tiistaina, helmikuuta 01, 2011

Laihduttamisen ABC

**
Kunto- ja terveyslehti 1/2011 on nyt lehtipisteissä. Lehti antaa runsaasti palstatilaa Christer Sundqvistin näkemyksille painonhallinnasta. Käykää hakemassa oma lehtenne! Tilatkaa lehti koko vuodeksi kotiin! Ainoa terveyslehti Suomessa, joka uskaltaa käsitellä asioita monipuolisesti ja rehellisesti?

Tässä valittuja paloja tekstistä, jonka Kalle Kotiranta ja Christer Sundqvist kirjoittivat juuri Sinulle:

HUOMIO! HUOMIO!
On taas se aika vuodesta jolloin moni tuntee tarvetta ryhtyä laihdutuskuurille. Ehkä uudenvuodenlupauksen yllyttämänä, ehkä jonkin televisio-ohjelman, kirjan tai lehtikirjoituksen myötä syntyneen innostuksen jälkeen.

Oletko jo kyllästynyt nälässä kärvistelyyn, laihdutuspillereiden lumo on haihtunut, kevyttuotetarjonta tympäisee, et mene enää täysillä mukaan täysjyvämaailmaan, vaikka liikut – et koe laihtuvasi, kaipaat jo maistuvaa ruokaa… Tuntuuko tutulta? Silloin tämä juttu on juuri sinulle! Tsemppiä!

Miksi suomalaiset lihovat?
Virallinen selitys suomalaisten lihavuudelle on arkiliikunnan väheneminen, me syömme liian suuria ja rasvaisia ruoka-annoksia, edelleenkään emme nauti riittävästi ravintokuituja ja viranomaisten mukaan meidän pitäisi karttaa yksipuolisia muotidieettejä. Anna hetkeksi tilaa toisenlaiselle ajattelulle! Ajattelulle, joka pohjautuu tutkittuun tietoon.

Meillä on Suomessa käytettävissä vertailukelpoista tietoa lihavuuden kehityksestä 1960 –luvulta asti (Terveys 2000 -tutkimuksen perustulokset, KTL:n julkaisuja B3/2002 ; Kansallinen Finriski 2007 –terveystutkimus, KTL:n julkaisuja B 34/2008). Näistä tilastoista on luettavissa, että lihominen alkoi yleistyä Suomessa 1970-luvun alussa, oli kaikkein voimakkainta 1980-luvun alussa ja lisääntyi vuoteen 2002 asti, tasaantuakseen sitten tarpeettoman korkealle tasolle meidän päiviimme asti.

Pohjois-Karjala-projektin myötä nostettu tietoisuus sydän- ja verisuonitaudeista ja terveysvalistus on vähentänyt sydänkuolemia. Onkohan pääosin kyse tehostuneesta hoidosta tai meille tuntemattomista tekijöistä kuten Jussi Huttunen jo vuonna 2003 kirjoitti Duodecimissa otsikolla "Mistä tulet, mihin menet sepelvaltimotauti?"

Sydänkuolemat ovat kuitenkin vähentyneet lihavuuden kustannuksella. Luonnollisesti tuntuu epämukavalta ajatella, että projektin myötä noudatettu ravitsemus- ja diabetesvalistus olisi aiheuttanut suomalaisten lihavuusepidemian.

Mitä tapahtuu jos otamme lähtökohdaksi sen, että pitkään noudatettu ravitsemuspolitiikka on ihmisten lihavuuden pääasiallisena syynä? Minkälainen ruokavalio on meidät mahdollisesti lihavoittanut ja mitä voidaan tarjota tilalle? Siitä tietoa seuraavassa tekstiosuudessa.

Terveystietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan, miksi ihmiset lihovat silti?
Voisiko syynä tähän ristiriitaan olla se, että noudatetaan vääränlaisia ruokatapoja, joihin väärä terveysvalistus on ohjannut? Liikkumattomuudella syyllistämisen sijaan olisikin etsittävä syyllistä pitkään noudatetusta ravitsemuslinjauksesta? Amerikantuliaisina saadut ohjeet välttää rasvaa ja syödä paljon hiilihydraatteja, eivät ehkä sittenkään toimineet vaikka niitä kaikkein uskollisimmin juuri Suomessa on taidettu noudattaa.

Parasta mitä ihminen voi terveydelleen tehdä, on päästä eroon ylipainostaan. Pitäisiköhän meidän suomalaisten suhtautua suopeammin lukuisiin onnistuneisiin laihtumiskertomuksiin ja painonhallintatapauksiin (hiilihydraatteja vähentämällä!) ja jättää Itä-Suomen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat norsunluutorneihinsa kököttämään ja tivaamaan sieltä niitä pitkäaikaistutkimuksia vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta?

Harvardin yliopiston ja muidenkin huippuyliopistojen tutkijat (Ronald Krauss, Frank Hu, Walter Willett, Dariush Mozaffarian, Jeff Volek, Eric Westman jne.) eivät vakuuta rasvateoriaan sitoutuneita suomalaisia terveysviranomaisia, eivätkä innostaa suunnanmuutokseen. Suomessa tarjotaan ainoana keinona lisää liikuntaa, vielä enemmän kevyttuotteita, täysjyvää ja toivottomat tapaukset jonottavat laihdutusleikkaukseen. Onko tällainen jääräpäisyys jo kaistapäisyyttä?

Monen ihmisen lihominen johtuu siitä, ettei kokonaisvaltaisesti oteta huomioon elämän kaikkia osa-alueita. Maistuvan, lisäaineettoman ruoan nauttimisella ja arkiliikunnalla voi aloittaa painonhallintansa, mutta viisautta on ottaa huomioon muutkin tekijät kuin oikeaoppinen ruokailu ja liikunta. Osa meistä on perintötekijöistä johtuen selkeästi taipuvaisempia lihavuuteen kuin toiset. Mieti hetken verran: Jos geenit tekivät sinusta hiukan pyöreämmän kuin toiset, mutta sinulla on edelleen hyvä olo, eikö silloin voida sallia hieman enemmän pyöreyttä ja lipsumista länsimaisesta laihuusasenteesta? Paha ylipaino on tietenkin aina haitaksi, mutta lievä ylipaino saattaa pitemmän päälle olla terveellisempi ratkaisu.

Tutkimukset osoittavat, että stressi ja kiireinen elämäntyyli saattavat altistaa ylipainolle. Huolimaton syöminen saattaa altistaa ylipainolle vain senkin takia, että riittämätön suojaravintoaineiden saanti luo meille tarpeen syödä liian suuria ruoka-annoksia. Korvaamalla osan tärkkelyspitoisista antimista suojaravintoainepitoisilla maitovalmisteilla, kalalla, lihalla, marjoilla, vihanneksilla ja hedelmillä, voidaan pärjätä pienemmillä ruoka-annoksilla.

Riittävä yöuni on terveyden ja painonhallinnan tärkeä kulmakivi. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yllättävän yleistä ja saattaa olla syynä kilojen karistamisen vaikeuksiin, sillä laiskasti toimiva kilpirauhanen laskee perusaineenvaihduntaa.

Muistutamme vielä siitä, miten voimakkaasti oma mielemme (psykologiset tekijät) ruokkii meissä ongelmakäyttäytymistä ruokatarjonnan äärellä. Ruoan ahmiminen tai retkahtaminen roskaruoan pariin siitä syystä, että inhoaa itseään, on monen epäonnistuneen laihdutusyrityksen taustatekijöissä.

Miten ruokavaliomme on muuttunut vuosien saatossa?
Jos isoäidin isoäiti tuotaisiin keskelle tyypillistä suomalaista ruokamarkettia, hän saattaisi pitkän tovin ihmetellä mistä hän löytäisi aitoa ruokaa! Kun vertailupohjana on ihmisen koko kehityshistoria, olemme varsin lyhyessä ajassa omaksuneet ihan uudenlaiset ruoanhankintakeinot. Ruokaa ei enää metsästetä ja säilötä kotioloissa vaan ostetaan jopa valmiina ruoka-annoksina suoraan kaupan hyllystä. Tällainen pitkälle jalostettujen ruokien esilletuonti ei olisi ollut mahdollista, ellei niistä pidettäisi ja niitä ostettaisi hyvinkin runsaasti. Olemme tottuneet näihin valmisruokiin ja eineksiin siinä määrin, että niistä on terveystietoisuuden lisäännyttyä, vaikea luopua. Suosittelen kuitenkin jokaista suomalaista sanomaan ei eineksille ja tekemään suursiivouksen jääkaapissa. Syömällä aitoa mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, voimme edistää terveyttämme ja myös hallita painoamme paremmin.

