torstaina, marraskuuta 03, 2011

Sydän tykkää täsmähoidosta

*
Olen saanut valtavan luku-urakan päätökseen.

Olen lukenut Jussi Yli-Panulan suomentaman Matthias Rathin klassikkokirjan "Miksi eläimet eivät saa sydänkohtauksia ... mutta ihmiset saavat!". Kirjan on kustantanut Lootus-kirja Oy ihan äskettäin.

Minä muistan tohtori Rathin hänestä tehtyjen ilkeiden kirjoitusten kautta, mutta mikä näissä tiedeskandaaleissa ja skeptikkokirjoituksissa lopulta on totta ja mikä toisen mustamaalaamista, se jää ainakin minulle epäselväksi.

Kirja on vakuuttava esitys sydänsairauksien ja joidenkin muiden sairauksien täsmähoidosta solulääketieteen keinoin. Kirjaa lukiessani minulla esiintyi useita epäuskon kohtauksia. Voiko todellakin olla, että olemme suuren lääketieteellisen huijauksen kohteina? Sydänsairaudet voidaankin voittaa lääkkeettömästi C-vitamiinilla, E-vitamiinilla, beeta-karoteenilla, joillakin aminohapoilla, muutamaa mineraalia nauttimalla, antioksidanteilla ja liikunnalla. Voi olla, en minä tiedä. Mitä sinä luulet, voidaanko Matthias Rathin kirjasta löytää totuus sydänsairauksista? Eläimet eivät yleensä kuolee sydänsairauksiin, mutta liian moni ihminen lähtee Tuonelan virran yli sydän sökönä.

Jos olen ymmärtänyt oikein niin temppu tehdään näin:


