torstaina, tammikuuta 29, 2009

Mikä ihmeen Nutrix?

**
Mikä ihmeen Nutrix -villitys
on meneillään? Ystäväni Henrika pyytää minua tutustumaan internetissä vapaasti luettavaan Nutrix -kirjaan ja toinen ystäväni Noora bloggaa tästä ilmiöstä. En ollut koskaan kuullutkaan tästä ennen tätä ja uskallan väittää seuraavani ravitsemustiedettä varsin tarkasti. Onko taas jotain huuhaata tarjolla? Onko järkee? Mistä on kyse?

Olen nyt lukenut tuon Nutrix -kirjan. Lyhyt, mukavalla tavalla kirjoitettu kevyt teos, jossa on painavaa asiaa. Ensin syvä kunnioituksen kumarrus kirjailijan suuntaan! Minulle täysin tuntematon Joensuun yliopistossa matematiikka opiskeleva Olli Posti, on kirjoittanut aivan mainion kirjan! Lisäksi kirja on ilmaiseksi luettavissa netissä.

Lääkäri Antti Heikkilän tapaisesti kirjoittava Olli Posti, mutta Heikkilää paljon paremmalla temmolla ja ihailtavan huoliteltua kieliasua käyttäen, Olli maalaa kirjassaan eteemme aika lohduttoman maailman. 

Olli kertoo olevansa mieluummin vaikka vankilassa, kuin pyörätuolissa, jossa hän olisi juuri tällä hetkellä ilman sitä tietoa jota hän nyt halua kirjassaan jakaa. Älä pelästy, kuulostaa pahalta, mutta sinnikkyys palkitaan! Mikäli Olli olisi totellut lääkäreitä ja viranomaisia, hän olisi tuhlannut jo kymmenientuhansien edestä veronmaksajien rahoja - mutta ainakin hänellä olisi silloin KELAn maksama pyörätuoli ja hirmuinen kasa säälipisteitä.  

Ei kiitos, ajatteli Olli. Hän päätti lähteä sen sijaan toivottomalle tutkimusmatkalle, johon hän oli valmis investoimaan tuhansia tunteja aikaansa ja kymmenientuhansien edestä rahaa. Rahaa, jota hänellä ei usein edes ollut - huonossa kunnossa kun oli. 

- Sinun ei tarvitse kokea MS-taudin kauhuja ja viettää tuhansia epätoivoisia tunteja kirjastoissa, Internetissä ja kirjakaupoissa etsien kuumeisesti jotain, mikä voisi parantaa tauteja ja suorituskykyä. Sinun ei tarvitse mennä lääkäriin ja saada aina niitä hemmetin pillereitä, jotka laittavat koko kehosi ja ennen kaikkea ajatukset sekaisin, eivätkä yritäkään vaikuttaa taudin tai vaivan alkusyyhyn, sanoo Olli, ja jatkaa: Tästä kirjasta tulet saamaan paljon enemmän hyötyä kuin kaikista sairaalakäynneistä yhteensä - mikäli todella luet sen.

Mitä kirjassa sitten on? Miksi se kannattaa lukea?

Kirja on täynnä järkeviä ravitsemukseen liittyviä ohjeita. Vähän samaan tapaan kuin minä tässä blogissani yritän tehdä omalla tavallani tätä valistustyötä, Olli tekee omaa valistustyötään suurella sydämellä. Lopetan tämän kirjoitukseni muutamaan lyhyeen näytteeseen kirjan sisällöstä:

OLETKO VALMIS KUULEMAAN NUTRIXIN SALAISUUDEN?
Tässä se tulee: Oikean ruoan tunnistaa siitä, että siinä on makua ja väriä ilman  kemikaalejakin. Kaikki myrkyt ovat turhia ja haitallisia. Koko homma oli pelkkää huijausta.

- Mutta munkkihan maistuu hyvältä eikä siinä taatusti ole yhtään kemikaalia?

