tiistaina, heinäkuuta 27, 2010

Viisi minuuttia monivitamiinituotteista

**
Ravitsemus ja terveys -blogia kirjoittava maallikko Jari Ristiranta on koonnut hyvin yhteen listan vitamiineista ja hivenaineista, joille Valtion ravitsemusneuvottelukunta antaa saantisuosituksia. Täydensin ja muokkasin vähän Ristirannan listaa ja tarjoan sinulle viisi minuuttia arvokasta aikaa vieväsi tietopaketin luonnon monivitamiinituotteista. Näitä listassa mainittuja ruoka-aineita syödessäsi et voi mennä pieleen! Syö ykkösruokaa! Vältä nollaruokaa!

SYÖ NÄITÄ LUONNON MONIVITAMIINITUOTTEITA!


  • Kalaa. Syö kalaa monipuolisesti. Välillä pieniä kaloja, välillä suuria, merikalaa ja järvikalaa, kotimaista ja ulkomailta tuotua. Kalasta saa runsaasti A-, D- ja E-vitamiineja, B3-, B6- ja B12-vitamiineja. Mineraaleista kannattaa erityisesti mainita kalsium, fosfori, rauta, sinkki, jodi ja seleeni. Lisäksi terveystietoiset osaavat arvostaa runsasta omega-3-rasvahappojen saantia hyvin imeytyvässä muodossa. Mitä rasvaisempi kala, sen parempi. Maistakaa kaikki loheen kyllästyneet välillä nahkiaista ja ankeriasta!
  • Maksaa. Jos haluat syödä vitamiinipommin, silloin syöt maksaa. Maksasta saa runsaasti A-vitamiinia, B2-, B3-, B6-, B9 ja B12-vitamiinia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä.
  • Lihaa. Kaikenlaisten viherpiipertäjien kauhuksi aion nyt suositella teille monipuolisesti ja runsaasti lihaa, valkoista ja punaista, luomua (mieluusti) ja tehotuotettua sekä riistaa. Älkää tehkö elämäänne turhan vaikeaksi ryhtymällä täysvegaaneiksi. Lihaa syömällä saa runsaasti B1-, B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiineja, sinkkiä ja seleeniä.
  • Munuaista. Pakko se on myöntää, että munuainen on oiva sisäelin. Kaikille tämä herkku ei maistu, mutta pyydän kokeilemaan, olisiko terveys sittenkin arvokkaampaa kuin kaikenlainen hienostelu. Ei muuta kuin munuaista sisuksiin ja terveys pelittää! Munuaisista saa runsaasti B2-, B9, ja B12-vitamiinia, rautaa ja seleeniä.
  • Merilevää. Superfoodilmiö on mahdollisesti tuonut suomalaisiin ruokapöytiin jotakin eksoottista kokeiltavaa. Parhaimmasta päästä tämän suhteen on Suomessa vielä aika tuntematon ruoka-aine, merilevä. Merilevästä saa runsaasti B1- ja B2-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja jodia.
  • Kananmunaa. Taas mennään munalla töihin! Toivottavasti kukaan kananmunia vihaava terveysterroristi ei saa enää palstatilaa suomalaismediassa. Käsittämätön kananmunien viha on syytä kääntää rakkaustarinaksi. Sillä kananmunassa on "kaikki"! Siinä on fosforia, rautaa, sinkkiä, jodia, seleeniä, A-, D-, E-, B2- B9- ja etenkin B12-vitamiinia ihan reilu määrä. Kananmuna ansaitsee kunniamaininnan suomalaisten ruokapöydässä!
  • Marjoja. Kun haluat hoitaa terveyttäsi sinun on syytä muistaa nauttia päivittäin metsä- ja puutarhamarjoja. Kerää talteen kesän ja syksyn sato. Nauti luonnonmarjoja tuoreeltaan! Marjoissa on C-vitamiinin lisäksi runsaasti A- ja E-vitamiinia, hyödyllisiä antioksidantteja ja mineraaleista kannattaa mainita kalium, kalsium, rauta, magnesium, sinkki, seleeni ja mangaani. Erikoisuutena pitää vielä erikseen mainita tyrni, sillä siinä marjassa on vitamiinien lisäksi hyviä rasvahappoja. Jos syö runsaasti marjoja, ei tarvitse syödä hedelmiä. Kun on suomalaisten luomuhedelmien sesonki, sitten voi niitäkin hieman nauttia, mutta marjoja on hyvä nauttia ympärivuotisesti, joka päivä.  

