torstaina, helmikuuta 17, 2011

Kilpailu: Terveystiedosta voi tehdä sietämättömän hauskaa

**
Julkaistu 16.2.2011, päivitys 17.2.2011


Tähän kirjoitukseen sisältyy UUSI HAUSKA KILPAILU (päättyy 31.5.2011)





Tämän terveysblogin säännöllisille lukijoille ei voi olla epäselvää, että tässä pyritään yksinkertaisella tavalla ohjaamaan terveystietoisia ihmisiä tekemään hyviä terveysvalintoja. Pitkähkön johdannon jälkeen saatte lukea uusimmasta ideastani terveystiedon saralla. Sen idean kehittelyyn voit osallistua tässä terveysblogissa tai Facebookin puolella (tämä tieto leviää myös naamakirjaan).

Johdanto
Luennoilla, kirjoissani ja lehtiartikkeleissani sovellan täällä terveysblogissa esitettyjä asioita. Tieto leviää sitä tietoa kaipaaville. Kirjoituksestani ja lukijoitteni kommenteista muodostuu sellainen sovelletun terveystiedon aarreaitta, että sitä on vaikea löytää mistään muualta. Nöyrä kiitos. Terveysblogini vieraskirjoittavat panevat osaamisensa peliin yhteiseksi hyödyksi vieden omalta osaltaan terveystietoa kansan pariin.

On ollut hienoa seurata sosiaalisen median yhä voimakkaampaa esiinmarssia. Aloittaessani vuonna 2005 terveydestä kirjoittamisen tässä terveysblogissani, olin lähestulkoon yksin naputtelemassa terveystietoa sosiaaliseen mediaan. Tällä hetkellä terveydestä kirjoittavia suomalaisia on blogeissa, Facebookissa, Twitterissä yms. satamäärin. Hienoa!


Toimittaja Hilkka Tienhaaran mukaan nettiosoite http://sundqvist.blogspot.com vie Suomen suosituimman terveysblogin pariin. Minulla on todellakin valtavasti lukijoita ja kommentointi on erityisen vilkasta. Lukija ei ehkä huomaa, että valmistelen kirjoituksia huolella. Osalle jutuista saatan saada vielä blogiani laajemman yleisön jonkun televisiotoimituksen tai lehdistön kiinnostuessa kirjoituksistani. Mutta pääsääntöisesti en suoraan hyödy taloudellisesti kirjoittelustani tässä terveysblogissani.

Taloudellista hyötyä saan siitä kun tilaatte minulta kirjoja luettavaksi tai pyydätte minua tulemaan vieraaksenne terveysiltaanne tai muuhun tilaisuuteen. Ilahtuen ja vähän hämillänikin olen saanut vastaanottaa sellaista palautetta yleisöltä, että terveysshowtani pidetään Suomen parhaana. Kehuja on kiva saada ja onnistuneen keikan jälkeen jää pitkäksi aikaa hyvä mieli.

Nyt kun kierrän Suomea oman orkesterini kanssa, minulla on mahdollisuus tarjota yhä enemmän ravitsemukseen, liikuntaan ja terveyteen liittyviä kuunteluelämyksiä. Suomalaisten pitäisi ehkä oppia avaamaan kukkaronnyörejä hieman innokkaammin, sillä kovin mieluusti esittäisin treenatut ja spontaanit showkuvioni orkesterini kera. Hintapyyntöä (alkaen 1500 euroa/ilta) pidetään kovana, mutta ottakaa huomioon, että tuolla rahalla pitäisi elää kolme esiintyvää taiteilijaa: "turpaduunari", maailmanluokan pianisti ja kaunis huilunsoittaja. Yksin esiintyen pääsen putkahtamaan paikalle hyvinkin edullisesti (alkaen 100 euroa/ilta), mutta niin kuin jo mainitsin, orkesterini ottaisin mieluusti mukaani. Ottakaa 20 euron pääsymaksu tai hankkikaa tilaisuuteen hyvä sponsori. Ideoikaa - täältä tullaan mieluusti! Ja muistakaa: terveyttä ei voi rahassa mitata!

