sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2010

Kirjoittajavieras: Timo Strandberg

**
Tätä kirjoitusta kommentoidaan ahkerasti ja asiantuntevasti.


Järjestyksessään yhdeksäs vieraskirjoitus ilmestyi 18.6.2010 Christer Sundqvistin terveysblogissa. Kyseessä on professori Timo Strandbergin artikkeli kolesterolista. Lue ja kommentoi! En hyväksy henkilökohtaisuuksiin menemistä (Argumentun ad hominem) tässäkään keskustelussa. Keskustelkaamme siis tärkeästä asiasta vain asia-argumentein. Kiitos!Kolesteroli ja valtimotaudit

Kiitos Christerille pyynnöstä tulla vieraskirjoittajaksi aiheesta, joka on minulle hyvinkin tuttu, eli kolesterolista.

Tiedotusvälineissä on talvella ja keväällä taas viritelty "rasvasotaa" ja esitetty erilaisia näkemyksiä mm. kolesterolin merkityksestä valtimotautien synnyssä ja kehityksessä. Mutta ihmekö tuo - kolesteroli on todella kiehtova, mutta myös äärimmäisen haastava aihe tutkimukselle.

Varmuuden vuoksi heti alkuun: minulle ajatus kolesterolista valtimotautien syytekijänä ei ole pyhä lehmä, jota ei voi potkia. Mutta kritiikin pitää olla tieteellisesti kestävää, ei pelkkiä mielipiteitä, kuulopuheita tai yksittäisiin tutkimustuloksiin vetoamista.

Kolesterolin (ja tarkemmin LDL-kolesterolin) merkitys valtimotautien syytekijänä (ei siis vain markkerina kuten monet muut "riskitekijät") perustuu tähänastiseen tieteelliseen tutkimukseen ja etenkin kokonaisnäyttöön.

Kolesterolitutkimusta tehneet eivät ole pääkysymyksistä erimielisiä, erimielisiä saattavat olla muiden alojen - näillä ehkä hyvinkin kunnioitettavat - tutkijat ja toisaalta ns. maallikot. Olen lukenut useita ns. kolesteroliskeptikkojen (Ravnskov, Kendrick, Colpo, ym) kirjoittamia kirjoja, eikä niistä ole löytynyt argumentteja, jotka muuttaisivat näkemyksiäni.

Monet todistelut ovat suoraan 70- ja 80-luvulta, joka on hämmästyttävää ottaen huomioon sen jälkeen kertyneen tiedon etenkin kolesterolitason alentamista koskevista lumekontrolloiduista hoitotutkimuksista, joista saadaan kovimman tason näyttöä.

On tietysti todettava, että "kolesterolista" puhuminen valtimotautien yhteydessä on yleistys aivan samoin kuin se että "tupakka" aiheuttaa keuhkosyöpää. Siis mikä tupakoinnissa tätä aiheuttaa, kuinka paljon pitää polttaa, missä oloissa, minkälaista jne?

Ja aivan samoin kuin tupakointi ei aiheuta keuhkosyöpää kaikille, ei kolesterolikaan ole yhtä vaarallista kaikissa oloissa.

Valtimotaudit ovat monitekijäisiä ja kokonaisriski ratkaisee. Tämä ei kuitenkaan poista kolesterolin merkitystä keskeisenä syytekijänä.

Mutta kuvitellaanpa, että kolesteroliskeptikkojen näkemys olisikin valtavirtaa. Yleinen ajatus olisi, ettei kolesterolilla ole mitään tekemistä valtimotautien synnyn kanssa vaan todellinen syy onkin vaikkapa "stressi". Ehkäpä tällöin ilmaantuisi "stressiskeptikkoja", jotka alkavat epäillä että kolesterolin syyllisyyttä yritetään jostain syystä peitellä esimerkiksi seuraavista syistä:

1) Miksi valtimoiden kovettumataudin tyypillistä muutosta ateroomaplakkia saa helposti ja nopeasti aikaan kasvissyöjäkoe-eläimillä, kuten kaneilla (jotka eivät ole normaalissa ruokavaliossaan tottuneet saamaan eläinkudoksista peräisin olevaa kolesterolia), kun niille syötetään kolesterolia tai tyydytettyjä rasvoja. Sen sijaan lihansyöjille - kuten esimerkiksi koirille - on kolesterolia syöttämällä lähes mahdotonta aikaansaada ateroomaplakkeja. Ne kun saavat kolesterolia luonnostaan ravinnossa, eikä kolesterolin syönti nosta niiden veren kolesterolitasoa, joka olisi edellytys valtimomuutosten synnylle. Mutta jos koira saa kilpirauhasen vajaatoiminnan, veren kolesterolitaso voi nousta ja sepelvaltimotautiakin syntyy.

2) Miksi koe-eläimille aiheutetut valtimoiden ateroomaplakit sisältävät kolesterolia ja ovat samantyyppisiä kuin ihmisellä.

No, nämä argumentit voi yrittää kuitata sillä, etteivät ihmiset ole kaneja tai hiiriä. Varsin paljon erilaista tietoa ihmistenkin sairauksista on kuitenkin eläintutkimuksilla selvinnyt. Mutta siirrytäänpä ihmisiin:

3) Miksi seerumin kolesterolitason (ja tyydytetyn rasvan saannin) ja valtimotautien välillä on yleisesti epidemiologinen yhteys. Toisin kuin usein väitetään, tämä ei suinkaan koske vain ns. 7 maan tutkimusta, vaan kyllä yhteys on todettu isommissakin joukoissa. Poikkeuksia löytyy, kuten Ranska ja Sveitsi, ja ylipäänsä epidemiologiset havainnot ovatkin vain osa kokonaiskuvaa, koska niissä sekoittavat tekijät voivat sotkea yhteyksiä. Esimerkiksi: sydänoireita tuntenut on voinut vähentää tyydyttyneen rasvan käyttöä ja niinpä tapaus-verrokki-tutkimuksessa terveyteen näyttääkin liittyvän suurempi tyydyttyneen rasvan käyttö!

4) Epidemiologisten tutkimusten virhelähteet ja tulkintavaikeudet tietäen tärkein kysymys onkin: Miten selittyvät kliinisten kontrolloitujen tutkimusten tulokset. Veren kolesterolitason (LDL-kolesterolitason) pienentäminen eri tavoin - ruokavaliolla, ohutsuolileikkauksella tai lääkkeillä - vähentää valtimotautien ilmaantumista ja niistä johtuvia kuolemia. Ja kun kolesterolin alentaminen toteutetaan riittävän tehokkaasti (yli 50 % pieneneminen LDL-kolesterolitasossa), voidaan jo syntyneidenkin ateroomaplakkien kokoa pienentää. Tätä on selvitetty valtimonsisäisellä ultrtaäänitutkimuksella.

Etenkin LDL-kolesterolitasoa tehokkaasti alentavilla statiinilääkkeillä tehdyt kontrolloidut tutkimukset ovat olleet vakuuttavia. Ne ovat niin selviä, että viime vuosina usea tutkimus on jouduttu ennenaikaisesti keskeyttämään, koska kontrollipotilaita ei ole voitu enää pitää ilman näitä lääkkeitä. Haittapuolena on se, ettei statiinien pitkäaikaishyötyjä (=kymmenien vuosien ajan) voida enää koeasetelmassa tutkia.

Ylipäänsä statiinit tuskin ovat kolesterolilääkkeiden viimeinen sana, mutta tällä hetkellä kuitenkin paras ja yleisesti turvallisin vaihtoehto, JOS lääkehoitoa tarvitaan.

Jotkut ovat kuitanneet kliinisten tutkimusten tulokset, sillä että ne olisivat lääketehtaiden väärentämiä. Vaatisi kuitenkin maailmanlaajuisen salaliiton, joka olisi varmasti jo yli 20 vuodessa paljastunut.

Statiineja koskeva toinen argumentti on se, ettei niiden hyöty perustuisikaan kolesterolitason laskuun vaan esim. tulehduksen vähenemiseen. Mutta mitä jos LDL-kolesteroli provosoikin tulehduksen? Statiinit laskevat kolesterolitason hyvin nopeasti, joten hyötykin voi ilmaantua nopeasti.

5) Vielä viimeinen kysymys: Miksi kolesterolitasoon vaikuttavat geenimutaatiot pienentävät tai suurentavat valtimotautiriskiä? Tähän on salaliitoilla vaikea vaikuttaa. Suomessa on noin 5000-10 000 henkilöä, joilla on geneettisistä syistä hyvin korkea kolesterolitaso (ns. FH-tauti). Hoitamattomana tähän liittyy etenkin sepelvaltimotaudin kehittyminen jo nuorella iällä (vaikeimmissa tapauksissa jo lapsuusiässä). Toisaalta LDL-kolesterolitason tehokas pienentäminen nykyisillä kolesterolilääkkeillä vähentää näiden henkilöiden riskiä sairastua ja he voivatkin nykyään elää normaalin elämän. Muutama vuosi sitten on kuvattu veren kolesterolitasoon päinvastaisesti vaikuttava geenimutaatio (PCSK9), johon liittyy synnynnäisesti matala LDL-kolesterolitaso. Ja aivan kolesteroliteorian mukaisesti heille ei juuri ilmaannukaan sepelvaltimotautia - sen riski on pienentynyt yli 80 % kun lyhytaikaisissa lääketutkimuksissa riski on vähentynyt yleensä "vain" 30-40 % . Kolesterolin suhteen ei siis ratkaise pelkästään se kuinka paljon, vaan myös se kuinka kauan kolesterolia on alennettu.

Kolesteroliteorian romuttaminen vaatii vaihtoehtoisen selityksen joka vastaa noihin kysymyksiin. Miten esimerkiksi stressi selittää lumekontrolloitujen hoitotutkimusten tulokset tai geneettiset yhteydet? Koko kolesterolitutkimuksen väittäminen huijaukseksi on helppo selitys, joka ei minulle riitä.

Historiantutkijan tärkeimmäksi ominaisuudeksi on mainittu se, että hän ymmärtää ja osaa tulkita kokonaisuutta eikä vain näpertele yksittäisten tapahtumien kanssa. Sama pätee varmaan kolesterolitutkimukseenkin. Yksittäisten tutkimustulosten ja yksityiskohtien mahdolliset ristiriitaisuudet eivät riitä romuttamaan koko teoriaa, mutta kannustavat tietysti tutkimuksia eteenpäin.

Professori Timo Strandberg


Tässä sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

1. Dosentti Matti Tolonen, Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat alaa koululääketieteessä
2. Opiskelija Olli Posti, Ravinnon laadun merkitys
3. Professori Pekka Puska, SUOMEN AJANKOHTAISIA TERVEYSONGELMIA
4. Dosentti Mikael Fogelholm, Hyvä kunto on terveellistä
5. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, Missä ravitsemusterapeutit luuraa?
6. Professori Antti Mero, Proteiinin merkitys liikkujalle
7. Professori Kari Salminen, Maitorasvat ja SVT

166 kommenttia:

 1. "kuten kaneilla (jotka eivät ole normaalissa ruokavaliossaan tottuneet saamaan eläinkudoksista peräisin olevaa kolesterolia), kun niille syötetään kolesterolia tai tyydytettyjä rasvoja. Sen sijaan lihansyöjille - kuten esimerkiksi koirille - on kolesterolia syöttämällä lähes mahdotonta aikaansaada ateroomaplakkeja. Ne kun saavat kolesterolia luonnostaan ravinnossa, eikä kolesterolin syönti nosta niiden veren kolesterolitasoa"

  Voihan pupujussi sentään. Söin paraimmillaan 25 kananmunaa viikossa, siis yli kymmenkertaisen määrän verrattuna sydäliiton maksimi suositukseen.

  Kokonaiskolesterolini putosi, HDL/LDL parani jne.

  Taidan kuulua siihen otokseen jota ei kolesteroliteoriassa lasketa mukaan tai kenties olenkin koira.

  Sinullekin Timo tiedoksi. Rasvapelottelu johti osallani tärkkelyspitoisten ruokien suosimiseen ja 27 kg lihomiseen.

  Päinvastaisella linjalla olen nyt 24 kg kevyempi kuin pahimmillaan. Tyydyttynyt rasva ja kolesteroli eivät olleet ruokavalion ongelma vaan liian suuri tärkkelys.

  Ai niin, tutkimuksista ei löydy tukea minun sairastumiselle/tervehtymiselle. Tosin omasta puntaristani löytyy. Kumpaakohan pitäisi uskoa.

  VastaaPoista
 2. Voitteko ottaa kantaa tähän tutkimukseen?

  "Long-term Mortality After 5-Year Multifactorial Primary Prevention of Cardiovascular Diseases in Middle-aged Men

  Timo E. Strandberg, MD; Veikko V. Salomaa, MD; Vesa A. Naukkarinen, MD; Hannu T. Vanhanen, MD; Seppo J. Sarna, PhD; Tatu A. Miettinen, MD

  JAMA. 1991;266(9):1225-1229. "

  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/266/9/1225

  Lienee tuttu juttu. Kiitos mahdollisesta vastauksesta.

  Jurpolukki

  VastaaPoista
 3. Ensinnäkin iso kiitos sekä blogin pitäjälle että Timo Strandbergille joka on laatinut aivan erinomaisen kirjoituksen liittyen kolesteroliasiaan ja sen monimutkaisuuteen.

  Stressi, kilpirauhasen vajaatoiminta, LDL-kolesteroli ja tulehdus. Siinä tekstissä mainittuja asioita jotka minusta liittyvät valtimotaudin syntyyn. Niin ja sitten oli vielä mainittu PCSK9.

  Kolesteroliteoria on minusta suht ok mutta ravintopuolelle on saatettu vetää ainakin osin vääriä johtopäätöksiä. Minusta maitorasvan rooli valtimotaudin synnyssä ei ole niin selvä kuin on Keysin ajoista opittu uskomaan. Tuosta voisi osoituksena olla tuoreet tutkimukset sekä Ranska ja Sveitsi sekä se Keysin onneton tutkimus jossa maat oli valikoitu tarkoituksen mukaisesti.

  Minua itseäni kiinnostaa kovasti valtimotaudin immunologinen puoli: inflammation, LPS, monocytes, modified LDL etc. Valtimotautiin ollaan kehittämässä rokotetta. Miten ravinnon tyydyttynyttä rasvaa vastaan voi rokottaa?!? Mielenkiintoisia juttuja.

  Olen törmännyt aiemmin myös tuohon PCSK9:ään. Lisääntynyt PCSK9 ekspressio johtaa maksan LDL-reseptorin hajoamiseen mikä on huono juttu. Eräs asia mikä johtaa PCKS9:n lisääntymiseen ja siten LDL-r:n hajoamiseen on LPS:n aikaansaama inflammaatio.

  Pitäisköhän koittaa lopettaa tyhjänpäiväinen kinaaminen ja ryhtyä avoimeen keskusteluun, johon ainakin tässä tekstissä Timo Strandberg väittää olevansa valmis ja ehkä jopa kiinnostunut. Vänkäämisestä ei yleensä tule mitään, mutta tasapuolinen keskustelu onkin sitten toinen juttu.

  Ravintopuoli ja sen vaikutus asiaan pitäisi miettiä uudelleen sillä ravintopuolen interventioiden teho on ollut huono ja uutta tietoa on tullut paljon. Se että 80-luvulla kolesterolitutkimuksen avulla kammettiin rasva/kolesteroliasia läpi on jo historiaa. Olisi aika kääntää uusi sivu. Muniakin saa taas jo syödä.

  VastaaPoista
 4. Itse lähden uusimpien tutkimustietojen valossa siitä, että sydän- ja verisuonitautien perimmäinen syy on tulehdustila eli inflammaatio.
  Mikä sen aiheuttaa? Siitä voitaisiin keskustella nyt enemmänkin.
  Pelkkiin peruskolesteroliarvoihin tuijottaminen on auttamattoman vanhanaikainen tapa lähestyä tätä asiaa. Elimistömmehän toimii mitä järkevimmin luonnostaan: jos ravinto esim. sisältää vähän kolesterolia, elimistö alkaa tuottaa sitä itse lisää.
  Kolesteroliton ihminen on kuollut sellainen!
  Ruotsalaisen sydänkirurgin Dwight Lundellin mukaan VIRALLISESTI SUOSITELTU hiilaripainotteinen ruokavalio on juuri se perimmäinen syy tähän edellä mainittuun inflammaatioon eli tulehdustilaan. Esim. kolesteroli kuuluu enemmänkin lokeroon seuraus kuin syy.
  Strandberg on toki oikeassa siinä, että äärimmäisen suurella rahalla masinoidut statiinit alentavat hiukkasen kolesterolitasoja, mutta mitä merkitystä sillä on tavallisille ja terveille ihmisille? Miksi luonnollisia kolesterolitasoja pitäisi alentaa?
  Esim. naisilla niiden luonnoton alentaminen sotii mielestäni tervettä järkeä vastaan.
  T. Karde

  VastaaPoista
 5. "Miksi seerumin kolesterolitason (ja tyydytetyn rasvan saannin) ja valtimotautien välillä on yleisesti epidemiologinen yhteys. Toisin kuin usein väitetään, tämä ei suinkaan koske vain ns. 7 maan tutkimusta, vaan kyllä yhteys on todettu isommissakin joukoissa. Poikkeuksia löytyy, kuten Ranska ja Sveitsi, ja ylipäänsä epidemiologiset havainnot ovatkin vain osa kokonaiskuvaa, koska niissä sekoittavat tekijät voivat sotkea yhteyksiä. "

  Sveitsi ja Ranska. Siellä syödään enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin täällä ja siellä on vähemmän sydäntauteja kuin täällä.

  Kaspian meren maat. Siellä syödään vähemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin täällä ja siellä on enemmän sydäntauteja kuin täällä.

  Kuinkas Kraussin tutkimus, entä Framinghamin?

  Syödyllä tyydyttyneellä rasvalla ja kolesterolilla ei ole yhteyttä sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyteen.

  Lääketeollisuus elää lääkkeiden myynnillä, ei ihmisten parantamisella. Maailmassa on paljon tahoja jotka haluavat myydä statiineja, rahan, vaan ei ihmisten terveyden vuoksi.

  Eikä em. seikkojen toteaminen vaadi minkäänlaisia salaliittoja.

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus Strandbergiltä. Tästä viriää varmaan mielenkiintoinen keskustelu!

  Anssi M.

  VastaaPoista
 7. Sami Uusitalo:
  "Ranska. Siellä syödään enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin täällä ja siellä on vähemmän sydäntauteja kuin täällä."

  Kun nyt rasvat tulivat puheeksi, niin pitää muistaa, että Ranskassa kulutetaan (myös) kasvirasvoja Suomea enemmän henkeä kohti; 15,2kg/vuosi ja Suomessa vain 5,6kg henkeä kohti vuodessa.

  -xx

  VastaaPoista
 8. Hyviä pointteja Timo, mutta kaipaisin enemmän faktaa VLDL, oxLDL, Triglyt syy-yhteyksistä SV tauteihin. Pelkka HDL ja LDL ei niitä selitä. Pystyisitkö täsmentämään niiden vaikutusta(vertaus tupakka vs. syöpä).

  Toisekseen. Ruokavaliolla voi vaikuttaa noihin kaikkiin kolesteroliarvoihin. Ilman statiineja. Minkälaista ruokavaliota suositat, jotta nuo kaikki arvot voisivat olla parhaat mahdolliset ilman alentavaa lääkitystä(koska tätä tulisi kokeilla ennen lääkitystä).

  Miksi korkea LDL on hyvä ikäihmisillä(pirteämmät) ja miten kommentoit matalan LDL:n ja tulehdusten lisääntymisen korrelaation (kuten Ravnskov tutkimuksissaan on todennut). Onko vastanäyttöä vai puhuuko Ravnskov palturia ?

  Joku muukin voisi vastata.

  VastaaPoista
 9. Täähän oli jännä teksti, vaikka mua edelleen kiinnostaisi yksityiskohtainen paneutuminen kolesteroliskeptikkojen argumentteihin, ne on nimittäin monelta osin tosi vakuuttavia. Mikä esim kolesteroliskeptikoiden uusia kolesterolitutkimuksia tarkastelevassa paperissa mättää? Linkki: http://michel.delorgeril.info/dwnl/wrnd/DisappointingCholDrugTrials_wrnd2009.pdf

  Jos voi yrittää toivoa kirjoittajalta vielä kommentteja kysymyksiin, niin kysyisin mielipidettä apolipoproteiinien B ja A suhteen käyttämisestä mahdollisena sydäntautimarkkerina. Kuulemma se on paljon tarkempi kuin nykyinen HDL/LDL/Trig -luokittelu.

  VastaaPoista
 10. 1-2) Kirjoittaja myöntää itsekin, ettei näillä kysymyksillä ole mitään merkitystä.

  3) Käsitys tyydyttyneen rasvan vaarallisuudesta on niin kaikkialle tunkeutunut, että se jo sinänsä vaikuttaa epidemiologisiin tuloksiin: terveydestään kaikin tavoin huolehtivat ihmiset syövät vähemmän tyydyttynyttä rasvaa. He toki myös tupakoivat ja ryyppäävät vähemmän, syövät harvemmin mäkkärissä, liikkuvat enemmän jne. eli ovat siis terveempiä tyydyttyneen rasvan vähäisestä syönnistä riippumatta - tai kenties jopa siitä *huolimatta*.

  4) LDL:n alenemisen ja valtimotautikuolleisuuden vähenemisen esiintyminen yhdessä ei todista syy-yhteydestä mitään. Ehkä näillä ilmiöillä on yhteisiä syitä eli korkea LDL on vain oire siitä, että jotain on vialla.

  Statiinitutkimusten pohjalta on syytä vahvasti epäillä, etteivät statiinien (varsin vaatimattomat) hyödyt johdu kolesterolin alenemiesta vaan jostakin muusta tekijästä.

  Statiinien hyödyt ovat kuin vanha vitsi "leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli".
  Jos katsotaan valtimotautikuolleisuuden sijaan *kokonaiskuolleisuutta* ja erityisesti elämänlaatua, niin statiinien hyöty alkaa näyttää huomattavasti kyseenalaisemmalta.

  5) FH-potilaita koskeva tieto on täysin irrelevanttia suhteessa niihin, joilla ei ole FH-tautia. Yhtä hyvin voisi väittää, että koska pähkinäallergikolle pähkinöiden syöminen voi olla jopa hengenvaarallista, pähkinät ovat vaarallista ravintoa kaikille ihmisille.

  FH-potilaat muuten osaltaan selittävät sitä, miksi korkealla LDL:llä ja valtimotaudeilla näyttää epidemiologissa tutkimuksissa olevan yhteyttä. FH-potilaat on raakattava tutkimusaineistosta pois, jotta tulos kertoisi mitään ei-FH-potilaista.

  VastaaPoista
 11. Esitän pari vastakysymystä:

  - Miksi monet pääosin lihalla ja eläinrasvalla eläneet alkuperäiskansat olivat terveitä kuin pukit eikä valtimotaudeista ollut tietoakaan? Inuiitit ehkä äärimmäisimpänä esimerkkinä.

