maanantaina, heinäkuuta 19, 2010

Miksi näin sekava blogi?

*
Olen viime aikoina saanut ottaa vastaan yllättävää kyllä paljon viestejä koskien tätä hyvin yksinkertaista Veteraaniurheilijan blogia. Paljon saan teiltä myönteistä palautetta, mutta ymmärrätte myös pitää minut kaidalla tiellä torumalla aikaansaannoksiani. Yksi huolenaiheenne voidaan tiivistää näin: Terveysblogini on sekava!

Viimeisimmän kyselyni mukaan terveysblogini on edelleen liian sekava, mutta 29 prosenttia teistä on sentään sitä mieltä, että toteuttamani uudistukset ovat vieneet blogiani parempaan suuntaan. Lupaan parantaa terveysblogini luettavuutta! Sen olen lukijoilleni velkaa.

Puutun tässä nyt terveysblogini sekavuuteen. Toivottavasti tämä selostus auttaa teitä paremmin ymmärtämään tämän blogin luonteen.Terveysblogini on sekava seuraavista syistä:
 1. Olen parempi puhuja kuin kirjoittaja. Näin se vain on. En voi sille mitään, että suurimmat ilonhetkeni olen kokenut esiintymislavalla, nuhruisessa luokkahuoneessa, juhlasalissa, koulun voimistelusalissa, saarnastuolissa (!), terveysjärjestön laihdutusillassa, potilasyhdistyksessä, urheiluseurassa jne. kun saan esittää hyvin valmistellun puheenvuoroni. Siinä esiintymishetkessä on jotain sellaista ainutlaatuista, hetkellistä huumaa, jota en pysty vangitsemaan teksteihin. Kun oikein kovasti teen töitä asian eteen ja löydän taitavan kustannustoimittajan, silloin tekstitkin lähestyvät puheitteni tasoa (kuten esim. kävi "Sietämätön leveys" -kirjani käsikirjoituksen työstämisessä). Mutta älkää siis odottako mitään unohtumattomia kaunokirjallisia lukuelämyksiä terveysblogini parissa!
 2. Teen tätä terveysblogia ilmaiseksi. Pitkään terveysblogiani seuranneet ovat havainneet, että terveysblogini tekstit ovat olleet aina ilmaiseksi luettavissa. Käytän päivittäin keskimäärin kolme tuntia varsinaiseen blogikirjoitteluun. Se nyt vaan on niin, että aika on rajallista. Enemmän aikaa minulta ei nykyisellään liikene tähän ilmaistoimintaan.
 3. Terveysblogini tekstit ja kommentit jalostuvat lehtikirjoituksissani ja kirjoissani. Iloitsen blogikirjoitusteni vilkkaasta kommentoinnista. Paljastan teille nyt karun todellisuuden: terveysblogini tekstit toimivat ponnistusalustana niille kirjoituksille, joita julkaisen eri terveyslehdissä. Säännöllisesti saan vastaanottaa päätoimittajilta tiedon, että kirjoitukseni olivat lehden suosituinta luettavaa. Ei huono homma! Tällaisesta herkästi innostuu. Tästä minulle maksetaan, että teen lehtikirjoituksia terveys-, ravitsemus- ja liikuntateemoista. Erityisen tarkkaan seuraan terveysblogini kommentteja, sillä kommenteista havaitsen mitkä asiat kiinnostavat lukijaa. Saan tällä tavalla sen ratkaisevan edun muihin lahjakkaisiin toimittajiin (joilla ei ole vilkkaasti luettua ja kommentoitua blogia), jotka mahdollistavat kirjallisen menestykseni. Ette varmaan aavistakaan miten kovaa kilpailua käydään siitä, että saa kirjoittaa parhaimmissa terveyslehdissä? Kirjani pysyvät ajankohtaisina kun poimin terveysblogeistani tekstejä käsikirjoituksiini. "Sietämätön leveys" syntyi suurelta osin blogitekstieni pohjalta. Huomaat sen sitten kun luet tätä kirjaani.
 4. Terveysblogini on sekava. Säännöllisesti saan palautetta, että tekstejäni on vaikea lukea ja käytän värejä aivan liiaksi. Olen jossain määrin pyrkinyt huomioimaan luettavuuden puutteet. Kiitos tästä palautteesta. Värejä olen käyttänyt blogiteksteissä erityisesti kun olen työstänyt jotain lehtikirjoitusta. Värit toimivat ikään kuin jäsentelynä minulle ja voivat toki olla harmillisia lukijalle. Jälkeenpäin pyrin mahdollisuuksien mukaan siivoamaan värit pois ja olen myös siistinyt tekstejäni muillakin tavoin. Haaveena on, että kirjojeni myynti olisi siinä määrin kannattavaa, että voisin palkata alaa tuntevan nettitaiturin ylläpitämään kanssani tätä ilmaista terveysblogia. Olen jo tehnyt varovaisia tiedusteluja ja terveysblogini luettavuus paranee ratkaisevasti jos saan riittävissä määrin kassaan kilahtamaan riihikuivaa rahaa. Voit tukea terveysblogiani siis parhaiten hankkimalla kirjojani ja järjestelemällä minulle luentokeikkoja. Nykyiselläänkin tekstejäni voi toki yrittää lukea. Moni tulostaa tekstini ja lukee tulosteet sitten kun on aikaa keskittyä tajunnan virtaani.
 5. Koskaan eivät kaikki ole tyytyväisiä. Elämme epätäydellisessä maailmassa. Vaikka minä uhraisin kaiken käytettävissäni olevan ajan terveysblogini ylläpitoon, löytyisi kuitenkin henkilöitä, jotka eivät pitäisi terveysblogistani. Vakituiset lukijani ovat vähitellen tottuneet tähän terveysblogiin. Tietävät mitä tästä vaatimattomasta tekeleestä voi odottaa ja tyytyvät osaansa. Parempaan tämä Sundqvist ei pysty. Tähän epätäydellisyyteen on tyytyminen. Valitettavasti.
 6. Lopuksi. Kaikista puutteistaan huolimatta aion jatkaa terveysblogini parissa. Älkää odottako blogiltani mitään suuria ihmeitä. Tulevaisuus näyttää jos blogini saa joskus paremman ulkoasun. Siihen asti, kärsikäämme ja iloitkaamme vapaasta sanasta! Blogeista saa välillä ihan hyvääkin tietoa. Lue muitakin blogeja!
Sekavaa höpinää on aikaisemminkin ilmestynyt terveysblogissani:
Salmiakkipastilleja lautaselle riisin sijaan?24 kommenttia:

