tiistaina, syyskuuta 23, 2008

Surua Kauhajoella

†††††††††††
Kauhajoen Koti- ja laitostalousoppilaitoksella sattunut ampumavälikohtaus on pistänyt minut aika hiljaiseksi tänään. Yksitoista nuorta on kuollut mielipuolen luoteihin. Surullista, niin tavattoman surullista.

Olin eilen Säkylän aikuisopistoilla luennoimassa. Sen johdosta minullekin jaettiin tänään seuraava traumatiedote opettajakunnalle:

AMPUMAVÄLIKOHTAUS KAUHAJOELLA 23.9.2008
On täysin luonnollista ja tervettä kokea voimakkaita tunteita ja epäluonnolliselta tuntuvia reaktioita sekä järkyttävän tapahtuman yhteydessä että sen jälkeen. Reaktiot, niiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat yksilöstä toiseen.

Tällaisilla tapahtumilla on tavallisesti myös tiettyjä jälkivaikutuksia, jotka saattavat kestää muutaman viikonkin tapahtuman jälkeen. Tyypillistä on, että tapahtuma ja sen yksityiskohdat palaavat jatkuvasti mieleen. Jälkireaktioita voivat olla myös unettomuus, voimakas väsymys, muistihäiriöt ja keskittymisvaikeudet. Tapahtuma voi palauttaa mieleen omia, aikaisempia järkyttäviä kokemuksia.

On syytä kiinnittää huomiota lapsiin ja heidän reaktioihinsa. Lasten mielikuvitus on vilkas ja heidän kykynsä hahmottaa todellisuutta on rajallisempi kuin aikuisilla. Mikäli lapset kysyvät on hyvä antaa todenmukainen kuva tapahtuneesta, (lapsen ikä huomioiden). Asiaan liittyviä pelkoja on hyvä käydä lapsen kanssa yhdessä läpi puhumalla, piirtämällä tai leikin avulla.

Tapahtumaan liittyvät reaktiot vähenevät vähitellen ja menevät ohi usein itsestään. Jos näin ei tapahdu, on hyvä ottaa yhteyttä asiantuntijaan esim. omaan terveysasemaan.

JOS KOET TARVETTA KESKUSTELLA TAPAHTUMASTA JA SIIHEN LIITTYVISTÄ AJATUKSISTA JA TUNTEISTA VOIT SOITTAA SEURAAVIIN NUMEROIHIN:

Suomen Mielenterveysseuran SOS-KESKUS 09- 4135 0510 (ma - pe 9.00 - 21.00, la ja su 15.00 - 21.00)
SOS-AUTO, puh. 040 - 5032199, 24 h / vrk Palveleva Puhelin, puh. 01019-0071 / ruotsinkielisille 01019-0072, su-to klo 18-01, pe-la klo 18-03
Valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 0203445566, ma - pe klo 9-06, la klo 15-06, su 15-22
If you feel the need to discuss the subject and the emotions it may rise, please contact: SOS center, crisis prevention 09 - 4135 0501, working days 9-15

16 kommenttia:

 1. Onkohan näistä luuseri paskahousujen tempauksista tulossa muoti-ilmiö. Auvinen, Saari ja Gerdt. Kaikki tänä vuosikymmenenä. Mikä on mennyt vikaan kun näitä ei ollut yhtään -50, -60, -70, -80 ja -90 luvuilla.

  VastaaPoista
 2. Markkinoilla on hirvittävän paljon lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksena tiedetään olevan mm. vihamielisyyttä.

  Muuan psykologi kertoi telkkarissa reilu vuosi sitten, että säännökset ovat muuttuneet niin, että ainakin kahta mielialalääkettä on kokeiltava, ennen kuin voidaan aloittaa jokin terapia - mihin hänet oli koulutettu mutta mitä hän ei siis ohjeiden mukaan voi tehdä ollenkaan enää ainakaan ensisijaisesti. En muista ohjelman nimeä, mutta uusintaa vois pyytää, jos joku muu muistaa.

  Pykälissä näyttää olevan melkoisia aukkoja... lääkkeitä kun ei kukaan uskalla sairailta poistaakaan?

  VastaaPoista
 3. Julkisuuden halu, spekuloivat psykologit.

  Huomion kipeys, spekuloin minä. Perheen, kavereiden ja esimerkiksi kouluryhmäytymisen arvon vähättely ajaa nuoria tähän. Kouluista tehdään luokattomia, itsenäistä valintaa painottaen. Kavereita ei sillä tavalla synny luonnostaan, kun ryhmäytymistä ei tueta. Perheet hajoavat ja lapset jäävät kuiluun rikkinäisten ihmissuhteiden väliin.

