maanantaina, syyskuuta 22, 2008

Bayer iloitsee - muuntogeenistä soijaa saa tuoda Euroopan markkinoille

#
Euroopan Unionin komissio on päättänyt sallia
muuntogeenistä soijaa sisältävien, siitä koostuvien tai siitä valmistettujen elintarvikkeiden, elintarvikkeiden ainesosien ja rehun markkinoille saattamisen. Päätös koskee lisäksi myös muita soijatuotteita, joita voidaan käyttää samoin kuin tavanomaista soijaa tai soijatuotteita viljelyä lukuun ottamatta.

Soija, jonka yksilöllinen tunniste on ACS-GM005-3, on kestävä glufosinaattiammoniumille, joka on rikkakasvien torjunta-aine. Luvanhaltija on Bayer CropScience AG. Päätös on voimassa 10 vuotta.

Miten kommentoitte tätä uutista? Kauhistellen vai riemusta hyppien?

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 22.9.2008

3 kommenttia:

 1. Hurraa!

  Mietinpä vaan, että kuinka kauan kestää lehdistöllä huomata ettei puhtaasti ei-GM-soijaa ole enää olemassakaan, siis teollisessa mittakaavassa? Tai ainakin se vähä mitä ei-GM-soijaa maailmassa tuotetaan käsitellään (jauhetaan, rouhitaan) IP (Identity Preserved) laitoksissa, joissa tuon tuotannon jälkeen käsitellään GM-tuotetta. 100% puhdasta ei-GM-soijatuotetta ei ole olemassakaan, sillä IP-tuotannossa jää aina jäämiä tuotantolaitteistoon vaikka ne pitäisikin puhdistaa huolellisesti ennen 'puhdasta' tuotantoa.

  Niin, sama pätee muuten luomuelintarviketuotantoon, joka tehdään IP:nä normaalituotannon tiloissa ja laitoksissa. Enemmän luomutuotteitten suhteen taidetaan suojella normaalituotantoa, koska luomutuotteitten ongelma on erilainen mikronbikanta.

  Että tervemenoa soija. Näin sen näkisin.

  Jorma

  VastaaPoista
 2. Tiede-lehden nettisivuilla sanottiin, että geenimuunneltua soijaa on maailman koko soijatuotannosta melkein puolet. Tässä linkki: http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=713

  Geenimuunteluun liittyy paljon riskejä, mutta myös mahdollisuuksia. Riskeinä on mm. geenimuunneltujen lajien leviäminen ja siten muuntelemattomien lajien tukahduttaminen. Lisäksi geenimuuntelun kaikkia seurauksia ei voida tietää. Miten esim. geenimuunneltu kasvi reagoi ympäristön kanssa ja ihmisen elimistössä. jatkaako muuntuminen edelleen ja sellaisia asioita. Minua huolestuttaa!

  VastaaPoista
 3. tuolla kohdassa "dokkari kokonaisuudessaan" niille, jotka eivät sattuneet näkemään sitä tyhjentävää dokumenttia telkkarista. Itse katsoin eikä siihen ole lisättävää.

  VastaaPoista