tiistaina, huhtikuuta 14, 2009

Sydän ei tykkää länsimaisista pöperöistä

**
Kanadalaistutkijat julkaisivat tärkeää tietoa sydänsairauksista eilisessä (13.4.2009) sisätautien kausijulkaisussa Archives of Internal Medicine. He olivat ahkerasti selanneet muita lääkärilehtiä ja löysivät joitakin ruokia ja ruokatapoja joilla sydänterveys ei lähde: syö ahkerasti vihanneksia, pähkinöitä ja muitakin Välimeren ruokavaliolle tyypillisiä ruoka-aineita kuten esimerkiksi merenelävää ja käytä oliiviöljyä. Näillä sen sijaan terveys lähtee huitsin nevadaan: trans-rasvoja sisältävät ruoka-aineet (teollinen valmisruoka, kakut, keksit, mikropopkornit) ja ruoka jolla on korkea glykeeminen indeksi (puhdas sokeri, makeiset, tärkkelyspitoiset ruoka-aineet) ja yleensäkin sellainen valmisruoka jota ahkerasti mainostetaan. Tässä on miettimisen paikka varmaan monelle?

News Medical Net -uutispalvelun haastattelussa tohtori Andrew Mente sanoo tiedemiesten jo miltei puoli vuosisataa tutkineen erityisen tarkkaan miten ravintotekijät vaikuttavat sydämen terveyteen. Yhdessäkään tutkimuksessa ei kuitenkaan ole arvioitu yksittäisten ruoka-aineiden vaikutusta sydämeen. Nyt hänen tutkimusryhmänsä on järjestelmällisesti käynyt läpi tutkimustuloksia sillä mielellä, että mitä ihmisen kannattaa syödä jos haluaa pitää sydämen hyvässä kunnossa ja mitä kannattaa erityisesti välttää.

Tämä on tylyä luettavaa nykymenolle. Sydän kurkussa odotamme kauhulla mitä tiedemiehillä on kerrottavana! Vaikuttaa siltä kuin ns. länsimainen ruokavalio pitkälle jalostettuine ruoka-aineratkaisuineen olisi sydänsairauksien takana. Ei tule X-kauppias kovin iloiseksi tätä lukiessaan, mutta hyvä hänen olisi laittaa nyt heti isot varoituslaput einesten kohdalle: Näitä syömällä vaarannat sydänterveytesi - Terveys lähtee! Sen sijaan hän voisi pistää asiakkaita houkuttelevia kylttejä vihannestiskille ja kalaa sekä pähkinöitä hän voisi myydä erityisen edullisesti, sillä elossa oleva asiakas on aina paras asiakas. Terveyslähde -kyltin hän voisi ripustaa näiden äsken mainittujen arvokkaiden ruoka-aineiden äärelle.
 
Vuosien 1950 ja 2007 väliin mahtui 146 kohorttitutkimusta (seurattiin joidenkin tiettyjen ihmisryhmien ruokailutapoja) ja 43 satunnaisesti kontrolloitua tutkimusta (tutkittavat on umpimähkään jaettu eri ryhmiin missä syödään tiettyjä ruokia). Nämä kaikki tutkimukset luettiin erityisen tarkasti.

Välimerelle tyypillistä ruokavaliota oli ahkerasti tutkittu satunnaiskontrolloiduissa, luotettavissa selvityksissä ja todettu ihmiselle erityisen terveelliseksi. Muita ruokavalioita on tässä merkityksessä tutkittu kovin vähän. Pyydä siis kauppiaaltasi lisätietoa tästä ruokavaliosta! Se on nykytietämyksen mukaan se terveellisin ruokavalio.