Hieman yllättävää oli kasviperäisten elintarvikkeiden huono sijoittuminen listalla. Vain C-vitamiinin, kaliumin ja magnesiumin parhaat lähteet ovat kasviperäisiä. Muissa vitamiineissa ja hivenaineissa eläinkunta on vahvoilla. Myös viljatuotteet ovat harvinainen näky. Ihmiselle näyttäisi siis sopivan aivan erinomaisesti sekaruoka, joka rakentuu eläinkunnan tuotteiden varaan. Lisukkeeksi otetaan sitten kasvikunnan tuotteita. Onko ymmärretty?

Lähde: Ristirannan blogiteksti ja omat havainnot

Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt mm. nämä kirjoitukset:
Viisi minuuttia macasta

Viisi minuuttia avokadosta



Muita kirjoituksiani tästä aiheesta:
Syökää lihaaSydänystävällisiä marjojaLuonto voittaa!Tyrni on tutkitusti terveellistäD-vitamiinia urheilijoilleVeteraaniurheilija ruokakaupassa

31 kommenttia:

  1. Joo niinhän se menee että lähes kaikki saadaan eläinperäisistä tuotteista ja se mitä ei saada niin saadaan vihanneksista ja hedelmistä.

    Täysjyväviljassahan on paljon mineraaleja, mutta ihmisruumis ei osaa käyttää niitä hyvin hyväkseen eli hukkaan menevät nekin ja mukana tuleekin sitten paljon roskaa. Nimittäin jyrsijöiden ulosteita, torjunta-aineita, hyönteisiä, lannoitteita ja niin edelleen. Vilja ei ole minkään hyvä lähde.

    VastaaPoista
  2. Ravitsemusvalistus tuputtaa hedelmiä, jotta saataisiin vitamiineja. Miksi he eivät tuputa kananmunia, siinä kun on paljon enemmän vitamiineja kuin hedelmissä.

    Aina välistä tuntuu, etteivät ravitsemusvalistajat ole koskaan perehtyneet, mistä niitä vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita saa.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  3. No tuota, ruoka, terveys, ravitsemus ja hyvinvointi on kai paljon muutakin kuin vain vitamiineja ja hivenaineita? Esim. syöpää ja muita sairauksia estäviä ja jopa parantavia vaikutuksia on nimenomaan kasviksissa ja hedelmissä muiden positiivisten vaikutusten lisäksi. Asia on kai monimutkaisempi kuin ruoan paloittelu vitamiineihin ja hivenaineisiin (kts. esim. Pollan: Oikean ruoan puolesta). Itse uskon kyllä, että perustan luovat hevipuolen tuotteet ja liha ja kala sitten siihen päälle.

    VastaaPoista
  4. Hedelmiä kannattaa syödä antioksidanttien vuoksi.

    VastaaPoista
  5. "...Esim. syöpää ja muita sairauksia estäviä ja jopa parantavia vaikutuksia on nimenomaan kasviksissa ja hedelmissä muiden positiivisten vaikutusten lisäksi..."

    Kasvisten ja hedelmien syöpää parantavat/estävät vaikutukset ovat erittäin voimakkaita väitteitä. En ole törmännyt/lukenut yhtään artikkelia lyhyen elämäni aikana, jossa todettaisiin kasvisten+hedelmien estävän saatika parantavan syöpää. Lehdistössä näitä viljellään kuitenkin valitettavan usein.

    -Emil

    VastaaPoista
  6. "Ravitsemusvalistus tuputtaa hedelmiä, jotta saataisiin vitamiineja. Miksi he eivät tuputa kananmunia, siinä kun on paljon enemmän vitamiineja kuin hedelmissä."

    Kertoisitko Sami Uusitalo kuinka paljon kananmunassa on esim. C-vitamiinia? Tai yleensäkin vesiliukoisia vitamiineja?

    VastaaPoista
  7. Etsä Christer viitsisi joskus biokemian alkeita meille (tiedon) janoisille?

    Aina jotain..., urheilu, tuo Tuhkimo, orpolapsi... :)

    Janne K

    VastaaPoista
  8. Niin, minusta viljat ovat enemmän hyödyllisiä kuin ongelmallisia. Olenkin selitellyt kantaani jo kauan, muttaaina vastauksena on jäätävä hiljaisuus. Kuitenkin vehnä on ainoita elintarvikkeita, joiden käyttäjillä on oma selvä kuolleisuusennuste (keliakia).

    Ihan hyvä lista tuossa, tulee aika lailla paleo mieleen!

    Törmäsin tällaiseen kirjoituslinkkikokoelmaan vehnän iloista ja ajattelin että sharing is caring. ^^

    http://nigeepoo.blogspot.com/2010/03/wheat-oh-dear.html

    VastaaPoista
  9. ^^^ anonyymi,

    Korkeat veren glukoositasot lisäävät B- ja C-vitamiinien tarvetta. C-vitamiinikaan ei ole mikään taika-aine, joka toimisi biologisessa tyhjiössä.

