keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009

Poliiseja tarvittiin kouluruokailussa

*
Lapsille pitää kouluruokailu järjestää niin, että nälkä lähtee ja ruoka on ravitsevaa. Uusi Suomi -verkkolehti ja Ilta-Sanomat uutisoi tänään (14.1.2009) merkillisestä tapahtumasta:

Ylimääräisen kalapuikon ottamisesta puhkesi melkoinen show Vantaankosken yläasteella viime viikolla. Kriisi huipentui poliisin kutsumiseen paikalle. Asiasta kertovan Ilta-Sanomien mukaan tapahtumat lähtivät liikkeelle ruokalan jonosta viime torstaina noin kello 11 aikoihin. 13-vuotias koulupoika otti lautaselleen neljä kalapuikkoa. Se oli väärin, sillä normiannokseen olisi saanut ottaa vain kolme. Emäntä oli vaatinut poikaa pistämään yhden kalapuikon takaisin. Poika kieltäytyi. Paikalle sattunut opettaja nappasi poikaa olkapäästä kiinni, minkä seurauksena tämän tarjotin lensi lattialle. Poikaa vaadittiin siivoamaan jäljet, mutta tämä kieltäytyi. Tästä rangaistukseksi poikaa ei enää päästetty ruuanottoon. Tämän jälkeen poikaa vaadittiin kuraattorin pakeille. Tämä ei suostunut. Viimeisenä keinona koulu soitti paikalle poliisipartion.Vantaan poliisi sai ilmoituksen häiriötä aiheuttavasta koululaisesta. Oppilas istui luokassa muiden oppilaiden keskellä. Poliisin mukaan poika lopulta lähti. Poliisin saapuminen aiheutti koulussa yleisen hulinan. Osa oppilaista alkoi riehua ja heitellä paperiroskia käytäville. Kahakan yhteydessä ainakin yksi ikkuna rikkoontui. Vantaankosken yläaste ei suostunut kommentoimaan tapausta.

Ei tällaista oikein jaksa ymmärtää. Kalapuikossa on niin vähän ravintoarvoa, että niitä pitää koululaisen syödä varmaan tusinan verran perunoineen ja salaatinlehtineen. Minun mielestäni kalapuikoista pitäisi luopua kokonaan kouluruokailussa. Tilalle oikeaa, ravitsevaa, luonnollista ruokaa.

Olen pahoillani pojan ja koulun puolesta. Pojan puolesta sen takia, että nälkäinen poika tarvitsi ruokaa ja nyt tämä ruokailumahdollisuus evättiin häneltä kokonaan sinä päivänä. Koulun puolesta olen pahoillani sen takia kun kouluruoka on niin vaatimatonta nykyään. Kouluruoka ei pidä nälkää loitolla koska se on niin energiaköyhää, rasvatonta ja proteiiniköyhää. Välipaloilla ja roskaruoalla koululaiset sitten lihottavat itsensä koulupäivän jälkeen. Onko se oikein?

Katsotaan seuraava aito tämän päivän tilanne koululaisen ruokailusta:

Lapsi syö aamulla pienen kipollisen sokerilla huurrettuja maissihiutaleita ja juo puoli litraa kokista. Ennen koululounasta hänellä on kova nälkä, joten hän syö yhden suklaapatukan. Koululounaan hän syö mielellään, onhan Valtion ravitsemusneuvottelukunta ohjeistanut kouluruoan valmistajia (55 % hiilihydraatteja, 15 % proteiinia, 30 % rasvaa). Kotimatkalla koululaisella on nälkä ja hän poikkeaa pikaruokalaan. Hän syö ison hampurilaisen, ottaa isot ranskalaiset ja ison juoman (noin 1100 kcal, valtavasti hiilihydraatteja, niukasti rasvaa ja proteiineja). Ennen äidin kotiin tuloa koululainen mutustelee irtokarkkeja (pelkkää sokeria). Äidin valmistamaa ruokaa hän syö, koska äiti kehottaa häntä syömään hyvin kotona, muuten hän ei kasva. Illalla ennen nukkumaanmenoa koululainen syö sipsejä muutaman kourallisen ja juo kokista ison mukillisen.