  - Eikö kolesterolin vertaaminen tupakointiin ole jo aika äärimmäistä propagandaa? Kolesterolihan on ihmisen elimistössä elintärkeä aine.

  - Miten professori sortuu näin alkeelliseen virheeseen: "Kolesteroliteorian romuttaminen vaatii vaihtoehtoisen selityksen joka vastaa noihin kysymyksiin."

  Tieteessähän on aivan peruskauraa se, että väärän teorian kumoamiseen EI tarvitse esittää vaihtoehtoista selitystä. "Emme ole keksineet muutakaan selitystä" on surkein mahdollinen puolustus huonolle teorialle.

  Tietämättömyyskin on voitava tunnustaa ja sydäntaudin suhteenhan tilanne on se, ettei sen perimmäisiä syitä yksinkertaisesti tiedetä.

  Onko virheellisestä kolesteroliteoriasta pidettävä kynsin hampain kiinni siihen asti, että toisenlainen selitys valtimotaudeille löytyy?

  VastaaPoista
 12. Minä komppaan kyllä Samia tässä. 4 viikon vhh:n jälkeen selkeä kolesteroli- ja triglytasojen lasku. Munia, pekonia, voita ja kermaa. Tehkää nyt herranjumala sentään sellainen verrokkitutkimus jossa ryhmät syövät kevytrasvoja, viljaa ja muutenkin vähärasvaisesti ja runsashiilihydraattisesti vs. vhh-ruokavalio. Ei taida löytyä uskallusta moiseen?

  VastaaPoista
 13. Strandberg tuo ihan hyviä asioita esille mutta kuittaa sivulauseissa aika merkittäviä juttuja. Onhan se totta, että kolesteroli varsinkin pienipartikkelinen LDL on mukana tukosten synnyssä. Ne eivät sitä kuitenkaan aiheuta vaan nykytiedon mukaan verisuoneen on tultava vaurio (joko tulehduksen, viruksen, paineen ym.) vaikutuksesta. Tällöin jos on paljon pientä LDL-partikkelia olemassa riskit suurentuu.

  Aika hyvin eri asiat nähdään. Strandbergin mukaan statiinitutkimukset on jouduttu lopettamaan kesken koska ei voida kieltää hyötyjä toisilta. No toinen painava kanta on se, että ne on ollut pakko jättää kesken koska sivuoireita (kuolemia muihin kuin sv-tauteihin) on alkanut esiintyä enenevässä määrin. Ja statiinien ryhmän ja placebo-ryhmän sv-hyödytkin on alkaneet olla aivan samoja (mm. Jupiter-tutkimus).

  Eikös muuten ole kummaa, että yhtään positiivista statiinitutkimusta ei ole tehty vuoden 2005 jälkeen kun tutkimustoiminnan valvonta kiristyi?

  http://michel.delorgeril.info/dwnl/wrnd ... nd2009.pdf

  Tämä aikaisemmin liitetty Strandbergin oma tutkimus on muuten myös mielenkiintoinen

  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/266/9/1225

  Mv

  VastaaPoista
 14. Pahoittelut...oikea linkki statiinitutkimusyhteenvetoihin alla

  http://michel.delorgeril.info/dwnl/wrnd/DisappointingCholDrugTrials_wrnd2009.pdf

  Mv

  VastaaPoista
 15. Paljon hyviä pointteja kommenttipuolella. Hiilihydraattien rooli on melko merkittävä. Niiden runsas nauttiminen ensinnäkin nostaa pienten LDL-partikkelien määrää (triglyarvot nousee). Hiilihydraatit (ennen kaikkea nopeat) myös aiheuttavat systeemistä tulehdusta elimistöön.

  Tämän hetken tiedon mukaan pitäisi siis keskittyä pitämään HDL mahdollisimman korkeana, triglyarvot mahdollisimman matalalla (>1) ja ehkäistä systemaattisen tulehduksen syntyä.

  Tutkimuspuolella täytyisi resetoida muuttujat täysin. Ei voida tutkia kunnolla asiaa jos on pohjalla joitain perusoletuksia (kuten tyydyttynyt rasva on pahaa).

  Ajatella missä olisimme tutkimuksen osalta jollemme olisi sementoineet tiettyjä "faktoja" 40 vuodeksi. Miten esimerkiksi PK-projektin osalta jos olisikin kriteeriksi otettu nopeat hiilihydraatit ja niiden väheneminen? Voitaisiinko tutkimusdataa tutkia vielä tällä perusteella?

  Tutkija

  VastaaPoista
 16. "Kolesteroliteorian romuttaminen vaatii vaihtoehtoisen selityksen joka vastaa noihin kysymyksiin."


  Ravitsemus- ja lääketieteen piirissä ei kunnioiteta luonnontieteiden tekemisen periaatteita millään tasolla.

  Se, että kolesteroliteoriaa vastaan on lukuisia havaintoja, jotka ovat täydellisesti ristiriidassa teorian kanssa, todistaa teorian vääräksi.

  Tietenkään emme tarvitse mitään vaihtoehtoista teoriaa, jotta kolesteroliteoria voitaisiin kumota.

  VastaaPoista
 17. Professori Strandbergin kirjoitus on taitavasti laadittu puheenvuoro statiinien puolesta (yhteydet/suhteet lääketeollisuuteen?). Jäin kaipaamaan siitä mainintoja statiinien sivuvaikutuksista, eritoten ”uusista” sivuvaikutuksista (kuten muistin heikkeneminen, kaksoiskuvat, roikkuluomi tai silmälihaksen halvaus) ja tietoa siitä, keille oikeastaan statiineista on hyötyä ja keille ei (esim. oireettomille naisille).

  Ruotsissakin käydään julkisuudessa vilkasta keskustelua kolesteroliteoriasta. Ralf Sundberg, privatpraktiserande läkare, docent i transplantationskirurgi, Malmö, kirjoittaa Ruotsin lääkärilehdessä että kolesterolimyytti elää tekohengityksen varassa. Hän vaatii teorian hautaamista.

  Sundbergin kirjoituksessa on kiinnostavaa mm. se, että kolesteroliteorian puolustajat vetoavat – aivan kuten professori Timo Strandberg vieraskirjoituksessaan – FH:hon. Sundberg toteaa, ettei kolesteroli ole ratkaiseva tekijä FH-kuolemissa. Henkilöillä, joilla on 2-3 kertaa normaalia enemmän kolesterolia veressään, ei ole sen suurempaa sydäninfarktin riskiä kuin niillä, joiden kolesteroli on vain vähän viitearvojen yläpuolella. Muut seikat, joista osa liittyy FH:hon, näyttävät olevan merkittävämpiä riskitekijöitä (hypertonia, diabetes, Trigly, fibrinogeeni, faktori VIII, protrombiini, ksantooma ja miessukupuoli). Kolesterolia vastaan puhuu myös ENHANCE-tutkimus joka sisältää 720 FH-henkilöä, joista kaulavaltimon muutokset etenivät nopeimmin niillä, joiden seerumin kolesterolia aleni eniten statiineilla. Olisipa kiinnostavaa saada Strandbergin kommentit Sundbergin agrumentteihin.

  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14567

  VastaaPoista
 18. Hupsista, minulta jäi mainitsematta edellä, että Sundbergin kanssa yhdessä Läkartidningenin artikkelin kirjoitti Tore Scherstén,professor emeritus i kirurgi, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin, f d sekreterare i Medicinska forsknings-rådet, Båstad.

  VastaaPoista
 19. Kiitos prof Strandbergille uudesta kirjoituksesta.

  Itseäni jatkuvasti nyppii mm. nämä kaksi tutkimuspaperia.

  Ensinnäkin, Lorgerilin kritiikki kolesterolilääkkeiden huonoista tuloksista Vioxx-lääkeskandaalin jälkeen tiukentuneiden kriteerien myötä:

  http://michel.delorgeril.info/dwnl/wrnd/DisappointingCholDrugTrials_wrnd2009.pdf


  Sitten tietenkin ehkä menestyksekkäin ruokavalio-interventio ikinä (Lyon diet-heart) jossa kolesterolitasoilla ei ollut mitään merkitystä lopputulosten kannalta (70% ero kokonaiskuolleisuudessa):

  "At a time when health professionals, the pharmaceutical industries, and the research funding and regulatory agencies are almost totally focused on lowering plasma cholesterol levels by drugs, it is heartening to see a well-conducted study finding that relatively simple dietary changes achieved greater reductions in risk of all-cause and coronary heart disease mortality in a secondary prevention trial than any of the cholesterol-lowering studies to date. This is emphasized by the finding that the unprecedented reduction in risk of CHD was not associated with differences in total cholesterol levels between the control and experimental groups and that the survival curves showed a very early separation quite unlike what has been reported in the cholesterol reduction studies."

  http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/99/6/733


  Olen samaa mieltä että aihe on monimutkainen, mutt amitä enemmän aiheeseen tutustuu sitä sekavammalta näyttää.

  VastaaPoista
 20. Professori Strandberg kirjoittaa, ettei kolesteroliteoriiaan eikä -lääkitykseen liity mitään salaliittoa. Tässä yhteydessä voi olla kiintoisaa katsoa video, jolla professori Beatrice Golomb (University of California at San Diego) kertoo, kuinka lääketeollisuus johtaa lääkäreitä harhaan vääristelemällä erityisesti kolesterolilääkkeitä koskevia tutkimuksia lääkärilehdissä ja muissa yhteyksissä (kuten lääke-esittelyissä). http://20.fi/4867 Videon transkriptio http://20.fi/4866

  Näistä julkaisuista on muodostunut jättimäinen julkaisuharha (publication bias) josta sitten on syntynyt se Strandbergin mainitsema kokonaiskuva, jonka perusteella statiineja määrätään Suomessa ja muualla ihmisille aivan holtittomasti.

  Suomessa lipidejä muuntavia lääkkeitä myytiin vuonna 2008 54 miljoonalla eurolla. Kasvua edellisvuodesta oli 15 % (tukkuhinnoin 8 %). Statiineista eniten myytiin simvastatiinia, jonka kulutus kasvoi 19 % ja tukkuhintainen myynti 2 %. Myös atorvastatiinin ja rosuvastatiinin kulutus kasvoi (11 % ja 22 %). MUiden lipidilääkkeiden kuin statinien käyttö oli vähäistä. Lipidilääkkeistä sai 2008 korvausta 622 000 eli 56 000 enemmän kuin vuona 2007. (Lähde: Kela ja Lääkelaitos 2009).

  VastaaPoista
 21. Coloradon yliopiston kivikauden ruokavalioon erikoistunut professori on kirjoittanut liudan artikkeleita, joissa on käynyt läpi ravinnon lektiinien vaikutusta hiilihydraattien ja rasvojen yhteispeliin. Tämä lienee se aihe, joka avaa kolesteroliaihetta tulevaisuudessa tämän tarkkaan jaetun kiistan välillä enemmänkin.

  Sitten on toki maitorasvan CLA, K2, kaseiinikysymys ja tyydyttyneiden rasvojen tärkeät keskinäiset erot. Ei tule helppoa lounasta.

  Tyydyttyneiden rasvojen *itsenäiseen* sydäntauteja aiheuttavaan rooliin en ole uskonut enää vähään aikaan, syy mm. tässä:

  "Despite a threefold higher intake of dietary saturated fat during the CRD (carb restricted diet), saturated fatty acids in TAG and cholesteryl ester were significantly decreased, as was palmitoleic acid (16:1n-7), an endogenous marker of lipogenesis, compared to subjects consuming the LFD (low fat diet)
  1: Lipids. 2009 Apr;44(4):297-309. Epub 2008 Dec 12.Links
  Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet."


  Alakarppailulla on hauska taipumus saada ikävät uutiset kääntymään päälaelleen ja tyydyttyneiden rasvojen tietyssä kontekstissa *positiiviset* vaikutukset valtimoterveyteen ja verimarkkereihin ovat koko puzzlen kiinnostavin osuus.

  Se mitä ei olla vielä eksplisiittisesti tutkittu, on korkea-safaisen paleoliittisen ruokavalion vertaaminen nykyisiin viritelmiin. Ihmiskunnan sairauksiin kovasti korreloineet (jalostuneet) maitotuotteet ja viljatuotteet ovat todennäköisesti mukana sotkemassa kuvioita erilaisten suhteellisten puutostilojen ohella, joten sotkua riittää.

  Jos Tokealulla ja Kitavanilla ihmetellään mihin ihmeeseen täällä sairastellaan koko ajan, jotain perustavanlaatuista mätää meidän hommissa on pakko olla.

  VastaaPoista
 22. Strandberg kirjoitti...

  "Statiineja koskeva toinen argumentti on se, ettei niiden hyöty perustuisikaan kolesterolitason laskuun vaan esim. tulehduksen vähenemiseen. Mutta mitä jos LDL-kolesteroli provosoikin tulehduksen? Statiinit laskevat kolesterolitason hyvin nopeasti, joten hyötykin voi ilmaantua nopeasti."


  Ai miten nopeasti ? Nopeammin kuin kaikki kolesterolilääketutkimukset jo kättelyssä pesseessä Lyon diet-heart-tutkimuksessa ?

  Viittaamastani artikkelista:

  "the unprecedented reduction in risk of CHD was not associated with differences in total cholesterol levels between the control and experimental groups and that the survival curves showed a very early separation quite unlike what has been reported in the cholesterol reduction studies."


  Tämä kohta: "A very early separation" suhteessa kolesterolin alentamiseen keskittyneissä tutkimuksissa on avainjuttu.

  No, toisaalta ruokavalio-interventiot ovat yleensä tosi huonoja koska ihmiset eivät pidä niistä, joten ryyneillä saa aikaan paljon konkreettisempia efektejä.

  Vai saako - viitaten Lorgerilin uusia kolesterolitutkimuksia debunkkaavaan kirjoitukseen ?

  VastaaPoista
 23. Spämmätään vielä yksi lainaus yltä:

  "The authors make the telling point that clinical dietary trials that lowered saturated fatty acids and raised PUFA intake in an effort to lower cholesterol failed to improve the overall clinical prognosis of their experimental groups; only the trials that also lowered intake of n-6 PUFAs and increased n-3 fatty acids successfully lowered cardiovascular and all-cause mortality in the experimental cohort."


  Jep, "only the trials"... ^^

  VastaaPoista
 24. Neonomide on jo muutamaan kertaan tuonut esille ns. Lyonin tutkimuksen. Duodecim (8/1999) selostaa sitä lyhyesti tässä linkissä http://20.fi/4903

  Siinä korostuvat omega-3-rasvahappojen edut (joita professori Strandberg on muissa yhteyksissä korostanut): AA/EPA-suhteen alentaminen 30 prosentilla vähensi kliinisiä ja kuolemaan johtaneita sydänkohtauksia 70 %, vaikka kolesteroli- ja triglyseridilukemat säilyivät ennallaan. Muutkin suuret väestötutkimukset (JELIS, GISSI, DART) osoittavat, että omega-3-rasvappojen lisääminen ruokavalioon ehkäisee sydänkohtauksia. JELIS-tutkimuksessa osallistujille annettiin E-EPAa 1800 mg/vrk (statiinien lisänä)ja GISSI-tutkimuksissa E-EPA + E-DHA –yhdistelmää 850–882 mg/vrk. JELIS-aineistossa E-EPAa saaneiden epästabiilit angina pectoris-kohtaukset vähenivat 24 % ja uudet sepelvaltimotautitapaukset peräti 53 % (lähes 5 vuodessa). verrattuna pelkkään statiinihoitoon ja GISSIssa sydänkuolemat vähenivät 15 % ja kaikki kuolemat 20 % ja äkkikuolemat 45 %. Jatkotutkimuksessa kalaöljy vähensi vielä sydänpotilaiden kuolleisuutta 9 %. Suomessa kalaöljy lisättiinkin 29.4.2009 valtimotautien Käypä hoito -suosituksiin.

  Näiden suurten tutkimusten valossa statiinit voidaan ainakin osittain korvata etyyliesteröidyllä kalaöljyllä tai niitä tulisi käyttää statiinien lisänä, jolloin lääkettä tarvitaan vähemmän ja sivuvaikutusten riski pienenee. Lisäksi on syytä mainita, että berberiini alentaa kohonnutta kolesterolia ja triglyseridiä yhtä hyvin kuin statiinit. Berberiini sopii myös statiinien sijasta tai lisäksi, kuten olen sydänpotilaan itsehoidon oppaassa ehdottanut.

  VastaaPoista
 25. Strandberg:

  "jos koira saa kilpirauhasen vajaatoiminnan, veren kolesterolitaso voi nousta ja sepelvaltimotautiakin syntyy."


  Juu, Norjassahan tämä havaittiin 30 000 ihmisen aineistossa, kun jo normaalin rajoissa ollut TSH-arvo yli 1,5 mIU assosioitui peruslipideistä riippumatta kasvaneeseen sydänKUOLLEISUUSriskiin, siinä missä "normaalina" pidetään arvoa <5,5 mIU. Lisäys riskiin oli hyvin merkittävä.

  http://www.eje-online.org/cgi/content/full/156/2/181

  Tässä vielä uudempi tutkimus:

  "Conclusions Thyrotropin levels within the reference range were positively and linearly associated with CHD mortality in women. The results indicate that relatively low but clinically normal thyroid function may increase the risk of fatal CHD."

  "http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/168/8/855?lookupType=volpage&vol=168&fp=855&view=short"


  Sitten on tietenkin kovasti tapetilla olleen fruktoosin taipumus laskea kuparitasoja...

  http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/116/4/625.pdf

  ... joka edelleen vähentää jodihormonin erittymistä ja siten T3- ja T4-hormonien erittymistä:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1694503

  http://livenews.com.au/life/iodine-deficiencies-are-making-our-kids-dumber/2009/6/7/209173


  Erityisesti T3-hormonin puutos on yhdistetty lihavuuteen ja jopa moninkertaiseen sydäntautiriskiin. Kuparin roolikin voi olla monimutkaisempi ja näitä yhdistävä tärkeä tekijä voi olla subklinikaalinen jodinpuutos, josta saa hajua mittaamalla viikon aamulämpötilojen keskiarvon, joka ei saisi olla alla 36,8 C.

  Myös subklinikaalinen keliakia lisää kilpirauhasvasta-aineita ja siitä homma toimii toisinkin päin - viljat pois ja kilpirauhasarvot paranevat:

  "...researchers found that...organ-specific autoantibodies (i.e., thyroid antibodies) -- will disappear after 3 to 6 months of a gluten-free diet."

  http://thyroid.about.com/cs/latestresearch/a/celiac.htm

  Pikku ongelman voikin aiheuttaa se, että yli 80% ihmisistä muodostaa vasta-aineita viljaproteiineille tämän tutkimuksen mukaan - mikrogramma-annoksetkin riittävät reaktioihin:

  http://gut.bmj.com/content/56/6/889.extract

  Australiassa tietenkin herättiin aiheeseen sopivalla tavalla ja aloitettiin lokakuusta 2009 lähtien lisäämään leipään jodia:

  http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,24588081-953,00.html


  Johtopäätös - hoidetaan ongelma lisäämällä leipään aina se, mitä meiltä näyttää puuttuvan ? Foolihappo skipattiin, mutta mitä pienistä.

  Odottelenkin tässä milloin joka viidennellä todetaan gluteeniherkkyys myös oireiden eikä vaan analyysien kanssa, kuten tilastot alkavat näyttää noin 15-20 vuoden päästä. Siinä vaiheessa jokin kympin valtiolle päivässä maksava lääke jo mahdollistanee parin mineraaleilla vahvistetun leipäpalan syömisen päivässä.

  VastaaPoista
 26. Pikku korjaus edelliseen:

  "Norjassahan tämä havaittiin 30 000 ihmisen aineistossa, kun jo normaalin rajoissa ollut TSH-arvo yli 1,5 mIU assosioitui peruslipideistä riippumatta kasvaneeseen sydänKUOLLEISUUSriskiin, siinä missä "normaalina" pidetään arvoa <5,5 mIU. Lisäys riskiin oli hyvin merkittävä."

  Siis lipideissähän tapahtui myös muutoksia, LDL lisääntyi, HDL laksi ja triglydit nousivat. Koska riski alkoi jo kliinisen kilpirauhasen liikatoiminnan rajoilla, löydös viittaa siihen että ihmisten jodinsaannin tulisi olla merkittävästi nykyistä suurempaa.

  Lisäksi tutkitut olivat norjalaisia jotka syövät kalaa paljon joten saavat ilmeisesti myös jodia ihan hyvin.

  VastaaPoista
 27. Yksi aika hassu poikkeus kolesteroliteoriassa on se, miten transrasvat vaikuttavat sydänkohtausten määrään ja miten ne vaikuttavat HDL:ään.

  No, yleisesti ottaen transrasvat (niin 18:2 kuin myös CLA) taitavat laskea HDL:ää. Tämähän on se peruste, miksi maitorasvaa käsittääkseni joskus mollataan myös transrasvoihin vedoten.

  Ja juu, mitäs eroa on sitten kasviöljypohjaisella 18:2 -transrasvahapolla ja CLA:lla sydänkohtauksia ajatellen? Vähän liiankin paljon eroa on mun mielestä:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672941
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20463040

  Eli juu, paljon 18:2 -transrasvahappoa rasvakudoksessa merkitsee viisinkertaista sydänkohtausriskiä. Entä runsas CLA? Puolittaa riskin. Kumpikohan kannattaisi valita..? :o

  VastaaPoista
 28. Varmuuden vuoksi kysyen. Neo, ootko siis vakuuttunut tutkimusnäytöstä, että jodin saannin vahvistaminen esim. ravintolisillä olisi erityisen tärkeä asia?

  VastaaPoista
 29. Tavallinen terveyskeskuksen lääkäri on kyllä aika vahvasti virallista kautta tulleen kolesteroli-infon varassa. Toistaiseksi pöydällä ei ole näkynyt Ravnskovin raportteja. Statiini resepti kirjoitetaan pöydällä olevan käypähoidon mukaisesti (allekirjoittaja mm. Timo Strandberg), eli kokonaiskolesteroli pitää saada korkean riskin potilaille alle 4.5 mmol/l ja LDL alle 2.5 mmol/l. Ei siitä voi tk-lääkäri poiketa.

  VastaaPoista
 30. Olen eri mieltä Timo Strandbergin kanssa. Totta kai kanit sairastuvat jos heille syötetään tyydyttyneitä rasvoja, koska se ei ole heidän luonnollinen ruokavalionsa. Sen sijaan, tyydyttyneet rasvat ovat ihmisen luonnollinen ruokavalio, ja siksi emme siitä sairastukaan, vaan sokerista ja liian suuresta määrästä puhdistettua viljaa (=muuttuu elimistössä glukoosiksi), mikä EI ole ihmisen luonnollinen (=lajinomainen) ruokavalio.

  Miksi tyydyttynyt rasva on ihmiselle vaaratonta?