    VastaaPoista
  10. Paljon liikuntaa harrastavia kiinnostaisi magnesium, oli tuossa merilevä mainittu, mutta onko se realistinen vaihtoehto suomalaisille; rakkolevää rannalta vai jotain kalliita Japanin tuliaisia? (tummaa leipää, leseitä ym. syövänä magnesium-tasoni ovat itselläni olleet kuitenkin korkealla)

    Joko kysyi syövän parantamisesta kasvisvoittoisella ruokavaliolla, en tiedä onko tuollaista tapahtunut, mutta olen joskus lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja siellä kerrottiin monien saaneen siitä ruokavaliosta apua viimeisenä keinonaan. Mene ja tiedä, tuskin heitä huijaaminenkaan kiinnostaisi. Työlästä se kuitenkin on eikä koko kansan realistinen optio kuten ei vhh:kaan.
    (ehkäisevästä vaikutuksesta sen sijaan on ollut tutkimuksia, kysyjä voi vaikka tuosta linkkilistasta katsoa jonkun sopivan, itse en viitsi selvää asiaa puida:
    http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048115 )

    VastaaPoista
  11. Se nyt vaan on tyhmää olla ottamatta D-vitamiinia purkista. Lue lääkäreille tarkoitettu MedScapen artikkeli

    Purkista sen tähden, ettei Suomessa ruoasta eikä auringosta saa riittävästi tätä vitamiinia läpi vuoden, sanoo valtion ravitsemusneuvotekunta sitten mitä tahansa.

    VastaaPoista
  12. Täytyy syödä monipuolisesti HYVIÄ(erilaisia lihoja, erilaisia kasviksia, eriliasia hedelmiä, tosin hedelmiä hieman rajotetummin)) ruokia.

    Tällä siis haluan erotella sen mitä ihmiset tarkoittavat kun sanovat syövänsä monipuolisesti. Tämä on se vastaus mikä tulee heti kun yrität puhua jonkun ruoka-aineiden vähentämisestä (eli yleensä viljojen/hiilarien). Monipuolisesti syöminen tarkoittaa yleensä samaa kuin "kaikkea kohtuudella". Pulla kohtuudella, pastaa kohtuudella, leipää kohtuudella, karkkia kohtuudella, eineksiä kohtuudella, pizzaa kohtuudella, hampurilaisia kohtuudella, ranskalaisia kohtuudella ja lisäksi pari kevyt nakkia ja salaattilisuke työpaikalla. Loppujen lopuksi syödään vain paljon kaikkea paskaa. Henkilö luulee syövänsä terveellisesti tai edes sinne päin tai edes kohtuudella, mutta totuus on aivan toinen.

    VastaaPoista
  13. Ei liity mihinkään erityisemmin, mutta vegaanipiirit ovat kuohuneet jo useamman viikon kun heidän yhtä pääoraakkeliaan, yli 300 tieteellistä artikkelia kirjoittanutta Colin Campbellia on alettu kritisoida massiivisen "The China Studyn" väärintulkinnoista ja jopa vääristelystä.

    Kyseinen tutkimus on laajimpia ellei laajin koskaan tehty epidemiologinen ravintotutkimus maailmassa ja Campbell on julkaissut aiheesta satojen tutkimuspapereiden ohella kirjan, jota monet vegaanit pitävät tärkeimpänä vegaaniuden terveysvaikutuksista tehtynä opuksena koskaan.

    Raakaruoka-aktivisti & -kriitikko Denise Minger kritisoi alla rajusti Campbellia ja mies itsekin on puolustautunut jo pari kertaa:

    http://rawfoodsos.com/the-china-study/

    http://campbellcoalition.com/?p=142

    http://www.vegsource.com/news/2010/07/china-study-author-colin-campbell-slaps-down-critic-denise-minger.html


    Mingerin kritiikki on ollut varsin murskaavaa - vegaagiprofeetta on joutunut turvautumaan ad hominem -hyökkäyksiin ja oman analyysinsa vääristelyyn. Useat tohtorit ovat jo tarttuneet haasteeseen ja Campbellin kaatotalkoisiin.

    Eikä tämä ole aivan OT-aihe, annan nimittäin Mingerin kertoa itse missä mennään:


    "Perhaps more troubling than the distorted facts in “The China Study” are the details Campbell leaves out.