Tällä menolla koululainen saa helposti yli 3000 kcal päivässä! Se on aivan liikaa energiaa. Koululainen lihoo näin valtavan energiamäärän takia. Kuitenkin hän syö hyvin niukasti rasvaa!

Kuvitellaan seuraava utopistinen tilanne koululaiselle:

Elämme vuotta 2057. Lapsella on taipumusta lihomiseen. Hänen avukseen on palkattu henkilökohtainen ravitsemusterapeutti (ns. Personal Nutritionist). Aamulla koululainen syö kaksi keitettyä kananmunaa ja juo lasillisen täysmaitoa. Koululaiselle tulee nälkä seuraavan kerran kun koululounasta tarjotaan. Hän syö pienen annoksen normaalia kouluruokaa + ravitsemusterapeutin hänelle erikseen valitsemia lisukkeita (kananmunia, rasvaista luonnonjogurttia, runsaasti vihanneksia ja voissa paistettuja muikkuja). Muiden koululaisten sännätessä koulupäivän päättymisen jälkeen paikalliseen hampurilaisbaariin nälkäänsä tyydyttämään, esimerkkitapauksemme koululainen ei ole nälkäinen. Hän menee kotiin. Siellä odottaa pieni kulhollinen pähkinöitä ja houkuttelevalla tavalla leikattuja täysrasvaisia juustopaloja sekä kaksi tomaattia. Ne ovat noita ravitsemusterapeutin kotkotuksia. Hyvää hän varmasti sillä tarkoittaa! Näillä hän pärjää mainiosti siihen asti kunnes hänen äitinsä on valmistanut hänelle maittavan päivällisen (30 % hiilihydraatteja, 20 % proteiinia ja 50 % rasvaa). Illalla ennen nukkumaanmenoa hän syö purkillisen luonnonjogurttia jos hänellä on nälkä. Yleensä hänellä ei ole.

Tällä menolla koululainen saa helposti alle 1700 kcal päivittäin. Normaalilla liikuntapanoksella hän pysyy normaalipainoisena.

Toteutuuko utopia joskus?

10 kommenttia:

 1. Lisää rahaa tarvitaan kouluruokailuun, jotta voidaan tarjota täysipainoista ruokaa.

  VastaaPoista
 2. Kuinka oikeassa Christer onkaan. Kauhulla odottelen päiviä kun oma lapseni menee kouluun. Siis sitä, että touhu on samaa kuin nyt päiväkodissa.

  Lapseni lihoi vuoden kuluessa 10 kg. Kiitos kevytlinjan. Päiväkodissa on ruokailussa VRN:n suositukset (vain rasvaton maito, kevyt leikkeleet, vähärasvaiset lihat ja kastikkeet, vain keijua tarjolla, joka aterialla leipää, perunoita, riisiä, pastaa.... lukee päiväkodin seinällä) ja äidin luona kevytlinja jatkuu. Itse pääsen tekemään ruokia vain joka toinen viikonloppu. Arkena kun illalla tapaamme en juuri ehdi ravitsemukseen vaikuttamaan. Lapsiparka on tietenkin kokoajan nälkäinen Christerin mainitsemista syistä johtuen. Tuleeko tähän tuskaan joskus helpotus. Kuinka kauan päätä hakataan seinään ? lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.
  lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.
  lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.
  lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.
  lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.
  lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.
  lisätään hiilareita, vähennetään rasvaa ->lihotaan.

  ... ja kun ei vielä ole kokeiltu tätä, niin terveydenhoitaja ja ravitsemusterapeutti kertovat, että vähennetään rasvaa ja lisätään hiilareita. Niin ja sitten proffessorit telkkuun kertomaan että saat sydärin jos syöt voita tai kananmunia.

  Ne lapset liikkuvat liian vähän siitähän se lihavuus johtuu! Mulla oli viikonloppu lapseni kanssa:
  perjantai: päiväkodissa normaalit arkiliikunnat ulkona. illalla urheilukoulu (yu)
  Lauantai: kävelimme pujottelumäen päälle (n. 500 askelmaa) ja tietty takaisin. Kävimme uimassa 2-3 tuntia flamingossa
  Sunnuntai: jääkiekkokoulu, roikkumista, nyrkkeilyä, juokusukilpailuja isän kanssa.
  Maanantai: käytin päiväkodin jälkeen urheilukoulussa
  Tiistai: käytin päiväkodin jälkeen 1,5 h uimahallireisulla ja juostiin pikku matkoja kilpaa

  Niin ja päiväkodissa oli tiistaina myös liikuntatunti...

