lauantaina, huhtikuuta 11, 2009

Onko sinulla munaa pelastaa maapallo?

**
Kana elää
puolitoista vuotta ennen kuin se ahkeroituaan puolestamme siirtyy autuaampiin kanaloihin. Siihen mennessä se on keskimäärin muninut 350 munaa. Yhden kananmunan tuottamiseen tarvitaan rehua noin kaksi kertaa munan oma paino. Tämä tarkoittaa, että kana käyttää syömänsä rehun itse asiassa erityisen tehokkaasti, sanoo ruotsalaisen Elintarvikkeiden ja Biotekniikan laitoksen tutkimusjohtaja Ulf Sonesson Dagens Nyheter -lehden haastattelussa pääsiäisenä (10.4.2009).

Tutkija Sonesson on tutkimustiiminsä kera seurannut kananmunan polkua kehdosta hautaan. He kävivät läpi kananmunien koko tuotantoketjun: rehunviljelyn ja -tuotannon, munituskanojen kasvatuksen ja ruokkimisen, munien tuotantoon liittyvät muut seikat kuten esimerkiksi lannan käsittelyt ja kaikki kuljetustapahtumat ennen kuin kananmuna on kuluttajien ulottuvilla kaupoissa. Kananmunan elinkaaren selvitys osoitti, että kananmunia syömällä voi säästää todella paljon maapallon resursseja. Kasvihuonekaasuja vapautuu todella vähän.

Tutkimus tehtiin kahdella perinteisellä maatilalla Ruotsin Västergötlandissa. Toisella maatilalla oli käytössä häkkikanalat, toisella kanat liikkuivat vapaasti. Verrattuna naudanlihan tuotantoon (13400-21700 g hiilidioksidiekvivalenttia) kananmunien aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt (1600 g hiilidioksidiekvivalenttia) olivat todella vähäiset. Yksi syy siihen, että naudanlihan tuotannolla on niin suuri vaikutus ilmastoon on se, että lihakarjan tuotanto on niin tehotonta, sanoo Sonesson.

Kana tuottaa lisäksi sata kananpoikaa elämänsä aikana (1,5 vuotta). Vertaa tätä lehmään, joka saa yhden vasikan vuodessa.

Tee siis luja päätös pelastaa maapallo: Syö runsaasti kananmunia.

Lisää kananmuna -juttuja löytyy tästä

5 kommenttia:

 1. Täytyy pitkästä aikaa kommentoida tässä blogissa. Olisikohan ollut 3 vuotta sitten kun viimeksi kirjoitin täällä. Nyt olen lukiossa ja olen iloinen kun löysin silloin yläasteella tämän sivuston. Olet Christer ainakin opettanut minua arvostamaan tavallista perusruokaa. Kiitos siitä! Kananmunia syön 1-3 kpl päivässä. Se on Hyvää Ruokaa!

  Linda

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla että Linda saa tarpeeksi munaa.

  Sellaisia nuorukaisia täytyisi olla enemmänkin. Pelastuu maapallo ja kaikilla on kivaa.

  No, kananmunasta saa oivasti useita ravintoaineita, se on tavattoman helppo valmistaa, säilyy pitkään, on edullinenkin. Sopii siis mainiosti työttömälle ja opiskelijallekin.

  VastaaPoista
 3. Naudanlihaa kannattaisi siis välttää? Entäs lammas?

  VastaaPoista
 4. Muistan toki sinut Linda! Kiva kun käyt kommentoimassa juttujamme.

  Ville esitti mielenkiintoisen ajatuskuvion: lampaanliha on minun mielestäni ekologisempi vaihtoehto kuin naudanliha. Lampaanlihaa tulee itse syötyä aivan liian vähän.

  VastaaPoista
 5. Suurin osa nautakarjan (ja muiden märehtijöiden päästöistä) on metaania, jota syntyy bakteerien hajottaessa kasveja naudan pötsissä. Metaani on satoja kertoja hiilidioksidia tehokkaampi kasvihuonekaasu, mutta se hajoaa ja häviää nopeasti ilmakehästä. Hieman mallista riippuen (eli kuinka pitkään metaanin vaikutusta halutaan seurata), metaanin CO2-kerroin on 25..75, eli yhden gramman metaania lasketaan vastaavan 25 grammaa hiilidioksidia.

  Koska nautakarja voi käyttää hyväkseen paljon heikkolaatuisempaa rehua kuin kanat tai siat, ilman metaanipäästöjä naudanlihalla on potentiaalia olla vielä niitäkin tehokkaampia. Esimerkiksi kenguruilla on bakteerikanta, joka hajottaa selluloosaa ilman metaanipäästöjä. Sen siirtämistä nautoihin tutkitaan.

  VastaaPoista