torstaina, tammikuuta 28, 2010

Juoksua paljain jaloin on tutkittu

**
Summary in English
Harvard university professor Daniel Lieberman is out with his study in Nature on barefoot running. Watch this video! Cynthia Osterman put together a nice story about this in Reuter's Health. Runners who wear shoes tend to hit the ground with their heels first, whereas barefoot runners put the balls of the feet down first.
"People who don't wear shoes when they run have an astonishingly different strike," Lieberman said in a statement.
"By landing on the middle or front of the foot, barefoot runners have almost no impact collision, much less than most shod runners generate when they heel-strike," Lieberman added.
"Most people today think barefoot running is dangerous and hurts, but actually you can run barefoot on the world's hardest surfaces without the slightest discomfort and pain. All you need is a few calluses to avoid roughing up the skin of the foot."
Lieberman and his colleagues at Harvard, the University of Glasgow, and Kenya's Moi University studied runners who had always run barefoot, those who had always worn shoes and runners who had abandoned shoes. Barefoot runners had a springier step overall, and used their calf and foot muscles more efficiently, they found.
People used to running in shoes should not start barefoot trotting right away, Lieberman cautioned. "If you've been a heel-striker all your life, you have to transition slowly to build strength in your calf and foot muscles," he said. But he noted that evolution is on his side.
"Humans have engaged in endurance running for millions of years, but the modern running shoe was not invented until the 1970s," Lieberman said.


Harvardin yliopiston tutkija ja professori Daniel Lieberman on julkaissut liikuntafysiologian alaan kuuluvan tutkimuksen arvovaltaisessa Nature -lehdessä.

Hän on tutkinut mm. kenialaisten paljain jaloin juoksua ja amerikkalaisten tossunkuluttajien juoksutekniikkaa. Päähavaintona oli, että paljain jaloin juoksu aiheutti vähemmän jalkavammoja. Kun juostiin paljain jaloin, askellus oli päkiävoittoista ja jalassa olevat luonnolliset vaimennusominaisuudet otettiin paremmin käyttöön. Kun sen sijaan verhosi jalkansa huippumoderniin juoksukenkään, askellus muuttui kantapäävoittoiseksi. Katso tästä havainnollinen videoesitys.

Kehityshistoriamme aamuna olemme kävelleet ja juosseet paljain jaloin. Vasta kehityshistoriamme viimeisillä sadasosasekunneilla, eli noin 40-50 vuotta olemme toteuttaneet liikuntaviettimme sitä varten suunnitelluilla erikoisvalmisteisilla tossuilla. Kansainvälinen juoksukenkäbisnes on suurta. He eivät ehkä halua sinun siirtyvän juoksemaan paljain jaloin?

Juoksutossuilla köpöttely tuottaa voimakkaan kantapääiskun kertoja kilometrillä. Siksi juoksukengissä on pohjassa ja kantapään alla iskua vaimentavaa materiaalia. Kiistelyä on aiheuttanut se miten paljon niistä on hyötyä. Juoksutossujen kehittäjät ja valmistajat uskovat tietysti omiin tuotteisiinsa. Paljain jaloin juoksevien jalkapohja osuu maahan joko päkiän kohdalla tai jalan keskikohdalla. Ihmisen jalassa on voimakas kaari, joka toimii jousen tavoin ja paljain jaloin juokseva hyödyntää tätä. Painopiste siirtyy jalan kaaren avulla kosketuskohdasta ensin hiukan taaksepäin ja sitten takaisin eteenpäin kun jalka lähtee irtoamaan maasta. Kantapää edellä maahan tuleva ei jalan kaarta pysty hyödyntämään.

Paljasjaloin juokseminen vaatii enemmän sekä pohjelihaksilta että jalkapöydän lihaksilta kuin kantapää edellä maahan törmäävien, kengillä juoksevien juoksutyyli. Samalla akillesjänteen voima pystytään hyödyntämään paremmin.