Munkissa EI OLE MITÄÄN MUUTA KUIN KEMIKAALEJA. Munkki on pelkkää kemiaa. Mikä on kemikaalin määritelmä? Luonnosta eristetty tai kokonaan synteettinen yksittäinen aines-osa. Näitä ei elävässä luonnossa esiinny koskaan erillisinä. EI KOSKAAN. Jopa sokeriruoko sisältää itsessään sen käsittelyyn tarvittavat ravinteet ja paljon enemmän, juuri oikeassa muodossa ruoansulatusta ajatellen. Siitä valmistettu valkosokeri taas on addiktiivinen kemikaali, joka kuluttaa kehon ravinnevarastoja, ja aiheuttaa tulehdusta ja ylipainoa ja kaikenlaista tuhoa joka ikisessä solussa.

TÄLLAINEN KEMIKAALI EI KUULU IHMISKEHOON. Sama pätee valkaistuun vehnäjauhoon, kemikaalisuolaan, lisäaineisiin, käsiteltyihin rasvoihin ja vaikkapa kokaiiniin, joka joidenkin  arvioiden mukaan häviää sokerille addiktiivisuudessa. Mene ja tiedä. Mainittakoon vielä, että suurin osa vitamiinihyllyn ja pillerikauppojen tuotteistakin menee tähän kemikaalikategoriaan,  mutta se ei ole tämän keskustelun aihe.

Kymmeniätuhansia vuosia sitten ei ollut olemassa mikroaaltouuneja. Eikä kemiallisia myrkkyjä eli torjunta- ja lisäaineita. Ei edes uunia. Mikäli tuli oli keksitty, ei jokaista suupalaa ollut  mahdollista tai ainakaan käytännöllistä käristää karrelle - ei ollut tulitikkuja eikä edes sytkäreitä, lakkabensasta puhumattakaan. Ei ruokateollisuutta, raffinointia, deodorisointia, valkaisua, hydrogenointia... Ei jalostusta. Ei edes maanviljelystä, eikä taatusti vehnää ja vielä vähemmän pitkälle jalostettua hybridisoitua surkeassa maaperässä kemikaaleilla kasvatettua  myrkytettyä puhdistettua raffinoitua mikroaaltouunigmo-frankenstein-valkovehnäjauhoa. Ihminen on silti edelleen geneettisesti käytännössä sama olento – mikäli kymmeniätuhansia  vuosia sitten syntynyt ihmisvauva tuotaisiin vaivihkaa aikakoneella nykypäivän synnytysosastolle, ei kukaan huomaisi mitään erikoista. Hmm...

Nutrix-ruokaan tottuneen ei tosin kannata vaihtaa suoraan lennosta luolamiehen ruokavalioon. Se olisi keholle liian rankka muutos. Ja vaikka se lopulta yksinkertaista onkin, olisi hölmöä  yrittää muuttaa kaikkia tapoja kerralla – siitä seuraa aina vain turhaa stressiä. Lähdetään parantamaan ruoan laatua askel kerrallaan, juuri siinä tahdissa kuin keho haluaa. Antaa automaation ja laiskuuden ohjata - parhaat asiathan tapahtuvat itsestään ja tulevat luonnostaan.
Ja ihmisen alkuperäinen ruokahan ei siis tarkoita mitään tiettyä dieettiä tai yhtä kaikille oikeaa tapaa syödä, vaan ennen kaikkea keinoja päästä pois siitä kamalasta käsitellystä moskasta, mitä Nutrixissa kutsutaan ruoaksi. Vapaudessa jokainen syö juuri niin kuin haluaa, ja jokaisen omakin dieetti vaihtelee vähintäänkin vuodenaikojen ja fiilisten mukaan.

Lähdetään ensin siihen perusmarkettiin, jossa Suomi shoppailee päivittäin. Näiden tarjonta on muuttumassa kovaa vauhtia laadukkaampaan suuntaan, mutta keskitytään tässä niihin  tuotteisiin mitä joka kaupasta ja kaupungista löytyy jo nyt.

Miksi ihmeessä tässäkin marketissa sisääntulijaa tervehtii kosmetiikkatuotteiden kamala kemikaalipilvi? Täytyy pidättää hengitystä ja ottaa muutama nopea askel voidakseen taas hengittää.

Paras hyllytila tuntuu menevän aina suurimman katteen tuotteille - niille, joiden pakkauskin maksaa enemmän kuin sisältö, joka sekin on usein tehty myrkyllisistä teollisuusjätteistä. Näitä myydään valheellisilla mielikuvilla ja tietämätön kuluttaja maksaa laskun - rahassa ja terveydessä. Tuskin tarvitsee sanoa erikseen, että kannattaa suosia luomukosmetiikkaa ihan muistakin kuin ekologisista syistä. Mikäli arvostaa laatua, täytyy se usein etsiä sivuhyllyjen perukoilta, mihin se on piilotettu. Todellisia laatutuotteita ei mainoksissa juuri näy, koska raha menee itse raaka-aineeseen – ei pakkaukseen, brändäykseen, mainontaan eikä hyllytilasta
maksamiseen.