  1. Ihminen on koko evoluution ajan syönyt tyydyttyneitä rasvoja, sitähän on kaikessa lihassa, sekä erityisen paljon esim. eläinten rasvakudoksissa, aivoissa, selkäytimessä ja sisäelimissä.
  2. Tieteellistä perustaa sille, että tyydyttynyt rasva johtaa sairauteen ei löydy. Esim. Ancel Keysin tutkimukset on manipuloitu, siinä on valittu "oikeimmat" maat, jotta trendi näyttäisi "oikealta". Pohjois-Karjalan projektikaan ei osoita sitä mitenkään selkeästi.
  3. Tyydyttynyt rasva ei hapannu elimistössä.
  4. Monet luonnonkansat syövät edelleen suuria määriä tyydyttyneitä rasvoja, eivätkä sairastu mihinkään hyvinvointisairauteen.
  5. Tyydyttynyt rasva on osoitettu tieteellisesti vahvistavan immuunijärjestelmää.
  6. Tyydyttynyt rasva ei johda huonompaan verirasvojen tasapainoon (HDL/LDL-suhde tai triglyseridimäärä).
  7. Äidinmaito sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja.

  Kolesterolin läsnäolo plakissa sydänkohtauksen jälkeen on mitä todennäköisimmin seuraus siitä, että kolesteroli on pyrkinyt auttamaan jo tapahtuneessa vauriossa, eikä siitä, että kolesteroli olisi kohtauksen aiheuttaja. Kolesterolin syyttäminen on vähän kuin syyttäisi seinän rappauslaastia siitä, että seinään tuli halkeama.

  Miksi kolesteroli on ihmiselle vaaratonta?

  1. Kolesteroli ylläpitää elintärkeitä toimintoja kehossa kuten solun seinämän rakennetta ja kehon immuunijärjestelmää (LDL).
  2. Keho tuottaa suurimman osan kolesterolista itse.
  3. Kolesteroli on luonnollinen aine joka löytyy mm kananmunan keltuaisesta.
  4. Tieteellinen perusta sille, että kolesteroli aiheuttaisi verisuonten kalkkiutumista on todella heikkoa: liian nopeita johtopäätöksiä, manipulointia ja huonoa laatua.

  Sen sijaan hapantuva LDL-kolesteroli, eli pienet LDL-partikkelit, sekä koholla oleva trigly-arvo ovat riskitekijöitä. Jos syöt runsaasti tyydyttyneitä rasvoja (mikä johtaa siihen, että syöt myös suhteessa vähemmän hiilihydraattipitoisia ruokia), niin juuri määrä pieniä LDL-partikkeleita laskee, ja triglyseridiarvo laskee. Myös HDL-arvosi nousee, ja HDL/LDL-suhde paranee.

  Siksi tyydyttynyt rasva on hyväksi ihmiselle. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, myös sinulle Timo Strandberg.

  VastaaPoista
 31. Fysiologisesti hassuinta tässä tyydyttynyt rasva -> pahapaha-keskustelussa on se, että se LDL:ää sorkkiva ja insuliiniresistenssiä aiheuttava palmitiinihappo on oikeastaan se totunnainen pääpahis, siinä missä mm. lauriinihapolla on monenlaisia terveysvaikutuksia. Eivät ole safatkaan yhdellä viivalla.

  Asiaa sotkee erityisesti se, että elimistö itse käyttää omaa palmitiinihappoaan energianlähteenä mm. paastossa ja aerobisessa liikunnassa. Mikä sitten saa sen näyttäytymään negatiivisena kun sitä syödään ? En minä vaan tiedä. Joku fixumpi voisi selittää.

  Flo, selitä ihmeessä oma näkemyksesi siitä

  Muuten inuiiteillakin siitä jopa 70 prosentista kalorirasvasta merkittävä osa taitaa kertatyydyttymätöntä pikemmin kuin tyydyttynyttä. Mitä pohjoisempaan mennään, sitä enemmän kalastuksen rooli kasvaa mutta muun riistan osuus ei olennaisesti nouse. Kun hiilarit laskevat, myös omega3-osaston saanti lisääntyy.

  Sitten on tietenkin nämä paradigmanrikkojat eli maasat ja Tokelau, joissa molemmissa safaa on ollut pöydässä valtavasti. Mikä kummallisinta, kolesterolitasotkin ovat vaihdelleet korkean safa-saannin populaatioilla hurjasti (mm. rendillit, somalia, maasait) ilman juuri mitään vaikutusta sydänsairausriskiin - mitä ei käytännössä ole.

  Minusta ainoa järkevä johtopäätös tässä vaiheessa on se, että jokin muu ruokavaliotekijä saa safat ja etenkin palmitiinihapon näyttäytymään kansanmurhaajana. Lipoproteiinien hapettumista ja sokeroitumista lisäävät tekijät ovat varmasti toivelistan kärjessä. Sokeri ja prosessoidut hiilarit kuuluvat näihin, sitten lektiinipitoinen ruokavalio joka mahdollistaa kaikenlaisten immuuni- ja umpieritystä sotkevien proteiinien pääsyn verenkiertoon.

  Jos jollain on parempi teoria, antaa tulla vaan. Minusta safat ovat viisaiden ruokaa - roskadieetillä ne voivat lisätä ongelmia, mutta fiksulla dieetillä ne voivat omata mm. PPAR-deltan välityksellä monia terveysvaikutuksia, kuten fiksata triglyseridien lisääntymisen aiheuttamaa kalsifikaatiota ja soluvaurioita siellä täällä.

  Minusta on kuitenkin vähän toiveajattelua etteikö *tietyssä ravitsemuskontekstissa* safat yhdistyisi tiettyihin terveysongelmiin. Vähemmän tunnettuna esimerkkinä vaikkapa Alzheimer-riskin kasvu.

  Kaikella on tarkoitus ja uskon että safallakin on pakko olla. On tullut Tourgemanin ja Gracen jutut luettua - niistä oppii paljon.

  VastaaPoista
 32. @Valtsu,

  Uskon että monet ihmiset hyötyisivät jodilisästä. Kelppiä ja merileväää voi syödä, mutta ne saattavat runsaasti nautittuna lisätä joitain sairausriskejä. Lisäksi on keskusteltu levien arsenikista, mutta niiden arsenikki on havaittu suhteellisen vaarattomaksi muodoksi.

  Minulla kehon keskilämpö nousi usealla kymmenyksellä jodilisän myötä ja se korreloi aika hyvin myös kilpirauhasterveyden kanssa.

  VastaaPoista
 33. @Neo

  Aa ok, pitääpä kattoa. Ray Peatin yhessä haastattelussa on näin

  "Mary Shomon: Do you think the majority of people with hypothyroidism get too much or too little iodine? Should people with hypothyroidism add more iodine, like kelp, seaweeds, etc.?

  Dr. Ray Peat: 30 years ago, it was found that people in the US were getting about ten times more iodine than they needed. In the mountains of Mexico and in the Andes, and in a few other remote places, iodine deficiency still exists. Kelp and other sources of excess iodine can suppress the thyroid, so they definitely shouldn't be used to treat hypothyroidism."

  ...mutta toisaalta ton proffan mielipiteet on kyl muutenkin monella tapaa aika sekopäisiä. Pitää kattella kuitenkin tota. Mulla ois kelppiä kaapissa.

  VastaaPoista
 34. Peatin jutut alkavat kuulostaa entistäkin oudommilta. Japanissa syödään kymmeniä kertoja enemmän jodia kuin Euroopassa, mutta jodiin/puutokseen assosioituja ongelmia on vähemmän.

  Minua rassaa pahasti - löysin Corran McLachlanin (2001) artikkelin Medical Hypothesis -lehdestä mutta etäkäyttöpalvelin ei toimi ja joudun odottamaan ainakin huomiseen. Artikkelissa on käppyrät, joiden mukaan A1-kaseiinin yleisyys korreloi sepelvaltimotaudin kanssa paremmin kuin mikään muu tunnettu epidemiologinen muuttuja. Tarkastajana oli - lehden avoimen protokollan mukaisesti - ilmeisesti Nobel-voittaja. Palaamme asiaan.

  SIllä välin tämänkin ketju fiksuille pojille ja tytöille muistutetaan vielä, että ylipaino lisää terveysriskejä ja USA:ssa miehet syövät herran vuonna 200 rapeat 160 ja naiset 340 kilokaloria enemmän kuin vuonna 1971:

  http://www.cdc.gov/nchs/PRESSROOM/04news/calorie.htm


  Merkittävin osa lisäkaloreista tulevat - ylläripylläri - maissiperäisistä makeutusaineista (HFCS) ja prosessoiduista VEHNÄtuotteista.

  Tämä alkaa mennä nimittäin tylsäksi. Jos prosessointi, sokeri/glukoosi-fruktoosisiirappi ja gluteenikyllästetty mutanttisupervehnä yhdistetään hitaasti tappavaksi hillopiirakaksi, syntyy (syntyi) ihmiskunnan pahin terveysongelma sitten maanviljelyksen keksimisen. Siinä jää kaseiinitkin kakkoseksi.

  Jätetään nyt edes hetkeksi safat rauhaan - muutoin läskejä ei voisi saarnat vähempää innostaa. Liikalihavuus lisää sydänsairauksien riskiä, nostaa verenpainetta, diabetesta ja vie lethargian kierteeseen.

  Suomalaiset koulut paleolle!!!

  VastaaPoista
 35. Pitää alkaa futista kattomaan. Potkitaan vielä hetki "konsensusdieettiä" eli Välimeren ruokavaliota pataan jotta kaikille jää hyvä mieli. Pätkä interventiotutkimuksesta jossa vertailtiin hypetettyä Välimerta ja kivikauden dieettiä:


  "Reported food composition differed between the two
  groups such that subjects in the Palaeolithic group had a
  much lower intake of dairy products, cereals and oil/
  margarine, and a higher intake of fruits and nuts (Table 5).
  The intake of vegetables, meat, meat products or fish did
  not differ significantly between the groups. Total fat intake
  was low with no difference between the groups (Table 6).
  Absolute protein intake was identical in the two groups
  while relative protein intake (as a percentage of total energy
  intake [E%]) was higher in the Palaeolithic group. Absolute
  carbohydrate intake was 43% lower in the Palaeolithic
  group, and 23% lower in terms of E%. Glycaemic load was
  47% lower in the Palaeolithic group and correlated strongly
  with cereal intake (r=0.75, p<0.0001).

  Energy intake was 25% lower in the Palaeolithic group
  (p=0.004; Table 6) despite similar quantities of consumed
  food (by weight; Table 5). After adjustment for energy
  intake, the improvement of AUC Glucose0–120 was still
  larger in the Palaeolithic group (p=0.02;"


  Lyhyt suomennos: "En tiedä miksi haaskaatte aikaanne ja terveyttänne kulkemalla edes maito- ja viljahyllyjen ohi, onko teissä jotain vikaa ?"

  www.springerlink.com/index/H7628R66R0552222.pdf  No, ainoa syy (maitorasvan säilyttämiseen) lienee samanaikainen vielä rajumpi hiilarien vähennys, kuten treenauksesta ja alakarppauksesta haastateltu professori Jeff Volek löpisee:

  http://www.tmuscle.com/readArticle.do?id=1670854

  VastaaPoista
 36. Väite, että statiinit ovat suhteellisen vaarattomia on pöyristyttävä! Näiden sivuvaikutuksia on mitätöity systemaattisesti lääkefirmojen toimesta ja näyttääkin siltä, että statiini aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä. Olen lopettanut lukuisten potilaitteni kohdalla statiini, joka on aloitettu PELKÄSTÄÄN sen vuoksi, että kolesteroli on ollut tasoa 5,3 tai muuta järjetöntä.

  Epämääräisistä oireista ja sivuvaikutuksista kärsineet potilaat ovat parantuneet lopettaessaan statiinin käytön ja ruokavalio-ohjeistuksella (VHH, paleo, zone) tulleet terveemmiksi kuin koskaan. On käsittämätöntä, että sinä Timo Strandberg, kehtaat väittää statiineja turvalliseksi lääkevaihtoehdoksi.

  Kirjoituksesi oli muutenkin niin paljon täynnä aukkoja sekä yleistyksiä, etten valitettavasti voi pitää tekstiäsi juurikaan misään arvossa.

  Edelliset kommentoijat ovatkin jo argumentoineet kirjoitukseesi kolesterolin osalta niin kattavasti etten näe siihen enää toistamisen tarvetta.

  terveisin, Olli Sovijärvi, LL

  VastaaPoista
 37. Teme:

  "Miksi korkea LDL on hyvä ikäihmisillä(pirteämmät) ja miten kommentoit matalan LDL:n ja tulehdusten lisääntymisen korrelaation (kuten Ravnskov tutkimuksissaan on todennut). Onko vastanäyttöä vai puhuuko Ravnskov palturia?"

  Temellä oli tuolla erilaisten vuodatusten välissä ihan asiallista pohdintaa aiheesta.

  Monet asiasta lukeneet eivät usko että kolesterolilla on mitään tekemistä valtimotaudin kanssa mutta usein he samalla perustelevat omia ravinto näkemyksiään veren rasva-arvojen muutoksilla. Jotenkin kummallista ja epäloogista ajoittain.

  Kitavalaisista on kirjoitettu paljon koska heitä on tutkittu. Sydänsairaudet ei vaivaa ja kolesteroliarvot lähellä keskiverto ruotsalaista. Hiilareita syödään muistaakseni hyvin paljon.

  (Tolonen varmaan liputtaa taas tässä vaiheessa D-vitamiinin puolesta mutta voi siinä olla muutakin.)

  Miksi meidän pitäisi rukata kolesteroliarvoja jos ne kerran ovat samalla tasolla kuin terveellä kansalla?

  Tässä menee kaksi asiaa kivasti päällekkäin sillä Temen pohdintaan liittyy se että samoihin veren rasva-arvoihin voi päätyä kahden eri fysiologisen mekanismin kautta. Toista ohjaa ravintofysiologia ja toista immunologiset tapahtumat.

  Kitavalaiset syövät runsaasti hiilareita, vähemmän rasvaa ja proteiinia. Koska elimistö varastoi
  vararavinnon rasvana osa syödyistä hiilareista päätyy maksan kautta de novo rasvaksi varastoon. Tuloksena on matala HDL kolesteroli ja korkeat triglyseridit. Tuo yhdistelmä vetää naaman valkoiseksi monelta asiaan tutustuneelta mutta kitavalaiset ovat terveitä meihin verrattuna. Ei kiusaa T2DM tai valtimotauti. Elo on kadehdittavan leppoisaa.

  Miksi kyseinen yhdistelmä (ApoB/ApoA-I) on länsimaisille niin huono juttu jos se ei ole sitä kitavalaisille?

  Sehän voisi olla se inflammaatio (josta Tolonen on puhunut jo pitkään) jota saamme siitä syyttää. Kun elimistössä vallitsee epätasapaino anti-inflammatooristen ja inflammatooristen tekijöiden välillä tapahtuu yhtenä asiana VLDL :n eli triglyjen erittymisen lisääntyminen. Siitä seuraa "automaattisesti" myös HDL:n lasku ja sdLDL:n lisääntyminen.

  Immunologiset asiat erottavat meidät terveistä kitavalaisista ja tekevät meistä mitä me nyt olemme. Jatkokysymys voisi olla että mitä meidän pitäisi tehdä tilanteen korjaamiseksi?

  VastaaPoista
 38. Vai pitäisikö syyttää vaihteeksi geenejä?

  Tuore väitöskirja:

  IL-18-geenin variaatio vaikuttaa subkliinisen valtimonkovettumataudin kehittymiseen ja sepelvaltimotaudin ilmenemiseen miehillä. Lisäksi havaittiin merkitsevä yhteys funktionaalisen IL-18-polymorfian (rs187238) ja sydänäkkikuoleman riskin välillä. Tämä pistemutaatio (rs187238) muokkaa myös korkean verenpaineen vaikutusta sepelvaltimoiden ateroskleroosivaurioiden kehittymiseen ja sydänäkkikuoleman esiintyvyyteen.

  http://acta.uta.f/teos.php?id=11332

  -xx

  VastaaPoista
 39. Fiksuimmat huomaa mistä kohtaa linkistä puuttui yksi i-kirjain, anteeksi.

  Kohta on aika Juhannuksen, kaikki joukolla parantamaan kehoaan grillatulla lenkkimakkaralla; tyydyttynyttää rasvaa ja hiilihydraattia juuri sopivassa suhteessa.

  -xx

  VastaaPoista
 40. xx: "Vai pitäisikö syyttää vaihteeksi geenejä?"

  Miten niin vaihteeksi? Kai se puoli kulkee mukana koko ajan. Sinne laitetaan perinteisesti ehkä liikaakin painoarvoa.

  Kiitos linkistä. Väitöskirjan aihe vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  Tässä pari lainausta siitä:

  "In the present study, the C allele of the IL-18 gene, previously associated with decreased production of IL-18 under inflammatory stimulation, also associates with a lower risk of sudden cardiac death (SCD).

  This finding supports the hypothesis that inflammatory mechanisms are involved in the development of atherosclerosis and the instigation of fatal cardiac complications and SCD."

  "The excretion of IL-18 is stimulated by several agonists that activate the pattern-recognition receptors (PPRs) of monocytes/macrophages. PPRs, such as Toll like receptors (TLR) which are found mainly on cell membranes, are an important part of the innate immune system. At least two agonists for TLRs (lipopolysaccharide [LPS] and flagellin) have been identified to stimulate IL-18 expression"

  VastaaPoista
 41. Tsekkasin tuon Neomiden viitteen Paleosta (Lindberg et al. 2007). Siinä, ja ilmeisesti useissa (?) muissa VHH/Paleo tutkimuksissa päästään lopulta myös siihen tavoiteltuun n. 5 grammaan suolaa /päivä tai alle. Selittynee pitkälti siltä, että kun leipä ja murot/myslit on pois niin niiden mukana tuleva suola jää myös. Suolan vähentäminen tekee hyvää valtimoiden myötäilevyydelle ja verenpaineelle. Suolan merkitys inflammaation aiheuttajana on myös tutkimuksen alla, tuloksia on puolesta ja vastaan.

  VastaaPoista
 42. Oli fruktoosista, kaiken muun ohessa juttua,

  "Fructose sugar makes maturing human fat cells fatter, less insulin-sensitive
  June 21, 2010

  Fructose, the sugar widely used as high-fructose corn syrup in soft drinks and processed foods, often gets some of the blame for the widespread rise in obesity. Now a laboratory study has found that when fructose is present as children's fat cells mature, it makes more of these cells mature into fat cells in belly fat and less able to respond to insulin in both belly fat and fat located below the skin."

  http://www.physorg.com/news196347682.html

  Ja geeneistä,

  Gene Therapy Reverses Type 1 Diabetes in Mice, Experimental Technique Shows

  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100621091211.htm

  Ja jotta homman vaikeus ei unohdu,

  "Insight into cells could lead to new approach to medicines
  June 22, 2010

  A surprising discovery about the complex make-up of our cells could lead to the development of new types of medicines, a study suggests.

  Scientists studying interactions between cell proteins - which enable the cells in our bodies to function - have shown that proteins communicate not by a series of simple one-to-one communications, but by a complex network of chemical messages."

  http://www.physorg.com/news196402353.html

  VastaaPoista
 43. Valtsu sanoi...

  "...mutta toisaalta ton proffan [Ray Peatin] mielipiteet on kyl muutenkin monella tapaa aika sekopäisiä. Pitää kattella kuitenkin tota. Mulla ois kelppiä kaapissa."


  En muista kerroinko jo tätä, mutta Peatin lähteet saivat täystyrmäyksen mm. Petro Dobromylskyjiltä. En tosin nyt löydä lähdettä.

  VastaaPoista
 44. Reijo Laatikainen sanoi...

  "Tsekkasin tuon Neonomiden viitteen Paleosta (Lindberg et al. 2007). Siinä, ja ilmeisesti useissa (?) muissa VHH/Paleo tutkimuksissa päästään lopulta myös siihen tavoiteltuun n. 5 grammaan suolaa /päivä tai alle."


  Lindebergin (2010) mukaan Kuna-intiaanit ovat kiinnostava poikkeus - heillä länsimaihin verrattava suolan päiväsaanti ei assosioitunut kohonneeseen verenpaineeseen.

  Hän myös viittaa neljään tutkimuspaperiin, joiden mukaan hyperinsulinemia on voimakkaasti liitetty verenpaineen nousuun. Samoin korkea proteiinin saanti saattaa alentaa verenpainetta (6 lähdeviitettä).

  Juuri noin kävi Lindebergin omissa interventiotutkimuksissakin paleoruokavaliolla.

  VastaaPoista
 45. Westie kirjoitti...

  "Kitavalaisista on kirjoitettu paljon koska heitä on tutkittu. Sydänsairaudet ei vaivaa ja kolesteroliarvot lähellä keskiverto ruotsalaista. Hiilareita syödään muistaakseni hyvin paljon."


  Kitavanilla laajoja tutkimuksia tehneen Lindebergin oma veikkaus on, että:

  "a number of studies with ancestral-like vegetarian diets based on vegetables, fruits and nuts, but not wheat, can dramatically improve the blood lipid levels, actually just as much as drug treatment with statins (6 lähdeviitettä)".


  Kokonaiskolesteroli ja LDL laskivat keskimäärin 25-30% verrattuna täysviljaa vähintään 50% sisältävällä USDA:n ravintomallilla eläneisiin.

  Parannus lipideissä oli jopa suurempi kuin yleensä terveämpinä pidetyillä lakto-ovovegetaristeilla.

  Uskoopa kumpaan ravintosatuun hyvänsä, yhteistä molemmille näyttää olevan se että vehnä ei kuulu kuvioon muuten kuin kauhukakarana.

  Milloin herätyskello alkaa kilistä ?

  VastaaPoista
 46. Westie sanoi...

  "Kitavalaiset syövät runsaasti hiilareita, vähemmän rasvaa ja proteiinia - - mutta kitavalaiset ovat terveitä meihin verrattuna. Ei kiusaa T2DM tai valtimotauti. Elo on kadehdittavan leppoisaa."


  Kitavalla tutkituista ei minkään ikäisillä vyötärönympärys ollut kertaakaan yli rinnanympäryksen. Ainoat kaksi ylipainoista ihmistä olivat jo kaupungistuneet ja käymässä sukulaisten luona Kitavalla.

  Ei ole diabetologeilla ja bariatreilla kuin ihmeteltävää:


  "Middle-age spread is a normal phenomenon - assuming you live in the West. Few people are able to maintain their [youthful] waistline after age 50. The usual explanation - too little exercise and too much food - does not fully take into account the situation among traditional populations. Such people are usually not as physically active as you may think, and they usually eat large quantities of food.

  Overweight has been extremely rare among hunter-gatherers and other traditional cultures [18 references]. This simple fact has been quickly apparent to all foreign visitors...

  The Kitava study measured height, weight, waist circumference, subcutaneous fat thickness at the back of the upper arm (triceps skinfold) and upper arm circumference on 272 persons ages 4-86 years. Overweight and obesity were absent and average [body mass index] was low across all age groups. ...no one was larger around their waist than around their hips.

