keskiviikkona, syyskuuta 10, 2008

Kovaa kritiikkiä ravitsemussuosituksista Ruotsissa

*
Julkaistu 9.9.2008, editointi meni seuraavan päivän puolelle. Tästä asiasta keskustellaan juuri nyt erittäin vilkkaasti.

Ruotsissa on jo jonkin aikaa
kritisoitu Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia. Tänään (9.9.2008) suosittu ja arvostettu lääkärilehti "Läkartidningen" julkaisee kaksi erityisen kriittistä kirjoitusta. Koska lukijoitteni joukossa saattaa olla ruotsinkieltä heikosti ymmärtäviä, käännän nyt toisen niistä suomenkielelle. Kirjoitus on laadittu erittäin taitavasti ja vain minun avuton käännökseni voi ne pilata. Jotta kirjoituksieni kautta välittyisi jokin lisähyöty, olen jatkanut uskollisesti omaksumallani yksinkertaisella linjallani ja käyttänyt tässäkin jutussa erittäin helppoa kieltä sekä välttänyt tarkoituksella kovin tieteellistä lähestymistapaa. Säilytin kuitenkin kirjoitusten sarkastisen leiman. Tämä on yksi merkillisimpiä lukemiani juttuja lääkärilehdessä. Lukekaa kirjoitus myös alkuperäiskielellä!

Miksi ravitsemuksen "asiantuntijat" torjuvat tutkimustiedon?

Ralf Sundberg (lääketieteen tohtori, dosentti, yksityislääkäri)
Karl-E Arfors (professori, entinen Pharmacian tutkimuspäällikkö)
Annika Dahlqvist (lääkäri)
Christer Enkvist (ylilääkäri)
Björn Hammarskjöld (biokemisti, entinen lastentautiopin ylilääkäri)
Johan Hedbrant (filosofian tohtori, tutkijainsinööri)
Åsa Larsson (piirilääkäri)
Tore Persson (lääkäri)
Göran Petersson (professori, kemiallinen ympäristötiede)
Jørgen Vesti-Nielsen (ylilääkäri)

Joillakin ruotsalaisilla ravitsemuksen ammattilaisilla on yhteyksiä elintarviketeollisuutta edistäviin ruotsalaisiin ja kansainvälisiin järjestöihin. Tämä luo todennäköisesti liioittelun leiman heidän lausuntojensa ylle - ainakin tämä eturistiriita pitää selvittää. Ravitsemustutkimukset ovat viimeisten 6-7 vuoden aikana osoittaneet, että hiilihydraattipitoinen, rasvaköyhä ruoka voimakkaasti lisää riskiä lihoa, saada metabolinen oireyhtymä ja diabetes on myös lisääntynyt [1]. Tällainen ruoka johtaa usein insuliinitasojen kohoamiseen ja insuliinin tehottomuuteen. Tästä seuraa sitten sydän- ja verisuonitauteja [1, 2], munuaisten vajaatoimintaa [3] ja Alzheimerin tautia [4]. Nämä sairaudet ovat räjähdyksenomaisesti lisääntyneet koko maailmassa.

Sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on lisääntyneen fyysisen aktiivisuuden lisäksi syytä rajoittaa ruoan tärkkelys- ja sokerimääriä. Oman insuliinintuotannon tehottomuuden perusteella voidaan tehdä valinta hyvin erilaisten hiilihydraatteja rajoittavien ruokavalioiden kesken [5]. Hiilihydraattitietoinen ruokavalio johtaa nopeasti parantuneeseen tehokkuuteen oman insuliinin suhteen. Tästä on seurauksena myös omaehtoisen kalorirajoituksen toteutuminen, joka alentaa painoa ja parantaa sekä vakiinnuttaa vuorokautisen verensokerin niillä joilla on tyypin 2 diabetes [6]. Lääkehoito voidaan usein lopettaa kokonaan tai ainakin vähentää [5]. Verisuonten kalkkeutumista aiheuttavat virheelliset veren rasva-arvot paranevat tai muuttuvat kokonaan terveelliseen suuntaan. Tämä muutos parempaan suuntaan nähdään myös normaalipainoisilla ja niillä pullukoilla, jotka onnistuvat pitämään painonsa vakaana [7].

