tiistaina, marraskuuta 30, 2010

Lihavuuden syyt ja hoito Sami Uusitalon mukaan

**
Sami Uusitalo kirjoittaa usein Veteraaniurheilijan terveysblogissa. Sami on käytännönläheisen laihdutuksen asiantuntija. Lue ajatuksella mitä hän tällä kertaa kirjoittaa lihavuuden syistä ja hoidosta.

Kommentoi!

----------------------
Kirjoitin reilu vuosi sitten Kaleva -lehden mielipidepalstalle ja tähän terveysblogiin käsitykseni lihavuuden kasvun syistä yhteiskunnallisella tasolla. Olin sitä mieltä ettei lihavuuden yleistyminen johdu arkiliikunnan vähenemisestä, autoistumisesta ja muista vastaavista seikoista. Tämä sen vuoksi ettei lihavuus kasvanut eniten silloin kun yhteiskunnan taloudellinen kasvu ja teknisen kehityksen aiheuttama elämän helpottuminen oli voimakkaimmillaan.

Lihavuuden kasvun taitekohta maassamme on 80-luvun alussa. Voimakkainta lihavuuden kasvu on ollut lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Suomessa on nyt kolme kertaa enemmän lihavia lapsia kuin kolme vuosikymmentä sitten.

Huomionarvoista on se, ettei lihavuus yleistynyt 60- ja 70-luvuilla. Elämä helpottui valtavasti noina kahtena vuosikymmenenä. Esimerkiksi koulukuljetukset alkoivat yleisesti jo 60-luvun alussa. Samoin henkilöautojen määrä kuusinkertaistui kahdessa vuosikymmenessä vuodesta 1960 alkaen. Varusmiesten Cooper-tulokset jopa paranivat 70-luvun lopulla. Nythän ne ovat heikentyneet tasaisesti lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Kun edellisen kerran kirjoitin tästä samasta aiheesta, seurasi siitä vilkas keskustelu eräällä nettipalstalla. Muuan ravitsemusammattilainen valisti minua laittamalla vakuuttavan sisällysluettelon lasten lihavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Sisällysluettelosta kävi ilmi, että lasten lihavuuteen vaikuttaisivat muun muassa ruokapöytä- ja lautasmaisema sekä kodin ja lähiyhteisön kasvimaat.

Ravitsemusalan asiantuntijat etsivät lihavuuden kasvun syitä aivan vääristä paikoista. Kasvimaat ja maisemat eivät lihota lapsia, vaan ruoka, jota he syövät.

Kolme vuosikymmentä sitten rasvavalistus aloitti tuhoisan voittokulkunsa. Rasvan määrä ravinnossa on vähentynyt merkittävästi ja myös sen laatu on muuttunut. Samalla hiilihydraattien suhteellinen osuus on kasvanut.

Meitä on lukuisia, jotka ovat korjanneet ylipainonsa väistelemällä rasvan sijaan runsastärkkelyksisiä ruokia kuten muroja, mysliä, leipää, makaroonia, riisiä ja perunaa ja suosimalla vihanneksia, kalaa, kananmunia ja lihaa eikä sitä rasvaakaan tarvitse niin neuroottisesti pelätä.

Sami Uusitalo

59 kommenttia:

 1. Erinomainen kirjoitus! "Kasvimaat ja maisemat eivät lihota lapsia, vaan ruoka, jota he syövät." Näinhän se kiteytettynä on!

  - Isola Ville -

  VastaaPoista
 2. Sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki kirjoittaa kolumnissa "Insuliini ja läski" seuravaa:

  Insuliinia tarvitaan jatkuvasti, myös yöllä ja paastotilassa. Siksi sitä on pieniä määriä veressä jatkuvasti. Tämä määrä onneksi riittää siirtämään ruuan rasvoista peräisin olevat rasvat rasvahappoina rasvasoluihin.

  Mitähän ihmiselle tapahtuisi, jos rasva ei siirtyisi rasvakudokseen? Rasvaisen aterian jälkeen veressä on paljon rasvaa. Jos silloin otetaan verinäyte, nähdään veriplasman olevan rasvahiukkasista maitomaisen samean. Se ei ole mikään terveellinen tila. Onneksi elimistö kykenee puhdistamaan veren liiasta rasvasta siirtämällä sitä rasvasoluihin ja myös maksaan.

  Kuulin hiljan, että hiilihydraatti-insuliini keskustelu on pelottanut diabetesta sairastavia. Vastaanotoille on ilmaantunut potilaita, jotka eivät halua enää käyttää insuliinia lihomisen vuoksi. Heille haluan kertoa, että insuliini ei ole mikään "lihotushormoni". Silloin kun korvataan insuliinin puutosta ja insuliiniannos on sopiva, se turvaa diabeetikon terveyden eikä suinkaan lihota. Jos insuliinihoidon aikana lihoo, se johtuu liiallisista kaloreista.

  Rasvat siirtyvät varastoon jopa "liukkaammin" kuin hiilihydraatit. Rasvasoluun siirretään rasvahappoja, joita ravinnon rasvassa on valmiina. Siksi rasvana saadun liikaenergian varastoiminen on yksinkertaista. Työhön kuluu vain neljä prosenttia syödyn rasvan energiasisällöstä.

  Tärkkelyksestä peräisin oleva glukoosi pitää muuttaa rasvahapoiksi, ennen kuin ylimäärä voidaan varastoida rasvana. Kun varastoidaan hiilihydraattiylimäärä rasvaksi, aineenvaihdunta joutuu ponnistelemaan enemmän, ja siihen tarvitaan energiaa. Tutkijat ovat mitanneet, että hiilihydraatteina saadusta liikaenergiasta kuluu yli kymmenen prosenttia, ennen kuin se on varastoituna rasvakudoksessa.

  Hiilihydraattien vastustajat eivät sentään ole yrittäneet kumota sitä tosiasiaa, että sata grammaa puhdasta rasvaa sisältää energiaa 900 ja sama määrä hiilihydraattia alle puolet siitä, 400 kilokaloria. Lihomisen kannalta ero on vielä suurempi, koska hiilihydraattien sisältämästä ylimääräisestä energiasta suurempi osa kuluu matkalla rasvasolun sisälle."

  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00003

  Huvittavaa tuo, kun kautta rantain annetaan ymmärtää, että koska "glukoosi pitää muuttaa rasvahapoiksi, ennen kuin ylimäärä voidaan varastoida rasvana", ja siten "hiilihydraatteina saadusta liikaenergiasta kuluu yli kymmenen prosenttia, ennen kuin se on varastoituna rasvakudoksessa", niin hiilihydraatit eivät lihota.

  Toki puhutaan rasvaksi varastoitavasta "hiilihydraattien ylimäärästä" ja "hiilihydraatteina saadusta liikaenergiasta".

  Hieman karrikoiden voisi todeta, että nykyisiä ravitsemussuosituksia noudattaen (päivän pääasiallinen energia saatava hiilihydraateista, 5..7 ateriaa/välipalaa) olisikin käytännössä kaikki muu aika hölkättävä, että hiilihydraatit käytettäisiin välittömään kulutukseen eikä olisi tarvetta varastoida niitä.

  Tosin, jos jollakulla on paino-ongelmia, niin hyvä lähtökohta on kyllä viralliset suositukset: pitää vain toimia päinvastoin, eli pääasiallinen energia rasvoista, jolloin riittää 3 ateriaa päivässä tarvitsematta nähdä nälkää, verensokerin pysyessä matalana ja tasaisena.