Omega-6/omega-3-rasvahappojen suhde oli isoäidin isoäidin aikaan 1-2:1, kun suhde nykyään länsimaisessa ravinnossa on keskimäärin 15:1 ja monesti paljon sitä korkeampi. Liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti tuottaa elimistössä eräänlaista jatkuvaa matala-asteista tulehdusta, joka vallitsee lihavuudessa, diabeteksessa, masennuksessa ja muissa pitkäaikaissairauksissa. Tilanteen korjaaminen vaatisi omega-6/omega-3-suhteen tasapainottamista esimerkiksi kalaöljyn (vaan ei rypsiöljyn!) tuntuvalla omega-3-rasvahappojen lisäämisellä.

Anna ajatusmaailmassasi sijaa edes hetkeksi pohdinnalle, olisiko lihavuusepidemian taustalla omalta osaltaan nykyaikainen viljapainotteinen ruokavaliomme? Moni on löytänyt viljattomasta ruokavaliosta helpotusta moneen vaivaan ja laihdutuskin on tehokkaampaa leipäkasojen puuttuessa. Voin lämpimästi suositella paluuta isoäidin isoäidin noudattamaan ruokavalioon.

Syömmekö liikaa välipaloja?
Sundqvist väittää, että välipalakulttuurimme on omalta osaltaan lihavoittanut meidät. Keskittymällä nauttimaan 3-4 kertaa päivässä ruokaa lautaselta ja jättämällä lihottavat välipalat pois, voimme painonhallinnan helpottumisen lisäksi tehdä säästöjä ruokalaskussa.

Jos ihan pakko on syödä välipaloja, niin sitten suosittelemme sellaista syötävää, jolla pysyy suolisto mahdollisimman hyvässä kunnossa. Nauti pre- ja probiootteja suolistosi terveydeksi! Ota tavaksi nauttia ravintokuitusi esimerkiksi ravitsevien pähkinöiden ja siementen muodossa. Älä täytä suolistosi tärkkelyspitoisella massalla!

Kansallisen ylipainon syylliseksi parjattu rasva on pääsemässä pois pannasta. Hiilihydraattien määrä/laatu on keskusteluissa.
Viimeaikaiset tutkimusnäytöt vähähiilihydraattisen ruokavalion eduista ovat mykistäviä. Esimerkiksi arvostetun Harvardin yliopiston tutkijat pitävät sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja vaarallisempina kuin rasvoja. Eritoten naisten sydän ei siedä liikoja hiilihydraatteja, vaan sairastuu herkästi. Tähän suunnanmuutokseen hiilihydraattien suhteen on päästy pitkään jatkettujen ennakkoluulottomien terveystutkimusten avulla. Ainoastaan sellainen ravitsemusneuvonta, joka kohdistuu hiilihydraatteihin voi pelastaa meidät "elintasosairauksien" (diabetes, SVT, lihavuus, metabolinen oireyhtymä) loputtomalta vyöryltä.
Kohtuullinen rasvan saanti yhdessä laadukkaiden proteiinien kanssa on nykyään se keinovalikoima, joka kiinnostaa terveystietoisimpia piirejä. Käytännössä terveen ihmisen on mahdotonta syödä liikaa proteiinia. Rasvan käytössä kehotan noudattamaan maalaisjärkeä. Kun rasva on nyt pääsemässä pois pannasta, se ei tarkoita, että ruvetaan rasvoilla lotraamaan. Harvardin yliopiston viesti on aika selkeä ja sen edessä taipuu vannoutuneinkin maitorasvojen ja muiden eläinrasvojen ystävä: Tyydyttyneitä eläinperäisiä rasvoja on tarkkojen tutkimusten mukaan syötävä edelleenkin kohtuudella. Paras terveyttä ja painonhallintaa ylläpitävä tutkimusnäyttö on saatu kalarasvoja ja laadukkaita, vähän käsiteltyjä kasvirasvoja suosimalla. Mutta rasvaa ei enää saa parjata!

Käytännön vinkkejä painonhallintaan ja ateriointiin
- jokainen ihminen on ainutlaatuinen yksilö. Painonhallintaan liittyy paljon yksilöstä riippuvia tekijöitä, joita ei missään ohjeistuksessa voida ottaa täysimääräisenä huomioon. Se vinkki joka on juuri sinulle se kaikkein tärkein, ei mahdollisesti ole yhtä tärkeää jollekin toiselle. Löydä oma tiesi! Kuuntele elimistösi signaaleja!
- syö terveellistä, mahdollisimman vähän teollisesti käsiteltyä aitoa ruokaa.
- usko siihen, että laadukas ruoka pitää hoikkana, vaikka sinulla saattaisikin olla yksittäisiä esimerkkejä päinvastaisesta
- syö hitaasti, kiireettömästi, ruoasta nauttien
- säilytä maltti ja kohtuus joka tilanteessa
- muista, että teemme jatkuvasti tiedostamattomia valintoja ruoan suhteen (hyviä ja huonoja). Elä niin, että saatat tehdä mahdollisimman usein hyviä valintoja. Huomio: telkkarin ääressä voi istua napostelematta jatkuvasti!
- harrasta sellaista monipuolista liikuntaa joka pitää mielen virkeänä, mutta älä aseta liian korkealle toiveesi liikunnan laihduttavasta vaikutuksesta
- luovu kaloreiden laskemisesta! Menestykselliseen painonhallintaan riittää kun jätät vähemmälle perunan, pastan, riisin ja leivän. Syö sen sijaan runsaammin vihanneksia, kalaa, lihaa ja marjoja. Luonnollisesti olet jo kauan sitten karsinut ruokavaliostasi makeiset, virvoitusjuomat, sokeriset välipalat ja kevyttuotteet
- proteiini ja rasva pitävät kylläisenä pitempään, eli ota tavaksi syödä proteiinia ja pekonia aamulla, aina jotain laadukasta proteiinin lähdettä (kalaa, lihaa, papuja, maitotuotteita, kananmunia) lounaalla ja päivällisellä
- tee muutoksia ruokavalioosi vaiheittain
- mieti onko sinulla todellakin nälkä
- tee aina lista ruokaostoksille mennessäsi ja noudata listaa mielihaluista tai tarjouksista huolimatta
- älä mene nälkäisenä ruokakauppaan
- pidä ruokapäiväkirjaa
- älä koskaan päästä nälkää hirmuiseksi. Jos aterioinnin jälkeen tulee nälkä jo 1-2 tunnin kuluttua, syö seuraavalla kerralla hieman suurempi annos proteiinia ja rasvaa. Normaalia on, että nälkä pysyy loitolla 3-5 tuntia
- opettele valmistamaan ruokaa ihan itse kotona
- valmistaudu etukäteen erikoistapahtumia varten (juhlat, ravintolaillalliset, kovan kiireen täyttämät päivät)
- syö riittävästi ja säännöllisesti oman ateriarytmisi mukaisesti. Onni saattaa löytyä yhtä hyvin ruokailusta 5-8 kertaa päivässä kuin 2-3 kertaa tapahtuneessa ruokailussa. Vain sinä itse tiedät, mikä rytmi sopii sinulle parhaiten
- kiinnostu omasta terveydestäsi niin paljon, että mahdollinen ylipaino ja sen torjunta on sinun ykkösprojektisi vuonna 2011

Lähde: Kalle Kotiranta ja Christer Sundqvist. Painonhallinnan aakkoset. Kunto- ja terveyslehti 1: 40-45, 2011

59 kommenttia:

  1. Lueskelin seura-lehden (numero 1/2011) ruokaohjeita laihduttajalle. Siinä oli viikon ruokavalio aamusta iltaan. Lista näytti aivan ensi alkuun hyvältä, mutta kun aloin tarkemmin katsomaan, niin päivän saannit olivat järkyttäviä. Päivän rasvamääriksi tuli noin 10-15 grammaa, ainakin 50 grammaa alle VIRALLISTEN suositusten. Hiilihydraattimääriä en laskenut, mutta niitä oli varmaan riittävästi. Proteiinin määrä jäi ehkä hieman niukahkoksi (?), varsinkin jos rasvattoman maidon tilalla juo vettä.
    Minusta nuo ruokaviikon ruuat tulisi olla sellaisia, että niitä jaksaisi noudattaa pitempääkin. Noilla onnettomilla rasvamäärillä tulee vain "puutos"tiloja, joiden takia sitten repsahdetaan syömään suklaata, kakkua, karkkia, mitä vaan mistä saadaan äkkiä rasvaa.
    Miksiköhän ravintoterapeutit (suurin osa?) pelkäävät tuota rasvaa? Eivät suosittele syömään edes sitä virallista määrää, vaan kehottavat välttämään kaikkea rasvaa????

