keskiviikkona, kesäkuuta 09, 2010

Maitorasva tiedeterrorin kohteena

*
Tätä kirjoitusta kommentoidaan erittäin vilkkaasti! Jo yli 30 kommenttia 9.6.2010 mennessä.

Poimin nyt (7.6.2010) erilleen
Kari Salmisen vieraskirjoituksesta nimimerkki Westien esille nostaman tärkeän keskustelualoitteen.

Maitorasva on todennäköisesti joutunut laajamittaisen tiedeterrorin uhriksi. Suomessa elää hyvin vahvasti harhaoppi maitorasvan epäterveellisyydestä, jota seikkaa minkäänlaiset tutkimusnäytöt eivät näytä horjuttavan.

Useissa tutkimuksissa hyvin selkeästi näytetään, ettei maitorasvalla eikä sen sisältämällä tyydyttyneellä rasvalla ole haitallista yhteyttä sydän- ja verisuonisairastuvuuteen eikä –kuolleisuuteen.

On ilmiselvää, että maitorasva ei ole niin suuressa roolissa kuin on luultu ja sitä voisi pitää ns. neutraalina rasvana terveyden kannalta. Se ei siis tuo suuria hyötyjä, mutta toisaalta sen käytöllä monipuolisen ravinnon osana ei nykytiedon valossa saa aikaan haittoja pidemmälläkään aikavälillä.

Meidän ravitsemusterveyspolitiikkamme on rakentunut ravinnon rasvojen osalta täysin sen ajatuksen varaan että ravinnon tyydyttyneet rasvat ovat sydänterveydelle haitallisia ja niiden käyttöä suositellaan vähennettäväksi kaikkialla.

Maidon rasva on pääosin tyydyttynyttä joten sitä on tullut välttää. Kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa jne. suositellaan käytettäväksi ja käytetäänkin rasvattomia maitotuotteita. Maitorasvaa on myös voi, jota on opittu pitämään todellisena verisuoni- ja sydänterveyden vihollisena.

Sydän- ja verisuonisairaudet kehittyvät vuosikymmenten kuluessa ja mitä pidemmälle ne saadaan siirrettyä sen parempi. Olemme Suomessa selvitelleet asiaa ihan pikkulapsista lähtien (STRIP yms.) ja usko omaan työhön on ollut ja on varmaan edelleenkin kovaa. Eräs kantava teema on ollut maitorasvan välttäminen sen haitallisuuteen vedoten ja koko rakennelma on tehty näiden päälle.

Sydänkuolleisuuden torjuminen on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä ja siitä paukutellaan henkseleitä ahkerasti ja onhan siihen toki syytäkin. Samaan aikaan toisaalla sydänterveydestä huolestuneen valtavirran ulkopuolella maamme rajojen sisällä kehitys ei ole ollut yhtä hyvää.

Maailmalla on hyvin tunnettua tutkijoiden parissa että pieni pohjoinen korkean teknologian maa, Suomi, pitää kärkitilaa erityisesti lapsiin liittyvän tyypin 1 diabeteksen kohdalla. Tyypin 1 diabeteksen ohella meitä yhä enenevissä määrin kiusaavat myös erilaiset allergiat ja astma.

On mahdollista, että näitä sairauksia on ravitsemuksen puolella pidetty ravitsemusterveyspoliittisesti toisarvoisina, koska ainakin Westien käsityksen mukaan niiden tulokset esim. maitorasvan osalta ovat risteilleet valitsemamme polun kanssa. Maitorasva/voi on näyttänyt eräissä tutkimuksissa suojaavan em. sairauksilta. Tulokset on jätetty huomiotta ja kaikille on tarjottu ainoana oikeana pidettyä "vähämaitorasvaistalinjaa".

Voisiko näillä asioilla olla kausaalinen yhteys? Onko rasvapolitiikkamme ansiota tuo menestyminen T1DM MM-kisoissa?

Oli miten oli niin ainakin olisi kohtuullista vaatia kaikkien niiden perheiden puolesta jotka ovat kamppailleet T1DM:n, allergioiden ja astman kanssa että seuraavia suosituksia laadittaessa myös nämä asiat nostettaisiin prioriteettilistan kärkeen.

Asiassa pitäisi lähteä liikkeelle viipymättä ja hyvin hoksottimin varustettuna. Immunologia, ravinto ja elintavat ei ole mikään läpihuutojuttu hallittavaksi, mutta uskon että meillä jos kellään olisi valmiuksia onnistua siinä ja luoda vaikka se uusi Nokia työn pohjalta.

Olisi tosi kiva saada kommentteja Mikael Fogelholmilta, Ursula Schwabilta ja tämän terveysblogin lukijoilta siitä miten tärkeinä pidetään näitä viime vuosikymmeninä huonontuneita asioita?

Muutenkin voidaan toivoa, että maitorasva nostettaisiin sille kuuluvalle alustalle terveellisten peruselintarvikkeiden joukossa. Maitorasva on mahdollisesti joutunut tiedeterrorin kohteeksi. Pyydän maitorasvan käytön kieltämiseen tai sallimiseen liitetyissä perusteluissa tavallista suurempaa huolellisuutta ja avoimuutta.

Erityisesti ikääntyvät ja lapset ovat saattaneet kärsiä yksisilmäisestä ravitsemuspolitiikasta, joten olisi hyvä että heihin panostetaan paljon.

Lasten ja ikääntyvien terveydestä huolehtimisesta saadaan todennäköisesti hyvät säästötkin ja yhteisiä rahoja voitaisiin käyttää johonkin mukavampaan kuin lääkkeisiin tai vuodepaikkojen ylläpitämiseen. Ulkoliikuntapaikkoja ja yhteistä kivaa lisää!


Avaan keskustelun!

Muita juttuja maitorasvasta:

97 kommenttia:

 1. Tärkeä kirjoitus. Sanoman on kyllä aika levitä. Juu, haluisinpa nähdä miten Puska yms. pystyy selittämään esim. viime vuoden ja tämän vuoden selvästi maitorasvan puolesta puhuvat tutkimukset, joita ainakin neljä tulee itselle äkkiä mieleen.

  Nojuu, tällainen turha tää mun kommentti. Komppaan kuitenkin tämän kirjoituksen ajatusta täysillä!

  VastaaPoista
 2. On todella ihmeellistä, että tällaista tutkimustietoa pimitetään eikä oteta laajan tutkimuksen kohteeksi. Kuitenkin voidaan käynnistää jotain niin mielipuolisia hankkeita kuin tämä strip-projekti.

  Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mistä tämä rasvamafia johtuu. Puskan 30 vuoden rasvaänkytys menee täysin urakehityksen vauhdittamisen piikkiin mutta mikä on näiden muiden jäärien motiivi?

  Aika kummallista muuten, että THL:n pääjohtajan annetaan olla näissä "väittelyissä" ylipäätään mukana. Eikös hän ole vähän jäävi? Kun rasvateoria kaatuu virallisellakin puolella mitä jää Puskalle käteen...runsas eläke

  VastaaPoista
 3. Jep, rasvavalistuksessa on tyritty. Olen tainnut sen jo mainitakin.

  Omalta osaltani allergiat ja astma eivät hävinneet rasvojen karttelun loputtua, mutta atooppinen iho muuttui paremmaksi. En myöskään ole nykyisin niin kalpea kuin aiemmin. Samankaltaisia kokemuksia on muillakin.

  Lihavat lapset eivät koskaan saa kokea miellyttävän täyteläistä olotilaa, joka syntyy kun nauttii luonnollisia rasvoja itselleen sopivan määrän.

  Pekka Puska ja Matti Uusitupa. Tämä lasten kiduttaminen ja kiusaaminen on teidän syytänne.

  VastaaPoista
 4. Maitorasva yksistään ei tietenkään selitä allergioiden, astman ja autoimmuunisairauksien kasvua mutta se on voinut olla yksi hyvin merkittävä tekijä, sillä rasvalla ravinnon osana on aika keskeinen rooli immunologisen toleranssin synnyssä.

  Asian ymmärtäminen edes perusjuttujen tasolla vaatii aika paljon työtä ja siksi olisi todella mukavaa jos saisi kommentteja joiltain asiaan paremmin perehtyneiltä. Minulla on vahva tunne että nämä sairaudet ovat jääneet PK-projektin hurmiossa liian vähäiselle huomiolle.

  Tässä artikkelissa on havainnollinen kuva siitä miten tilanne on kehittynyt rasvavastaisuuden aikakautena:

  http://www.direct-ms.org/pdf/HygienePrinciples/BachHygiene.pdf

  Syy-yhteydestä kuva ei kerro mitään mutta siitä näkee hyvin mitä on tapahtunut. Karttakuvat kertovat omaa karua kieltään.

  Toisaalla tässä blogissa on kuvattu miten D-vitamiini lisällä on saatu aikaan T1DM:n sairastuvuudessa jopa 80%:n lasku. Se on huikea tulos ja siitä tykkäävät erityisesti D-vitamiinista "hullaantuneet". :)

  Meillä Suomessa on tehty tutkimusta aiheen parissa itärajan molemmilla puolilla. Venäjän Karjalassa geneettiseltä perimältään samankaltaisessa väestössä sairastuvuus tyypin 1 diabetekseen on 70% alhaisempaa!? En usko että D-vitamiinilisä voi selittää tuota. Sitä ei selitä myöskään pelkästään maitorasva.

  Nuo tutkimukset ja niissä tehdyt havainnot ovat antaneet meille ihan hurjasti uutta ymmärrystä niistä ympäristötekijöistä ja mekanismeista joilla immuunijärjestelmän tervettä kehitystä voitaisiin turvata ja tukea. Sitä kautta tullaankin sitten jo lähemmäs sitä ravintoa.

  Onko näitä asioita pohdittu/selvitelty aiemmilla ravitsemussuosituskierroksilla?

  Ristiriita sinällään ei ole suuri sillä runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävä Välimerityyppinen ruokavalio näyttää suojaavan myös em. sairauksilta. Suurin ero kulminoituu oikeastaan rasvakysmykseen ja juuri siihen maitorasvan rooliin. Rasvatonta vai täyttä tavaraa? Oivariinia vai margariinia hapatetulle kokojyväleivälle?

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoisia asioita. Viimeinen kysymyksesi,westie, on kuitenkin melko helppo. Melko runsas tutkimusnäyttö on maitorasvan ja oivariinin (mieluummin tietysti voin) puolesta. Margariinit ja omega-6 on yhdistetty ties mihin tauteihin.

  Yhdyn myös Samin kommentteihin kylläisyyden tunteesta. Ihan omasta että oman lapseni kokemuksista voin sanoa, että kun ruuassa on rasvaa tarpeeksi ei tarvitse paljon välipaloja ja sokerinamuja napostella. Ne ei yksinkertaisesti tule edes mieleen kun on niin hyvä ja tasapainoinen olo.

  Miten kummassa tätä viisautta saisi valutettua päiväkoteihin? Uskon, että monet käyttäytymishäiriöt selätetään sillä, että lapsi saa tarpeeksi rasvahappoja.

  Raimo

  VastaaPoista
 6. "Ihan omasta että oman lapseni kokemuksista voin sanoa, että kun ruuassa on rasvaa tarpeeksi ei tarvitse paljon välipaloja ja sokerinamuja napostella. Ne ei yksinkertaisesti tule edes mieleen kun on niin hyvä ja tasapainoinen olo."

  Kuule, Raimo, minullakin on lapsi. Aika ajoin minun luonani. Viime kesänä äiti ihmetteli miten lapsi ei jaksanut syödä pastaa, josta piti vaikka ruokailusta minun kanssani oli kulunut jo yli neljä tuntia ja oltiin sillävälin liikuttu ulkona.

  Monesti ovat namuset unohtuneet kaappiin kun laittaa voita pannuun ja jauhemaksapihviä sekaan. Täysmaitoa lasi ja vihanneksia kyytipojaksi.