  VastaaPoista
 3. E-EPA korjaa rasvahäiriötä, dyslipidemiaa, joka yleistyy nykyisten ruokatottumusten seurauksena. Ylimääräiset hiilarit maksa muuntaa näet triglyserideiksi, jotka ovat itsenäinen sydän- ja valtimotautien riskitekijä. Tästä syystä VHH on suositeltava ruokavalio, mutta tieto ei saavuta kaikkia, eivätkä kaikki nekään ihmiset, jotka ovat tietoisia VHH:sta kuitenkaan käytännössä noudata sitä, kun valtakoneisto vastustaa sitä ja pulla, viinerit ym. sokerit maistuvat niin hyvälle. E-EPA tarjoaa nopean, helpon ja turvallisen avun niille, jotka haluavat saada triglyseridit kuntoon. Ne ovat usein koholla lihavilla ihmisillä, diabeetikoilla ja sepelvaltimotautia sekä insuliiniresistenssia ja metabolista oireyhtymää potevilla ihmisillä. Ja heitä on Suomessakin tosi monia.

  E-EPAa valmistavan irlantilaisyhtiön osakkeen arvo ponnahti peräti 60 % yhtiön julkaistua tällä viikolla uudet tiedot E-EPAn vaikutuksesta veren rasvoihin. Markkinat arvioivat E-EPAsta pian tulevan miljardiluokan kalaöljyn. Kalaöljyn käyttö yleistyy koululääketieteessäkin, kun kalaöljy lisättiin 2009 valtimoteutien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suositukseen kaikissa EU-maissa uusien etyyliesteröidyillä valmisteilla tehtyjen suurten väestötutkimusten perusteella. Maailman suurin kalaöljytutkimus, JELIS, viittaa siihen, että EPA saattaa olla ainoa tehokas valtimoita ja sydäntä suojaava omega-3-rasvahappo. Uusi irlantilaisraportti puoltaa nimenomaan EPAn käyttöä sydänterveyden edistämisessä.
  Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 4. Hyvä Sami että pidät asiaa esillä. Itselle kulunut vuosi on tuonut jälleen hurjasti lisää näyttöä siitä että vanha polvi on väärässä ja Samin kanssa ollaan oikeassa. :)

  Se on muuten aika jännää että ylipaino ja metaboliset sairaudet kytketään niin voimakkaasti kausaaliseen yhteyteen. Ihonalainen rasvakudos on kuitenkin lähinnä vain kosmeettinen haitta. Sitten kun rasvakudoksen normitoiminta häiriintyy tulee ongelmia jotka johtavat esim. T2DM:een. Jos insuliiniherkkyys ja glukoosin sieto ei häviä niin henkilö tulee painavammaksi mutta aineenvaihdunta pysyy kunnossa kuten tässä kotimaisessa tutkimuksessa annetaan ymmärtää:

  http://www.nature.com/oby/journal/v12/n2/full/oby200425a.html

  Eri rasvoilla on muuten hurjasti eroa rasvakudoksen kasvun näkökulmasta. Kasviöljyt on hyviä kasvattamaan rasvakudosta. Maitorasva taas on aikalailla tasapainoista erilaisine rasvahappoineen.

  Se mikä saa insuliiniherkkyyden ja glukoosin siedon heikkenemään on vielä ihan liian monimutkaista ymmärrettäväksi meidän oppineille. Mustajoen tekstin luettua ei voi muuta kuin istua alas, ristiä kädet ja odottaa. Mikään ei muutu ennen kuin tietyt ihmiset poistuvat sähläämästä. Aika hoitaa.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus Sami!!

  Ja Saint, hyvin myös. Tässä kohtaa (mm.) mielestäni Mutajoen logiikka menee pieleen: "(...) insuliini ei ole mikään "lihotushormoni". Silloin kun korvataan insuliinin puutosta ja insuliiniannos on sopiva, se turvaa diabeetikon terveyden eikä suinkaan lihota. Jos insuliinihoidon aikana lihoo, se johtuu liiallisista kaloreista."

  Ei se nyt vaan noin ole. Diabeetikot lihoo, ja se johtuu siitä, etteivät ne siedä sitä hh-ruokaa mitä heille suositellaan. Miksi ihmeessä ne muuten melkein poikkeuksetta laihtuvat vhh-ruoalla sitten? Selitä Mustajoki se asia minulle!

  VastaaPoista
 6. Luen parhaillaan Mustajoen kirjaa "Berliininmunkki". Halleluja mitä tekstiä. Se on vähän rasvaa ja - amen. No, jossain pikkulauseessa mainittiin protskun kylläisyyttä ylläpitävä vaikutus.

  Vaikeaa on luopua kerran opitusta - ainakin Mustajoen kohdalla. Kovin ikävää, että esim. Mustajoelle on tärkeämpää puolustaa omia näkemyksiään kuin auttaa ihmisiä hoitamaan ylipainonsa kuntoon.

  Mustajoki syyttää lihavuuden kasvusta tuttuun tapaan, televisioita, tietokoneita, liikunnan puutetta, laiskuutta, mässäilyä, autoistumista jne.

  Lihavat lapset, lihavuutenne ei ole teidän syytänne, vaan väärien ohjeiden syytä. Yksi pahimmista väärien ohjeiden antajista on Pertti Mustajoki.

  Jo yksistään sillä perusteella, että rasvan käyttö on yhteiskunnallisella tasolla vähentynyt kolmessa vuosikymmenessä 39 E%:sta 32 E%:iin pitäisi herätä kysymään onko muutos ollut oikean suuntainen, kun lasten lihavuus on samalla räjähtänyt kolminkertaiseksi.

  Mutta ei, me ollaan lääkäreitä ja ravitsemustieteilijöitä, emme siis voi olla väärässä - mutta kun te olette.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 7. Juttu lihavuudesta, jossa haastatellaan Mustajokea:

  http://www.aamulehti.fi/sunnuntai/teema/asiat_paajutut/6049754.shtml

  Siellä sanotaan näin:

  "Sydänkohtaukseen kuollut Atkins itse ei enää ole keksintöään puolustamassa."

  Wikipedia taas tietää:

  "On April 8, 2003, at age 72, a day after a major snowstorm in New York, Atkins slipped and fell on ice and snow while walking to work, hitting his head and causing bleeding around his brain. He lost consciousness and went into a coma on the way to the hospital. He spent nine days in intensive care, before dying on April 17, 2003"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Atkins_%28nutritionist%29

  Eli miten se nyt sitten onkaan?

  VastaaPoista
 8. Sinällään aivan yks. ja sama mihin Atkins kuoli. 72-vuotiaana kuolee jo syystä jos toisesta. Myös vaimolla on käsitys siitä mihin hän kuoli. Katsokaa youtubelta ABC:n dokumentti.

  Maailmassa on tuhansia vähän rasvaa -uskonnon lääkäreitä, jotka ovat kuolleet sydänkohtaukseen jo viiskymppisinä.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 9. " Elämä helpottui valtavasti noina kahtena vuosikymmenenä " Et tiedä Sami poju mistä kirjoitat . Ei elämä 60 - 70 luvulla helpottunut mitenkään radikaalisti suuremmalla osalla kansaa . Itse silloin lapsuuttani ja nuoruuttani eläneenä tiedän sen .Silloin mentiin kouluun kesällä jalan tai polupyörällä talvella hiihtämällä matkaa 4 km meno samanverran paluu . Kotona tehtiin ruummillista työtä ja ulkona liikuttiin kaikki vapaa - aika . Toinen tärkeä seikka oli säännölliset ruoka-ajat ei välipaloja sai syödä ihan mitä tahansa ei lihonut . En muista kotikylältäni yhtään todella lihavaa .