Tällaisen ruokavalion noudattaminen suuremmassa mittakaavassa johtaa vähentyneisiin voittoihin sokeri- ja tärkkelystuotteita valmistavissa yrityksissä. Myös pikaruokaketjut, laihdutus- ja lääketeollisuus menettää rahaa. Siksi nämä teollisuusyritykset ja niiden edustajat Ruotsin ravitsemussäätiössä (Swedish Nutrition Foundation) ja ILSIssä (International Life Sciences Institute) vastustavat monin eri tavoin ruokavaliosuositusten muuttamista meidän mielestämme terveellisempään suuntaan.

ILSI on asettanut asiantuntijaryhmän pohtimaan sokeritautia ja metabolista oireyhtymää. Tällä ryhmällä on tehtävänä tunnistaa riskitekijät ja ehdottaa sopivia toimenpiteitä millä tavalla Euroopan unioni, WHO, potilasyhdistykset ja terveydenhoito voisi ottaa huomioon nämä tulokset ravitsemuksessa ja elämäntavoissa [8].

Asiantuntijaryhmä ilmoittaa saaneensa aikaiseksi kaksi julkaisua. Ensimmäinen niistä on yhteenvetoartikkeli tyypin 2 diabeteksesta. Sen on kirjoittanut parivaljakko Parillo ja Riccardi ILSI:lle mm. Coca-Colan, Kelloggin och Südzuckerin sponsoroimina [9]. Tässä artikkelissa sanotaan, että sokeri ei ole mikään riskitekijä diabeteksessa ja viitataan toiseen ILSI:n rahoittamaan tutkimukseen [10].

Toinen julkaisu, jonka tämä ILSI-ryhmä on saanut aikaiseksi, on lentolehtisen tapainen kantaa ottava kirjoitus, joka perustuu tuohon ensimmäiseen julkaisuun. Kannanotossa pyritään rauhoittamaan viranomaisia ja vallanpitäjiä, että mitään vaaraa kasvavasta tyypin 2 diabeteksesta ei ole [11]. Tieteellisestä annista vastaa samainen Riccardi ja ihmiskunnan pelastavan ravinnon ohjeet ilmoitetaan löytyvän niistä ohjeista, joita suosittelee EASD (European Association for the Study of Diabetes) vuonna 2004 [12].

Nämä EASD:n ravitsemussuositukset on laatinut Jim Mann. Jo 1970-luvulla sokeriteollisuus sponsoroi hänen diabetestutkimuksiaan [13]. Hän on nyt (ja oli EASD:n ohjeiden astuessa voimaan vuonna 2004) asiantuntijana New Zealand Sugar Company:ssä, eli uusseelantilaisessa sokeriyhtiössä [14]. Mannin (ei Tarmo Mannin!) kanssa näitä ohjeita väsäsi yllätys, yllätys ILSI-sponsoroitu Riccardi. Piiri pieni pyörii...

EASD:n ravitsemussuosituksista puuttuu esteellisyysilmoitus. Tämä johtunee siitä syystä, että Riccardi on toimittajana niissä ravitsemussuosituksissa, jotka sitten päätettiin julkaista [15]. ...lapset siinä hyörii... Läkartidningen:issä on jo aiemmin kerrottu näiden EASD:n ravitsemussuosituksista ja miten ne eivät suinkaan perustuneet diabetestutkimuksiin, vaan siinä hankittiin tietoa valikoidusti ja virheellisesti tutkimuksista terveillä ihmisillä [16].

Pohjoismaisista ravitsemussuosituksista (NNR) tehtiin jakeluversio professori Brittmarie Sandströmin johdolla. Hänen työstään kertovassa jutussa kirjoittaja Åke Bruce Livsmedelsverket:istä (vastaa ehkä meidän Kansanterveyslaitostamme), korosti Sandströmin roolia ILSI:ssä ja piti sitä kunniakkaana asiana (!) [17].

