lauantaina, tammikuuta 10, 2009

En ole lihonnut - lyhyistä yöunista huolimatta

**
Olen viime kuukausina jostain syystä herännyt hyvin aikaisin aamulla ja yöunet ovat jääneet lyhyiksi. Minuun ei toistaiseksi ole vaikuttanut Lääkäripäivillä todettu yhteys lyhyiden yöunien ja lihavuuden välillä. Painoni on pysynyt samana. Ehkä tarvitaan pitempi tarkastelujakso?Asiasta kirjoittaa Varpu Tavi STT:n uutisen pohjalta: 

Suomalaiset nukkuvat aiempaa vähemmän, ja samanaikaisesti lihavuus on yhä suurempi ongelma, totesi akatemiatutkija Timo Partonen torstaina päättyneillä Lääkäripäivillä. Suomalaistutkimuksen mukaan lyhytunisuus kasvattaa lihavuuden riskiä naisilla lähes kaksinkertaiseksi ja miehillä puolitoistakertaiseksi. Niukan yöunen jälkeen insuliinin vaikutus heikkenee, leptiinipitoisuus laskee ja greliinipitoisuus nousee. Nämä muutokset heikentävät sokerinsietoa, voimistavat nälän tunnetta ja kasvattavat ruokahalua. Etenkin sokeri-, hiilihydraatti- ja tärkkelyspitoinen ruoka himottaa. - Jos riittämätön yöuni vauhdittaa lihomista, voisiko riittävällä yöunella välttää lihomista tai jopa laihtua? pohtii Partonen. Tätä mahdollisuutta tutkitaankin parhaillaan amerikkalaistutkimuksessa, jossa on mukana 450 alle kuuden tunnin unia vetelevää ylipainoista ihmistä. Puolet heistä sai apua, jotta yöuni venyisi puolellatoista tunnilla, ja loput jatkoivat entiseen malliin. Kolme vuotta sitten alkaneen tutkimuksen tuloksia joudutaan kuitenkin vielä odottamaan.

1 kommentti:

  1. Nukkumiseen käy mielestäni sama sääntö kuin syömiseen. Mene nukkumaan kun nukuttaa ja herää kun olet nukkunut tarpeeksi.

    Unen tarve väheni vhh:lla.

    VastaaPoista