    Kuka on se virallinen setä, joka uskaltaa sanoa, että rasvaa ei kielletä, vaan virallisesti suositellaan syömään joka päivä vähintään 60 grammaa. Se on paljon. 0,6 dl ölyä tai 75 grammaa voita.

    Kiitos hienoista jutuista "Kunto & terveys"-lehdessä.

    VastaaPoista
  2. Mitä tarkoittaa kohtuullinen eläin rasvan käyttö? Meitä on kaksi syöjää ja voipaketti kestää about kaksi viikkoa riippuen siitä miten paljon tulee tehtyä ruokaa johon sitä käytetään.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anonyymi (6:37) kun vertailet Seura -lehden ja Kunto & terveys -lehden laihdutusjuttuja minun edukseni. Suomalaisten ravintovalistajien rasvakammo istuu sitkeässä.

    Toinen Anonyymi (9:30) pohtii mitä on kohtuullinen eläinrasvan käyttö? Tuohon on vaikea vastata näkemättä koko ruokavaliotasi päivän/viikon aikana ja sittenkin eläinrasvan käyttö on kovin yksilöllistä. Voipaketti kuluu teidän taloudessanne aika verkkaiseen tahtiin. Minulla kuluu yksistään jo enemmän, mutta minä olenkin sellainen voiveikkonen. Ehkä siinä selitys. Mitään terveyteen negatiivisesti viittavia oireita en ole huomannut runsaasta voin syönnistä huolimatta. Taitaa se voi olla sen verran terveellistä, että sitä voi nauttia runsaastikin. Jos ei voita, niin häviää!

    VastaaPoista
  4. Voi kun lakkaisit kirjoittamasta itsestäsi kolmannessa persoonassa.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi (10:12) ihmettelee: "Voi kun lakkaisit kirjoittamasta itsestäsi kolmannessa persoonassa."

    Tämä on mielenkiintoista. Sinänsä kolmannessa persoonassa kirjoittaminen ei tietääkseni ole kiellettyä. Koska kyseessä oli kahden ystävän (Kalle Kotiranta ja Christer Sundqvist) leppoisa jutteluhetki lehden palstoilla, on aika luonnollista, että välillä joutuu kirjoittamaan jostakin henkilöstä kolmannessa persoonassa.

    Hyvää illan jatkoa.

    VastaaPoista
  6. Kirjoituksessa on paljon asiaa ja hyvää sellaista. Yksi asia kuitenkin pomppasi silmille.Jutussa mainittiin että liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti tuottaa matala-asteista tulehdusta, joka vallitsee lihavuudessa, diabeteksessa, masennuksessa ja muissa pitkäaikaissairauksissa.

    Esim. Tolonen ja Paula Heinonen ovat ottaneet omakseen tämän Amerikan tuliaisen: "omega-6 rasvat lisäävät tulehdusta"-sloganin.

    Minua itseäni asia hiukan ihmetyttää sillä siinä törmää joihinkin epäselvyyksiin ja epäloogisuuksiinkin. Minusta näyttää siltä että omega-6 rasvat lisäävät ylipainoa kasvattamalla rasvakudosta, mutta en ole löytänyt vielä sellaista selitystä matala-asteisen tulehduksen aiheuttajaksi, jonka ymmärtäisin.

    Miten omega-6 kasviöljyjen syöminen oikein johtaa matala-asteisen tulehduksen syntymiseen? Muistaakseni jossain törmäsin siihen että W.Willett pitäisi ajatusta tuulesta temmattuna.

    VastaaPoista
  7. Ensimmäisen anonyymin viestissä on todella tärkeä viesti. Rasvapelottelu on johtanut siihen, että monet ylipainoiset pelkäävät rasvaa ruton lailla ja saavat rasvaa paljon alle virallistenkin suositusten. Kuinka moni muuten edes tietää paljonko rasvan saanti olisi 2000 kCal energiansaannilla grammoissa päivässä? Kuinkas moni osaa laskea sen?

    Ne kalpeat "hyytelötissiset" lapset uimahallissa ovat juuri tämän neuroottisen rasvapelottelun ja tärkkelystuputuksen uhreja.

    Loistava Christerin kirjoitus. Edustaa jo pitkälti minun näkemystäni.

    Lihavuusepidemian todellinen syy on ravitsemusvalistus itsessään.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  8. Yksi laihdutusvinkki lisää:
    annoskokoja on helppo tarkkailla kun syö sopivan kokoisista astioista.

    Meillä on arkikäytössä 60-lukulaisia ruokailuvälineitä, jotka on kooltaan nykyisten alkuruoka-aseiden luokkaa (tai lapsille tarkoitettujen ruokailuvälineiden). Niillä ei yksinkertaisesti VOI lapioida ruokaa naamaansa samaan tahtiin kuin nykyisillä soppakauhan kokoisilla lusikoilla.
    Myös tavallisten ruokalautasten koko on suurentunut jo sellaiseksi, etteivät meinaa tiskikoneeseen mahtua. Niille mahtuu helposti tarpeeseen nähden kaksinkertainen määrä sapuskaa, joten ei ihme, ettei "lautasmalli" toimi.

    Ainoastaan vesilasi saisi mieluiten olla mallia tuoppi!

    VastaaPoista
  9. Kiitos Christer, todella hyvä kirjoitus. Olen samaa mieltä melkein joka kohdasta :) mutta tämä yksi kohta on vähän sillain että sanoisin, että valtaosalla ihmisiä tämä on kokemusten mukaan päinvastoin:

    "- tee muutoksia ruokavalioosi vaiheittain". Valtaosalla lihavista (ja lihavuuttahan kirjoituksesi koskeekin) kerrasta-poikki -menetelmä toimii paremmin.

    ja P.S. Minäkin toivon, kuten Anonyymi, että kirjoittaisit aina itsenäsi eikä ikäänkuin olisit toinen kirjoittaja joka kertoo Sundqvistista, se tuntuu välillä sekavalta. Ja samaan issueeseen kuuluisi se, että selkeästi esim. eri fontilla ja värillä, merkitsisit ne tekstinosuudet, jotka ovat jonkun muun henkilön sanoja. Kaikella ystävyydellä :).

    VastaaPoista
  10. Paljon parjattu - tosin paljon kiiteltykin - Antti Heikkilä on kirjoittanut tuosta omega6/omega3 -asiasta:

    "Kun puhutaan hyvistä ja huonoista rasvoista, todellinen pahis on arakidonihappo (AA). Elimistö valmistaa itse arakinodihappoa linolihaposta, jotka molemmat ovat omega-6-rasvoja. Elimistö tarvitsee näitä rasvoja, mutta liika on haitallista."

    "Elimistö säätelee arakidonihapon pitoisuutta siirtämällä ylimäärän rasvasoluihin. Siten liika arakidonihappo stimuloi samalla rasvasolujen syntyä ja on siten yksi lihavuuden syitä. Mutta toisaalta ylimääräinen rasva suojelee elimistöä arakidonihapon haitoilta. Tulee mieleen tässä yhteydessä, kuinka terveellisiä ovat nykyisin suositut rasvaimut. Niin katoaa elimistön ainoa mahdollisuus säädellä arakidonihappon pitoisuuksia."

    http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=99

    VastaaPoista
  11. Tuohon listaan lisäisin ehdottoman tärkeänä:
    - nuku ja lepää hyvin
    - vähennä stressiä

    Silloin on pienempi aika syödä, sekä väsyneenä tai stressantuneena ihminen kompensoi väsymystilaa ja stressitilaa tunnesyömisellä lohturuokana.

    Jokainen varmaan on varmaan huomannut, miten lomalla tulee syötyä paljon vähemmin kuin töissäoloaikana. Samoin käy muuten kahvin ja alkoholin kanssa. Niiden määrällä voidaan kompensoida tunne- ja stressitiloja...

    VastaaPoista
  12. Hyvä kommentti Temeltä, hyvät unet ja riittävästi sekä stressin välttely tai siitä irti rimpuilu, ovat tärkeitä muutenkin kuin vain painonhallinan kannalta.