  VastaaPoista
 7. Luitteko päivän Hesarista kuinka kiinalaiset ovat "länsimaistaneet" ravintotottumuksiaan ja lisänneet rasvan käyttöä. Arvatkaapa kuinka on käynyt, terveys parannut vai ei?

  VastaaPoista
 8. Niin tosiaan rasvahan on taas syyllinen kiinalaisillekin. Esimerkkinä otettiin se, että ovat lisänneet runsaasti mm. roskaruuan ja mäkkärin syöntiä. Toimittaja parka veti tästä yhteyden rasvaan ja ottipa oikein pk-projektinkin esiin. Jokainen voi mennä katsomaan mäkkärin sivuilta mitä saat kun syöt vaikkapa big mac aterian. Kevyt kokiksella 110 grammaa hiilareita 48 grammaa rasvaa (tyydyttyneitä 12g). Roskaruuat ovat pääasiassa nopeita hiilareita mutta kas kummaa rasvat aiheuttaa kaiken lihomisen ja sairaudet.

  Uskoisin, että jos ja kun Pk-projektin tutkimustuloksetkin ajettaisiin uudestaan ja vertailtaisiin hiilihydraattikuormien kehitystä saataisiin aika mielenkiintoisia tuloksia.

  Kalorilaskuri

  VastaaPoista
 9. Itärajan korkempi sydänkuolleisuus (1,5 kertainen riski länsisuomeen) on mielenkiintoinen. KTL:n terveellisen ruoka raportin mukaan itäsuomessa syödään terveintä ruokaa sekä miehissä, että naisissa.

  Lännessä syödään enemmän rasvaa (kaikki rasvat tyyd, kerttyydtmtn, monityydtmtön) ja perunaa, itä-suomessa, yllätys yllätys, viljoja ja leipää(eniten hiilihydraatteja, sakkaroosia ja myös KUITUA). Kolesteroliarvot ovat samanlaiset koko suomessa joten se ei selitä eroa. Huvittavinta oli että
  "tyydyttynyt rasva saadaan lähinnä piilorasvoina maitotuotteista"...

  Terveimmällä ruualla saa siis 1,5 kertaisen SV-tautiriskin.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tarjouksesta Christer - en ehtinyt vastaamaan edelliseen ketjuun niin vastaan tähän.

  Tutustuin aiheeseen tarkemmin vasta jokin aika sitten ja pääsen lukemaan mainitsemaani kirjaa kaseiinityyppien erilaisista terveysvaikutuksista lähipäivinä. Raskasta lukemista on muutenkin meneillään, mutta ehtinen kyllä.

  Sillä välin kannattaa tutustua tähän keskusteluun (kuten itsekin teen):

  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=9&t=31365&start=0

  VastaaPoista
 11. Lainaan vähän. Nimimerkki Perenna referoi Hesarin (2007) kirjoitusta näin:


  "Maidossa on kahdenlaista proteiinia: A1 ja A2. A1-proteiini tuottaa BCM7-nimistä ainetta, joka on voimakas oksidantti. A2-proteiinissa ei tätä ainetta ole.

  Se, kumpaa proteiinia maidossa on, riippuu karjasta. Woodfordin mukaan suomalaiset lehmät tuottavat pääosin A1-proteiinia.

  A1-maidolla ruokituista hiiristä lähes puolet sairastui ykkösdiabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. A2-maidolla ruokituista hiiristä ei yksikään sairastunut.

  20 maan joukossa suurin A1-maidon kuluttaja oli Suomi, joka oli kärjessä myös sydäntauteihin sairastuvuudessa. Euroopan maista vähiten sydäntauteja oli Ranskassa, jossa lehmät tuottavat valtaosin A2-maitoa.

  Tutkijoiden mukaan on vahva näyttö siitä, että maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydäntauteja ja diabetesta.

  A2-maitoa on jo neljän vuoden ajan ollut kaupoissa sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa. Isot meijeriyhtiöt ovat mitätöineet tutkimustuloksia, mutta on viitteitä siitä että nekin saattavat kääntää kelkkansa, kun A2-maito revitään kauppojen hyllyistä.

  Woodford ehdottaa, että Suomi, jossa sekä A1-maidon kulutus että sairastuvuus on suurta, ryhtyisi puolueettomaan tutkimuksen tekoon."

  VastaaPoista
 12. Beta-kaseiinitutkimuksia:

  http://www.betacasein.org/index.php/pi_pageid/index.php/pi_pageid/95#5

  VastaaPoista
 13. Eli kyse on siis proteiineista. Mielenkiintoiseksi tämä menee kun toisessa keskustelussa toit esille näyttöä, että a1/a2 tuotto olisi lehmillä yksilöllistä (eli ei pelkästään rodusta kiinni).

  Silloin tutkimuspäätelmät Ranskan ja Suomen oloista eivät oikein pitäisi kutinsa. Varmasti tässä olisi kyllä syytä tutkia asiaa tarkemmin.

  Raimo

  VastaaPoista
 14. Eri arvioiden mukaan proteiinin tyyppi olisi muutettavissa helposti haitallisesta vähemmän haitalliseksi, koska mm. Uudessa Seelannissa vain muutan kymmentä siitossonnia vastaa jälkeläisten 50% geeneistä. Arviot vaihtelivat 2-8 vuoteen, että koko kannan geenit saadaan vaihdettua.

  Asiaan liittyy yllättäen kähmimistä suuntaan jos toiseen, sopivien tahojen rahoittamia tutkimuksia ja sen sellaista.

  VastaaPoista
 15. Ristiriitaisia Neomiden esittämään ovat myös tutkimustulokset Ruotsista ja Norjasta jossa maitorasva on liitetty sairauksilta suojaavia ja elinikää pidentäviä vaikutuksia.

  Raimo

  VastaaPoista
 16. Enpä ole vielä tietoinen millaista beetakaseiinia Norjassa ja Ruotsissa ovat lehmät erittäneet, joten jääköön spekulaatiot odottamaan toistaiseksi.

  VastaaPoista
 17. Miten Neomide selität sen, että Diabetes 1 on rajusti lisääntynyt 1970 alusta lähtien? Onko karjan tyyppi jotenkin radikaalisti muuttunut silloin? Vai onko maidon rasvan välttely johtanut tähän tai kuten jo spekuloitu d-vitamiinin saantisuosituksien lasku?

  http://www.direct-ms.org/pdf/HygienePrinciples/BachHygiene.pdf

  Juho

  VastaaPoista
 18. Neonomide on oikeassa tuosta A1/A2 roduista. Ihmettelin pari vuotta sitten kun asiasta ei noussut yhtään sen suurempaa haloota. Mietittiin kuka rupeaa tuomaan suomaan tätä A2 karjan maitotuotteita.

  Kaverini vaimo on kotoisin Malesiasta. Ja koko elämän juonut lehmän maitoa. muutama vuosi sitten kun muutti tänne, niin kuukaudessa hänelle kehittyi laktoosi-intoleranssi. Kun menee takaisin malesiaan, mitään vaivoja ei ole.

  Mutta epäilen että asiassa on muutakin.

  Joillain kavereilla Laktoosi-intoleranssi vaivat vähenee/poistuu kun syö esim. keski-Eurooppalaisia jogurtteja ja maitotuotteita. Keskieuroopassa karjarodut on tietääkseni samoja, joten joko rehussa tai maidon käsittelyssä on eroa.

  VastaaPoista
 19. Kalorilaskuri:
  "Niin tosiaan rasvahan on taas syyllinen kiinalaisillekin. Esimerkkinä otettiin se, että ovat lisänneet runsaasti mm. roskaruuan ja mäkkärin syöntiä."

  Aiemmin kiinalaiset perustivat ravintonsa vahvasti riisiin; voinemme siis olla sitä mieltä, että hiilihydraattien laadulla on eroa kun pohditaan lihavuutta ja sv-sairauksia?

  Sitä on vaikea vielä spekuloida onko kiinalaisten tykästyminen maitoon aiheuttanut uusia ongelmia vai olisiko elintasosairauksia vieläkin enemmän mikäli eivät olisi opetelleet lehmän maidon juontiin.

  VastaaPoista
 20. Temelle, laktoosijuttu on enemmän kiinni maidon käsittelystä. Suurimmalle osalle laktoosivaivaisista ei tule oireita esimerkiksi tuoretta lypsymaitoa juodessa.

  A1/A2 -teoriassa on niin paljon aukkoja ja ristiriitaisuuksia muiden tutkimustulosten ja tilastojen kanssa, että vaatii runsaasti lisätutkimusta

  Raimo

  VastaaPoista
 21. Kimmolle, nythän on jo tullut aika paljon uusia tutkimuksia, joissa juuri nopeat hiilarit on yhdistetty sv-tautien syntyyn.

  Näiden myötä virallinenkin saarna kääntyy ja on osittain jo kääntynytkin.

  Raimo

  VastaaPoista
 22. Raimo: Mikä maidon käsittelyssä on erona Valiolla ja keskieuroopassa ?

  VastaaPoista
 23. Kyllä tää nykyinen maailma on tyhmä, kun vanhan kansan empiiriset tulokset lytätään tieteen nimissä.

  Ennen vanhaan kun Gladiaattorit tai sumopainijat halusivat lihotaa itseään (joko miekan terän suojaamiseksi tai massan lisäämiseksi), niin he söivät valtavia määriä ohraa ja riisiä.
  Tuolloin rasvalla ei lihotettu.

  Toinen asia mikä on kumma on kaikissa terveystutkimuksissa se, että seurataan pelkästään ravintoa. Ei stressiä, liikuntaa ja lepoa. Kiinalaiset ovat suuressa murroksessa, josta maatalousyhteiskunnasta harpataan nopeasti teollistuneeseen/tietoyhteiskuntaan, jossa kaupungistutaan ja yksilöiden ei tarvitse ponnistella fyysisesti niin paljon kuten ennen. (kuten suomessa 1950-luvulta 2000)Liikkuminen vähenee ja Samalla työpaikka siirtyy monella ulkoa sisälle tehtaaseen/toimistoon(mm. Auringonvalo ja D-vitamiini).

  VastaaPoista
 24. Temelle, keski-euroopassa ne vielä lypsää käsin ja maitoon tulee samalla mukaan hyviä bakteereja :)...en tosiaan tiedä mutta eroja voi olla. Joku viisaampi ehkä tietää?

  Raimo

  VastaaPoista
 25. Kimmo: "Aiemmin kiinalaiset perustivat ravintonsa vahvasti riisiin"

  Aivan, mutta vain ne köyhät kiinalaiset, jotka myös kuolevat nuorena. Kiinassa riisi on hyvin eri asemassa kuin Suomessa. Riisi on siellä köyhien vatsantäytettä. Jos tilaat Kiinassa (ei-turisteille suunnatussa) ravintolassa riisiä, niin tarjoilija tuo sen pöytään vasta sitten kun kaikki muu ruoka on syöty. Riisillä siis poistetaan oikean ruuan syömisen jälkeen jäävä mahdollinen nälkä. Todella paha loukkaus esim. bisnespäivällisellä olisi tarjota tai pyytää riisiä. Rasvaa Kiinassa on käytetty perinteisesti todella reippaalla kädellä. Läski on siellä kulinaarista nautintoa, eikä roskiin heitettävää turhaketta.

  VastaaPoista
 26. "Miten Neomide selität sen, että Diabetes 1 on rajusti lisääntynyt 1970 alusta lähtien?"

  En ole Neo*, mutta voisiko taustalla olla muutakin kuin vain maitorasvan väheneminen? Kuinka suuri osuus T1DM:n syistä selitetään genetiikalla? Ehkä suurempi osa sairaista jää nykyteknologian ansiosta henkiin ja siirtää geeninsä seuraavalle polvelle? Ehkä virukset, toksiinit tai muut ympäristötekijät kuten rokotukset ovat osaltaan taustalla? Lehmän maito on liitetty diabetekseen. Ks. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720900/

  Runsaan (maito)rasvan kulutuksen tiedetään liittyvän mm. dementiaan, joten sen tuputus ja kritiikitön hehkutus jotenkin tökkii. http://ruohikolla.blogspot.com/2010/02/ravinnon-rasvat-ja-dementiariski.html

  VastaaPoista
 27. Taitavat olla karppaajatkin lihavoittaneet itsensä "edellisessä elämässään" hampurilaisilla ja limonaadeilla eikä riisillä!