  • Kunnioita sydäntäsi. Tohtori Rathin mukaan meidän pitää ymmärtää sydämen merkitys ja oppia verenkiertojärjestelmän toiminnan salat. Meidän pitää tajuta, että verisuoniston pituus on lähes 100 km ja sydän lyö 100 000 kertaa joka päivä. Sydän on ihmisen rinnassa lyönyt yli 30 miljoonaa kertaa vuodessa ja pitkän elämän aikana sydän on pamppaillut ehkä 3 miljardia kertaa! Minkään muun elimen työmäärä ei ole yhtä suuri kuin sydämen. Tästä oivalluksesta tulee vetää se johtopäätös, ettei ole yhdentekevää missä kunnossa sydämesi ja verenkiertoelimesi ovat. Elimistösi on yhtä vanha kuin verisuonistosi, ja sepelvaltimoiden terveyden optimoiminen lisää vuosia elämäämme.
  • Korjaa verisuonten vauriot. Verisuonten heikkoudet ja niiden seinämien vauriot ovat pääasiallinen syy sydän- ja verisuonitauteihin. Tohtori Rathilla on tähän yksinkertainen konsti: Nauti erittäin suuria C-vitamiinin annoksia. Sellaisia grammaluokan annoksia kuten Linus Pauling aikoinaan myös esitti terveyden perustaksi. C-vitamiini on verisuonen täsmähoitaja. Se vahvistaa ja eheyttää verisuonta. Eläimet eivät saa sydänsairauksia, koska niillä on synnynnäinen kyky tuottaa riittävästi C-vitamiinia maksassaan verisuonien suojaksi. Sitä vastoin ihmisillä syntyy verisuonten seinämiin kertymiä (plakkia), jotka johtavat sydänkohtauksiin ja halvauksiin, koska emme kykene tuottaman C-vitamiinia synnynnäisesti ja yleensäkin saamme liian vähän tätä vitamiinia ravinnosta. Eli C-vitamiinia pitää syödä, jotta verisuonet pysyvät kunnossa. Nyt tiedämme sen. Mitä muuta?
  • Valtimoissa olevat plakit voidaan poistaa ilman leikkausta. Verisuonten sisäseinämiin kertyy vuosien saatossa kolesterolia ja rasvahiukkasia. Verisuonet tulevat tahmeiksi ja kaikenlaista töhnää tarttuu seinämiin. Seinämät voidaan kuitenkin liukastuttaa teflonin kaltaisilla aineilla: aminohapot lysiini ja proliini ovat luonnollisia teflonin kaltaisia aineita. C-vitamiinin kanssa ne auttavat poistamaan vanhat plakit luonnollisella tavalla.
  • Jäykät verisuonet historiaan. Plakit ja seinämissä esiintyvät kouristukset aiheuttavat korkeaa verenpainetta. Magnesiumin ja C-vitamiinin yhteisvaikutuksella voidaan tehdä verisuonista joustavammat ja näin korkea verenpaine laskee ja palautuu normaaliksi. Luonnollisesta aminohaposta arginiinista voi saada lisähyötyä. Olettehan kuulleet L-arginiini hypetyksestä esimerkiksi täältä?
  • Optimoi sydämesi toiminta. Sydän on verenkiertojärjestelmän uuttera moottori. Miljoonat lihassolut tarvitsevat oikeaa polttoainetta optimaaliseen toimintaan. Luonnollisia solupolttoaineita ovat karnitiini, koentsyymi Q10, B-vitamiinit ja monet muut ravinteet ja hivenaineet. Näiden välttämättömien aineiden ottaminen ravintolisänä optimoi tohtori Rathin mukaan sydämen pumppaustoiminnan ja edistää pulssin säännöllisyyttä.
  • Älä anna sepelvaltimosi ruostua. Biologinen ruostuminen eli hapettuminen vaurioittaa sepelvaltimoitasi, varoittaa tohtori Rath. Jos haluat rappiota ja vanhenemista ehkäistä, silloin pitää ottaa ravintolisänä C-vitamiinia, E-vitamiinia, beeta-karoteenia ja seleenia. Nämä ovat ne tärkeimmät luonnolliset antioksidantit. Näiden antioksidanttien ottaminen ravintolisänä suojaa sepelvaltimoita ruostumiselta. Tupakointi pitää lopettaa, sillä tupakansavu nopeuttaa verisuonten biologista ruostumista.
  • Liikunta on lääke. Verenkiertoelinten terveys pysyy hyvänä jos säännöllisesti harrastaa monipuolista liikuntaa. Kohtuullinen, säännöllinen liikunta, kuten kävely tai pyöräily, on ihanteellista, ja kaikki voivat sitä harrastaa.
  • Noudata järkevää ruokavaliota. Tuhansia vuosia sitten ravintomme sisälsi runsaasti kasvisravintoa, kuituja ja vitamiineja. Tämä kasvispainotteinen runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sekä vähän rasvoja ja sokereita sisältävä ravinto edisti sepelvaltimoiden terveyttä.
  • Varaa aikaa palautumiseen. Fyysinen ja emotionaalinen stressi on sydän- ja verisuonitautien merkittävä riskitekijä. Meidän pitäisi varata huomattavasti enemmän aikaa rentoutumiseen. Stressihormoni, adrenaliini, kuluttaa elimistömme C-vitamiinia. Pitkäaikainen fyysinen ja emotionaalinen stressi tyhjentää elimistömme vitamiinivaraston ja edellyttää vitamiinitäydennystä.
  • Aloita nyt. Tohtori Rath ilmoittaa kirjassaan, että verisuoniplakkien kertyminen alkaa jo elämän toisella vuosikymmenellä. Mitä aikaisemmin aloittaa koko verenkiertojärjestemän terveysohjelman sitä enemmän vuosia lisää elämäänsä.
Ei sinun ole pakko uskoa näitä ohjeistuksia, mutta mikäli tohtori Rathin ohjelma toimii, tarkoittaa se, että käytännössä aika yksinkertaisin toimenpitein voi välttyä länsimaisen yhteiskunnan ykkösluokan tappajalta.

Suosittelen lukemaan Rathin kirjaa avoimin mielin.