    Luin tekstin melko nopeasti läpi,mutta mielestäni siellä ei mainittu, että esim.jos vältellään viljatuotteita, pitäisi välttää silloin myös olutta. Puhumattakaan muista alkoholituotteista kun laihdutetaan.
    Aikas tavallista kun on kun seisoo kassajonossa (varsinkin perjataisin) että sixpack tai mäyräkoira poikineen vilahtaa kassojen ohi...mielestäni se on myös yksi iso lihavuuden aiheuttaja maassamme.

    VastaaPoista
  13. Kuulostaa oikeansuuntaiselta. Haluaisin kuitenkin kysyä että mistä tämä väite johtaa juurensa:

    "Harvardin yliopiston viesti on aika selkeä ja sen edessä taipuu vannoutuneinkin maitorasvojen ja muiden eläinrasvojen ystävä: Tyydyttyneitä eläinperäisiä rasvoja on tarkkojen tutkimusten mukaan syötävä edelleenkin kohtuudella."

    esim. Kraussin viime vuonna julkaisema metatutkimus ei löytänyt mitään yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen ja sydäntautien välillä. Myöskin pohjoismaissa on viimeisen muutaman vuoden sisään julkaistu parikin tutkimusta, joissa maitorasvan käytön todetaan ALENTAVAN sydäntautiriskiä. Sitten on myös näitä: http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/10/butter-vs-margarine-showdown.html . Toki tuossa verrataan voita johonkin vähän vanhempaan hydrogenoitu-margariiniin, mutta huomaa myös laskujohteinen (vaikkakaan ei kai tilastollisesti merkittävä) trendi sydänkohtauksissa lisääntyneen voinkäytön myötä.

    Tällaisten faktojen valossa mietinkin kovasti, että miksi siitä eläinrasvojen rajoittamisesta tarvitsee vielä erikseen (varsinkin täällä rasvafobisessa Suomessa!) mainita. Ihmiset kuitenkin tuon vuosikymmeniä jatkuneen rasvapropagandan myötä eivät kovin helposti muuta mieltään, ja ainakin omalla kohdallani näen normaalissa (huom. ei kohtuullisessa!) eläinrasvan syömisessä sekä terveydellisiä että makuaistillisia hyötyjä. Melkein kukaan ei kuitenkaan ala elämään pelkillä maitorasvoilla ja lihalla vaikka eläinrasvojen syömistä ei kehotettaisi "kohtuullistamaan" . Eikä siis sillä että siinä ruokavaliossa olisi välttämättä mitään vikaa, olethan varmasti lukenut Masai-heimosta ...

    VastaaPoista
  14. Nimim. Prefectan kommentti:

    "Yksi laihdutusvinkki lisää:
    annoskokoja on helppo tarkkailla kun syö sopivan kokoisista astioista.

    Meillä on arkikäytössä 60-lukulaisia ruokailuvälineitä, jotka on kooltaan nykyisten alkuruoka-aseiden luokkaa (tai lapsille tarkoitettujen ruokailuvälineiden). Niillä ei yksinkertaisesti VOI lapioida ruokaa naamaansa samaan tahtiin kuin nykyisillä soppakauhan kokoisilla lusikoilla.
    Myös tavallisten ruokalautasten koko on suurentunut jo sellaiseksi, etteivät meinaa tiskikoneeseen mahtua. Niille mahtuu helposti tarpeeseen nähden kaksinkertainen määrä sapuskaa, joten ei ihme, ettei "lautasmalli" toimi.

    Ainoastaan vesilasi saisi mieluiten olla mallia tuoppi!"

    Kuullostaa aivan Pertti Mustajoen "hokkuspokkus" ohjeilta. Toimii kenties kerran tai kaksi, mutta ei sitä elimistöä pitkän päälle pysty lautasella huijaamaan.

    Ravitsemuksessa kannattaa mieluummin seurata ruokaa kuin lautasta.

    Teme:

    "Tuohon listaan lisäisin ehdottoman tärkeänä:
    - nuku ja lepää hyvin
    - vähennä stressiä"

    Syy- ja seuraus?

    Jos syö siten, että voi hyvin, myös lepää paremmin eikä myöskään ole siinä määrin stressiä.

    Mitä se hyvin syöminen sitten on? Ehkä joskus pizza ja kalja, niin tulee unikin helposti.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  15. Kun ruoan määrää rajoitetaan lautasen koolla ollaan vain askelta kauempana kalorien laskemisesta ja ruoan punnitsemisesta, jonka ei pitäisi kuulua kenenkään ruokailuihin. Lautasmalli ei tosiaan ota huomioon lautasen koko tai sitä että lautasen voi täyttää aikamoiseksi kasaksi. Lisäksi pieni lautanen ei estä täyttämästä sitä paskalla.

    Kun syö hyviä ruoka-aineita niin voi ja pitääkin syödä aina niin paljon että on täynnä. Laadukasta ruokaa on (lähes) mahdotonta syödä niin paljon että lihoaa. Lihaa ja kasviksia on aika vaikea ahtaa niin paljon että se näkyisi vyötäröllä. Kun alkaa nälkä tuntua on aika syödä uudestaan. Ihmisellä on aivan samat luontaiset ruokailun sääntelyt kuin muillakin eläimillä. Hiilaripitoinen ruoka ei vaan pidä nälkää yhtä hyvin kuin liha ja kasvikset, vaikka se olisi kuinka täysjyvää.

    VastaaPoista
  16. Sami:

    Se perustuu siihen, että stressi nostaa kortisonitasoja (joka taas vähentää melatoniini tasoja ja heikentää unta ja nukahtamista. Vähät unet taas nostaa stressitasoja, eli noidankehä valmis). Kortisoni nostaa ruokahalua, lihottaa ja turvottaa. On myös erittäin katabolinen ja tuhollinen lihaksistolle.
    (ja voi toki ajatella että se polttaisi lihakset ja laihduttaisi, jota varmaan esiintyy kyllä mm. urheilijoilla=ylikunto).

    Ilman stressiäkin lyhyet unet vaikuttaa lepitiinihormonin tuotantoon vähentävästi.
    Lepitiini väheneminen lisää taas ruokahalua. Lepitiiniä erittyy ainoastaan unen aikana ja valveillaolon aikana sen määrä vähenee, eli jos on nukutaan vähän ja ollaan kauan valveilla, Lepitiinin väheneminen saa sinut syömään enemmän(armeijassakin ilmiö tunnetaan: sotilas jaksaa nukkumatta mutta ei syömättä).

    Väittäisin vielä että pelkästään väsyttää & vitXXXaa (ja masentaa) osasto ajaa ihmiset hakemaan kompenssatiota ruuan mielihyvästä, josta siis tuo lohtusyöminen ja lohtutissuttelu...

    Streesin, vähäisen unen ja masennuksen vaikutuksesta ylipainoon löytyy monta tutkimusta jotka googlaamalla löytyy helposti.

    Kaikista pahin juttu tässä on, että stressi ja vähäinen uni aiheuttaa ylipainoa joka aiheuttaa taas masennusta, joka lisää ylipainoa jne....

    Painon pudoukselle tai elämäntaparemontille pitää järjestää sellaiset olosuhteet, jossa on mahdollista onnistua ja saada tuloksia, joka ruokkii jatkamaan. Tämän takia monet epäonnistuu, koska tämä asia tiedostetaan huonosti.

    VastaaPoista
  17. Sami sanoo, että lautaset eivät ihmistä lihota, vaan ruoka. Kuitenkin Sami sanoo, että ravitsemussuositukset lihottavat ihmistä. Eikö se kuitenkin ole se syöminen, eikä ne suositukset joka lihottaa? Epäilen, ettei ihmisillä ole tuon taivaallista käsitystä siitä, millaista ravintoa meille suositellaan.

    VastaaPoista
  18. "Epäilen, ettei ihmisillä ole tuon taivaallista käsitystä siitä, millaista ravintoa meille suositellaan."

    Ihmisten tietävät todella hyvin että suositellaan vähärasvaisia tuotteita, täysjyvää, vihanneksia ja hedelmiä. Vähärasvaisuus yhdistettynä täysjyvään takaa sen että ruoka on kuivaa ja ei maistu kenellekään. Lisäksi proteiinin määrä suosituksissa on niin pieni ettei se pidä nälkää. Sama rasvassa. Kun ei ole rasvaa niin on koko ajan nälkä. Kun on nälkä niin ihmiset lipsuvat ja sortuvat roskaruokaan yms.