Nykyihmisen varhaisella esivanhemmalla, Australopithecus afarensiksella, joka eli noin kolme miljoonaa vuotta sitten, jalan kaari oli paljon laakeampi kuin nykyihmisellä. Australopithecus pystyi kävelemään pitkiä matkoja kahdella jalallaan ja ottamaan lyhyitä juoksypyrähdyksiä, mutta pitkän matkan kestävyysjuoksija hän ei ollut. Noin 2 miljoonaa vuotta sitten eläneillä hominiineilla jalkaterän muoto muuttui kaarevammaksi ja pitkän matkan juoksuun sopivaksi. Se on epäilemättä parantanut kykyä metsästää savannilla.

Harkitse juoksua paljain jaloin - kesällä ulkona ja talvisin liikuntahallissa. Juokse luonnon omilla "kengillä".

Tervetuloa testaamaan paljasjalkajuoksua ja päkiävoittoista treeniä jo monta vuotta pyörineessä juoksukoulussani Turussa! Seuraava kerta on Harry Lankisen vetämänä 1.2.2010 Kupittaan urheiluhallissa klo 19.00-20.30.

Lähde: The best running shoe may be nature's own: study. Reuter's Health, 27.1.2010.
Asiaa käsittelee myös: YLE Tiedeuutiset, 27.1.2020


Muita juoksujuttujani voit lukea tästä:

Tukisukista lisää vauhtia juoksuun?

5 kommenttia:

  1. Paljain jaloin juoksu on kovin juttu ikinä !

    Itse kiipeilin viime elokuussa Turkin vuorilla pelkät kangasmaiset feelmaxit jalassa ja se oli kuin upeaa jalkahierontaa - samalla kangas suojeli piikkikasveilta joiden piikit menivät ilkeästi muun seurueen sandaalien läpi ja olivat todella kivuliaita. Niitä tuli käytettyä niin innokkaasti että ne menivät puhki. ^^

    Nyt omistan Five fingerit ja odottelen että saan kunnollisrt varvassukat - alle -10 asteen lämpötiloissa niitä tosin ei kannata missäään nimessä käyttää (uskokaa kun sanon!).

    Anteeksi pikku product placement, mutta nämä ovat mielestäni todellisia TERVEYSKENKIÄ, koska mahdollistavat liikkumisen kuin paljain jaloin, suojaten jalkoja vain haavoilta:

    http://www.fivefingers.fi/

    http://www.feelmax.com/index.php?lang=fi


    Mikä olisi jaloille ja kropalle teveellisempi jalkinevaihtoehto kuin kengät, jotka eivät ole kengät, vaan toiset jalkapohjat ?

    Kun emme pääse enää kivikaudelle, pitää tyytyä toiseksi parhaaseen, hyvä Christer !

    VastaaPoista
  2. Tuntuu kyllä aika utopistiselta nykyajan teillä juosta paljain jaloin,on terävää sepeliä,lasinpaloja ja ties mitä vahingoittavaa,samoin metsässä kaikkea risukkoa ja katkenneita vesoja,joissa terävä kanto menee jalasta läpi.Pururadalla se lienee mahdollista.

    VastaaPoista
  3. Neonomiden mainitsemilla kengillä se onnistuu. Siis "paljain jaloin" juoksu.

    A.

    VastaaPoista
  4. Kai sitä voi lenkkareillakin ruveta juoksemaan päkiäaskellusta käyttäen?

    VastaaPoista
  5. Itse heitin lenkkarit tänä talvena nurkkaan, pistin tavallisen sukan ja villasukan ja feelmaxit jalkaan, kokonaan uudenlainen juoksumaailma avautui minulle. Parinkymmenen asteen pakkasessa olen nyt juossut noilla systeemeillä, eikä jalkoja ole paleltanut yhtään! Kun keho lämpiää, jalat alkaa pikemminkin hiota kuin paleltaa. Enää en aio käyttää lenkkareita vaan alan metsästää noita Feelmaxeja ja Fivefingersejä. Hyvällä alustalla kokeilen toki paljasjaloinkin ensi kesänä ja ihmisellähän on eräät vempaimet joiden avulla voi väistellä noita risuja ja kiviä - nimittäin silmät.

    VastaaPoista