  Kirjoitin vuosi sitten Jokelan surman jälkeen luokattomasta lukiosta mielipidekirjoituksen helsingin sanomiin. Mietin, pitäisikö kyseinen mielipidekirjoitus lähettää uudelleen.

  VastaaPoista
 4. Butterfly, lähetä mielipidekirjoitus uudestaan Hesariin.

  VastaaPoista
 5. Luokaton lukio on ihan hirveä: eihän se anna mitään mahdollisuutta edes sairaspoissaoloihin!!!

  No, en usko, että terveydenhoitajatkaan niitä ongelmia mitenkään pystyy korjaamaan - he kun varaa vain aikoja lääkärille, joka kirjoittelee vaan reseptejä:-(

  VastaaPoista
 6. Sami Uusitalo, mene itseesi! Sinä olet selvästi (tieteellisesti jne.) älykäs ihminen, mutta joskus kommenteistasi paistaa jonkinlainen ylimielisyys ja katkeruus. Viimeksi viittasit toimittajien yms. älylliseen vajavaisuuteen, kun he eivät ymmärrä cesiumin hajoamista (tarvitseeko toimittajan täsmällisesti tietää miten lyhytaaltoinen sm-säteily siellä atomin ytimessä saa alkunsa?) Sitä aiemmin väheksyit Antti Heikkilän älyllisiä kykyjä (mitä jos Antti onkin hyvä omalla erikoisalallaan ja mitä jos hän onkin kirjoittanut ne keittokirjansa vain harrastelutarkoituksessa eikä jaksa olla ravintojutuissaan kovin tieteellinen?)

  Sitten kaikille. Se on kuulkaa pojan elämä vaikeaa, jos isää ei ole tai isä ei osaa/pysty/kykene/halua/ehdi jutella poikansa kanssa ns. miesten kesken. Kunnollinen ja reilu isä on korvaamaton. Miten voi poika pärjätä elämässä, jos ei isältään ole koskaan rohkaisua ja tukea saanut? Sellainen rasittaa mielenterveyttä. Ei siinä tasapainoiseksi pääse mitenkään.

  Missä oli tämän Kauhajoen murhaajan isä? Miksi muut miehet tai pojat käänsivät selkänsä silloin kun näkivät että tällä nuorella miehellä menee huonosti?

  Nämä sanat saivat alkunsa omista kokemuksista ja Olavi Sydänmaanlakan haastattelusta YLE:n eräällä kanavalla.

  VastaaPoista
 7. Taisi löytyä nyt se ohjelma, missä kerrottiin "ammattiavusta". Laitan linkkiin - ehkä tulee Inhimillinen tekijä joskus uusintana... Vastaus lukee jo tuossakin.

  VastaaPoista
 8. Zei Wai:lla oli tarpeettoman kova hyökkäys Sami Uusitalon mielipiteitä vastaan.

  Zei Wai:lla oli myös oikein hyviä ajatuskuvioita: ...mitä jos Antti onkin hyvä omalla erikoisalallaan ja mitä jos hän onkin kirjoittanut ne keittokirjansa vain harrastelutarkoituksessa eikä jaksa olla ravintojutuissaan kovin tieteellinen?

  Jep, tämä saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Tiede pysyttelee tosi kaukana Antti Heikkilän kirjoissa. Viimeisimmässä Diabeteskirjassa esiintyvät lukuisat virheellisyydet ja katkeruuden sävyttämät hyökkäykset professoreita ja tiedemiehiä kohtaan, tekevät kirjasta arvottoman. Tällainen diabeteksen hoidon vaihtoehtoisia näkemyksiä esille tuova kirja on tarpeen, mutta Heikkilän kirja on niin huono, että aukko jää vielä paikattavaksi jollakin pätevämmällä opuksella.

  Sitten vielä hieno Zei Wai:n julistus: Kunnollinen ja reilu isä on korvaamaton. Tämä on totisesti totta!

  VastaaPoista
 9. Arvon Zei Wai:

  Arvostaisin enemmän persoonaani kohdistuvaa arvostelua, mikäli sinulla olisi selkärankaa esiintyä omalla nimelläsi. Olet tietty puolestani oikeutettu sen esittämään.