Lempiharrastukseni on jo pitkään ollut käydä läpi kaikkien mahdollisten tuotteiden ravintosisältöjä, ja testailla laatua. Olen tehnyt tätä työtä monta vuotta, jotta sinun ei tarvitse. Kerron tässä parhaita salaisuuksia mitä olen ruokakaupan hyllyiltä löytänyt – näissä on todellista potkua ja tulet huomaamaan vaikutukset heti. “Ruoka olkoon lääkkeesi”, sanoi jo Hippokrates aikanaan. Kummasti tämä on päässyt lääkärikunnalta sittemmin unohtumaan. Olisikohan rahalla jotain tekemistä asian kanssa. Mitä jos parhaat lääkkeet olisivatkin halpoja, helppoja ja erittäin maukkaita, ja löytyisivät omalta takapihalta ja jopa lähikaupasta? Lähdetään katsomaan.

VIHANNEKSET JA HEDELMÄT.
Terveys löytyy tuoreosastolta. Kaikki jo tietävät että vihanneksia ja hedelmiä “pitäisi” syödä, mutta kun ostaa luomulaatua ja syö kaiken mahdollisimman tuoreena, alkaa kasvis kummasti  myös maistumaan! Ja hyvä tehosekoitin on aloittelevan kotikokin paras ystävä. On todellista luksusta nauttia välipalana raikas tuorepirtelö, ja mikä sen hienompaa kuin hemmotella vieraita tarjoamalla aina jotain todella nopeaa, helppoa, maukasta ja piristävää.

Resepti on yksinkertainen: laita tehosekoittimeen luomuhedelmiä tai marjoja, hieman jotain vihreää, ja vettä. Sekoita täysteholla puolisen minuuttia, kunnes rakeisuus häviää ja pirtelöstä tulee todella pirtelömäistä. Halvalla blenderillä tämä ei onnistu, joten kannattaa sijoittaa keittiön tärkeimpään laitteeseen jopa useampi satanen.

Listaan tähän sellaisia ruokia, joista koen olevan hyötyä jopa ei-luomunakin - ravitsevia ja maukkaita. Tämän listan vihanneksissa on yleensä myös verrattain vähäiset myrkkyjäämät. Ja luomuvalikoimahan nousee kysymällä. Kauppiaan ahneus on asiakkaan voitto! ;)

Avokaado
Paljon hyviä rasvoja, sekä E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Kypsä avocado on lievästi pehmeä, muttei löysä.

Valkosipuli
Oli ongelmana virus, bakteeri, home, sieni tai parasiitti, valkosipuli hoitaa homman. Osta luomua, vältä kiinalaista.

Sipulit, purjo
Paljon hyviä rikkiyhdisteitä, kuten valkosipulissakin. Voimakkaat aineosat vahvistavat kehoa ja suojaavat kaikelta mahdolliselta.

Inkivääri
Piristää mukavasti! Auttaa matkapahoinvointiin ja huimaukseen, sekä tulehduksiin. Suojaa tehokkaasti viruksilta ja jopa syövältä.

Bataatti
Parempi peruna! Ja paljon maukkaampi.

Shiitakesieni
Parantaa terveyttä kaikin puolin sisältämiensä lukuisten tehoaineiden avulla. Ainakin 6000-vuotinen historia yleislääkkeenä.

Fenkoli
Fenkolin monet ainutlaatuiset fytokemikaalit torjuvat mm. syöpää. Muista myös kotimaiset juurekset, kuten lanttu, nauris, punajuuri ja porkkana!