Ajankohtaisin kirjani on tällä hetkellä äskettäin ilmestynyt runokirjani "Sietämättömiä runoja terveydestä". Pidän siitä kun voin kokeilla erilaisia terveystiedottamisen tyylisuuntia. Äskettäin sain kuulla viralliselta taholta arvostusta juuri tästä syystä. Ei terveystiedottamisen tarvitse olla tylsää ja uusia tapoja saa mieluusti etsiä terveysviestin läpimenolle. Terveystiedosta voi tehdä myös hauskaa.

Ennen kuin päästän uusimman ideani teille jakoon, muistutan vielä mitä kaikkea voitte minulta tilata - terveydeksi:

  • Terveysilta musiikin kera, alkaen 1500 euroa + matkakulut
  • Terveysilta ilman musiikkia, alkaen 100 euroa + matkakulut
  • Muuta, kuten esimerkiksi runoilta, painonhallinnan ohjausta, ruokavalion räätälöintiä, tietoiskuja koulussa, tavaratalokeikkoja, käynti urheiluseurassa jne, alkaen 100 euroa + matkakulut
  • Omia kirjojani (hintoihin sisältyy verot ja postimaksut):
    • Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta (lisäpainos otettu, tämä on vuoden 2009 versio), 17 euroa
    • Sietämätön leveys (painonhallintaa hauskasti ja oivaltaen, 2010), 14 euroa
    • Sietämättömiä runoja terveydestä (ensimmäinen runokirja terveydestä, 2010), 13 euroa
Kiitos kun sinua kiinnostaa terveys ja haluat minun työtäni tukea! Ota yhteyttä: christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274

************************************************

Ja nyt sitten terveysideani pariin!

Keksi terveyteen, ravintoon ja liikuntaan liittyviä osuvia iskulauseita, sanontoja tai täsmätietoja. Tavoittele mieluusti viihteellisyyttä, sillä nauru pidentää ikää. Yhdessä nauraen on mukavampi kohdata elämän haasteet! Palkitsen parhaimmat terveysideat arvopalkinnoin (ei omia tuotteitani!). Kilpailu jatkuu koko tämän kevään (loppuu 31.5.2011).

HAUSKA TERVEYSIDEANI

  1. Puoli miljoonaa vuotta sitten keksittiin tuli ja sen jälkeen aina on syöty tuhkaa. Koivuntuhkan syöminen loppui 1970-luvulla kun leivinuunit muuttuivat sähköisiksi. Kansanparantajat syöttävät syöpään vieläkin koivuntuhkaa. (Ilkka K. E. Härkönen, 16.2.2011, Facebookin kautta)
  2. Muutama sata tai tuhat vuotta sitten vaelsimme tänne D-vitamiinin perässä. Kaikki plotit olivat täynnä lohia ja väestö eli kalalla ja siitä saatu D-vitamiini mahdollisti elämän jatkumisen. Kalat loppuivat 1930-luvulla ja nykyään elämme D-vitamiinipuutoksessa. (Ilkka K. E. Härkönen, 16.2.2011, Facebookin kautta)
  3. Kaurapuurolla puolimaratonariksi! (Outi, 16.2.2011, terveysblogin kautta, kyse on terveellisen aamupalan merkityksestä silloin, kun tekee elämäntaparemonttia ja tuo on ollut Outin sloganina tässä matkan varrella)
  4. Otan aamuisin muiden ravintolisieni kanssa Sport-Carnosin-tabletin, joka sisältää karnosiinin lisänä 15 mg sinkkiä ja 10 mg E-vitamiinia. En ole sairastanut flunssaa vuosikausiin. En ole edes ottanut rokotusta tänä talvena. Kaikki eivät tietenkän naura eivätkä taputa tälle kommentille. (Matti Tolonen, 16.2.2011, terveysblogin kautta) 
  5. Suihkussa nauraminen parantaa elämääsi. (Tapio "Ylipoppamies" Heilala, 16.2.2011, Facebookin kautta)

Mikä on sinun hauska terveysideasi? (Pidätän oikeuden julkaista vain painokelvolliset ideanne!)