  ...The circumference of the upper arm [mostly indicating muscle mass] was only negligibly smaller on Kitava [compared with Sweden], which indicates that there was no malnutrition. It is obvious from our investigations that lack of food is an unknown concept, and that the surplus of fruits and vegetables regularly rots or is eaten by dogs.

  The Population of Kitava occupies a unique position in the world in terms of the negligible effect that the Western lifestyle has had on the island." (Lindeberg 2010, 116)


  Ei ylensyöntiä vaikka mätänevää ruokaa heitetään jatkuvasti koirille ja painoindeksi olisi ruotsalaisilla sama jos 50-vuotias mies painaisi 19 kiloa ja nainen 22 vähemmän. Fyysistä työtä ei tehty enempää kuin länsimaissa fyysisissä ammateissa.

  Vasta 1900-luvun aikana monet luonnonkansat ovat oppineet länsimaisille ruokavailutavoille ja samalla terveys on huuhtoutunut vessanpöntöstä alas. (17 lähdeviitettä). Kitavalla ollaan vielä pinnan yläpuolella.

  Millä tavalla MEIDÄN pitäisi neuvoa HEITÄ syömään terveellisemmin ja miksi ?

  VastaaPoista
 47. Korjaus:

  "waist than around their hips"

  -> tietenkin lantio > vyötärö. ^^

  VastaaPoista
 48. Timo Strandbergin teoreettinen kirjoitus tuo mieleen vanhan sanonnan: kun itse kysyy ja itse vastaa, ei synny erimielisyyttä. Siksi muutama ulkopuolinen ja enemmän käytäntöä lähellä oleva kysymys, joihin toivon hänen vastaavan.

  1. Strandberg toteaa perustelematta, että "tyydytetyn (tarkoittanee tyydyttyneen) rasvan saannin ja valtimotaudin välillä on yleisesti epidemiologinen yhteys". Nykytiedon mukaan tällaista yhteyttä ei ole, kuten omassa blogikirjoituksessani osoitin 2000-luvun tutkimusviittauksin. Mihin tutkimuksiin Strandberg perustaa vöitteensä?

  2. Kotimaiset tutkimukset osoittavat, että infarktin saaneiden ja terveen vertailuväestön kolesteroliarvoissa ei ole eroa (Lehto ym. 1992, Immonen-Räihä 1992, Airaksinen ym. 1994). Havainto on vahvistettu mm. kuuluisassa Framinghamin tutkimuksessa (Castelli ym. 1996). Miksi saman arvon omaavista vain toiset, onneksi harvat, saavat infarktin, mutta enemmistö ei, jos kerran kolesteroli on infarktin "keskeinen syytekijä"?

  Selitykseksi ei kelpaa infarktin muutaman päivän sisällä aiheuttama kolesterolipitoisuuden lasku. Em. tutkimuksissa mittaukset on tehty ennen tätä.

  3. Dyslipidemioiden Käypä hoito-suosituksessa kaikille suomalaisille on kolesterolipitoisuuden tavoitearvoksi asetettu <5 mmol/l. Strandberg myöntää, että kolesteroli "ei ole yhtä vaarallista kaikissa oloissa". Hoitosuosituksen Score-taulukkokin osoittaa, että kolesterolipitoisuus voi vaaratta olla esim. 8 mmol/l, mikäli verenpaine on kunnossa ja henkilö ei tupakoi. Miksi siis tiukka tavoite <5 mmol/l, jonka ylittää seitsemän-kahdeksan suomalaista kymmenestä?

  4. Liian tiukan, perusteettoman suosituksen myötä jo nyt yli 600 000 suomalaista on määrätty syömään joka päivä elämänsä hamaan loppuun saakka statiineja. Pääosa lääkityksestä kohdistunee seniori-ikäisiin kansalaisiin. Kuitenkin juuri Strandberg ym (1992) ovat osoittaneet, että virkeimmillä ja terveimmillä senioreilla on "vaarallisen korkeat" kolesteroliarvot! Miksi heitä pitäisi lääkitä?

  Lääkittävien määrä kasvaa vuosittain 15-20 %. Mikäli pyritään Käypä hoito-suosituksen asettamaan väestötavoitteesen <5 mmol/l, määrä tulee olemaan 3-4 miljoonaa kansalaista. Onko tämä todellakin Käypä hoito-suosituksen laatijoiden tavoite? Jos ei, niin mikä se on?

  5. Mikä on Strandbergin näkemys statiinien haittavaikutuksista? Kirjataanpa se tulevaisuutta varten.

  Viitteet
  Airaksinen T ym. Suomen Lääkärilehti 1994;42:290-5.

  Castelli ym. Atherosclerosis 1996;124:Suppl S1-S9.

  Immonen-Räihä P. Turun yliopiston julkaisuja 1992;Sarja C osa 90.

  Lehto ym. Duodecim 1992;108:33-9.

  Strandberg ym. Suomen Lääkärilehti 1991;46:1256-60.

  VastaaPoista
 49. Mielenkiintoinen kommentti Kari Salmiselta! Toivottavasti Strandberg suostuu vastaamaan kysymyksiin. Jos ei suostu, niin uskon kenties mieluummin vastaväittäjiä mielenkiintoisten väittämiensä kanssa.

  Neo, tarkoitatko ehkä tämän kommenttiosiota, kun mainitsit Peterin ja Peatin? http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2008/08/age-rage-and-ale-vldl-degradation-and.html Mä oon kyllä kattellut, mitä Peter, Stephan yms on mieltä Peatista, ja mun mielestä niiden kannat on enemmänkin neutraaleja (tai ihmetteleviä). Stephan teki sen kirjoituksen omega6-rasvojen kilpparisupressiivisuudesta luettuaan ensin Peatilta vastaavanlaisen väitteen: http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/12/omega-6-linoleic-acid-suppresses.html

  Reijo, onko sulla millainen pohja tuolle suolaväitteelle? Näyttääkö selkeältä, että NaCl-saanti voisi olla syytekijä verenpaineongelmissa useimmilla ihmisillä?

  VastaaPoista
 50. Timo Strandbergille kysymys: Mikä Ravnskovin argumenteista on väärä? Mikä kumoaa ne?

  VastaaPoista
 51. Valtsu,

  Suolarajoituksesta on helppoa olla samaa mieltä, lasku korkeassa verenpaineessa on 16/9-22/14 luokkaa:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2573761


  On toinen asia miten tärkeää pelkkä verenpaineen hoitaminen on muiden riskitekijöiden puuttuessa - eri puolilla maailmaa pidetään eritasoista verenpainetta vaarallisena/vaarattomana.

  Tässä on lueteltu lähteineen erilaisia strategioita verenpaineen vähentämiseksi:

  http://www.naturopathydigest.com/archives/2006/nov/vasquez.php

  Kuten huomaa, paastoamiselta DASH-dieetille on kovin kovin tehokasta.  PS: Sanokaa kyyniseksi ihmiseksi, mutta lyön luostarioluen vetoa, ettei dyslipidemioiden käypähoidon kirjoittajalla ole mitään insentiivejä "osallistua keskusteluun" jossain blogissa.

  VastaaPoista
 52. Neomide kerkesikin vastata Valtsun kysymykseen suolasta. Verenpaineen säätely on monesta muuttujasta kiinni. Natriumin vastavaikuttajana kalium on kai yhtä tärkeä. Jos natriumia voidaan vähentää ja samalla kaliumia lisätä, kuten Paleossa, päästään parempiin tuloksiin kuin pelkällä natriumin vähentämisellä.

  Kun syödään runsaasti kasviksia ja vähennetään eineksiä ja leipätuotteita leikkeleineen tippuu suolan saanti ja lisääntyy kaliumin saanti.

  Natriumin siedossa on yksilölliset suuria eroja, toiset on verenpaineen kannalta ns. suolasensitiivisiä, toiset ei.

  Neomiden jutulle vähän jatkoa. Kohonnut verenpaine on yleensä merkki siitä, että valtimot eivät toimi optimaalisella tavalla. Putket alkavat kovettua ja paksuuntua, kaikkialla valtimopuustossa. Endoteelin toiminta on häiriintynyt, typpioksidia ei vapaudu kuten olisi optimaalista, verisuonet eivät myötäile ja korjaa vähäisiä verisuonivaurioita normaalisti, tulehdusreaktiot lisääntyvät jne. Kohonnut verenpaine lisää paitsi stroken ja sydäninfarktin myös kognition alenemisen, erektiohäiriön, katkokävelyn riskiä. Vahvistaa siis käsitystä, että verenpaine vaikuttaa aivoista varpaisiin, ja sitä, että kohonnutta verenpainetta kannattaa alentaa myös niillä joilla sen on ainoa riskitekijä. Tietenkin muut tunnetut ja uudet CV riskitekijät kertaavat verenpaineen alentamisen tärkeyttä. Lisäksi verenpaine aiheuttaa länsimaissa vähintään yhtäpaljon ennenaikaisia kuolemia kuin tupakka, selvästi enemmän kuin dyslipidemia.
  Kts. http://www.ravitsemusterapeutti.net/blogi/2010/04/14/33

  Vielä pari lisäviitettä Valtsulle:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19620517
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013746


  Neomide: Olisiko sulla takataskussa heittää jokin keskeinen review/meta-analyysi/RCT viite vehnän/gluteiinin vaikutuksista terveyteen? Olisi aika päivittää näitä tietoja.

  VastaaPoista
 53. Off topic ehkä, mutta liitty kolesteroliin ja sen syntyperiin. Hämmästykseni huomasin, että YLE on vihdoin julkaistanut ravitsemus/terveys uutisia jotka ovat virallisen tahon ruokasusositusksia vastaan (tähän mennessä niitä ei ole uutisoitu):
  http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/06/nopeiden_hiilihydraattien_sydanhaitoista_lisaa_nayttoa_1779097.html
  http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/06/quotd-vitamiinin_mittaus_rutiiniksi_laakarikaynteihinquot_1775430.html
  http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/06/kaikki_maidon_rasvat_eivat_ehka_olekaan_vaaraksi_1782168.html

  Samaan aikaan THL yrittää uutisoida vielä vanhalla "rasvan vähennys"-linjalla: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/06/suomalaiset_ovat_parantaneet_elintapojaan_1779645.html

  VastaaPoista
 54. Jos kerran yli puolet 15-64 vuotiaista suomalaisista ei syö päivittäin tuoreita kasviksia, sen luulisi korreloivan isostikin suomalaisten suurten sv-tautien määrän kanssa.

  -xx

  VastaaPoista
 55. Reijo Laatikainen:
  "Lisäksi verenpaine aiheuttaa länsimaissa vähintään yhtäpaljon ennenaikaisia kuolemia kuin tupakka"

  Niin, kansainvälisen Interstroke-tutkimuksen mukaan ainakin aivohalvauksissa korkea verenpaine oli suurempi syyllinen (joka 3. tapaus) kuin tupakka (joka 5. tapaus).

  -xx

  VastaaPoista
 56. Talvimaidon laatua pohdin itsekin. Jon näitä potentiaalisia muuttujia etsii, niin mieleen tulee rasvaisuuden ohella ainakin D3, K2, CLA ja kaseiinityypit - kaikkien rooli nimenomaan maidosta saatuna epäselvä mutta pohtimisen arvoinen.

  Pelkästään kaseiinikysymyksen vuoksi suosisin varmuuden varalta ruotsalaista maitoa, koska lottopallo A1-maidon suhteen napsahtaa vähemmän herkästi kohdalle. Sama pätee vähäkaseiinisempiin maitotuotteisiin, joita käytän maitoa enemmän vaikken toki kokoaikaa.

  VastaaPoista
 57. xx sanoi...

  "Jos kerran yli puolet 15-64 vuotiaista suomalaisista ei syö päivittäin tuoreita kasviksia, sen luulisi korreloivan isostikin suomalaisten suurten sv-tautien määrän kanssa."


  En ottaisi tätäkään jumalan sanana - on populaatioita joissa pelkkä vihannesten puute ei ole yhdistynyt kasvaneeseen kroonisten sairauksien kasvuun ollenkaan.

  Jos elää lihalla niin lihan laatu ja muut elintavat ovat ilmeisesti olennaisempia.

  VastaaPoista
 58. Neonomidelle:
  Onhan noita populaatioita vaikkakaan ei niin montaa (mutta oliko _pelkällä_ lihalla eläviä ja ilman kalaa, mainitsepa joku muistin virkistykseksi?), vaan nyt puhe oli suomalaisista. Et voi uskoa, että niillä päivittäin tuoreita kasviksia (marjat, hedelmät, vihannekset...) syövillä suomalaisilla olisi enemmän tai vain yhtä paljon sv-tauteja kuin ei-päivittäin syövillä suomalaisilla. Toisin sanoen, kun vähennetään kasvisten syöntiä, mitään muutoksia ei näkyisi kansakunnan tasolla?

  Toki mm. C-vitamiinia saa muualtakin, mutta kyllä silti on syytä muistuttaa sen kyvystä hidastaa solutasolla tiettyjen molekyylien kuten esim. lipoproteiinien hapettumista, joka on sydän- ja verisuonitaudeissa ensimmäisiä vaiheita.

  -xx

  VastaaPoista
 59. Pitäiskö marja/hedelmä/vihannes -keskusteluihin ottaa vielä nääkin jutut sekoittamaan kokonaisuutta:
  http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2007/12/fruit-and-vegetables-re-post.htmlhttp://donmatesz.blogspot.com/2009/08/phytochemical-fallacies.html ;)

  VastaaPoista
 60. Mitä enemmän ihminen syö sellaista ruokaa joka voi hapettua elimistössä, sitä enemmän kasvisten (ja myös hedelmien) antioksidantit auttavat, eikö vaan?

  Ja: mitä enemmän ihminen syö kasviksia ja hedelmiä, sitä vähemmän hän todennäköisesti syö omega6-pitoista ruokaa, esim. vilja, valmisruoka, eikö vaan?

  VastaaPoista
 61. xx sanoi...

  "Onhan noita populaatioita vaikkakaan ei niin montaa (mutta oliko _pelkällä_ lihalla eläviä ja ilman kalaa, mainitsepa joku muistin virkistykseksi?)"

  Lindebergillä on ei-ranta-alueilla asuvista hyvin riippuvaisesti elukoilla elävistä erinomaiset lipidimarkkerit omaavista kansoista 12 lähdeviitettä (haluatko että etsin?). Suurin osa rasvasta oleiinihappoa ja riistassahan on aina myös omaa omega kolmosta.

  Mitään *täysin* lihaa vuoden ympäri syövää kansaa ei ainakaan enää ole tiettävästi olemassa ja monet inuiititkin pistivät maustumiskuoppaan (mätänemään) lihan sekaan hieman kasveja. Monet inuiitit eivät kuitenkaan pitäneet kasviksia "ihmisen ruokana". On kuitenkin paljon enemmän lähes täydellisiä karnivooreja kuin lähes täydellisiä kasvissyöjiä. Murdockin Ethnographic Atlaksen mukaan yli 200 tutkitusta luonnonkansasta yksikään heimo ei saanut kasvikunnan tuotteista yli 85% kaloreista, mutta useampikin sai yli tuon eläinkunnan tuotteista. Metsästys on myös aina metsästystä ja keräily sisältää myös pieniä eläimiä ja ansastusta.

  Silti jossain BBC:n "paleodokkarissa" pistettiin korkean sydänriskin porukkaa asumaan metsään ja syömään "simpanssinruokaa" eli kasviksia ja frankenhedelmiä kuten jumbobanaaneja. Sitten ihailtiin huulet ymmyrkäisinä kun kokonaiskolesteroli tippui. Veikkaan että useimpia heitä olisi pitänyt uhata aseella jotta olisivat jatkaneet samaa dieettiä päästyään metsästä himaan.


  "- - vaan nyt puhe oli suomalaisista. Et voi uskoa, että niillä päivittäin tuoreita kasviksia (marjat, hedelmät, vihannekset...) syövillä suomalaisilla olisi enemmän tai vain yhtä paljon sv-tauteja kuin ei-päivittäin syövillä suomalaisilla."

  En uskokaan, mutta en myöskään oikein usko että liharavinto per se olisi automaattisesti merkittävämpi itsenäinen syy kuin rehujen "puute". Siinä ei ole mitään järkeä. Jos jokin selkeä selittäjä löydetään, siihen melkeinpä täytyy liittyä kalorintarpeen ylittävä ruokavalio. Luonnonkansoilla hiilarien saanti on ollut luokkaa 20-40% ja hiilarit pääosin hitaita ja pahimmat lektiinit poiskeitettyjä/hapatettuja, mutta nykyisinhän lihominen taitaa yhdistyä juuri höttöhiilareihin.


  "Toisin sanoen, kun vähennetään kasvisten syöntiä, mitään muutoksia ei näkyisi kansakunnan tasolla?"

  Monipuolinen kasvisten syönti (ravinteet JA yksipuolisen kasvien omien haitallisten saannin välttäminen) on tottakai jees, mutta kaikki kasvikset eivät ole samanarvoisia.


  "Toki mm. C-vitamiinia saa muualtakin, mutta kyllä silti on syytä muistuttaa sen kyvystä hidastaa solutasolla tiettyjen molekyylien kuten esim. lipoproteiinien hapettumista, joka on sydän- ja verisuonitaudeissa ensimmäisiä vaiheita."

  Kun vältetään (esi)diabeettisia verensokereita, niin kyllähän myös antioksidanttien tarve vähenee. Riistanlihassa on C-vitamiinia - eläimet osaavat yleensä muodostaa sitä itse. Sokeroituminen vähenee ja insuliini ei muuta verisuonten lihassoluja osteogeenisiksi kalsiumfosfaattia erittäviksi soluiksi. Korkea HbA1c on huonoimpia uutisia sydänriskin kannalta mitä tulee mieleen.

  Piilevä keliakia on eri arvioiden mukaan yleistynyt 1950-luvulta noin 1:3000 -> 1:100. Tällä vauhdilla ollaan parissa sukupolvessa linjassa 1:3+ tai jopa 1:5... eikö ole kivaa ? Haluatko tietää kuinka moneen sairauteen piilevä keliakia lisää riskiä ? Heitä villi veikkaus.

  VastaaPoista
 62. Nopeiden hiilarien/hiilarikuorman vähetessä myös C-vitamiinin tarve alenee ja samansuuntaista on havaittu joidenkin B-vitamiinien kohdalla. E-vitamiinien täyskirjo ja Q10 taitavat myös olla hyvin tärkeitä antioksidantteja tuon aina vaahdotun Ceen ohella. On läjä interventiotutkimuksia, joilla on saatu verimarkkerit ja/tai sydänkohtaukset kuriin statiineihin verrattavasti.

  Kai luit aiemmat lähteeni, joiden mukaan kliiniset statiinitutkimukset Vioxx-skandaalin myötä tiukentuneiden standardien jälkeen ovat olleet neutraaleja tai menneet pieleen ?

  Sitten tietenkin viljat näyttävät lisäävät sekä vesiliukoisten että rasvaliukoisten vitamiinien tarvetta, todennäköisesti sekä antiravinteiden että verensokeriefektiensä kautta.

  Esimerkiksi Euroopan eri osien vanhemmat riisitautiepidemiat selittyvät paremmin viljoilla ja/tai lihanpuutoksella kuin D-vitamiinin tai kalsiumin puutteella. Tästä on mooonta tutkimustakin.


  Tuntuu että pitää vakuuttaa ihminen kerrallaan viljojen haitallisista terveysvaikutuksista, koska niin harvalle on tullut mieleenkään pohtia koko asiaa. Kuitenkin alamäki alkoi jo maanviljelyn aloittamisen myötä ainakin 10 000 vuotta sitten, jolloin viljat olivat paljon kesympiä kuin nykyään.

  Toki 20 000 vilja"rodun" piiriin mahtuu paljon vaihteluakin, mutta jos kerran on jo näyttöä että viljattomat vegaanit sairastelevat vähemmän kuin laktovegetaristit, niin jonkin täytyy mättää ja pahasti.


  Laatikaiselle:

  Ei ole antaa meta-analyysia, eikä sellaista varmaan olla ihan heti tekemässä. Pieni sisäinen salaliittoteoreetikkoni veikkaa, että sen rahoittaminen ei ole oikein kenenkään ekonomisissa intresseissä. Vanhat floodiketjut kannattanee kyllä tsekata jos kaipaa lisälähteitä:

  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451-90.html?sid=6b8635d5c392b1680f6bed8bb5ebc985


  Yksi älytön ilmiö on etenkin jenkeissä hirveän muodikas IBS-diagnoosi, jolla saadaan aivan uusi mahavaivaisten sukupolvi "design-lääkkeille" ja syömään entistä enemmän suolistoon mikrohaavaumia kroonisesti aiheuttavia viljakuituja. Jos viljaa ei mene kuten pitäisi, niin lisätään tietenkin kuitua ja vaihdetaan lääkkeitä!

  VastaaPoista
 63. Flo sanoi...

  "Ja: mitä enemmän ihminen syö kasviksia ja hedelmiä, sitä vähemmän hän todennäköisesti syö omega6-pitoista ruokaa, esim. vilja, valmisruoka, eikö vaan?"


  Sisäinen kriitikkoni haluaisikin kysyä, että onko 0mega 6-lähteen suhteen väliä, että saako sen valmisroiskeläpästä (transrasvojen mausteena) vaiko kasviöljynä ?

  Eiköhän viljoja vedä enemmän tai vähemmän kaikki . minkä tähden nämä interventiotutkimuksetkin ovat aina enemmän tai vähemmän viljoja käyttävien välillä. Sitten se pikku ongelma, että ei ole oikein luotettavaa mikä lasketaan aina täysjyväksi ja mikä valkoviljaksi - prosentithan vaihtlevat lähteen mukaan.

  VastaaPoista
 64. Sami Uusitalo...

  "Rasvapelottelu johti osallani tärkkelyspitoisten ruokien suosimiseen ja 27 kg lihomiseen.

  Päinvastaisella linjalla olen nyt 24 kg kevyempi kuin pahimmillaan. Tyydyttynyt rasva ja kolesteroli eivät olleet ruokavalion ongelma vaan liian suuri tärkkelys.

  Ai niin, tutkimuksista ei löydy tukea minun sairastumiselle/tervehtymiselle. Tosin omasta puntaristani löytyy. Kumpaakohan pitäisi uskoa."


  Luepas sinäkin Sami Taubesin GCBC, siinä riittää positiivisia lähteitä niin paljon kuin jaksat lukea VHH-ideologian kannalta. Eräässä koosteessa 10 kilon laihduttaminen oli 50 kertaa todennäköisempää VHH:lla kuin "tasapainoisella vähärasvaisella ruokavaliolla".

  VastaaPoista
 65. Jurpolukki sanoi...