 1. Kiintoisaa tekstiä lukiessa mahdollinen sekavuus jää täysin huomiotta!
  Löysin Christerin ensimmäisen kerran lehden sivuilta jonka otin apteekista matkaani. Siinä Puskan kanssa väännettiin hiilareista. Siitä johdattelin itseni sitten blogin pariin ja täällä olen viihtynyt siitä asti! Hyvä Christer, jatka vain samaan malliin! Tukeakseni tätä toimintaa, ja muutenkin, aion käydä ostamassa kirjasi.

  VastaaPoista
 2. Mukava kuulla, että terveysblogini sekavuus ei häiritse lukemistasi Janne. Kirja ei ole sekava.

  VastaaPoista
 3. Voiko kirjaa tilata Sinulta suoraan?

  Tinttu

  VastaaPoista
 4. Ei tämä kovin sekava minusta ole. Ehkä sivun alussa voisi olla linkkejä kirjoituksiin, joissa sivulle ensi kertaa tulevaa johdateltaisiin veteraaniurheilun ihmeelliseen maailmaan.

  Vaikka teetkin tätä ilmaiseksi, ainakin suuressa maailmassa (USA:ssa) tällaisesta suositusta blogista voi kuulemma saada jotain tuloakin. Seikkaa on selitetty esim. tuossa Nonconformity-blogissa.

  VastaaPoista
 5. Tinttu, minulla on sopimus kirjankustantajan kanssa, että kirjaa voidaan myydä suoraan luentokeikoillani. Kirjaa ei ole kovinkaan vaikeaa tilata suoraan kustantajaltakaan.

  VastaaPoista
 6. Joo, Ville, en minäkään pidä terveysblogiani kauhean sekavana. En varsinaisesti ole kuvitellut tekeväni rahaa tällä blogillani. Hyötyä minulla on tästä blogista ilman rahantuloakin.

  VastaaPoista
 7. Sellainen helposti toteutettavissa oleva parannus olisi, jos esim. kymmenen tuoreinta juttuasi olisi linkkeinä heti sivun yläosassa. Nyt on välillä todella turhauttavaa selata pitkäksi venyneitä tekstejä alaspäin löytääkseen etsimänsä jutun.

  VastaaPoista
 8. Nyt on TtM:n toive toteutettu. Lisäksi joitakin muitakin pienempiä muutoksia.

  VastaaPoista
 9. Aijaijai! Nyt blogi meni huonompaan suuntaan viimeisten muutosten myötä.

  Vakilukijan ja varsinkin keskustelujen kommentoijan kannalta aikaisemmin oikeassa sivupalkissa olleen "Nyt kommentoidaan ahkerasti"(tms.)-listauksen avulla pääsi nopeasti siihen keskusteluun, jota oli seurannut. Nyt pitäisi siis kahlata kaikki vuosien varrella ilmestyneet blogikeskustelut ennen kuin se haluttu keskustelu löytyy. Kymmeniä turhia klikkauksia siis.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi saattaa olla oikeassa. Yritän tehdä jotakin asian hyväksi. Kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää...

