perjantaina, huhtikuuta 17, 2009

Proteiineista hyötyä painonhallinnassa

**
Laihduttaminen ei ole mikään varsinainen ongelma
. Tutkimukset, asiakaskokemukset ja muu kokemusperäinen tieto on osoittanut, että laihtua voi monella eri tavalla. Käytössä on satoja eri laihdutusdieettejä. Haasteena on painonpudotuksen pitäminen vakaasti uusissa lukemissa koko loppuelämän. 

Tuoreessa hollantilaistutkimuksessa paljon proteiinia sisältänyt ruokavalio auttoi painonhallinnassa paremmin kuin paljon hiilihydraatteja sisältänyt ruokavalio. Tutkimuksessa lisättiin tutkittavien päivittäiseen ruokavalioon 50 grammaa joko proteiinia maitopohjaisena kaseiini- tai heraproteiinina tai hiilihydraattia kasvitärkkelys maltodekstriinin muodossa. Tutkimukseen osallistui 48 eri menetelmin laihduttanutta, edelleen hieman ylipainoista tervettä tutkittavaa. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joille annettiin hiilihydraatteja tai proteiinia ravintolisänä 12 viikon painonhallintajakson ajan. Miten kävi? 

Proteiinia saaneiden paino jatkoi laskua, hiilihydraatteja saaneiden paino rupesi nousemaan!  Painonhallintajakson aikana tehtyjen säännöllisten punnitusten perusteella hiilihydraattiryhmäläisten paino oli tutkimuksen lopussa noussut, kun taas proteiiniryhmissä paino oli laskenut hieman saavutetusta laihdutustuloksesta. Ero oli tilastollisesti merkitsevä.

Proteiiniryhmien välillä ei ollut eroa. Lisäksi proteiiniryhmissä kehon rasvaprosentti laski edelleen, vaikka kehon rasvattoman kudoksen määrä kasvoi.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä: Claessens M, van Baak MA, Monsheimer S, Saris WHM. The effect of a low-fat, high-protein or high-carbohydrate ad libidum diet on weight loss maintenance and metabolic risk factors. Int J Obes 33: 296-304, 2009

Lähde: Ruokatiedon uutiskirje toimittajille, 17.4.2009


2 kommenttia:

 1. En tiedä onko merkitystä mutta minun silmiini pisti pienoinen ero siinä miten kaseiini ja heraproteiinit käyttäytyivät. Ero ei kai tullut 18 viikossa tilastollisesti merkitseväksi mutta pieniä (odotettuja) eroja oli havaittavissa.

  Kaseiini pudotti painoa -1,83 kg, rasvaa lähti -1,55 kg ja rasvaton massa lisääntyi 0,16 kg.

  Heraproteiini pudotti painoa vain -0,83 kg mutta rasvaa lähti -2,29 kg ja rasvaton massa lisääntyi 1,43 kg.

  Rasvaprosentti aleni heralla tuplaten kaseiiniin verrattuna (-1,18% vs. -2,40%).

  Hera näyttäisi siis ylläpitävän ja kasvattavan paremmin lihasmassaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä huomio Westi. Samanlaisia havaintoja löytyy muistakin tutkimuksista, mutta vaiok.mekanimsi on hämärän peitossa, sillä hera nostaa enemmän insuliinia. Toisaalta herassa on enemmän esim. leusiinia.

  AM

  VastaaPoista