Tämä osoittaa entistä selvemmin miten ravitsemussuosituksista vastuulliset henkilöt eivät voi pitää näppejään erossa teollisuuden mieliharrastuksista, ja osoittaa myös miten ravitsemussuositukset ovat saaneet syntynsä. Näiden lobbaajien todellisena päämääränä ei ole parantaa kansanterveyttä vaan teollisuuden voittojen maksimointi. Tästä ristiriidasta täytyy saada lisävalaistusta. Siksi ruotsalainen ravitsemuskeskustelu on niin kiihkeää.

On huomiotaherättävää mitä suuremmassa määrin, että Claude Marcus, Göran Hallmans, Gunnar Johansson, Elisabet Rothenberg ja Stephan Rössner omine sidonnaisuuksineen näihin teollisuuslaitoksiin – tämä ilmenee heidän esteellisyysilmoituksestaan Ruotsin ravitsemussäätiön (SNF) kotisivuilla – vaativat Socialstyrelsen:iä (vastaa meidän Lääkelaitostamme) kumoamaan päätöstään sallia Annika Dahlqvistin hoitaa diabeetikkoja hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla [18].

Näiden kirjoittajien vastineessa varoitetaan rasvasta tavalla, joka menee mauttomuuden puolelle. Yksityiskohtainen lista tulisi liian pitkäksi ja tyydymme sen sijaan neljään esimerkkiin.

Kirjoittajat ilmaisevat erään Cochranetutkimuksen todistavan sen puolesta, että täysjyvätuotteilla voidaan ehkäistä diabetesta, mitä loppupäätelmä ei vahvista. He kirjoittavat, että ruoan kautta saatu tyydyttynyt rasva lisää insuliiniresistenssiä ja he viittaavat yhteenvetoartikkeliin, joka osoittaa päinvastaista. Women's Health Initiative:n osaraportista lainataan eräs kohta, jossa väitetään alhaisen rasvakuorman estävän rintasyöpää, vaikka sellaista yhteyttä ei ole. Esimerkkinä siitä kuinka hedelmät, vihannekset ja täysjyvä vähentää LDL-kolesterolia viitataan tutkimukseen missä Listeria-bakteeria esiintyy kotitekoisessa makkaramassassa [19]! (Tässä kohdassa sain sellaisen naurukohtauksen, että olin tukehtua pähkinöihini!)

He pistävät lähdeluetteloon viisi tutkimusta äärimmäisen rankasta ketogeenisestä ruokavaliosta. Kun Socialstyrelsen utelee tästä, he vastaavat, että tällaista ruokavaliota ei ole "lainkaan testattu tieteellisissä tutkimuksissa" [20]. Ovatko he jo näin nopeasti unohtaneet, että sentään löysivät viisi sellaista tutkimusta muutamia viikkoja aiemmin? Etsimällä hakusanoilla "ketogenic diet" saadaan tästä ääriruokavaliosta PubMed -tietokannassa 710 osumaa. Lisää tutkimuksia löytyy muilla hakusanoilla.

Marcus' ja hänen kolleegojensa lausunto Läkartidningen:issä, jota me lainaamme yllä, ei ole ainoastaan ristiriitainen heidän lausuntojensa kanssa. Lausunto on todistetusti epäasiallinen, vailla tieteellistä perustaa ja on ristiriidassa Ruotsin Lääkäriliiton eettisten perusteiden kanssa sen suhteen miten lääkäreiden pitäisi antaa julkisia lausuntoja. Ajatellen ryhmän antamaa kuvaa itsestään johtavana ravitsemusneuvojana, voidaan tuskin pitää asiaa merkkinä anteeksiantamattomasta leväperäisyydestä ja osaamattomuudesta.

Lukijan pääteltäväksi jää mikä on todellisena motiivina Marcus'in ja kolleegojen kielteiselle kannalle näissä hiilihydraattitietoisissa tutkimuksissa. Amerikkalaisen kirjailijan Upton Sinclairin lennokkaat sanat voivat mahdollisesti johdatella lukijaa oikeille poluille: "It is difficult to get a man to understand something when his salary depends on his not understanding it." (Ihmisen on vaikea ymmärtää jotakin, jos hänen työpalkkansa riippuu siitä jättääkö hän asian ymmärtämättä)

Mahdollisia sidonnaisuuksia tai esteellisyyksiä: Ei minkäänlaisia.