  VastaaPoista
 10. Tämä poju on syntynyt vuonna -72 ja omaa niin ikään muistoja tuolta ajalta.

  Esim. Ake:lta löytyy raakaa faktaa autojen määrän kehityksestä.

  http://www.ake.fi/AKE/Tilastot/Ajoneuvokanta/Ajoneuvokanta+vuosina+1966+-+2008.htm

  Autojen määrä kuusinkertaistui vuodesta -60 vuoteen -80. Pesukoneita, hissejä, liukuportaita jne. tuli valtava määrä lisää. Huolimatta elämää helpottavien keksintöjen lisääntymsestä lihavuus ei kasvanut yhtään mihinkään.

  Lihavuuden kasvun syy ei ole parjattu ihmisen laiskuus, vaan harhaanjohtava ravitsemusvalistus.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 11. Itse voisin todeta, että lihavuuden kasvun syynä on huono ruokavalio SEKÄ ihmisen laiskuus.

  Linkki kertoi, että vuonna 1980 henkilöautoja oli n.1.2 miljoonaa. Vuoteen 2009 määrä oli KASVANUT n.1,5 miljoonalla peräti n.2,7 miljoonaan. Saa toki uskoa, että tuo ei näy vatsamakkaroissa ja kansakunnan reisissä, minä en.

  Jatkakaa...

  VastaaPoista
 12. Kaikkein tärkein tekijä on ruokailurytmi. Aamupala lounas päivällinen iltasella voit ottaa vielä ns. " huikopalaa " . Ei mitään välipaloja näin voit syödä mitä tahansa kun muistat liikkua päivän mittaan oman kuntosi mukaan .Ei tarvittu dieettejä 60-70 luvulla .Eikä silloin autoja ollut kuin harvoilla . Enemmän kuin autot on vaikattanut työn muuttuminen ei fyysiseksi sekä televisio ja tietokoneet täyttävät vapaa-ajan . Muistakaa säännölinen ruokailu ilman välipaloja .

  VastaaPoista
 13. Robert Atkinsilla oli sydämenpysähdys. En ole löytänyt tarkkaa tietoa mistä johtuva pysähdys, termi kun lienee aika haparoiva noin yksinään.

  Owsley Stanley (alias The Bear) on syönyt yli 50 vuotta alle 5 grammaa hiilihydraatteja päivässä, eli lähinnä eläinperäisiä ruokia (liha, kala, kana, ei porsasta, kananmunia, voita, kermaa, ei maitoa eikä jogurtteja, ei kasvisrasvoja eikä suolaa) ja kasvisperäisistä vain mausteita (valkosipulia ja mausteita). Hänellä oli angina pectoris, joka korjaantui ohitusleikkauksella. Ilmeisesti hän oli tutkiuttanut asian ja kertoo, että kyseessä oli hyvin vanhaa arpeutumista, mahdollisesti muodostunut jo ennen hänen "nollahiilari" linjaansa (jonka aloitti vasta 24-vuotiaana). Hänellä myös oli syöpä kurkussa, jonka arveli tulleen papilloomaviruksen aiheuttamana. Hänen lääkärinsä ja hän tulivat siihen päätökseen, että vähäinen glukoosin määrä ruokavaliossa oli pitänyt syöpää kurissa hyvin pitkään.

  Viljamhur Steffansson, joka tutki inuiitteja 1900-luvun alussa, tuli siihen tulokseen että hiilihydraatteja ihminen ei tarvitse ruokavaliossaan. Ne heimot, joiden luona hän asui vuosia (ja otti inuiittivaimonkin), eivät syöneet kasvikunnan tuotteita edes kesäsin. Pelkkää kalaa ja lihaa. Hän sai useamman sydänkohtauksen, mutta ei toki elänyt viimeisinä vuosinaan edes oppiensa mukaan. Hän muuten todensi hiilihydraattikokeilunsa kolleegansa kanssa, elämällä New Yorkissa vajaan vuoden valvonnan alaisena ilman hiilihydraatteja (= pelkkää lihaa). Ne inuiitit olivat muuten täysin vailla meidän vitsauksia kuten diabetesta, verenpaineongelmia, sydäntauteja ja heidän luustonsa oli aivan huippuluokkaa pienestä pitäen.

  Kukaan näistä herroista ei muuten ole puhunut paljoa D-vitamiinin vaikutuksista. Stanley toki asuu aurinkoisessa Australiassa. Ehkä he ovat missanneet jotain tärkeää? Vai onko probleemana että he kerkesivät jo vahingoittaa suoniaan tarpeeksi nuorina aikuisina? En tiedä.. mutta ruoan korkea eläinrasvapitoisuus tuntuu suojaavan aika monelta asialta, jos yhtään katsoo menneisyyteen.. Tai nykyisyyteen? The China studyn mysteerinen Tuoli-kansa vetelee 50-60% ravinnon energiasta maitorasvoista ja heillä on vähemmän syändverisuoniongelmia kuin paljon kasviksia popsivilla kiinalaisilla kasvisrasva-hiilari-kansoilla.

  VastaaPoista
 14. Kiinnostai tietää mikä näitten inuiittien keskimääräinen elinikä oli tai on ?

  VastaaPoista
 15. Keskimääräinen elinikä on aika heikko tilasto kertomaan mitään, koska vielä 1900-luvun alkupuolella väkivaltaiset kuolemat, loiset, taudit, hygienia, nälkiintyminen/nälkäkuolemat yms. alensivat keski-ikää. Nykyiseltäänhän ei enää edes löydy inuiittiheimoja, jotka söisivät kuten silloin. Keksit ja kokikset ovat koituneet nykyeskimoiden turmaksi yhtälailla kuten länsimaalaisillekin. Sen sijaan mielenkiintoisempaa on Steffanssonin havainnot, että ne vanhukset jotka elivät pitkään (+90 v), eivät kärsineet muistiongelmista saati muista näistä nykyajan vitsauksista.

  VastaaPoista
 16. Minäkin tunnen monta 85-95 ikäistä Suomessa eikä heillä ole muistiongelmia saatikka entisajan vitsauksia tuberkuloosia hinkuyskää poliota keripukkia kuppaa ym.

  VastaaPoista
 17. Mikäli ravitsemusvalistajien rasvavalistusta olisi uskominen, niin inuiittien olisi pitänyt kuolla järjestään jo viisivuotiaana.

  Huomionarvoista on mielestäni se, että ihmispopulaation on selvinnyt olosuhteissa, joissa kasviksia ei syödä lainkaan ja hiilihydraattien osuus ravinnossa on käytännössä nolla.