    VastaaPoista
  19. "Epäilen, ettei ihmisillä ole tuon taivaallista käsitystä siitä, millaista ravintoa meille suositellaan."

    Seuraan työssäni melkein päivittäin mitä ihmiset kotiinsa kantavat ja ilmeisen hyvin on "valistus" mennyt perille. Margariinia, juoksevia rasvaseoksia, rasvattomia jogurtteja ja maitoa, kermankorvikkeita, leipää ja eineksiä sydänmerkillä, kasviksia ja hedelmiä ostetaan edelleen paljon vaikka olekin havainnut varovaista liikettä luonnollisempien elintarvikkeiden suuntaan.

    Nyt en suinkaan väitä, että hedelmät ja kasvikset olisivat huono juttu. Päinvaistoin, hyvä että niitä ostetaan, varsinkin vihanneksia. Kauhuissani olen siitä einesten, prosessoitujen maitotuotteiden ja keinorasvojen määrästä mitä ihmiset kotiinsa kantavat.

    VastaaPoista
  20. QUOTE:
    Epäilen, ettei ihmisillä ole tuon taivaallista käsitystä siitä, millaista ravintoa meille suositellaan.
    =====================

    Eihän tuo voi olla mahdollista. Jokainen tietää lautasmallin ja sen edeltäjät: kolmio ja ympyrä. (Lautasmallin ohessa on muistutusteksti: syö myös välipaloja) Suomessa on oppivelvollisuus ja asevelvollisuus, ja laitosruokaloiden seinillä on kyseiset tiedotteet. Samoin kuin sukupuolivalistuksessa varoitellaan taudeista, pakollisessa terveysopissa varoitetaan tupakan aiheuttavan keuhkosyöpää ja kovan rasvan sydäntautia käyttäen fraasia "lisää riskiä sairastua" ts. on "todennäköistä että".

    Menet vaikkapa isoon Prismaan, niin mainosääni toistaa loputtomasti: nyt kevennetään, kevennetään, (tuonti)hedelmiä ja vähärasvaista sitä sun tätä. (Pakkas)marjoja ja normaalirasvaista lihaa ei juuri mainosteta. Mainostulvassa korostuu suunnilleen samat asiat kuin mitä laillistetut ravitsemusterapeutit korostavat tiedotusvälineissä, ja mitä Suomen maatalousministeriön ravitsemusneuvottelukunta suosittelee (joka suosittelee samaa kuin US Agrikulttuuri lisättynä "pohjoismaisilla" erikoisuuksilla)

    ----

    Viralliset suosittelijat sanovat, että väestötasolla tyydyttyneen rasvan saantia tulisi vähentää, vähentää, vähentää....

    Mainokset sanovat, että tänään tehdään herkullista ruokaa, mutta ruokavaliota on syytä keventää, keventää, keventää.... (S-Ryhmä)

    -----

    Pari juttua vielä:

    a) Pohjoismaalais-amerikkalainen ravitsemusoppi kieltää sinua tuntemasta kylläisyyttä edes kerran vuodessa. Edes yhtä kertaa vuodessa et saisi syödä nautaa tai lammasta kaikkine rasvoineen niin että napa rutkaa. Muuten saat syövän punaisesta lihasta. Pohjoismaalaisella menolla olet ikuisessa nälässä.

    Uskonnollinen dieetti tämä lautasmalli. Walter Willetkin kehottaa välttämään syntiä. Ehkä on syytä toivottaa islam tervetulleeksi Suomeen: Ramadanin päätteeksi saa syödä itsensä kylläiseksi. Tai sitten pitäisi ottaa käyttöön kristinuskon paasto ennen pääsiäistä.

    b) Antti Heikkilä kieltää sinua syömästä leivoksia. Sokeri tappaa. Elämästä saa nauttia muttei kuitenkaan sittenkään nauttia. Lasse Virenkin söi leivoksen joka päivä (mutta myös paljon eläinperäistä ravintoa.)

    -----

    Miksi muuten sekä P. Puska että A. Heikkilä kutsuvat Willettiä ystäväkseen? Heikkilä viittaa Willettiin yhdessä kirjassaan sanalla 'legendaarinen'.

    VastaaPoista
  21. QUOTE CHRISTER:
    Kun rasva on nyt pääsemässä pois pannasta, se ei tarkoita, että ruvetaan rasvoilla lotraamaan. ---- Tyydyttyneitä eläinperäisiä rasvoja on tarkkojen tutkimusten mukaan syötävä edelleenkin kohtuudella.
    ======================

    Miten rasvoilla voi lotrata, jos lehmänmaitotuotteita ei oteta lukuun? Eipä paljon mitenkään.

    Terveysmafian toimesta nykyihminen Suomessa ei edes tiedä, mitä ovat ihra ja laardi. Nuo sanat joutuuu kaivamaan jostakin muinaissuomi-suomi-sanakirjasta. (Kerran olen nähnyt kauppahallissa sian ihraa, mutta siellä onkin aika pysähtynyt.)

    Eikö ala jo olla vaikeaa saada tyydyttynyttä rasvaa yli suositusten, kun HK:n sikojen rasvakin on muutettu 33-prosenttisiksi? Siis tuon lukeman verran sitä pahaa tyydyttynyttä. Hysteerikot eivät muutenkaan syö nautaa tai poroa, joissa prosentti olisi jossakin 50:n paikkeilla.

    Kysymys kuuluu: mitä sen jälkeen, kun kaiken eläväisen rasva on globaalisti muutettu suositusten mukaiseksi? Mistä löytyy se pahis? Kielletäänkö kaikki hyvät jälkiruuat ja herkut?

    --------

    Voilla mässäilyynkin kyllästyy. Lopulta yletön voin käyttö on mielestäni hiukan mielikuvituksentonta. Mutta hyvää se on aina silloin tällöin ruuan lisukkeena. Teflonpannun paistorasvana se on hyvä.

    VastaaPoista
  22. tapani: Voin lisäksi voi herkutella vaikkapa kookosöljyllä - helpommin saatavissa kuin ihra ja laardi, hanhenrasvasta puhumattakaan ;)

    Makeat herkut ovat OK sillon tällöin, jos niillä ei täytä koko kalorintarvetta. Vaikka A.Heikkilä ja karppaajien joukko niitä paheksuukin (ja hiilareita yleensä), kohtuusherkuttelu ei tapa kenenkään tasapainoa. Itse tosin nautin enemmän hunajalla ja ruokosokerilla tehdyistä herkuista kuin valkoisesta sokerista tehdystä hötöstä.. Hunajasta, raakakaakaosta ja kookoksesta saa ihania palleroita, jotka pitävät nälän poissa pitkään. Päihittävät kaupassa myytävät Ferreron vastaavat sata-nolla!

    -NarnianLady

    VastaaPoista
  23. NarnianLady, olet selvästi käynyt kaupoissa, joissa minä en ole käynyt ;)

    VastaaPoista
  24. Joillekin se sokeri on hieman samaa kuin alkoholi alkoholistille. Niin että kunnioitetaanpa kaikkia osapuolia, niin sokeria välttäviä kuin sokeria syöviäkin.
    Sitäpaitsi vaikka tänään pystytkin vielä sokeria mielin määrin syömään, muutaman vuoden päästä tilanne voi olla jo toinen.

    VastaaPoista
  25. Christerin teksti oli muuten hyvä mutta pekonia en suosittelisi. Kaupan pekoni on pitkälle prosessoitu lihajaloste jossa lisäaineiden ja suolan osuus on kohtuuton. Eli se on makkaraa käytännössä. Jos saisikin jostain vähän luonnollisempaa pekonia niin se on eri asia.

    VastaaPoista
  26. QUOTE: Christerin teksti oli muuten hyvä mutta pekonia en suosittelisi.

    Minä suosittelen.

    QUOTE: Kaupan pekoni on pitkälle prosessoitu lihajaloste jossa lisäaineiden ja suolan osuus on kohtuuton. Eli se on makkaraa käytännössä.

    Ei se ole makkaraa. Makkarassa on paljon peruna- tai maissijauhoja ja muuta kaikkea mahdollista paskaa.

    Esim. Eldoradon pekonissa on vain pari pakollista säilöntäainetta. Myydään valintatalossa. Mutta se onkin valmistettu Hollannissa.

    Valitettavasti Valintatalo myy myös HK:n pekonia, joka on turvotettu vedellä ja tarpeettomalla ylimääräisellä paskalla.