  Katsokaa nyt viimein peiliin. Tuskaista on, kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
 3. Näin on Jari, että rahaa tarvitaan lisää koulu- ja laitosruokailuun. Lisäsin vähän omaa tekstiä blogikirjoitukseeni ja leikittelin ajatuksella, että vuonna 2057 tilanne olisi toisenlainen Suomessa. Onko ajatukseni mahdollinen mielestäsi? Henkilökohtainen ravitsemusterapeutti kaikille tarvitseville vuonna 2057?

  VastaaPoista
 4. Sami on oikeassa. Ei ole luonnollista, että päiväkoti-ikäinen lapsi lihoo vuodessa 10 kiloa. Silloin on jokin asia pielessä. Pohdinnan paikka meille kaikille!

  VastaaPoista
 5. Niin, mainitsematta jäi että kyllä se (kala)puikko on paskaa ravintoa. Sanan kala voi surutta unohtaa. Kyseessä on pelkkä puikko.

  kts. finelistä

  www.fineli.fi

  syö siikaa alle 5 g ja saat yhtä paljon d-vitamiinia kuin 100g kalapuikkoja. Kumpiko tulisi veronmaksajalle viime kädessä halvemmaksi. Antaa vaikka 40 g siikaa vai 100 puikkoja.

  VastaaPoista
 6. Eikö veteraaniurheilijan maailmassa miehet osaa laittaa ruokaa, kun äiti vaan kokkaa?

  VastaaPoista
 7. Tämä on kyllä aivan huippujuttu. Olet ihan oikeassa veteraaniurheilija! Siis tätä se on nimenomaan se suomalainen arki. Lapset paisuvat kuin pullataikina kun syövät ohjeistusten mukaan. Ja syytetään nimenomaan siitä, ettei liikuta tarpeeksi. Per**le! Liikkuu ne minunkin lapsoseni ihan paljon minun mielestäni, mutta kiloja on aivan liikaa ja vyötärön seutu on täynnä tiukkaa läskiä. On se nyt kumma jos ei tähän tule muutosta vähitellen. Jatkuva rasvojen vähentäminen on vienyt lapset ja aikuiset ikuiseen nälkäkierteeseen.

  VastaaPoista
 8. Sami, älä nyt ihan noin surutta yksinkertaista. Kertomastasi pystyy lukemaan monta muutakin juttua, jotka voivat vaikuttaa lapsen painoon.

  Mutta totta kai kyseessä voi sinun lapsesi kohdalla olla myös aineenvaihduntahäiriö. Asiaa varmaankin tutkitaan?

  Ohjattu liikunta yhdessä isän tai harrastuksen kanssa ei korvaa arkiliikunnan puutetta. Itse asiassa se, miten lasket askelia kertoo jo miten poikkeuksellista niiden ottaminen on.

  Saska T.

  VastaaPoista
 9. Ei se lisäraha aina auta, olen joskus autellut koulumme keittiössä ja siellähän ei enää ruokaa laiteta, lämmitetään vain uunissa valiita puolivalmisteita. Paistopöytää ei edes lämmitetä viikossa kertaakaan, leivänpäällyksetkin tilataan valmiiksi siivutettuna ettei tarvitse konetta pestä. Koululaisia on sääli. Olen lopettanut auttelemisen kun tulee vain pahalle päälle tuosta helpon ns ruoan tarjoamisesta lapsillemme.

  VastaaPoista
 10. Millä perusteella saska kuvittelet että lapseltani puuttuu arkiliikuntaa ? Luonnollisesti en laske niitä päiväkodissa, mutta se ottaa niitä taatusti siinä missä muutkin. Askeleiden ottaminen ei ole ollenkaan harvinaista. Sen sijaan pujottelumäen päälle käveleminen 6v ylipainoiselle ei ole ihan arkipäiväistä+2,5h uinti perään.

  Lapseni lihominen johtuu yksinomaan rikollisten tekemistä ravitsemus ohjeista. Näin se vain on. Näin se oli myös minun kohdallani.

  VastaaPoista