5 kommenttia:

  1. Olen kirjoitellut jo jonkin aikaa, että luonnonkansojen parissa on hyvin vähän näyttöä vaikkapa sydäntaudeista, jopa alhaisilla HDL-arvoilla ja yllättävän yksipuolisella ruokavaliolla. Ugandasta on jopa tutkimuksia, joissa ateroskleroosia ei (ikävakioitunakaan) tavattu käytännössä ollenkaan, hämmästyttävimmässä tuhansia ruumiinavauksia jotka sokkoutettiin ympäri maailmaa. Tällaisten tutkimusten pitäisi olla lääkiksen peruskurssikamaa!

    Tämä usein valitettavasti selitellään sitten pois kaikenlaisilla tekosyillä, kuten genetiikalla, sopeutumisella, stressin puutteella, nälkägeeneillä ja niin edelleen. Kuitenkin kontrolloiduissa tutkimuksissa on saatu hyvin lupaavia tuloksia jo muutaman kuukauden aikana käytännössä kaikilla tutkituilla markkereilla, kun on palattu lihapitoiseen real food -ruokavalioon. (Jönsson & Lindeberg jne.)

    Tarkempi taikaruokakoostumus on jatkotutkimusten aihe, joita toivottavasti tulee. On häkellyttävää, miten vaikeaa vaikkapa Ancestral Health Symposiumin varojenkeruu on ollut - paljonkin typerämpiin aiheisiin vähemmällä suoralla näytöllä on haaskattu tuhansia kertoja enemmän rahaa.

    Rathin temput kuulostavat osittain hyviltä, osittain jo alas ammutuilta. Esimerkiksi E-vitamiinin antaminen heikentää kudosten antioksidanttimekanismeja, real foodin sijaan olisi tärkeää kokeilla E-kompleksia jossa on riittävästi gammatokoferolia ja muita E-ryhmän vitamiineja.

    Beetakaroteeni taas lisäravinteena on epäilyttävää, mutta beeta-ja alfakaroteeni ruoasta on yhdistynyt monta kymmentä prosenttia alempaan kokonaiskuolleisuuteen.

    - Neo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. useilla luonnonkansoilla suolankäyttö on lähes olematonta. tämän uskotaan olevan hyvinkin keskeinen syy näillä ihmisillä ilmenevään alhaiseen verenpaineeseen. tämä puolestaan...

      Poista
  2. Sikäli on huomattava kyynisesti, että sydänkohtaus on hyvin armollinen tapa lähteä tästä maailmasta kun ollaan jo valmiiksi vanhoja. :-)

    Ainakin jos vaihtoehdot ovat keuhkoahtaumatauti, lukemattomat syövät, onnettomuudet, lonkkamurtuma ja pysyvä sairaalakeikka -> keuhkokuume paskavaipoissa...

    VastaaPoista
  3. "Tämä usein valitettavasti selitellään sitten pois kaikenlaisilla tekosyillä, kuten genetiikalla, sopeutumisella, stressin puutteella, nälkägeeneillä ja niin edelleen."

    Miksi nuo olisivat tekosyitä? Jo nyky-yhteiskunnan ja vaikkapa paimentolaisyhteiskunnan (masait) stressorit ovat täysin erilaisia.

    "Kuitenkin kontrolloiduissa tutkimuksissa on saatu hyvin lupaavia tuloksia jo muutaman kuukauden aikana käytännössä kaikilla tutkituilla markkereilla, kun on palattu lihapitoiseen real food -ruokavalioon. (Jönsson & Lindeberg jne.)"

    Monenlaisilla ruokavalioilla on kontrolloiduissa trialeissa saatu aikaan lupaavia tuloksia lyhyellä jänteellä. Siirtymä tästä sihen mitä kannattaa suositella väestötasolla ja miksi on se missä ne ongelmat tulevat. Ja mihin kannattaa nimenomaan keskittyä. Yksilökohtainen tarkastelu on aina ... no, vain yhden yksilön tilanteen tarkastelua.

    VastaaPoista
  4. Mikäs se ugandalaisten keski-elinikä onkaan? Voisiko se selittää vähäiset sydäntautimäärät? Eivät elä tarpeeksi kauan, että verisuonet ehtivät tukkeutua....

    VastaaPoista