    Why does Campbell indict animal foods in cardiovascular disease (correlation of +1 for animal protein and -11 for fish protein), yet fail to mention that wheat flour has a correlation of +67 with heart attacks and coronary heart disease, and plant protein correlates at +25 with these conditions?

    Speaking of wheat, why doesn’t Campbell also note the astronomical correlations wheat flour has with various diseases: +46 with cervix cancer, +54 with hypertensive heart disease, +47 with stroke, +41 with diseases of the blood and blood-forming organs, and the aforementioned +67 with myocardial infarction and coronary heart disease? (None of these correlations appear to be tangled with any risk-heightening variables, either.)"


    Haha, VEHNÄN kulutus korreloi voimakkaan positiivisesti sydänsairauksien lisääntymisen kanssa Kiinassa ! Kaupan päälle aivohalvauksia, verisuonielinten sairauksia ja kohdunkaulan syöpää... Mikään ilmeinen yhteyttä haastava muuttuja ei saa korrelaatioita helposti häviämään.

    Kuka haluaa lyödä vetoa siitä mitä vielä selviääkään ?

    Tri Tolosenkin tässä kirjoituksessaan selkokielisesti...:

    http://sundqvist.blogspot.com/2010/04/terveellinen-ravitsemus-tarkasteltuna.html

    ...referoima, sdLDL-kolesterolia hoitamalla valtimoiden kalsiumpisteitä dramaattisesti alentamaan kyennyt sydänlääkäri William Davis (HeartScanBlog.com) peruuttaa todistetusti valtimotauteja ja rakastaa vehnää sydäntautiohjelmassaan:


    Dr. William Davis said... (15 heinäkuuta 2010)

    "I have yet to meet a wheat product I liked.

    In my experience, they ALL increase blood sugar to one extravagant degree or another.

    Wheat also triggers inflammatory phenomenon more than any other food known. Celiac disease just one manifestation of wheat-triggered diseases."

    http://heartscanblog.blogspot.com/2010/07/what-increases-blood-sugar-more-than.html


    Vehnäkielto parantaa monilla potilailla mm. triglyseridejä, kolesteroliarvoja, auttaa selvästi painonhallinnassa ja niin edelleen. Myös joukko ei-sydänvaivaisia potilaita on saanut vehnäkiellosta apua ja ensimmäisen viestin linkistäni kannattaa lukea lisää.

    VastaaPoista
  14. Täysjyvävehnäleivän (ja rukiin!) glykeeminen indeksi on mm. USA:n mittauksissa yhtä paljon tai enemmän kuin valkoisella vehnäleivällä. Silti juuri GI:hin viitataan ruoka-aineen terveysmarkkerina. Miksi ?

    Jopa johtavat keliakiatutkijat kuten Peter Green (kirjoittanut mm. yliopisto-oppikirjan "Celiac Disease") ovat jo tunnustaneet gluteeniherkkyyden olemassaolon ja tärkeyden terveydellisesti.

    Keliakiageenejä on arviolta noin 40 prosentilla ihmisistä, useimmilla gluteenittomuuteen reagoivista ei todeta keliakiaa joten viljantuputtamista jatketaan ja suositellaan lisäämään t-ä-y-sjyväleipää ja viljakuitua jos oireet eivät helpota. Kuidun puutettahan kaikki vatsaoireet ovat!!!

    Keliakia on terveyskulttuurissamme pyhä lehmä, kauhean KALLIINA kohtalona pidetty lempilapsi, jonka uhristatusta pitä yllä ja pönkittää erityisesti keliaakikoille myönnetty kuukausittainen ruoka-avustus. Mikäli jonkun vaikea ihosairaus, elämää vaikeasti rajoittava niveljäykkyys tai jokin autoimmuunisairaus reagoi viljalakkoon, ei korvausta heru. Gluteeniherkät potkitaan marginaaliin ja mielialalääkitykselle. Tai ortorektikoiksi, kukaties... ?

    Tutkija Alessio Fasano Marylandin yliopiston keliakiatutkimuskeskuksesta (Celiac Research Center) huomauttaa, että 60-70% ihmisistä jotka ottavat laitokseen yhteyttä ja luulevat että heillä on keliakia, ei ole keliakiaa, vaan gluteeniherkkyys. Gluteeniherkkyyttä hoidetaan täsmälleen samalla tapaa kuin keliakiaa.

    Viljalakolla.

    Ne ovat saman sairauden eri ilmentymiä.