19 kommenttia:

  1. Kaurapuurolla puolimaratonariksi!

    Kyse on terveellisen aamupalan merkityksestä silloin, kun tekee elämäntaparemonttia ja tuo on ollut oma sloganini tässä matkan varrella. :)

    VastaaPoista
  2. Minusta on hyvin hauskaa se, että lähes 30 vuotta sitten esittämäni näkemykset ravintolisien merkityksestä terveydelle aletaan nyt ottaa vakavasti. Tässä hyvä esimerkki: Esitin 1980-luvun puolivälissä, että sinkki torjuu flunssaa. Minua ei silloin tietenkään uskottu. Tänään kriittinen Cochrane Systematic Review raportoi, että sinkkilisä voi lievittää flunssaaa ja lyhentää sen kestoa. Raportissa analysoitiin 15 tutkimusta, joihin oli osallistunut 1360 ihmistä. Tulos on nyt esillä muun muassa BBC:n uutisissa.

    Asia on tärkeä, sillä aikuiset sairastavat keskimäärin kaksi ja lapset jopa kymmenen flunssaa vuodessa. Se ei ole välttämättä mikään kovin hauska asia. Jos ja kun sinkkilisä lievittää ja lyhentää flunssaa, voidaan sinkin käytössä ravintolisänä säästää sairauspoissaoloja töistä ja koulusta. Myös D-vitamiini torjuu flunssaa. Kumpikin vahvistaa immuunijärjestelmää infektioita vastaan.

    Itse otan aamuisin muiden ravintolisieni kanssa Sport-Carnosin-tabletin, joka sisältää karnosiinin lisänä 15 mg sinkkiä ja 10 mg E-vitamiinia. En ole sairastanut flunssaa vuosikausiin. En ole edes ottanut rokotusta tänä talvena. Kaikki eivät tietenkän naura eivätkä taputa tälle kommentille.

    VastaaPoista
  3. " Ravinteet näyttävät imeytyvän
    kuiturikkaasta viljasta monesti jopa huonommin kuin puhdistetusta
    jauhosta! "
    kirjoitit noin aiemmin. tuo johtuu siitä, että jyvän kuoriosassa on enemmistö viljan antinutrienteista elikkä täysjyväviljatkin ovat yhtä tyhjän kanssa, koska mineraalit ja kivennäisaineet eivät edes imeydy. joten enpä nyt tiedä onko nekään niin terveellisiä vaikka kuitua sisältäisivätkin. onhan kuitua hedelmissä ja vihanneksissakin + pähkinöissä(?)

    VastaaPoista
  4. Tolonen: jotkut ovat edelläkävijöitä...

    Itsellä sinkkiä menee 300mg päivässä. Silti vajausta sinkkitasoissa.

    VastaaPoista
  5. Mahtavaa Chrisu, että blogin ulkoasu muuttui parempaan suuntaan! Fontit ja värimaailmat ovat paljon yhdenmukaisempia! (vaikka vielä olisi pientä hiomista :) ) Mutta tuosta taustakuvasta luulin että olin tullut johonkin muotiblogiin! :D

    VastaaPoista
  6. "Suurimmaksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi on määritelty aikuiselle 25 mg/vrk.[1] [Jenkkilässä: The USDA RDA is 15 mg Zn/day] Suomalaiset saavat sinkkiä keskimäärin: naiset 10,0 mg/vrk (1,5 mg/MJ) ja miehet 13,6 mg/vrk (1,5 mg/MJ). Suosituksiin verrattuna sinkkiä saadaan ravinnosta riittävän runsaasti. Kun myös ravintoainevalmisteista saatava sinkki otetaan huomioon, muutamalla prosentilla väestössä saanti kuitenkin ylittää suurimman hyväksyttävän päiväsaannin. Suomalaisten kolme tärkeintä sinkin lähdettä ovat viljat, liha ja maito.[2]"
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Sinkki#Sinkin_tarve_ja_saanti


    Tämä siis kommenttina tuohon aivan hullulta kuulostavaan tietoon, että joku vetää 300 mg päivässä.


    Liika sinkki aiheuttaa kuparin ja raudan puutosta, vaurioittaa nenän hermosolujen reseptoreita ja siten hajuaistin häviämistä. Pahimmillaan sinkkimyrkytys voi johtaa todella vakaviin seurauksiin, jopa kuolemaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Zinc#Precautions

    VastaaPoista
  7. Väärä kohta tuli boldattu edellisessä, tämän se piti olla:
    Suosituksiin verrattuna sinkkiä saadaan ravinnosta riittävän runsaasti.

    En näe mitään järkeä syödä lisäsinkkiä tuon edellä mainitun valossa. Näetkö sinä?

    VastaaPoista
  8. "Itsellä sinkkiä menee 300mg päivässä. Silti vajausta sinkkitasoissa."