  "Voitteko ottaa kantaa tähän tutkimukseen"


  "Results.
  —Total coronary heart disease risk was reduced by 46% in the intervention group as compared with the control group at end-trial. During 5 posttrial years, the risk factor and medication differences were largely leveled off between the groups. Between 1974 and 1989 the total number of deaths was 67 in the intervention group and 46 in the control group (relative risk [RR], 1.45; 95% confidence interval [Cl], 1.01 to 2.08; P=.048); there were 34 and 14 cardiac deaths (RR, 2.42; 95% Cl, 1.31 to 4.46; P=.001), two and four deaths due to other CVD (not significant), 13 and 21 deaths due to cancer (RR, 0.62; 95% Cl, 0.31 to 1.22; P=.15), and 13 and one deaths due to violence (RR, 13.0; 95% Cl, 1.70 to 98.7; P =.002), respectively. Multiple logistic regression analysis of treatments in the intervention group did not explain the 15-year excess cardiac mortality.

  Conclusion.
  —These unexpected results may not question multifactorial prevention as such but do support the need for research on the selection and interaction(s) of methods used in the primary prevention of cardiovascular diseases.

  (JAMA. 1991;266:1225-1229)"


  Mitä tuohon nyt muuta voi sanoa kuin : "LOL" ?

  VastaaPoista
 66. No okei, kyllä Timpan tutkimukseen voi muutakin kommentoida. ^^

  Kokotekstistä:

  "Surprisingly, there
  were significantly more deaths due to violent causes (suicide and accidents) in the intervention group (13 deaths) than in the control group (one death) (P =.002)."

  http://jama.ama-assn.org/cgi/reprint/266/9/1225


  Eli 13 kertaa enemmän väkivaltaisia kuolemia interventioryhmässä. Olipas sattuma!

  Tässä klassinen omegatutkija Joe Hibbelnin tutkimus linolihapon saannista 12 siemenöljystä:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15736917

  ...ja ko. paperista kiva käppyrä jossa on varsin makea korrelaatio henkirikosten välillä 5 maasta joista sai luotettavaa tilastoa molemmista:

  http://1.bp.blogspot.com/_zULJExxrW54/SLy7ChUg45I/AAAAAAAAALE/Yi6oeV9lqrI/s1600-h/linoleic+hom.JPG

  Eli Y-akselilla henkirikosten todennäköisyys, X-akselilla linolihapon saanti energiaprosentteina, jokainen piste tietty vuosi tietyssä maassa.

  Tässä vain jenkkilä:

  http://4.bp.blogspot.com/_zULJExxrW54/SLy7U-GKACI/AAAAAAAAALM/int6UXUqlaI/s1600-h/Linoleic+hom+US.JPG

  Sinnepäin, vai mitä ? Britanniassa vaihteleva aselainsäädäntö ei sekoita asioita niin paljoa ja tulos on tällainen:

  http://4.bp.blogspot.com/_zULJExxrW54/SLy8mR_c4zI/AAAAAAAAALU/tNQOb_dqB28/s1600-h/untitled.JPG

  Rotakin alkavat väkivaltaisemmiksi ja jopa tappaa hiiriä kun linolihapon saanti lisääntyy ja rotat ovat sentään siementen syöjiä luonnostaan:

  http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/128/12/2505

  http://lib.bioinfo.pl/pmid:11720079


  Ehkä taustalla on kuin onkin evoluutiobiologinen mekanismi ? Luonnossahan linolihappopitoiset siemenet ovat saatavilla lähinnä samoihin aikoihin kuin eläimet ovat kiimassa - seksi ja aggressio kuuluvat vääjäämättä yhteen jotta saadaan kilpaveljet ja siskot kyykkyyn...

  VastaaPoista
 67. Okei, lienee Neonomiden lähinnä tällä hetkellä suosiman "lipiditeorian" vuoro. ^^

  http://endo.endojournals.org/cgi/content/full/144/9/4154


  Kiinnostavaa tuossa on se, että lipidihypoteesista siirrytään "glukolipotoksisuuteen" (glucolipotoxicity) eli ponderoidaan tyydyttyneiden rasvojen haitallisuuden riippuvuutta veren *glukoosipitoisuudesta*. Tätä versiota sydäntautien syistä olen pohtinut jo jonkin aikaa ja selittäisi useita asioita paremmin kuin muut versiot. Tarvitaan kunnollisia interventiotutkimuksia. HbA1c on hyvä paikka aloittaa, mutta muitakin pysäkkejä jää toki.

  Jeff Volekin tutkimuksista voi vääntää samankaltaisia johtopäätöksiä:

  "One of the remarkable effects in the data presented that may have contributed to the results is that despite the three-fold greater saturated fat in the diet for the low carb group, saturated fat in the blood turned out to be higher in the low fat group due to the process known as carbohydrate-induced lipogenesis. Dr. Volek points out that "this clearly shows the limitations of the idea that 'you are what you eat.' Metabolism plays a big role. You are what your body does with what you eat."

  http://www.sciencedaily.com/releases/2007/12/071203091236.htm


  Mikäs olisi sitten korjaussarja ? Sen pitäisi alentaa ilmeisesti verensokereita - todennäköisesti sekä paastoarvoa, sokerihemoa ja aterian jälkeistä ja tietty ehkäistä hyperinsulinemiaa. Seuraa paljon sormeen pistelyä.

  Palataanpa jälleen kivikaudelle: ^^

  "In a clinical study in Sweden, the research group has now compared 14 patients who were advised to consume an ‘ancient’ (Paleolithic, ‘Old stone Age’) diet for three months with 15 patients who were recommended to follow a Mediterranean-like prudent diet with whole-grain cereals, low-fat dairy products, fruit, vegetables and refined fats generally considered healthy. All patients had increased blood sugar after carbohydrate intake (glucose intolerance), and most of them had overt diabetes type 2. In addition, all had been diagnosed with coronary heart disease. Patients in the Paleolithic group were recommended to eat lean meat, fish, fruit, vegetables, root vegetables and nuts, and to avoid grains, dairy foods and salt.
  The main result was that the blood sugar rise in response to carbohydrate intake was markedly lower after 12 weeks in the Paleolithic group (–26%), while it barely changed in the Mediterranean group (–7%). At the end of the study, all patients in the Paleolithic group had normal blood glucose."

  http://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070627225459.htm  Viljat, sokeri + muut höttöhiilarit ja mahdollisesti maitotuotteet (paitsi ehkä hera) huitsin nevadaan ja paleota tilalle -> glukoositasot normaaleiksi ja pulinat pois.

  Miksi aiheesta pitäisi olla enää jotain keskusteltavaa ?

  VastaaPoista
 68. Neonomide kirjoitteli ja Jurpolukki rohkenee myös ihmetellä, sillä olen käynyt vain kansakoulun+
  "Kokonaismäärä sepelvaltimotaudin riski väheni 46% on interventio ryhmään verrattuna kontrolliryhmään"
  Ja kuitenkin kuolleisuus oli statiini porukassa suurempi kuin verrokki? Taitaa olla jänöjussi laskuoppia. Ei kävis tekniikan miehiltä tälläinen ynnääminen...juu ei ole pilvet maassa päin.

  Jurpolukki

  VastaaPoista
 69. Lukaisepa vastaustani seuraava(t) viesti(t).

  VastaaPoista
 70. Luen juuri uskomatonta (uskomattoman hyvää) paleoruokavalion tutkija Staffan Lindebergin (2010) juuri englanniksi käännettyä pääteosta Food and Western Disease ja kirjan keskeisiä teemoja on maidon (erit. kaseiinin) ja viljojen kritisointi.

  Lindeberg oli primus motor tuossa Janne K:n edellä poimmassa ja tiedefoorumilla selostamassani tutkimuksissa sioilla - viljapainotteinen ruokavalio siinä aiheutti jopa sioille metabolisen syndrooman joka sitten parannettiin viljattomalla "paleoruokavaliolla". Saman Lindeberg on osoittanut toimivan jo ihmisilläkin.

  Eläimillähän homma näyttää aika selvältä, kuten tästä referaatistani saattaa päätellä:

  http://www.tiede.fi/keskustelut/post1362452.html#p1362452

  VastaaPoista
 71. Mehän ollaan JanneK:n kanssa vähän kuin Deleuze ja Guattari. ^^

  Postprandiaalinen (aterian jälkeinen) hyperglykemia usein toistuessaan ja yhdistettynä valtimosuonissa kalsiumfosfaatin tuotantoa kiihdyttävään insuliiniin (hyperinsulinemia) vahingoittaa valtimoiden sisäpinnan endoteelisoluja:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14523042

  Hyperglykemia edelleen aktivoi NFkappaB-tulehdustekijää joka aiheuttaa liiallisena kaikkea rumaa:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15653566

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15970429

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213311

  On mahdollista, että LDL-kolesterolin glykaatio on evoluution myötä syntynyt mekanismi vähentää hyperglykemian haitalllisia vaikutuksia. Vasta neoliittiset ruoat (sokeri, viljat, prosessoidut hiilarit) ovat tosin mahdollistaneet hyperglykemian siinä skaalassa että glykaation kannalta alttiimmat sdLDL-partikkelit ovat joutuneet "töihin" joka johtaa pikku sivuvaikutukseen - valtimotauteihin. Tehokkain tapa rajoittaa sdLDL:n muodostumista on karsia näitä höttöhiilareita pois JA alentaa yleensä hiilarien saantia.

  Yritän tässä vain löytää frameworkin tapahtumille, joita EI näytä tapahtuvan metsästäjä-keräilijöillä - ruokavaliotekijät ovat osa puzzlea.

  Aivan helvetin moni asia vaikuttaa parantavan vaikkapa insuliinisensitiivisyyttä mikä näyttää olevan monen ongelman taustalla, joten toivoakin on tämän paleonäkökulman ohella.

  VastaaPoista
 72. Kolesterolilääkityksestä esiintyy yhä enemmän kriittisiä näkemyksiä. Yksi sellainen on New York Timesin
  pääkirjoitus http://20.fi/4981. Ei se anna lääkkeistä lainkaan niin optimistista kuvaa kuin professori Strandbergin kirjoitus. Esimerkiksi uudet kolesterolia alentavat lääkkeet eivät estä plakin muodostusta valtimoiden seinämissä.

  Uuden brittitutkimuksen mukaan etyyliesteröidyn kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA) pääsee hyvin plakkiin, jossa se vähentää vaahtosoluja, tulehdussytokiineja (-geenejä) ja tulehdusta (inflammaatiota ja lisäksi se stabilisoi plakkia, niin ettei se repeä herkästi eikä lähetä infarkteja aiheuttavia palasia verenkiertoon. Tutkimus selittää uudella tavalla etyyliesteröidyllä kalaöljyllä suurissa väestötutkimuksissa (DART, GISSI, JELIS) saatuja hyviä tuloksia.
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1758

  VastaaPoista
 73. Tästä kaikesta on tehtävä välipäätelmä, hiilaria kulutuksen mukaan, mieluummin hidasta ja ravinnepitoista , tyydyttyneen namirasvan laatu on palautettava ravintoeläinten syömisiä muokkaamalla, alkoholia pikkasen (korkeintaan pari pulloa punkkua kerr... eiku viikossa), keskipäivän aurinkoa nahkaan, ja viljojen poistaminen ruokavaliosta vakavaan harkintaan. Maito on vielä ainakin minulle ???. Viljojen (länsimainen^^) hapatus ja muu käsittely laajemmin käyttöön? Onhan paljon muutakin, onneksi ja onnettomuudeksi.
  Eriytyykö ihmislaji viljansyöjiin ja liha-vihannessyöjiin, ja mitä tästä seuraa, lajiutuminen? ^^
  Vastustaako Evoluutio kategorisesti geenien salojen paljastumista, vai julkaiseeko Seiska ensi viikolla kohu-uutisen! Joutilaan laiskaa pohdintaa, viittaan kaikkeen sekä yleiseen keskusteluun!

  Tuohon Deleuze-Guattari – heittoon oli tartuttava kuitenkin, antaa Deleuzen puhua Wikin kautta,

  "What do you know about me, given that I believe in secrecy? ... If I stick where I am, if I don't travel around, like anyone else I make my inner journeys that I can only measure by my emotions, and express very obliquely and circuitously in what I write. ... Arguments from one's own privileged experience are bad and reactionary arguments."
  Melko kieroa, vai mitä^^

  Sekoilun vähenemisen estämisen puolesta taistellen, sekä elliptisen ja funktionaalisen offtopikin nimissä julkaisen tämän lähes kuolemattoman latteuden, omalla nimimerkilläni, ja nojatuolifilosofien ja keittiöpsykologien laiskuuden ja tyhmyyden johdosta perustamatta jääneen killan puolesta;

  A modern hunter-gatherer is a hunter of safety and stability, and a gatherer of earthly possessions! What’s new . He knows cigarrette smoking causes cancer. He is The Man Who Fights Things! He is The Man Who Does Not Know What Is Good Eating! Salt of the earth.
  Jack of all trades – Kaikkien hommien tunkki!

  Hämmentävää tämä pakko ilmaista itse(ä)nsä, now you can see it, now you can’t... Altruismia ja filantropiaa, kuohkeaa taikinaa^^
  Work on the frame, man!

  (Matti Tolosen kommenttiin, viitaten toisessa ketjussa esitettyyn, onko EPA ihmelääke, käärmeöljy, kun se pitää jokapaikkaan…? Mikä aiheuttaa plakkiutumisen, miksi hoitaa ongelmaa, jota ei pitäisi olla? Hoidetaan syy, seuraukset jäävät toteutumatta.
  Toki olemassaoleva täytyy hoitaa, mutta, eikö keskityttäisi enemmän kokonaisuuteen.
  Etyylillä esteröidyt öljyt ovat varmasti oiva ravinne, mutta ei ehkä ratkaisu? En tarkoita, että lopettaisit kommentoinnin, vaan olisi kiintoisa lukea ajatuksiasi laajemmassa kontekstissa, esim paleotouhusta.)

  VastaaPoista
 74. Mitä useammasta "korjaussarjasta" keskustellaan sen parempi.

  Paleokeskeinen elämäntapamuutos lienee monen sairauden hoidon ja ehkäisyn ytimessä, mutta ravintolisät voivat auttaa tässä kummasti. On toinen asia, kuinka paljon - siihen tarvitaan eri muuttujia yhdisteleviä interventiotutkimuksia.

  Kunhan nyt ensin saadaan paleonäkökulma kunnolliseen tarkasteluun ilman älyttömyyksiä kuten hedelmien vetämistä kiloa päivässä(!) ja myös tyydyttyneillä rasvoilla, niin voidaan tutkia mitä hyötyä ravintolisät voivat tähän lähestymiostapaan lisätä. Oma veikkaukseni on, etteivät välttäämättä niin paljoa kuin jos ruokavalio on vehnäsokeripufamössöä kuten niin usein nykyisin on.

  VastaaPoista
 75. Voisitko timo lipidejä ja niiden aiheuttakista plakeista & hoitamista statiineilla tuntevana kommentoida tätä tutkimusta:

  http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/12/1024

  Voi muutkin. Iltalehdessä sama uutisoitu suomeksi:

  http://www.iltalehti.fi/sydan/2010070111970042_sd.shtml

  VastaaPoista
 76. "Varmuuden vuoksi heti alkuun: minulle ajatus kolesterolista valtimotautien syytekijänä ei ole pyhä lehmä, jota ei voi potkia. Mutta kritiikin pitää olla tieteellisesti kestävää, ei pelkkiä mielipiteitä, kuulopuheita tai yksittäisiin tutkimustuloksiin vetoamista."

  Haluaisinpa tietää mihin em kohtaan tuo Temen linkkaama tutkimus lankeaa. Oliko tutkimus:
  A) Tieteellisesti kestämätön
  B) Pelkkä mielipide
  C) Kuulopuhetta
  D) Yksittäinen tutkimustulos
  E) Kanada!

  "Kolesterolin (ja tarkemmin LDL-kolesterolin) merkitys valtimotautien syytekijänä (ei siis vain markkerina kuten monet muut "riskitekijät") perustuu tähänastiseen tieteelliseen tutkimukseen ja etenkin kokonaisnäyttöön."

  Tyhmänä maallikkona tulkitsen Temen linkittämästä meta-tutkimuksesta, että kolesterolin (ja etenkin LDL-kolesterolin) merkitys valtimotautien syytekijänä ei perustu tähänastiseen tieteelliseen tutkimukseen, eikä etenkään kokonaisnäyttöön. Olisipa melkoinen miehen teko Strandbergiltä myöntää olleensa väärässä.

  No minä en ainakaan voi vaatia Strandbergia vastuuseen sanomisistaan, kun olen vain tyhmä anonyymiluuseri maallikko. Ja kyllähän noita meta-tutkimuksiakin on tietysti arvosteltu, että epäeettisesti tai muuten huonosti toteutettuna niistä saa vaikka mitä tuloksia.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 77. HDL-kolesterolista

  Yleisesti uskotaan, että HDL on "hyvää" kolesterolia, joka suojaa valtimoita ahtautumiselta ja jäykistymiseltä. Tämä käsitys ei pidä täysin paikkaansa. HDL voi muuntua tulehdusta aiheuttavaksi (proinflammatoriseksi) mm. diabeetikoilla. Tätä käsitystä tukee kuulun Framinghamin tutkimuksen tulos, jonka mukaan 40 % sepelvaltimotaudeista kehittyi ihmisille, joiden HDL oli "normaali" tai "korkea". HDL:n toiminnalliset ominaisuudet ratkaisevat, pikemmin kuin määrä, onko HDL hyödyllistä vaiko vahingollista valtimoille. Näin ollen verikoe HDL voi olla jokseenkin arvoton.

  HDL:n suurikaan pitoisuus veressä ei anna suojaa sydäntautia vastaan henkilöillä, joiden LDL-kolesteroli alennetaan statiineilla, ilmenee JUPITER-tutkimuksesta. Havainto heittää kylmää vettä lääketeollisuuden pyrkimyksille kehittää HDL:ää lisääviä lääkkeitä statiinein rinnalle. Tutkimus julkaistiin eilen Lancet Onlinessa ja siitä kertoo tänään ReutersHealth

  VastaaPoista
 78. Timo Strandberg väittää että maapallo on kuitenkin kaikesta huolimatta pannukakku,sen täytyy olla. Vaikka onkin olemassa (salaliittoko?) hyvää näyttöä että se on pyöreä?
  Ketähän tässä oikein uskois!

  VastaaPoista
 79. Vastasin kyselyyn ettei kommentteja tarvitse valvoa, mutta muutan kyllä mieleni. Tässä on ihan hitosti kaikenlaista turhaa kommentointia mikä ei liity mitenkään aiheeseen ja jutut vaikuttaa kännissä ja/tai jonkun muun aineen vaikutuksen alaisena kirjoitetuilta. Ihme sekoilua. Esim. Janne K:n tekstit on täyttä sekoilua suurelta osin. Christer voisi tarkastaa tuleeko nämä kaikki sekoilukommentit samalta koneelta.

  VastaaPoista
 80. Käytin tunnin verran aikaa siivotakseni pois Janne K:n kommentteja. Useimmat hänen kommenteistaan olivat liian sekavia. Asialliset kommentit säilytetään.

  VastaaPoista
 81. Pahoittelen syvästi. Tulen takaisin järkiinnyttyäni. Siivoaminen on puutarhanhoitoa. Anteeksi.

  Janne K

  VastaaPoista
 82. Jannen kommentit ovat järkyttäviä. Pilaa hienon keskustelun mainiossa blogissa.

  VastaaPoista
 83. Olisipa kiinnostavaa saada prof. Strandbergin kommentit näihin kahteen tutkimukseen, joiden mukaan statiinihoito LISÄÄ veressä kiertävien lipoproteiinien hapettumista. Kuten tiedämme, on hapetusstressi haitallinen.
  MIRACL (Myocardial Ischemia Reduction With Aggressive Cholesterol Lowering) trial
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19497447

  REVERSAL (Reversal of Atherosclerosis with Aggressive Lipid Lowering) study.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18582631

  Jos statiineja ylipäätään käytetään, minusta niiden lisänä tulisi käyttää antioksidantteja (berberiini ja karnosiini lienevät ihanteellisimpia), jotka ehkäisevät hapetusta.

  Jopa kolmella neljästä sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneella amerikkalaisella "paha" LDL-kolesteroli on alle 3,3 mmol/l eli suositusarvojen rajoissa, osoittaa yli 230 000 sydänpotilaan jättitutkimus (American Heart Journal 2009). Olisikohan niin, että potilaille oli syötetty statiineja? Tuskinpa vain he olivat omin konstein alentaneet LDL-arvojaan? Minusta tutkimus puhuu statiinihoitoja vastaan. Kummallista kyllä, tutkimuksen kirjoittajat vaativat LDL:n tavoitearvoja alennettaviksi entisestään.

  VastaaPoista
 84. Todella mielenkiintoinen kommentti tuli taas Matti Toloselta (sorry savolainen sanajärjestys!). Sekin ihme ehkä nähdään, että professori Timo Strandberg innostuu laajamittaisesti kommentoimaan tämän terveysblogin vilkasta keskustelua. Tällainen lupaus on annettu, jopa suoranainen toive on ilmaistu. Ken elää, hän näkee!

  Tämä terveysblogin kolesterolikeskustelu julkaistaan laajalevikkeisen Kunto & terveys -lehden seuraavassa numerossa, joka ilmestyy noin puolentoista viikon kuluttua. Kunto & terveys -lehti antaa paljon palstatilaa tälle aiheelle. Olen juttua kirjoittaessani pitkin tätä kaunista kesää, saanut tehdä yhteistyötä kolesterolista eniten tietävien suomalaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Se on valtava etuoikeus, josta lausun mukanaolleille lämpimät kiitokset! Vain yksi ylimielinen professori on halunnut jättäytyä pois yhteydenpidostamme. Arvaatte ehkä kuka?

  Kipin kapin siirtykää siis puolentoista viikon kuluttua lehtikioskiin kysymään uusinta Kunto & terveys -lehteä. Asiantuntijakommenttien ja -keskustelujen perusteella uskallan jo nyt luvata ainutlaatuista lukuelämystä! Taittoporukka ahertaa nyt parhaillaan tekstin ja kuvien kimpussa.

  Kiitos erityisesti Matti Toloselle energisyydestä! Oli myös hienoa kommunikoida useaan otteeseen professori Strandbergin kanssa. Sain jutussani myös luvan esittää dosentti Myllykankaan tuoreet laskelmat statiinien oletetuista hyödyistä.

  Voi vain toivoa, että kolesterolikeskustelu jatkuu tässä terveysblogissa, sosiaalisessa mediassa muuallakin ja lehdissä sekä televisiossa.

  Ihan ilmaisena vinkkinä sanottakoon, että tutkivalle journalistille tässä on tarjolla herkullinen ja ajankohtainen uutisaihe!

  VastaaPoista
 85. Lundin yliopiston apulaisprofessori Staffan Lndeberg (2010) toteaa, että valtimotaudit ovat olleet suhteellisen harvinaisia mm. Uudessa-Guineassa ja Afrikassa (20 lähdeviitettä). Mukana on mm. eri mantereilla samoille ruumiille tehtyjä ruumiinavauksia, eräässä tutkimuksessa Ugandassa vielä 1900-luvun puolivälissä ei havaittu merkkiäkään sydänkohtauksesta, missään ikäryhmässä. Ruotsin ja Suomen vertailuakin on tehty, ja epäilty merkittäviin eroihin vehnän puutetta ja suomalaisen naudanmaidon A1-kaseiinia (Lindeberg 2010, 94-5).

  Eläimillä yleisesti ottaen ei esiinny ateroskleroosia (9 lähdeviitettä), joitain harvoja lajeja, kuten (vieraaseen ympäristöön siirrettyjä) villielefantteja lukuunottamatta. Eläimille ruokavaliolla ja stressillä aiheutettu ateroskleroosi on mahdollista peruuttaa, myös em. elefanteilla.

  Vastaavia tutkimuksia on tehty ihmisilläkin, mm. Lifestyle Heart Trial, STARS, Davis (2009), Heidelberg ym. Monimuuttujaisuus on ollut tutimusten ongelmana, mutta yhteisiä tekijöitä voidaan silti löytää.

  VastaaPoista
 86. Tolosen alemmasta tutkimuksesta:

  "CONCLUSIONS: Statin therapy results in significant increases in OxPL/apoB, MDA/apoB, and lipoprotein (a) levels and decreases in apoB immune complexes and OxLDL autoantibodies. However, these measures did not correlate with changes in QCA parameters or atheroma volume."

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18582631


  Aika huvittavaa, että polyfarmasia statiineilla EI toiminutkaan kuten pitäisi, mutta mietoa statinointia, Omega 3 -rasvahappoja, niasiinia, hurjia D-vitamiiniannoksia (50-200 µg/p) ja vehnäkieltoa soveltaneessa tutkimuksessa onnistuttiin peruuttamaan 20 ihmisellä 45:sta valtimonkalkkeutumia ja pysäyttämään tai hidastaman merkittävästi 22:lla:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19092644


  Kysymys kuuluu, mikä on nykyisen valtimotautien hoidon standardi ?

  VastaaPoista
 87. Olli Sovijärvi kirjoitti, että väite statiinien vaarattomuudesta on pöyristyttävä. Olisin itse taipuvainen kallistumaan samalle kannalle. En ole lääkäri, mutta perheemme kokemukset statiineista ovat voitonpuoleisesti negatiivisia.

  Perheemme riesana on mieheni puolelta periytyvä FH-tauti. Mieheni isä kuoli sydänkohtaukseen alle 50-vuotiaana, ja mieheni sisaruksilla on FH-tauti kaikilla paitsi yhdellä. Omilla lapsillamme osalla on FH, osalla ei. Olemme ottaneet monen vuoden ajan virallisen ravitsemusvalistuksen vakavasti, ostaneet "sydänmerkkituotteita", syöneet Flooraa ja rypsiöljyä jne, mutta eihän se mitään ole auttanut. Mieheni sai sydänkohtauksen ihan hiljattain ja pallolaajennuksessa korjattiin kaksi pahaa ahtaumaa. Otan siis sydäntaudin riskit vakavasti ja mietin kovasti, kuinka voisimme estää niiden syntyä lapsillamme. Painostusta statiinilääkkeiden käyttöön on esiintynyt sekä sukulaisten että terveydenhoidon puolelta. En haluaisi siihen kuitenkaan taipua, sillä en usko statiinien olevan hyväksi.

  Tyttäreni aloitti statiinihoidon 18-vuotiaana. Kolesteroliarvot alenivat hieman, mutta lihaskipuja ja -heikkoutta tuli (yleinen sivuvaikutus). Raskauden aikana hän keskeytti hoidot, ja olokin parani. Kun hän myöhemmin aloitti lääkityksen uudestaan, sivuoireet tulivat takaisin. Kolesteroliarvot eivät kuitenkaan olleet laskeneet kuin pikkuisen, joten lipidipolin lääkäri ehdotti annostusten lisäämistä. Tyttö raivostui ja lopetti lääkityksen sekä lipidipolilla käynnin. Sanoi, ettei aio uhrata yleisterveyttään lääkkeille, joista on muutenkin niin vähän hyötyä, eikä aio alistua painostukseen. Myöhemmin hän rupesi omatoimisesti lukemaan artikkeleita ja statiinien vaikutuksesta ja tuli vielä vihaisemmaksi. Statiinit estävät kuulemma ubikinonin muodostumista elimistössä, minkä vuoksi kaikki statiineja syövät tarvitsisivat ubikinonilisän. Tätä lääkäri ei ollut hänelle kertonut, ja se suututti. Ehkä lääkäri ei tiennyt sitä, mutta se ei ole mikään puolustus. Lääkärin kuuluisi se tietää, esiintyyhän hän asiantuntijana ja määrää hoitoja, joita pidetään sitovina.

  Mieheni isosiskot ovat identtiset kaksoset. Toinen heistä on syönyt statiineja. Hoidot hän aloitti lääkärin pelottelun ja painostusten vuoksi ("Rouva, jos ette ala syödä näitä lääkkeitä, te kuolette!"). Hoidoista huolimatta hänelle tehtiin pallolaajennus noin vuosi sitten. Kaksossisko ei syö statineja vaan popsii erilaisia ravintolisiä. Hän on paljon paremmassa kunnossa kuin siskonsa, ja liikkuu enemmän. Hän ei kuulemma edes yritä alentaa kolesteroliaan vaan pyrkii ylläpitämään verisuontensa kuntoa. Ilmeisesti se tehoaa...

  Suhtaudun statiinihoitoon hyvin epäluuloisesti, vaikka tiedän, että jotain pitäisi tehdä perheen terveyden eteen. Mahtaisiko kukaan tietää Itä-suomesta lääkäriä, joka ymmärtäisi jotain uusimman rasvatutkimuksen päälle, ei suhtautuisi ravitsemushoitoon "humpuukina" eikä painostaisi käyttämään statiineja? Ja ennen kaikkea kuuntelisi potilasta!

  yksi äiti

  VastaaPoista
 88. Miten voi olla, että suomalaiselle maitorasva olisi sen vaarallisempaa, kuin esim. ranslalaisille tai saksalaisille?
  Niinhän ne tutkijat väittää ja seuraavassa lauseessa aletaan kertomaan jostain hiiri tai rotta kokeista. Onko siis hiiri lähempänä suomalaista miestä geenillisesti kuin esim. se ranskalainen tai saksalainen?
  T:nainen

  VastaaPoista
 89. ”Hyvän” HDL-kolesterolin määrä ei ennusta sydän- ja verisuonitaudin riskiä henkilöillä, joiden LDL-kolesteroli on painettu matalaksi rosuvastatiinilla (Crestor), kertoo JUPITER-tutkimus. Tutkijat eivät osaa selittää, miksi näin on. Lue lisää tästä:
  Cardiology Today

  Raportti lisää kolesterolin tiimoilla vallitsevaa hämminkiä. Meillä kaikilla on oma näkemyksemme kolesterolista ja sen hoidosta. Minun tämänhetkinen näkemykseni on tässä linkissä

  VastaaPoista
 90. Hei, yksi äiti. ja muut. Arvatkaapa, eikö keljuta antaa yli 80:lle vanhuksille vuodeosastolla Statiineja. Moni on tullut huonovointisuuden, mahakivun,väsymyksen ja huimauksen vuosi hoitoon. Kolesteroli oli yhdelläkin 5,5. Onko tässä järkeä? Itse kokeilin yli vuosi sitten niitä, ja em. sivuvaikutukset tulivat jo kk:n käytön jälkeen. terv. Voimaton hoitaja

  VastaaPoista
 91. Hei voimaton hoitaja,

  uskomatonta että lääkitsevät statiineilla vanhusta jolla arvot on 5,5. En kuitenkaan ihmettele yhtään. Jollain hoitajien lehden verkkopalstalla kertoivat, että joissain vanhainkodeissa määräävät statiinia automaattisesti KAIKILLE, JOILLE ON MYÖNNETTY VUODEPAIKKA!
  Voisiko olla niin, että Lääketehtaat pitävät Suomea jonkinlaisena dumppauspaikkana ongelmajätteilleen? Täällä voi vielä monta vuotta syöttää semmoisia lääkkeitä, joita muualla maailmassa ei pian enää niele kukaan.

  t. yksi äiti

  VastaaPoista
 92. En menisi kyllä suoralta kädeltä kovin sormea heristelemään suolalle. Meinaan suolalla ja suolalla on eroa.
  Joissain suoloissa on 80 eri ainetta ja toisissa 2.
  En pitäisi NaCl suolana kuten en oivariinia voina.

  T: Piiskaa

  VastaaPoista
 93. Hei Piiskaa! Mikä suola olisi parasta? Sitten olen kilpirauhasvaivaisena etsinyt tietoa suolan sisältämästä jodista, että Mikä olisi vähäjodinen suola? Terv.emilie

  VastaaPoista
 94. Suolassa pitää olla väriä. Ei siis missään nimessä sitä valkoista pöytäsuolaa, josta on karsittu kaikki hyvä mineraalit pois. Se on yhtä myrkkyä kuin valkoinen sokeri. Mineraalisuolatkin ovat aika huonoja, koska niissä on vain kaliumia ja/tai magnesiumia lisättynä. Esim. Himalajan ruususuola on hyvää ja halpaa. Siinä on muitakin mineraaleja.

  VastaaPoista
 95. Naisten kolesteroliarvot vaihtelevat suurestikin kuukautiskierron eri vaiheissa, osoittaa uusi tutkimus. Raportissa on havainnollinen käyrä, josta ilmenee kuinka kokonaiskolesteroli seuraa estrogeenin pitoisuutta veressä. Tuntenevatkohan suomalaiset lääkärit tätä asiaa?
  http://www.nih.gov/news/health/aug2010/nichd-10.htm

  VastaaPoista
 96. Ruususuola, atlantinmeri suola, celtic sea suola. Osto paikkana life, ruohonjuuri, jotkut nettikaupat jne. Saa vaikka perähikiälle tuota tavaraa jos haluaa.
  Liikatoiminnastako emilie kärsit?

  Vajaatoimintaisen tai kilppari terveen pitäisi varmaan ottaa wakamea, arimea tai jotain jodipitoista, kun nuita suoloja vetää, koska niitä ei ole myrkky jodilla pilattu. Tai sitten tiu munia päivässä ;)

  T: Piiskaa

  VastaaPoista
 97. Kyllä sitä hyvää suolaa saa ihan citymarketista, prismoista ja pienemmistä kaupoista. Ei tarvitse maksaa sikahintaa lifen myymälöihin.

  VastaaPoista
 98. No eipä vaan ole kaikissa shittareissa. Jos asuu suuressa kaupungissa, niin pitäisi suola hyllyltä löytyä jos ei ole pyydä tilaamaan.

  Ruohonjuuresta ostin puhdistamatonta merisuolaa ja maksoi vaaja 4 € kilo.
  Käytän siis myllyssä montaa suolaa yhtäaikaa.

  T: Piiskaa

  VastaaPoista
 99. Kiitoksia suola-vastauksista. Täytyy lähteä etsimään eri suoloja. Nyt olen käyttänyt tavallista merisuolaa. Kilpirauhaseni on tuhottu radiojodilla, joten olen ymmärtänyt etten tarvitsisi jodia. Tuleehan sitä kuitenkin "valmiiksi suolatuista" ruokalajeista ja kananmunista jonkinverran. Muu perhe käyttää joko valmisruokia tai spirulinaa, että he kai saavat jodia tarpeeksi. T. emilie

  VastaaPoista
 100. Valmisruuat ei ole välttämättä jodi suolalla suolattu.

  Kannattaa panostaa ruuan tekemiseen itse ja jättää valmisruuat pois.

  T: Piiskaa

  VastaaPoista
 101. "Statiineja koskeva toinen argumentti on se, ettei niiden hyöty perustuisikaan kolesterolitason laskuun vaan esim. tulehduksen vähenemiseen. Mutta mitä jos LDL-kolesteroli provosoikin tulehduksen? Statiinit laskevat kolesterolitason hyvin nopeasti, joten hyötykin voi ilmaantua nopeasti."

  Statiinit eivät välttämättä laske kolesterolia nopeasti, tai ainakaan lääkäreiden mielestä riittävästi. Lankoni on käyttänyt statiineja suunnilleen niin kauan kuin niitä on ollut saatavilla, ainakin parikymmentä vuotta. Vieläkään ei ole lääkäri tyytyväinen veriarvoihin. Merkkiä kuulemma pitäisi vaihtaa.
  Ei minusta sellaista lääkettä voi sanoa tehokkaaksi, josta edes 20 vuoden käytön jälkeen ei ole saatu toivottuja tuloksia.

  Odotan kauhulla, milloin räjähtää silmille se suuri "statiiniskandaali". Ketä syytetään ja kuka ottaa vastuun, kun tulee ilmi, mitä haittaa vuosikymmenten ajan syödyt statiinit ovat tehneet ja mitä lapsille syötetyt statiinit ovat saaneet aikaiseksi. En usko, että statiinit ovat turvallisia, eivät edes suhteellisen turvallisia.

  Jos olen ymmärtänyt oikein, se ensimmäinen statiini, jota alettiin tutkia, löytyi punariisistä. Se ei nimestään huolimatta ole mikään riisilaji, vaan fermentoitu, homekäsitelty riisi. Siitä löydettiin kolesterolin esiasteen muodostumista ehkäisevä aine (=maksan toimintaa häiritsevä aine), eräänlainen homemyrkky siis. Punariisiä markkinoidaan edelleen kolesterolia alentavana rohdoksena. Sen valmistajat ymmärtävät sentään lisätä tuotteeseen ubikinonia. Statiinin valmistajat eivät tajua senkään vertaa.

  Voiko homemyrkkyyn perustuva lääke olla turvallinen jatkuvassa käytössä? Toki penisiliinikin on homemyrkky (tai myrkyllinen home) ja se on pelastanut miljoonia ihmishenkiä. Ei sitä kukaan kuitenkaan vuositolkulla syö. Sitä määrätään lyhyinä kuureina akuuttiin tarpeeseen.

  Pelkään pahoin, että statiinien haitat otetaan vakavasti vasta sitten kun on myöhäistä. Sitten, kun vahinkoa ei enää voi korjata.

  yksi äiti

  VastaaPoista
 102. Mitä mieltä tästä?

  "Kolesterolilääkkeet tuskin lisäävät muistiongelmia"

  Tiivistelmä:
  Oulun yliopiston geriatrian professori Timo Strandberg torjuu julkisuudessa esitetyt väitteet kolesterolilääkkeiden ja muistihäiriöiden yhteydestä. Strandbergin mukaan statiinien ja muistihäiriöiden yhteydestä ei ole näyttöä, vaan väitetty yhteys perustuu yksittäisiin potilastapauksiin. Epidemiologisissa tutkimuksissa on saatu viitteitä pikemminkin siitä, että statiinien käyttäjät kärsisivät muistihäiriöistä vähemmän kuin muut, mutta tämäkään ei välttämättä johdu statiineista. "Minusta olisi kuitenkin todennäköistä, että statiinit ennemminkin ehkäisisivät kuin aiheuttaisivat muistihäiriöitä. Statiinien käyttö vähentää aivoverenkiertohäiriöitä, jotka altistavat muistiongelmille", Strandberg sanoo.

  Media: Kaleva (printed version)
  Päivämäärä: 21.8.2010
  Kirjoittaja: Heli Väyrynen
  Päälähde: geriatrian professori Timo Strandberg / Oulun yliopisto

  VastaaPoista
 103. Edellä olevasta Kalevan jutusta:
  Kaksi toisistaan riipumatonta amerikkalaista tutkimusta osoitti jo vuonna 2003, että kolesterolin alentamiseen tarkoitetut statiini-lääkkeet voivat heikentää muistia ja lisätä dementian riskiä. Toinen tutkimuksista tehtiin Kalifornian yliopistossa ja toinen Duke Universityssa Pohjois-Karoliinassa. Ei niissä ollut kyse mistään yksittäistapauksista, kuten Strandberg väittää (vasten parempaa tietoaan).

  Kalifornian yliopistossa tutkittiin 100 statiineja syövää henkilöä, joista 60:n muisti oli heikentynyt kahden kukauden kuluessa statiinien aloittamisen jälkeen. Se palasi ennalleen 14:llä henkilöllä, kun lääkitys lopetettiin. Kun lääkitys aloitettiin uudelleen, neljän potilaan muisti alkoi jälleen huonontua. Näistä henkilöistä 36 oli syönyt simvastatiinia, 23 atorvastatiinia ja 1 pravastatiinia.

  Lue lisää

  Vuonna 2009 Iowa University julkaisi tiedotteen, jonka mukaan kolesterolilääkkeet voivat haitata aivojen normaaleja toimintoja.

  Kertoikohan professori Strandberg Kalevan toimittaja Väyryselle mahdollisista likeisistä suhteistaan (conflict of interests) lääketeolisuuteen?

  VastaaPoista
 104. Entinen lääke-esittelijä, "Legal Drug Dealer", K.L. Carlson paljastaa kirjoituksessaan lääketeollisuuden raadollisuuden ja kertoo mm. kuinka lääke-esittelijöitä koulutetaan markkinoimaan lääkäreille kolesterolilääkkeitä. Lääkärit saadaan uskomaan, että kolesterolin viitearvot perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin. Tosiasiassa niitä laativat lääketeollisuuden palveluksessa olevat lääkärit, joille maksetaan siitä, että lääkkeet menevät hyvin kaupaksi.

  VastaaPoista
 105. Eikö lääkärin arvostettuun ammattitaitoon kuulu itsenäinen ajattelu? Hippokratesin ja Avicennan ja Al-Razin ja kiinalaisten ja japanilaisten etc. ajattelijoiden perintö on unohtunut?

  Onko jumalasta seuraava-asenne vallannut alan, vai onko laiskuus. Lisää rahaa?

  Legal drug dealer, heh!

  Villi ajatus putkahti mieleen, mikä mahtaa olla lääkäriksi soveltuvien ihmisten prosentuaalinen osuus kansasta, mikä on riittävä, sopiva määrä lääkäreitä. Kaikki ei voi olla päteviä.
  Koulutuksen korkea taso, sanoisi viranomainen, kai.

  Olen tarkoituksella provokatiivinen...

  VastaaPoista
 106. Nyt saisi joku varmaan vähän provokatiivinen ollakin!

  Minä suoraan sanoen ihmettelen tätä Strandbergin artikkelia koko ajan enemmän ja enemmän. Ostin eilen Kunto ja terveys -lehden "suuren kolesterolinumeron", josta tässäkin blogissa oli puhe. Olin aika pettynyt. Ikävä sanoa, mutta en mahda mitään. Minusta jutussa ei ollut juuri mitään uutta, suurimmaksi osaksi se oli tämän Strandbergin artikkelin siteerausta. Muitakin näkemyksiä kyllä pääsi ääneen, mutta en mahda mitään sille, että Strandbergin näkemykset näyttivät olevan minusta päällimmäisinä ja että hän myös näytti saavan viimeisen sanan. Siihen nähden, että Strandberg nyt on näin paljon palstatilaa saanut, pitäisi hänet pistää myös todella lujille. Näyttäköön, että hän on palstatilansa arvoinen.

  Statiinien hyöty siis perustuisi mahdollisesti tulehdusta alentavaan vaikutukseen? Voiko tämä pitää paikkaansa? Onko positiivisesti näytetty toteen, että statiineilla olisi tulehdusta alentava vaikutus? Minun on vaikea uskoa tätä. On vaikea uskoa, että lääke, joka aiheuttaa lihaskipuja ja lihasheikkoutta noin 20-vuotiaalle terveelle tytölle (eikä alenna hänen kolesteroliaan juuri lainkaan) voisi olla tulehdusta alentava.

  Jatkuu...(tiedosto kuulemma liian iso)

  yksi äiti

  VastaaPoista
 107. ...jatkuu

  Ja sitten tämä:
  "Etenkin LDL-kolesterolitasoa tehokkaasti alentavilla statiinilääkkeillä tehdyt kontrolloidut tutkimukset ovat olleet vakuuttavia. Ne ovat niin selviä, että viime vuosina usea tutkimus on jouduttu ennenaikaisesti keskeyttämään, koska kontrollipotilaita ei ole voitu enää pitää ilman näitä lääkkeitä."

  Nyt viitteitä kiitos näihin tutkimukSIIN (monikossa), joissa niin vesiselvästi on todistettu statiinien ihmeellisen hyvää tekevä vaikutus. Varsinkin kun uutisista olemme saaneet lukea välillä aivan muuta, olisi virkistävää saada kovaa ja kiistatonta näyttöä statiinien ihmeellisestä ilosanomasta.

  Ja sitten tämä:

  "Statiineja koskeva toinen argumentti on se, ettei niiden hyöty perustuisikaan kolesterolitason laskuun vaan esim. tulehduksen vähenemiseen. Mutta mitä jos LDL-kolesteroli provosoikin tulehduksen? Statiinit laskevat kolesterolitason hyvin nopeasti, joten hyötykin voi ilmaantua nopeasti."

  "Mutta mitä jos kolesteroli provosoikin tulehduksen?" Mitäpä jos???!!!??? Eikö Strandberg sitten tiedä, miten tulehdukset syntyvät? Oli niin tai näin, statiineja määrätään mitä ilmeisimmin ilman että tiedetään, miten ne todella toimivat. Vähän niin kuin peruuttaisi autoa korvakuulolla. Voi mennä hyvin tai sitten RÄKS.

  Strandberg väittää myös, että statiinit ovat "suhteellisen turvallisia". Mitä on "suhteellisen turvallinen", kun on kysymyksessä usein koko loppuelämän syötävä lääke? Millaiset riskit ja haitat ovat hyväksyttäviä? Lihaskivut ja lihasheikkous eivät ole mitään pikkuvaivoja, varsinkin kun muistaa, että sydänkin on lihas. Eikös sydänlihaksen rappeuma ole yksi mahdollisia statiinien sivuvaikutuksia? Pystyykö sitä ennakoimaan mitenkään? Olen syvästi huolissani statiineja syövän diabeetikkoisäni voinnista. Hän on nääntyneen oloinen, eikä muistikaan pelaa enää hyvin.

  Ihan oma lukunsa on vielä se statiinnien villiintynyt käyttö, jota harjoitetaan esimerkiksi vanhainkodeissa. Yhteen toiseen keskusteluketjuun (tässä blogissa) laitoinkin jo kerran linkin eräälle hoitajien keskustelupalstalle. Siellä eräs hoitaja ihmetteli ja päivitteli, kuinka heidän vanhainkotinsa asukeille määrätään statiineja ihan sillä perusteella, että tulevat pitkäaikaispaikalle. Mummot voivat lääkärin mukaan kuulemma paremmin ja ovat rauhallisempia. Lääkettä siis määrätään ilman että kunnolla tiedetään, mitä varten ja kuinka se toimii. Miten voi vanhus puolustautua moista vastaan, jos sivuvaikutuksia tulee? Kuunellaanko valituksia? Osaako vanhus edes yhdistää oireita ja statiinilääkitystä keskenään?

  En halua syyttää Stranbergia siitä, että hän itse tällaista "pakkolääkintää" harrastaisi. Kuitenkin, jos asiantuntijapaikalta menee sanomaan, että statiinit ovat "suhteellisen turvallisia" ja että niillä on kaikenlaisia kivoja ja hyviä vaikutuksia, ei voi muuta kuin odottaa, että niitä aletaan pian napsia kuin karamelleja.

