maanantaina, marraskuuta 26, 2007

Beetakaroteeni ei ehkä sittenkään tapa

*
Muistan ilolla ne mukavat keskustelut
tohtori Matti Tolosen kanssa beetakaroteenista. Siinä pistettiin porukalla halvalla taannoista surullisen kuuluisaa SETTI-tutkimusta, jota maailmallakin pidetään suomalaisen tutkimuksen pohjanoteerauksena. Siinähän pyrittiin osoittamaan, että tupakoivat olivat kahta kauheammassa riskissä kuolla keuhkosyöpään jos popsivat beetakaroteenia. Tämän legendaarisen suomalaisen limbotutkimuksen (Kansanterveyslaitos!!) jälkeen on moneen kertaan osoitettu, että beetakaroteenista on pikemminkin hyötyä kuin haittaa tupakoitsijalle ja muillekin.

Äskettäin ilmestynyt beetakaroteenitutkimus osoittaa, että vuosikymmeniä jatkuva beetakaroteenilisien syöminen voi mahdollisesti ehkäistä muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymistä.

Virkistäkää muistianne lukemalla tohtori Tolosen havaintoja SETTI-tutkimuksesta.

Syökää porkkanoita!

Lähde: Francine Grodstein, Jae H. Kang, Robert J. Glynn, Nancy R. Cook, J. Michael Gaziano. A Randomized Trial of Beta Carotene Supplementation and Cognitive Function in Men. Arch Intern Med 167 (20): 2184-2190, 2007

5 kommenttia:

 1. Minulla on hyvä porkkanavinkki: jos jälkikasvu ei suostu syömään porkkananpaloja vaikkapa keitossa tai murusoosissa (=jauhelihakastike), raasta porkkana. Silloin porkkanaa ei voi ottaa pois, erityisesti keitto saa siitä metkan ulkonäön ja lapsetkin saavat syötyä. Hoitotätini raastoi porkkanan aina lihakeittoon, ja sitä keittoa muistelen vieläkin kaiholla.

  Porkkana on sitäpaitsi a) edullista ja b) useimmiten kotimaista. Paitsi naposteluporkkanat ei.

  *P*

  VastaaPoista
 2. Porkkanassa on hiilihydraattia ja siten se ruokkii syöpäsoluja. Piste.

  VastaaPoista
 3. Ei se nyt tainnut ihan noin mennä, Christer. Kyllä SETTIä lähdettiin tekemään sillä oletuksella, että beetakaroteeni ehkäisisi keuhkosyöpää tupakoivilla miehillä, siis riskiryhmässä. Oli jopa rahoituksen kanssa sellaista vääntöä, että jotkut pitivät kallista interventiota turhana, kun heidän mielestään se beetakaroteenin suojateho oli jo todistettu. Van kuinkas sitten kävikään. Samanlainen myöhempi supplementtitrial antoi samanlaiset tulokset eli riski yllättäen kasvoikin. Ne beetakaroteenin syöpäsuojavaikutuksista kertovat tulokset on kyllä saatu ruoasta tulevan beetakaroteenin osalle, ei supplementtina saatavan. Siis ei pillereitä vaan kunnollista ruokaa.

  VastaaPoista
 4. Tässä vähän lukemista liittyen tuohon SETTI-tutkimukseen. Laitan tähän linkin sivustolle , jossa kerrotaan , että SETTI-tutkimuksen uusien analyysien perusteella on havaittu , että vitamiini/antioksidanttilisä vähentää tupakoivien miesten keuhkosyöpää.
  Jos tuo linkki ei toimi tässä niin onhan tuossa kuitenkin tuo osoite josta se löytyy. On muuten etusivullakin ihan mielenkiintoista tuoretta C ja E vitamiinitutkimus luettavaa. Kuten koko sivustolla mielenkiintoista luettavaa.

  terveisin ,

  susi


  Linkki :

  http://honestnutrition.blogspot.com/2007/07/beta-carotene-carotene-forms-and-safety.html

  Etusivu linkki :

  http://honestnutrition.blogspot.com/

  VastaaPoista