoman hieno kommentti! Asiantuntemukseni ei riitä vastaamaan kysymyksiisi.

  VastaaPoista