MARJAT. 
Kotimainen pakastemarja lienee laadukkainta mitä kaupasta saa - jalostamaton alkuperäislajike, kasvaa villissä luonnossa, sisältää huikeat määrät väriä, makua ja elinvoimaa!  Näitä kannattaa käyttää paljon ja useaa lajia – jos budjetti kestää niin antaa mennä vaikka useampikin pussi päivässä. Kaikissa marjoissa on runsaasti antioksidantteja, satoja terveyttä  edistäviä ja tauteja ehkäiseviä ainesosia, joita kannattaa saada mahdollisimman monipuolisesti - kaikkia värejä! Entä pakastaminen, onko niistä marjoista mihinkään enää pakastettuna? Pakastetaan sitä spermaakin, joten eiköhän se marjakin toimi vielä sulatettuna. Marjoja on mukava lisätä puuroon, mysliin, muroihin, luomujugurttiin... Kokeile marjojen kaveriksi myös luomuhunajaa,  kookoskermaa, avocadoa ja hampunsiemeniä. Teollisuuden käyttämästä nopeasta pakastusmenetelmästä johtuen kaupan marjat ovat jopa parempilaatuisia kuin itsepoimitut ja -pakastetut.

Mustaherukka
Edullinen supermarja - paljon C-vitamiinia ja antioksidantteja, hyvä mm. silmille.

Mustikka
Parasta silmille. Puolukasta ja mustikasta saa hyvän sekoituksen. 

Luomumarjasekoitus
Mansikkaa ja herukoita. Mansikat on tärkeä syödä luomuna välttääkseen isot torjunta-ainejäämät.

Karpalo
Vaimentaa ja ehkäisee erityisesti tulehduksia. Lähes mustikan tasoinen antioksidantti.

Tyrni
C- ja E-vitamiini, arvokkaita rasvahappoja.

Vadelma
Paljon ainutlaatuisia antioksidantteja, loistava syöpälääke. Kaikki muutkin marjat ihan maun mukaan - erityisesti luomu ja kotimainen.

VIHREÄT. 
Tähän kategoriaan kuuluu yrttejä ja kasvien lehtiä. Valitse luomua tai vähintään sellaisia missä lukee "viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita". Jäävuorisalaatti ei tähän listaan päässyt koska se on juuri sitä miltä maistuu – vettä ja torjunta-ainejäämiä. Paras tapa totutella näihin voimakkaisiin terveyspommeihin on jo kerran mainittu viherpirtelö. Sinne vaan salaatit blenderiin marjojen sekaan niin voin luvata että kilot karisevat ennennäkemätöntä vauhtia. Jos maistuu liian voimakkaalta niin lisää hedelmää sekaan - banaanipirtelöstä pitävät kaikki.

Salaatit: tammenlehti, romaine, lollorosso 
Yrtit: tilli, persilja, basilika, korianteri, ruohosipuli
Kaalit: Parsakaali, kukkakaali, punakaali, lehtikaali.
Selleri - kiva pureskella, hyvää hampaanpesua! Kannattaa pestä huolella jos ei löydy luomulaatuisena.
Pinaatti - kauheasti K-vitamiinia ja mukavasti muuta hyvää – aikamoinen voimaruoka. Muista pestä hyvin jos ei luomua.

ELÄINKUNTA. 
Paras lisuke lihalle on edellisen kategorian vihreät vihannekset, ja jossain määrin myös hedelmät, kuten ananas ja papaija jotka auttavat lihaa sulamaan. Suosittelen käyttämään reilusti voimakkaita mausteita sekä sipuleita, inkivääriä ja kaikenlaisia yrttejä mitä vaan käsiinsä löytää, sekä tuoreita sieniä kauden mukaan. Näin kaikki sulaa paremmin, saat hirmu annoksen luonnon omia lääkkeitä, ja raskaskin ateria jättää pirteän olon. Perinteiset tärkkelyslisukkeet, kuten  mauton vanha peruna ja kaikenlaiset vehnätuotteet, ovat ruoansulatusta ajatellen huonoin mahdollinen kumppani lihalle.

Luomuliha
Ero maussa ja koostumuksessa on huikea. Mitä ylemmäs mennään ravintoketjussa, sen tärkeämpää on luomu koska myrkyt rikastuvat aina niiden syöjään.

Pakasteet: Poro, hirvi, biisoni, strutsi, brassihärkä, uusseelannin lammas - kaikki mikä elää vapaana ja syö paljon tuoretta ruohoa & aluskasvillisuutta. Pakastelihat kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokautta ennen valmistusta. Hitaasti sulatettu liha maistuu jopa tuoreen veroiselta.

