**
Karjalainen -lehti kirjoittaa tänään (5.9.2008):
Diabeteksesta uusi suuri kansantauti
Diabetes yleistyy Pohjois-Karjalassa muuta maata nopeammin. Aikuis- eli kakkostyypin diabeteksesta on tullut uusi kansantauti, joka uhkaa sekä kansanterveyttä että kuntien taloutta. Diabetesta sairastavia on Pohjois-Karjalassa noin 30 prosenttia enemmän kuin muualla maassa keskimäärin ja diabetes yleistyy muuta Suomea nopeammin.
Pohjois-Karjalassa diabeetikkojen määrä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Joensuussa ja lähiseudulla sairastavuus on Enoa lukuunottamatta lähellä maan keskiarvoja, mutta maakunnan reuna-alueilla tilanne huononee. Juuassa diabeetikkoja on liki kaksinkertainen määrä Kontiolahteen verrattuna. Pohjois-Karjalassa on parhaillaan käynnissä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen diabeteksen ehkäisyn starttihanke. Varsinaisen hankkeen rahoitushakemus on jätetty.
Keväällä käynnistyneet terveydenhuollon henkilöstön ja kuntapäättäjien koulutustapahtumat jatkuvat parhaillaan Joensuun seudulla. Keski-Karjalan alueen koulutukset pidetään lokakuussa Kiteellä. Perusteilla ovat myös diabeteksen ehkäisyn kuntakohtaiset työryhmät.
Tähänkö tämä johtaa?
Pekka Puskan Pohjois-Karjala-projekti, osa 1, 1972-1997. Sydäntautikuolleisuus alas.
Pekka Puskan Pohjois-Karjala-projekti, osa 2, 2008- . Diabetes kuriin.
Minä olin keväällä kuntoutuksessa siellä Pohjois-Karjalassa. Sanoin siellä niille, että Pekka Puska on pilannut tämän PK:n. Ihmettelivät siellä kun vetelin voita ja kermaa:-)
VastaaPoistaNiin, eikös se ollu juuri P-Karjala, jossa margariini ryhdyttiin mussuttamaan oikein urakalla silloin 70-luvulla? Rypsiöljy = margariini = diabetes? Mutta eihän se voi mitenkään olla mahdollista, eihän?
VastaaPoistaVaikea sanoa mitään järkevää tästä eriskummallisesta asetelmasta.
VastaaPoistaTuohon jälkimmäiseen anonyymiin sanoisin, ettei se margariini ollut kuin yksi osa PK-Projektin keventäjistä. Samalla vähennettiin eläinrasvojen saantia huomattavasti, lisättiin tuoreita kasviksia ja päivittäinen energiansaantimalli muutettiin vastaamaan silloista suositusta niin, että hiilihydraateista tulevan energian määrä nousi ja proteiinin ja rasvan osuus laski.
VastaaPoistaKyseessä on selvä yhteisvaikutus, jossa valitettavasti syyttävä sormi on liian helppoa laittaa lisääntyneen hh-määrän suuntaan.
Ennenkuin Sami Uusitalo pääsee tätä sanomaan, niin entisestä nälänhallintaa vahvistavasta ruokavaliosta siirryttiin hh-pöhöön ja naposteluun. Tasaisesta ja pitkäkestoisesta verensokeritasosta heitettiin sokerisahaukselle, josta nykyiset keski-ikäiset ikäluokat saavat sitten kärsiä.
Jorma
Tuo tyypin 2 diabetes ja siihen liittyvä tai itseasiassa sen aiheuttama (maksan) insuliiniresistenssi on mielenkiintoinen juttu myös tässä rasva-asiassa; näyttää meinaan siltä että pehmeät "hyvät" rasvat lisäävät maksasolun rasvan määrää kun hiilareita syödään rasvaksi lipogeneesin kautta.
VastaaPoistaTyydyttynyt rasva ei kerrytä ylimääräistä rasvaa maksasoluun vaan ennemminkin edistää sen turvallista erittymistä ulos solusta.
Hienoa Jorma ja Westie kun rohkeasti pohditte näitä rasva-aineenvaihdunnan kiemuroita.
VastaaPoistaTerveislehtien jutuissa on monesti nähtävissä se epäkohta, että käsitteet syöty rasva ja elimistön itse valmistama rasva, menevät pahasti sekaisin. Jos on vähääkään luottamista biokemistien ammattikuntaan (ja onhan niihin luottamista!), niin siellä on vahvoilla se käsitys, että ylimääräiset hiilihydraatit muuntuvat maksassa uusiksi rasvoiksi. On biokemistejä, jotka pitävät sellaisena normaalina uudistuotantona noin 50-60 % kaikesta siitä rasvasta mikä verisuonistossa liikkuu. Lääkärikunta (eivät toki kaikki!) ovat viestittäneet tomerasti, että ruoan kautta nautittu rasva on vaarallista ja merkittävä tekijä koko elimistömme rasvantuotannossa.
Se mikä minua hämmästyttää, on näinkin yksinkertaisen asetelman monimutkaisuus. Työn alla on tällä hetkellä yksi vaativa diabetesjuttu erääseen tunnettuun terveyslehteen, mutta heti kun siitä vapaudun, lupaan pureutua tähän rasvaongelmaan. Rasvaisia juttuja on siis tulossa teidän kauhuksenne tai iloksenne. Opimme sitten yhdessä ymmärtämään elimistömme saloja.
Kiitos hienoista kommenteistanne!