    QUOTE: Jos saisikin jostain vähän luonnollisempaa pekonia niin se on eri asia.

    Hyvä lähtökohta on olla syömättä HK:n rypsiporsas-tuotteita.

    Valitettavasti saatat joutua muuttamaan Espanjaan kunnollisen sianlihan perässä.

    VastaaPoista
  27. "Esim. Eldoradon pekonissa on vain pari pakollista säilöntäainetta. "

    Pakollista? Prosessoitu liha lisää sydänsairauksien riskiä 42% ja diabetesriskiä 19%.

    http://www.reuters.com/article/2010/05/17/us-heart-meat-idUSTRE64G5TN20100517
    "They found that on average, each 1.8 oz (50 grams) daily serving of processed meat a day -- one to two slices of deli meats or one hot dog -- was associated with a 42 percent higher risk of heart disease and a 19 percent higher risk of developing diabetes."

    VastaaPoista
  28. Tässä vielä virallisempi linkki em. prosessoidusta lihasta:
    http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/CIRCULATIONAHA.109.924977v1

    VastaaPoista
  29. "Prosessoitu liha lisää sydänsairauksien riskiä 42% ja diabetesriskiä 19%."

    Väärin. Prosessoitu liha on yhteydessä 42% suurentuneeseen valtimosairauksien riskiin ja 19% suurentuneeseen diabetesriskiin. Siinä on vissi ero.

    Korrelaatio ei ole sama kuin syy-seuraussuhde.

    Itse olen taipuvainen uskomaan, että prosessoitujen lihatuotteiden syönti on tietynlainen elämäntapamarkkeri. Ihmiset jotka esim tupakoivat enemmän, juovat enemmän alkoholia ja/tai liikkuvat vähemmän, syövät todennäköisemmin enemmän makkaraa kuin enemmän terveystietoiset henkilöt. Spekulointia, tiedän, mutta ei sen enempää kuin tuo yo. anonyymin väite.

    LA

    VastaaPoista
  30. LA,


    "heart disease" on kyllä sydänsairaus, eikä valtiosairaus (yhteydessä: "a 42 percent higher risk of heart disease" )


    Valtimosairaus ei varmaan ole kyllä sen mukavampi kuin sydänsairauskaan. Ei kannata syödä pekonia.

    VastaaPoista
  31. Anonyymi (klo 10:05),

    Et tainnut ymmärtää kommenttini oleellista viestiä. Pointtini oli, että tuon tutkimuksen perusteella ei voida väittää, että prosessoidut lihatuotteet aiheuttavat sen enempää sydän- kuin valtimosairauksiakaan. Kyse on vain tilastollisesta yhteydestä, ei syy-seuraussuhteesta.

    LA

    VastaaPoista
  32. "Kyse on vain tilastollisesta yhteydestä, ei syy-seuraussuhteesta."

    Kyse on tilastollisesta yhteydestä, joka voi olla tai joka voi olla olematta syy-seuraussuhde. Ihan niin kuin narkolepsian ja sikapiikin yhteys.

    VastaaPoista
  33. "prosessoitu liha"=kaikki "einekset" kuuluu myös tähän kategoriaan. ts. nitriitit, glukoosisiirapit, natriumglutamaatit, nesteenlisääjät ym.

    Taas sotketaan puurot ja vellit sekaisin....Puhdas lihan on jees ja pekoni myös, jonka rasvahappokoostumus on lähellä äidinmaitoa. Varmaan vaarallista, kun vauvoillekkin annetaan.

    VastaaPoista
  34. Eikös pekonissa ole nitriittejä?

    VastaaPoista
  35. Tässä hieman vastapainoa kalaöljyn / omega-3- suosituksille:

    http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml

    Summa summarum, turvallisin omega 3-rasvahappojen lähde on luonnollinen kala. Missään tapauksessa ei kannata tankata valtavia EPA-annoksia, koska liian suurina annoksina kaikki PUFAt aiheuttavat elimistön rasvatasapainossa häiriötä. Ei ihme, että jotkut suuria E-EPA-annoksia nauttineet ovat raportoineet sivuoireista (masennuksesta jne.) Kalaöljyn hyvät vaikutukset siis liian suurina annoksina kääntyvät päälaelleen..
    Kiva olisi kuulla kommenttia vaikkapa Tri Toloselta.

    NL
    Syön kalaöljyä edelleen, mutta lisäksi kirnuvoita & kookosöljyä monipuolisuuden säilymiseksi..

    VastaaPoista
  36. "Kyse on tilastollisesta yhteydestä, joka voi olla tai joka voi olla olematta syy-seuraussuhde."

    Totta kai kyseessä voi olla todellinen syy-seuraussuhdekin, mutta kuka sen tietää? Epidemiologia on tähän vastaamisessa täysin aseeton. Edelleenkään väitteesi, että "Prosessoitu liha lisää sydänsairauksien riskiä 42% ja diabetesriskiä 19%" ei siis pidä paikkaansa.

    Kyllä ruokavalionsa perustaminen tilastollisille yhteyksille johtaa äkkiä umpikujaan. Maailma on täynnä tilastollisia yhteyksiä. Esimerkkinä Kiina-tutkimus ("China Study"), jossa löydettiin yli 8000 tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota ruokien ja sairauksien välillä. Siitä vaan optimoimaan...

    Tuskin on hyvä idea perustaa ruokavaliotaan prosessoiduille lihatuotteille, mutta en kyllä tämän tutkimuksen perusteella jättäisi pekonia ruokavaliostani.

    LA

    VastaaPoista
  37. Nyt on kyllä aivan pakko heittää yksi tilastovitsi, joka meni suunnilleen näin:

    Kun 1600-luvulla tupakkaa alettiin tuoda Etelä-Amerikasta Eurooppaan, on siitä lähtien eurooppalaisten elinikä pidentynyt jatkuvasti.

    Sopii hyvin tähän kohtaan keskustelua ja muutenkin terveysblogiin.

    VastaaPoista
  38. Teme:
    "Puhdas liha on jees ja pekoni myös, jonka rasvahappokoostumus on lähellä äidinmaitoa. Varmaan vaarallista, kun vauvoillekkin annetaan."

    Ei tasan suositella pekonia vauvoille. Eihän niillä ole hampaitakaan... Makkaraakin vasta kolme vuotiaille nitriittien takia. Tietty tuolla logiikalla esim. mustikkasose vauvoille ei ole jees, koska "ei ole yhtä hyvä rasvahappokoostumus kuin pekonilla".
    Vakavasti puhuen, juurihan artikkelissa puhuttiin omega6/3-suhteista ja pekonissa se on... niin, katsokaa itse... tuskin kuitenkaan äidin maitoon verrattavissa korkean linolihapon takia.

    VastaaPoista
  39. Jep jep Anonyymi. Jos luet tarkkaa kommenttini, niin puhuinkin rasvahappokoostumuksesta...Eli rasvan sisältämien osasten SUHDE.

    Nimim. Kyllä meidän molemmat vauvat söi hienosti monta pakettia pekonia raakana ilman hampaita äidinmaito hörppäysten välissä, eikö muilla syökkään ? Ostettiin aina suurtalouspakkauksia kun meni niin paljon. Parikertaa meinas tukehtua, mutta hyvin kasvoi...luuletko että pitää paikkansa ?

    VastaaPoista
  40. Sattumalta Poliklinikka.fi myös sivuaa tätä prosessoidun lihan epäterveellisyyttä:


    http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=3866925

    "Makkaran syöminen lisää aivoinfarktiriskiä
    Julkaistu 07.02.2011

    Paljon makkaroita ja muita lihavalmisteita syövät naiset sairastuvat aivoinfarktiin muita todennäköisemmin, ruotsalaissuomalainen tutkimus vihjaa.

    Tutkimuksessa keskimäärin yli sata grammaa punaista lihaa päivittäin syövien aivoinfarktiriski oli 42 % suurempi kuin korkeintaan 25 grammaa päivässä syövien.

    Lähemmässä tarkastelussa riski liittyi vain makkaroihin ja muihin prosessoituihin lihavalmisteisiin eikä jalostamattomaan punaiseen lihaan.

    Tutkijat uskovat, että lihavalmisteiden sisältämä suola ja epäterveelliset rasvat osaltaan selittävät tuloksia. [<-- Itse epäilen, että nitraatit ovat vielä suurempi syy]

    Aiemmissa tutkimuksissa runsas punaisen lihan ja etenkin lihavalmisteiden syöminen on yhdistetty joidenkin syöpien ja sydän- ja verisuonitautien riskiin.