    Epätyypillisten gluteeniin liitettyjen oireiden lista on järkyttävä ja PubMed on täynnä vehnäproteiinien toksisuuspapereita. Yhtenä uusimpana havaittiin että WGA (Wheat Germ Agglutinin) ei olekaan myrkyllistä suoliston soluille mikromolaarisina vaan jo sen tuhannesosina eli NANOmolaarisina annoksina:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19332085


    Tunnen ihmisiä, jotka ihan aikuisten oikeasti tulevat hyvin sairaiksi jopa viikon ajaksi maisteltuaankin jotain vehnää sisältävää ja jopa jos ruokia on käsitelty VEITSELLÄ jolla on leikattu leipää. Ei keliakidiagnoosia koepalojen ja kakkakokeiden perusteella -> "terve ihminen". Atooppista ihottumaa, vaikeaa refluksia, rajua migreeniä, niveloireita - koko hoito helpottuu näillä ihmisillä merkittävästi tai täysin kun viljat jätetään leipäkoriin. Yleensä jo päivissä - mutta vehnäproteiinien mimeettiset rakenteet "ohjelmoivat" immuunijärjestelmäämme väärin jopa kuukausia täydellisen gluteenittomuudenkin jälkeen. Suolisto on myös täynnä hermoratoja, joihin vehnäproteiinit saattavat vaikuttaa suoraan, puuduttaen suolistoa niin ettei solutuho tunnu aina kipuina tai välttämättä minkäänlaisina suolisto-oireina. Tämä on se vaikein osuus ihmisille ymmärtää.

    Itselläni suoliston ollessa kunnossa (olen virallisesti IBD-potilas) huomaan viljojen käytön vaihtelevina mutta yleensä mietoina vatsanväänteinä, jäykistyneinä nivelinä aamuisin ja suhteellisena keskittymiskyvyn puutteena. Tuottavuuteni voin arvioida hyvin sen mukaan, kuinka kauan olen ollut koskematta viljoihin. Akateemisella alalla tämä ei ole mikään leikin asia.

    Hyvin monet eivät ole yhtä onnekkaita. Ehkä sanaa pitäisi levittää hieman ?

    VastaaPoista
  15. Hyvää juttua Neonomidelta. Itse olen vehnäyliherkkä, aiemmin kaikelle gluteeniviljalle(?), mutta tietyn tauon ja (hiivasyndrooman hoidon jälkeen) pystyn mielestäni täysin oireetta syömään leivinhiivatonta ja lisä- ja säilyntäaineetonta täysjyväruisleipää (syön vähäisissä määrin).

    Mutta vehnä! Se on helvetistä! Yli viiden vuoden tauon jälkeen söin vehnää muutamaan otteeseen ja join muutaman viikon aikana helteessä aika monta olutta. Masennus iski kovaa ja sen päälle karmea ärsyyntyminen, vitutus, viha, agressiot (enkä puhu nyt kankkusesta vaan maltillisesta määrästä olutta). Tuli mieleen, että tämä on ihan sama fiilis kuin silloin ennen (jota olin luullut vain burnoutiksi ja stressiksi) ja tajusin vehnän ja mielialaongelmien yhteyden! Iho-oireet ym. fyysiset oireet eivät olleet niin voimakkaita kuin ennen, ehkä ne vaativat pidempiaikaista vehnän käyttöä, mutta mieli reagoi heti. Karmea fiilis!

    Näitä monenkirjavia oireitani tutkittiin viitisen vuotta sitten hartaudella koululääketieteessä. Monta testiä, monta lääkäriä, allergiatestejä, kilpirauhastestejä ym. Mitään ei löytynyt! Ei keliakiaa, ei vehnäallergiaa... Joten lopulta ehdotettiin psykiatrista konsultaatiota... Onneksi löysin hiivasyndroomasta tietoa ja hoidin sen mukaan itseni ja sain uuden elämän!

    Vehnä ja sokeri tappavat länsimaissa ihan liikaa ihmisiä, monella tapaa.

    Alkuperäiseen kirjoitukseen liittyen, en ole epätieteellisempää ja kummallisempaa tapaa nähnyt väittää, että lihan syöminen olisi jotenkin tärkeämpää kuin kasvisten syöminen. Koska niissä on vitamiineja... Just. Todella tieteellistä. Eivät liha ja kasvikset ole vastakkaisia vaihtoehtoja, joiden kesken tarvitsee tapella. Liian vähäinen kasvisten ja hedelmien syönti on iso terveysriski.

    Erilaisten kasvikunnasta peräisin olevien ruoka-aineiden kykyä estää syöpää (tai vähentää syövän puhkeamisen todennäköisyyttä) on paljon ja hyviä tutkimuksia ja tutkimuskoosteita. Myös lääketeollisuus on ottanut niistä oppia ja alkanut kehittää samaan tapaan toimivia syöpälääkkeita (esim. angiogeneesiin perustuvia).