  En pidä Antti Heikkilää erityisen älykkäänä. Tämä henk. koht. mielipiteeni perustuu esim. hänen kirjaansa ravinto ja terveys. Laskin esim. yhdeltä aukeamalta viisi laskuvirhettä. Kaikki laskutoimitukset olivat aivan peruskoulutasoa. Mulle jäi myös yksi hassu lause mieleen:

  "koko pohjoinen pallonpuolisko kärsii talvisaikaan patologisesta D-vitamiinin puutteesta"

  1. Esim. Sudan sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla. Kärsivätkö pohjois Sudanin saharan auringon alla kärventyvät ihmiset D-vitamiinin puutteesta. Entäs Intia tai merkittävä osa Thaimaata ? Nekin ovat pohjoisella pallonpuoliskolla.

  2. Maapallon on varsin symmetrinen päiväntasaajan suhteen. Jos pohjoinen kärsii on myös etelän kärsittävä (oman talvensa aikana).

  3. Onko siis niin, ettei ihminen ole soveltunut elämään maapallolla ?

  4. Kohtaan 2. on myös tehtävä sellainen tarkennus, että maapallo on lähimpänä aurinkoa juuri tammikuussa ja kauimpana heinäkuussa. Näin ollen vastaavana talvi ajankohtana pohjoinen pallonpuolisko saa hieman suuremman auringon säteilytehon kuin ko. leveyspiiri eteläisellä pallonpuoliskolla.

  Niin, ja oli siinä paljon muutakin. Populistiksi hän kelpaa, mutta ei minkään sortin tiedemieheksi.

  Toisaalta Heikkilä on mielestäni oikeassa väittäessään, että hiilareita syödään liikaa. Hän on myös kovassa henkisessä paineessa jaksanut pitää hiilaritietoisuutta yllä. Siitä hänelle pisteet.

  Ihminen, joka ei radioaktiivisuudesta mitään ymmärrä, voi olla aiheesta myös mitään sanomatta. Tämä pätee esim. toimittajiin.

  Olen myös sitä mieltä, on se ylimielistä tai ei, että ravitsemusmaailman kärjessä on maassamme merkittävä määrä nuijia joiden älykkyystaso ei riitä tieteellisten tutkimusten analysointiin alkuunkaan. Heikkilä ei ole suinkaan ainoa. Näitä on "vähän rasvaa" leirissä pilvin pimein.

  Minä olen erittäin katkera ainakin valtion ravitsemusneuvottelukunnalle. Nämä perkeleet ovat syyllisiä minun ja lapseni lihomiseen.

  Milläs perusteella sinä isät syyllistät näistä karmeista tapahtumista ? Mitä jos esim. Auvisen tapauksessa syyllinen olisikin viherpiipertäjä äiti. Näiden maailmankuvassa miehet, varsinkaan suomalaiset, eivät ole paskankaan arvoisia. Tämä arvottomuuden tunne voisi hyvinkin purkautua näin hirvittävällä tavalla.

  VastaaPoista
 10. Kukaan äiti ei voi mitään sille, jos aikuiselle lapselle määrätään lääkkeitä, jotka vaikuttavat keskushermostoon. Mutta kaikki äidit vievät luonnollisesti lapsensa lääkäriin silloin, kun lapsi vaikuttaa sairaalta. Aikuisten lasten kohdalla sekään ei onnistu mitenkään.

  Oli käyttänyt rauhoittavia lääkkeitä, kertoo päivän lehti:-(

  VastaaPoista
 11. Sami Uusitalo tuo rehellisessä kommentissaan esille arvokkaita pohdintojaan moneen päivänpolttavaan asiaan. Samilla on oikeus olla vihainen valtion ravitsemusneuvottelukunnalle ja Antti Heikkilälle, joka kirjoittaa epätarkasti.

  Nukuin viime yön todella huonosti. Surin Kauhajoen hirveitä tapahtumia. Tällaista tragediaa emme enää halua kokea. Valjastettakoon kaikki taloudelliset ja henkiset voimavarat ennaltaehkäisevään työhön. Tärkein työ tehdään perheissä ja pahaa oloa tuntevien lähipiirissä, mutta ammattiauttajien apu on toki tarpeellinen.

  VastaaPoista
 12. Sami. Tänään tajusin jo ennen vastauksesi lukemista, että olisi ollut parempi jättää kirjoittamatta se mitä kirjoitin tuohon ylle. Sitä paitsi ilmaisin itseäni huonosti, sillä perimmäinen ajatus jäi sanomatta suoraan.

  Tuo mitä sanoin Heikkilästä, olisi minun pitänyt sanoa siihen kuuluvan aiheen alla, eikä tuoda sitä tähän. Luen kohta vielä tarkemmin nuo perustelusi tuosta. Seuraavaksi yritän sanoa, mitä minulla oli mielessä tuosta sinun ensimmäisestä kommentista.