    Stroke-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 34 000 terveen naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, jotka kerättiin kymmenvuotisen seurannan alussa. Seurannan aikana naisille sattui yhteensä 1 300 aivoinfarktia ja vajaat 400 muuta aivohalvausta. Lihansyönti ei vaikuttanut muiden aivohalvausten riskiin.

    Uutispalvelu Duodecim

    Lähde: Stroke 2011 http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/abstract/42/2/324" , joka sanoo, että punaisen lihan suuret saantimäärät on liitetty joihinkin syöpiin sekä sv-tauteihin. Tämä tutkimus vihjaa, että punaisen ja prosessoidun lihan suuri saanti saattaa lisästä aivoinfarktiriskiä naisilla.:

    VastaaPoista
  41. "Miksi suomalaiset lihovat?"

    Voisiko syy olla lisääntynyt lihankulutus?

    Erään tv-dokumentin mukaan 70-luvulla Kiinassa syötiin lihaa 10-15 kg vuodessa henkeä kohti. Nykyään luku on 40 kg. Eurooppalaiset syövät 85 kg vuodessa, ja USA:ssa jopa 125 kg (!) vuodessa.

    Kiinalaiset olivat 70-luvulla laihempia kuin nyt. Eurooppalaiset ovat lihavampia kuin kiinalaiset. Yhdysvaltalaiset ovat lihavampia kuin sekä eurooppalaiset että kiinalaiset. Loppupäätös?

    Näitä lihankulutusmääriä olisi kiinnostavaa verrata aivoinfarkti-tilastoihin, syöpätilastoihin, sv-tautitilastoihin, diabetestilastoihin...

    (Pitävätköhän nuo luvut paikkansa:
    Kiina 190g-290(*)g/vk (70-luku) ja 770g/vk
    Eurooppa 1,630 kg/vk = 240g/pv
    USA 2,4 kg/vk = 340g/pv
    ---kuulostaa järkyttävän paljolta, jo tuo eurooppalaisten määräkin)

    *) 300g/vk on maksimäärä, mitä suositellaan, mikäli haluaa välttää punaisen lihan aiheuttamia syöpiä.

    VastaaPoista
  42. Liha ei lihota. Katsoppas suomalaisten sokerin ja viljojen kuluts ja suhteuta se 60-luvulta tippuneisiin kulutusmääriin (ennen tehtiin ruumiillista työtä, nykyisin istutaan). Ruokaympyrä tai kolmio on jäänne siltä ajalta.

    VastaaPoista
  43. "Liha ei lihota. "

    Höpsistä.

    Mikä tahansa "lihottaa", jos energian saanti on isompi kuin energian kulutus.

    Vastaavasti mikä tahansa "laidutta", jos energian saanti on pienempi kuin energian kulutus. "Ravintotieteilijä laihdutti 12 kiloa roskaruualla" http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010110912663963_ru.shtml

    VastaaPoista
  44. Tottakai jossain tulee raja vastaan, mutta jotta tulisi perus kalorit täyteen 2000 kcal, pitäisi esim. filettä syödä melkein 2 kg päivässä.

    Taitais jäädä monelta syömättä ja tuskin nälkä vaivais. Kilonkin syöminen päivässä on jo kova juttu...

    VastaaPoista
  45. Kuka on väittänyt, että ne, jotka syövät lihaa keskimäärin 240g/pv, eivät söisi yhtään mitään muuta?

    Jos syöt esimerkiksi 2500kcal/pv, ja mätät sen lisäksi a) 50g lihaa b)500g lihaa, kummalla dieetillä arvelet pysyväsi hoikempana? Ja perustelut?

    VastaaPoista
  46. Perusinsinööri Veijo M. neuvoo toimivan laihdutusohjeen:

    "Naapurin rouva aikoi liittyä laihdutusklubiin, joka maksaa 49 euroa viikossa. Lupasin opettaa hänelle voimisteluliikesarjan, joka laihduttaa vuorenvarmasti kaksi kiloa kuukaudessa, jos hän lupaa tuoda minulle pullon hyvää punaviiniä kerran viikossa.

    Rouva teki dealin ja opetin liikkeen, eli käännellään päätä oikealta vasemmalle ja takaisin neljä kertaa peräkkäin.

    ”Kuinka usein liikettä tehdään”, kysyi rouva.

    Vastasin: ”Aina kun Sinulta kysytään ottaisitko lisää tai maistuisiko vielä tämä”.

    Punaviinissä on pysytty, koska rouva on laihtunut jo 6 kiloa. Elämästä ja asioista ei pidä yrittää tehdä liian monimutkaista. "

    http://www.tekniikkatalous.fi/viihde/veijo/article569214.ece

    Have a nice day and keep smiling !

    VastaaPoista
  47. Voi voi Anonyymi.
    Kyllä kokonaisenergian saanti pitää olla kohtuullinen ja jos haluaa laihtua (jotain 1500 kcal). Mutta NÄLKÄ on laihduttajan vihollinen. Jos syöt siis Anonyymin hiilareita tai minun suosimaa lihaa, ja molemmat saa syödä lisäksi kasviksia, niin kumpikohan laihduttajaporukka kärsisi nälkää ?

    Suosittelen kyllä Heikkilän Pellinki-diettiä enemmän jossa rasvaa ja protskua syödään ja pidetään hiilarit kurissa.

    VastaaPoista
  48. Ravitsemussuositukset tuntuu olevan kirosana pahimmasta päästä täälläpäin. Jos ihmiset noudattaisivat ravitsemussuosituksia, niin veikkaisin että tässä maassa ei olisi tälläistä lihavuusepidemiaa.

    Nykymaailmassa, kun tahtoo olla niin paljon houkutuksia, jotka vievät pikkusormen lisäksi koko käden. "Pahat" hiilarit ovat ehdottomasti yksi lihavuuden syyllisistä. Sokeria, kun tunketaan nykyään joka paikkaan. Limpparit, karkit, jätski, puhdistetut viljat jne. ovat ns. pahoja poikia. Mutta, jos mietitään ravitsemussuosituksia, niin eiväthän ne kannusta syömään näitä, vaan minimoimaan näiden elintarvikkeiden käytön.

    Itse olen käsittelemättömien ja mahdollisimman alkuperäisten raaka-aineiden puolesta puhuja. Tykkään syödä kunnon ruisleipää, joka taistelee ilmeisesti VHH:ta kannattavien "ruokasuosituksia" vastaan. Varhaisperuna on mitä hienoin raaka-aine, mutta tärkkelyksen vuoksi se on myrkkyä vai mitä VHH:n kannattajat tähän sanovat? Peruna on kevyt 90kcal/100g sisältävä ruoka-aine, joka kohtuudella syötynä on oiva lisä lautasella yhdessä lihan/kalan/papujen sekä runsaan salaatin kera. Salaatti on tietenkin maustettu öljypohjaisella salaatinkastikkeella.

    Maitotuotteet ovat tärkeitä kalsiumin ja toisaalta proteiinin takia. Maito on parhaassa muodossa, jos sitä hieman jalostetaan. Jugurtit maitohappobakteereineen tekevät hyvää masulle. Rasvattomat ja makeutut jogurtit ovat roskaan. Hieman 2% rasvaa jogurtissa ja sen yhdistäminen rahkaan, marjoihin ja lusikalliseen hilloa/hunajaa. Ai että on! Juustot ehdottomasti täysrasvaisina, mutta varovasti käyttäen. Kevytjuustot maistuvat pask...

    Margariinit ovat kyllä kyseenalaisia. Mielummin jätän keijut ja florat kauppaan ja käytän öljyjä ja silloin tällöin voita. Tyydyttynyt rasva on liiallisesti nautittuna pahasta, sanokaa mitä sanotte. Näin ne tutkimukset tuntuvat sanovan.

    VastaaPoista
  49. QUOTE: Ravitsemussuositukset tuntuu olevan kirosana pahimmasta päästä täälläpäin.

    Ravitsemussuositukset kannustavat välipalojen syöntiin. On useita syitä, miksi se ei ole aina hyvä juttu kenelle tahansa. Katso Suomen maa- ja metsätalousminiseriön lanseeraama lautasmallia. Se on muutakin kuin pelkkä pääruokalautanen. Itse asiassa se on erikokoisten ruokalautaskuvien kokoelma, joiden oheen on painettu muistutusteksti, joka kehottaa syömään välipaloja.