  Eikä taida missään ravintosuosituksissa lukea, että syökääpä valkoista jauhoa ja sokeria?

  VastaaPoista
 28. Yksi teoria laktoosin imeytymishäiriöstä on se, että kun Maidosta on poistettu rasva, menee maito ruuansulatuksen läpi liian nopeasti ja laktoosin imeytymiselle ei riitä aikaa ja laktoosi aiheuttaa sitten ilmavaivoja myöshemmin suolistossa.

  Eikös tämän analogia ole vähän sama kuin hedelmien fruktoosin imeytymisen ongelmat ?

  VastaaPoista
 29. Westien linkki http://www.direct-ms.org/pdf/HygienePrinciples/BachHygiene.pdf

  "Paradoxically, infectious
  agents can also suppress allergic and autoimmune disorders."

  Tästä tuli mieleen, että myös hygienian taso lienee noussut. Mm. allergioiden on väitetty lisääntyneen hyvän hygienian myötä. Voisiko sama päteä T1DM:een?

  MS-taudin hoitokokeiluissa on tautia hoidettu tuomalla loisia elimistöön kontrolloiduissa olosuhteissa (hookworm). Onkohan samaa kokeiltu diabeteksessa?

  VastaaPoista
 30. Kaseiiniuutisia odotellessa, luin itsekin Hesarin jutun kiinalaisten lihomisesta ym., toimittajan 80-lukulainen rasvakäsitys paistoi läpi, oli 'rasvassa tirisevää pikaruokaa' yms. PK-projektin tosiaan 'johtava kiinalainen sydäntutkija' kertoi tuntevansa.

  Muuten kiinalaisista, riisiä ei laajemmin syöty ennen 1000-lukua jaa., etelän asutus ja metsien hakkaaminen eteni vasta silloin riisinviljelyyn sopivaan ilmastoon.

  Tätä ennen kiinalaiset söivät viljelykasveista hirssiä ja vehnää. Jangtsejoen suistossa erään tohtorin mukaan riisisadon korjaamisen jälkeen (lokakuussa) istutettiin vehnää, soijaa ja rapsia, jotka korjattiin toukokuun alussa. Pari viikkoa muita hommia ja riisi peltoon...

  Sokeri tuli samoihin aikoihin laajemmin käyttöön, sitä riitti jopa vientiin aikanaan.

  Noin niinku yleisesti ottaen.

  VastaaPoista
 31. D1:een saatta syynä olla myös geenimerkki HLA-B8 joka reagoi viljojen gluteiinin ja kehittyy kenties maidonkin kanssa. (kirjasta: vaaralliset viljat).

  HLA-B8:n lista liittyi seuraavanlaisiin sairauksiin:
  • Addisonin tauti
  • Autoimmuuninen hemolyyttinen anemia
  • Basedowin eli Gravesin tauti
  • Haavainen paksunsuolentulehdus
  • Ihokeliakia
  • Ihon kovettumatauti
  • Insuliiniriippuvainen diabetes (tyyppi 1)
  • Keliakia
  • Krooninen autoimmuunihepatiitti
  • Lapsuusajan astma
  • Lihasheikkoustauti
  • Lihasreuma
  • Myrkkystruuma
  • Pernisiöösi anemia
  • Punahukka (systeeminen)
  • Sjögren-Larssonin oireyhtymä
  • Sokeritauti
  • Valkopälvi

  kaikki nämä sairaudet
  keliakiaa lukuun ottamatta ovat autoimmuunitauteja, joiden ajatellaan
  aiheutuvan sisäisestä ”reaktiosta itseään vastaan”.

  gluteeni-/gliadiini-/gluteniiniherkkyydet
  (yhdessä maito-/meijerituoteherkkyyden kanssa) ovat usein
  ”perusherkkyyksiä”, jotka sitten johtavat monien muiden allergioiden
  ja herkkyyksien kehittymiseen.

  VastaaPoista
 32. S:lle.Muutaman vuoden tutkimuksista ei paljoakaan voi sanoa. Alzheimerin taudin syntymekanismeja emme tiedä joten spekulaatiota riittää. Uusimpia linjoja on mm. se, että nämä aivosairaudet (alzheimer,ms) olisivat glukoosin aineenvaihduntahäiriöitä eli neuroni ei jostain syystä pysty glukoosia hyödyksi käyttämään ja kuolee pois. Neuroni pystyy myös käyttämään ketoosiaineita energiaksi, joten pelastajaksi on tullut esimerkiksi kookosöljy (jossa pitkäketjuista tyydyttynyttä rasvaa).

  Vaikka omaan kantaansa aina haetaan tutkimuksista tukea kannattaa pitää vähän objektiivisuuttakin päällä

  Raimo

  VastaaPoista
 33. Raimo,
  totta, Alzheimerin syntymekanismit taitavat olla vielä löytymättä. Toisaalta dementiaan on muitakin syitä kuin Alzheimer, esimerkiksi aivoverenvuoto: http://en.wikipedia.org/wiki/Dementia


  Teme,
  keliakia taitaa sekin muuten olla autoimmuunisairaus:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Keliakia
  Myös keliakiatutkimuksessa on meneillään tai tehty hakamato(hookworm) tutkimus:
  http://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00671138?term=Trichuris&rank=5

  Elinympäristömme on muuttunut radikaalisti. Lapsikuolleisuus on vähentynyt huimasti, kun ulkoisia uhkia on karsittu esimerkiksi hygieniaa parantamalla ja lastentauti-rokotusten myötä. Immuunipuolustukselle jää vähemmän hommia, ja se kääntyy omia kudoksia vastaan?

  VastaaPoista
 34. Raimo, kookosöljyssä on keskipitkiä triglyserideja, MCT, joita ymmärrykseni mukaan keho kykenee käyttämään suoraan energiaksi.

  "The milk fats of humans, dogs, and guinea pigs are largely made up of long-chain fatty acids. The milk fats of cows, sheep, and goats are rich in short-chain fatty acids. The milk fats of horses contain large amounts of medium-chain fatty acids[2]

  Mary G. Enig reviewed in detail the medical factors and health benefits of medium-chain triglycerides.[3]

  Some studies have shown that MCTs can help in the process of excess calorie burning, and thus weight loss. However, close to half of the calories in one's diet would have to be from the MCTs themselves. Therefore, consuming medium-chain triglycerides in a regular diet may or may not be beneficial to weight loss; studies are still being
  conducted.[4]"

  Wiki!:)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Medium-chain_triglycerides

  VastaaPoista
 35. Tulipa wikitettyä 'maito' ja 'milk', ehkä kannattaisi vilkaista...

  "Yksi litra normaalia lehmän raakamaitoa (käsittelemätöntä) sisältää keskimäärin noin 32-40 g proteiineja, joista kaseiineja (juustoproteiinit) on noin 30 g, alfa-laktalbumiinia 1,4 g, beta-laktoglobuliinia 3,3 g immunoglobuliineja 0,7 g, glykomakropeptidiä noin 1 g ja laktoferriiniä 0,1 g. Maitoproteiineihin sisältyy myös mikrobeja tuhoavia entsyymejä, kuten laktoperoksidaasia ja lysotsyymejä, sekä kasvutekijöitä."

  Kaseiinit - juustoproteiinit?

  "Sekä äidin- että lehmänmaidon rasvakoostumus vaihtelee enemmän kuin niiden proteiinikoostumus. Muutokset emon ravinnon rasvoissa vaikuttavat maidon rasvahappoprofiiliin. "

  VastaaPoista
 36. Maidon C-vitamiinipitoisuutta ihmettelin joskus, sota-aikana maito piti keripukin poissa tjs., häviääkö C-vitamiini prosessoinnissa, ainakaan purkin kyljessä ei mainita? Ceen ja Deen synergiaa ihmettelin jo aiemmin.

  "The exact components of raw milk varies by species, but it contains significant amounts of saturated fat, protein and calcium as well as vitamin C. Cow's milk has a pH ranging from 6.4 to 6.8, making it slightly acidic.[1][2]"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Milk

  VastaaPoista
 37. Meni maitopäivä ohi, pikku kevennys wikin jutun lopusta,

  "Kansainvälistä maitopäivää on vietetty vuodesta 1954 asti alkukesäisin ympäri maailmaa. Maailman maitopäivä on 1. kesäkuuta.[17] [18] Teeman juhlistamiseen on Suomessa liittynyt vuodesta 1973 alkaen Maitotytön valinta. Sen esikuva on brittien Dairy Queen -kilpailussa. Viime vuosina on vietetty myös Kansainvälistä koulumaitopäivää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n suosituksesta. Maitopäivien vietto ja tarkka ajankohta vaihtelee eri maissa - toisissa maissa maidolle saatetaan omistaa kokonainen kuukausikin.

  Linnunradan nimi on monessa kielessä maitotie (engl. Milky Way, lat. Via Lactea).[19]"

  Via Lactea - Via Dolorosa, Via Crusis...

  VastaaPoista
 38. Sujuvasti kaseiiniin,

  "An attractive property of the casein molecule is its ability to form a gel or clot in the stomach.[3] The ability to form this clot makes it very efficient in nutrient supply. The clot is able to provide a sustained slow release of amino acids into the blood stream, sometimes lasting for several hours[4] This provides better nitrogen retention and utilization by the body.[5]"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Casein

  Ymmärtäisi vielä lukemansa...

  VastaaPoista
 39. "Mikä maidon käsittelyssä on erona Valiolla ja keskieuroopassa?"

  Olen jostain lukenut, että Valion maidon lakttosin partikkelikoko on suurempi kuin Keski-Euroopan maidoilla.

  Lähteestä ei enää hajuakaan :-)

  VastaaPoista
 40. Duunin koneella taitaa olla kyseinen tietolähde vielä jäljellä, joten palaan asiaan huomenissa... (siis laktoosin)

  VastaaPoista
 41. Juttelin tänään illalla kaverin kanssa joka on töissä johtavassa asemassa lääkefirmasta. Olin laittanut hänelle tietoa kolesteroliasioista(hän syö kolesterolilääkettä). Hän vastasi tänään tyynesti, että tuollaiset kolesterolitutkimukset eivät ole oikeita tutkimuksia. Ja luottaa edelleen sokeasti lääkkeiden voimaan, että kolesterolitaso olisi normaali.

  Mietiskelin tuossa vaan, että sama koskee myös tätä maitorasvakeskustelua että muitakin virallisen linjan vastaisia totuuksia. Terveydenhoitoalan vakuuttaminen on tärkeintä jotta käypä hoito voitaisiin muuttaa. Lääketeollisuus näkee sen tietenkin kilpailevana ratkaisuna. Sama Koski myös aikanaan helikobakteerin käypää hoitoa ja sitä kaveria joka tartutti itsensä jotta pystyi parantamaan taudin antibiooteilla. Ennen kiistatonta näyttöä, hänen teoria oli haukuttu ja parjattu.

  VastaaPoista
 42. Kiinalaisten lihavoitumisesta olen kirjoittanut aiemminkin, liittyen tähän tutkimukseen, mihin ylläkin ilmeisesti viitataan:

  http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n6/abs/ijo200821a.html


  Kokotekstin käyristä näkyy ikävästi kuten todettiin että kiinalaisista 25% eniten kasviksia syönyt osa edusti myös 25 LIHAVINTA prosenttia. Hienointa oli, että samat tyypit LIIKKUIVAT eniten. Kasviksia paistetaan rasvassa. Johtopäätös: rasvansyönti lihottaa!!!

  Karkit ja leivokset ? Ei onannut.

  Ei vaan VEHNÄNsyönti ja riisin korvaaminen sillä! Nolla pistettä!!!

  Hiilihydraattien (eli vehnän) saanti nousi 10% ja kalorien saanti 120 kcal per päivä. Ne 25 prosenttia jotka söivät vähiten kasviksia, söivät myös 7,3 kertaa ENEMMÄN RIISIÄ kuin VEHNÄÄ, mutta kasvisvoittoisin neljännes söi 1,2 kertaa ENEMMÄN vehnää kuin riisiä!


  Minusta on aika oireellista, että "johtavat kiinalaiset tutkijat" eivät näköjään ymmärrä ihmisen evoluutiosta mitään, mikä(?) edelleen ohjaa kirjoittamaan silkkaa tuubaa maailman toiseksi arvostetuimpaan tiedelehteen (Nature). Uskon tietämättömyyden olevan syy, koska salaliittoteorisointi on lapsellista. Silkka typeryys on ehkä vielä houkuttelevampi vaihtoehto.

  Tällaisista rimanalituksista lehden maineen pitäisi olla vaakalaudalla.

  Kivikautisen nykyihmisen eli Homo sapiensin kollageenikoostumus on erottamatonta neanderthalilaisista, eli ruokavaliomme on ollut lähelle identtistä. Neandertalilaiset taas olivat lähes 100% lihansyöjiä:

  http://www.pnas.org/content/97/13/7663.full


  Teen gradua ihmisen evoluutioon liittyen, joten näitä lähteitä "luonnollisesta ruokavaliosta" on tullut luettua siinä sivussa koko joukko. Mikään arvioista ei tue nykyisiä ruokavaliosuosituksia. On ihan idioottimaista väittää, että elukan syöminen yksinään tekisi ihmisistä sairaita läskejä. Niin ei ole tapahtunut tiettävästi missään, ikinä. Piste.

  Älkää nyt jumalauta syökö sitä VEHNÄÄ!!!

  VastaaPoista
 43. Latentti (piilevä) keliakia on todettu assosioituvan mm. sydäntautikuolemiin ja syöpäkuolemiin:

  "A recent large study in the Journal of the American Medical Association found that people with diagnosed, undiagnosed, and "latent" celiac disease or gluten sensitivity had a higher risk of death, mostly from heart disease and cancers.(i) "

  "There was a 39 percent increased risk of death in those with celiac disease, 72 percent increased risk in those with gut inflammation related to gluten, and 35 percent increased risk in those with gluten sensitivity but no celiac disease "


  Eri arvioiden mukaan jopa 80% keliakiatapauksista on piileviä. Keliakian ainoa toimivana pidetty hoito on viljaton ruokavalio.

  Kiinnostavasti D-vitamiinin puutos on liitetty viljaherkkyyksien kehittymniseen ja näiden vaikutus eri sairauksiin seuraakin toisiaan: skitsofrenia, nivelreuma, erlaiset neurologiset sairaudet, sepelvaltimotauti (yllä) ja joukko syöpiä.

  Eli joko otetaan puolet ruoasta eli "ostetaan" lisää vehnäpisteitä D-vitamiinilla, tai otetaan edelleen Deetä taivaalta, purista & jääkaapista ja heitetään ihmisille (ja jopa kasvisyöjä-kotieläimille) soveltumattomilla gluteeniviljoilla vesilintua.

  Linnut (ja jyrsijät) ovat sopeutuneet viljasiementen syöntiin. Ihminen ei kuulu kumpaankaan ryhmään.

  VastaaPoista
 44. Jatketaan OT-linjalla kun muut aloitti. ^^

  Kolesteroliteoria on saanut osakseen rajua kritiikkiä myös viime vuosien eeppisesti epäonnistuneiden lääkevastetutkimusten analysoijilta:

  http://michel.delorgeril.info/dwnl/wrnd/DisappointingCholDrugTrials_wrnd2009.pdf


  Tosi hyvä paperi mielestäni, osoittaa jälleen kerran miten manipulatiivisesti huonostikin menneitä tutkimuksia tulkitaan.

  VastaaPoista
 45. Lisää ihanuuksia vehnästä, kun kerran on saatu lukijoita kehiin niin pelotellaan epäilijöiltäkin paskat jäykiksi:

  "CONCLUSIONS: During 45 years of follow-up, undiagnosed CD was associated with a nearly 4-fold increased risk of death. The prevalence of undiagnosed CD seems to have increased dramatically in the United States during the past 50 years."

  http://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19362553


  Eli 45 vuoden follow up-tutkimus 10 000 henkilöllä, jossa selvisi että DIAGNOSOIMATON keliakia (TTG-vasta-aineet) lisäsi kuolemanriskiä NELINkertaiseksi.

  Ei tullut uutispommia tästäkään. Vehnä on Pyhää, Raamattukin niin sanoo.

  Kirjallisuuskatsaus...

  http://content.nejm.org/cgi/content/extract/346/3/180

  ...listaa 55 sairautta jotka on liitetty gluteeniin.

  My take on edelleen, ettei jostain kaseiinista ei millään voi seurata yhtä paljoa ongelmia kuin vehnästä. Toivon enemmän kuin mitään, että tulossa oleva kaseiinikirja vastaa odotuksiini.

  Ainoa hyvä uutinen on tässä:

  "American strains of wheat have a much higher gluten content (which is needed to make light, fluffy Wonder Bread and giant bagels) than those traditionally found in Europe. This super-gluten was recently introduced into our agricultural food supply and now has "infected" nearly all wheat strains in America."

  Eli jenkeissä vehnäkin on "supervehnää", mikä ei tässä tapauksessa paljoa naurata.

  Yleinen suoliston immuunivasteen heikkeneminen eri syistä voi lisätä muutoin suhteellisen kurissa pysyvien lektiinien haitallisia vaikutuksia. Kun elimistön ensimmäinen puolustus eli suolisto on ohitettu, loput on lastenleikkiä. Viljaproteiinit ovat kuin hovipanettelijoita, jotka saavat hovin jäsenet toisiaan vastaan.

  Muistelen lukeneeni että tämän sokerimanian ohella THL:n hypettämillä omega-6 kasvirasvoilla on suoliston sietokykyyn negatiivisesti vaikuttavia efektejä. Eli ongelma ei välttämättä ole pelkkää ympäristösaastetta ja ravintoaine*puutoksia*.

  Omegakuutosten pitoisuus meidän kaikkien rasvakudoksissa on kasvanut tasaisesti vuosikymmenten myötä ja asia onkin ajoitettu osuvasti mm. lihavuusepidemiaan ja maksan toiminnan häiriöiden lisääntymiseen ja siihen paljon puhuttuun inflammaatioon.

  Mutta en derailaa enempää, kunhan purin huoliani teihin. ^^

  VastaaPoista
 46. Kiitos, Neomide. Tuhtia tekstiä. Huoleen Omega-6 ylisaannista voin hyvin yhtyä. Käsittämätöntä, että illasta toiseen tv:ssä hehkutetaan margariineja niiden hyvillä omega-6 -pitoisuuksilla.

  Viljojen osalta...onko mielestäsi paljonkaan eroa syökö kauraa (lese) tai vehnää?

  Raimo

  VastaaPoista
 47. Seilasin mielenkiintoiseen virallisnäkemyksessä viimeisillä voimilla roikkuvaan Aamiainen ruohikolla-sivustoon. Se on kumma, että vaikka kuinka on uusimmilla tutkimuksilla todistettu tyydyttyneen rasvan neutraalisuus ja jopa terveellisyys (maitorasva) ja kumottu 40 vuoden tieteellisesti perustelematon ajojahti, yritetään taas keksi uusia syitä rasvan mollaamiseen.

  Aamiainen ruohikolla -sivustolla Harju mm. varoittaa tyydyttyneen rasvan syönnin johtavan dementiaan. Tätä hän perustelee muutamalla kyseenalaisella seurantatutkimuksella sekä tutkimuksilla jotka puoltavat omega-3:n hyötyjä tässä asiassa. Hän myöskin esittää sivustollaan mullistavan kannanoton, että on kuulemma todistettu, että vaikka tyydyttynyt rasva nostaa HDL:n määrää se nostaa sitä huonolla tavalla.

  Harjulla on myös mielenkiintoinen tapa laittaa kirjoitusten kommentointiosio kiinni heti kun alkaa tulemaan liikaa kritiikkiä hänen näkökantoihinsa. Ehtaa virallistieteellistä Puskan linjaa :).

  Seuraan mielenkiinnolla mitä Harju keksii seuraavaksi. Huono puolihan tässä on se, että joku tietämätön raukka vielä menee ja uskoo noita tekstejä.

  FF

  VastaaPoista
 48. Aamiainen-ruohikolla blogi käyttäytymisen ohella pahempi paikka on YLE:n terveys sivut.

  Duodecim:in julkaisemat ja virallista totuutta tukevat tutkimustulokset julkaistaan kyllä, mutta niitä ei pysty kommentoimaan. Joitan tutkimuksia pääsee kommentoimaan mutta kun suljetaan pian vasta-argumenttien jälkeen.

  Virallista totuutta vastaan olevat tutkimukset taas pääsevät harvoin sivuille.

  Miksi meidän kansalaisten pitäisi ylläpitää tällaista instituutiota ?
  Sehän on loppupeleissä eduskunnan äänitorvi, jolla kansalle jaetaan tiedonmurusia.

  VastaaPoista
 49. Mikä aiheuttaa keliakiaa? Gluteeni? Entä koivuallergiaa? Koivun siitepölykö? Käsittääkseni sitä mikä saa aikaan keliakian ei vielä ymmärretä. Allergia on ominaisuus ei sairaus. Ympäristön, geenien ja immuunijärjestelmän yhteispeliä.

  Se että gluteeniton ruokavalio on tällä hetkellä ainoa tehokas käytettävissä oleva keliakian hoitomuoto ei minusta osoita, että juuri supergluteeni tai mikälie on keliakian lisääntymisen takana. Keliaakikoille se on toki ongelmallinen sitä ei käy kiistäminen.

  Miksi keliakia ja myös piilevä sellainen on lisääntynyt viimeisten 50 vuoden aikana? Muistaakseni olen lukenut että näin olisi. Meillä on ollut kuitenkin jo 10 000 vuotta aikaa tottua viljaan. Aika monta sukupolvea on mussuttanut nisua.

  Se että korrelaatio useiden sairauksien kanssa löytyy ei kerro kausaalisuudesta mitään. Esim. kenkien käyttö todennäköisesti korreloi tosi monen elintasosairauden kanssa.

  VastaaPoista
 50. "Hovipanettelijoita", vauhdikas yö... :) Entäs arsenikkia kunkun sapuskaan ripottelevia salamurhaajia? Illuminati ravinnossamme:)

  Kautta rantain tuli mieleen taas muinaiset roomalaiset, gallialaisten kanssa tapellessaan roomalaiset saivat kuulema jatkuvasti kuulla pilkkaa pienikokoisuudestaan.

  Legioonalaiset oli kovia syömään leipää, kenttäleipomot oli mukana, mutta organisaatio oli vahva. Valloittivat jonkun verran maailman turuja.

  Muuten ravitsemushistoria on kai edelleen aika huonosti tutkittu alue paleotouhuista huolimatta? Tai ainakin sirpaleina siellä täällä, arkeologien ja antropologien yms. jutuissa.
  En tiedä, muistaakseni wikipediassa oli joku juttu roomalaisten sapuskoista, täytyy katsoa. Ehkä kinkkien safkoistakin löytyy jostain jotain...

  Sori jatkuva OT :)
  Westiellä taas kiintoisa lähestymiskulma.

  VastaaPoista
 51. Jatkumona knoppi wikin vehnä-artikkelista,

  "Nykyisin eniten viljelty vehnälaji, leipävehnä (Triticum aestivum), on ilmeisesti syntynyt emmervehnän sekä Kaspianmeren ympäristössä ja Keski-Aasiassa luonnonvaraisena kasvavan heinälajin Aegilops squarrosa risteytymänä.[2]. Arkeologisten todisteiden mukaan sitä on viljelty ainakin jo 6. vuosituhannella eaa.[2][3]. Antiikin Roomassa leipä oli perusravintoa, aikuinen mies söi kilon vehnäleipää päivässä.[4]

  Lounais-Suomessa vehnää on viljelty jonkin verran jo vuosisatoja, mutta yleiseksi vehnän viljelys tuli Suomessa vasta 1900-luvun kuluessa.[5]"

  PK-projekti, lounais-suomalaiset on tottuneempia vehnään... No joo, kaikenlaisia tulee mieleen.

  Maitorasva tiedeterrorin kohteena, no, kaikki liittyy kaikkeen :)

  VastaaPoista
 52. Neo*: "Kivikautisen nykyihmisen eli Homo sapiensin kollageenikoostumus on erottamatonta neanderthalilaisista, eli ruokavaliomme on ollut lähelle identtistä. Neandertalilaiset taas olivat lähes 100% lihansyöjiä:"

  Wikipedian mukaan tuo on vain yksi teoria monien joukossa. On esimerkiksi kilpaileva teoria, että esi-isämme ruokavalio oli kasvispainotteinen. Tai että lihan ja kasvisten osuus riippui leveysasteesta.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic#Diet_and_nutrition

  VastaaPoista
 53. "On esimerkiksi kilpaileva teoria, että esi-isämme ruokavalio oli kasvispainotteinen. Tai että lihan ja kasvisten osuus riippui leveysasteesta."

  Ja hui, mikä kamalinta, yksi teoria esittää, että esi-isämme söivät mukulakasveja, kuten perunaa. ;-)

  VastaaPoista
 54. Westie: "Miksi keliakia ja myös piilevä sellainen on lisääntynyt viimeisten 50 vuoden aikana? "

  Onko keliakia lisääntynyt, vai diagnosoidut tapaukset?

  VastaaPoista
 55. "Allergia on ominaisuus ei sairaus."
  Tähän väittäisin että niitä allergeeneja, joita siedätyshoidolla voi hoitaa on todella ominaisuuksia ja johtunevat liian steriilistä ympäristöstämme.

  Mutta kautta aikan on ollut "heinää" taii "vatsanpuruja" tai selittämätöntä ihottumaa...

  VastaaPoista
 56. S: Onko keliakia lisääntynyt, vai diagnosoidut tapaukset?

  Suomen Akatemian mukaan kasvu väestötasolla on ollut 80-luvulta 100%. (kts. Akatemian tiedote 01.03.2010)

  VastaaPoista
 57. Iltalehti uutisoi tänään "liian lihava lintu oli syönyt liikaa makkaraa ja pantiin laihdutuskuurille syömällä siemeniä". Toimittaja selkeästi oli ajatellut että makkarat ovat rasvapommeja...

  Tämä oli ihmisellekkin oiva laihdutuskeino. Esim. Auringonkukansiemenet sisältää:
  - 50% rasvaa
  - 24% proteiinia
  - 13% hiilihydraattia

  Täydellinen VHH ravintopakkaus siis. Vai oletteko nähnyt makkaraa hjossa on 50% rasvaa ?

  VastaaPoista
 58. Että on maukasta luettavaa... :)

  Edelleen OT-linjalla, onko durum-vehnä kovin erilaista proteiinikoostumukseltaan tai muuten, noin niinku välimeren dieetin terveellisyys mielessä?

  Kaseiiniselvennyksiä odotellessa...

  VastaaPoista
 59. "On esimerkiksi kilpaileva teoria, että esi-isämme ruokavalio oli kasvispainotteinen. Tai että lihan ja kasvisten osuus riippui leveysasteesta."

  Vai että teoria? Eikö se ole itsestäänselvää, että ihminen on kaikkiruokainen ja alkuperäiskansat ovat aina syöneet KAIKKEA mitä vaan käsiinsä ovat saaneet? Ymmärtääkseni monien alkuperäiskansojen bulkkienergia on tullut tärkkelyksestä, toisten taas lihasta. Mitä sitten? No ei mitään.

  - jt

  VastaaPoista
 60. Westie:
  "Mikä aiheuttaa keliakiaa?"

  Oletko tähän väitöskirjaan jo perehtynyt?

  "Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko ohutsuolen limakalvon verisuonitus muuttunut hoitamattomassa keliakiassa. Lisäksi tutkittiin keliakian autovasta-aineiden vaikutuksia angiogeneesiin ja endoteelisolujen toimintaan soluviljelyolosuhteissa."

  http://www.uta.fi/kirjasto/vaitokset/2010055.html

  -xx

  VastaaPoista
 61. Ihminen syö mitä saa syödäkseen, ihminen on mitä hän syö... Ihminen ei ole rotta...

  Jossain oli juttu ihmisen aivojen kehitykseen liittyen, 2 miljoonaa vuotta taakkepäin Keniasta löytyi hominidien teurastus/ruokailupaikka, järvenrannalla kai, simpukoiden, erilaisten kalojen ja jopa krokotiilien jäännöksiä löytyi. Kivityökalujen jäljet paljasti suunnitelmallisuuden.

  Aika ja paikka ehkä sinnepäin, en viitsi etsiä lähdettä. Ne omegat ja muut aivorasvat ja vitamiinit...

  Se paleosopeutuma, kesällä syötiin fruktoosia, eikö marjoissa ja hedelmissä ole paljon C-vitamiinia, ja C ja D on kaverit, voiko tästä vetäistä johtopäätöksen - talviseen puutokseen on sopeuduttu? Pakon edessä, kuten poliitikko sanoisi, mutta olisko tässä mitään?

  Mesopotamian viljelykset ja mahdollinen maidonjuonti Egyptissä kiinnostaa myös... Koska juusto keksittiin?

  Voisihan nuo itsekin, kun on netti, mutta havainnollistan :)

  VastaaPoista
 62. Ja edelleen, maitorasvajohdannainen voi, keitetty kananmuna ja voi yhteen sopii? Voiko kukaan voita syönyt kieltää tuntevansa himoa, vaikka voileipään?

  Joskus harvoin tekee mieli haukata suoraan voipalikasta suuntäydellinen, toisaalta joskus jää paketin jämä lähes syömättä. Miksi? :)

  Erergianhimo on kai selvä, mutta kuinka hyvin keho osaa signaloida vajakkiaivoon tietyn tarpeen...

  Vehnässä on niitä opioideja, mutta voi... :)

  VastaaPoista
 63. Mites kauran laita? Onko kauraleseet yhtä "pahoja" kuin vehnäleseet?

  Raimo

  VastaaPoista
 64. Jostain luin, että kaura laskee veren triglyseridi ja pieniä tiheyksisiä LDL (vLDL) toisin kuin vehnä.

  Jossain tutkimuksissa kaura on vähentänyt SV-tautiriskiä.

  VastaaPoista
 65. xx: "Oletko tähän väitöskirjaan jo perehtynyt?"

  Kiitos linkistä! Siitä ja lähdeviitteistä löytyy paljon tietoa keliakiasta kuten:

  - Gluten enteropathy is a chronic systemic autoimmune disorder sustained by an inappropriate immune response to dietary gluten.

  - Celiac patients show an increased prevalence of other autoimmune diseases.

  - The gradual introduction of gluten-containing foods into the diet of infants while they are still being breast-fed reduces the risk of celiac disease in early childhood

  - Genetic, molecular, and functional studies have clarified the powerful Th1-dominated pro-inflammatory response that characterises the small intestine of patients with active CD.

  - In addition to the activation of adaptive immune response, recent evidence suggests that innate immunity might play a role in the initial phases of CD.

  Syyllisinä keliakiaan pidetään gluteenia ja/tai viruksia tms. mikrobeja. Miksi ne aiheuttavat yhä enemmän harmia?

  Kyseessä on vahvasti lisääntynyt autoimmuunisairaus joten se sopii tähän keskusteluun ihan mainiosti.

  VastaaPoista
 66. Yritin löytää mitä yhteyttä SAT-rasvoilla ja T1DM:n puhkeamisella voisi olla. Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään.

  Maidosta löytyi tällainen väite:

  http://www3.interscience.wiley.com/journal/92013198/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

  "Many studies indicate an association between early exposure to dietary cow's milk proteins and an increased risk of type 1 diabetes. "

  VastaaPoista
 67. Joo, suosittelen päivittämään tietoja viljojen ja erityisesti vehnän suhteen. Jälkimmäisestä alkaa olla äärimmäisen vaikeaa keksiä mitään hyvää sanottavaa. Olen sentään aika positiivinen ihminen.

  Joitain tidbittejä, jos vaikka kolahtaisi paremmin:

  - Marjukka Kolehmainen sanoo Diabetes-lehdessä 9/2009: "Meille yllättävä löydös oli, että VEHNÄÄ syöneessä ryhmässä inflammaatioon (tulehdukseen) liittyvien geenien ilmentyminen lisääntyi. Varmistimme tämän tuloksen vielä verenkierron tulehdustekijöiden määrästä. Matala-asteinen tulehdus on yksi avaintekijä diabeteksen kehittymisessä". (FUNGENUT)

  - norjalaiset kassilohetkin sairastuvat hyvin nuorina sydän- ja verisuonitauteihin vehnärehulla:

  http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20090822

  - vehnän käyttö ravinnoksi on käytännössä mahdotonta ilman siementen murskaamista - joka aloitettiin hyvin myöhään. Vehnänviljely aloitettiin Lähi-Idässä noin 10 000 vuotta sitten, mistä se levisi hitaasti Eurooppaan noin 5000 vuotta sitten. Jo aikaiset maanviljelijät alkoivat heti kasvaa lyhemmiksi, imeväiskuolleisuus lisääntyi, keskimääräinen elinikäodote laski, he alkoivat sairastua raudanpuutosanemiaan, erilaisiin infektiosairauksiin, laajaan kirjoon luusairauksia, hammaskariekseen ja alkoivat saada kiillevaurioita. Näiden sairauksien jana on jatkunut nykypäivään - vain teknologian, elintason, kaupan ja lääketieteen edistymisen myötä trendi kääntyi vasta 1900-luvulla.

  - maidon suhteen on hyvin vaikeaa sanoa, missä kohtaa "we fucked up", mutta viljojen ja erityisesti vehnän suhteen ei ole mitään trendiä, vaan jäänkylmä totuus.

  - Suosittelen hyvin lämpimästi lukemaan nämä kolme artikkelia, joista ensimmäinen on kivikauden ruokavalion johtavan asiantuntijan Loren Cordainin, toinen Suomessakin kunnia-akateemikoksi nimitetyn Pulitzer-voittaja Jared Diamomdin ja kolmas blogaaja/radiologi Kurt Harrisilta (28 tutkimusviitettä) - niillä pääsee hyvää alkuun:

  http://www.acrobatplanet.com/go/Cereal_Grains_Humanity_s_Double_Edged_Sword.pdf

  http://www.environnement.ens.fr/perso/claessen/agriculture/mistake_jared_diamond.pdf

  http://www.paleonu.com/panu-weblog/2009/6/23/the-argument-against-cereal-grains.html


  Sitten tietty aloittamani 32-sivuinen ketju joka on pullollaan propagandaa viljoista, mikä tuskin leipätiedotusta miellyttää:

  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451-90.html

  Maailman kaloriensaannista noin 55% tulee viljatuotteista. Meillä kehittyneen maan asukkailla on mahdollisuus valita toisin.

  VastaaPoista
 68. Westie sanoi...

  "Syyllisinä keliakiaan pidetään gluteenia ja/tai viruksia tms. mikrobeja. Miksi ne aiheuttavat yhä enemmän harmia?"


  - Mineraalien D-vitamiinin ja välttämättömien rasvahappojen epätasapaino/puutos puutos ? Hiilihydraattikuroman kasvu -> immuunijärjestelmän heikkeneminen ? Epigeneettinen vaikutus taustalla ?

  Viljalaatuja on tuhansia ja suuntaus gluteenillisempia kohti on ollut trendinä jo kauan aikaa. Lektiinit ovat ruoankäsittelyn kannalta haluttu ominaisuus - mitä siitä jos vehnässä on insuliiniANALOGIA, lisää ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa sdLDL:ää, kymmeniä stressi- ja sairausgeenejä , interventiotutkimuksissa on saatu edullisia tuloksia IBS:n ja IBD:n ohella nivelreumassa ja skitsofreniassa eikä ole mitään ravinto-opillista syytä suositella vehnää millään tavoin ?

  Oikeastaan olen sillä tuulella, että haluaisin jonkun auktoriteetin edustajan tulevan tänne jotta voin voidella lähdeviiteautomaattiani oikein isän kädestä.


  Postiluukusta tupsahti pari päivää sitten Lundin yliopiston Staffan Lindebergin teos "Food and Wester Disease", jonka kantavia teemoja on viljojen vaarallisuus ihmisen ruokavaliossa. Vaatimattomat 2034 lähdeviitettä.

  Että pysytään vähän aiheessakin, messissä on myös maitoKASEIINIIN liittyen 25 tutkimusta, joissa eläimillä kaseiinilla saatiin aikaan ateroskleroottista progressiota verrattuna soijaproteiiniin eläimillä.

  VastaaPoista
 69. Koska spämmääminen on kivaa, siirrytään trialeihin. Logiikka menee, että jos paleoliittinen ruokavalio on huuhaata, sen ei pitäisi vaikuttaa puluakaan veriarvoihin, vai mitä?

  Lindebergin (2007) interventiossa vertailtiin 12 viikon ajan 29 korkean diabetesriskin potilaalla paleodieettiä (ei viljaa) ja Välimeren dieettiä (viljakeskeinen). Tulos oli, että paleoryhmällä verensokeri normalisoitui, mutta Välimeren ryhmästä puolella oli 12 viikon jälkeen edelleen diabeettiset verensokerit. Tulos EI selittynyt painonlaskulla, vaipärys alenikin paleolla 5,8cm ja VD:lla 2,9 cm j paino dieeteillä laski 5kg/3,8 kg.

  Samanlaisia efektejä saatiin myös myöhemmässä tutkimuksessa (Frasetto ym. 2009), jossa myös koehenkilöiden glukoositoleranssi, vähensi insuliinineritystä, paransi insuliinisensitiitivyyttä, paransi selvästi verenrasvoja, laski verenpainetta ja nuo kaikki tapahtuivat RIIPPUMATTA painonlaskusta (joka laskee ylipainoisilla joka tapauksessa, koska nälkä lähtee).

  Onko painon laskeminen tehokkain tapa ehkäistä/hoitaa diabetesta ? En usko, jos VILJOJEN skippaaminen on näin tehokasta.

  VastaaPoista
 70. Westien kysymykseen vielä Cordainia:

  "The high lectin content of whole grain cereals can bind enterocytes in the small intestine and cause villous atrophy in addition to changing tight junction characteristics thereby allowing intestinal antigens (both dietary and pathogenic) access to the peripheral circulation."

  http://www.mercola.com/article/carbohydrates/paleolithic_diet.htm


  Eli selitys voi olla helppo - viljat *itse* voivat aiheuttaa vahinkoa suoliston limakalvoilla, mistä sitten seuraa näiden myrkkyjen pääsyä verenkiertoon korventamaan vaikkapa... kilpirauhasta ?

  http://www.celiaccentral.org/News/Research/View-Research-News/Celiac-Disease-Research/134/vobId__418/


  Jonkun pitäisi ehkä pirauttaa Oprahille, joka hoitaa autoimmuunithyroidiittiaan vehnäleivällä 6-11 kertaa päivässä, kuten Jumalan Sanaksi noussut ravintoympyrä suosittaa.

  Sanotaan sama MS-tautisille:

  http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2009/06/gluten-coeliac-and-multiple-sclerosis.html

  Tai Suomen yhä kalleimpien(?) lääkkeiden käyttäjille eli skitsofreenikoille ?

  -Kalaydjian,et al, 2006 performed a literature review and found "a drastic reduction, if not full remission, of schizophrenic symptoms after initiation of gluten withdrawal has been noted in a variety of studies. However, this occurs only in a subset of schizophrenic patients."

  -Cascella, et al, 2009 took 1401 Schizophrenic and 900 control patients and checked a blood test for IgA antibiody for the gliadin wheat protein (IgA AGA). 23.1 % tested had moderate to high levels of IgA AGA versus the control group 3.1%

  -Jungerius,et al, 2008 showed that the problem may be a variant in the MYO9B gene

  -Peleg, et al, 2004 in Southern Israel tested only 50 Schizophrenic patients for the anti-endomysial IgA antibody (which only has an 80% sensitivity) vs a non-celiac disease control group. The results showed no correlation of Schizophrenia and Celiac Disease.

  http://nephropal.blogspot.com/2009/06/schizphrenia-and-gluten.html


  Oma sietokykyni gluteenia kohtaan parani huomattavasti D-vitamiinin myötä - omega kolmosilla, lisämineraaleilla, luomulihalla, maidon ditchaamisella sun muilla poppakonsteilla ei ollut pulunkaan merkitystä, mutta Dee muutti asian. Ilo jäi täysin varsin lyhyeksi, minkä tarkemmin lukien voikin ehkä aistia kirjoituksistani rivien välistä. ^^


  Niin muuten. Pienestä/tiheästä LDL-kolesterolista (Krauss ym.) on mm. Tolonen tänne Krisun blogiinkin kirjoitellut, samoin sydänlääkäri William Davisista, jonka hoitoprotokollassa pyritään laskemaan nimenomaan sdLDL:-kolesterolia tai muuttamaa LDL suuripartikkeliseksi ja siten vähemmän haitalliseksi.

  Davis suorastaan RAKASTAA vehnää:

  http://heartscanblog.blogspot.com/search/label/Wheat

  Lue: Davisin mielestä vehnä on käytännössä amerikkalaisen kulttuurin vaarallisin ravintoaine. Dataakin löytyy rekkalasteittain. Yksi kiva vaikutus Davisin mielestä on juuri vehnän taipumus nostaa sdLDL pilviin, lihottaa ihmisiä jopa kymmeniä kiloja ja noin 30 muuuta oiretta.

  VastaaPoista
 71. Gluteenin kuumia "terveysvaikutuksia" edelleen:

  - increased risk of autoimmune thyroid disease 2-4.8% (Ch'ng,et al, 2006)
  - Type I diabetes mellitus 1-16% (Ch'ng, et al,2006)
  increased risk of Crohn's disease 19% (Sollid, et al, 2005)
  - increase risk of malignancy (West,et al, 2004)
  - anemia

  Ch'ng ym. (2006), artikkelissa gluteenista kilpirauhassairauksissa, 105 lähdeviitettä (kokoteksti):

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2111403


  Lyhennelmä kahden gluteenitutkijan kirjasta, kannattaa vilkaista:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/12/gluten-sensitivity-celiac-disease-is.html

  VastaaPoista
 72. S. sanoi...

  "Neo*: "Kivikautisen nykyihmisen eli Homo sapiensin kollageenikoostumus on erottamatonta neanderthalilaisista, eli ruokavaliomme on ollut lähelle identtistä. Neandertalilaiset taas olivat lähes 100% lihansyöjiä:"

  Wikipedian mukaan tuo on vain yksi teoria monien joukossa. On esimerkiksi kilpaileva teoria, että esi-isämme ruokavalio oli kasvispainotteinen. Tai että lihan ja kasvisten osuus riippui leveysasteesta."


  Kasvisten ja lihansyönnin välinen suhde tietenkin riippuu leveysasteista. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän on syöty lihaa (ja rasvaa) ja käytännössä suurin lisäys on tullut kalansyönnistä. Kaikki olennainen käsitellään tässä AJCN:n artikkelissa, jossa käydään läpi 229 luonnonkansan ruokavaliota (kokoteksti):

  http://www.ajcn.org/cgi/content/full/71/3/682?ijkey=KPJ8NPKvC6lVQ


  Kuten näkyy, makrot ovat olleet *keskimäärin*:

  "19-35% for protein, 22-40% for carbohydrate, and 28-58% for fat."


  Lisäksi monet ryhmät (46) olivat lähes *täysin* lihansyöjiä (yli 85% ravinnosta elukkaa), eli fysiologiamme vuoksi käytännössä korkeintaan 35% proden syöjiä, jolloin loppujen kaloreiden, vähintään 65% on täytynyt tulla rasvasta. Äärimmäinen esimerkki tästä olivat inuiitit (n. 80% kaloreista rasvana).

  Arvatkaa kuinka moni ryhmistä söi vain kasviksia, jos se määritellään alle 15 % eläinkaloreina ? Nolla. (0/229) Vain kaksi ryhmää 229:sta sai kalorina 76-85-prosenttisesti kasvikunnan tuotteista JA keräilyksi lasketaan myös pienet eläimet kuten matelijat ja hyönteiset joita on syöty aina.

  Ihminen EI ole kasvissyöjä.

  Sitten on pakko ottaa esiin, mitä entinen Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja on ollut asiasta mieltä:

  http://www.foorumi.info/hiilaritietoiset/viewtopic.php?p=8923&sid=ad1a4eb667261a897bed7cd998a80f57

  Niin ja miten asiaan saatiin MUUTOS:

  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=44228&start=30


  Ei sillä että kritisoisin nykysuosituksia samoilla argumenteilla kuin mm. Sami - minusta nykyajan lihavuusongelmat my. johtuvat vaikkapa lapsilla pääasiassa sokeripitoisista juomista ja todennäköisesti erityisesti fruktoosin laajalti glukoosiaineenvaihduntaa rikkovasta vaikutuksesta. Muut pahikset (gluteeni, kaseiini, lektiinit, ymppämyrkyt) taas hyötyvät rikkoutuneesta glukoosimetabolismista ja fruktoosin vahingoittamasta suolistosta. Pelkkä hiilarien syyttäminen ei toimi - on ihan ok hiilareita ja sitten niitä huonompia.


  Terveysaspektista puhuttaessa kiinnostavaa on, millä makroilla ja ravintoaineilla ihmisillä on ollut vähiten kroonisia sairauksia, eikö vain ? ^^

  Hyvin terveitä luonnonkansoja riittää. Suurin osa niistä on syönyt meitä merkittävästi enemmän lihaa. Vegetarismi on nykyajan trendipelleilyä, jolla ei ole ollut ihmisen ruokavaliossa sijaa miljooniin vuosiin.

  VastaaPoista
 73. Tuohon ihmisten ruokavalioiden eroavuuteen vielä sen verran, että nykyajan Suomessa sitä vaihtelua vasta onkin - hiilarien määrä vaihteli 45-95% välillä FinRavinto-tutkimuksen (2007) mukaan.


  Tässä vielä tieteellinen artikkeli tyydyttyneiden eläinrasvojen merkityksestä evolutiivisessa ruokavaliossa:

  http://www.thepaleodiet.com/articles/CRC%20Chapter%202006a.pdf


  Sitten vielä se "kehityimme kasvissyöjistä"-argumentti. Ensinnäkin, simpanssit ja etenkin gorilla ovat kyllä kehittyneitä kasvissyöjiä, mutta ihminen ei niinkään. Vai miksi moderneilla vegetaristeilla ON diabetesta, mutta metsästäjä-keräilijöillä ei ?

  Ihmisillä on anatomisia sopeutumia joita on lihansyöjäeläimillä mutta kasvinsyöjäeläimillä ei ja päinvastoin. Ihmiset ovat todella huonoja sulattamaan kasvisten selluloosaa/kuitua, siinä missä gorillat ovat siinä niin hyviä että saavat selluloostasta muodostuvasta butyraatista (rasvahaposta) uskomattomat 50% kaloreistaan. Tässä prosessissa tärkeä paksusuoli ei ole edes välttämätön elin ihmisille - ihmiset joiden paksusuoli on kokonaan poistettu J-pussilla tai avanteella tulevat täysin juttuun ilmankin.

  Toiseksi, meillä on tehokas sappirakko joka on kehittynyt auttamaan rasvan sulattamisessa ja pitkissä tauoissa ruokailussa.

  Sitten on tietenkin kasvissyöjiä voimakkaammat vatsahapot, hedelmistä nopeasti reikiintyvät hampaat (ja ohuempi kiille), erilaiset haimaentsyymit, kyky heittää esineitä tarkasti ja voimalla (ja sukupuoliero tässä kyvyssä), hermoston lihansyöjiä vastaavat reaktiot ruokaan ja keskivartalon muoto yleensä (paljon pienempi suolisto kuten lihansyöjillä ja karnivoorisilla lihansyöjillä).

  Jos ihminen olisi lajina lihansyöjä, miksi kasvissyöjät ovat sairaampia kuin luonnonkansat ?

  Tuon uuden Lindebergin kirjan ohella voin suositella tätä kirjaa, josta saa esimakua siitä mikä meidän nykyisessä ruokavaliossamme/elintavoissamme on mahdollisesti pielessä suhteessa edeltäjiimme:

  http://books.google.com/books?id=qEfFafw7YDEC&dq=Western+diseases+their+emergence&printsec=frontcover&source=bl&ots=qznFjvBVvi&sig=2INwHw5u8UoDdhXg_qSPGa7LCOQ&hl=en&ei=0LIySui_IYeGtgPt_PnPBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3#v=onepage&q&f=false

  (pääsee esikatseluun)

  VastaaPoista
 74. Vehnää täällä kovin kirotaan mutta entä se jonkun muunkin kysymä kaura? Onko se yhtään parempi vai koskeeko tämä kaikki myös kauraa?

  Mv

  VastaaPoista
 75. Aiemmin oli höpinää kiinalaisista, vaikkei edelleenkään liity maitorasvoihin, niin kuitenkin terveyteen ja (lääke)tieteen etiikkaan... Ei malta olla spämmäämättä, koettakaa kestää!

  Tämmöinen Sun Simiao tuli esiin lueskellessa, ilmeisesti tiesi jotain koska eli nuoruuden sairaalloisuudesta huolimatta satavuotiaaksi. Lähteiden mukaan 581-682 jaa.

  Sanoi kuulema mm. näin (Kiehtova Kiina, toimittanut Edward L. Shaugnessy),

  ”Hyvä lääkäri tekee ensin diagnoosin ja selvitettyään sairauden syyn hän yrittää parantaa sen ensin ravinnolla. Jos ravinto ei tehoa, sitten hän määrää lääkettä.”

  Jutun kirjoittaja tokaisee ,
  ”Pitkäikäisyyden ja kuolemattomuuden tavoittelussa kehoa oli jo pitkään pyritty keventämään pidättäytymällä viljasta” :)

  Pari lainausta,

  “As to his general philosophy of health, he believed people should keep moving, saying that "running water is never stale and a door hinge does not become worm-eaten because they never stop moving." But, he thought it was damaging to do too much hard labor, saying: "The way to keep in good health lies in doing light work frequently without fatiguing yourself doing what you cannot." He was an advocate of good nutrition, having noted that many diseases were curable by consuming the proper foods and that diseases could be caused by eating food that was uncooked, unclean, or poisonous, or by overeating or not chewing one's food well. He advocated the use of massage therapies, physical exercises, and breathing exercises. Sun suggested that travelers should take with them some remedies and a guidebook to formulas so that they could deal with emergencies that might crop up, such as injuries, bites, skin sores, etc.”

  “Zhang Zhongjing has said: For the human body to remain in a healthy and balanced state, nothing else is required but to care about its nourishment. By no means should drugs be consumed recklessly. The strength of drugs is one-sided, and there are occasions where they are of help. But, they can lead to an imbalance of the qi in man's zang organs, and, consequently, an affliction will easily be acquired form outside sources. Living beings have always depended on food to maintain their life. But, at the same time, they are unaware of the fact that even food has positive and negative aspects. Food is in daily use with all the people, but one knows little about it. Water and fire are very near but difficult to comprehend! I regretted this and have, therefore-when I had spare time from my other writings-compiled a treatise on dietetic therapy emphasizing harms and benefits that can result form the five tastes, in order to inform our youth….Now, those who practice medicine must first recognize the origin of an illness; they must know which violations have caused the suffering. Then they must treat it with dietary means. If dietary therapy does not cure the illness, only then can they employ drugs. The nature of drugs is violent, just like that of the imperial soldiers. Because the soldiers are so wild, how could anybody deploy them recklessly? If they are deployed inappropriately, harm and destruction will result everywhere. Similarly, excessive calamities are the consequence if drugs are thrown against illnesses carelessly.”

  Ja se etiikka,

  “He is considered the first to have presented issues related to ethics of medical treatment, depicting the characteristics of a great physician and cautioning physicians about behavior that was inappropriate to their profession. He was especially concerned, as emphasized in Taoist philosophy, about physicians being influenced by a desire for rewards, including financial rewards, fame, or favors granted to them: they should not have these as their goal. Patients should be treated equally, regardless of rank, wealth, age, or beauty.”
  http://www.itmonline.org/arts/sunsimiao.htm

  Viisaita sanoja, vai tä? :)

  VastaaPoista
 76. En huomannut seuraavia linkkejä pikaisella läpilukemisella,

  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/maidon-bcm7-syyna-1-tyypin-diabetekseen-ja-sydantauteihin-t41482.html

  http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_630_2007_p.shtml

  "Maidon negatiiviset terveysvaikutukset ja erityisesti yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvät ensisijaisesti maidon sisältämään tyydyttyneeseen rasvaan. Suomessa sairastavuus sydän- ja verisuonisairauksiin on laskenut ja kuolleisuus alentunut noin 80 % verrattuna 1970-luvun alun tilanteeseen. Keskeisin syy tähän kehitykseen on tyydyttyneen rasvan saannin väheneminen eri lähteistä, maito mukaan lukien.

  Lisätutkimusten tekemistä maidon terveysvaikutuksista ei tässä vaiheessa pidetä tarpeellisena.

  Helsingissä 20 päivänä helmikuuta 2008
  Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila"

  http://koti.mbnet.fi/tuimala/oppaat/Tilastotieteen_sovelluksia.pdf

  A1-maito ja lapsuustyypin diabetes

  "Merrimanin hypoteesia voidaan testata Laugesenin julkaisemassa
  aineistossa. Kunkin maan sijainti voidaan ottaa huomioon käyttämällä
  arviona maan sijainnista sen pääkaupungin sijaintia. Sijainnin vaikutus
  diabeteksen ilmaantuvuuteen voidaan poistaa lineaarisen regression
  avulla....."

  Luonnollisesti, Sun Simiaon viisaus loppuun,

  "It is inappropriate to emphasise one’s reputation,
  to belittle the rest of physicians, and to praise one’s
  own virtue. Indeed, in actual life someone who has accidentally healed a disease then strides around
  with his head raised, shows conceit, and announces
  that no one in the entire world could measure up to him. In this respect, all physicians are evidently incurable!"

  http://www.sma.org.sg/smj/4305/4305ms1.pdf

  VastaaPoista
 77. Neo kirjoitti, "Sitten vielä se "kehityimme kasvissyöjistä"-argumentti. Ensinnäkin, simpanssit ja etenkin gorilla ovat kyllä kehittyneitä kasvissyöjiä, mutta ihminen ei niinkään. Vai miksi moderneilla vegetaristeilla ON diabetesta, mutta metsästäjä-keräilijöillä ei ?"

  Kai sullekin on selvä, että simpanssit ovat metsästäjä-keräilijöitä, lihanhimo ajaa lauman yhteistoiminnalla riistan ajoon.
  Toukat, munat, kaikki kelpaa.

  Oletan että tämä on ihan selvä, merifaunan ihmeelliset symbioosit jotenkin tuli mieleen, olikohan jollakin muulla, ihmisen lisäksi, maanisäkkäällä tapana nauttia toisen lajin maitoa ravinnokseen, vai olenko nähnyt unta?

  *viheltelee - over the hills and far away...* :)

  VastaaPoista
 78. Tuli näin hetkeksi aiheeseen palatakseni mieleen (^^), että mitäs mieltä ihmiset olisivat siitä jos osoittautuu että Arlan maito on A2:sta ja Valion A1:sta ?

  Riittääkö isänmaallisuus vai voittaako terveyden vaaliminen ?

  Kumpaa maitoa juottaisitte lapsillenne, joilla ON jo ollut jokin koliikki tai muu autoimmuunisairaus ?

  Minulla oli koliikki, mutta sain kauan rintamaitoa. Teini-iässä sairastuin Crohnin tautiin, mikä on krooninen "parantumaton" suolistotulehdus. Voitte arvata että tällainen herättää tieteellisesti orientoituneessa mielenkiintoa siihen, mikä on vaivan syy. Muilla suvuissa ei ole ollut mitään vastaavaa, joten on loogista syyttää pääasiassa ymppätekijöitä.

  VastaaPoista
 79. Sokea kalakin löytää munan, vai miten se meni...

  Davis kirjoittaa vehnän jalostuksen tuottamista 2000 lajikkeesta tms., kuinka paljon mahdollisia (haitallisia) yhdistelmiä on mahdollista kehittyä yhden lajin jalostuksen tuloksena?
  Walking wheat? Talking, thinking...

  Palaisin tätä kautta välimeren dieettiin, durumvehnään. Luigi, Gianmaria ja Cicciolina puputtaa pastaa, eikä liho.

  Eipä vaineskaan, vaan oliiviöljy, aurinko, merenelävät ja vihannekset pitää kuosissa. Ja juusto?

  Ranskalaiset yleistyneen käsityksen mukaan syövät kunnolla kolme kertaa päivässä. Pitkään ja hartaasti ainakin iltaseksi, eivätkä pelkää kovia rasvoja. Voi, kerma, juustot.

  Aamulla kevyemmin, lounaaksi sopivasti, illalla sosieteerauksen kera sopivan reippaasti... Kulutuksen mukaan?
  Olikohan telkkarissa, Helena Petäistö..., väitti että välipalat ei kuulu ranskalaisten menoon lainkaan. Nuorempana frankkien maalla vieraillessa ei tullut kiinnitettyä huomiota... Kronenbourg oli ihan juotavaa, sprechen sie deutch... Ei sentään:)
  Couscous au poulet...

  Le Macdönalds francaise, ca va?

  P.S Lukekaa kaikki kommentit, kiintoisa kehityskulku. Sori ny taas...

  VastaaPoista
 80. Neo, "Minulla oli koliikki, mutta sain kauan rintamaitoa. Teini-iässä sairastuin Crohnin tautiin, mikä on krooninen "parantumaton" suolistotulehdus. Voitte arvata että tällainen herättää tieteellisesti orientoituneessa mielenkiintoa siihen, mikä on vaivan syy. Muilla suvuissa ei ole ollut mitään vastaavaa, joten on loogista syyttää pääasiassa ymppätekijöitä."

  Päivystävä trolli vastaa!

  Toki arlaa, mikäli todisteet lyödään pöytään.

  Muuten, vilkaise linkkini tähän Suniin liittyen, sekin oli, jollei lapsinero, nuorena herännyt...

  Motivaatio, motivaatio... (three amigos, gotta love 'em...) :)

  VastaaPoista
 81. Janne K sanoi...

  "Helena Petäistö..., väitti että välipalat ei kuulu ranskalaisten menoon lainkaan."


  Eivät kuulukaan. Pitkä ateriaväli ehkäisee postprandiaalisten negatiivisten verisuonivaikutusten ilmenemistä ja sopii hyvin yhteen myös luonnonkansoilla havaittujen ateriarytmien kanssa, sama pätenee painonhallintaan:

  http://www.the-paleo-diet.com/?cat=37


  Välipalat hyödyttömiä tai jopa vaarallisia ? Ehkäpä...

  VastaaPoista
 82. Kiinnostavaa on sekin, että kondensoituna maitotuotteena VOI on voimakkaan insulinogeenista. Insuliini tekee lopulta verisuonista kalkkikiviluolia. Haluammeko todella sitä ?

  Insuliini + tärkkelys = ongelmia ?

  Ehkäpä, jälleen.

  Olen havainnut "kivikauden ruokavalion" viisauksien olevan looginen tapa lähestyä ravintoasioita, mutta maitotuotteet ovat kovin kovin sekava alue lähestyttäväksi. Viljat + D-vitamiinin puute ovat liian ilmeisiä syypäitä, mutta maidon ja maitorasvan rooli yhtälössä on paljon monimutkaisempi.

  VastaaPoista
 83. perfecthumandiet.org?
  Say cheese...

  Ruudinkeksijä oli alkemisti, sivutuotteena kekkas jengi räjähdysaineen. Näin kerrotaan, ihan muuta haettiin, tarpeeksi kun sotkee jotain ilmenee. Hajulla ollaan...

  Aina ei ole tarpeen olla 'alan mies'...

  Prof. Salminen, luetko näitä? Auta toki, ellet ole liian vanha... :);)

  VastaaPoista
 84. "Kiinnostavaa on sekin, että kondensoituna maitotuotteena VOI on voimakkaan insulinogeenista. Insuliini tekee lopulta verisuonista kalkkikiviluolia. Haluammeko todella sitä ?"

  Viittaatko sä Neo nyt siihen W Davisin tekstiin... Tai siis tähän: http://heartscanblog.blogspot.com/2010/03/butter-and-insulin.html

  Peter kirjoitti oman näkemyksensä asiasta, kannattaa huomioida sekin: http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2010/03/butter-insulin-and-dr-davis.html

  Jos nyt vaan tulkitsin oikein...

  VastaaPoista
 85. Valtsu sanoi...

  Viittaatko sä Neo nyt siihen W Davisin tekstiin... Tai siis tähän: http://heartscanblog.blogspot.com/2010/03/butter-and-insulin.html

  Peter kirjoitti oman näkemyksensä asiasta, kannattaa huomioida sekin: http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2010/03/butter-insulin-and-dr-davis.html

  Jos nyt vaan tulkitsin oikein...


  - Itse tulkitsin tuota niin, että ilman liikoja hiilareita voi on ihan jees, mutta hiilarien kanssa homma on toinen.

  Sinälläänhän molemmat ovat siis oikeassa. Noin siis nopealla läpiluvulla.

  VastaaPoista
 86. Mutta sanokaas viisaat nyt kantanne tähän kaura versus vehnä aiheeseen. Onko siis kaura yhtään parempi kuin vehnä?

  Mv

  VastaaPoista
 87. tuossa on ainakin yksi kaura-artikkeli

  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/267/24/3317

  VastaaPoista
 88. Kauran hyvin runsas on yhdistetty monissa ínterventiotutkimuksissa sekä luuston että hampaiden mineralisaation häiriöihin. Esimerkiksi D-vitamiinin keksijän Mellanbyn tutkimuksissa pelkkä kaurapuuro muutoin sokeripitoisella ruokavaliolla riitti reikiinnyttämään.

  Muutoin en laskisi kauraa samaan kategoriaan vehnän kanssa monessakaan mielessä.

  VastaaPoista
 89. Kiitos tiedosta. Hyvä kuulla kaurasta. Kauralese puuro kun ainoa paheeni muuten rasvaisessa ja luontaisessa ruokavaliossani. Ehkä sen kolesterolin laskemisvaikutuksen saan korvattua lisäämällä vähän terveellistä rasvaa.

  Mv

  VastaaPoista
 90. Neo:

  "Kauran hyvin runsas on yhdistetty monissa ínterventiotutkimuksissa sekä luuston että hampaiden mineralisaation häiriöihin. Esimerkiksi D-vitamiinin keksijän Mellanbyn tutkimuksissa pelkkä kaurapuuro muutoin sokeripitoisella ruokavaliolla riitti reikiinnyttämään.

  Muutoin en laskisi kauraa samaan kategoriaan vehnän kanssa monessakaan mielessä."

  Concentrate, man!
  Et ole dr. Phil? Tee tiedettä. :)

  Laatua, quality. Osan ottaja?

  VastaaPoista
 91. "Kauran hyvin runsas on yhdistetty monissa ínterventiotutkimuksissa sekä luuston että hampaiden mineralisaation häiriöihin"

  Oma kohtainen kokemus: Vaikka olen minimoinut kaikkien viljojen syömisen jo muutama vuosi sitten, niin aina ennen teki sairaasti mieli aina kaurapuuron kanssa juoda maitoa...vähän samaa kuin raparperin kanssa (tai tuoreen pullan kanssa)...

  Voi olla ihan älytön juttu, mutta näin muistaakseni vanha kansakin suositteli...ja muuten joka sanoi, että hiilihydraatteja kannattaa välttää, koska ne eivät pidä nälkää...

  VastaaPoista
 92. Hiilaritietoisissa Perenna on tehnyt referaatin Ranskan elintarvikeviraston uusista rasvansyöntisuosituksista

  Referaatti tiivistelmästä:

  Ranskan elintarvikevirasto (AFSSA, Agence francaise de sécurité sanitaire des aliments) on antanut uudet rasvansyöntisuositukset, jotka ovat sangen perinpohjaiset. Vanhat suositukset olivat vuodelta 2001. Ne kattoivat rasvan kokonaissaannin sekä monityydyttymättömistä (PUFA) omegakutosten ja omegakolmosten saannin.

  Uusia suosituksia varten perustettiin työryhmä, joka kävi läpi edellisten suositusten jälkeen aina vuoden 2009 elokuun loppuun asti tehdyt tutkimukset.

  Ravitsemussuositukset koskevat vain tervettä väestöä. Ne kansalaiset, joilla on jokin sairaus, tarvitsevat yksilöllistä ravitsemusneuvontaa eikä heidän tarpeitaan voi sisällyttää yleisiin ravitsemussuosituksiin.

  Saatavilla olevan tiedon perusteella pitäisi rasvahappojen kokonaissaannin olla vähintään 30 E%. Jos länsimaissa rasvojen saanti on alle 30 E% , on monityydyttymättömien rasvahappojen (PUFA) (DHA) saanti liian vähäinen. Uudet tutkimukset osoittavat myös, että rasvojen saannin jyrkkä vähentäminen alle 35 E% ja niiden korvaaminen hiilihydraateilla ei pienennä aineenvaihduntasairauksien riskiä, vaan voi lisätä sitä. Siispä rasvan kokonaissaanniksi suositellaan 35-40 E%, kun kokonaisenergiansaanti on 2000 kcal.

  Essentiaalit rasvahapot

  Suosituksissa nimetään kolme essentiaalia rasvahappoa: linolihappo (C18:2n-6, omegakutonen), alfalinoleenihappo (C18:3n-3, omegakolmonen), ja yksi jälkimmäisen johdannaisista, DHA (C22:6n-3). Ihmiskehon kyky muodostaa DHA:ta esiasteista on niin heikko, että sitä on saatava ravinnosta suoraan.

  Omegakutosen ja omegakolmosen saannin suhteen (LA/ALA) pitäisi olla alle 5.

  Omegakutosia pitäisi saada vähintään 2 E%, mikä vastaa 4,4 g/vrk, jos päivän kalorit ovat 2000 kcal. Suositus omegakutosten saanniksi on 4 E%.

  Omegakolmosia pitäisi saada vähintään 0,8 E%, mikä vastaa 1,8 g/vrk, jos päivän kalorit ovat 2000 kcal. Suositus omegakolmosten saanniksi on 1 E%. [Toim. huom. Tällöin kutosten ja kolmosten suhde (LA/ALA) olisi 2,4.]

  DHA:n saantisuositus on 250 mg/vrk (0,113 E%), mikä on kaksi kertaa niin paljon kuin vuoden 2001 suosituksissa.

  Ei-essentiaalit rasvahapot

  EPA:n (C20:5n-3) saantisuositus on 250 mg/vrk, mikä on saatu kun tutkimuskirjallisuudesta saadun EPA:n ja DHA:n yhteissaanti 500 mg/vrk puolitetaan.

  Tyydyttyneitä rasvahappoja ei voi käsitellä yhtenä ryhmänä erilaisten vaikutusmekanismiensa takia. Tyydyttyneistä rasvahapoista voidaan erottaa alaryhmä, johon kuuluvat lauriinihappo, myristiinihappo ja palmitiinihappo. Ne kaikki ovat aterogeenisia, jos niitä saadaan ravinnosta liikaa. Tämän ryhmän saantisuositus on enintään 8 E%.

  Muilla tyydyttyneillä rasvahapoilla ei ole tiedettyjä haitallisia vaikutuksia ja joillakin on pikemminkin terveyden kannalta suotuisia vaikutuksia. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole mahdollista määritellä niiden saantisuosituksia, ja Ranskassa päädyttiin suosittamaan tyydyttyneiden rasvahappojen kokonaissaannin rajoittamista alle 12 E%.

  Oleiinihappo (C18:1n-9) kuuluu kertatyydyttymättömien ryhmään. Ranskalaissuositus on 15-20 E%.

  Muut ei-essentiaalit rasvahapot

  Jäljellä on moninainen joukko rasvahappoja (monityydyttymättömiä, kertatyydyttymättömiä, trans- ja CLA-rasvoja). Nykytietämys ei mahdollista suositusten määrittämistä näille. Yhteensä niistä saataneen 2 E%.

  Raskaana oleville naisille, imeväisille, lapsille ja nuorille on omat suosituksensa.

  VastaaPoista
 93. Maidon sisältämä CLA-rasvahappo voi kumota sen tyydyttyneiden rasvojen mahdolliset haitat, kertoo uusi raportti AJCN 2010
  http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/92/1/34

  Mieleeni muistuu TV2:n järjestämä Läski-ilta, johon minäkin osallistuin, kuten myös kurssitoverini Pertti Mustajoki. Hän paasasi kovaan ääneen, ettei ainakaan koululääketieteessä tunneta mitään CLA:ta. Niin muuttuu maailma, eskoseni.

  VastaaPoista
 94. Israelilaistutkimus totesi jotta, alle 15 päiväisille lapsille annettu lehmänmaito säästi lapsoset ainakin maitoproteiiniallergialta.

  Physorgissa oli ehkä, on niin kovin liikakuuma, etten jaksa linkkiä...

  ...Pakko jaksaa,

  Cow's milk does a baby good
  July 14, 2010

  Many doctors suggest that whole cow's milk be avoided in the early months of an infant's feeding. Lactation specialists go even further, counseling "mother's milk only" until baby starts eating solid food. But new research from Tel Aviv University says that mothers who feed their babies cow's milk in the first 15 days of life may be protecting their children from dangerous allergies later on.

  http://www.physorg.com/news198345795.html

  Kaupan päälle, tyytyväisyystakuu ;),

  More than half the world's population gets insufficient vitamin D

  http://www.physorg.com/news198433925.html

  VastaaPoista
 95. Viittaan isolla kädellä Janne Huovilan kirjoitukseen, sekä Matti Tolosen - Lääketeollisuus...-juttuun.

  Iltapäivälehtien (oksymoron) uutisointi on pienestä pitäen saanut minut raivon partaalle, ja joskus ylikin. Journalismiterroria!

  Lähdekritiikki oppiaineeksi peruskouluun! Kemian, fysiikan ja biologian kylkeen...

  Osta hyvä mopo, uudet rattaat. Halpa.
  :)

  VastaaPoista
 96. Tietenkin, - Lääketieteellisiä tuloksia...-juttuun. Maallikot sorkkii... :)

  VastaaPoista
 97. Nyt näyttää ensimmäisen kerran siltä, että virallisterveellinen puolikin voi myöntää olleensa väärässä:

  http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/08/sokeri_on_sittenkin_rasvaa_pahempi_1896348.html

  VastaaPoista