  Sen sijaan ilman rasvaa ihminen kuolee varsin lyhyessä ajassa. Ravitsemusvalistus tuputtaa eniten juuri sitä energiaravintoainetta jota ihminen vähiten tarvitsee.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 18. Niih, ja mielenkiintoa lisää se, että osa heimoista eli täysin maalla, eli ilman kalan syöntiä. Sisäelimistä syötiin lähinnä maksaa, jos sitäkään. Tosin kalalla elävien eläinten (esim. hylje) maksaan ei koskettu. Mahdollisen myrkytyksen takia? Tai sitten vain uskonnollisia tabuja. Ruokavaliosta rasvaa oli siis noin 80-85% ja loput proteiinia. Ja vieläpä *HUIH!* pelkkää eläinrasvaa.

  VastaaPoista
 19. Miten lyhyessä ajassa ihminen kuolee ellei saa rasvaa ja miksi ? Mieleen tulee lähinnä kasvivsyöjät vegaanit .

  VastaaPoista
 20. Ihminen kuolee heti just nyt, jos ei saa rasvaa! :)
  anonyymi Janne K

  VastaaPoista
 21. "Miten lyhyessä ajassa ihminen kuolee ellei saa rasvaa ja miksi ? Mieleen tulee lähinnä kasvivsyöjät vegaanit ."

  Kasviöljyissä ja kookosrasvassa on rasvaa 100%. Hyvin paljon sitä on myös siemenissä ja pähkinöissä, samoin avokadossa. Kasvissyönti ei todellakaan tarkoita, että ihminen ei söisi lainkaan rasvaa. Rasvan osuus voi olla hyvin merkittävä kasvissyöjälläkin.

  En osaa sanoa kuinka nopeasti ihminen kuolisi, jos rasvaa ei saisi lainkaan ravinnosta. Osaisiko joku lääkäri, esim. Tolonen antaa näkemyksensä.

  Mikään ihmispopulaatio ei taatusti ole elänyt olosuhteissa, joissa se ei saa aminohappoja ja rasvoja. Sen sijaan ilman hiilihydraattia on eletty. Näin se vain on.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 22. Vegetkin käyttävät kasvisöljyjä. Ja kasviksissa, pavuissa ja hedelmissä on rasvaa, vaikkakin yleensä pieniä määriä. Toki avokado on lähinnä rasvaa vain. Täysin rasvaton ruokavalio on hyvin luonnoton ja siihen päästäkseen täytyisi lienee syödä vain jotain proteiinipirteilöitä tms. Jokainen voi sitten olla omaa mieltä kasvisruokavalion terveellisyydestä..

  Googlaappa anonyymi lisää Rabbit starvation nimisestä tilasta. Käytännössähän tuo tarkoittaa liikaa proteiinia ja aivan liian vähän rasvaa tai hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota. Ja siitä tulevaa "myrkytystilaa", joka ilmenee viikoissa. Toki asiasta voidaan vääntää kättä, kuinka paljon on liikaa proteiinia. Ja lienee ilmiönä hyvin harvinainen muutenkin tuo rabbit starvation.

  Ja vaikka kroppamme valmistaakin näppäristi monenlaisia rakennuspalasia glukoosista lähtien, tarvitsemme tiettyjä rasvahappoja ja valkuaisaineita kehon ulkopuolelta.

  VastaaPoista
 23. Mie muuten rakastan ruotsalaisten käyttämää LCHF (low carb high fat) termiä, koska siinä kerrotaan rehellisesti että hiilarien tilalle tulee rasvaa. Jotenkin täällä meillä pyritään peittelemään esim. Atkinsin rasvaisuutta ja kehutaan mielummin proteiinipitoisuuksia... pyh paha ja KORKEARASVAISET ruokavaliot kunniaan!

  VastaaPoista
 24. Tällä vhh ruokavaliolla laihtuu ja on positiivisia vaikutuksia veri ja sokeriarvoihin mikä vaikutus tällä on sitten pitkällä juoksulla syöpien syntyyn se mietityttää .

  VastaaPoista
 25. Miettikääs nyt näitäkin ravitsemusvalistajien yleisiä väittämiä vhh:sta:

  - Menetät kokojyväviljatuotteiden hyödyt: diabetes-, syöpä- ja sydäntautisuojan

  Tämän on todennut esimerkiksi Mikael Fogelholm. Miksi jotkut inuiitit elivät yli 90-vuotiaiksi, vaikka eivät olleet eläessään nähneetkään täysjyvätuotteita? Miksi he eivät kuolleet sydäntauteihin, vaikka ravinto koostui erittäin suurelta osin eläinperäisistä rasvoista? Entä miksi heillä ei ilmennyt 2-tyypin diabetesta? Tohtori Searsin mukaan amerikan alkuperäisasukkaiden kielissä ei ollut edes sanaa sydäntauteihin:

  http://www.youtube.com/watch?v=iCVo8HbDpXI

  ---

  - Yli 35-40E% rasvaa sisältävista ruokavalioista ei ole pitkäaikaistutkimuksia.

  Tämän on todennut esim. Juhana Harju ja lukuisat muut.

  ---

  Missäs on se pitkäaikaistutkimus,joka osoittaa, että VRN:n suosittelema 55-60E% hiilihydraateista on kaikille sopiva? Sitä tutkimusta ei ole missään ja kuitenkin koko kansaa ohjataan juuri tähän suuntaan.

  Käsiinräjähtänyt lihavuus ja 2-tyypin diabetes johtuvat ravitsemusvalistajien rasvoja kaihtavasta ja hiilihydraatteja tuputtavasta valistuksesta.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 26. Eikös inuiitit kuolleet keskimäärin tosi nuorina...?

  Sitä paitsi, eikös hylkeen rasva ole sitä omega-3-rasvaa, eli vähän toista kuin mitä naudan tai possun?

  VastaaPoista
 27. Edelleen, keskimääräinen alhainen ikä on kovin huono mittari. Lapsia ja aikuisia tappoi nuorella iällä väkivaltaiset kuolemat (esim. haavat, murtumat, tapaturmat) ja huono/sen aikainen hygienia. Ei pidä unohtaa, että arktiset olosuhteet olivat erittäin ankarat. Myös nälkiintyminen ja nälkäkuolemat verottivat osan väestöstä.

  Ruokavalioon liittyvät ennenaikaiset kuolemat olivat erittäin harvinaisia. Näillä tarkoitan meidän nykyisiä vitsauksia kuten ylipainoa ja erilaisia verisuoniongelmista johtuvia tauteja yms.

  VastaaPoista
 28. Jos energiantarve tyydytetään pääasiassa rasvoilla - olkoon sitten syynä sokeriaineenvaihdunnan häiriöt tai vain halu vaivattomaan painonhallintaan - tulee tietysti kiinnittää erityistä huomiota siihen, millaisia rasvoja nautitaan.

  Maallikkona olen käsittänyt, että monityydyttämättömien lyhytketjuisten rasvojen käyttäminen varsinkin kuumennettuina tuottaa vapaita happiradikaaleja, jotka elimistössä sekoittavat solutasolla aineenvaihduntaa heikentäen aikaa myöten insuliinin vaikutusta. Lisäksi ne aiheuttavat verisuonien seinämissä tulehdusta ja vaurioittavat niitä, jonka jälkeen kolesteroli "paikkaa" vauriokohtia jäykistäen ja tukkien ennen pitkää suonistoa.
  Erilaisilla antioksidanteilla voidaan em. rasvojen haittavaikutukset estää tai ainakin vähentää niitä.

  Käytettävien rasvojen pitäisi siis olla mahdollisimman "vakaita": pitkäketjuisia ja tyydyttyneitä, jolloin ne sietävät kuumentamistakin. Ja kalojen rasva on sitten rasvojen "aatelia".