    Kiinnostaisi tietää millaisiin pitoisuuksiin veressä päästään noin järjettömillä annoksilla, tai (Tolosen) 15 mg:lla lisäravinteen muodossa? Jos kerran normaaliravinnosta saa tarvitsemansa määrän sinkkiä, niin lisäravinnosta saatava on jo liikaa. Huslabin mukaan viitearvo on aikuisille 11 - 22 µmol/l
    http://www.huslab.fi/ohjekirja/4565.html

    VastaaPoista
  9. Olenpa sanonut tämän ennenkin muissa yhteyksissä, mutta vielä:
    wikipedia ei ole vakavasti otettava tietolähde terveysasioissa
    Yliopistoissa sitä ei kelpuuteta lähdeviitteeksi millään tasolla, siis gradusta alkaen

    VastaaPoista
  10. Sinkin mittaaminen plasmasta on turhaa, koska sinkki varastoituu punasoluihin. Plasmasta analysoimalla saa selville vain sen hetkisen tilanteen plasman sinkkitasoista, jotka vaihtelevat sen mukaan kuinka paljon sinkkiä nauttinut. Punasoluista saa selville mikä on oikea tilalle. Sinkitasojen testaamiseen helpoin tapa on sinkin makutesti, joka sekin on jo pätevämpi kuin plasmatesti.

    VastaaPoista
  11. Jospa ennemmin osoittaisit, missä kohtaa on väärässä, perustelujen ka lähdeviitteiden kera?

    Itse pidän englanninkielistä wikipediaa huomattavasti luotettavampana tiedonlähteenä kuin blogit tai esimerkiksi lisäravinneteollisuuden mainokset. Toki suomenkieliseen wikiin on vähemmän luottaminen kuin englanninkieliseen, se on nähty.

    Suomenkielisessä wikipediassa sanotaan: "Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan sinkkiä tulisi saada 1,1 mg/vrk ravinnosta energiana saatua megajoulea kohti eli aikuisilla naisilla noin 7 mg/vrk ja miehillä 9 mg/vrk."

    Englanninkielisessä "In the U.S., the Recommended Dietary Allowance (RDA) is 8 mg/day for women and 11 mg/day for men."

    VastaaPoista
  12. "Suosituksiin verrattuna sinkkiä saadaan ravinnosta riittävän runsaasti.

    En näe mitään järkeä syödä lisäsinkkiä tuon edellä mainitun valossa. Näetkö sinä?"

    Suositukset ovat aina suosituksia. Joku komitea on jossain päättänyt että sillä kyseisellä määrällä ainetta ei ole mitään negatiivista vaikutusta mihinkään. Suositushan on vain mimimimäärä mikä jokaisen henkilön tulisi vähintään saada. Se ei ole maksimimäärä, se ei ole suurin turvallinen määrä. Se on se määrä mikä pitää loitollla pahimman puutostilan. Lisäksi voidaan taas miettiä että onko minkään aineen kohdalla 50 kiloisella naisella ja 100 kiloisella miehellä sama tarve?

    Lisäksi on aineenvaihdunnalliset erot. Esim. sinkin kohdalla kupari kilpailee reseptoreista. Suuri määrä kuparia esim. kuparivesiputkista voi johtaa sinkin puutostilaan. Tiedättekö ihmisiä joilla on kuparivesiputket? Jos on jonkin aineen vajaus niin eihän silloin käytetä samanlaisia annostuksia kuin silloin kun yritetään pitää puutostila loitolla. Jos 100 litran tankissa on 25 litraa bensaa niin siihen joutuu tankata 75 litraa jos sen haluaa täyteen. Jos siinä 50 litraa ja tankkaa 75 litraa niin se on liian paljon ja 25 litraa on liian vähän. Ymmärrättekö?

    Muistatte varmaan D-vitamiinisuositukset. Niitähän rukataan koko ajan ylös sitä mukaa kun tiedetään enemmän. Entäs suositukset hiilihydraattien määrästä? Entäs suositukset kolesterolimäärästä? Entäs suositukset tyydyttyneestä rasvasta? Entäs suositukset maitorasvasta? Mitä itse mietitte suosituksista ja noudatatteko niitä vain jonkun tietyn mineraalin kohdalla?