Muikku
Suomen terveellisin kala – paljon ravinteita, hyvä rasvakoostumus ja vähiten elohopeaa ym. raskasmetalleja. 

Äyriäiset, ravut
Väri tulee ainutlaatuisesta astaxantiinista, joka suojaa tulehduksilta ja toimii sisäisenä aurinkosuojana beetakaroteeniakin paremmin.

Luomumunat
Hyvää jopa raakana, varsinkin kesällä, kun kanat pääsevät ulkoilemaan. Loistavaa proteiinia halvalla!

MAUSTEET
Cayenne, jalapeno, piri piri
Parantaa kipuja & tulehdusta, lisää vastustuskykyä. Vähentää myös vatsahaavan riskiä toisin kuin moni pelkää.

Kurkuma, curry
Ruokakaupan paras tulehduslääke, suojaa myös aivoja. Mustapippurin kanssa teho nousee jopa 1000-kertaiseksi!

Mustapippuri, pippurisekoitus
Tehostaa ruoansulatusta ja vähentää siten ilmavaivoja. Auttaa kehoa myös hajottamaan rasvakudosta.

Dijon-sinappi
Loistokumppani lihalle. Osta oikeaa Dijon-sinappia, älä lisäaineilla kyllästettyä sokerilientä.

Luomu-soijakastike
Helposti hyvää makua, sekä hyödyllisiä bakteereja.

Oikea meri- tai vuorisuola
Terveellinen suola on värikästä, vähintäänkin harmaata. Puhdistettu, kuumakäsitelty natriumkloridi on myrkkyä.

Kaneli
Auttaa kehoa verensokerin säätelyssä. Parantaa insuliinin toimintaa ja suojaa monilta nykydieettien haitoilta.

MUUTA HYVÄÄ
Vaihda maitotuotteet luomuun - ei maksa paljoa, ja laadussa huikea ero.
Kotimainen hunaja. Ehdottomasti kotimainen, sillä ulkomaalaiset on pastöroitu, mitä Suomessa ei saa lain mukaan tehdäkään. Mielellään luomu, sillä mehiläinen kerää myrkyt laajalta alueelta, tiivistäen kaiken hunajaan.
Kookos. S-ryhmän Kara-kookoskerma on edullinen ja maistuu paremmalta kuin peltitölkkikookosmaidot. Tulet rakastumaan tähän! Worldfoods-luomukookosmaito on myös edullista ja hyvää.
John West -Sardiini oliiviöljyssä - Paras DNA:n rakennusaine, mitä kaupan hyllyltä löytyy – todellinen nuoruuden lähde!
100% luomuruisleipä - Suurin osa "ruisleivistä" onkin sisällöltään vehnäleipiä joissa ruista lähinnä nimen vuoksi.
Oliiviöljy tummassa pullossa
Hapankaali. Jopa luomuhapankaalia löytyy useimmista kaupoista.

15 kommenttia:

 1. Kiitoksia näin kirjailijan puolesta =)
  Kieliasusta käy muuten kiittäminen loistavaa ammattilaista nimeltä Nina Willman. Kiitokset siis myös sinne suuntaan!

  VastaaPoista
 2. Antti Heikkilän kirjoista muuten kaikki lähti liikkeelle - Hyvän olon keittokirjasta sain ensimmäisen kipinän parannuttuani Antin ohjeilla kymmenen vuotta vaivanneesta astmasta noin päivässä.

  Tämän kokeneena ja Antin paljastusten rohkaisemana uskalsin sitten MS-taudin pahennuttua lähteä etsimään siihenkin toivoa samasta suunnasta, eli ravinnosta - eikä siis mistään virallisista oppikirjoista ;)

  VastaaPoista
 3. Jep, Olli, tunnistin tämän Heikkilä kytkennän. Taatusti löytyy sieltäpäin terveyttä. Kirjassasi oli raikas ja hienostunut ote, jotain ihan toista kuin lääkäri Heikkilän raakilemainen vuodatus. Hyvä!

  VastaaPoista
 4. Terve vaan oikolukijankin puolesta! Kyllä kieliasusta on täysin (no 99,8% ;))kiittäminen Ollia itseään, oli ilo aikoinaan oikolukea niin valmista ja verbalisesti herkullista tekstiä.