Lähdeluettelo

1. Hu FB. Diet and cardiovascular disease prevention the need for a paradigm shift. J Am Coll Cardiol. 2007;50(1):22-4.

2. Beulens JW, de Bruijne LM, Stolk RP, Peeters PH, Bots ML, Grobbee DE, van der Schouw YT. High dietary glycemic load and glycemic index increase risk of cardiovascular disease among middle-aged women: a population-based follow-up study. J Am Coll Cardiol. 2007;50(1):14-21.

3. Sarafidis PA, Ruilope LM. Insulin resistance, hyperinsulinemia, and renal injury: Mechanisms and implications. Am J Nephrol 2006;26(3):232-44.

4. Xu W, Qiu C, Winblad B, Fratiglioni L. The effect of borderline diabetes on the risk of dementia and Alzheimer's disease. Diabetes. 2007;56(1):211-6.

5. Accurso A, Bernstein RK, Dahlqvist A, Draznin B, Feinman RD, Fine EJ, Gleed A, Jacobs DB, Larson G, Lustig RH, Manninen AH, McFarlane SI, Morrison K, Nielsen JV, Ravnskov U, Roth KS, Silvestre R, Sowers JR, Sundberg R, Volek JS, Westman EC, Wood RJ, Wortman J, Vernon MC. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutr Metab (Lond). 2008;5:9.

6. Boden G, Sargrad K, Homko C, Mozzoli M, Stein TP. Effect of a low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes. Ann Intern Med. 2005;142(6):403-11.

7. Feinman RD, Volek JS: Low carbohydrate diets improve atherogenic dyslipidemia even in the absence of weight loss. Nutr Metab (Lond). 2006, 3:24.

8. ILSI Europe. Metabolic Syndrome and Diabetes Task Force.
http://europe.ilsi.org/activities/taskforces/diet/metabolicsyndrome.htm. 2008-08-19.

9. Parillo M, Riccardi G. Diet Composition and the Risk of Type-2 Diabetes: Epidemiological and Clinical Evidence. British Journal of Nutrition 2004;90(1):7-19.

10. Yang EJ, Kerver JM, Park UK, Kayitsinga J, Allison DB, Song WO. Carbohydrate intake and biomarkers of glycemic control among US adults: the third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Am J Clin Nutr 2003;77:1426-1433.

11. Chaplin S. Type-2 Diabetes - Prevention and Management. ILSI Europe Concise Monograph Series 2005:1-35.
http://europe.ilsi.org/NR/rdonlyres/E8C246A2-A663-4131-9BED-8AD3B6420004/0/Diabetes.pdf . 2008-08-19

12. Mann JI, De Leeuw I, Hermansen K, Karamanos B, Karlstrom B, Katsilambros N, et al; Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association. Evidence-based nutritional approach to the treatment and prevention of diabetes mellitus. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2004;14:373-94.

13. Simpson RW, Mann JI, Eaton J, Moore RA, Carter R, Hockaday TD. Improved glucose control in maturity-onset diabetes treated with high-carbohydrate-modified fat diet. Br Med J. 1979 Jun 30;1(6180):1753-6.

14. Sugar Research Advisory Service. SRAS Advisers. Jim Mann.
http://www.sras.org.nz/Experts.aspx. 2008-08-19.

15. Elsevier Media. Information and Rates. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease.
http://www.elsmediakits.com/journalDetail.php?jrn_id=00000414&ref. 2008-08-19.

16. Sundberg R, Hedbrant J. Vilseledande om fett – kritisk granskning av kostråd från expertgrupper. Läkartidningen 2008;105(20):1480-2.

17. Astrup A, Isaksson B, Lönnerdal B, Bruce Å, Samuelson G, Asp NG. In memory of Brittmarie Sandström, 1945–2002. Scandinavian Journal of Nutrition 2003;47(1):4-5.

18. Marcus C, Halllmans G, Johansson G, Rothenberg E, Rössner S. Kost med högt intag av fett kan ifrågasättas. Läkartidningen 2008;105(24-25):1864-6.

19. Schultze KK, Linton RH, Cousin MA, Luchansky JB, Tamplin ML. Effect of preinoculation growth media and fat levels on thermal inactivation of a serotype 4b strain of Listeria monocytogenes in frankfurter slurries. Food Microbiol. 2007;24(4):352-61.