  VastaaPoista
 29. "Käsiinräjähtänyt lihavuus ja 2-tyypin diabetes johtuvat ravitsemusvalistajien rasvoja kaihtavasta ja hiilihydraatteja tuputtavasta valistuksesta."

  Ihme väite. Osoita, että tuo on totta.

  Jos ihmiset syövät hampurilaisia, pitsaa, jäätelöä - eli rasvaista ruokaa, noudattavatko he muka suosituksia?

  VastaaPoista
 30. "Ihme väite. Osoita, että tuo on totta."

  Omakohtaiseksi todistukseksi riittää kun katsoo puntaria. 4v sitten puntari näytti 117 kg ja nyt 92,8 kg. Aiemmin syötiin runsastärkkelyksisesti ja yritettiin vähentää rasvaa, vähä rasva oli yleensä margariinia.

  Kun muutin painopistettä enemmän rasva+prot suuntaan ja otin voin käyttöön on paino romahtanut.

  Rasvaa käytettiin 80-luvulla paljon enemmän kuin nykyisin, eritoten voita ja muita rasvaisia maitotuotteita.

  Kansa on "parantanut" ruokatottumuksiaan

  http://www.poliklinikka.fi/?id=9479486&page=1497210

  ja lihonut.

  Ja minä väitän, että suositukset joihin kansaa on ohjattu, sisältävät monille lihottavan elementin. Se on mainittu runsas tärkkelys ja rasvan kaihtelu. Tietty noidankehä on entistä valmiimpi jos myös protskua väistellään.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 31. Omakohtaiset kokemuksesi voivat toki olla kiinnostavia. Tieteelliseeksi todisteeksi niistä kuitenkaan ei ole.

  VastaaPoista
 32. Itse asiassa suomalainen diabeteksen ehkäisytutkimus (DPS) osoitti, että ravitsemussuosituksia noudattaenkin sairastuu kakkostyypin diabetekseen, joskin hieman muita hitaammin.

  VastaaPoista
 33. "Käsiinräjähtänyt lihavuus ja 2-tyypin diabetes johtuvat ravitsemusvalistajien rasvoja kaihtavasta ja hiilihydraatteja tuputtavasta valistuksesta."

  Se tosiasia, että 2-tyypin diabetes on muutamassa vuosikymmenessä "räjähtänyt käsiin" ja toisaalta viralliset ravitsemussuositukset ovat 70-luvulta lähtien tuputtaneet niukkarasvaista (ja sekin vähä pitäisi olla mahdollisimman monityydyttämätöntä) sekä hiilihydraattipainotteista ruokavaliota, antaa kyllä ajattelemisen aihetta.

  Lihavuus sinänsä ei aiheuta diabetesta (vaikka muita vaivoja varmaan helposti aiheuttaakin), vaan aikuisiän sokeritauti ja lihavuus kehittyvät samasta syystä.

  VastaaPoista
 34. Väitätkö siis, että pitsaa, lihiksiä, jäätelöä yms. vetävä nuoriso noudattaa suosituksia?

  VastaaPoista
 35. ... ja makkaraa ja meetwurstia.

  Jos jengi vetää (lihalla höystettyä) pastaa tai perunaa ison lautasellisen, ilman kasviksia, onko virallinen suositus väärässä, jos se ohjaa täyttämän vain neljänneksen lautasesta hiilareilla, neljänneksen proteiineilla, ja puolet kasviksista?

  VastaaPoista
 36. "Omakohtaiset kokemuksesi voivat toki olla kiinnostavia. Tieteelliseeksi todisteeksi niistä kuitenkaan ei ole."

  Meitä on aika monta, jotka ovat korjanneet ylipainonsa kovin erilaisin painotuksin kuin mitä virallinen ravitsemusvalistus tuputtaa. Nämä "yksittäistapaukset" voisi jo pikkuhiljaa ottaa vakavasti.

  Rasvan käyttö on vähentynyt viimeksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana - ja lihavuus kasvanut. Näin se vain on.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 37. Millä perustelet sen, että rasvan käyttö on vähentynyt viimeisten 30 vuoden aikana? Jos yrität esittää, että lihavuus on lisääntynyt siksi, että rasvan käyttö on vähentynyt, niin jotain perusteluita kaipaisin tuollaiselle. Esimerkiksi tieteellisiä tutkimuksia. (Ja ei, "Näin se vaan on" ei ole validi argumentti.)

  VastaaPoista
 38. "Millä perustelet sen, että rasvan käyttö on vähentynyt viimeisten 30 vuoden aikana?"

  Jos on näihin asioihin perehtynyt, niin sen kyllä taatusti tietää kts. sivu 17.

  "http://www.kansanterveys.info/laaketiede/Suomalaiset/Laatikainen%20Tiina.pdf"

  Erityisen merkittävää on ollut tyydyttyneen rasvan saannin vähentyminen. Kolmessa vuosikymmenessä sen saanti on tippunut n. 8% yksikköä 20 % -> 12 %, muutos on hirmuinen.

  "Jos yrität esittää, että lihavuus on lisääntynyt siksi, että rasvan käyttö on vähentynyt, niin jotain perusteluita kaipaisin tuollaiselle"

  Lihavuuden kasvun taitekohta osuu samaan ajankohtaan kuin murros rasvan käytössä, eli 80-luvun alkuun. Hiilihydraatteja on saatu liikaa rasvojen kustannuksella. Meitä on lukuisia, jotka olemme tehneet päinvastaisen muutoksen ja jokseenkin poikkeuksetta paino putoaa.

  Edellinen ei tietty vielä riitä tieteelliseksi todisteeksi, mutta olen henk. koht. tasolla varma, että tämä on lihavuusepidemian todellinen syy.

  Olemme käyneet aiheesta paljon debattia näillä sivuilla. En nyt jaksa perustella enempää vaan lähden lenkille.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 39. Ihmeväitteen ihmettelijälle oma tuore ruokailukokemus
  kaksi kertaa kaverille remonttia avustamassa, ruokailut klo 13
  1. jättipitsa, jota piti jättää osa syömättä, kun maha ei vetänyt. Tunnin päästä maha vaati lisää ruokaa!!!
  2. huoltoasemalla lihapataa ja porkkana ananasraastetta lautaselle. Vielä viiden aikaan ei ollut nälkä
  Enkä ole tämän kokemukseni kanssa ainoa

  Jorma Penttilä

  VastaaPoista
 40. "Omakohtaiset kokemuksesi voivat toki olla kiinnostavia. Tieteelliseeksi todisteeksi niistä kuitenkaan ei ole."

  Omakohtaisista kokemuksista: mitä muuta "tavallinen tallaaja" voisi ravitsemus-/terveysasioista kertoa kuin omakohtaisia kokemuksia?

  Jos kokemukset ovat ristiriidassa vallitsevan "totuuden" kanssa, niin asiantuntijoiden olisi tietysti - ollakseen asiantuntijoita - pystyttävä selittämään, mistä ristiriita johtuu.

  Esimerkiksi miksi "väärin" ruokatottumuksin joku saa veren sokeri- ja rasva-arvonsa kuntoon ilman lääkitystä ja "kaupan päälle" vielä painonsakin oikeaan kuosiin?

  VastaaPoista
 41. Oma kokemukseni: lisäsin ruokavaliooni voita. Tulos: lihoin. Aivan kaloriteorian mukaan. Kauhistus.