    HE

    VastaaPoista
  16. Neonomide, onko seitan sinusta ruokalajeista eniten paholaisen keksintöä? :)

    Mutta taitavat vegaanit silti keskimäärin olla terveempiä kuin sekasyövät suomalaiset yleensä.
    Mihin unohtui punaisen lihan suuri inflammaatio-vaikutus?! Tabu aihe...

    VastaaPoista
  17. Anonyymi, kirjoitit:

    "Neonomide, onko seitan sinusta ruokalajeista eniten paholaisen keksintöä? :)"

    - Riippuu vähän siitä mitä muuta siinä on gluteenin lisäksi. Gluteeni itsessään on proteiinien sekamelska, jonka koostumus vaihtelee viljalajikkeen mukaan rajustikin.

    Jos kiinnostaa mm. koordinaation dramaattinen aleneminen mahdollisesti jo viisikymppisenä, virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen ja näiden aiheuttama Purkinjen solujen massiivinen tuho pikkuaivoissa, eikun vehnää napaan vaan. Sopii seurata miten vanhukset liikkuvat täällä versus Tokelaulla tai Kitavalla, jossa vehnää ei olla syöty. MRI-kuvat kertovat karun totuuden.

    Terveysongelmathan ovat henkilökohtaisia ongelmia vasta kun niiden ehkäisystä leviää tietoa. Ignorance is bliss.



    "Mutta taitavat vegaanit silti keskimäärin olla terveempiä kuin sekasyövät suomalaiset yleensä."

    - Ehkäpä, mutta vehnää syömättömät vegaanit ovat terveempiä kuin sitä syövät. Tutkimuksia löytyy kyllä.


    "Mihin unohtui punaisen lihan suuri inflammaatio-vaikutus?! Tabu aihe..."

    - Niin tai juuri naudanlihasta saatava hemirauta, joka tuoreessa Harvardin tutkimuksessa yhdistyi ongelmiin - ei se perinteinen eli "tyydyttynyt rasva".

    Kuka pakottaa syömään pelkkää naudanlihaa ?

    Kannattaa myös huomioida, että eläinten ravintoarvot muuttuvat selvästi sen mukaan, kuinka paljon niille syötetään (******).

    Esimerkiksi Jönsson ym. (2006) tutkimuksessa viljapossut saivat nopeasti metabolisen oireyhtymän markkerit viimeistä piirua myöten, siinä missä näiden omnivoorien pistäminen viljattomalle "paleodieetille" paransi terveysmarkkereita kiitettävästi:

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/39


    Voisin luetella noin ziljoona eläinlajia, joille viljansiemenet aiheuttavat pelkkiä ongelmia.

    Jos uskomuksiisi kuuluu ajatus että ihmiset olisivat evoluution poikkeus, ei oikein onnistu. Viljansiemenet ovat ongelmatonta ravintoa vain joillekin linnuille ja jyrsijöille.

    VastaaPoista
  18. Lopetetaan tämänkertaiset infopelotteluspämmit vehnästä tähän pikku tutkimukseen, jonka mukaan SAMOILLA diagnoosimenetelmillä 50 vuoden aikana havaittiin 10 000 ihmisen aineistossa 400% nousu virallisesti diagnosoidun keliakian vasta-aineissa. Suomeksi: keliakia on yleistynyt jostain syystä 50 vuodessa nelinkertaiseksi:

    http://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19362553


    Jää vain ajatus siitä että viljat & niiden kulutustottumukset + valmistus ovat muuttuneet, ihmiset ovat muuttuneet (epi)geneettisesti tai jotkin altistavat tekijät ovat muuttuneet tänä aikana.

    Mutta mitä turhia, jos sydänsairaudet tai syövät olisivat lisääntyneet 400% tässä ajassa niin kaikki otsikot soittaisivat tuomiopäivän urkuja ja vehnänsukuiset viljat kiellettäisiin lailla niiden aiheuttamien jopa hengenvaarallisten terveyshaittojen vuoksi.

    Mutta mitä turhia, "staff of life" ! ^^ lol...

    New England Journal of Medicine -tiedelehdessä taannoin koottiin gluteenin ihanuudet yhteen ja todettiin että sen kulutus assosioituu ainakin 55 "sairauden" riskin nousuun:

    http://content.nejm.org/cgi/content/extract/346/3/180

    Keliakian riittävän nopealta diagnosoinnilta välttyy eri arvioiden mukaan jopa 90+% gluteenittomasta dieetistä hyötyvistä, mutta mitä turhia, kun Yhdysvaltain Maaelinkeinovirasto on jo päättänyt, että kaikkien maapallon ihmisten tulee syödä gluteenisoppaa 6-11 annosta päivässä jotta jenkkiläinen maajussi voi saada maataloustuensa vaikka ilman sitä markkinahinta jäisi miinuksen puolelle.