20. Marcus C, Halllmans G, Johansson G, Rothenberg E, Rössner S. Replik: Extrem kost är inte förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkartidningen 2008;105(28-29):2030.

32 kommenttia:

  1. Eihän kukaan sahaa koskaan oksaa, jolla itse istuu? Eikä lypsävää lehmää tapeta...

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Christer, tästä kirjallisesta löydöstä! Ja siitä, että esittelet sen meille!

    Kunpa muutos hyväksyttäisiin ja ruettaisiin elämään todeksi, niin että se todentuisi vielä käytännössäkin itsekunkin pulliaisen ruokalautasella. Tarvittaisiin tosiaan "Pohjois-Karjala projekti", ikäänkuin takaperin toteutettuna. Siitä projektista on tullut muuuten suuren yleisön kielessä oikein positiivinen yleistason käsite- kyllä Pekka Puskan kelpaa nauttia ammoisen työnsä tuloksista! Joka seurasi eilen ylen iltauutisia, saattoi havaita, että siihen viitattiin jo ihan muussa kuin ravitsemusasioissa. Haluttiin hyvää mallia ympäristöasioiden mieltämiseen ja elintapojen muuttamiseen siinä yhteydessä.

    Tuula Takkala

    VastaaPoista
  3. Kiitos miten muuten??? ja Tuula Takkala kommenteista. "Kakkosleiri" panee parastaan Ruotsissa! Se ero Ruotsin mielipideilmastossa on, että siellä valjastetaan parhaat kirjalliset kyvyt asialle, silloin kun on jotain todella tärkeää sanottavaa. Suomessa pilataan "kakkosleirin" viestintä kaikenlaiseen kinasteluun kuka on milloinkin oikeutettu jotakin asiasta ilmoille loihtimaan. Jos ilmoille loihtii jotakin eräs tunnettu ortopedi, niin silloin on tietysti värikkyyttä ilmassa, mutta järjen käyttökin on sallittua. Suomalainen kateus ja katkeruus ei mahdollista tällaisten samanlaisten yhteiprojektien syntymistä kuten juuri nyt saamme todistaa Läkartidningenissä. Ehkä sitten joskus nähdään sellainenkin ihme, että Heikkilä, Salmenkaita, Kuusela, Tolonen, sundqvist et al., keräävät voimansa yhteen ja kirjoittavat Suomen Lääkärilehteen vastaavanlaisen jutun. Aihetta nimittäin olisi.

    VastaaPoista
  4. Jäämmme innolla odottamaan kakkosleirin terävimmän kärjen artikkelia lääkärilehdessä. Kun nyt vaan loppuisi kadehtiminen ja loihtimisen ihmettely.
    Suomen parhaat kirjalliset kyvyt vaan käyttöön! Ja järkeä peliin kanssa!

    VastaaPoista
  5. Ihan turhaa touhua ja ajanhukkaa kaikilta?

    VastaaPoista
  6. Hei Karavaani kulkee! Totta turiset. Meillä on loistavia sananikkareita esimerkiksi tuon esittelemäni "kakkosleirin" joukossa. Jotta tulipalo sammutettaisiin oikein, odotan aloitteentekijäksi jotain lääkäriä.

    VastaaPoista
  7. Tohtori Tolonen perehdytti minut aikoinaan tuohon Angelliin ja hänen sanomaansa. Mielenkiintoista asiaa.

    VastaaPoista
  8. tiesittekö muuten, että Uuusitupa istuu yhden maailman suurimman sokeritehtaan hallituksessa?

    VastaaPoista
  9. Uusutuvasta löytyi myös tälläinen tieto:

    International Life Sciences Institute, Europe, Scientific Committee on Nutrition, jäsen 2001-2003

    Tämä on siis se ILSI jota kritisoitiin tuossa swedujen artikkelissa.

    VastaaPoista
  10. Älä Anonyymi pidä meitä pidempään epätietoisena asiasta. kerro tietosi asiasta mielellään jonkin varmisteen muodossa. Jari Ristiranta aikoinaan kävi läpi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kokoonpanon. Kaikenlaisia kytköksiä sieltäkin paljastui.