Terveynäyttöä on varsin vaatimattomasti (vielä) sen suhteen mitkä yksittäiset ruoka-aineet ja vitamiinit todella auttavat pitämään sydäntä kunnossa. Terveys ei lähde näillä: merenelävä (erityisesti tuore ja rasvainen kala), omega-3-rasvahapot (myös saatavana kapseleina), luontainen folaatti (B9-vitamiini), E-vitamiini luontaisista lähteistä, C-vitamiinia luonnosta, beetakaroteeni luonnon omassa pakkauksessa (A-vitamiinin esiaste), kokojyvävalmisteet, ravintokuidut ja kohtuullinen alkoholinkäyttö. Todella heikko näyttö on (toistaiseksi) näillä ravintotekijöillä: ravintolisänä nautitut synteettiset E- ja C-vitamiinit, tyydyttyneet rasvahapot (eläinrasva), monityydyttyneet rasvahapot (kasviöljyjen muodossa), ravintorasvojen kokonaisvaikutus, alfa-linoleenihappo (tärkeä kasvirasva), lihavalmisteet, kananmunat ja maitotuotteet. On todella yllättävää, että paljon mainostetuista kasviöljyistä kuitenkin on niin heikosti luotettavaa tutkimusnäyttöä. Ja mikä oikeus meillä on parjata niitä jotka syövät paljon eläinrasvaa. Kanadalaistutkijoiden mukaan pekonin, voin ja porsaankyljysten yhteys sydänterveyteen lepää heikon näytön varassa! 

Sanomattakin on selvää, että me tarvitsemme lisää tarkkoja tutkimuksia. Sydän haluaa tietää mikä on terveellistä!

7 kommenttia:

 1. Odottelen innolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Sydänliiton uutisointia tästä tutkimuskatsauksesta. :)

  VastaaPoista
 2. Saatte kyllä odotellakin. Maailman tappiin. :-)

  Terv. Perenna

  VastaaPoista
 3. Minä kun just meinasin kirjoittaa, että kertokaahan sitten meille muillekin tässä samassa paikassa mainittujen tahojen kommentit, kun voi mennä ohi matti- ja maijameikäläiseltä.

  Niin Perenna jo ehtii epäilemään, ettei kommentteja lainkaan tule - mikä tosin kävi minunkin mielessäni. Kannanotto se on sekin, tavallaan.

  Mutta ootellaan!

  Tuula

  VastaaPoista
 4. Tutkimuksesta voidaan tietysti tiedottaa myös kertomalla vain puolet tutkimustuloksesta ja värittämällä sekin puoli omalla ennakkoasenteella.

  Mikään valtamedia tähän ei ole tämän tutkimuksen kohdalla vielä sortunut, mutta eräs suosittu kirjaa markkinoiva blogi kuitenkin.

  VastaaPoista
 5. Ei Juhana Harju ole ainoa, joka on lukenut Archives of Internal Medicine "virallisten" silmälasien läpi. Yleisradio on ehtinyt kommentoida tätä tiedeuutista. Tiedotukseen pääsi lipsahtamaan melkoinen uutisankka.

  Yleisradio tiedottaa:
  Haitallisia olivat transrasvojen ja korkean glykeemisen indeksin ravintoaineiden lisäksi ns. länsimainen ruokavalio, jolle tyypillistä on runsas prosessoidun tai punaisen lihan syönti, paljon rasvaa sisältävät meijerituotteet, kananmunat ja valkoinen leipä.

  Asian voi myös nähdä näin (minun tulkintani):
  Kanadalaistutkijoiden mukaan pekonin, voin ja porsaankyljysten yhteys sydänterveyteen lepää heikon näytön varassa!

  Yleisradiolla ei olisi varaa leikkiä näin vakavan asian kanssa.

  http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id19925.shtml

  VastaaPoista
 6. Heh, vähän sama kun kaikki maailman syöpäliitot ilmottais että "sori, me kaikki ollaan koko uramme ajan huijattu teitä, ettehän oo vihasia..? Koko ajan on ollut itsestäänselvää sekä tilastojen että biokemian perusteella, että syöpä johtuu keinosafkasta ja muista toksiineista (noin pähkinänkuoressa). Halusimme vain kokeilla tällaista pientä rahastuskikkaa teidän kaikkien kustannuskella, mutta nyt olemme kaikki löytäneet oikeita töitä joten eiköhän kaikki vaan lähdetä kotiin ja lopeteta tämä syöpäily."

  Sen verran on rahaa, vaivaa ja egoja investoitu tämän koko länsimaisen "disease management" -systeemin ylläpitoon, ettei se paradigma noin vaan muutu, vaikka näitä tutkimuksia tehtäisiin miljoona. Se muuttuu vain ja ainoastaan sillä kun katkaistaan konnilta rahotus, eli jokainen lopettaa sairastelemisen. Miksi myrkyttää itseään eineksellä kun tarjolla on ensimmäistä kertaa kaikkien kulttuurien parhaat herkut ja yrtit vaikka suoraan kotiovelle?

  VastaaPoista