  VastaaPoista
 11. Eipä minulla ole ainakaan kummemmin valittamista, yhtä asiaa kummiskin toivoisin, rivivälejä. =)

  VastaaPoista
 12. Vai niin, Dragofix, riviväleistäkö se on enää kiinni? Kun ilta on pulkassa olen todennäköisesti saanut yhtä sun toista blogini ulkoasuun kohdistuvaa moitteenpoikasta. Paneudun siinä sitten samalla riviväleihin. Haluatko nimenomaan lukea jotakin erityistä rivien välistä? :-)

  VastaaPoista
 13. Pidä tolkku uudistuksissa, et suomenruotsalaisena ole tottunut ääriliikkeisiin!
  What the fuck, they read it anyway?

  Pidä olennainen pää-asiana?

  Viksu pärjää viidakossa, (jos rahaa tarviit, huuda kovaa.)

  Tiede.fi on neitejä täynnä. Neo poikkeuksena.:-))=

  VastaaPoista
 14. Kiva, että laitoit eniten kommentoitujen linkit taas näkyviin. Kiitos, veteraaniurheilija! --- se sama ano

  VastaaPoista
 15. Eiku helpottaa vaan lukemista kun kaikki ei tule samaan syssyyn. Silmät eivät väsy niin helposti kun ei tarvitse lukea tekstimuuria. :D

  VastaaPoista
 16. Kiitos ulkoasun muutoksesta! Selkeytyi jo paljon ja muuttui ns. asiallisemman oloiseksi.

  VastaaPoista
 17. Kiitos kommentoijille! Olen tietenkin ottanut korjausehdotuksenne huomioon. Tässä terveysblogissa lukija on kuningas ja minä mahdollisesti kuningashuoneen ahkera renki. Tällaisena asetelma tulee säilymään niin kauan kuin minussa henki pihisee.

  Järkevän tuntuisia korjausehdotuksia otan mielelläni vastaan.

  Lukuintoa!

  VastaaPoista
 18. Minua inhottaa kirjoitustyylisi. Ei auta vaikka tekisit kuinka hienoksi terveysblogisi ulkoasun. En kuitenkaan ryhdy sinua lukemaan. En ikinä! Häivy!!!

  VastaaPoista
 19. Olet parahin Anonyymi mennyt ihan sekaisin. Luet blogiani ilmoittaaksesi, että et ikinä lue blogiani!

  Pieni neuvo: Älä enää ikinä lue blogiani! Pääset minusta eroon kertaheitolla.

  VastaaPoista
 20. Minun mielestä sinulla ei ole ongelmia kirjoituspuolella. Blogi on vaan yksinkertaisesti visuaalisesti hyvin sekava =). Valtava määrä eri kirjasinmuotoja, kokoja ja värejä. Kaikki saman värisellä alustalla. Hyvin vähän kuvia. Toisaalta jotku pitää sitä suurena etuna, että ei ole kuvia häiritsemässä. Minusta ne antavat valtavan nopeasti visuaalisen markkerin mikä juttu on kysessä tms. Nopeammin kuin tekstin lukeminen.

  Myös jotku jutut tuntuvat hirmuisen pitkiltä, jos haluaa edetä selailemalla. Olisi kätevää, jos jutuista näkyisi vain pätkä, ja sitten olisi linkki joka avaa loput jutusta (read more tyyliin). Esim. Dukan-kirjoituksen rullaaminen on huima homma jo hiirellä, mutta että vielä kännykällä (kyllä! seuraan myös kännykällä blogiasi! :) )

  Tässä pari esimerkkiä muista blogeista joita luen, mutta jotka ovat visuaalisesti hyvin simppeleitä.
  http://blog.zeroinginonhealth.com/
  Charlesin blogi on hyvin simppeli, mutta todella selvä. Jos siis haluaa juuri sitä, vain lukea blogia.

  http://www.proteinpower.com/drmike/
  Sen sijaan Dr Eadesin blogi on paljon rikkaampi informaatioltaan, mutta vielä melko selkeä. Selkeästi valitut värit ja fontit, ei kuitenkaan liian monia vaihtoehtoja (ja huom. 1 värillinen vaihtoehto)

  Mutta toisaalta eipä tuo mua ole suuresti haitannut, kun oppii sitä lukemaan ja navigoimaan sivua kuin sivua =). Pieniä vinkkejä vaan!

  VastaaPoista
 21. Et saa blogiasi niin sekavaksi etten sitä lukisi:)

  Jorma P
  Lahti

  VastaaPoista
 22. Jep. Sekava tai ei - pakko tätä on lukea!

  -Otto

  VastaaPoista
 23. Mitä pienestä sekavuudesta, ei se minua haittaa. Onhan ihan ihmeellistä, että joku pitää ilmaiseksi näin hyvää ja hauskaa blogia. Olet hyvä ja eloisuudessasi loistavan 'epäsuomalainen' kirjoittaja! (rantaruotsalaisuudestako se johtuu..;-) )
  Jatka samaan malliin! Mutta älä vaan laihduta enempää...

  VastaaPoista
 24. No harva blogi maksullinen on, mutta järkevä kirjoittaja osaakin saada rahansa blogaamisesta muilla keinoin.

  VastaaPoista