    VastaaPoista
  11. Danisco tutkimussäätiö, hallituksen varapuheenjohtaja 2001->

    VastaaPoista
  12. Rehtori Matti Uusitupa

    Danisco tutkimussäätiö, hallituksen varapuheenjohtaja 2001->

    Suomen Diabetesliitto, Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma, seurantaryhmän puheenjohtaja 2001->

    Näettekö tuossa mielenkiintoisen kuvion?

    VastaaPoista
  13. En tiedä, mutta tällainen tuli mieleen samalla... Ehkä joku muu tietää paremmin. Linkkiin laitan sen asian.

    VastaaPoista
  14. Miljoonia vuosia ihminen on syönyt normaalia ruokaa luonnosta. Ihmisen olemassaolon viimeisinä vuosikymmeninä ruoka on muuttunut yhä enemmän teolliseen suuntaan. Tällä asialla voi olla yhteyttä lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, SVT:n jne.

    VastaaPoista
  15. Toivotaan, että nämä lääkärit nyt jo viimeinkin tajuavat, että yhteistyö kannattaa!
    Sinä olet pyytettömästi ja vaatimattomalla, mutta räväkällä tavallasi vihdoin kokoamassa yhteen kakkosleirin lääkärit. Kiitos siitä!
    Jos jokusen moitteen sanankin olet heille lausunut, on se ollut vain yhteisen edun nimissä!
    Hattu käteen vaan lääkärit ja pyytämään Christeriltä apua artikkelin kirjoittamisessa.
    Siitäs saavat kaikki ne foorumit, jotka ovat potkineet sinut pois!
    Olet teeveestä tuttu ja monissa mehuissa keitelty. Mies menestyksen huipulla!

    VastaaPoista
  16. Karavaani kulkee on erehtynyt kehumaan minua vallan kauheasti.

    Mitä tuohon nyt sitten sanoisi?

    VastaaPoista
  17. Uutisfriikki ihmetteli mikä kannattaa?

    En minä vaan tiedä. Minä olen köyhä terveystoimittaja.

    VastaaPoista
  18. Anonyymi mainitsi, että miljoonia vuosia ihminen (ja hänen edeltäjänsä) on syönyt normaalia ruokaa luonnosta. Kiinnittäisin huomiota siihen, millainen tämä muinainen ruokavalio on todennäköisesti ollut. Loren Cordainin ja muidenkin tutkimusten mukaan Homo sapiens ja hänen edeltäjänsä ovat noin kahden miljoonan vuoden ajan aina maanviljelyksen keksimiseen asti 10000 - 15000 vuotta sitten syöneet suhteellisen vähähiilihydraattista, runsasproteiinista ruokaa, jonka omega-6:omega-3-suhde on ollut matala eli nykykäsityksen mukaan hyvä. Lisäksi tämän ruokavalion suhteellisen korkeasta proteiinipitoisuudesta huolimatta se ei runsaan kasvisten syömisen johdosta ole ollut happoa tuottava kuten tyypillinen nykyaikainen länsimainen ruokavalio. On esitetty hypoteesi, että ihmisen perimä on evoluutiossa sopeutunut tällaiseen ruokavalioon eikä evoluution näkökulmasta suhteellisen hiljattain tapahtunut siirtyminen runsashiilihydraattiseen ruokavalioon ole vielä paljonkaan ehtinyt vaikuttaa perimäämme, ja että tästä syystä runsashiilihydraattinen ruokavalio saattaa altistaa monia meistä insuliinirestenssille.

    Olen kerännyt asiasta linkkejä, jotka löytyvät osoitteella

    http://ma.gnolia.com/groups/Nutrition/tags/paleolithic+diet

    (saattaa vaatia ilmaisen rekisteröitymisen ma.gnolia.com:iin, mahdollisesti myös liittymisen Nutriton-ryhmään).

