torstaina, tammikuuta 15, 2009

Muista juoda kahvia!

**
Suomalaistutkija Miia Kivipelto on kahvin suuri ystävä.
Hän on yhdessä muiden tutkijoiden kanssa selvittänyt kahvinjuonnin saloja. Siemaillessani aamukahviani luen Dagens Nyheter -lehden verkkoversiosta miten 3-5 kuppia kahvia päivässä pitää Alzheimerin loitolla.

Kahvin virkistävät ominaisuudet tunnetaan jo laajasti, mutta toistaiseksi olemme tienneet aika vähän kahvinjuonnin pitkäaikaisvaikutuksista keskushermostossamme, sanoo Karoliinisen instituutin tutkija Miia Kivipelto. Tänään julkaistaan hänen tutkimusryhmänsä juttu Journal of Alzheimer's disease -lehdessä. Vai mikä lehti se nyt oli?

Muissa tutkimuksissa on todettu, että kahvi on hyödyllistä Parkinsonin tautia sairastavalle, se suojaa tyypin 2 diabetesta vastaan ja on sillä pieni rooli myös sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ei muuta kuin dementia tälle samalle listalle, tuumii Kivipelto.  Kahvissa on paljon antioksidantteja ja siinä on muitakin hermojärjestelmää suojaavia aineita. 

Tutkimuksessa on käytetty vuonna 1972 käynnistyneen Pohjois-Karjala-projektin lähdeaineistoa. Sehän on se projekti, jossa todettiin suomalaisten sydänterveyden parantuvan kohdistamalla huomio toteuttamiskelpoisiin elämäntapamuutoksiin. Pääjohtaja Pekka Puska (THL) kiersi maakuntaa valistaen kansaa syömään vähemmän rasvaa, liikkumaan enemmän, lopettamaan tupakointi ja syömään enemmän kaninruokaa. Tietoa kerättiin valtavasti projektin aikana ja nyt Kivipelto on selvittänyt kahvinjuonnin osuutta projektissa. 

Kivipelto on löytänyt selvän yhteyden kahvinjuonnin ja vähentyneen dementiariskin välillä. Dementia oli harvinaisempaa niillä, jotka olivat keski-iästä lähtien juoneet kahvia. Verrokkiryhmässä ei juotu kahvia lainkaan tai hyvin vähän. Dementiariski laski 70 prosenttia niillä, jotka joivat 3-5 kuppia kahvia päivässä.

Ähäkutti, kahvinjuonnin vaaroista nipottelijat, siinä teekuppinne edessä saatte nyt tiukkaa faktaa kahvinjuonnin hyödyllisyydestä. Odotellessamme sitä tutkimusta, joka kumoaa kahvin terveysvaikutukset, juokaamme kahvia puhtaalla omallatunnolla.
 

4 kommenttia:

  1. Olisi mielenkiintoista tietää onko antioksidantit oikeasti havaittujen terveyshyötyjen takana vai löytyykö kahvin kohdalla asiaan muu selitys. Minulla eräs toinen ajatus mekanismeineen ja tutkimusviitteineenkin mutta mikähän tuossa asiassa mahtaa olla totuus. Moneen terveelliseen asiaan tarjotaan selityksenä vitamiineja mutta sitten kun niitä tutkitaan joudutaan pettymään; entä jos tässäkin keskitymme väärään asiaan emmekä mieti muita vaihtoehtoja...

    VastaaPoista
  2. Huomenta vaan espresson ääreltä,

    Tiedemies tietänee, että tuo hallusinaatiotutkimus on melkoista höpöä. Itse tutkimushan ei osoita mitään todellista kausaaliyhteyttä kofeiinin nauttimisen ja terveiden yksilöiden hallusinaatiotaipumusten välillä. Kuten uutispalvelu AFP maltillisemmin toteaakin:

    "Co-author Charles Fernyhough stressed that the study did not confirm a causal link between caffeine intake and hallucinations.

    Readers should note that this study merely showed a link between caffeine intake and propensity to hallucinate in a group of students: it did not establish the direction of the relationship, as co-author Fernyhough himself said, more work is needed to do that. For instance, one possible explanation was that the students who were already prone to hallucinations used caffeine to help them cope.”

    Lisäksi tuokin kyselytutkimuksessa havaittu taipumus oli “ilmeinen” vähintään 7 kuppia päivässä juovilla. Tältäkin osin tutkimus asettuu siis kahvinjuonnin terveysvaikutuksia peilaavaan positiiviseen kokonaisaineistoon: kohtuullisella kahvinjuonnilla on selvästi enemmän hyötyjä kuin haittoja.

    Westielle tuo mahdollinen mekanismi kahvinjuonnin ja Alzheimerin välillä lienee tuttu, tässä tapauksessahan kyse lienee antioksidanttien sijaan tuon "pahamaineisen" kofeiinimme oletettua positiivisemmista vaikutuksista. Kofeiinin hermosolukuolemaa modifioivasta vaikutuksesta on jo orastavaa dataa, mitä ilmeisimmin kofeiinin suojaava vaikutus Alzheimerin taudissa tapahtuvaa älyllisten kykyjen heikkenemistä vastaan johtuu sen adenosiinin A2A-reseptoreja estävästä vaikutuksesta.

    Mitä kahvin sisältämiin antioksidatiivisiin yhdisteisiin tulee, niin ainakin mielestäni positiivista tuossa tutkimuskentässä on se, että se laajentaa entisestään ymmärrystämme antioksdatiivisista yhdisteistä. Perinteisten vitamiinien merkitys sairauksien ehkäisyssä saa perspektiiviä luontaisten, tässä tapauksessa polyfenolien, klorogeenisten happojen ym. monitahoisilla vaikutuksilla. Kuten Westie viittaa, esimerkiksi kahvin klorogeenihapon vaikutus lienee paljon muutakin kuin antioksidatiivinen.

    VastaaPoista
  3. Kivipelto on kahviteollisuuden helppoheikki samoin kuin Tuomilehto. Kumpikin on tuottanut pseudotieteellisen kahvimainoksen, jossa on sivuutettu kokonaabn tieteellinen tieto kofeiinin vaikutuksista ja yksilöllisten erojen vaikutuksista aiheutuviin vaurioihin.

    Kofeiini kiihdyttää aivojen solukuolemaa ja estää hippokampuksen neurogeneesiä, jos jokin aine aiheuttaa dementiaa, se on nimenomaan kofeiini.

    VastaaPoista