  VastaaPoista
 5. Ai katos, säkin oot täällä :) Mitäs kuuluu?
  Haha, yhden kirjotusvirheen löysin vielä, nyt kun pitkästä aikaa rupesin opusta lukemaan ;)

  VastaaPoista
 6. Lukaisin myös kirjan läpi. Epäilyttävän paljon se puhutteli. Jos kirjan sanoma (ja muiden vastaavien, esim. "Petos Lautasella") on totta, kyseessä on yksi ihmiskunnan suurimmista mokauksista ikinä. Nämä jutut ovat olleet jo julkisuudessa niin kauan, että elintarviketeollisuuden täytyy olla tietoinen missä mennään, joka tekee siitä ja poliittisista päättäjistä melkoisia rikollisia. En oikein jaksa uskoa tähän. Mutta perusajatus on varmaan hyvä: syö mahdollisimman tuoretta ja laadukasta ravintoa.


  - jt

  VastaaPoista
 7. Minä valitettavasti uskon oikeastaan joka sanaan. Ruokateollisuus on kiinnostunut vain omista voitoista, eikä terveellisen ruuan tuottamisesta. Mutu-arvio olis, että 1-5 % kaikistä kaupassa myytävistä tuotteista, on jotakuinkin ihmisravinnoksi kelpaavaa, loppu on täyttä skeidaa. Mut valitettavasti hyvin tuntuu käyvän kaupaksi, eihän niitä muuten valmistettais. Siksi hyvä, että löytyy niitä ihmisiä, jotka jaksavat valistaa tästä epäkohdasta. Toivottavasti suunta muuttuisi vielä joskus parempaan ja kuluttajat alkaisivat ymmärtää vaatia parempia ja laadukkaampia elintarvikkeita.

  VastaaPoista
 8. Kirja osaa kertoa yksinkertaisesti ja tiivistetysti sen, mitä monet opukset tavoittelevat pääsemättä silti 500-sivuisinakaan kiinni pääpointtiin.

  Luomua ja intuitiota siitä mikä oikeasti on hyvää ravintoa itselle... Sillä pääsee jo pitkälle, vaikkei selvittäisikään sen tarkemmin kaikkien syömiensä raaka-aineiden vitaami- ja hivenainepitoisuuksia!

  Ja kieliasu on todellakin raikas!

  VastaaPoista
 9. Todellinen syyllinen tähän tilanteeseen on lopulta kuluttajan alhainen tietoisuus ja sokea auktoriteettiusko. Ei siis kukaan paha johtaja jossain sikarinsavuisessa takahuoneessa juonimassa pieniä ihmisiä hengiltä..

  Taloustieteen peruslauseen mukaan ihminen reagoi insentiiveihin.

  Ja psykologian peruslauseen mukaan häviävän pieni osa toiminnastamme ja sitä ohjaavista tunteista / motiiveista on tietoista.

  Ei kukaan ole tahallaan paha tai korruptoitunut.

  Tämän kun kaikki tajuavat, ja tajuavat ennen kaikkea sen, että samoja ihmisiä ne on siellä julkisellakin sektorilla.
  Jos minun pitäisi valita yksi asia, jonka haluan elämäntehtävänäni sanoa kaikille ihmisille, se olisi tämä:

  Ei ole olemassa mitään kaikkitietävää ja täydellisen altruistista ylempää tahoa. Ei valtio, ei elintarvikevirasto, ei kauppias, ja kaikkein vähiten minä :)
  Kaikki instituutiot koostuvat ihmisistä, ja ihmiset alitajuisesti priorisoivat omaa selviytymistään kaiken muun edelle, vaikka tietoinen mieli sanois mitä. Sen takia syöpäjärjestöt ympäri maailmaa suhtautuvat vihamielisesti helppoihin, edullisiin ja toimiviin syöpähoitoihin, koska kaikki niiden instituutioiden jäsenet menettäisivät duuninsa ja/tai asemansa jos tieto leviäisi. Ei, se ei ole tietoista, vaan automaattista itsesuojeluvaiston ohjaamaa käytöstä. Ikivanhat vaistot ohjaavat tunteita ja tunteet toimintaa. Tietoinen käyttäytyminen on häviävän pientä lumipölyä jättimäisen alitajunta-jäävuoren pinnalla.