    Pelkästään insuliiniresistenssiin liittyvät linkit:

    http://ma.gnolia.com/groups/Nutrition/tags/paleolithic+diet,+insulin+resistance

    Pelkästään omega-6:omega-3-suhteeseen littyvät linkit:

    http://ma.gnolia.com/groups/Nutrition/tags/paleolithic+diet,+omega-6:omega-3

    VastaaPoista
  19. Tuosta muinaisesta ruokavaliosta eli paleo-dieetistä löytyy runsaasti tietoa myös wikipediasta:
    http://en.wikipeia.org/wiki/Paleo_diet

    VastaaPoista
  20. Karavaani kulkee puhuu täyttä asiaa, mutta melkeinpä vähätellen (mielestäni!). Tässä blogissa on niin rautausta asiaa, että jopa ylimpien päättäjien pitäisi kuulla ja kuunnella veteraania. Jos hänen pääaineenaan olisi ollut ravitsemus niin hän istuisi tällä hetkellä todennäköisesti valtion ravitsemusneuvottelukunnassa ja rakentaisi uusia ravitsemussuosituksia. Tai ainakin hänen pitäisi! Tällä hetkellä hän parantaa suomen terveyden ahkeralla esiintymisellään, hyvä Christer! On se ihme, etteivät ihmiset tajua mitä rikkauksia veteraani jakaa vaatimattomasti ihan ilmaiseksi! Lopetitte keskustelutilaisuudetkin. Hävetkää!

    VastaaPoista
  21. Minusta veteraanin pitäisi olla maailman presidentti.

    VastaaPoista
  22. Christer on aivan liian vaatimaton. Hänen tekstinsä ovat loistavia, sellasia huumorilla täytettyjä lukuelämyksiä. Olen tätä blokia lukenut varmaan kolme vuotta. Ja nauttinut joka hetkestä!! Mutta luennoilla hän kohoaa ihan uusiin oluttuvuuksiin. Mies osaa puhua ja esiintyä!! Se luento on suuri elämys, se on show, se on ainutlaatuinen tapahtuma. Hän osaa vangita yleisön mielenkiinnon. Kuuntelin häntä Oulussa ja olin ihan mykistynyt. Opin siellä valitsemaan oikein ruoka-aineita kaupasta ja joka kerta kun menen kauppaan ostoksia tekemään hymy on huulilla kun mietin niitä hänen ohjeitaan. Joo, tarvitaan 10 m mittanauha, suurennuslasi, polvisuojukset ja kuulosuojat. Jos minä depression synkkyyteen monesti vaipuva ihmispoloinen nauran itsekseni kaupassa mietin taatusti jotakin Christerin vitsejä tai noita kivoja ostosreissun työkaluja. Suvaitsevaisuuta on tarjolla enemmän kuin koskaan olen saanut luennoilla ennen kokea. Ihan taidokkaasti hän käyttää tarkkaan juuri hänelle varatun ajan. Kunnioittaa muita esiintyjiä sillä tavalla, että ei puhu heidän ajallaan vaikka hän joutuikin Oulussa odottamaan omaa aikaansa lähes 10 min edellisen puhujan puhuessa yli aikansa. Vaikka hän ehkä tietääkin, että hänen jälkeensä tulee tosi paljon tylsempi esiintyjä lavalle niin hän lopettaa sujuvasti ja tarkkaan juuri silloin kun pitääskin. Näin tekee suuri ihminen! Tietoa on tarjolla enemmän kuin uskaltaa toivoa, mutta juuri sopivissa määrissä tarjoiltuna. Käykää ihmeessä kuuntelemassa häntä. Ajatelkaa: Hän puhuu Kankaanpäässä KELAssa ravinnosta ja liikunnasta klo 9.30 - 21.00 (tuohan on 12 tuntia!!) ja jos on Christeriin luottamista niin ei tule yhtään kuollutta hetkeä. Tietoa tulee koko ajan ja ihmiset (potilaat) kuuntelevat ja nauttivat. Menkää ihmeessä KELAn porukka kuuntelemaan miten Suomessa pitää luennoida!!!

    VastaaPoista
  23. Ihanaa biponainen, että myös muilla on hauskaa ostos reissuillaan! Minäkin ajattelen näitä Christerin vitsejä ja nauran itsekseni ruoka hyllyillä! Olen salaa kerran jopa mitannut 10 m nauhalla marketissa! hehe!