  Tämä on ristiriidassa tämän blogin "totuuden" kanssa.

  VastaaPoista
 42. "Oma kokemukseni: lisäsin ruokavaliooni voita. Tulos: lihoin. Aivan kaloriteorian mukaan. Kauhistus.

  Tämä on ristiriidassa tämän blogin "totuuden" kanssa."

  Se että syöt voita huonon ruokavalion päälle on sama kuin yrittäisit kuorruttaa paskaa suklaalla. Pohjimmiltaan se on silti perseestä. Ei se voi sinua lihottanut vaan se huono perusruokavalio.

  VastaaPoista
 43. "Oma kokemukseni: lisäsin ruokavaliooni voita. Tulos: lihoin. Aivan kaloriteorian mukaan. Kauhistus. "

  Ajatella - siis vaikka lisäsit ruokavalioosi voita kaiken muun hyvän lisäksi, niin siitä huolimatta lihoit!

  Söitkö varmasti riittävästi sitä voita - ehkä puoli kiloa päivässä alkaisi laihduttaa? Jos ei, niin sitten on kai vaan todettava, että ylensyömällä ei laihdu, eikä voi, vaikka muuten hyvää onkin, toimikaan laihdutuslääkkeenä.

  VastaaPoista
 44. Ikävää, että tällä sivustolla ei sallita erilaisia mielipiteitä. Se vie pohjan pois rakentavalta keskustelulta. Vaikka olenkin kakkosleirin kannalla niin silti erittäin aggressiivinen kommentointi ykkösleiriä vastaan hävettää kakkosleirin puolesta.

  VastaaPoista
 45. "Oma kokemukseni: lisäsin ruokavaliooni voita. Tulos: lihoin. Aivan kaloriteorian mukaan. Kauhistus."

  Voi kauhistusten kanahäkki. Jätä nyt hyvä mies se voipaketti sinne kaupanhyllylle ja lopeta moinen ihmiskoe. Käy myös äkkiä mittauttamassa verenkolesterolisi.

  "Ikävää, että tällä sivustolla ei sallita erilaisia mielipiteitä. Se vie pohjan pois rakentavalta keskustelulta. Vaikka olenkin kakkosleirin kannalla niin silti erittäin aggressiivinen kommentointi ykkösleiriä vastaan hävettää kakkosleirin puolesta."

  Täällä sivustolla sallitaan molempien leirien kirjoituksia ja juuri tässä tämä bloki poikkeaa eniten kaikista muista palstoista. Minun olisi aivan turha yrittää saada kirjoituksiani läpi Juhana Harjun tai keventäjien sivuilla.

  Minä kaiketi kuulun kakkoseen ja Pekka Puska ykköseen. Molemmat olemme tällä palstalla kirjoitelleet.

  Olkoonkin, etten katso kannattavani mitään ruokavaliota, koska kaikille sopivaa "oikeaa" ei ole. Lähinnä vastustan koko populaation sokeaa ohjaamista vähempään rasvaan ja runsaampaan hiilihydraattiin, koska se aiheuttaa monille vakavia terveyshaittoja. Toisaalta kannatan ravitsemusneuvonnan ja lihavuuden hoidon monipuolistamista, eri vaihtoehtojen esittelyä ja yksilön kunnioitusta. Viimeisin sillä perusteella, että nyt lääkäri katsoo sydänliiton esitteestä millaisilla valinnoilla voit hyvin. elimistöltäsi sitä ei kysytä, vaikka se tietää vointisi sydänliittoa paremmin.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 46. Miten Sami vastaa tälle kaverille, joka väitti syöneensä 60 päivän ajan vain perunaa ? :-)


  "As he ended his trial at midnight on Monday, Mr Voight, denied that the experiment had damaged his health, claiming it had helped him lose 21 pounds and lower his cholesterol."

  http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8170106/Man-eats-nothing-but-potatoes-for-two-months.html


  N=1, mutta aika vaikuttavaa silti. Halvaksikin tulee. Odotamme innolla, kuinka kauan kilot pysyvät poissa.

  VastaaPoista
 47. Minun veikkaukseni ylipainon lisääntymisen suhteen ovat edelleen jalostetut vilja(etenkin vehnä)tuotteet, prosessoitujen elintarvikkeiden lisääntynyt fruktoosi, unen väheneminen tuntitolkulla 70-luvusta ja tietenkin tuo proteiinin & rasvan sekä kevytvalmisteisiin liittyvä välttämätön itsen kusettamisen kulttuuri, stressitekijät, ihan perusliikunnan väheneminen ja yleinen itsen syyllistäminen terveysfasismilla.

  Paleonäkökulma potkii näitä kaikkia nivusiin, koska unta saatiin enemmän ja vähemmällä valosaasteella sekä säännöllisemmin, hiilareita ei välttämättä ollut paljoa vähempää mutta ne olivat paljon laadukkaampia, liikuntaa ja stressiä parantavaa sosialisaatiota oli enemmän, liukoista kuitua enemmän, suolaa vähemmän, sokeria ei juuri ollenkaan ja laadukasta proteiinia ja rasvaa sopivasti.

  VastaaPoista
 48. Pitää vielä trollata sen verran, että miksi Mutajoki [sic] piti jonkun mainita tuolla alussa. Meni yöunet pilalle.

  Se mies ei ole seuranut tutkimuksia pariin kymmeneen vuoteen.

  Atkins ei kuollut sydänkohtaukseen. Mistä ihmeestä hän sai senkin päähänsä ?

  Sain päähäni lukea Mustajoen koko pop-tuotannon putkeen, mutta eihän sitä soopaa jaksa muutamaa sataa sivua enempää. Toistaa itseään pahemmin kuin porno. Eikä opi mitään, jota ei oppisi lukemalla uusimman Hyvä Terveys -lehden. Jossa muuten Mutajoki ja Schwab ovat terrorisoineet jo vuosikausia.

  Järkevä hiilarirajoitus nyt ihan aikuisten oikeasti veistelee soikeaksi ja poikittain vähärasvaisen ruokavalion - ainakin jos sitä jaksaa noudattaa, mutta sehän pätee kaikkiin 'ruokavalioihin':

  http://www.pronutritionist.net/vahahiilihydraattinen-ruokavalio-teho-painonhallinnassa-osa-2/


  Kuten Reijo tuolla keskusteluissa huomauttaa, epidemiologissa tutkimuksissa runsaammin hiilareita syövät ovat laihempia. Kontrolloiduissa sitten joko ollaan tasossa tai menee päinvastoin. Joku valehtelee ?

  Mutajoen asennetta selittänee sekin, että Suomessa on tehty nolla 'karppaustutkimusta', joka olisi kelvannut aiheesta tehtyihin meta-analyyseihin. Tuloksia ei voi siis edes ekstrapoloida suomalaisiin, koska tutkimuksia ei ole ! Helppo tapa välttää koko keskustelu.

  Mitähän Mutajoen mielestä suomalaiset sitten ovat syöneet kivikaudella, ranskanleipää ? Ainakin hänen kollegansa, KTL:n Pekka Puskan edeltäjän Jussi Huttusen mielessä nykyistä ENEMMÄN hiilihydraatteja ja vähemmän rasvaa:

  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=44228


  Koomisinta tässä hommassa lienee se, että lähetin kaikki vastaukseni myös Mutajoelle. Jos hän luki ne, ei pitäisi jäädä puhettakaan siitä, että suomalaiset söivät eläinRASVAA ja proteiinia paljon ja usein. Miksi meitä säilyi nykypäiviin asti, jos elukka tappaa ja hiilarit pelastaa ? Voisiko joku kertoa ?