    Eikö teitä tosiaan kosketa tällainen tutkimusvyörytys ollenkaan ?

    VastaaPoista
  19. Koskettaa, ja kovaa koskettaakin! Luin juuri eilen monta tuntia juttuja gluteeniyliherkkyydestä, jota voi olla jopa 40% ihmisistä, ja se on mielettömän vakava juttu. Itsekin olen gluteeniyliherkkä (tai ainakin vehnäsensitiivinen), vaikka eihän sitä yksikään lääkäri uskonut tai usko. Onko sinulla Neonomide tietoa, että miten vehnä ja ruis eroavat toisistaan gluteenin tai vaikutustensa suhteen? Oletko törmännyt vehnäyliherkkyyteen, joka ei ole gluteeniyliherkkyyttä? Minä kun siedän nykyisin näkyvällä tasolla ruista (mutta mitä tapahtuukaan huomaamatta elimistössä?), mutta en edelleenkään vehnää. Huolestuttaa vain, että pitäisikö lopettaa tuo aivan ihanan Tuomon Luomun luomuruisleivänkin (ilman hiivaa, ei lisä- tai säilöntäaineita) käyttö kokonaan...

    VastaaPoista
  20. Tosiaan, gluteenisensitiivisyys näyttää liittyvän erityisesti tiettyihin gluteenin proteiineihin, eikä pelkästään gluteenin määrään.

    Ongelmallista vehnän suhteen näyttävät olevan gluteenin määrän/laadun ohella sen omat proteiinit, kuten WGA ja gliadiini. Edellinen jäljittelee elimistössä insuliinin toimintaa, jälkimmäinen taas vahingoittaa suoliston kudosta, mikä lisää erilaisten vieraiden - ei pelkästään viljojen - proteiinien pääsyä elimistöön. Tämä voi selittää osaltaan sitä, miksi niin moni terveysongelma on liitetty juuri vehnään. Kuopiossa tehdyssä tutkimuksessa erityisesti vehnä aktivoi kymmeniä sairaus- ja stressigeenejä, joita mm. ruis ei aktivoinut.

    Kuten reduktionismi-poliisi westie jaksaa muistuttaa, vehnänkulutuksen ja sen proteiinien yhteys laajaan kirjoon sairauksia vaatii myös selitystä sille, mitkä tekijät yleensä altistavat näille vehnän kulutusta komppaaville ongelmille.

    Mielestäni kysymys on asetettu ainakin osaksi väärinpäin - pitäisikin kysyä miten vehnän proteiinit altistavat elimistöä "uusille" sairauksille ja vahingoittavat vastustuskykyämme. Onhan gluteenin määrä globaalisti noin viisinkertaistunut viimeisten 50 vuoden aikana.

    VastaaPoista
  21. (Toivottavasti bloginpitäjää ei haittaa nyt tässä käytävä gluteenikeskustelu.) Kiitos Neonomide vastauksestasi. Onko sinulla antaa linkkiä tms. mainitsemaasi Kuopion tutkimukseen, se on erittäin kiinnostava?

    VastaaPoista
  22. OT myös... Jos Neo joskus viisastut lähes kaikkitietäväksi, älä unohda altruismia. Ittensä pakottaminen ei toki ole hedelmällistä. You know. Ihme duracell-pupu. Emmävaan jaksaisi. Ehkä pieni kritiikin siemen? Älä riko ittees... Ehkä turhaa, mutta foliopipot tykkää varoitella... :)
    Kunnioitusta markalla, ja muutamalla latilla! Rupia ja paiseita! :)

    Kai tähän huono vitsi mahtuu, vaikka lupasinkin... No more of that ...rosegarden.

    Janne K

    VastaaPoista
  23. Meillä ei tutkimusten mukaan lapsilla ole keliakiaa eikä maito vammaa. Onneksi meillä on lastenlääkäri joka kuitenkin kirjoittaa kouluun tarvittavat laput, koska oma empiirinen tutkimus asiasta riittää hännelle.

    Miksi esim. kaura käy muka gluteeiini vammaisille. Niistähän on tehty jauhoja jotka ovat gluteiinittomia. Kuitenkin meillä jos lapsi vetää kaurapuuroa lautasellisen, niin saa kamalat vatsakrampit. Jos vielä ärsytetään enemmän viikon kahden ajan, niin alkaa veri lentämään nokasta päivittäin ja jopa useasti pvässä. Tälläkin on ihan päivän selvä vaikutus asiaan.
    Ainakin sanotaan, että ne suomalaiset 4 viljaa sisältää gluteiinia. Miten siitä kaurasta tulee gluteiiniton?

