maanantaina, marraskuuta 26, 2007

Kohtuullisesta suklaansyönnistä saattaa olla hyötyä

**
Suklaata on teollisessa mittakaavassa
valmistettu jo 1800-luvulta lähtien. Maitosuklaa keksittiin Sveitsissä vuonna 1875 ja Sveitsi onkin suklaantuotannon suurmaita. Sveitsissä myös tutkitaan suklaan terveysvaikutuksia. Täytyyhän suklaateollisuuden saada lisää niitä myyntiargumentteja ja niin näitä suklaatutkimuksia auliisti tuetaan.

Sveitsiläinen tutkijaryhmä on äskettäin selvittänyt tumman suklaan terveyshyötyjä. Sydänterveyttä koskevan tieteellisen kirjallisuuden johtavassa julkaisussa, Circulation, on tässä kuussa ilmestynyt kiinnostavaa tietoa.

Kaksi tuntia tumman suklaan (40 g ja 70-prosenttista) nauttimisen jälkeen havaittiin koehenkilöissä vähemmän hapetusstressiä, verihiutaleiden kokkaroitumista ja sepelvaltimoiden laajentumista. Tutkijat uskovat tumman suklaan hyödyn löytyvän sen sisältämistä flavonoideista (antioksidantteja). Tummaksi värjättyä flavonoiditonta suklaata nauttineissa ei havaittu näitä terveysvaikutuksia.

Jos ei millään pärjää ilman makeisia, niin voisin varovasti suositella mahdollisimman tummaa suklaata.

Olen aiemminkin kirjoittanut suklaasta:

Suklaamunaus iltapäivälehdessä
Katekiini on suklaan salaisuus
Tumma suklaa - onko siitä hyötyä?
Oletko riippuvainen suklaasta?

Lähde: Flammer AJ, Hermann F, Sudano I, Spieker L, Hermann M, Cooper KA, Serafini M,
Lüscher TF, Ruschitzka F, Noll G, Corti R. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation 116 (21): 2376-2382, 2007

8 kommenttia:

 1. Siis flavonoidipitoista tummaa suklaata nauttineiden sepelvaltimot laajenivat enemmän, ei vähemmän.

  VastaaPoista
 2. Hei Juhana Harju. referoinko tutkimusta jotenkin virheellisesti? Nyt huomaan, että sinunkin blogissasi on sama juttu. Jäitä hattuun!

  VastaaPoista
 3. Joo, siis nimenomaan siitä on kysymys, että referoit tutkimusta mielestäni vähän huolimattomasti. Vasodilaatio siis tarkoittaa sitä, että sepelvaltimoiden seinämien sileälihasolut rentoutuivat, minkä ansiosta sepelvaltimot laajenivat. Tämä oli siis myönteinen vaikutus.

  Jäitä on kyllä hatussa, mutta jos et halua, että kommentoin edes tällä tavoin asiallisesti, voin aivan hyvin pysyä poissakin. No problem.

  VastaaPoista
 4. Minä ainakin pidän tummasta suklaasta ja nyt sain sen syöntiin oikein hyvän tekosyyn. Pysyvät verisuonet kunnossa.

  Seija

  VastaaPoista
 5. Seija, kannattaa varmaan pitää suklaansyönti kohtuullisena? Kiva kun kommentoit.

  VastaaPoista
 6. Minä lopetin muutaman kuukausi sitten pullan syömisen kahvin kanssa ja vaihdoin sen tilalle palasen 90-prosenttista tummaa suklaata. Paino laski muutaman kilon, kolesteroli parantunut ja muutenkin olo on mitä mainioin! Mitään muuta muutosta en tehnyt ruokavalioon. Olen aina tykännyt tummasta suklaasta, mitä vahvempaa, sen parempaa!
  Terv.
  Pampelmuse

  VastaaPoista
 7. Pampelmuse kertoo suklaan terveysvaikutuksista. Hienoa. Tiedän erään taiteilijan, joka onnistui pääsemään kiloistaan eroon vaihtamalla kahvipullan kahviomenaan.

  VastaaPoista