  Maailma olisi tehokkaampi ja eettisempi paikka, kun ihmiset tunnustaisivat virheensä vikkelämmin.

  VastaaPoista
 49. Neo:

  Perunalla laihduttaneelle voisin sanoa kuin Puska karppaajille: "laihtuuhan sitä rotanmyrkylläkin"

  Millainen mahtoi olla perunamiehen B-vitamiinien, sinkin, raudan, magnesiumin, välttämättömien aminohappojen jne. saanti? Entä kuinkahan paljon lähti lihasta?

  Joku viittasi edellä "tieteelliseen todistukseen". Luonnontieteissä mielipiteet perustuvat ennenkaikkea mitattavissa ja toistettavissa oleviin havaintoihin. Paino on mitä suurimmassa määrin mitattavissa oleva suure. Meitä on jo vaikka kuinka paljon joiden puntari näyttää hurjasti vähemmän kuin aiemmin, kovin toisinlaisin ravitsemuspainotuksin kuin mitä virallinen linja tuputtaa.

  Jos ravitsemusvalistuksen ammattilaiset kunnioittaisivat luonnontieteiden tekemisen periaatteita, meidät otettaisiin vakavasti.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 50. Onpas tuossa edellä suuria sanoja Samilta. Luonnontiedettä, mitattavuutta, toistettavuutta. Toisin sanoen Sami kaipaa tieteellistä ajattelua ravitsemusvalistuksen ammattilaisilta.

  Jos vaatisit itseltäsi samantasoista tieteellistä ajattelua, et esittäisi sellaisia löysiä, perustelemattomia, yksittäisiin anekdootteihin nojautuvia (omat kokemukset) ja epäilisin myös virheellisiä väitteitä kuin aiemmin tässä keskustelussa: "Käsiinräjähtänyt lihavuus ja 2-tyypin diabetes johtuvat ravitsemusvalistajien rasvoja kaihtavasta ja hiilihydraatteja tuputtavasta valistuksesta."

  VastaaPoista
 51. Kevytjogurttien terveysmainonta on tehokkaampaa kuin vihannesten ja hedelmien.

  Minusta Sami on täysin oikeassa siinä, että hiilarivalistus on mennyt pieleen. Ihmisille on jäänyt kuva että kunhan syö hiilaria, ei tarvitse juuri välittää kaloreista. Rasvan välttäminen on tärkeintä.

  Samalla myös proteiinin välttäminen jää, hiilarit vaihtuvat hipihiljaa proessimoskaksi ja ihmetellään kun nälänhallinta pettää.

  Esimerkiksi nykyisten suositusten ytimen eli viljatuotteiden ja maitotuotteiden pois jättäminen voi johtaa spontaanisti alentuneeseen energiansaantiin (useita SATOJA kilokaloreita) jo viikossa. Tällaiseen pysyvämpään efektiin ei päästä vanhakantaisilla rasvakielloilla millään, eikä 'terveellisten' pehmeiden rasvojen hehkuttaminen ole ottanut tulta alleen meidän ruokakulttuurissamme - tämä siis yhdistettynä hiilarien synninpäästöön. Nykyajan hiilariprosesimoska sotkee nälänhallintaa.

  Biokemian luennolla istunut tyyppi mainitsi, että (lihava) luennoitsija kehui kuinka hiilareita saa syödä miten paljon vaa eikä liho, kunhan välttää samalla rasvaa.

  Esimerkiksi tutkijat Wiley & Formby ovat kirjoittaneet kuin raivotautiset pienenkin univajeen ja valosaasteen negatiivisista vaikutuksista nälänhallintaan. Unenpuute lisää vatsaontelorasvaa ja estää lihaskataboliaa niin tehokkaasti, ettei liikunta juuri auta - paitsi ehkä nälkää lisäämällä. Viime kädessä ihmiset syövät univajeessa ja valonsaasteessa lisää hiilareita koska glukoosintarve lisääntyy (ja toisinpäin, ketogeenisella univaje ei ole yhtä haitallista).

  Jenkit ovat lihottaneet itsensä viljoilla ja sokereilla matkallaan mahtavimmaksi kansakunnaksi - kirjaimellisesti, koska niistä tulee tärkeä osa uusista kaloreista. Tekeekin mieli kysyä, miksei tätä halua nähdä ?

  - neo

  VastaaPoista
 52. Täällä kovasti jauhetaan ruokavalion hyvyydestä tai pahuudesta. Mihin tarkoitukseen tämä taistelu on tarkoitettu ? Onko pelkästään laihduttamiseen / lihomiseen "tuntemattoman" tulevan terveyden lisäämiseen / elämän toivottuun lisääntymiseen. Tarkoitus jää hämäräksi. Miksikö kirjoitan. Minulla on tarkoitus aivan tarkkaan tiedossa miksi olen valinnut tietyn ruokavalion löydettyäni sen. Olen 1-diabeetikko, kun veivät haiman nukkuessani. Siitä on kohta 6 vuotta. Diabetesyhdistuksen (ry, kuten duodecim ja hiihtoliitto jne....) opeilla sokerin pito kohtuullisella tasolla on "mahdotonta". Siksi diabeetikoilla on paljon lisäsirauksia amputointeineen ja sokeutumisineen.
  Minun kohdalla muutos lyhyesti. Löysin Richard Bernsteinin kirjat, joissa ruokavalio on ohjeistettu perusteluineen. Se on minulla seuraava: paino 70 kg (tippui ruokavalion alussa 8 kg). Syön 100 g proteiinia, 30-40 g hiilihydraatteja (salaatteja, ym. köyhiä hiilareita, sekä marjoja), rasvaa en tutki, mutta suhteessa muihin ilmeisen paljon, kaikkia rasvatyyppejä. HBA1c arvo nyt n. 5%, kol. 4,1 (vähän laskenut aikaisemmasata) rasvojen suhteet hyvät. Mitatut sokeriarvot 4...7 välillä. Oikein mukava olotila. Yöhypot historiaa. Hypot muutenkin tulevat hitaasti eli aikaa jää korjaamiseen. Kaiken kaikkiaan olotila on erittäin mukava oattaen huomioon ensimmäiset 5 vuotta. Tässä on esimerkki ruokavaliosta, jolla on tarkoitus. (BERNSTEIN:sta on netissä varsin paljon tietoa)
  ERKKU

  VastaaPoista
 53. Tuo nälänhallinta on nähdäkseni jutun juju puhuttaessa lihavuuden syistä ja hoidosta. Kalori on kalori ja joule on joule riippumatta siitä, mikä niiden lähde on. Täytyisikin pohtia sitä, mikä saa ihmiset ahtamaan niitä ylenmäärin itseensä.

  Yllä mainittiin univaje ja valosaaste. Lisäksi muistan uutisoidun tutkimuksesta, jonka mukaan lautasen koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon tulee syödyksi.

