torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Ihan sama mitä syöt – elämästä et kuitenkaan selviä hengissä

*%&#
Huomio: Moni ymmärsi, että tämän kirjoituksen inspiraatiolähteenä toimi Aprillipäivä.

Kaikille tunnetuille ruokavalioille
on tyypillistä varsin korkea ihmisen kuolleisuus jossakin elämän vaiheessa. Professori Matti Vanhatorpan (Kuopion yliopisto) johtamassa tutkimuksessa selvisi, että kuolleisuutta ei olennaisesti estänyt minkäänlainen ruokavalio.

Tiedelehdessä Old England Journal of Medicine (OEJM) julkaistussa tutkimuksessa on seurattu salaa, kaksoissokkona ja satunnaisesti yli 100 000 suomalaisen ruokavaliota 80 vuoden ajan. Tutkimuksen käynnistyessä koehenkilöt olivat 30-35 –vuoden ikäisiä. Koehenkilöt jaettiin kolmeen yhtä suureen ryhmään:

Ryhmä 1. Valtion sapuskalinjaus. Tässä ryhmässä syötiin 1930 –luvulla varsin usein pettuleipää, 1940 –luvulla oli Marshallin rasvaisia kinkkuja tarjolla, 1950 –luvulla nautittiin virkistävää olympiadieettiä, 1960 –luvulla Markus –sedän sekoituksista ja 1970 –luvulta meidän päiviimme saakka on nautittu hyvin niukkarasvaista ruokavaliota
Ryhmä 2. Muotidieetit. Tämä ryhmä söi ihan mitä sattui olemaan kulloinkin muodissa. Tässä ryhmässä syötiin erittäin monipuolisesti ja noudatettiin uskollisesti kaikkia mahdollisia muotiin tulleita laihdutusdieettejä
Ryhmä 3. Kontrolliryhmä. Tässä ryhmässä syömistä ei millään tavalla aktiivisesti pyritty ohjaamaan. Ihmiset jätettiin perisuomalaiseen tapaan ihan oman onnensa nojaan.

Professori Vanhatorppa tutkimusryhmineen ei löytänyt mitään eroja kuolleisuudessa eri ryhmien välillä. Esko –tietokoneella suoritetut ensimmäiset laskelmat 1950 –luvulla osoittivat, että Valtion sapuskalinjauksen armeijaversiota noudattaneilla esiintyi vuosina 1939-1945 väliaikaisesti nuorilla miehillä jonkin verran korkeampaa kuolleisuutta, mutta tämä ero oli kokonaan hävinnyt Valtion laskentakeskuksen laskelmissa 2000 –luvulla.

Kuolleisuuteen ei siis näyttäisi laisinkaan vaikuttavan nauttimamme ruoka.

- Adekvaatit johtopäätökset eksaminaatiostamme validoituvat vasta Epäjärjestelmällisyydenjättämättömyys –komitean työn valmistuessa vuoteen 2150 mennessä, professori Vanhatorppa toteaa selkeään tapaansa taputellessaan selkään urheaa kokeeseen osallistunutta lähtölaskentaparametrialiohjelmoijayli-insinöörimekaanikkokengänkiillottaja-apujuoksupoikaa Sami Uusituuppaajaa.

- Lienee yksi lysti mitä lautaselleen lappaa. Kuollaan sitä kuitenkin – joskus, toteaa Tarpeiden ja Huomioinnin Laitoksesta (THL) median eteen jalkautunut pääjohtaja Pukka Peska.

Presidentti Obaman henkilääkäri emeritusprofessori Mercury d'Aspartame pitää nerokkaan suomalaisen tutkimuksen tärkeimpänä antina viiden viime vuoden aikana toteutettua salaista merkintäjärjestelmää, jossa maissitärkkelyssiirappiin (High-Fructose Corn Syrup, HFCS) piilotettiin Nokia –yhtiön kehittämiä nanopartikkeleita. Näillä nanopartikkeleilla saatiin yksityiskohtaisia tietoja rasvamaksaepidemian etenemisestä valmisruoka- ja virvoitusjuomateollisuuden saastuttamissa ihmispopulaatioissa. Jatkossa seurataan hyvin tarkasti myös modernin E-vitamiinin (E 621, natriumglutamaatti) vaikutusta varhaiskuolleisuuteen sairaalloista ylipainoa potevissa amerikkalaisissa.

Kaikkien merkittävien ravitsemuskysymysten ratkettua, tohtori Sundqvist on vihdoinkin päättänyt lopettaa terveysbloginsa ylläpidon. Viimeksi mainittu tieto saanee riemunkiljahduksia aikaiseksi kaikkialla, ehtihän Sundqvist neljän vuoden aikana jo riittävästi sekoittaakin ravitsemusasetelmia varsinkin Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti