torstaina, heinäkuuta 29, 2010

Ota 30 askelta!

**
Jaakko Halmetoja on tamperelainen ravintovalmentaja, luennoitsija, personal trainer, terveysinspiraattori ja suklaa-alkemisti, jonka intohimona on luonnonmukaisen ravitsemuksen ja elämäntavan yhdistäminen ympärillämme vallitseviin olosuhteisiin. Jaakko on luennoinut ja valmentanut hyvinvoinnista ja huippusuorituskyvystä kiinnostuneita ihmisiä yritys- ja urheilumaailmassa vuodesta 2008 lähtien.

Tutustuin hänen suunnittelemaansa sähköiseen online-ravintovalmennukseen: 30 askelta. Se käy käytännönläheisesti läpi kolmekymmentä suomalaisen ravinnon keskeistä aihealuetta. Tuote on suunniteltu sellaiseksi, että jokaiselle päivälle on yksi askel. Kukin askel on parin sivun pituinen, erittäin selkeä lukuelämys ja se on helppolukuinen raikkaine kuvituksineen. Askeleet on jaettu kolmeen kategoriaan: 1) korvaaminen, 2) kokeilu ja 3) käytäntö.

Halmetoja kertoo seikkaperäisesti, miten eri ruoka-aineet vaikuttavat kehomme toimintaan. Jos et vielä ole herännyt syömään lisä- ja säilöntäaineetonta puhdasta luomuruokaa, niin heräät viimeistään luettuasi tämän Halmetojan "30 askelta". Heräät muuttamaan ainakin jotakin osaa ruokavaliossasi.

Halmetoja on nähnyt todella paljon vaivaa ja käynyt läpi satoja tuotteita, tutkinut niiden ravintosisällöt ja valmistusmenetelmät, valiten niistä sinulle parhaimmat (= puhtaat ja ravintoainetiheimmät) tuotteet. Hän on ottanut huomioon myös ruuan pakkaustavan merkityksen sen säilymiseen, sekä mahdollisten pakkauksesta liukenevien ainesosien vaikutuksen terveyteen.

Halmetoja on etsinyt sinulle puhtaimmat ja parhaimmat tuotteet, ottaen huomioon myös köyhän opiskelijan budjetin. Vaikka luomuruoka maksaakin "tavallista" ruokaa enemmän, sinun ei siis tarvitse olla varakas syödäksesi huipputerveellisesti. Itse asiassa luomuruoka onkin sitä "tavallista" ruokaa ja teollisesti tuotettu ruoka "erikoista". Nykyäänhän nuo arvot menevät herkästi toisinpäin. Ennen vanhaan luomuruoka oli itsestäänselvällä tavalla sitä "tavallista" ruokaa.

"Muista, että ravinteiden puutos alkaa lopulta oireilla kehossamme väsymyksenä, ylipainona ja erilaisina sairauksina", valistaa Halmetoja. Siksi sinun tulisi syödä mahdollisimman ravinnetiheää ja puhdasta ruokaa. "30 askelta" –tuotteessa Halmetoja kertoo sinulle miten.

Sinun ei edes tarvitse itse pähkäillä kaupassa mikä tuote valita, sillä Halmetoja on tehnyt sen puolestasi reseptejä ja kauppalistaa myöten. Hän kertoo esimerkiksi, kuinka tehdä maukasta viherpirtelöä. Terveelliset viherpirtelöt avaavat sinulle aivan uuden, maukkaan maailman!

"Vihreät vihannekset alkalisoivat kehoamme (niiden palamistuote elimistössämme on emäksinen). Tämä on loistava asia kehossamme vallitsevan happoemästasapainon normalisoimiseksi, koska suurimmalla osalla meistä keho on jatkuvasti äärimmäisen happamassa tilassa. Kyseinen tasapaino on yksi merkittävimmistä kehomme lukuisista tasapainoista ja sen korjaantuminen saa aikaan usein läjän erilaisia terveyshyötyjä. Lisää energiaa, painon putoamista ja parempaa vastustuskykyä", kertoo Halmetoja. Kehon happamuus lisää sairastumisriskiä, ja tähän voit siis vaikuttaa ravinnolla.

Mielenkiintoisia ovat seuraavat tutkimustulokset Halmetojan sanoin: "Alkuperäiseen ja kuumentamattomaan ravintoon palatakseni. Vanha tapa on ollut syöttää sioille kuumennettuja perunoita raakojen perunoiden sijasta, koska on huomattu että siat lihovat näin huomattavasti helpommin. Tutkimuksissa on myös havaittu, että kuumennettua ruokaa syöneet hiiret saivat kaikki samat vaivat ja oireet, joita yhteiskuntamme enenevissä määrissä sairastaa (diabetes, osteoporoosi, syöpä...) Raakaa ravintoa syövä vertailuryhmä ei näitä oireita saanut. Kuumennettua ruokaa syöneen vertailuryhmän ravinnon vaihto raakaravintoon taas lopetti tautien oireet. Tiivistettynä: kuumentamattomien ja alkuperäisempien, tuoreiden ruoka-aineiden lisääminen omaan ruokavalioon lisää energiaa ja suorituskykyä."

Ymmärrätkö siis nyt, kuinka tärkeää oikeanlainen ravinto on terveydelle!

Elintapojen muutos on pitkäjänteinen prosessi. Sinun ei tarvitse heti tehdä kaikkia kolmeakymmentä askelta, vaan jo muutaman askeleen muutos ruokavaliossasi saa aikaan positiivisia vaikutuksia olotilassasi. "30 askelta" –ohjelman avulla ruokailutapojen muuttaminen on helppoa ja turvallista! Luet vain päivän askeleen ja teet tarvittavat muutokset. Ostat esimerkiksi voita margariinin tilalle. Lähde sinäkin 30 askeleen mittaiselle matkalle!

Tuotteen voi ostaa esimerkiksi nettikaupasta tai tiedustella suoraan Halmetojalta.

Muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia:
Mikä ihmeen Nutrix?TerveysruokaaViisi minuuttia monivitamiinituotteistaKirjoittajavieras: Olli PostiViisi minuuttia gojista

8 kommenttia:

 1. "Kehon happamuus lisää sairastumisriskiä, ja tähän voit siis vaikuttaa ravinnolla."

  Ei mitään uutta taivaan alla, mutta toivottavasti dukanistit eivät innostu lukemaan tuota tai tulee pupu pöksyyn. Sitä on nimittäin sanottu, että emäksistä pitäisi olla seitsenkertainen määrä happamaan verrattuna. Liha ja muna pistävät kertoimet aika kattoon...

  "kuumentamattomien ja alkuperäisempien, tuoreiden ruoka-aineiden lisääminen omaan ruokavalioon lisää energiaa ja suorituskykyä"

  Hyvä mainita, jos joku ei tätä vielä tiennyt.

  Tulipa kerran ilmaisen tilaisuuden tarjouduttua testattuakin "pissatestiä", jossa happo/emästasapaino selvisi. Oikein hyvää näytti. Ehkä niitä saa apteekista tai jostain hörhöputiikeista.

  VastaaPoista
 2. Apteekit ja hörhöputiikit... heh.

  ...lisääminen omaan ruokavalioon... Ehkä pointti oli juuri tuossa? Vähentämisen lisäksi.

  Janne K

  VastaaPoista
 3. Halmetoja & Kumppanit tekee kyllä loistavaa työtä kukin omilla saroillaan. Pienin askelin tietoisuus lisääntyy ja sehän se on homman A ja O.

  VastaaPoista
 4. Erittäin kiinnostavia väitteitä Halmetojalla tuon kypsentämisen terveysvaikutusten suhteen. Saisinko tutkimusviitteitä, kiitos ?

  Hänen oman sivustonsa kommenttiosio kun ei ole päällä.

  VastaaPoista
 5. Neonomide, muistanko väärin vai eivätkö vesiliukoiset vitamiinit kestä huonosti kuumentamista?

  Toistaalta esimerkiksi ketsupista saa enemmän lykopeenia kuin tuoreesta ketsupista ja sitä rataa. Netistä bongattua:

  "If you compare raw broccoli to steamed or frozen broccoli, about 25 percent of the vitamin C and about 20 percent of the selenium is lost during cooking, but the other 20 commonly-measured nutrients show only an insignificant change. Raw-food advocates are not accurate when they claim that 50 percent of nutrients are lost with steaming. A closer estimate would be 10 percent."

  Tieteellisestä tutkimuksesta tuli tämä mieleen:

  'Raw and Cooked Vegetables, Fruits, Selected Micronutrients, and Breast Cancer Risk: A Case-Control Study in Germany'

  (Nutrition and Cancer, Volume 46, Issue 2 July 2003 , 131-137)
  Johtopäätöksenään:
  "In this population of German women, components of raw vegetables and some micronutrients appear to decrease breast cancer risk."