  Eilen ennen näille sivuille tulemista olin lueskellut kommentteja Kauhajoen tapahtumista muualta, ja olin hiukan ärsyyntynyt kun ketään ei kiinnosta miettiä mistä se koko tapahtuma johtuu. Tietysti jokainen vastaa itse teoistaan, mutta kyllä sen murhaajankin käytökseen on varmasti muidenkin ihmisten tekemiset vaikuttaneet. No, sitten tulin tänne blogiin ja ensimmäinen kommentti tuohon Kauhajoki-juttuun oli samanhenkinen kuin melkein kaikki muutkin.

  Kuitenkin homman nimi on lasten ja nuorten pahoinvointi. Murhaajahan oli juuri saavuttanut aikuisen iän, joten kyllä voi ajatella että miksi lapset ja teinit voivat huonosti. Valtakunnan johto on mieluummin kieltämässä kaiken mahdollisen jne., kuin katsomassa itseään peiliin. Meidän kaikkien on katsottava itseämme peiliin. Se Olavi Sydänmaanlakka sanoi, että "me ollaan väkivaltainen kansakunta" ja että meidän pitäisi se myöntää. Kyseinen tyyppi tekee työtä väkivaltaisten nuorten kanssa.

  En ole kaikkia uutisia lukenut, mutta kuulin jo että joku (Supon tms.) tyyppi oli rinnastanut koulusurmien ehkäisyn terrorismin torjuntaan. Valtakunnan johto varmaankin tekisi mielellään tästä maasta poliisivaltion, jossa mm. kaikki tavallisesta poikkeavat nuoret pakkolääkittäisiin ja/tai eristettäisiin. Edellinen on ehkä liioittelua, mutta emme me suomalaiset osaa katsoa peiliin. Meidän kaikkien pitäisi vaan olla toisia kohtaan reilumpia ja puuttua ympärillä olevien ihmisten tekemisiin tarvittaessa (vaatii rohkeutta).

  VastaaPoista
 13. zei wai:

  Syyllisiä ovat juuri ne hehkuttajat jotka hokevat "olemme väkivaltainen yhteiskunta" "suomalainen mies on väkivaltainen" jne.

  Laita minulle sähköpostia ja isken sinulle käteen tilastokeskuksen dataa, joka kertoo ketkä tässä maassa tekevät rikoksia ja ketkä eivät. Asia on niin arkaluontoinen, että sen esittäminen voisi asettaa tämän blokin huonoon valoon.

  viskaa meiliä samiuusi@netti.fi

  viskaan dataa sulle meilissä takaisin.

  VastaaPoista
 14. Sami:

  Ennen kuin unohdan, mainitsen että olen mies.

  Tuo, mitä sanoin isistä ja pojista, oli oma ajatukseni. O.S:n sanomisista en lainannut juurikaan enempää kuin mitä lainausmerkkeihin laitoin. O.S. kuulosti minun mielestäni uskottavalta tyypiltä, koska se itse on väkivallan kanssa tekemisissä päivittäin. O.S. ei syytellyt kumpaakaan sukupuolta. Mikä tärkeintä, O.S. ei kaunistele asioita eikä viljele tarpeettomia sivistyssanoja. Hän puhuu suoraan asioista. Hän jos kuka ei ole feministien mielistelijä.

  Tuo isä-poika-näkemys on minun tämänhetkinen käsitys ihmisistä. En varsinaisesti syytä miehiä mistään. Miesten pitäisi ymmärtää ottaa tilanteet haltuun, ja olla suvaitsematta naisilta kaikenlaista huonoa käytöstä. Aiemmin pidin naisia syyllisenä oikeastaan kaikkeen pahaan, mutta en enää.

  Tänään olin ensimmäistä kertaa surullinen Kauhajoen tapahtumista. Minä en sitä voi käsittää. Ei riitä ihmistuntemus käsittämiseen.

  ---
  Ravintosuosituksista. Suositukset ovat kaiken kaikkiaan järjettömiä. Ketä ja mitä porukkaa niiden tekijät oikein ovat? Eivät ainakaan sellaisia, jotka lukisivat kaikki alan tutkimukset ja jotka osaisivat havainnoida todellisuutta.

  VastaaPoista
 15. Kyllä minä olen koko ajan tiennyt, että olet mies (fyysisesti). Halusitko sitä rikosdataa. Siis sitä mitä nämä feministien mielistelijät eivät julkaise.

  VastaaPoista