    Sen sijaan olen kerma, pekoni ja kananmuna hyllyillä ihan hys hys! Vaikka tekisi mieli raivo hypellä kun lapsi perhe ostaa rasvatonta maitoa...

    Onneksi veteraanin ohjeilla ymmärrän että leivälle pitää panna reilusti voita! ja puuroon myös. eikä se ole niin paha myöskään leivonnaisessa tässä hiilihydraattitietoisessa elämäntavassa!

    VastaaPoista
  24. Oho! Täällä on kerrottu hauskoja tarinoita luentoreissuiltani. Kiva juttu jos luennoillani jaksetaan viihtyä. Biponainen oli ilmeisesti käynyt keikkakalenteriani tavallista perusteellisemmin läpi, löytäen sieltä mm. tuon KELAn mammuttimaisen pitkän luentopläjäykseni. Ihan 12 tuntia en taida olla äänessä. Välillä on muutama ruokailutauko ja kävellään hieman ulkona happea saamassa. Ehkä 10 tuntia luennoin tuona päivänä Kankaanpään KELAssa vaikeasti sairaille ihmisille. Jokainen ihminen on hyvän kuunteluhetken arvoinen. Toivottavasti jaksan painaa 100 proenttisesti nuo 10 tuntia.

    Välillä olen vetänyt 13 tunnin lähes yhtämittaisia luentoja personal trainereille. Siinä on kyllä vitsivarastoni käytetty lähes loppuun ja mukaan otettu käsillä seisomiset, raivohyppelyt ja muut viihdyttävät elementit. Hengissä on selvitty ja yöllä on uni maittanut!

    Kiitos kannustuksesta! On mukava saada kannustavia viestejä kentältä. Harvoin on tilaisuus jutella yleisön kanssa. Vaikka joskus voin aistia yleisön jossain määrin sietäneen läsnäoloani, on kiva kuulla, että luennoistani jopa pidetään. Muistan yhden kerran Pellossa, Lapissa. Valtavan tutun näköinen ihminen istui eturivissä ja silminnähden nautti luentoesityksestä. Hän tuli luennon jälkeen luokseni ja sanoi, että meikäläisellä oli hyvä show ja pyysi nimikirjoitusta laihdutuspilleriinsä (markkinoiden ainoa toimiva pilleri muuten!). Selvisi, että kyseessä oli iskelmälaulaja Tarja Ylitalo. Pyysin häneltä vuorostaan nimikirjoitusta ja se on nyt yritykseni seinällä muistona aivan ihanasta luentokeikasta ja ihanasta ihmisestä, joka kävi luentoani kuuntelemassa.

    VastaaPoista
  25. Näitä elintarvike- ja lääketeollisuuksille hyödyllisiä ravitsemussuosituksia sitten kopioidaan maasta toiseen ja kerrotaan, että niistä ovat asiantuntijat ympäri maailman samaa mieltä.

    VastaaPoista
  26. Jep, Jari, juuri tästä ohjeistusten suorasta kopioinnista maasta toiseen puhutaan paljon juuri Ruotsissa.

    Gary Taubesin kirja "Good calories, bad calories" on erinomaisella tavalla selvittänyt miten nykyiset ravitsemussuosituksemme saivat alkunsa. Voi meitä kopioijia!

    VastaaPoista
  27. Christer! Etkö sinä voisi ryhtyä perustamaan Pohjois-Karjala projektin sijaan uutta "Suomi projektia"? Sellaista projektia jossa Suomen kansalle tarjottasiin oikeaa tietoa ravinnosta. Ymmärtääkseni et ole minkään "ruoka-uskonnon" kannataja vaan ihan vapaa kaikista kytkennöistä? Kiitos hienoista sivuista. Tulin tänne Antti Heikkilän sivuilta. Hän kovasti haukkuu sinua. En ymmärrä miksi hän niin tekee. Nämä ovat vain minun omia ajatuksiani mutta onhan nämä mielestäni sivut joita on kauhean paljon järkevämpi lukea kuin tuon Heikkilän sivuja.

    VastaaPoista
  28. Hei veteraaniurheilija, aikoinaan varoittelit pakkotoiston foorumilla vähähiilarisesta dieetistä. Mikä aukaisi silmäsi?

    VastaaPoista