  Mitä siihen pienelle lautaselle kannattaa sitten kasata? Jos tiedossa on "rajuja" fyysisiä aktiviteetteja, jolloin on tarpeen saada nopeasti energiaa verenkiertoon, niin virallinen suositus hiilihydraattipainotteisesta lautasmallista on varmaan ok. Muussa tapauksessa se nälänhallinnan kannalta ei ole ok, koska verensokerin noustessa insuliini tekee tehtävänsä ja parin tunnin kuluttua alkaakin tehdä mieli pientä purtavaa, vaikka "sulle lyötäis eteen rätinki, jossa sanotaan, että sulla ei voi olla nälkä".

  VastaaPoista
 54. Jari, hienoa saada tuoretta tutkimusnäyttöä Sami Uusitalon esille tuomille käsityksille liikunnan vähäisestä roolista lihavuusepidemiamme selittäjänä.

  VastaaPoista
 55. Oi te kaikkitietävät sanasepot!

  Olen 73-vuotias miespuolinen ulkosuomalainen.
  Olen periaatteessa kaikkiruokainen.
  Olen kokeillut tänä vuonna (2010) lisätä proteiinin osuutta vahvistaakseni lihaksistoani, siis itse asiassa koko solukkoani, jonka rakennusainetta aminohapoista koostuva molekyylimassa itse asiassa on.

  Mistä mahtaa johtua niin monien kanssaihmisten pelko proteiinin suhteen? Tietämättömyydestäkö? Ehkä tuon sivistyssanan lisääntyneestä käytöstä? Alkukantaisesta tuntemattoman pelosta?

  Ellei ihminen rohkaise mieltään, ja kokeile uusia mahdollisuuksia koskaan, ei hän pelkonsa vallassa voi myöskään olla/tulla terveeksi!

  Käytäntö opettaa. Kokeilkaa pojat ja tytöt uusia tapoja syödä ja elää terveesti, ilman turhia, rumia rasvakerroksia!

  Siis asiaan! : Viime helmikuussa maksimipainoni oli 90,1 kg, vatsan ympärysmitta 104 cm, siis aivan liian vaarallisella puolella. Pituuteni on 178 cm.
  Rasvaprosenttini oli yli 30 %!
  Tänään painoni on 83,7 kg,ja viimeisimmän mittauksen mukaan rasvaprosenttini oli 12,4 %! Jos laskemme prosentit kiloiksi, saamme seuraavat luvut: 0,3 x 90,1 kg = 27 kg rasvaa, 0,124 x 83,7 kg = 10,38 kg rasvaa. Mutta painonihan aleni vain 6,4 kg, kun taas rasvan määrä väheni 16,62 kg! Tuliko siis jotain hävinneen rasvan tilalle? Tuli! Yli 10 kilogrammaa lihaksia,koska koko noiden kuluneiden kuukausien ajan treenasin painovastuksia hyväksikäyttäen. ((On toki totta, että nautin lähes säännöllisesti kreatiinia, noin 5 grammaa päivässä, mutta tunnettu tosiasiahan on, että lihasten toiminnan kannalta on välttämätöntä, että niissä on riittävästi vettä. Kreatiinihan "imee" lihaskudokseen runsaasti vettä. Lihaksissa sitä on jopa 80 %, riippuen siitä, onko yksilö kehonrakentaja. Liian "kuiva" lihas menettää suorituskyvystään huomattavan osan. Siitä selittyy mm. se, että jotkut pyörtyilevät kilpailuissa, koska ovat trimmanneet itsensä liian kevyiksi nauttimalla diuriitteja liiallisesti. Mm kahvilla on kuivattava vaikutus, varsinkin jos sitä "nautitaan" liiallisia määriä...))

  Nautin hyvän terveyden ja lisääntyvän voiman lisäksi
  hyvästä ruoasta. Syön päivittäin runsaammin hedelmiä, kasviksia ja kalaa, koska täällä Espanjan itärannikolla noita tuotteita on runsaasti tarjolla
  tällaiselle eläkeläiselle sopivaan hintaan, erityisesti toreilta, joita lähiseudulla on päivittäin, erään luettelon mukaan 12! Jos haluaa matkustaa vähän kauemmaksi, niitä löytyy monin verroin lisää.

  Proteiinia nautin parhaillaan hedelmä/kasvis-pirtelössäni (77,4 % heraproteiinia, rasvaa 6,1 % ja tärkkelystä eli hiilihydraatteja 10,8 %) Makua sen mukaan, lisäänkö banaanin, omenan, brokkolin tai pinaatin lisäksi hunajaa, inkivääriä, kanelia tai jotain eksoottisempaa hedelmää kuten papaijaa, mangoa tai muuta, mutta aina pistän tehosekoittimeni pohjalle neljää eri laatua pähkinöita, myös ituja, jos niitä on sopivasti valmiina. Idut , joita olen opetellut yhdessä vaimoni kanssa idättämään tänä vuonna, räjäyttivätkin tarmomme ja voimamme lyhyessä ajassa siihen pisteeseen, missä ne ovat tällä hetkellä. MAHTAVAA!!!

  Harjoittelun aloitin keväällä aivan uudella tavalla.
  Siitä tuloksena saavutin toisen palkinnon eniten muuttuneitten kilpailussa Internetissä. Kuvitelkaa! 73-vuotias paapparainen sijoittui toiseksi nuorten miesten normaalisti hallitsemassa kehonrakennuskilvassa! ( Muista: "OLET MITÄ SYÖT! )

  Jos sinua kiinnostaa tietää lisää, ottanet yhteyden "henkilökohtaiseen valmentajaasi"
  ( aimoruoho@hotmail.com )?

  P.S. Yritän nukkua keskimäärin 10 tuntia vuorokaudessa ( siis: kymmenen tuntia! )

  Kiitokset mielenkiinnostasi!

  Aimo Ruoho,
  Etrenador personal,
  Torrevieja, Alicante,
  Espanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista! Ei ainuttakaan vastausta sähköposiosoitteeseeni! Eiköhän mielipiteeni/kokemukseni ollut lainkaan kiinnostava???????

   Poista
 56. Satoja tuhansia suomalaisia sairastaa metabolista oireyhtymää ja tätä ryhmää ei huomioida oikealla tavalla näissä painonhallinta-asioissa.
  Kysehän on geenivirheestä joka aiheuttaa parinsadan gramman lihomisen jo nakkikioskin ohi käveltäessä.
  Rasvan kehoon kertymisen estäminen on metabolikolle lähes mahdoton tehtävä ja vaatii
  henkilöltä todella kovaa panostusta.
  Onko se sitten onnellista elämää, kysyn vaan?

  VastaaPoista
 57. "Satoja tuhansia suomalaisia sairastaa metabolista oireyhtymää ja tätä ryhmää ei huomioida oikealla tavalla näissä painonhallinta-asioissa.
  Kysehän on geenivirheestä joka aiheuttaa parinsadan gramman lihomisen jo nakkikioskin ohi käveltäessä.
  Rasvan kehoon kertymisen estäminen on metabolikolle lähes mahdoton tehtävä ja vaatii
  henkilöltä todella kovaa panostusta.
  Onko se sitten onnellista elämää, kysyn vaan?"

  Nyt on kyllä puurot ja vellit ihan sekaisin. Metabolisella oireyhtymällä kuvataan tilannetta jossa ihminen on omilla huonoilla elämäntavoillaan saanut elimistönsä aivan kuralle. Metabolinen oireyhtymä ei ole syy vaan seuraus.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Metabolinen_oireyhtym%C3%A4

  VastaaPoista