keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Kolesterolin tavoitearvoissa järki käteen

**
Kirjoitan usein tässä blogissa kolesterolista ja olen varsin jyrkkäänkin sävyyn kritisoinut tuijottamista pelkkään kokonaiskolesteroliarvoon. Odottamattoman suurta ymmärrystä asiassa osoittaa professori Pertti Mustajoki. Hänen mielestään tiukka kolesterolin tavoitearvon tavoittelu ei tuo kiistatonta hyötyä kansanterveydelle. Monilla terveellisesti elävillä ihmisillä kolesteroli voi olla korkeampi kuin nyt rajana pidetty 5 millimoolia litrassa ilman, että sairauksien riski merkittävästi lisääntyy. 

Nykyään suurimmalla osalla suomalaisista kolesteroliarvo on yli 5 mmol/l. Sen kohdalla ei Mustajoen mukaan tapahdu riskihyppäystä. Tarkan tavoitearvon sijaan olisi terveydenhoitajan tai lääkärin arvioitava potilaan kanssa hänen sydän- ja verisuonitautien kokonaisriskinsä ja päätettävä miten sitä tehokkaimmin alennetaan.

Mustajoki muistuttaa, että osalla ihmisistä, etenkin epäterveellisesti ruokailevilla, tupakoivilla, vähän liikkuvilla miehillä jo suomalaisten keskitason kolesteroliarvo 5,5 mmol/l on haitallinen. Jäykät tavoitearvot tuomitsevat huomattavan määrän ihmisiä aiheettomasti "riskisairaiksi" ja johtavat jopa tarpeettomaan lääkehoitoon, professori huomauttaa. Hänen mielestään aiheettomasti "kolesteroliriskisairaita" ovat suuri osa naisista ja varsinkin ne, joilla hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus veressä on suuri. 

Mustajoki peräänkuuluttaa suomalaisissa suosituksissa tuoretta itsenäistä ajattelua. Kolesterolin tavoitearvot ovat syntyneet Yhdysvalloissa, siirtyneet sieltä Eurooppaan ja lopulta Suomeen. 

Minun mielestäni parasta mahdollista kolesterolin hoitoa on terveystutkimuksissakin selvinnyt:
  • liikunnan tärkeä rooli (nostaa HDL-kolesterolia)
  • hiilihydraattien maltillinen nauttiminen maksan aterianjälkeisen triglyseridituotannon pitämiseksi aisoissa (korkeita veren triglyseridiarvoja pidetään tärkeinä tekijöinä sydän- ja verisuonitaudissa)
  • laadukkaiden eläin- ja kasvirasvojen nauttiminen (vähentää ns. RLP-C -arvoja. Tätä pidetään uutena, tärkeänä mittarina sydänterveydessä) 
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 26.11.2008

4 kommenttia:

  1. Keskeistä tässä kolesteroli hössötyksessä on myös se, ettei ravinnon kolesteroli nosta huonoa LDL kolesterolia, niinkuin esim. kansanmurhauslaitos julistaa.

    VastaaPoista
  2. Ja lisäksi vielä se ettei LDL edes ole itsessään mitenkään pahaa. Itävaltalainen Grazin yliopiston biokemian professorin Hermann Esterbauer tiesi jo 80-luvulla, että LDL:n hapettuminen muuttaa sen ominaisuuksia niin että elimistö katsoo parhaaksi poistaa sen syöjäsolujen eli makrofagien kautta ja näin rasvaista töhnää alkaa kertyä suoneen.

    Suomessa tätä pidettiin silloin puppuna koska täällä tiedettiin jo veden pitävästi LDL:n haitallisuus ja kovan rasvan osuus siinä.

    No, edelleen täällä ihmetellään kolesterolijuttuja silmät ymmyrkäisinä ja hakataan päätä petäjään, mutta maailmalla asiat onneksi kehittyvät.

    Pubmedistä luettavissa oleva uusin tutkimus tukee hyvin vakuuttavasti Esterbauerin havaintoja ja suomalainen vuosikymmenten osaaminen kolesteroli- ja rasva-asiassa tulee joutumaan väistämättä aika ikävään valoon...

    Kolesteroliasia (VLDL, IDL, LDL, HDL, Triglyt, ApoB100, ApoA, Kylomikronit jne.) ei oikeasti ole niin monimutkainen juttu että sitä pitäisi ehdoin tahdoin yksinkertaistaa väärin. Se on täysin ymmärrettävissä ja hallittavissa oleva kokonaisuus jos joku viitsisi hiukan siihen päätään ja aikaa käyttää.

    VastaaPoista
  3. Kiitos mukavista ja asiaa valaisevista kommenteista Sami Uusitalo ja Westie. Minua kiinnostaa rasvakeskustelu oikein paljon. On helpottavaa kuulla, että muitakin kiinnostaa ruoan sisältämä rasva ja mitä haittoja/hyötyjä se mahdollisesti aiheuttaa elimistössämme. Palaan tähän rasva-asiaan ihan lähiaikoina.

    VastaaPoista
  4. Itse korkean kolesterolin perineenä mietin näitä asioita.

    Äidinpuoleisessa suvussa kaikilla aikuisilla on ollut kolesterolit aivan tapissa, mutta kun ajattelen erästä suurta 1900-luvun alun perhettä vanhempineen, kaikki elivät ysikymppisiksi ellei mikään onnettomuus tai jokin nopeasti tappava tauti iskenyt ennen.

    Kukaan ei kuollut nuorena sepelvaltimotautiin. Suku on lisääntynyt kuin kärpäset ja saaneet saman perimän, mutten ole kuullut esimerkiksi yhdestäkään ohitusleikkauksesta. Lehtiä lukemalla saisi käsityksen, että ne ovat kovinkin yleisiä.

    Tosin kukaan näistä ei ollut koskaan lihava. Muutama sai aikanaan mummonpyöreyttä mutta se oli siinä.

    Saanen epäillä, että tämä kolesteroli on otettu aika lailla hihasta yhteiseksi möröksi ja viholliseksi. Kun vain sellainen ollaan tarvittu eikä ilmeisempiä totuuksia olla iljetty sanoa.

    Jos minulla olisi resursseja, tekisin kilpailevaa lääketiedettä. Seuraavassa oma missi-misterteoriani: jokaisesta potilaasta otettaisiin alastonkuva ilman päätä, annettaisiin kuvat anonyymille raadille joka antaisi pisteet kellä on seksikkäin kroppa. Seurattaisiin näiden elämää ja katsottaisiin miten pärjäävät. Veikkaan, että tämä missipisteiden korrelaatio olisi huimasti suurempi kuin kansanterveydellisten syntipukkien yleensä ja nakuna poseeraaminen paljon halvempaa kuin veren ja ruumiinosien analysointi.

    On tietenkin helppo keksiä miksi näin ei tehdä. Nykyäänhän jokaisen pitää aina hyväksyä ruumiinsa, oli se sitten millainen laardisäkki tahansa ja olisi epäreilua, että hyvännäköiset olisivat hyvin suurella todennäköisyydellä myös terveempiä ja pitkäikäisempiä. Paljon parempi ottaa jokin abstrakti ja huonosti ymmärretty veriarvo, hakea korrelaationtapainen ja alkaa syyttää sitä. Ei diskriminoi.

    Pahoittelen tämän kirjoituksen tunnepitoisuutta :D

    VastaaPoista