  Stranbergin mukaan statiinit eivät tule olemaan kolesterolihoidon viimeinen sana. Hyvä niin. Odotamme innolla sitä seuraavaa sanaa. Kälyni Hollannista kertoi olevansa mukana sokkotutkimuksessa, jossa tutkitaan jotain aivan uutta kolesterolilääkettä. Se toimii kuulemma eri tavalla kuin statiinit. Mikähän se voisi olla? Onko joku kuullut? (hups, ehkä siitä ei saisikaan puhua, ja olen nyt syyllistynyt uutisvuotoon...)

  Muuten, miksi kehittää uutta ja eri tavalla toimivaa kolesterolinalennuslääkettä, jos ne statiinit kerran ovat niin hyviä, turvallisia, tehokkaita ja vielä tulehdusta alentavia ja aivoverenkiertoa parantavia? Miksi hyvä pitäisi korvata? Miksi moinen ihmelääke tarvitsisi vaihtoehdon? Aika epäilyttävää tämä tämmöinen, suoraan sanoen.

  yksi äiti (ja aika pahantuulinen tällä kertaa)

  VastaaPoista
 108. Matti Tolonen viittaa amerikkalaiseen tutkimukseen:

  "Kalifornian yliopistossa tutkittiin 100 statiineja syövää henkilöä, joista 60:n muisti oli heikentynyt kahden kukauden kuluessa statiinien aloittamisen jälkeen. Se palasi ennalleen 14:llä henkilöllä, kun lääkitys lopetettiin"

  Eli jos minä osaan laskea, (60-14=46), niin valtaosalla potilaista muisti ei enää palautunut ennalleen, vaikka lääkitys lopetettiin. Vahinko jäi pysyväksi. Miten voivatkin jotkut sanoa tuollaisia lääkkeitä "suhteellisen turvallisiksi"?

  Yksi äiti

  VastaaPoista
 109. Melko pahantuulinen Janne kommentoi myös:)
  Naapuri totesi kuukauden statiinipaussin kokeiltuaan, jalkoihin tulee kramppeja. Ehdotin magnesium-lisää, D-vitskua 50µg, ja statiinien heivaamista. Omalla vastuulla, korostaen. En ole lääkäri, tahi muu auktoriteetti. Statiinit kurittaa maksaa?

  Paljolti joutuu kansalainen itse diagnosoimaan, ja peräti lääkitsemään, hyvinvointivaltiossa?

  Hymiö, toki! :)

  VastaaPoista
 110. "Kalifornian yliopistossa tutkittiin 100 statiineja syövää henkilöä, joista 60:n muisti oli heikentynyt kahden kukauden kuluessa statiinien aloittamisen jälkeen. "

  Saisiko Full textiin linkin?

  VastaaPoista
 111. Tuo Tolosen edellä mainitsema kalifornialaistutkimus: oliko tosiaan tutkittujen lukumäärä 100? Eli 60% muka saisi muistiongelmia? Kuitenkin ko. tutkimuksessa sanotaan, että muistiongelmat ovat harvinaisia,
  "In addition, case reports raise the possibility that statins, in rare cases, may be associated with cognitive impairment, though causality is not certain."

  http://www.atypon-link.com/PPI/doi/abs/10.1592/phco.23.7.871.32720

  VastaaPoista
 112. Elellä olevan linkin alla on mm. raportti 171 statiinin käyttäjän aineisto, jossa todettiin kognitiivisia häiriöitä.

  142 potilaasta (84%), jotka olivat lopettaneet statiinien käytön, 128 (90 %) ilmoitti kognitiivisten häiriöiden korjaantuneen, joissakin tapauksissa jo muutamassa päivässä, keskimäärin kuitenkin 2,5 viikossa. Yksittäistapauksissa myös Alzheimerin taudin diagnoosin saaneiden muisti parani. 19 potilasta, joiden muistihäiriöt, olivat lieventyneet tai parantuneet statiinihoidon lopetuksen jälkeen, saivat uudelleen oireita aloitettuaan statiinien käytön uudestaan (joissakin tapauksissa useaan kertaan).
  http://www.atypon-link.com/PPI/doi/abs/10.1592/phco.29.7.800

  Aineistot ovat riittävän suuria johtopäätökseen: Statiinit voivat aiheuttaa muistihäiriöitä. Joka muuta väittää, puhuu palturia.

  VastaaPoista
 113. Tolonen: Anteeksi vaan, mutta oliko tuo vastaus?

  Siis kuinka monta prosenttia ihmisistä saa muistiongelmia statiineista? Entä kuinka monella prosentilla muistiongelmat lievenevät statiinien ansiosta?

  VastaaPoista
 114. ... siis oliko tuo Tolosen lausuma ""Kalifornian yliopistossa tutkittiin 100 statiineja syövää henkilöä, joista 60:n muisti oli heikentynyt kahden kukauden kuluessa statiinien aloittamisen jälkeen. "" täyttä palturia?

  VastaaPoista
 115. Upsalalainen tutkimus: Pohjoismainen ruoka on yhtä terveellistä kuin Välimeren dieetti. Se alentaa kolesterolia melkein yhtä hyvin kuin statiinit. Se alentaa verenpainetta ja parantaa insuliiniherkkyyttä: http://www.dn.se/nyheter/sverige/nordisk-mat-lika-bra-som-medelhavsdiet-1.1167760

  Olemme ilmeisesti geneettisesti sopeutuneet pohjoismaiseen ruokaan, kuten kauraan, ohraan, loheen ja omeniin.

  VastaaPoista
 116. "Upsalalainen tutkimus: Pohjoismainen ruoka on yhtä terveellistä kuin Välimeren dieetti. Se alentaa kolesterolia melkein yhtä hyvin kuin statiinit. Se alentaa verenpainetta ja parantaa insuliiniherkkyyttä: http://www.dn.se/nyheter/sverige/nordisk-mat-lika-bra-som-medelhavsdiet-1.1167760"
  Siitä voidaan tietysti keskustella, että onko kolesterolin laskemisesta mitään hyötyä.

  Muista myös että mm. paastoaminen parantaa verenpainetta ja insuliiniherkyyttä.

  "Olemme ilmeisesti geneettisesti sopeutuneet pohjoismaiseen ruokaan, kuten kauraan, ohraan, loheen ja omeniin."
  Niin no ovathan kyseiset ruoka-aineet parempia kuin suomalaisen ruokavalion einekset, vaalea vehnä ja sokeri.

  Eri asia on taas että mikä on optimi ruokavalio. Kolesterolia ja insuliiniherkkyyttä voidaan alentaa monella eri tavalla. Kaikki vaan riippuu siitä että miten päin helvettiä alunperin syö.

  Jos syöt eineksiä niin pelkästään siirtyminen oikeaan ruokaan auttaa. Jos syöt valkoista viljaa niin täysjyvään siirtyminen auttaa. Tämä on se syy miksi lähes kaikki (jokseenkin järkevät) ruokavaliot toimivat terveyden parantamisessa.

  Monet yksinkertaisesti syövät niin päin helvettiä että jopa suositusten mukainen hiilaripainoitteinen ja vähärasvainen ruokavalio auttaa. Sen vuoksi tällaista ruokavaliota puoltavia tutkimuksia löytyy.

  Mutta mikä olisi optimi ruokavalio ihmisen hyvinvoinnin kannalta? Sitä ei ole juuri tutkittu. Itse näkisin että se olisi paleo. Syö ruoka sellaisena kuin se on ja sellaisena kuin sen on luonnosta joskus löytänyt. Nykyisellään väitetään että teollinen synteettisiä rasvahappoja sisältävä levite ja jogurtti ovat terveellisempiä kuin esim. kookoksen tyydyttyneet rasvat.

  Muistakaa että ruokavalioon sopeutumista ei tapahdu enää. Me menemme niillä geeneillä mitkä meille on annettu. Evoluutio on ihmisen osalta pysähtynyt. Tietysti jos lääketiede kiellettäisiin niin sittenhän evoluutio voisi jatkua.

  VastaaPoista
 117. "Mutta mikä olisi optimi ruokavalio ihmisen hyvinvoinnin kannalta? "

  Oletettavasti sellainen ruokavalio, joka aikaansaa pitkäikäisyyttä. Tietääkseni VHH ei ole sellainen. Tästä on keskusteltu toisessa paikkaa tässä blogissa: http://sundqvist.blogspot.com/2010/08/ovatko-karppaajat-oikeassa.html

  VastaaPoista
 118. Ihmisen evoluutio ei suinkaan ole pysähtynyt. Se tietää jokainen, joka tietää yhtään mitään evoluutiosta. Samaten ruokavalioon sopeutumista tapahtuu koko ajan, sekä geenien muutaatioden luonnonvalinnan kautta, että epigeneettisesti.

  VastaaPoista
 119. Lääkäri Mark Hyman kirjoittaa blogissaan kolesterolilääkkeistä (statiineista), insuliinista, diabeteksesta ja sydäntaudeista. Hänen dokumentoitu viestinsä on selvä: Statiinit lisäävät insuliinin eritystä haimasta, mikä on oikotie diabetekseen ja sitä kautta lisääntyneeseen sepelvaltimotaudin riskiin.

  Joku nimetön tyyppi vaati edellä minua vastaan kysymykseen kuinka monta prosenttia statiinien käyttäjistä saa niistä muistihäiriöitä. Lukemani perusteella prosenttiosuus on noin 100, koska statiinit läpäisevät veriaivoesteen ja estävät tarpeellista kolesterolin synteesiä aivoissa. Kaikki eivät vain itse huomaa muistinsa heikentyneen eikä kaikille suinkaan tehdä psykologisia kognitiivisia taitoja mittavia testejä.

  Muistutus: MOT tänään klo 20 TV1:ssä "Rasvainen kupla".

  VastaaPoista
 120. Jos kolesteroli ylipäätään on mukana valtimoiden kovettumisessa, niin se näyttää tapahtuvan inflammasomin kautta, osoittaa uusi suomalaistutkimus (Rajamäki ym. 2010 http://20.fi/2811).

  Inflammasomi on erittäin aktuelli tutkimuskohde tyypin diabeteksessa, kihdissä, sydän- ja verisuonitaudeissa ym. Kaikki tämä istuu hyvin jo kauan esillä pitämääni teoriaan inflammaation keskeisestä merkityksestä näissä taudeissa.

  Syyllisiin kuuluu interleukiini 1beta (IL-1beta), jota aktivoituneet makrofagi-solut tuottavat ja joka aktivoi inflammasomin. Uusi teoria heikentää käsitystä ruokavalion merkityksestä ja korostaa infektioteoriaa: Valtimotaudit, diabetes ym. tilat voivat olla seurausta sairastetuista mikrobi-infektioista, joiden jälkiltä osalle ihmisistä jää "päälle" hiljainen krooninen inflammaatio. Sitä voitaisiin vaimentaa monilla ravintolisillä, joiden kuluvat erityisesti D-vitamiin, karnosiini, berberiini ja E-EPA. Pidän todennäköisenä, että jos ihmiset käyttäisivät lapsesta asti säännöllisesti riittävästi esim. D-vitamiinia ja E-EPAa, jäisi moni diabetes ja valtimotauti puhkeamatta ja jo alkaneiden tautien ennuste paranisi lääkkeettömästi.

  Lue lisää suomeksi
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1816

  VastaaPoista
 121. Iltalehdessä

  "Onko ravintosuosituksilla ollut tehoa lihavuustutkija, sisätautilääkäri Pertti Mustajoki:

  - Suomalaisten kolesteroli on pudonnut 1970-luvulta hurjasti. Samaan aikaan varsinkin työikäisten sydäninfarktikuolleisuus on vähentynyt 80 prosenttia. Selvästi näillä ravitsemusmuutoksilla on ollut iso merkitys.

  Elinikä kuitenkin nousee lihomisesta huolimatta. Miksi?

  - Meillä on samaan aikaan tapahtunut muita terveyden kannalta edullisia muutoksia. Miesten tupakointi on vähentynyt. Myös esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit sekä korkea verenpaine ovat vähentyneet. Lisäksi sairauksia osataan hoitaa paremmin. Jotkut tutkijat pelkäävät, että jos lihominen jatkuu, se vaikuttaa eliniänodotteeseen."

  http://www.iltalehti.fi/elintavat/2010100412460574_el.shtml

  VastaaPoista
 122. Kolesteroliparadoksi

  Mitä enemmän LDL-kolesterolia veressä on, sitä parempi ennuste on potilailla, joille on tehty sydäninfarktin vuoksi sydänkirurginen toimenpide sepelvaltimoissa (percutaneous coronary intervention, PCI). Näin raportoi tri Myung Ho Jeong työryhmineen (Chonnam National University Hospital, Gwangju, E-Korea) American Journal of Cardiologyssa 15. lokakuuta (2010;106:8, 1061-1068).

  Aineistona oli 9571 operoitua infarktipotilasta.
  Suuri LDL-pitoisuus liittyi vähempiin sairaalakomplikaatioihin ja -kuolleisuuteen ja kotiin pääsyn jälkeisiin sydäntapahtumiin ja -kuolemiin. "12-kuukauden kuolleisuus oli merkitsevästi suurempaa niillä, joiden LDL oli alle 70 mg/dL kuin yli >70 mg/dL (vastaa noin 1,8 mmol/l)" tutkijat raportoivat. LDL ei ollut kuitenkaan itsenäinen 12-kuukauden kuolleisuuden indikaattori, sillä asiaan vaikuttivat ikä, nopea syketaajuus, munuaisten toiminnan häiriö ja matala systolinen verenpaine. jotka kaikki assosioituivat matalaan LDL:ään. "Korkea LDL saattaa kuvastaa parempaa ravitsemus- ja terveystilaa, jotka todennäköisesti liittyvät parempaan stressinsietokykyyn", tulkitsevat tutkijat. Näin ollen kolesteroliparadoksi akuutissa sydäninfarktissa liittyy sekoittaviin tekijöihin (baseline characteristics associated with survival).

  Aikaisemmin Italiassa tehdyssä ikäihmisten seurantatutkimuksessa kuolleisuus oli sitä suurempaa, mitä alhaisempi oli LDL. Tästä ja muista aiheeseen liityvistä seikoista on paljon hyvä tietoa tri David Grimesin kirjassa Vitamin D and cholesterol (2009).

  VastaaPoista
 123. ... Lifesaving medications, including lipid-lowering drugs, were underused in patients with lower LDL cholesterol levels...

  Selittänee löydöksen.

  VastaaPoista
 124. Miksi ihmeessä niiden potilaiden, joiden LDL-lukemat olivat pienimmät, olisi pitänyt lisätä rasvoja alentavien lääkkeiden käyttöä? Eikö sellaisen ajatuksen esittäminen jo sinänsä sodi kokesteroliteoriaa vastaan?

  VastaaPoista
 125. Eikös ne statiinit vähentäneet tulehdusta?

  VastaaPoista
 126. Samoin kuin korkea kolesteroli...

  VastaaPoista
 127. Ehkä kyse ei ole absoluuttisesta kolesterolitasosta vaan kullekin henkilölle haitallisesta (matalammastakin) tasosta, jota pitää alentaa?

  VastaaPoista
 128. Kolmella neljästä sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneella länsimaalaisella henkilöllä "paha" LDL-kolesteroli on alle 3,3 mmol/l eli suositusarvojen rajoissa, osoittaa yli 230 000 sydänpotilaan jättitutkimus (American Heart Journal 2009). Sen johtopäätös on minusta yhtä kaheli kuin korelaistenkin: LDL-kolesterolin raja-arvoja pitää alentaa, jotta kaikille ihmisille voitaisiin syöttää statiineja ja kerätä siten voittoa lääketehtaiden osakkeenomistajille.

  Tässä kolesterolihysteriassa on kyse sitoutumisen eskalaatiosta. Henkilö (tai henkilöryhmä) voi sitoutua tiettyyn päätökseen (tässä: maaeläinrasva ja kolesteroli tukkivat valtimot) ja lisätä sitoutumistaan siihen huolimatta siitä että uusi tieto osoittaa alkuperäisen sitoutumispäätöksen vääräksi. Sitoutuneet viittaavat kintaalla uudelle tiedolle.

  Sitoutumisen eskalaatio kuvaa huonoa päätöksentekotapaa yritystoiminnassa, hallinnossa, tietosysteemeissä, ohjelmistosuunnittelussa, politiikassa ja sodankäynnissä (esim. Kuuba, Vietnam, Irak, Israel). Ihminen (tai ryhmä, "haukat") toimii jääräpäisesti entiseen tapaan, maksoi mitä maksoi, vaikka uusi tieto osoittaisi vanhan päätöksenteon virheelliseksi.

  Odotan mielenkiinnolla piakkoin tulevaa MOT-ohjelmaa kolesterolista.

  VastaaPoista
 129. Tolonen: "Joku nimetön tyyppi vaati edellä minua vastaan kysymykseen kuinka monta prosenttia statiinien käyttäjistä saa niistä muistihäiriöitä. Lukemani perusteella prosenttiosuus on noin 100, koska statiinit läpäisevät veriaivoesteen ja estävät tarpeellista kolesterolin synteesiä aivoissa. "

  Yritin pubmedistä löytää tukea tuolle 100:n prosenttiosuudelle, mutta ei löytynyt. Onko sinulla antaa jokin tutkimusviite - mistä tahansa prosenttiosuudesta? Eikös joissakin tutkimuksissa statiinien ole todettu päinvastoin parantaneen muistia?

  VastaaPoista
 130. ...ja ehkäisevän Alzheimerin tautia.

  VastaaPoista
 131. "Lifesaving medications, including lipid-lowering drugs, were underused in patients with lower LDL cholesterol levels..."

  Lifesaving medications? Statiinit???!!! My goodness!

  Joku juuri kysyi, eikö ne statiinit vähennä tulehdusta. Minäkin olen lukenut niin väitettävän. Tuosta olisi kiva tietää lisää. Jos ne tosiaan vähentävät tulehdusta, voi olla, että niiden "hengenpelastusominaisuudet" johtuvat juuri siitä. Siinä tapauksessa luulisi kyllä, että olisi turvallisemoia ja ihmisystävällisempiä tapoja päästä samaan tulokseen.

  JOS statiinit vaikuttavat tulehdusta alentavasti (mitä kyllä kovasti epäilen), niiden hyöty perustuu siis eräänlaiseen sivu- tai oheisvaikutukseen, jota näillä lääkkeillä ei alun perin edes tavoiteltu. Todellista sokkolääketiedettä, varsinkin kun ottaa huomioon, että statiineilla on myös ikäviä ja suorastaan vaarallisia sivuvaikutuksia.

  Minun on vaikea kuvitella mitään niin inhottavaa ja holtittomasti määrättävää lääkeryhmää kuin statiinit. Onko tosiaan totta, että ne alentaisivat tulehdusta? Tietääkö esimerkiksi Tohtori Tolonen tästä enemmän? Harvat tietävät tulehduksista niin paljon kuin hän ja osaavat selittää asiat niin hyvin.

  yksi äiti

  VastaaPoista
 132. Statiinit ovat tulehdusta (inflammaatiota) ehkäiseviä lääkkeitä, ja on hyvin todennäköistä, että niiden hyödyt perustuvatkin juuri tähän pleiotrooppiseen vaikutukseen, ei niinkään kolesterolin alentamiseen, kuten yleisesti uskotaan. Kolesterolin aleneminen statiineilla voi olla pelkästään merkityksetön tai haitallinen rinnakkaisilmiö. Pleiotrooppinen tarkoittaa sitä, että (lääkeaineella) on ihan muu vaikutus kuin mihin se on alunperin tarkoitettu (esim. että alunperin verenpaineen hoitoon kehitetty Viagra lisääkin potenssia).

  Yksi äiti on aivan oikeassa: Tulehduksen vaimentamiseen on käytettävissä monia paljon halvempia ja turvallisempia keinoja kuin statiinien syönti. Ravintolisistä niihin kuuluvat mm. alfalipoiinihappo, berberiini, D-vitamiini, kalaöljy, karnosiini, lykopeeni, resveratroli, soijan isoflavonoidit (genisteiini ja daidtseiini) ja ubikinoni. Lisäksi vielä tietyt vitamiini- ja hivenaineantioksidantit: C- ja E-vitamiinit, foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit, seleeni ja sinkki. Niillä kaikilla on lisäksi monia muitakin hyödyllisiä terveysvaikutuksia, joita statiineilla ei ole.
  Statiinien yletön määrääminen yli 600 000 suomalaiselle osoittaa lääkärikunnan kritiikitöntä sitoutumista eskalaatioon.

  VastaaPoista
 133. Mikä ihmeen tulehdus? Bakteeri-, virus, allerginen? Vai voisiko LDL kolesteroli sinäsnsä aiheuttaa tulehdusrektion verisuonen sisäseinämässä?

  epätietoinen

  VastaaPoista
 134. Tässä on epätoiselle tietoa hiljaisesta kroonisesta tulehduksesta, joka myllertää valtimotaudeissa. Asia on ollut tiedossa lääketieteessä jo 1850-luvun puolivälistä alkaen, jolloin immunologian isä Rudolf Virchow asian julkaisi.
  Tulehdus kroonisten tautien syytekijänä
  Tulehdus valtimotaudeissa
  Asiaa selostetaan myös Sydänpotilaan itsehoidon oppaassa.

  VastaaPoista
 135. Kiitokset, perehdyn asiaan!

  epätietoinen

  VastaaPoista
 136. Michiganin yliopiston kardiologit suosittelevat täydentämään statiinihoitoa niasiinilla, fenofibraatilla ja kalaöljyllä, kirjoittaa American Journal of Medicine. Suositus tukee JELIS-tutkimuksesta saatuja erinomaisia tuloksia: Statiineja saavien epästabiili angina pectoris, uudet sepelvaltimotautitapaukset, sydänkohtaukset ja aivohalvausten uusimiset vähenivät merkitsevästi E-EPAlla (1800 mg/vrk). Vaikutus perustuu pääasiassa tulehduksen vaimennukseen ja sammuttamiseen, tulkitsevat japanilaiset kardiologit.
  Kanadalaiset sydäntutkijat ovat samalla kannalla Nutrition and Metabolism -lehden jutussa. Hekin suosittelevat ravintolisiä (nutraceuticals), mm. kasvistanoleja ja omega-3-rasvahappoja. Kuva 1 selvittää havainnollisesti niiden vaikutuksia biokemiassa. Siteeraan tähän pienen pätkän tekstiä kalaöljyistä (marine omega-3 eli MOM):

  "The benefits of MOM-3 supplementation have also translated into reductions in hard endpoints. Results from the GISSI-prevenzione study showed that four months of supplemental MOM-3 at 1 g/d in myocardial infarct patients demonstrated a 50% reduction in the risk of mortality [16]. After 3.5 years, the overall risk of death and cardiovascular-related death was decreased 20% and 30%, respectively [17]. Finally, a large clinical trial (n = 18 645) with patients randomized to receive 1.8 g/d MOM-3 noted a 20% reduction in major coronary events over 5 years [18]. [TÄMÄ OLI JELIS] Research demonstrates that MOM-3 are not only potent triglyceride-lowering agents, but also useful in reducing the risk of mortality."