    VastaaPoista
  13. "One reported case of chronic ingestion of 425 pennies (over 1 kg of zinc) resulted in death due to gastrointestinal bacterial and fungal sepsis, while another patient, who ingested 12 grams of zinc, only showed lethargy and ataxia (gross lack of coordination of muscle movements)."

    Eli kiloon kuolee ja 12g aiheuttaa sekaisuutta. Nyt siis puhutaan 1 000 000 mg ja 12 000 mg annoksista. Ei taida 300mg tuntua missään...

    VastaaPoista
  14. 300mg * 365 (päivää/vuosi) * 80 (vuotta) = 8.7 kg

    Suositeltu annos on eri asia kuin maksimiannos, joka on: "Suurimmaksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi on määritelty aikuiselle 25 mg/vrk"

    Mutta ihan rauhassa vaan, vapaa maa jne., jokainen voi myrkyttää itsensä miten mielii. Ikävä vaan, jos suosittelee myrkyllisiä annoksia muille. Sellainen on jo ilkeää.

    VastaaPoista
  15. No eihän tuollaista 300mg annosta syödä koko elämää. Niin kauan vain kun on puutostila. Joku järki käteen. Kyllä se 25mg-50mg riittää kun tasot ovat normalisoituneet.

    VastaaPoista
  16. Wikipedian - kaikenkielisten - epäluotettavuudesta vielä:

    Wikipedian periaate on, että sinne saa kuka tahansa kirjoittaa ilman konrtollia, joten sen luotettavuus on täsmälleen samaa luokkaa kuin mainosten. Juuri tästä syystä se ei kelpaa tieteellisen tutkimuksen lähdeluetteloon - siis epäluotettavuuden vuoksi!

    VastaaPoista
  17. Kun Sacks et al julkaisi 2009 NEJM:ssä VHH-tutkimuksensa, artikkeliin liittyvässä keskustelussa eräs iäkkäämpi mies (n.70 v) toi esille oman painonhallinta salaisuutensa: "Mittaan joka aamu vyötärön ympäryksen, jos se enemmän kuin edellisenä päivänä, syön tänään vähemmän kuin eilen. Muutoin jatkan kuten ennenkin. Hyvin on pysyneet kilot loitolla". Jotenkin tähän tapaan tämä kommentti meni. Mittanauha siis esiin, ja vaikka vaa'an rinnalle kylpyhuoneeseen tai WC:hen.

    VastaaPoista
  18. Antioksidantteja rintasyöpäpotilaille

    Lähes 5000 rintasyöpää sairastavan kiinalaisen naisen seurantatutkimus osoittaa vääräksi syöpälääkäreiden harjoittaman vitamiinien käyttökiellon. Puoli vuotta vitamiineja nauttineiden naisten ennuste oli parempi kuin verrokkien. "Our results do not support the current recommendation that breast cancer patients should avoid use of vitamin supplements," kirjoittavat tutkijat. [Tutkimuksemme ei tue suositusta, jonka mukaan rintasyöpäpotilaiden tulisi välttää vitamiinilisiä.]

    Nechuta V, Lu W, Chen Z, et al. Vitamin Supplement Use During Breast Cancer Treatment and Survival: A Prospective Cohort Study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev February 2011 20:262-271
    http://cebp.aacrjournals.org/content/20/2/262.abstract

    VastaaPoista
  19. Silminnäkijä: Väärennetty ruoka. Toimittaja Matts Dumell.
    Ruokakaupan hyllyt notkuvat tuotteita, joiden maku, väri ja koostumus on luotu keinotekoisesti lisäaineilla.
    Suomalainen asiakas kelpuuttaa väärennetynkin ruoan mukisematta.
    http://areena.yle.fi/video/1298322184100
    Kesto 00:27:13
    Esitysaikaa jäljellä 31 päivää.
    Kannattaa katsoa, ellet jo nähnyt ohjelmaa TV:stä.

    Siinä tuli esille kiinnostava tieto: Lisäaineet (fosfaatit) estävät ruoan magnesiumin imeytymistä. Se selittää osaltaa sitä, että magnesiumin pitoisuus veressä on pudonnut kaikkialla kehittyneissä maissa. Magnesiumin puute altistaa diabetekselle, verenpaine- sydän- ja valtimotaudeille sekä masennukselle ym. Lue lisää magnesiumin merkityksestä terveydelle
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=95

    VastaaPoista