  No, ei yksi tutkimus mitään määrää, tämä tasapuolinen katsaus kannattaa silti silmäillä, yllättäen suomalaiset ovat innostuneet aiheesta:
  http://www.living-foods.com/articles/scientificliterature.html

  VastaaPoista
 6. "Kuin tuoreesta tomaatista" piti kirjoittaa, eikä tuoreesta ketsupista, tietenkin.

  VastaaPoista
 7. Kypsentämisestä löytyi kiinnostava artikkeli:

  "Although increased consumption of meat during human evolution certainly contributed to dietary quality, meat-eating alone appears to be insufficient to support the evolution of these traits, because modern humans fare poorly on raw diets that include meat. Here, we suggest that _cooking confers physical and chemical benefits to food that are consistent with observed human dietary adaptations_. We review evidence showing that _cooking facilitates mastication, increases digestibility_, and otherwise improves the net energy value of plant and animal foods regularly consumed by humans. We also address the likelihood that cooking was adopted more than 250,000 years ago (kya), a period that we believe is sufficient in length for the proposed adaptations to have occurred."

  http://symposium.cshlp.org/content/early/2009/10/19/sqb.2009.74.019.abstract


  Noilla tekstissä mainituilla rotilla ja hiirillä ei ole ollut tilaisuutta ensinnäkään popsia olennaisessa määrin lihaa ja eläinrasvaa käsittävää ruokavaliota, puhumattakaan aivoista ja tassuista joilla sytytellä notskuja ja täten kypsennyksen voi otaksua vaikuttavan eri tavoin ihmisillä kuin rotilla.

  Jyrsijöiden biologiset adaptaatiot ovat muualla - esimerkiksi viljojen sisältämien antiravinteiden hajottamisessa. Etenkin kauran sisältämää fytaattia hajottava fytaasientsyymi toimii rottien ohutsuolessa noin 30 kertaa tehokkaammin kuin ihmisillä.

  Fytaatti taas estää tehokkaasti mm. kalsiumin, fosforin ja magnesiumin imeytymistä suolistosta ja hauska osuus on siinä että se estää MYÖS muusta ruoasta saatujen mineraalien imeytymistä. Hassua miten länsimaissa kalsiumia pitää ottaa joko purkista tai juomalla toisen lajin maitoa pennusta hautaan - eikö näitä asioita osata ajatella vai ollaanko muuten vaan ihan seinätyhmiä ?

  Antropologian proffa Harvardista, Richard Wrangham julkaisi äskettäin jopa kirjan "How Cooking Made us Human":

  http://harvardscience.harvard.edu/culture-society/articles/invention-cooking-drove-evolution-human-species-new-book-argues


  Nyt odottelen tässä lokoisasti, miten vastaselitetään se miten sairauksia aiheuttava ruoan lämmittäminen voi yhtä aikaa aiheuttaa pahat sairaudet JA olla tärkeä syy siihen, miksi kehityimme tällaisiksi peeloiksi mitä olemme. ^^

  Tekeekö evoluutio virheitä ? Retorinen kysymys - on hyvä miettiä vastausta kunnolla.

  Siinä odotellessa voi lukea vaikka tämän Boyd/Eaton/Cordainin paperin tämän vuoden ACJN:sta tämän vuoden alusta:

  http://www.canibaisereis.com/download/boyd-eaton/boydeaton%20-%20paleolithic%20acid%20load%20and%20health.pdf


  Jos joku haluaa keksiä pyörää uudestaan loputtomiin kiistelemällä "dieeteistä" niin siitä vain. Kakkosvaihtoehto on syödä millä saadaan aboriginaalit kuntoon (O'Rea), sydänpotilaat & diabeetikot kuntoon (Lindeberg), jopa terveiden veriarvot huippukuntoon (Frasetto) 10 päivässä jadajadajada.

  Levysoitin menee pian rikki. Missä on Janne K kun hänen sutkautuksiaan eniten tarvitaan ?

  VastaaPoista
 8. Ruoan lämmityksestä keskustellessa on hyvä huomioda, että useimmille ravinnon entsyymeille optimiolosuhde on alle 40 Celsiusta (kehon lämpötila ja mielellään PH 7), tämän jälkeen entsyymin teho ja aktiivisuus laskee.
  Raskasmetalli-ionit ovat myös niin sanotusti myrkkyä niille. Monet ravinnosta saatavat entsyymithän toimivat terveyttä edistävästi ehkäisemällä tulehduksia sekä vaikeuttamalla virusten ja bakteerien toimintaa.

  Ja kun asiaa tuli sivuttua, tunnettua biologiaa on, että ihmisen saa ympäristömyrkkyjä elimistöönsä 90 prosenttisesti eläinkunnan tuotteista.

  -xx

  VastaaPoista