  Viitteistä löytyy yksi Timo Strandbergin ym. suomalaistutkimus (2009).

  Onhan Suomessakin kalaöljyt jo virallisesti valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksissa.

  VastaaPoista
 137. Sairastan tyyppi 2 diabetesta ja bipolaaritautia, statiini ja lamotrigiini on. Aloitin E-EPA 1g/vrk.
  Ei pitäisi ainakaan haitata! LDL muuten 1,2.

  (vähemmän) epätietoinen

  VastaaPoista
 138. Annoksesi (E-EPAn) saattaa olla vähän alakantissa; neuvoisin ottamaan 2 g/vrk ainakin kuukauden ajan, jotta saat ladattua soluihisi enemmän EPAa. Sen vaikutusta on tutkittu myös bipotaudissa hyvällä menestyksellä. Esimerkiksi Israelissa tohtori Yamima Osherin johtamassa tutkimuksessa saatiin hyvä vaste 1,5–2 gramman päiväannoksella puolessa vuodessa.

  Japanilainen tutkimus antaa uusia selitysmalleja sille, että kalaöljy suojaa valtimoita ja sydäntä: merelliset omega-3:t ovat antioksidatiivisia (hapetusta ehkäseviä) ja anti-inflammatorisia (tulehdusta ehkäiseviä). Niiden pääasiallinen suojavaikutus valtimoissa ei siis välity kolesterolin kautta. Tämä on tärkeä aspekti, sillä kolesterolin alentaminen lääkkein ei välttämättä korjaa endoteelin häiriintynyttä toimintaa, kuten kalaöljy, berberiini, ubikinoni ym. ravintolisät tekevät.

  VastaaPoista
 139. Omega-3 Fatty acids for cardiovascular disease prevention.
  Defilippis AP, Blaha MJ, Jacobson TA
  Curr Treat Options Cardiovasc Med Aug 2010; 12(4) :365-80

  Tukee ylläolevaaedellistä.
  Kuitenkin kolesterolin (LDL) alentamisesta hyötyö (statiineilla) tai sitten niilläkin on anti-inflammatorista vaikutusta ?

  epätietoinen

  VastaaPoista
 140. Statiineilla on anti-inflammatorista vaikutusta, ja siihenhän niiden hyödyt terveydelle pääasiassa perustuvatkin, eivät suinkaan kolesterolin alentamiseen (joka ilmeisesti on vain irrallinen rinnakkaisilmiö). Statiinit ovat kuitenkin aivan järjetön hoito tulehduksen ehkäisyyn, vaimennukseen ja sammuttamiseen, koska niilä (statiineilla) on paljon haitallisia sivuvaikutuksia. Sitä paitsi, anti-inflammaatiovaikutus on eri asia kuin inflammaation sammuttaminen (engl. resolution). Siinä parhaita aineita ovat aspiriini (asetosalisyylihappo), omega-3-rasvahapot, tulehduskipulääkkeet (burana, doklifenakki yms.) eivät sammuta inflammaatiota, vaan käytännössä pidentävät sen kestoa. Ei olekaan ihme, että sydän- ja valtimotautien tutkijat nykyisin yhä useammin suosittelevat kalaöljyn yhdistämistä statiinihoitoon, kuten esim. tässä uudessa tutkimuksessa European Journal of Clinical Nutrition (September 2010).

  VastaaPoista
 141. Statiineista varmaan saisi ihan päteviä lääkkeitä kun niitä vaan kehitettäisiin siihen suuntaan että ne vähentävät sydäntauteja kuin siihen että tähdättäisiin aina vaan alempaan kolesteroliin.

  VastaaPoista
 142. Ihmetyttää kovasti tuo Tolosen väite, että statiinit aiheuttaisivat kaikille (100%) muistihäiriöitä. Missä todisteet? Kyllä tuon tapainen kilpailevan tuotteen mollaaminen noin alhaisin keinoin on kovin kyseenalaista markkinointia.

  ihmettelijä

  VastaaPoista
 143. Statiinit estävät hermovälittäjäaineiden vaikutuksia aivosoluissa ja voivat sen vuoksi heikentää muistia ja älykkyyttä, aiheuttaa painajaisunia, masentuneisuutta ja jopa itsemurha-ajatuksia.

  Iowa State Universityn tutkimuksen mukaan statiinit estävät kolesterolin elintärkeitä vaikutuksia aivosoluissa haittaamalla hermonvälittäjäaineiden – serotoniinin, dopamiinin ym. – toimintoja. Statiinien käyttö vähentää viisinkerroin aivojen neurokemiallisten yhdisteiden aktiivisuutta, kirjoittavat tutkijat arvostetussa julkaisussa Proceedings of The National Academy of Sciences (PNAS). Tulokset vahvistavat vuonna 2005 Framinghamin tutkimuksessa havaittua asiaa: Kolesterolilääkkeet heikentävät henkistä suorituskykyä.

  Lääketeollisuuden ja siihen likeisissä suhteissa olevien lääkäreiden (nimimerkki ihmettelijä?) mielestä tästä asiasta ei saisi tietenkään puhua mitään julkisuudessa, etteivät ihmiset vain asettaisi statiinihoitoa kyseenalaiseksi.
  Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 144. Tolosen : "Tulokset vahvistavat vuonna 2005 Framinghamin tutkimuksessa havaittua asiaa: Kolesterolilääkkeet heikentävät henkistä suorituskykyä."

  Framinghamin tutkimus EI havainnut mitään tuollaissta, päinvastoin tutkimuksessa sanotaan:

  "Thus, our data do not address the consequences of reducing TC to "desirable" levels by statins or other new cholesterol-lowering medications. Naturally low cholesterol and cholesterol levels lowered by successful treatment may have very different implications for cognitive functioning. Moreover, competing risks must always be taken into consideration. Lower cholesterol values may have modestly detrimental effects on cognitive function for the individual but, depending on the patient’s risk profile, may have beneficial effects with respect to cardiovascular morbidity and mortality."

  Jospa Tolonen nyt ad hominemien sijaan esittäisi niitä tutkimustuloksia, jotka mittaavat nimenomaan statiinien vaikutuksen muistiin, ja noihin muihin mainittuihin asioihin, ja lakkaisi valehtelemasta.

  ihmettelijä

  VastaaPoista
 145. Are statins anti-inflammatory?
  Gavin J Blake1 and Paul M Ridker1

  Abstract
  Large scale clinical trials demonstrate significant reductions in cardiovascular event rates with statin therapy. The observed benefit of statin therapy, however, may be larger in these trials than that expected on the basis of lipid lowering alone. Emerging evidence from both clinical trials and basic science studies suggest that statins have anti-inflammatory properties, which may additionally lead to clinical efficacy. Measurement of markers of inflammation such as high sensitivity C-reactive protein in addition to lipid parameters may help identify those patients who will benefit most from statin therapy.

  Riittäisikö pelkkä statiini ilman anti-inflammatorisia aineita?

  epätietoinen

  VastaaPoista
 146. Voisiko olla niin, että sopiva määrä rasvaa ravinnossa on välttämätön aivojen toiminnalle, ei liikaa eikä liian vähän?

  Ainakin liika rasva heikentää rottien henkistä ja fyysistä suorituskykyä jo yhdeksässä päivässä:

  ScienceDaily (Sep. 5, 2009) — Rats fed a high-fat diet show a stark reduction in their physical endurance and a decline in their cognitive ability after just nine days, a study by Oxford University researchers has shown.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090811143548.htm

  ihmettelijä

  VastaaPoista
 147. Anonyymi ihmettelijä kirjoitti:

  "Jospa Tolonen nyt ad hominemien sijaan esittäisi niitä tutkimustuloksia, jotka mittaavat nimenomaan statiinien vaikutuksen muistiin, ja noihin muihin mainittuihin asioihin, ja lakkaisi valehtelemasta."

  Epäilen kovasti, onko kukaan todella aktiivisesti tehnyt tutkimusta, jossa ihan mitattaisiin, miten statiinit vaikuttavat muistiin. Luuhen pikemminkin, että viitteitä tuollaiseen on satunnaisesti vilahdellut muissa statiinin tehoja ja vaikutuksia mittaavissa tutkimuksissa.

  Kuka oikeasti haluaisi järjestää tutkimuksen, jossa todella mitataan statiinien vaikutuksia muistiin? Statiinien valmistajat? Julkinen terveydenhuolto? Epäilen syvästi.

  Statiineihin kriittisesti suhtautuvat lääkärit sekä sivuvaikutuksista kärsimään joutuneet potilaat voisivat hyvinkin HALUTA järjestää tutkimuksen, jossa mitataan statiinien vaikutuksia muistiin, mutta kuka tuollaisen tutkimuksen rahoittaisi? Tutkimustyö on kallista!

  Sillä lailla käsitys statiinien huonosta vaikutuksesta muistiin perustunee muissa tutkimuksissa esiin tulleisiin yksittäistapauksiin, yksittäisiin tiedonjyväsiin. Laajamittainen statiinien haittoja käsittelevä tutkimus odottanee vielä tekijäänsä.

  Sillä aikaa kun tällaista hyväntekijää odottelemme, ehdotan, että alettaisiin kerätä kokemuspohjaisia kertomuksia statiinien käytöstä ja hyvistä/huonoista vaikutuksista. Jos vaikka joku asiasta kiinnostunut pistäisi "kuulutuksen" johonkin lehteen tai verkkoon ja perustaisi jonkinlaisen "kertomuspankin", johon halukkaat voisivat lähettää tietoa kokemuksistaan.
  Tämä tällainen ei tietystikään ole mitään kliinistä tutkimusta, eikä siitä saa hienoja prosentteja tai taulukoita. Tämmöinen on luonteeltaan pikemminkin kvalitatiivista tutkimusta, jota harrastetaan paljon mm. kasvatus- ja humanistisissa tieteissä. Sen avulla saadaan tietoa ilmiöiden laadusta ja luonteesta, ei niinkään määrästä, mutta kyllä siitäkin apua on. Jotain pitäisi tehdä, että statiinien sivuvaikutuksista kärsineet saisivat äänensä kuuluville.

  Ei minusta ole mitään "mollaamista", jos lääkkeiden sivuvaikutuksista varoitetaan. Olkaa kiitollisia, jos ette ole joutuneet moisesta kärsimään ettekä läheltä nähneet, kun läheisillenne on käynyt niin. Älkää kuitenkaan vähätelkö niiden ihmisten kokemuksia, joiden elämässä ja terveydessä statiinit ovat saaneet pahaa jälkeä aikaan.

  yksi äiti

  VastaaPoista
 148. yksi äiti "Sillä lailla käsitys statiinien huonosta vaikutuksesta muistiin perustunee muissa tutkimuksissa esiin tulleisiin yksittäistapauksiin, yksittäisiin tiedonjyväsiin."

  Yksittäistapauksista puhut - esimerkiksi promille, promillen kymmenestuhannes osa, yhden prosentin miljoonasosa tai jotain. Tolonen puhuu 100%, mikä on vallan eri asia. Eikä kykene esittämään ainuttakaan tutkimusta, jossa esitettäisiin edes jonkinlainen prosenttiluku, vaikka se ei sata prosenttia olisikaan.

  ihmettelijä

  VastaaPoista
 149. Yksi äiti. Voisitko hieman kertoa sivuvaikutuksista?

  epätietoinen

  VastaaPoista
 150. "Voisiko olla niin, että sopiva määrä rasvaa ravinnossa on välttämätön aivojen toiminnalle, ei liikaa eikä liian vähän?

  Ainakin liika rasva heikentää rottien henkistä ja fyysistä suorituskykyä jo yhdeksässä päivässä:"

  Nyt kun vielä päästäisiin yhteisymmärrykseen siitä, mikä on se sopiva määrä rasvaa...

  Rottien metabolia lienee ihmiseen verrattuna sen verran erilainen, ettei rottakokeista voi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ihmisille sopivasta ruuasta. Lisäksi mainitsemassasi artikkelissa ei kerrottu, mitä rotille syötettiin alunperin, eikä sitä mitä niille syötettiin kokeessa. Kerrottiin ainoastaan, että rotille EI syötetty vähähiilihydraattiseen ruokavalioon verrattavissa olevaa ruokaa. Joten yhtä oikea otsikko tutkimuksesta olisi, että runsasproteiininen ruokavalio heikentää rottien suorituskykyä.

  VastaaPoista
 151. "Joten yhtä oikea otsikko tutkimuksesta olisi, että runsasproteiininen ruokavalio heikentää rottien suorituskykyä."

  Tarkoitin tietysti: "Joten yhtä oikea otsikko tutkimuksesta olisi, että vähäproteiininen ruokavalio heikentää rottien suorituskykyä."

  VastaaPoista
 152. "Rottien metabolia lienee ihmiseen verrattuna sen verran erilainen"

  Millä lailla? Nehän syövät sekaruokaa ihan niin kuin ihminenkin.

  VastaaPoista
 153. Statiinien sivuvaikutuksista kyseltiin. Itselläni ei niitä ole kun en statiineja syö, mutta statiineja syöville sukulaisille ja perheenjäsenille on niitä tullut. Lihaskipu ja lihasheikkous olivat ne voimakkaimmat oireet. Kälyilläni ne olivat niin pahat, että normaali elämä ei ollut mahdollista. Tuskin pääsivät aamulla sängystä ylös. Kumpikin lopetti statiinien syönnin. Oireet loppuivat.

  Tytölle tuli myös lihaskipuja ja heikkoutta. Hän lopetti statiinit ennen kuin oireet menivät pahoiksi, ja ne loppuivat.

  Langolleni ei ole tullut sivuvaikutuksia eikä miehellenikään. Mietin että voisiko sukupuoli vaikuttaa asiaan?

  Ja isäparallani muisti ei oikeasti toimi hyvin. Johtuuko se statiineista? Vaikea sanoa, kun hänellä on muutenkin niin paljon lääkkeitä.

  Lihaskivut ja lihasheikkous voivat tuntua "pikku jutulta", eihän niihin kuole jne. Muistuttaisin kuitenkin, että sydänkin on lihas!

  Yksi äiti

  VastaaPoista
 154. Niin, ja sitä paitsi tytölläni statiinit eivät edes tehonneet. Pelkkiä sivuoireita vaan tuli.

  yksi äiti

  VastaaPoista
 155. ""Rottien metabolia lienee ihmiseen verrattuna sen verran erilainen"

  Millä lailla? Nehän syövät sekaruokaa ihan niin kuin ihminenkin."

  No esimerkiksi rasvan, hiilihydraattien ja proteiinien käsittelyn osalta. Rottien maksa ei esimerkiksi varastoi glykogeenia.

  Pikku vinkki jatkoa ajatellen: google.

  VastaaPoista
 156. Moi. Statiinien sivuvaikutuksia tuli heti kun aloitin yli 1½vuotta sitten.
  1. Heti tuli ummetus, aikaisemmin ei ollut sitä koskaan. Eikä sen jälkeenkään.
  2.Pahoinvointi, öklöttävä olo vatsassa.
  3.Huimaus, esim istuessa huone kellui, mietin kuinka voisin esim.ajaa polkupyörällä sellainen olo kun oli.Ei ole huimannut sitä ennen, eikä sen jälkeen.
  4..Lihaskipuja käsissä, sen jälkeen kivut hävisivät.
  5.Univaikeudet, hikoilua yöllä.
  6. Painajaiset, ahdistavat huutamista aiheuttavat painajaiset.
  Tähän sitten lopetin statiinin syönnin, kuukauden jaksoin. Eikä edes tiedä oliko statiinin syönti alentanut kolesterolia, kun sitä ei vielä mitattu. Jostain luin että statiini vaikuttaisi kilpirauhashormoonin toimintaan, käytän tyroxiinia nimittäin. Aika paljon joutuu lääkäri perustelemaan jos aikoo saada minut syömään statiineja em.kokeilun jälkeen. Viimeksi tarjosi niitä ja sanoi että on niitä niin monta vaihtoehtoa mitä kokeilla. Katsotaan vielä mittaus puolen vuoden päästä, jos uskallan mittauttaa enää. Terv. yli 50-nen nainen

  VastaaPoista
 157. Niinpä. Suhteellisen turvallisia siis ovat statiinit...

  Ja tietysti kaikki, jotka saavat sivuoireita, ovat vain niitä yksittäistapauksia...

  Hyvä olisikin koota noita yksittäistapauksia yhteen. Kun meitä on tarpeeksi, joku ehkä kuuntelee. Muistakaa, että yksi sormi = vain yksi sormi mutta viisi sormea yhdessä ovat jo nyrkki!

  yksi äiti

  VastaaPoista
 158. Tulipa taas eilisessä MOT:ssa puutteellista tietoa. Statiinit ovat alunperin tarkoitettu SEKUNDAARIPREVENTIOON (tauti on jo olemassa), mutta niistä alkaa olla näyttöä myös PRIMEERIPREVENTIOSSA (taudin ehkäisy riskirymillä).

  Lipid-lowering drugs: Statin treatment as part of primary prevention for adults with a 10-year risk of 20%. Usual treatment should be with simvastatin 40 mg. Higher-dose statins should not be used as there are no randomised controlled trials comparing high and low intensity statins in relation to cardiovascular outcomes in people without CVD.

  Ei niinkään epätietoinen

  VastaaPoista
 159. MOT paljasti Suomen "kolesterolimafiosot".
  http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=380549

  VastaaPoista
 160. Statiinit vähentävät toimenpidekomplikaatioita

  Statiinit vähentävät merkittävästi suuriin leikkauksiin ja sepelvaltimoiden pallolaajennushoitoon liittyvää sydäninfarktin vaaraa, ilmenee tuoreesta meta-analyysista.

  Meta-analyysiin löytyi yhteensä 21 satunnaistettua tutkimusta vuosilta 2004-2009. Niissä verrattiin ennen toimenpidettä aloitetun statiinin vaikutusta joko lumelääkkeeseen, tavanomaiseen hoitoon tai pienempään statiinin annokseen yhteensä lähes 5 000 potilaan aineistossa. Meta-analyysin mukaan statiini pienensi toimenpiteeseen liittyvän sydäninfarktin vaaraa merkittävästi (43 %, p < 0,0001). Absoluuttinen infarktiriskin pieneneminen oli suurin (yli 5 %) pallolaajennuspotilailla, joilla toisaalta käytetty statiinin annoskin oli suurin. Toimenpidekuolleisuus ei laskenut merkittävästi (- 34 %, p = 0,15), mutta eteisvärinää ilmeni ennen ohitusleikkausta aloitetun statiinin jälkeen merkittävästi vähemmän (46 %, p < 0,0001) kuin kontrolliryhmässä.

  On epäselvää, miksi lyhytkin suuriannoksinen statiinilääkitys näyttäisi vähentävän toimenpidekomplikaatioita. Mekanismeiksi on esitetty mm. lääkkeen tulehdusreaktiota vähentävää ja endoteelin toimintaa parantavaa vaikutusta. Koska lähes kaikilla pallolaajennukseen tulevilla potilailla on Suomessa ollut käytössä statiinilääkitys, eivät tulokset muuta suositeltuja hoitokäytäntöjä. Tämä tietenkin edellyttää, että sydänpotilas uskaltaa - MOT-ohjelman jälkeenkin - käyttää statiinilääkitystään.

  Juhani Airaksinen Lääkärilehdessä

  VastaaPoista
 161. Statiinien lisänä nautittu etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) parantaa selvästi veren rasvaprofiilia verrattuna pelkkään statiinihoitoon, ilmenee Mayo Clinic Proceedingsin artikkelista.

  Monet muutkin kliiniset tutkimukset puoltavat joko E-EPAn tai E-EPA + E-DHA:n yhdistämistä statiinihoitoon (jos nyt sellaista välttämättä halutaan antaa ja potilas enää uskaltaa ottaa vastaan).

  VastaaPoista
 162. Itsekin statiinilla ja E-EPAlla.

  VastaaPoista
 163. Kolesteroliteoriassa on suuria aukkoja, kirjoittavat emeritusprofessorit Pentti Tuohimaa ja Matti Järvisalo Suomen Kuvalehden verkkosivuilla 22.12.2010. Kannattaa lukea huolellisesti.

  VastaaPoista
 164. Statiinien sivuvaikutukset taas esillä.

  Statiinien käyttöön liittyy lihaskipuja ja -tauteja (myopatia, myalgiaa, myositis ja rhabdomyolysis eli sydänlihaksen rappeuma). Rhabdomyolysis on harvinainen komplikaatio, joka voi aiheuttaa munuaisten vajaatoiminnan, mikä voi olla kohtalokas. Tällaisissa tapauksissa tulisi harkita vaihtoehtoisia hoitokeinoja, kirjoittavat amerikkalaiset sydänlääkärit Kar ja Chockalingam (Department of Cardiology, Harry S Truman Memorial Veterans' Hospital; and Division of Cardiology, University of Missouri Hospital and Clinics, Columbia, MO). He käsittelevät kuvaavat potilaan, joka sai sydänlihaksen rappeuman kahdesta kolesterolilääkkeestä. Potilaalle kehittyi lisäksi munuaisten vajaatoiminta ja sydäninfarkti. Tällaista tapausta ei ole kuvattu ennen kirjallisuudessa. Rasvahäiriötä (kohonnutta kolesterolia ja triglyseridejä) voidaan hoitaa vaihtoehtoisilla tavoilla, niasiinilla (B3-vitamiini), omega-3-rasvahapoilla ja sappihappoja sitovilla lääkkeillä. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21192242

  Itse lisäisin listaan vielä berberiinin, joka on tutkitusti yhtä tehokasta kuin statiinit, mutta ei aiheuta niille ominaisia sivuvaikutuksia.

  VastaaPoista
 165. Hyvä lähtökirjoitus, mutta miksi kukaan kirjoittajista ei ota huomioon, että meillä ihmisillä on erilainen geeniperimä. Se, mikä sopii ranskalaisille, sveitsiläisille tai ruotsalaisille ei sovikaan toisenlaisen itäisen geeniperimän omaaville. 58% suomalaisista on isälinjaltaan N1c1-tyyppiä. Kymmenettuhannet vuodet (jääkausien ajan) heidän esivanhempansa kalastivat ja marjastivat Siperian jokien varsilla. Eivät heidän geeninsä ohjelmoituneet maitoon, voihin ja punaiseen lihaan. Pohjois-Karjala projekti ravintosuosituksineen on pelastanut lukemattomat suomalaiset ennenaikaiselta kuolemalta. Tulevaisuudessa otetaan ensin dna-testi ennen statiinien määräämistä.

  VastaaPoista
 166. Geenivirheellä matalasta kolesterolista pitää ottaa huomioon että näillä ihmisillä on vakavia terveysongelmia elintärkeän kolesterolin puuttuessa.Statiineja käytetään normaalin kolesterolin alentamiseen luonnottoman alhaiseksi.

  VastaaPoista