  Kysy vaikka huviksesi MS-liitolta mitä mieltä he ovat Nutrixista ;)
  Ja lue tämä postaus niin monta kertaa, että ymmärrät miksi se ei ole niiden vika.

  Vika on siinä, että sinä jumaloit Isoveljeä, kuten Orwell olisi asian ilmaissut.

  VastaaPoista
 10. Veteraaniurheilijalla on Antti Heikkilään liittyvä
  fobia, joka näkyy säännöllisin väliajoin kaikkialla, minne hän kirjoittaa.

  Suosittelen aamun karkaisuhoidoksi television katselua. Heikkilä on MTV3:n Studio55:ssä alkaen klo
  09.10.

  Aurinkoista aamua!

  t. Samin kamu

  VastaaPoista
 11. Tietääkö kukaan, myydäänkö Haaparannalla luomuvoita? Taidan lähteä rasvaretkelle jos sitä vielä riittää meillekin:-)

  VastaaPoista
 12. Hei,

  Kiitokset hyvästä kirjoituksesta Olli. Olen lukenut ruotsalaisen Petos Lautasella kirjan. Sain sen vihdoinkin itselleni, kun jaksoin odotella uusinta painosta viime syksystä asti. Siinä käsitellään samoja asioita. Kirja on nyt kierrossa sukulaisillani ja on todellakin kiinostuksen kohteena.

  Olin juuri marjapuskissa ja iloitsen hyvästä sadosta. Sieltä sitä voimaruokaa saa. Omia perunoitakin on jo maisteltu ja maistuvat ihanoilta. Meillä syödään nykyään kuorineen. Paitsi minä, joka en syö perunaa ollenkaan.

  Voi kun täältä Oulusta löytyisi ruokapiiri. Ja toinenkin asia on harkinnassa: tinkimaitoa luomunavetasta Haukiputaalta. Hakumatka vähän emmityttää. Kaikkea hyvää teille terveellisen ruuan ystävät! Pitäkää pintanne.

  terveisin 4 lapsen emo

  VastaaPoista
 13. Eikö Nutrix-kirja olekaan enää ilmaiseksi luettavissa netissä? Kun klikkaa tuota netti-sanaa (jossa on linkki) päätyy Nutrixin lyhyeen esittelyyn ja siitä edelleen Puhdistamon nettisivuille. Sieltä voi tilata kirjan + konsultaation 500€:lla ja tuote on loppunut?!

  "Minulle täysin tuntematon Joensuun yliopistossa matematiikka opiskeleva Olli Posti, on kirjoittanut aivan mainion kirjan! Lisäksi kirja on ilmaiseksi luettavissa netissä."

  VastaaPoista
 14. Ollin tarina on mienkiintoinen ja parantuminen innostava. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mihin tarina johtaa. Itse en ehkä pidä viimeisimmistä markkinointikäänteistä.

  VastaaPoista
 15. Olen kahlannut nuo Olli Postin Viidakkosivut läpi. Löysin ne tietenkin tästä Suomen parhaasta terveyssivustosta jota ylläpitää veteraaniurheilija Christer Sundqvist. Ollin sivuilla on paljon mielenkiintoista tietoa. Se mikä kiusaa on tietenkin tuo valtava tuotteiden ja itsensä markkinointi. Lähes estotonta markkinointitekstisälää tungetaan näytille ihan kuin se jotakuta kiinnostaisi. Siinä missä veteraaniurheilija painottaa nöyryyttä, viidakkomies pistää kaiken uhonsa peliin. Paljon meteliä tyhjästä ovat nuo Ollin YouTube -videopätkät. Välillä jää miettimään onko Olli ihan oikeasti estoton sekopää vai tekeytyykö hän sellaiseksi tahallaan noilla amatöörivideoillaan. Ollista saattaa tulla vielä hyvä - ajan kanssa ja kun hän saa kokemusta. Tällä hetkellä hän on säälittävän huono esiintymään omilla videoillaan. Toivottavasti hän osaa ryhdistäytyä isomman yleisön edessä. Olli on vielä livenä kokematta. Christer on koettu livenä ja hän oli helvetin hyvä esiintyjä vaikka nöyrästi itseään vähättelee. Ehkä tämä Ollin tapa tuoda itseään esille on jotain modernia underground kulttuuria nuorille jota minä en vain ymmärrä. Ymmärrätkö sinä Ollia, Christer?

  VastaaPoista