    Oletko muuten tutustunut kyseiseen kuvamateriaaliin? Toisin sanoen, oletko tutustunut kotimaiseen ravitsemussuositukseen kokonaisuudessaan?

    QUOTE: Limpparit, karkit, jätski, puhdistetut viljat jne. ovat ns. pahoja poikia. Mutta, jos mietitään ravitsemussuosituksia, niin eiväthän ne kannusta syömään näitä, vaan minimoimaan näiden elintarvikkeiden käytön.

    Tässä olet aivan oikeassa.

    QUOTE: Tykkään syödä kunnon ruisleipää, joka taistelee ilmeisesti VHH:ta kannattavien "ruokasuosituksia" vastaan

    Atkinsin dieetin neljännessä eli viimeisessä vaiheessa ei ole kielletty täysjyväviljoja eikä hedelmiä. Oletko lukenut yhtään Robert Atkinsin kirjaa?

    Antti Heikkilän suhtautuminen vanhanajan ruisleipään on ristiriitaista, kuten monet muutkin hänen sanomisensa.

    QUOTE: Varhaisperuna on mitä hienoin raaka-aine, mutta tärkkelyksen vuoksi se on myrkkyä vai mitä VHH:n kannattajat tähän sanovat?

    Onhan se. Siksi kannattaakin olla ns. hiilaritietoinen. Tai dukanisti kenties. Lisätietoa tästä löytyy tästä blogista.

    QUOTE: Maitotuotteet ovat tärkeitä kalsiumin ja toisaalta proteiinin takia

    Eivät ole. Kalsiumia saa mm. kasvimaailmasta, ks. vaikkapa Fineli.

    Lehmänmaitotuotteet eivät ole välttämättömiä. (Voi syödä myös vuohenmaitotuotteita tai olla syömättä.)

    QUOTE: Tyydyttynyt rasva on liiallisesti nautittuna pahasta, sanokaa mitä sanotte.

    Jos ei voilla ja kermalla mässäilyä oteta huomioon, kuinka on mahdolista nauttia liiallisesti tyydyttynyttä rasvaa?

    VastaaPoista
  50. Ravitsemussuositusten ongelma on se ettei niitä pysty noudattamaan. Jos suosituksia ei pysty noudattamaan on niissä pakko olla jotain vikaa. Ei jatkuvassa nälässä oleminen ole ihmiselle luontaista. Ihminen on evoluution tulos ja ihminen on sopeutunut luolamiesaikoinaan tietynlaiseen ruokavalioon. Siihen eivät kuulu viljat ja maitotuotteet. Enkä usko että luolamies metsästi vain vähärasvaisia eläimiä ja jätti omega-3 pitoiset rasvat syömättä.

    VastaaPoista
  51. Mikä saa sinut uskomaan, että evoluutio pysähtyi luolamiesaikoihin? Epigeneettistä muutosta tapahtuu koko ajan, jo parissa sukupolvessa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Epigeneettinen_periytyminen

    Riistaliha ja kasvikset olivat luolamiesaikoina luultavasti aika erilaisia kuin tehotuotettu nykyliha. Syömämme kasvit ovat kaikki kasvinjalostuksen tuotteita, yksikään ei ole villikasvis.

    Mitä tulee ravitsemussuosituksiin, väitätkö, että jos syö suositusten mukaan on välttämättä ja pakosti koko ajan nälissään? Oletko kokeillut syödä suositusten mukaan? (Minä en ole.)

    VastaaPoista
  52. tässä parempi linkki:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics#Evolution

    VastaaPoista
  53. Nyt täytyy korjata itseään. En näekään missään erityistä kehotusta välipalojen syöntiin. Mutta kuitenkin neuvotaan "syö säännöllisesti, 4-6 kertaa päivässä, älä napostele väliajoilla!".

    http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/vinkkeja_viisaisiin_valintoihin/

    Tässä vaiheessa kyllä on syytä sanoa, että Veteraaniurheilija puhelee viisaita yllä blogitekstissään.

    Ne lautasen kuvat olivat tuolla:

    http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/LautasesiteA5.pdf

    VastaaPoista
  54. QUOTE: Riistaliha ja kasvikset olivat luolamiesaikoina luultavasti aika erilaisia kuin tehotuotettu nykyliha.

    - Millä tavalla riistaliha oli erilaista "luolamiesaikoina"? Onhan nytkin olemassa riistaa.

    - Ei Pohjois-Euroopassa ole ollut mitään luolamiehiä. Muinaissuomalaiset olivat metsästä-kalastajia (lähde: Heljä Suuronen-Geibin kirja)

    - lihaa ei olisi pakko tehotuottaa nykyiseen tyyliin

    QUOTE: Syömämme kasvit ovat kaikki kasvinjalostuksen tuotteita, yksikään ei ole villikasvis.

    Paitsi metsämarjat.

    VastaaPoista
  55. QUOTE: Ihminen on evoluution tulos ja ihminen on sopeutunut luolamiesaikoinaan tietynlaiseen ruokavalioon. Siihen eivät kuulu viljat ja maitotuotteet.

    Tuosta tulee mieleen Timo Kuuselan kirjoitus, jossa lyhyesti tarkasteltiin maataloustuotannon muuttumista maailmansodan jälkeen. USA:n maatalousministeriö lobbareineen oli asialla. Nykyaikainen ravitsemustiede syntyi 1950-luvulla.

    Ongelma on viljojen ja lehmänmaitotuotteiden valtava tuotanto ja kulutus, mihin Amerikan neekerit, intiaanit ja muut alkuasukkaat eivät kykene mitenkään sopeutumaan. Suomen katukuvassa tulee silloin tällöin vastaan lihotettuja valkoisia alkuasukkaita, joiden metabolia on ilmeisesti mennyt sekaisin.

    Niin ikään USAsta on lähtöisin kasviöljyjen laajamittainen tuotanto ja muokkaus (ei oliiviöljy.)

    En tiedä mistä johtuu, että myös nykyinen lautasmalli korostaa aika paljon leipää ja lehmänmaitotuotteita. Silmiinpistävää on muokattujen kasvirasvojen suosittelu: "Sipaise leivälle kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä. Lisää salaatteihin
    pieni annos öljypohjaista kastiketta. Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kannattaa
    käyttää kasviöljyä, rasiamargariineja, kasvirasvalevitteitä tai pullomargariineja."

    Näkyy siellä toki muutama rasvaton lihanpalakin lautasella pahinta nälkää pois viemässä. Olkaamme kiitollisia noista pienistä lihakimpaleista, jotka meille sallitaan.

    VastaaPoista
  56. " Ei jatkuvassa nälässä oleminen ole ihmiselle luontaista."

    Mistä noin päättelet?
    Kyllä käsittääkseni luonnossa harvoin on niin yltäkylläistä, että luonnonvaraiset eläimet pääsisivät lihomaan. Myöskään pleistoseenikauden ihmiset tuskin olivat lihavia samasta syystä. Jos muuta ravintoa ei ollut, säivät raatoja.

    VastaaPoista
  57. "QUOTE: Riistaliha ja kasvikset olivat luolamiesaikoina luultavasti aika erilaisia kuin tehotuotettu nykyliha.

    - Millä tavalla riistaliha oli erilaista "luolamiesaikoina"? "

    Kirjoitin epäselvästi. Tarkoitin, että nykyihminen ei syö pelkästään riistanlihaa, vaan jalostettujen kotieläinen lihaa, jossa on erilainen koostumus kuin riistanlihassa. Nykyihmisen syömät kasvikset ovat erilaisia kuin villikasvikset - yksikään Suomessa syömästämme kasviksesta ei ole villikasvis (tai no, satunnaisia voikukanlehtien, nokkosen tms. syöjiä, jotka ovat todella marginaalisia).

    VastaaPoista
  58. Syömmekö liikaa välipaloja?
    Riippuu täysin siitä, mitä ne ovat. Jos välipala on aina hyvin proteiinipitoinen, vastaus on ei! Hedelmä on huono välipala...varsinkin ylipainoiselle

    Juha Eriksson

    VastaaPoista
  59. Jatkoa edelliseen... "Ravitsemussuositusten ongelma on se ettei niitä pysty noudattamaan. Jos suosituksia ei pysty noudattamaan on niissä pakko olla jotain vikaa."

    Onhan niissä vikaakin, mutta se, että miksi niitä ei pysty noudattamaan on ihmisen laiskuus. Ihmiset kaipaavat helppoja ratkaisuja...

    Juha E.

    VastaaPoista