keskiviikkona, syyskuuta 03, 2008

Mahalaukun ohitusleikkaus ja diabetes

**
Mahalaukun ohitusleikkauksessa
(gastric bypass) mahalaukku tehdään hyvin pieneksi ja ohitetaan ohutsuolen ylin osa kokonaan. Tämä hyvin radikaali leikkaus on ehkä se viimeinen oljenkorsi johon sairaalloisen lihavat henkilöt voivat turvautua kokeiltuaan ensin joka ainutta muuta keinoa (myös hiilihydraattitietoista ruokavaliota!).

Lääketieteellisissä julkaisuissa on viime aikoina ahkerasti kerrottu mahalaukun ohitusleikkauksen tuomasta lisähyödystä diabeetikoille. Tänään (3.9.2008) maailmalla leviää selitysmalli siihen miksi ohitusleikkaus parantaa diabeteksen hoitoa. Ruoansulatuskanavan alemmat osat aikaansaavat tavallisesti hyvin vähäisen glukoosin imeytymisen ruoasta, mutta nyt kun ruoansulatuskanavan ylemmät osat ovat tehottomammat ja suoraan yhdistetty ohutsuolen alempaan osaan, tässä alemmassa osassa tehostuu glukoosin imeytyminen. Tämän seikan maksa havaitsee ja alentaa omaa glukoosin tuotantoaan. Koska maksan oma tuotanto on niin paljon huomattavampi kuin ohutsuolen osuus glukoosikuormasta, tämä näkyy parantuneena verensokerin hallintana. Erityisesti jos potilaalla on insuliiniresistenssi (tyypin 2 diabetes) tai insuliinia ei ollenkaan muodostu haimassa (tyypin 1 diabetes) tästä seikasta voi olla hyötyä etsittäessä parempaa hoitotasoa. Tohtori Gilles Mithieux Lyonin yliopistosta Ranskassa, on tämän selitysmallin isä.

Mielenkiintoisena seikkana on ilmennyt myös, että mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen maksa herkistyy havainnoimaan hiilihydraattipitoisen ruoan vereensokeria nostavan vaikutuksen ja tämä näkyy parempana kylläisyyden hallintana ja tehostaa ennestään painonhallintaa. Tiedot on julkaistu Cell Metabolism tiedelehdessä juuri tänään.

Selvyyden vuoksi vielä: Minä en itse kannata minkäänlaisia laihdutusleikkauksia.

Lähde: Reuters Health, 2.9.2008

1 kommentti:

  1. Kukapa olisi uskonut, että vielä kirurgitkin joskus nälkää näkisivät tässä meidän rakentamassa systeemissä - eikä näekään;-)

    VastaaPoista