    Eli me emme saa sitä kelan armoitettua 20 e, koska ei ole sitä gluteiini vammaa. Toki asian voi varmistaa tunkeutumalla pienen lapsen takapuoleen lekulla siinä vaiheessa, kun se on altistettu ties kuinka kauaksi aikaa gluteiinille. Sitten on se joku mahdollisuus saada, mutta siihen en kyllä lähde.

    T: Liimaletti

    VastaaPoista
  24. Gluteeniyliherkkyys on hyvin tavallista ja siihen liittyy kai aika usein yliherkkyys myös maidolle (sen proteiineille, ei laktoosille). Kaurassa ei gluteenia ole, mutta kauratuotteiden seassa on usein gluteenia johtuen esim. pellolla aiemmin kasvatetusta vehnästä, tuotteen valmistustavoista (samoilla tuotelinjoilla gluteenituotteita) tms. Mikäli kauraa käytetään, tulisi sen olla ns. "aitokauraa", joka mainitaan tuotteessa erikseen ja silloin valmistaja sitoutuu siihen, että tuote ei sisällä gluteenia. Mutta voihan joku olla myös kauralle yliherkkä? Onhan tilanne tosiaan aika surkea, että gluteeniyliherkkyyttä ei tunnisteta vaan viljaa pitäisi syödä niin paljon, että keliakia voidaan todeta ja tuhot ja riskit muihin vakaviin sairauksiin ovat silloin jo suuret.

    VastaaPoista
  25. Kuolenko nuorena jos syön vehnää? Minulle on suurta herkkua kunnon korkealaatuinen vaalea leipä. Ei kai se kovin terveellistä ole, mutta kai ihmisellä saa paheita olla? En ole ylipainoinen, minulla ei ole suolistovaivoja eikä nilkat jäykkinä.

    VastaaPoista
  26. Varoitus! Älä syö lihansyöjän tai kaikkiruokaisen eläimen (sian, karhun) maksaa A-vitamiinimyrkyllisyyden vuoksi.

    Lihansyöjien maksa on myrkyllistä, esimerkiksi jääkarhun, hylkeen, merileijonan, husky-koirien. http://en.wikipedia.org/wiki/Hypervitaminosis_A

    Maksa ja munuaiset ovat lisäksi kehon ongelmajätelaitoksia, niihin kertyvät kaikki ympäristömyrkyt. Mitä korkeammalla ravintoketjussa eläin on, sitä enemmän ympäristömyrkyt rikastuvat sisäelimiin. Siksi tuo aloituskirjoituksen neuvo on järjetön. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16457873

    VastaaPoista
  27. Laitetaanko keskivertosuomalaisen asenteet ja tiedontaso puntariin?
    (tiedontuottajien ja muiden politiikkojen motiivit sivuuttaen)

    Stir it up, vai mitä Neo?

    Naapuri ostaa apteekista magnesiumoksidia. Oksidi ei imeydy, sopivasti, vai miten. Varmaa tietoa. Oli miten oli, mä ostan internetistä magnesiumsitraattia, ja carlsonin D-vitskua.
    Tiedon valossa. Naapurille myös, juntille:)

    Kevennys, when I was just a little pretty baby, my momma used to rock me in the cradle...:)

    VastaaPoista
  28. Metsämarjat ja sienet voivat pian sisältää hengenvaarallista myyräekinokokkia:
    (alkukirjoituksen "Nauti luonnonmarjoja tuoreeltaan!")

    http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ihmiselle+hengenvaarallista+myyr%C3%A4ekinokokkia+jo+Ruotsissa/1135264099332?ref=fb-share

    VastaaPoista
  29. Alkukirjoituksessa hehkutetaan fosforia, miksi? Eikös sitä saada nykyään jo liikaakin, niin että se ehkäisee magnesiumin imeytymisen (vai miten se menikään?)?

    VastaaPoista
  30. Aloituskirjoituksessa suositellaan maksaa ja munuaisia. Eikös nämä ole kehon puhtaanapitolaitoksia, nehän keräävät kaikki ympäristömyrkyt esimerkiksi raskasmetallit? Ei niitä kovin usein kannata syödä. (Mikä on virallinen suositus? Maksaa korkeintaan rasiallinen maksalaatikkoa kuukaudessa?) Maksassa on lisäksi liikaa A-vitamiinia, ainakaan raskaana oleville sitä ei suositella lainkaan (voi lisätä keskenmenon ja sikiövaurioiden riskiä).

    VastaaPoista